Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: ZATRAŽENA OCENA USTAVNOSTI ZAKONA O SLUŽBAMA BEZBEDNOSTI


Međunarodni institut za bezbednost iz Beograda podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o osnovama uredjenja službi bezbednosti iz 2007. godine, u delu koji se tiče kontrole i nadzora nad bezbednosnim službama.

"Inicijativa polazi od toga da je od 2007. godine kada je Zakon donet, kontrola službi bezbednosti i odgovarajućih službi policije neustavno izmeštena iz ovih institucija (Skupština, Vlada, tužilaštvo) i stavljena pod kapu Predsednika Republike i Saveta za nacionalnu bezbednost, koji pritom nikome drugom ne odgovara", navodi se u saopštenju.

  Institut je naveo da se njegovom inicijativom pred Ustavnim sudom "sa jednog novog, ustavnopravnog, aspekta otvaraju i aktuelna pitanja prisluškivanja, praćenja, i uopšte nadležnosti za usmeravanje i kontrolu službi bezbednosti".  

"Da li ona (kontrola) pripada Vladi ili Predsedniku Republike i Savetu za nacionalnu bezbednost, kojim on rukovodi? Da li su ingerencije predsednika u ovoj oblasti neustavne i da li je Savet neustavno telo? Da li ta neustavnost guši i devalvira ustavne institucije, pre svega najodgovornije u Vladi i tužioca, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju.  

Prema navodima podnosioca inicijative, "sada se vidi kakve sve političke manipulacije iz toga proizlaze i mogu proizaći - kako pojedinci mogu zadržavati i po svome nahođenju koristiti, pa i zloupotrebljavati, informacije dobijene pomoću tajnih snimaka službi, kroz takozvani kontrolni paket".  

"Inicijativom se predlaže Ustavnom sudu da hitno učini kraj takvom neustavno uspostavljenom dualizmu izvršne vlasti, a time i kraj povredama Ustava ", navodi predlagač.  

Institut je dodao da bi takva odluka mogla da učini efikasnijom borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da "skine veo sa skrivenih informacija i da omogući efikasniji nadzor službi u Parlamentu". 

Izvor: www.blic.rs