Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: INICIJATIVA ZA IZMENE REGULATIVE KOJIMA BI PUšENJE BILO ZABRANJENO U SVIM UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA


Povodom 31. januara, Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je izveštaj o efektima primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010), kojim se uređuju mere ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda radi zaštite stanovništva od izlaganja duvanskom dimu, kontrola zabrane pušenja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona.

Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije je sprovela šest istraživanja javnog mnjenja kojima je obuhvaćen nacionalno reprezentativan uzorak punoletnih građana Srbije. Podaci poslednjeg, šestog talasa istraživanja sprovedenog u novembru 2014. godine pokazuju da svaki drugi pušač ima želju da prestane da puši. Kao glavnu prepreku za prestanak pušenja 72% pušača navodi isuviše jaku naviku, a 22% podsticaj okoline.

Procenat pušača kod kojih je ograničenje mogućnosti pušenja na javnim mestima uticao na pušačke navike tj. onih koji su smanjili broj popušenih cigareta u toku dana, se povećao sa 11% koliko je iznosio u 2011. godini na 14% u 2014. godini.

U 44% domaćinstava je pušenje svuda dozvoljeno, u 31% je dozvoljeno samo u nekim prostorijama dok samo u 13% domaćinstava pušenje nije nigde dozvoljeno.

Na mestima gde izlaze duvanskom dimu je bilo izloženo 64% stanovništva što je porast u odnosu a 2012. godinu kada je 58% stanovništva bilo izloženo duvanskom dimu na ovim mestima. Beleži se porast izloženosti i na radnom mestu sa 22% u 2012. godinu na 29% u 2014. godini, ali i u školama i na fakultetima sa 4% u 2012. Godini na 7% u 2014. godini.

Više od polovine odraslog stanovništva navodi da im izloženost duvanskom dimu una mestima gde se izlazi smeta tj. 39% navodi da im smeta, a 15% da im mnogo smeta.

Najveći broj ispitanika je obavešten o štetnom uticaju pušenja cigareta tako da devet od deset stanovnika zastupa stavove o tome da je pušenje uzročnik malignih bolesti, moždanih udara i srčanih napada, da pušači treba da vode računa gde će zapaliti cigaretu i da je duvanski dim štetan i za nepušače koji udišu duvanski dim u okolini.

Više od polovine stanovništva (60%) ima stav da su elektronske cigarete štetne po zdravlje dok 26% ne zna tj. nema stav o tome. Više od polovine stanovništva (53%) podržava izmenu zakonske regulative kojom bi pušenje bilo zabranjeno u svim ugostiteljskim objektima bez izuzetaka.

Izvor: Vebsjat Instituta za javno zdravlje Srbije, 01.02.2015.