Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRETANJE EKONOMSKE I SPOLJNOTRGOVINSKE AKTIVNOSTI U AVGUSTU 2014. GODINE


Industrijska proizvodnja je u avgustu, prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležila pad od 0,3%, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 13,1%. Posmatrano prema strukturi ukupne industrije, prerađivačka industrija je zabeležila međugodišnji pad od 3,8%, a sektori rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom pad od 23,8% i 39,8%, respektivno.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u avgustu porasla za 0,7%. U okviru prerađivačke industrije, najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje duvanskih proizvoda i tekstila. S druge strane, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji dala je proizvodnja motornih vozila.

Međugodišnje posmatrano, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, promet robe u trgovini na malo je u avgustu bio realno viši za 3,0%.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu je u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležen pad robnog izvoza od 13,0% i pad uvoza od 5,0%. Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, pad izvoza robe u odnosu na prethodni mesec iznosio je 1,8%, a uvoza 0,7%.

Podaci o bruto domaćem proizvodu za drugo tromesečje biće objavljeni naknadno zbog usklađivanja s novim evropskim sistemom nacionalnih i regionalnih računa - ESA 2010.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 30.9.2014.