Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POZIV ADVOKATIMA DA POLAŽU JAVNOBELEŽNIČKI ISPIT


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je prilikom posete notarskoj kancelariji u Podgorici, da će do 1. septembra biti ispunjeni svi potrebni uslovi za uspešan početak rada javnobeležničke profesije u Srbiji.

Selaković je izrazio uverenje da će javnobeležnički sistem uspešno funkcionisati i u Srbiji, kao što je to slučaj u Crnoj Gori, Makedoniji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo pravde će, kako je naglasio, nastaviti da ulaže maksimalne napore u stvaranje uslova za dodatnu obuku kandidata koji su položili javnobeležnički ispit, kao i u imenovanje najkvalitetnijih kandidata za prvih 100 javnih beležnika.

On je objasnio da će resorno ministarstvo izaći u susret ljudima u manjim mestima, gde su nekada radili opštinski sudovi ili sudske jedinice, i motivisati ih na to da polažu ispit tako što će im ponuditi da bez naknade, na period od 4 ili 5 godina, kao notarsku kancelariju koriste prostorije u kojima se nekada nalazio sud ili sudska jedinica.

Interesovanje kandidata za javnobeležnički poziv u manjim mestima je na niskom nivou, ukazao je Selaković i uputio poziv advokatima, posebno iz mesta u kojima su ukinuti sud ili sudska jedinica, kao i pravnicima koji su radili u privredi, da se prijave za polaganje javnobeležničkog ispita.

Danas se više ne školuje za jedno zanimanje i za jedan poziv od početka do kraja profesionalnog veka, zbog čega moramo biti spremni na to da se stalno usavršavamo i učimo, zaključio je ministar.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.7.2014.