Email Print

USVOJENIM ZAKONOM O POSREDOVANJU U PROMETU NEPOKRETNOSTI UVODI SE REGISTAR POSREDNIKA


Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti treba :

 • da uspostavi red uvođenjem registra posrednika,
 • smanji crno i sivo tržište,
 • da obezbedi pravnu sigurnost za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.
 • Zakonom se uvodi registar posrednika koji će voditi ministarstvo nadležno za poslove trgovine.

  PRECIZIRANO JE DA POSLOVE POSREDOVANJA MOGU OBAVLJATI SAMO PRIVREDNI SUBJEKTI - PREDUZETNICI I PRIVREDNA DRUŠTVA, UPISANI U REGISTAR POSREDNIKA.

  Predviđeno je i redovno ažuriranje tog registra što će omogućiti svakom učesniku na tržištu - kupcu, zakupodavcu, prodavcu, da vide koje su agencije za promet nepokretnosti legalne.

  Posrednik je u obavezi da uplaćuje godišnju premiju osiguranja za eventualnu štetu koju obavljanjem poslova posredovanja može pričiniti nalogodavcu, u iznosu od minimum 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno minimalno 45.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja.

  Takođe, da bi preduzetnik obavljao poslove posredovanja mora on ili zaposleni koji radi kod njega da ima položen stručni ispit za poslove posredovanja.

  Odredbe zakona koje se odnose na upis u registar i plaćanje osiguranja počeće da se primenjuju 18 meseci nakon stupanja zakona na snagu.

  Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ranije je kazao da u Srbiji oko 300 privrednih subjekata posluje na tržištu nepokretnosti kao i 800 preduzetnika, a da se pretpostavlja da je broj agencija koje su nelegalne znatno veći.

  Ljajić je ranije u parlamentu rekao da je procenjeno da je u Srbiji ukupna vrednost tržišta nepokretnosti oko 110 milijardi dinara na godišnjem nivou.
Izvor: RTV