Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Licu koje upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju vozilo će biti oduzimano, najpre privremeno, a po pravosnažnoj odluci i trajno. Ovaj predlog naišao je na protivljenje pravnika koji navode da bi ovakva mera bila protivna Ustavu RS, jer je privatna svojina neprikosnovena, osim ako nije stečena kriminalnim radom, kada može da se oduzme. Navode da kazna za prekršaj ide "ad homenim" po čoveku, a ne po imovini


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji se sprema već dve godine, predviđa pooštrene novčane i duplirane zatvorske kazne. Jedna od novih odredaba koje su najviše uzburkale javnost jeste da se vozačima koji budu uhvaćeni sa više od dva promila alkohola u krvi oduzimaju automobili. Policija bi na licu mesta najpre privremeno, a po pravosnažnoj odluci i trajno oduzimala vozila, bez obzira na to da li je uhvaćeni pijani vozač vlasnik automobila ili je to neko drugi. Oduzeta vozila bi se potom prodavala na aukciji, a novac bi bio uplaćivan na račun Fonda za bezbednost saobraćaja. Samo u slučaju da je vozilo iznajmljeno ili ako je ukradeno vraća se vlasniku. Veoma važno pitanje je zašto su rentakar automobili izuzeti iz ove kazne, a nisu neke druge kategorije službenih vozila.

Za upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje predviđena kazna je dvostruko veća nego dosad – 10.000 dinara. Vozači koji su na probnoj vožnji ne smeju da koriste ni "hends fri" uređaje.

Za nevezivanje sigurnosnih pojaseva kazna je udvostručena i novim predlogom je predviđeno da taj prekršaj bude 10.000 dinara. Za upotrebu antiradarskih uređaja u vozilima zaprećena je kazna od 20.000 do 40.000 dinara.

Nacrt zakona predviđa da se kazne za nevoženje deteta u odgovarajućem sedištu povećaju i da budu i do 120.000 dinara. Sada je kazna za ovaj prekršaj od 15.000 do 30.000 dinara, ili 30 dana zatvora. Prema Nacrtu zakona, na prednjem sedištu neće smeti da se vozi dete mlađe od 12 godina, niti osoba koja ne može da upravlja svojim postupcima. Nacrt zakona navodi da svako dete niže od 135 centimetara mora da bude vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom dečjem sedištu. Prolazak kroz žuto i crveno svetlo, biće novčano kažnjen do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana. Za prelaz preko pešačkog prelaza na kojem se nalazi pešak, sledi zatvor najmanje 15 dana… Ove kazne biće još rigoroznije ako je činjenjem ovih prekršaja izazvan udes.

Reakcije građana na novine predviđene Nacrtom zakona su oštre i zajedljive. Najviše je komentara tipa da je apsurdno oduzimanje vozila zbog pijanstva vozača, a da mu vozačka dozvola ostaje. "Sešće u drugo vozilo, pa će opet biti opasan…" i "šta ako vozač GSP-a bude uhvaćen, oduzeće mu autobus…" Ili, kako da se detetu utvrdi na licu mesta da li ima 11 ili 13 godina ako je visoko 134 centimetra, a nema pri sebi đačku knjižicu ili krštenicu… a ni policajac nema u obaveznoj opremi metar za merenje…

Poznati advokat Toma Fila tvrdi da bi mera oduzimanja vozila bila protiv Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006). Privatna svojina je neprikosnovena, osim ako nije stečena kriminalnim radom, i tako onda može da se oduzme. Kazna za prekršaj ide "ad homenim" po čoveku, a ne po imovini. Fila ilustruje ovaj apsurd primerom: jedan čovek osuđen je za silovanje i sudija je presudio da mu se oduzme automobil, jer da ga nije imao, ne bi otišao da siluje tu devojku. Naravno da mu ta odluka nije prošla na višoj instanci. Ovo je sličan apsurd – navodi poznati advokat.

Radna grupa je predlagala i da se sankcionišu mediji koji u svojim programima puštaju priloge, filmove i emisije gde pijanci voze prebrzo, ali posle duhovitih javnih kritika odustala je od te namere. Niko naravno ne uzima u zaštitu pijane i bahate vozače, ali je samo pitanje kako ih delotvorno kazniti, a i preventivno delovati. Ova "još sirova" rešenja pokazuju sve samo ne to.

Kazne u svetu, posebno za vožnju u pijanom stanju i prekoračenje brzine, prilično su visoke, a u zavisnosti od težine prekršaja i ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju kreću se od 20 pa do nekoliko stotina, čak i hiljada evra. U Hrvatskoj je kazna za više od 1,5 promila alkohola u krvi do 1.500 evra.

U Grčkoj se za prekoračenje brzine preko 40 kilometara na čas plaća 155 evra. Za nevezivanje pojaseva Grci će vam uzeti 83 evra, a za prolazak kroz crveno svetlo 167 evra. Vožnja u pijanom stanju u Grčkoj se kažnjava 625 evra ako je taj procenat veći od 1,1 promila.

Finski bogataš za prekoračenje brzine od 23 kilometra dobio je kaznu malo višu od 54.000 evra, budući da je u ovoj zemlji propisano da se visina kazne u saobraćaju određuje u skladu s vrstom prekršaja, ali i u skladu sa primanjima. U praksi to znači da bogatiji plaćaju više, a siromašniji manje. To kod nas nije izvodljivo jer se prihodi u praksi veoma teško utvrđuju.

Izvor: Vebsajt Politika, Ozren Milanović, 29.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija