Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: UVOđENJE REGISTRA POSREDNIKA KOJI POSLUJU NA TRżIšTU NEPOKRETNOSTI I POLAGANJE STRUčNOG ISPITA, NEKE OD NAJZNAčAJNIJIH NOVINA


Uvođenje registra posrednika koji posluju na tržištu nepokretnosti i polaganje stručnog ispita, dve su od nekoliko novina, koje će dodatno uvesti red na tržište nepokretnosti u našoj zemlji.

Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, postavio je okvire za uređenje tržišta posredovanja, a podzakonskim aktima, koji bi uskoro trebalo da budu usvojeni, biće definisane pojedinosti koje dodatno unose red na tržište nepokretnosti.

Šef Radne grupe za izradu tih akata u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović rekao je za Tanjug da su pripremljeni pravilnici o stručnom ispitu, registru posrednika, poslovnom prostoru i pravilnik o evidenciji koju posrednik mora da vodi.

Uvođenjem registra posrednika biće omogućeno da klijent na jednom mestu može da pronađe sve firme koje su u Srbiji registrovane u poslu posredovanja na tržištu nepokretnosti, rekao je Stojanović.

On je ukazao da je problem nelojalne konkurencije u velikoj meri bio prisutan, kao i lažno oglašavanje prodaje i izdavanja stanova koji uopšte ne postoje niti se nude na tržištu.

"Primera radi, oglasi se prodaja garsonjere na Terazijama od 30 kvadrata za 40.000 evra. Kupac se javi, zanima ga da dođe da vidi, a posrednik mu kaže da je eto baš juče prodata, pa ga vodi da gleda neki drugi stan, koji ga uopšte ne interesuje", objasnio je Stojanović i naglasio da je novim zakonskim rešenjima takvo ponašanje posrednika, takođe, osujećeno.

Novina će biti i polaganje stručnog ispita, jer je zakon predvideo da posrednici u prometu nepokretnosti moraju da imaju položen stručni ispit, a moraće da započnu polaganje ispita do oktobra ove godine, istakao je on.

Stručni ispit imaće pismeni i usmeni deo, rekao je Stojanović i ukazao da je namera da se napravi sistem u kojem će na što efikasniji način moći da bude ispitan što veći broj kandidata.

Tek kada posrednik položi stručni ispit, firma će moći da se upiše u registar, objasnio je on.

Rok za ustanovljenje registra je 18 meseci od stupanja zakona na snagu, ukazao je Stojanović i dodao da će ceo posao biti završen pre isteka zakonskog roka.

Izvor: Vebsajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 1.6.2014.