Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GODINA DANA OD POČETKA PRIMENE ZAKONA O PREKRŠAJIMA: IZDATO 450.000 PREKRšAJNIH NALOGA


Godinu dana od početka primene Zakona o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013), izdato je ukupno 450.000 prekršajnih naloga, a čak 80 odsto je plaćeno u propisanom roku od osam dana, kaže predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić.

Zakon o prekršajima koji je uveo institut prekršajnog naloga i koji omogućava plaćanje polovine iznosa kazne u roku od osam dana, primenjuje se tačno godinu dana, a dao je i prve razultate, rekao je predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić.

"Povećan je broj sudskih postupaka za osam odsto, i to iz oblasti socijalnog osiguranja i privrede koje ranije nisu bile zastupljene, dok je u oblasti saobraćaja taj broj smanjen", ističe Pašalić, dodavši da je izdato 450.000 prekršajnih naloga.

Ističe da prekršajni nalog pojeftinjuje sam postupak i da omogućava da se radi na preventivi.

Jedan od očekivanih rezultata primene Zakona trebalo je da bude i veći broj izrečenih alternativnih sankcija ili kazni rada u javnom interesu, a Pašalić objašnjava da je ideja da se rad u javnom interesu sprovodi u određenim ustanovama. Ističe, međutim, da u praksi to nije u potpunosti realizovano. 

Izvor: RTS, 01.03.2015.