Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Univerzitet u Beogradu neće sprovoditi preporuku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se studentima generacije 2006, 2007. i 2008, a koji studiraju po Bolonjskom sistemu, omogući produžetak studiranja za godinu dana, bez novčane naknade i promene nastavnih planova


Univerzitet u Beogradu neće sprovoditi preporuku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se generacijama upisanim 2006, 2007. i 2008. godine rok za diplomiranje produži za godinu dana, besplatno i bez polaganja razlike ispita. Ova odluka doneta je jednoglasno na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, sa glavnim argumentom da preporuka Ministarstva nije utemeljena u zakonu.

Na većini fakulteta reupis ovih generacija je uveliko u toku, a studenti plaćaju administrativne troškove. Ukoliko su, recimo, na trećoj godini, reupisom će dobiti rok od četiri godine za diplomiranje. Ukoliko upisuju četvrtu, rok će im biti dve godine.

Iz Ministarstva prosvete nema odgovora na pitanje da li će reagovati, i na koji način. Ministar Mladen Šarčević prethodno se obavezao da će za tri meseca skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo informisati da li je preporuka sprovedena.

Dopis Ministarstva uneo je mnogo zabune, jer univerziteti i fakulteti postupaju različito. Prema informacijama studenata, na Univerzitetu u Novom Sadu dozvoljavaju produženje godine, isto je na mnogim fakultetima u Nišu, a čak su početkom ove nedelje to dozvoljavali i pojedini fakulteti u Beogradu.

- Ministarstvo je poslalo obaveštenje da studenti upisani 2006, 2007. i 2008. godine na lični zahtev mogu da produže studiranje za godinu dana, po započetom programu, ali nisu dali pravni osnov za ovakvu preporuku - kaže prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. - Nema utemeljenja u zakonu, niti u Statutu UB, a dodatni je problem što bi ovim bili diskriminisani studenti upisani 2006. godine, jer su se oni već reupisali prošle godine. Iz generacije 2007. polovina onih koji nisu diplomirali već se reupisala, a akademci upisani 2008. godine dobili su dodatnu, devetu godinu da dovrše studije bez reupisa.

Isti stav ima i njegov kolega sa Ekonomskog fakulteta UB, prof. dr Branislav Boričić. I na ovom fakultetu reupis je uveliko u toku i poštovaće se jedinstveni stav Senata UB.

Studenti kojih se tiče ovaj problem, a kojih je oko 2.000 u celoj Srbiji, nisu zadovoljni odlukom Univerziteta u Beogradu.

- Većina fakulteta van Beograda, prema informacijama kolega koje tamo studiraju, postupa u skladu sa dopisom Ministarstva prosvete. I nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu postupa po dopisu- kaže Nina Nikolić, jedna od pokretača peticije za produženja roka studiranja "Bolonjcima". - Očekujemo hitnu reakciju Ministarstva, pojašnjenje i ispunjenje dogovora, kako bi svi studenti imali mogućnost da završe studije u skladu sa dogovorom postignutim 20. oktobra, u prisustvu ministra prosvete Mladena Šarčevića, na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje.

Iako bi im reupis dao bar još dve godine za završetak studija, studenti to ne žele, najpre zbog troškova. Drugi razlog je što bi mnogi morali da polažu dodatne ispite.

Dekani Univerziteta u Beogradu saglasili su se da se, što je više moguće, smanje troškovi reupisa. Dešavalo se da ova procedura na nekim fakultetima košta i po 100.000 dinara. Sada je zauzet stav da treba da se naplaćuju samo administrativni troškovi i slušanje novih ispita, ako postoji razlika u studijskim programima. Neće se naplaćivati priznavanje ispita položenih na istom fakultetu, što sada pojedini fakulteti rade.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 29.10.2016.
Naslov: Redakcija