Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA NAIŠLI NA POZITIVAN PRIJEM U EVROPSKOJ KOMISIJI


"Prema prvim komentarima koje imamo iz Brisela, zakoni u velikoj meri prate standarde koje Evropska unija, odnosno evropske države, poznaju u ovoj materiji", rekla je Miščević Tanjugu u Briselu.

Nacrti zakona o javnom informisanju i o elektronskim medijima nalaze se na ekspertizi u Briselu, nakon čega se očekuju komentari Evropske komisije, koji će biti analizirani i implementirani u tekst zakona, dok Ministarstvo kulture i informisanja na trećem medijskom zakonu - zakonu o javnom servisu, još radi.

Miščević je navela da se izlazak države iz vlasničke strukture medija godinama odlagao, ali da se sada pravi jasan zakonodavni okvir kojim će to pitanje biti rešeno.

Naglašavajući da je pitanje medijskih sloboda i prava izražavanja sastavni deo poglavlja 23, koji je jedan od suštinskih u toku pregovara i procesa EU integracija, Miščević je napomenula da u izradi medijskih zakona ne učestvuju samo vlada i ministarstvo kulture i informisanja, već i novinska udruženja, stručna javnost, eksperti iz inostranstva, kao i Evropska komisija, koja daje mišljenje o usklađenosti zakona sa standardima EU.

Miščević je napomenula i da je objektivno i profesionalno izveštavanje o toku pregovora sa Evropskom unijom izuzetno važno, za institucije države, ali i za građane.

Narednih nedelja se očekuju komentari iz Brisela na Zakon o javnom informisanju, koji će regulisati sve medije koje imaju državu kao vlasnika ili suvlasnika.

Izvor: Tanjug