Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: Iako je Zakon usvojen još 2004. godine kao jedna od mera prevencije za sudsko rešavanje sporova iz radnih odnosa, različiti faktori i okolnosti uticali su na to da ovaj institut ostane nedovoljno vidljiv i afirmisan i nakon više od 10 godina njegove primene


Za dalje jačanje instituta mirnog rešavanja radnih sporova i efektivne izmene Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004 i 104/2009 - dalje: Zakon), koje će ići u tom pravcu, neophodno je dalje unapređenje saradnje između poslodavaca, sindikata i javnog sektora, zaključili su učesnici konferencije "Mirno rešavanje radnih sporova".

Iako je još 2004. godine kao jedna od mera prevencije za sudsko rešavanje sporova iz radnih odnosa usvojen Zakon, različiti faktori i okolnosti uticali su na to da ovaj institut ostane nedovoljno vidljiv i afirmisan u našoj državi i nakon više od 10 godina njegove primene, navodi se u saopštenju Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

U cilju prevazilaženja okolnosti koje su doprinele da sudska zaštita i dalje ostane primaran oblik rešavanja sporova, održana je konferencija u okviru projekta Socijalni partneri zajedno za unapređivanje radnog zakonodavstva u Republici Srbiji.

Konferenciju, koja je održana u hotelu "Srbija" otvorio je pomoćnik ministra za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Lazić.

Učesnicima su se obratili i direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević, izvršni direktor UG Inicijativa za razvoj i saradnju Miodrag Nedeljković.

Nedeljković je tom prilikom učesnicima predstavio dosadašnje rezultate postignute na prošlim projektima, a Miranović je govorio o projektu, njegovim ciljevima i aktivnostima iz 2016. godine.

Članovi ekspertskog tima koji su činili predstavnici UGS Nezavisnost Slađana Kiković, ŠŠ - Aleksandar Marković, UPS - Svetlana Budimčević predstavili su preporuke za izmenu Zakona.

U završnom delu konferencije zamenik direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović i miritelji i arbitri Danijela Koštan Kovačević i Vera Kondić su podelili svoja dosadašnja iskustva i ukazali na prednosti samog instituta mirnog rešavanja radnih sporova.

Učesnici su imali priliku da tokom konferencije direktno postavljaju pitanja projektnim partnerima, miriteljima, arbitrima, predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnicima Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, kao i da steknu uvid u sam institut mirnog rešavanja radnih sporova i njegove prednosti u odnosu na sudsko rešavanje radnih sporova.

Projekat Socijalni partneri zajedno u podršci zakonodavnim izmenama instituta mirnog rešavanja radnih sporova pomaže švajcarska fondacija - Solidar Svis, Kancelarija u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.11.2016.
Naslov: Redakcija