Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBJAVLJENA RADNA VERZIJA NACRTA STATUTA AP VOJVODINE


Radna verzija Nacrta statuta AP Vojvodine

Prema radnoj verziji Nacrta statuta AP Vojvodine, koja je objavljena na internet stranici pokrajinske skupštine, predloženo je niz izmena, među kojima su, između ostalih da Vojvodina nema Vladu, nego Izvršno veće, a Novi Sad nije glavni grad, nego je administrativni centar.

Sedmočlana Radna grupa za usaglašavanje Statuta sa Ustavom, koju je imenovao predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor na osnovu predloga poslaničkih grupa, predložila je u tom najvišem pravnom aktu pokrajine da pod odredbom "Glavni grad AP Vojvodine" stoji da je Novi Sad "glavni, administrativni centar" pokrajine.

Suština predložene izmene da Vojvodina nema vladu nego Izvršno veće je u tome da je, u skladu sa odlukom USS, vlast u pokrajini organizovana po skupštinskom sistemu, odnosno da je Skupština Vojvodine najviši organ pokraine, čije odluke sprovodi Izvršno veće.

U nacrtu Statuta navedeno je i da je Skupština najviši organ Vojvodine, koji vrši normativne i druge funkcije, u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom, a Izvršno veće je definisano kao izvršni organ APV, čiji rad "usmerava Skupština" i "odgovorno je Skupštini za svoj rad".

Skupština Vojvodine, u okviru svojih nadležnosti, između ostalog donosi i menja Statut, donosi pokrajinske skupštinske odluke, bira, razrešava, kontroliše i usmerava rad Izvršnog veća, donosi budžet i završni račun pokrajine, odlučuje o zaduživanju pokrajine u skladu sa zakonom, predlaže zakone i druge propise, koje donosi Skupština Srbije...

Kada je reč o finansiranju AP Vojvodine, navodi se da pokrajina ima budžet u kojem se prikazuju svi rashodi i prihodi kojima se finansiraju njene nadležnosti, da budžet iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na republički, kao i da se tri sedmine pokrajinskog budžeta koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

Vojvodina ima izvorne prihode, kojima finansira svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom a vrsta i visina njenih izvornih prihoda i učešće u delu prihoda republike određuje se zakonom, u skladu sa Ustavom, predloženo je u Nacrtu Statuta.

Prema nacrtu novog Statuta, zastava AP Vojvodine jeste tradicionalna trobojka s horizontalnim poljima istih visina, crvene plave i bele boje, umesto aktuelne čije je srednje plavo polje, koje u sredini ima i tri žute zvezdice, znatno šire od crvenog i belog.

I dosadašnji grb AP Vojvodine, kao još jedan od simbola pokrajine, trebalo bi da bude zamenjen tradicionalnim grbom iz 1848. godine, sa crvenim štitom na kojem je srebrni krst između četiri zlatna ocila.

Vojvodina ne ostvaruje međunarodnu saradnju, nego saradnju sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama i drugim oblicima autonomije drugih država u okviru spoljne politike Republike Srbije i uz obavezu poštovanja njenog teritorijalnog jedinstva i pravnog poretka.

Vojvodina može biti član evropskih i svetskih udruženja regiona. U okviru diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije na zahtev AP Vojvodine može se obrazovati posebna jedinica u skladu sa zakonom, koja će predstavljati, promovisati i unapređivati privredne, obrazovne i turističke kapacitete pokrajine.

U tekstu Nacrta Statuta, koji je Radna grupa juče predstavila Kolegijumu Skupštine Vojvodine i skupštinskom Odboru za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine, navedeno je i nekoliko alternativnih rešenja, koje bi trebalo da reši taj odbor. Kao alternativu su, između ostalog, dvojica članova Radne grupe predložili da umesto naziva institucije Pokrajinski ombudsman novi termin bude Zaštitnik građana.

Bilo je u Radnoj grupi različitih stavova i o nekim drugim terminima, tako da je šestoro članova tog radnog tela bilo za termin "nacionalne manjine", dok se jedan založio za to da ostane termin "nacionalne zajednice" u pokrajini.

Čiplić je, za naziv izvršnog organa pokrajinske vlasti, predložio i termine "Pokrajinski savet ministara" i "Pokrajinsko veće ministara".

Izvor: Tanjug, 1.4.2014.