Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FINANSIRANJE POKRAJINE USKLADITI SA USTAVOM I NADLEŽNOSTIMA


Pokrajinska administracija najavila je da je predlog Zakona o finansiranju Vojvodine u pripremi i da bi uskoro moglo da se o njemu raspravlja u Pokrajinskom parlamentu, nakon čega će biti upućen Republičkoj skupštini. I vlast i opozicija u Vojvodini slažu se da je taj zakon neophodan. Iz redova opozicije ipak upozoravaju na to da bi ga prethodno trebalo uskladiti sa Ustavom, kao i sa Zakonom o nadležnostima.

Ukoliko se u Skupštini Vojvodine bude razgovaralo o predlogu Zakona o finansiranju pokrajine, to će značiti da su se svi koalicioni partneri složili sa tekstom tog akta, kaže pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

"S druge strane", ističe Radoman, "moguće je da će se i opozicioni poslanici saglasiti sa tim tekstom i u tom slučaju očekujem da će i poslanici u skupštini Republike Srbije, koji se zalažu za poštovanje Ustava izglasati ovaj zakon".

Svi poslanici pokrajinske skupštine već su upoznati sa osnovama predloga zakona, jer je skupština Vojvodine još pre više od godinu dana usvojila platformu o zakonu o finansiranju, podseća potpredsednik skupštine Dušan Jakovljev.

"Budući da Skupština Srbije nije ispunila ustavnu obavezu od 2008. da taj zakon donese, ova inicijativa koja će poteći iz Skupštine APV Vojvodine, ima sve šanse da bude prihvaćena u obe skupštine", kaže Jakovljev.

Opozicija se slaže sa tim da je Zakon o finansiranju pokrajine neophodan, ali smatraju da bi prvo trebalo zakonom odrediti nadležnosti Vojvodine, kako bi se moglo utvrditi šta sve treba finansirati.

"Dobro je da je se sa tim krenulo i da je pokrajinska administracija konačno shvatila potrebu da pripremi predlog zakona o finansiranju. Ono što je mišljenje naše poslaničke grupe je da bi prvo trebalo videti kakva je situacija sa Zakonom o nadležnostima Vojvodine", ističe Pavle Budakov, SPS.

Vladimir Galić, SNS, kaže: "Prema Ustavu Republike Srbije, Autonomna pokrajina Vojvodina ima svoje prihode kojima finansira svoje nadležnosti, vrsta i visina prihoda određuju se posebnim zakonom i to vam je taj Zakonu o finansiranju. Bitno je da se odredi koje su to nadležnosti koje će da se finansiraju zakonom o finansiranju APV".

Skupština Srbije ima ustavnu obavezu da donese Zakon o finansiranju Vojvodine, a rok za to istekao je 2008. godine. Radna grupa koju su za taj zadatak formirale Republika i Pokrajinska vlada, do sada nije uspela da nađe rešenje za uvećanje pokrajinskog budžeta.

Izvor: