Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O BUDŽETU RS ZA 2017. GODINU: Usvajanje budžeta očekuje se sredinom decembra 2016. godine


Budžet za 2017. godinu biti usvojen na vreme, sredinom decembra 2016. godine, izjavio je ministar finansija, Dušan Vujović, dodajući da će biti razvojni, te da će oslikavati do sada postignute rezultate.

On je dodao da su postignuti zapaženi rezultati, što je dovelo do toga da Međunarodni monetarni fond, suprotno uobičajenoj praksi, dozvoli povećanje primanja dok traje program.

"Meni je ovo deseti program Fonda po svetu i retko gde se dešavalo da MMF prizna napredak i da dozvoli da se bolji fiskalni rezultat, odnosno prihodi podele građanima. To je neuobičajen pristup, a mi smo već u okvirima strukturnog smanjenje, već smo na 3,89 odsto od planiranih četiri odsto", rekao je Vujović i podvukao da smo skoro tamo gde bi trebalo da budemo u decembru 2017. godine kada se program sa MMF-om završava.

Fiskalni rezultati, kako je rekao, nadmašuju očekivanje, a to je, primetio je, najvažnije.

"Cilj programa koji smo zaključili sa MMF je da se 2018. godine vratimo, ne samo na prethodne plate, nego da imamo održivi i inkluzivni rast, koji će se odraziti pozitivno na sve", rekao je Vujović

I naša stopa rasta je, navodi resorni ministar, u porastu, a i prognoze se menjaju na više. Samo ove godine je, podseća, MMF sa 1,75 odsto, podigao prognozu rasta na 1,8 odsto pa na 2,5 odsto.

"Mi očekujemo da će rast BDP-a biti 2,7, 2,8 odsto", rekao je on dodajući da u narednim godinama očekuje rast od najmanje tri odsto.

"Očekujemo i bolje, ako uspemo sa svim reformama. Presudno je da zatvorimo mesta u sistemu gde su pare oticale, da usmerimo da usmerimo taj novac u zdravstvo, školstvo", rekao je on.

Vujović je najavio i da će Zakon o budžetu za 2017. godinu biti završen na vreme, a usvajanje očekuje takođe na vreme, sredinom decembra.

"Ovo je nastavak programa, a budžet će imati razvojne elemente koji stvaraju rast", rekao je ministar.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.10.2016.
Naslov: Redakcija