Email Print

U PRIPREMI DVA NOVA PRAVILNIKA O VEŠTAČKOM OSEMENJAVANJU I OBELEŽAVANJU ŽIVOTINJA, KAO I IZMENA ZAKONA O PODSTICAJIMA U STOČARSTVU


Na zajedničkom sastanku Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i Ministarstva poljoprivrede Srbije rečeno je da 1. januar 2014. godine nije realan rok za usklađivanje sa zahtevima EU i da bi taj proces trebalo da ide "postepeno".

Položaj domaćih proizvođača i prerađivača mleka će se usklađivanjem sa regulativama Evropske unije znatno urušiti, što će dovesti do gašenja velikog broja mlekara, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Savetnica generalnog direktora "Imleka" Dragica Bolić istakla je kao najveći problem usklađivanje sa delom pravilnika EU koji propisuje prisustvo ne više od 400.000 somatskih ćelija u mililitru mleka, jer će mlekare u tom slučaju morati da uvoze mleko.

U zemljama EU broj tih ćelija utiče na cenu mleka, pa za mleko koje sadrži do 200.000 somatskih ćelija u mililitru, proizvođač dobija premiju od tri do pet odsto na regularnu cenu, od 250.000 do 400.000 dobija pet do deset odsto manju cenu, a za više od 400.000 proizvođač dobija samo 40 odsto od cene mleka.

Kako je Bolić istakla, da bi se to sprovodilo u Srbiji, neophodno je da prorade Nacionalne laboratorije za ispitivanje sirovog mleka, jer je dosadašnji način ispitivanja nepouzdan.

Šef odeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Terzić rekao je da bi dve Nacionalne laboratorije - u Novom Sadu i Batajnici, trebalo da budu u funkciji do kraja godine.

TERZIĆ JE DODAO DA SU U PRIPREMI DVA NOVA PRAVILNIKA O VEŠTAČKOM OSEMENJAVANJU I OBELEŽAVANJU ŽIVOTINJA, A TE POSLOVE ĆE OBAVLJATI SAM PROIZVOĐAČ, KAO I IZMENA ZAKONA O PODSTICAJIMA U STOČARSTVU.

Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Ljubiša Jovanović je istakao da će ministarstvo u narednom periodu raditi na promenama zakona za unapređenje stočarstva, razmatrati mogućnost investicionih kredita za stočarsku proizvodnju, ali će se i raditi na aktivnostima u repozicioniranju proizvoda u izvozu, odnosno otvaranju novih tržišta.

Standardi EU između ostalog podrazumevaju i to da tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0,53 stepeni, sadržaj suve materije bez masti ne sme da bude manji od 8,50 odsto, sadržaj proteina ne sme da bude manji od 2,90 odsto, prisustvo antibiotika ne sme da bude više od 0,004 mikrograma, prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude više od 400.000 u ml mleka, dok prisustvo bakterija ne sme da bude više od jednog miliona u mililitru mleka.

Izvor: RTV