Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS USVOJILA AKCIONI PLAN KOJIM ĆE SE POKRETANJEM STEČAJA OKONČATI POSTUPAK PRIVATIZACIJE U 188 PREDUZEĆA


Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan kojim će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije u 188 preduzeća u kojima nema proizvodnje, ni zainteresovanosti potencijalnih investitora, ili je u njima poslovanje neodrživo.

Vlada je, kako je saopšteno, naložila Ministarstvu finansija - Poreskoj upravi i Fondu za razvoj Srbije da pokrenu postupak stečaja u tim preduzećima.

U 76 ovih preduzeća nema zaposlenih radnika, a u 50 preduzeća ima manje od pet zaposlenih. U svim preduzećima će biti sprovedeni socijalni programi, navodi se u saopštenju.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da će se pokušati kroz privatizaciju i investicione programe da se radnici preduzeća u kojima je Akcionim planom Vlade predviđeno pokretanje stečaja prebace u druge firme, jer ima nedostatka kvalifikovane radne snage.

Sertić je, gostujući u Dnevniku RTS, istakao da se razgovaralo sa sindikatima i da su napravljeni modeli da bi se sačuvala osnovna socijalna pravda radnika.   

Sertić je, navodeći da je Vlada Srbije donela Akcioni plan prema kojem će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije u 188 preduzeća u Srbiji, rekao da tih 188 preduzeća nema nikakvu mogućnost da nađe kupca, da ide u stečaj, a da je reč o 5.000 radnika.

Među tim preduzećima su, kako je ministar naveo, "Kula trans", "Autosaobraćaj", "Ei Niš".

"Razgovarali smo sa sindikatima, kako bi za svako od 512 preduzeća pronašli najbolji model", rekao je Sertić, istakavši da je Vlada Srbije za preko 65.000 radnika napravila neku vrstu modela privatizacije.

Što se tiče pregovora sa Esmarkom o smederevskoj Železari, Sertić izneo očekivanje da ćemo za 10 do 15 dana imati vesti

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da je Vlada Srbije povukla dobar potez usvajanjem akcionog plana o stečaju za 188 preduzeća, dodajući da je ovo ujedno i korak ka kreditu te banke za podršku budžetu od ukupno 200 miliona dolara u ovoj godini.

Svetska banka je, kako je naveo, sada spremna da podrži budžet Srbije, budući da i ovakva odluka košta državu.

"Fiskalni trošak je značajan, jer vlada ima obavezu da radnicima u tim firmama isplati otpremnine. Posebno imajući u vidu da vlada nije imala obavezu da isplaćuje otpremnine za sve te firme, ali je ipak odlučila da ih da svima iz portfolija Agencije za privatizaciju", rekao je Verheijen.

Prema njegovim rečima, ovim se otvara mogućnost da Svetska banka odobri Srbiji kredit za podršku budžetu i to u dva koraka.

Prvi deo kredita iznosi 100 miliona dolara, i taj deo će, kako je rekao, biti odobren najverovatnije u martu.

Drugi deo, od takođe 100 miliona dolara, biće prema njegovim rečima dostupan krajem ove godine, kad se proces privatizacije privede kraju.

On je ukazao da nijedna od tih 188 firmi sa spiska Agencije, nije privukla interesovanje potencijalnih investitora. U njima radi ukupno oko 5.000 ljudi, ali kako je dodao, njih 70 nemaju nijednog zaposlenog.

"Ta preduzeća praktično imaju 'fiktivne' zaposlene, koji i nemaju pravi posao. Oni ne proizvode, nemaju tržišta, ali poreski obveznici za njihov opstanak plaćaju veliki novac", rekao je Verheijen.

Šef Svetske banke u Srbiji je ukazao da se sada stvaraju jednaki uslovi za razvoj privatnog biznisa koje će doneti nove, prave poslove.

"Ovo je jedan od elemenata šireg seta reformi o kojem smo razgovarali sa Vladom Srbije. Dalje bi trebalo ohrabriti vladu da što brže krene u prodaju 225 preduzeća sa spiska Agencije koja su privukla ozbiljno zanimanje investitora", poručio je Verheijen.

Svetska banka, kako je naveo, očekuje da se proces privatizacije završi do kraja godine, kako bi država dobila drugi deo kredita za podršku budžeta od 100 miliona dolara.

Izvor: Tanjug