Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRODUŽEN ROK ZA POVEZIVANJE STAŽA O TROŠKU DRŽAVE ZAPOSLENIMA U FIRMAMA KOJE SU U PROCESU RESTRUKTURIRANJA, PRIVATIZACIJE ILI STEČAJA: USLOV ZA POVEZIVANJE STAżA JE DA RADNICI PREKINU SUDSKI SPOR


Zaposlenima u firmama koje su u procesu restrukturiranja, privatizacije ili stečaja, a kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, pa sad ne mogu u penziju, moći će o trošku države da povežu staž i ove godine, potvrdio je Željko Sertić, ministar privrede.

To praktično znači, da je rok za povezivanje staža onim radnicima koji ispunjavaju uslov za penziju, produžen i u ovoj godini, iako je poslednji rok za prijavu bio 31. decembar 2015. godine. Jedini uslov je da radnici odustanu od sudske tužbe.

Uslovi pod kojima će se staž povezivati i u ovoj godini isti su kao i 2015. godine.

Država je planirala da za 13.000 zaposlenih poveže staž, jer je procenjeno da ih toliko ima u preduzećima u restrukturiranju.

Od 1. januara 1991. godine do 31. decembra 2003. država je povezala staž za 66.163 preduzeća, odnosno 274.000 radnika. Za to je iz državne kase izdvojeno 20,65 milijardi dinara, a povezano je oko pola miliona godina staža osiguranicima kojima nesavesni poslodavci nisu redovno uplaćivali doprinose za PIO.

Ti doprinosi, koliko je poznato, nikada naknadno nisu naplaćeni od poslodavaca.

Kako stvari stoje od 13.000 radnika koji ispunjavaju uslove za penziju, tek svaki četrnaesti je pristao da mu država poveže staž. Razlog zašto se tek nešto više od 900 njih prijavilo je što je većina radnika i pre ponude države, vodila sudski spor protiv nesavesnih poslodavaca.

Pošto je uslov za povezivanje staža, da odustanu od sudske tužbe, mnogima to nije odgovaralo, jer bi u tom slučaju od svojih para morali da plate troškove advokata.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koja je pre više od mesec i po dana zvanično poslala dopis Vladi Republike Srije i resornom ministarstvu za produženje roka za povezivanje staža, kaže, da zvaničnog odgovora još nema, te da joj nije jasno šta se čeka, kada im je usmeno rečeno da će se ova praksa nastaviti i u 2016. godini.

Ona kaže, da je mnogo onih koji su se dvoumili i odbili državnu ponudu, ali su vremenom shvatili da im je ipak bolje da povežu staž i odu u penziju, nego da nemaju ništa i ko zna koliko još dugo čekaju na sudsko rešenje.

Država je napravila grešku kada je pravo na povezivanje staža prepustila isključivo poslodavcima, a ne radnicima, jer bi zaposleni bili više motivisani da sami sebi reše rupe u stažu, nego poslodavac koji to nije uradio ni dok su te firme radile. Posebno je pitanje šta da očekuju radnici od onih poslodavaca i firmi koje više ne postoje pa je malo verovatno da će gazda tek sada podneti zahtev za povezivanje rupa u stažu – kaže Savićeva.

Staž se povezuje na najnižu osnovicu bez obzira na to koliku su platu imali, što će se onima kojima država bude povezivala staž odraziti na iznos penzije, jer će biti niži nego da im je poslodavac redovno uplaćivao doprinose.

S druge strane, radnicima koji godinama ne dobijaju platu i minimalna osnovica je spas. Zaostali neuplaćeni doprinosi poslodavcima neće biti oprošteni, jer će ih država regulisati prilikom konačnog rešavanja statusa preduzeća, odnosno iz stečajne mase će biti uzeto ono što se sada isplaćuje iz republičke kase, kaže Savić.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 28.02.2016.
Naslov: Redakcija