Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA KOJE NEMAJU ŽIVIH ZAKONSKIH NASLEDNIKA: Jevrejske opštine mogu podneti zahteve za vraćanje imovine do 27. februara 2019. godine. Agencija za restituciju ove zahteve trebalo bi da reši za šest meseci, ili godinu dana ukoliko je reč o komplikovanim predmetima


Tačno godinu dana nakon stupanja na snagu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016 - dalje: Zakon), Agencija za restituciju vratila je jevrejskim opštinama 40 nekretnina, površine 3.043 kvadratna metra.

U pitanju su 32 poslovna prostora, jedna zgrada i sedam stanova koji se nalaze u beogradskim opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac. Vraćeno im je i 144 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Novog Kneževca i Sombora. Nijedan od vraćenih objekata nema zakonskog naslednika, a vraćeni su jevrejskim opštinama na čijem se području nalaze, kao što propisuje zakon. Jevrejske opštine imaju još dve godine da podnesu zahteve za vraćanje imovine bez zakonskih naslednika. Agencija za restituciju ove zahteve trebalo bi da reši za šest meseci, ili godinu dana ukoliko je reč o komplikovanim predmetima.

Osim toga, ovaj Zakon propisuje materijalnu pomoć jevrejskoj zajednici. Savezu jevrejskih opština Srbije, prvi put 2017. godine, biće isplaćeno 950.000 evra iz republičkog budžeta, a ova suma biće im uplaćivana jednom godišnje narednih 25 godina. Zakon je strogo propisao da ovaj novac može biti korišćen, između ostalog, za proučavanje i dokumentovanje Holokausta, obeležavanje značajnih datuma i komemoracije, finansijsku podršku preživelim žrtvama nacističkog režima...

Ova finansijska podrška, kako saznajemo u Savezu jevrejskih opština, još nije uplaćena na njihov račun.

Taj novac bi nam mnogo značio, a budući da godinama poslujemo u nemaštini, prvo ćemo morati da platimo određene tekuće troškove. Osim toga, neophodno je krečenje i uređenje prostorija. Napravili smo plan trošenja novca poštujući Zakonom propisane namene – izjavio je Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Fuks nije želeo da komentariše primenu Zakona, rekavši da je godinu dana primene suviše kratak rok za davanje generalnih ocena. Slični propisi, prema njegovim rečima, postoje u Rumuniji, Litvaniji, Austriji...

Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd, izjavio je da je ova organizacija izuzetno zadovoljna saradnjom sa Agencijom sa restituciju i podsetio je da je Srbija prva zemlja istočne Evrope koja je usvojila zakon koji omogućava vraćanje imovine članovima jevrejske zajednice bez naslednika.

Uskoro bi trebalo da potpišemo sporazum sa predstavnicima Gradskog pravobranilaštva koji će nam omogućiti što brži povratak imovine – naglasio je Dajč.

On je dodao da su, na predavanju o restituciji koju je održao Strahinja Sekulić u prostorijama njihove organizacije, prisustvovali predstavnici Američke ambasade i Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela.

Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, kaže da je Zakon veoma važan zbog tragične sudbine jevrejske zajednice tokom Drugog svetskog rata.

Idući korak dalje u pokušaju razrešavanja posledica Holokausta, ovaj Zakon na poseban način tretira jevrejsku imovinu bez naslednika odstupajući od opšteg zakonskog pravila da ova imovina pripada državi. Pripadnicima jevrejske zajednice za vreme okupacije imovina je oduzimana samo zato što su bili pripadnici tog naroda. Srbija pokušava da ispravi tu istorijsku nepravdu – naglašava direktor Agencije za restituciju.

U slučaju da se ipak pojavi zakonski naslednik imovine koja je već vraćena jevrejskoj zajednici, ova organizacija dužna je da mu prepiše imovinu u roku od mesec dana. U suprotnom, naslednik može pokrenuti sudski spor protiv opštine. Sekulić je napomenuo da se svojstvo zakonskog naslednika utvrđuje u skladu sa Zakonom o nasleđivanju ("Sl. glasnik RS", br. 46/95, 101/2003 - odluka USRS i 6/2015).

On je naglasio da vraćanje imovine bez naslednika, kao i celokupnu restituciju, usporavaju neosnovane žalbe korisnika ovih nekretnina, kao i žalbe Državnog pravobranilaštva. Ukoliko Ministarstvo finansija odbaci ove žalbe, moguće je i pokretanje spora pred Upravnim sudom.

Uz pomoć jevrejske zajednice i ambasade SAD uspeli smo da se dogovorimo sa državom da se upravni sporovi protiv odluka o vraćanju imovine jevrejskoj opštini pokreću isključivo u slučajevima kada postoje dokazi da je povređen Zakon. Na taj način sprečavamo bespotrebno odugovlačenje postupka i ubrzavamo dinamiku izvršenje naših odluka – kaže Sekulić.

 U procesu crkvene restitucije, u skladu sa Zakonom o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006), Jevrejskoj opštini Beograd vraćena su: tri poslovna prostora u Ulici kralja Petra 71, četvorosobni stan u Tiršovoj 5/a, zgrade u Ulici kralja Petra 16 i Jevrejskoj 16. Jevrejska opština Novi Sad dobila je nazad, između ostalog, zgrade Baletske škole i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, kao i groblje u Bečeju. Jevrejskoj opštini Subotica vraćena su dva poslovna prostora i jednosoban stan u Ulici Dimitrija Tucovića 11, zgrada Ekonomske škole "Bosa Milićević", poljoprivredno zemljište na Paliću...

Izvor: Vebsajt Politika, Jelena Popadić, 28.02.2017.
Naslov: Redakcija