Email Print

UDRUŽENJE VLASNIKA AKCIJA TVRDI DA JE PRODAJA IMOVINE BEKA NEZAKONITA


Udruženje vlasnika akcija Beogradske konfekcije - Beko zatražilo je danas od najviših državnih zvaničnika da spreče prodaju njihove fabrike u Svilajncu.

Javno otvaranje ponuda zakazano je za 2. April u prostorijama Beka u Beogradu, saopštilo je to udruženje.

Predsednik Udruženja Zlatko Kunštek osporava zakonitost same prodaje i kaže da je oglas o prodaji objavljen 23. marta, umesto zakonom propisanog roka za prikupljanje ponuda od 30 dana i bez obaveze uplate depozita za učešće u postupku prodaje, "tako da sve ukazuje da je prodaja nameštena".

Kunštek je rekao da je imovina Beka u celoj bivšoj Jugoslaviji vredela oko 50 miliona evra i da je Beko još 2009. godine namirio sva dugovanja na osnovu sudskog rešenja, nakon čega je, kako ističe, trebalo da se stečajni postupak okonča.

Preduzeće Beko je do tada ukupno isplatilo oko 17 miliona evra i, prema zakonu, višak stečajne mase treba da se vrati akcionarima, kazao je Kunštek.

On je dodao da fabrika u Svilajncu ne radi od 2003. godine, od kada je Beko u stečaju, a imovina te fabrike vredi 1,17 miliona evra.

Udruženje vlasnika akcija Beko ističe da se ni u jednom članu zakon ne govori da je sud dužan da svu imovinu stečajnog dužnika proda, niti da samo novčana sredstva mogu biti predmet vraćanja akcionarima.

Udruženje navodi u saopštenju da sud nije ovlašćen da postupak stečaja vodi godinama, na štetu akcionara, i to uz obrazloženje da se postupak stečaja ne može završiti, "jer stečajni upravnik nije mogao da proda imovinu i da u novcu rezerviše sredstva za sporna potraživanja".

Sud je dužan, kako je navedeno, nakon izvršenih rezervacija i uspostavljanja tereta na imovinu stečajnog dužnika, radi obezbedjenje poverilaca, da vrati preostalu neunovčenu imovinu akcionarima.

Izvor: Tanjug