Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PLAĆA POSEBNA DAŽBINA PRI UVOZU I UTVRĐIVANJU IZNOSA POSEBNE DAŽBINE: Odluka o tome da li će biti ukinuta carinska zaštita na uvoz mleka i mlečnih prerađevina uskoro će biti doneti. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine još nije odlučilo da li će one biti produžene, Evropska komisija traži da se te mere neodložno ukinu, dok predstavnici proizvođača mleka ne podržavaju ukidanje


Ostalo je mesec dana do isteka zaštitnih mera koje je Srbija uvela na uvoz mleka i mlečnih prerađevina kako bi zaštitila domaću proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine još nije odlučilo da li će one biti produžene, a Evropska komisija traži da se te mere neodložno ukinu. Predstavnici proizvođača mleka ne podržavaju ukidanje. I ako se ukinu, nadaju se da neće trpeti štetu jer su cene sirovog mleka na evropskom tržištu u porastu.

Zaštitne mere uvedene pre gotovo godinu dana spasile su srpske farmere, zahvaljujući regulisanju uvoza jeftinog mleka iz Evropske unije. Zato su predstavnici proizvođača protiv njihovog ukidanja. Ako se to i desi, nadaju se da će cena mleka u Evropi nastaviti da raste. Sada je ona oko 28 centi, a ukoliko dođe do 30, kažu da neće trpeti veliku štetu zbog ukidanja prelevmana.

"Cena u EU je počela u septembru da raste i porasla je za nekih šest evrocenti do sada, zaključno sa novembrom. Ukoliko se ponovo desi poremećaj da naglo padne cena mleka, mi ćemo odreagovati i tražiti od resornog Ministarstva kao i od Vlade da ponovo uvede prelevmane", ističe Sanja Bugarski iz Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođača mleka Srbije objašnjava da je 36 dinara cena mleka za ekstraklasu, koje u Srbiji ostvaruje svega 35 do 40 posto proizvođača, dok svi drugi, kaže, imaju znatno manje.

"Opet moramo da znamo da su u zoni centralne Srbije te cene još manje nego na teritoriji Vojvodine", rekao je Jovanović.

Ukidanje prelevmana će uništiti srpskog farmera, smatraju u Udruženju poljoprivrednika. Obrazlažu – rusko tržište je još zatvoreno za evropske proizvođače, oni su više subvencionisani, a srpski proizvođači još ne mogu da koriste sredstva iz fondova Unije koja su namenjena poljoprivredi.

U resornom Ministarstvu kažu da je zaštita uvedena kada je bilo jasno da bi uvoz jeftinijeg mleka iz Evrope uništio domaću proizvodnju.

"Sada imamo jednu potpuno obrnutu situaciju – mleko ima veću cenu nego što je ovde i ta situacija više, u tom kontekstu uvođenja takvih administrativnih mera, nema svoje pokriće. Ostaje da uradimo dodatne analize kako ne bismo imali situaciju da nešto ukidamo, pa ponovo rešavamo po istom pitanju u skorije vreme", ističe ministar Branislav Nedimović.

Nije dobro da se odluke zasnivaju samo na osnovu kretanja cena mleka na evropskom tržištu, smatraju stručnjaci.

"Ako se ne može sa prelevmanima pomoći našim proizvođačima mleka, onda može sa povećanjem premije. Sa sadašnjih sedam dinara po litri, ipak bi moglo da se nađe u budžetu još nekih dva dinara", smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Izvor: Vebsajt RTS, Nemanja Jakovljević i Tanja Dimitrić Mijailović, 30.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija