Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UTICAJ PARAFISKALNIH NAMETA NA USLOVE POSLOVANJA U SRBIJI


U zamerkama na uslove poslovanja u Srbiji, domaći privrednici, ali i strani investitori, navode brojne parafiskalne namete.

Nadležni navode da problem leži u tome da opštine razrezuju naknade prema potrebama svog budžeta.

Ministarstvo finansija najavljuje usvajanje Zakona o naknadama koji treba da uvede red i transparentnost. Poseban problem, kako kaže ministar Dušan Vujović, jeste element haotičnosti u naknadama, gde u zavisnosti od definicije delatnosti firme podležu određenim naknadama.

Iz Mreže za poslovnu podršku daju primer parafiskalnih nameta za malo ugostiteljsko preduzeća sa 6-9 zaposlenih, na godišnjem nivou, u Sremskoj Mitrovici, Vršcu i Smederevu u 2016. godini. Takvih nameta je 55, a godišnje ugostitelja koštaju oko tri miliona i 400 hiljada dinara ili 27.500 evra.

Izdvojili smo nekoliko taksi i naknada, koje se u ovom troškovniku šestocifreni iznosi:

- Naknada za otvorenu baštu u letnjem periodu (razlikuje se od grada do grada i obračunava po kvadratu) 314.640 dinara;

- Naknada za zatvorenu baštu u zimskom periodu, takođe zavisi od grada i kvadrature, 382.326 dinara;

- Projekat i saglasnost za letnju i zimsku baštu godišnje ugostitelja koštaju oko 100.000 dinara.

U proseku, jedna firma godišnje plati oko 66 lokalnih administrativnih taksi za različite potvrde, dozvole, saglasnosti, mišljenja, što košta oko 36.148 dinara.

U toku godine vlasnik ugostiteljske firme sa 6 do 9 zaposlenih izdvoji oko 91.254 dinara na obavezu održavanja periodičnih mikroklimatskih uslova i obuku i rad lica zaduženih za to.

Uz sabrane brojne druge parafiskalne namete i poreze na PDV, zarade i doprinose i dobit od oko pet miliona dinara, kao i godišnje održavanje objekta, koje iznosi oko milion i 300 hiljada dinara, godišnji trošak poslovanja ugostiteljske firme iz ovog primera procenjuje se na oko 9,6 miliona dinara ili 78.370 evra.

Tako veliki troškovi poslovanja znatno otežavaju poslovanje, navodi Mreža za poslovnu podršku.

Izvor: Vebsajt N1, Tanja Veselinović, 29.11.2016.
Naslov: Redakcija