Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPšTINA RS: ODRżANA PRVA SEDNICA RADNE GRUPE ZA UVOđENJE I RAZVOJ PORTALA ZA NADZOR NAD JAVNIM FINANSIJAMA


Radna grupa za uvođenje i razvoj Portala za nadzor nad javnim finansijama, održala je 1. juna Prvu sednicu, na kojoj je donela Plan rada do kraja 2015. godine.

Sednici je prisustvovao državni sekretar Ministarstva finansija Srđan Kokotović i predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Predsedavajući Radnoj grupi, Veroljub Arsić, istakao je da Uvođenje Portala za nadzor nad javnim finansijama predstavlja izazov za Odbor i ovu Radnu grupu, imajući u vidu da je od Ministarstva finansija, odnosno Uprave za trezor, potrebno dobiti podatke, koji do sada u toj formi nisu bili dostupni Narodnoj skupštini i javnosti.

Uvođenje Portala predviđeno je i Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine, kao i Projektom "Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine", koji Narodna skupština sprovodi u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, naglasio je Arsić. On je posebno istakao da će se na taj način unaprediti uslovi za vršenje Ustavom određene nadzorne funkcije Narodne skupštine.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srđan Kokotović naveo je da uvođenje ovog Portala predstavlja značajan korak u kontroli budžeta i trošenja javnih sredstava.

Članovi Radne grupe takođe su se složili da se na ovaj način omogućava unapređenje vršenja nadzorne uloge Narodne skupštine i povećava transparentnost i odgovornost u trošenju javnih sredstava.

Planom Rada do kraja 2015. godine, predviđena je realizacija Prve faze razvoja Portala, kao i da, ako se sve pojedinačne aktivnosti budu sprovodile u skladu sa postavljenim rokovima, Portal 1. decembra bude predstavljen narodnim poslanicima i javnosti.

Imajući u vidu da je za uvođenje i za razvoj Portala potrebno obezbediti povezivanje Narodne skupštine sa postojećim sistemom u Upravi za trezor Ministarstva finansija, Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava je pripremio Predlog Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom finansija, koji je prethodne nedelje dostavljen Ministarstvu radi davanja sugestija, predloga i primedbi, kao i članovima Radne grupe, ukazao je Veroljub Arsić i dodao da je Predlog Memoranduma Odbor uputio i Upravi za trezor radi davanja mišljenja, do petka, 5. juna 2015. godine.

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 01.06.2015.