Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IT sektor u Srbiji podneo peticiju Ministarstvu privrede da subvencije za IT sektor budu dodeljene domaćim, a ne stranim firmama


Nedavna preporuka Saveta za ekonomski razvoj da se dodele podsticajna sredstva za ulaganja šest kompanija, među kojima je i kompanija „Endava d.o.o. Beograd”, bila je povod i nekih negativnih komentara. Ministarstvo privrede je saopštilo da je Savet za ekonomski razvoj preporučio da se u dvogodišnjem periodu za šest stranih kompanija odobri ukupan iznos podsticaja od oko 22,86 miliona evra za otvaranje radnih mesta, ulaganje i iznos bruto zarada za zaposlene. Tako bi „Kromberg” u Kruševcu, „Leoni” u Nišu, „Priti grup” u Somboru, „Kofikab” u Pećincima „Aunde” u Jagodini i „Endava” u Beogradu dobili prosečno po 3.461 evro za investicije po zaposlenom radniku.

Ljutnju IT stručnjaka izazvalo je to što će podsticaj od 4,4 miliona evra biti dodeljen i preduzeću iz sistema britanske „Endava grupe” koje posluje u Beogradu. Ono bi taj „naš novac” uložilo u opremu, prostor i zapošljavanje 324 radnika na neodređeno vreme. Predstavnici IT sektora su pozvali Ministarstvo privrede da otkaže ovu subvenciju, kako bi se na taj način održala domaća privredna grana. Nezadovoljni su i zbog toga što se „favorizuje jedna softverska kompanija nauštrb celog sektora” kao i to što država nagrađuje stranu kompaniju zato što će zaposliti stručnjake kojih inače na tržištu nema dovoljno. Smatraju da podrškom „Endavi” neće biti povećana zaposlenost, već će ova strana kompanija samo preuzeti već zaposlene u domaćim firmama.

IT industrija sada bi mogla da zaposli čak 30.000 stručnjaka, ali njih nema na tržištu rada. Ministarstvu privrede upućena je i peticija, a poruka njenih potpisnika je da ukoliko postoji namera države da ovaj novac uloži u jačanje IT industrije, onda bi ga trebalo uložiti u školovanje novih stručnjaka – povećavanjem kvota za upis studenata na fakultetima i uvođenjem informatičkih predmeta u obrazovanje.

Ekonomista Dušan Uzelac na sajtu „Kamatica” ističe da buduće ulaganje „Endave” u opremu ne znači da će je ona kupiti od domaćih proizvođača, već u inostranstvu – stranom valutom. Ako „Endava” dobije novac poreskih obveznika, Ministarstvo privrede će, navodi se, podstaći trgovinski deficit i oslabiti kurs dinara.

Zapošljavanje 324 nova radnika biće fiktivno, jer će ih „Endava” preuzeti od srpskih preduzeća koja se već bave tim poslom, smatra Uzelac. Takođe neće biti povećanja broja zaposlenih, dodatnog prihoda od poreza i doprinosa kao ni poreza na dobit jer „internacionalne kompanije plaćaju porez tamo gde žele, odnosno gde je stopa poreza najniža.

Na pitanje „Politike”, upućeno Ministarstvu privrede, kako komentarišu zamerke IT sektora i da li je doneta konačna odluka ili ona može da bude promenjena, stiglo nam je saopštenje u kome „provejava” da domaći IT sektor nedovoljno koristi mogućnosti koje mu se pružaju.

U saopštenju se navodi da je Savet za ekonomski razvoj na poslednjoj sednici preporučio da se dodele podsticajna sredstva za ulaganja šest kompanija. Među njima je i „Endava d.o.o. Beograd”, zato što će u narednih nekoliko godina uložiti 4,3 miliona evra i zaposliti 324 nova radnika na neodređeno vreme. Ona bi na ime podsticaja mogla da računa na nešto više od 1,62 miliona evra, a ne na 4,4 miliona, kao što se tvrdi.

Ističu da je Zakon o ulaganjima izjednačio strane i domaće investitore i pružio šansu i našim kompanijama da se prijave za podsticajna sredstva, što ranije nije bio slučaj. Smanjeni su i uslovi koji su ranije postavljani domaćim ulagačima, kako bi mogli da konkurišu svojim projektima i dobiju podsticaje.

„Svesni nedostatka kadrova u ovom sektoru, Vlada već preduzima mere da ojača kadrovski potencijal IT sektora kroz uvođenje dualnog obrazovanja, ne samo u srednjim školama, već i u visokoobrazovnim ustanovama”, poruka je Ministarstva privrede.

Izvor: Politika, 21.10.2016.