Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O TRANSPLANTACIJI ORGANA: PREDVIđA SE PRETPOSTAVLJENA SAGLASNOST DONORSTVA ORGANA U SVRHU LEčENJA NAKON SMRTI, OSIM ZA ONA LICA KOJA SU TO PISMENO ODBILA. IZMENE ZAKONA IMAćE PODRšKU VLADE RS


Poslednjih meseci kroz kampanju "Najvažniji poziv u životu" podiže se svest građana o značaju donorstva organa u svrhu lečenja. Sedmoro pacijenata sa liste čekanja za novi organ ukazalo je predsedniku Vlade Republike Srbije na probleme svih onih kojima je novi organ jedini spas i predočilo potrebu donošenja novog Zakona o transplantaciji organa, koji će doneti novinu – pretpostavljenu saglasnost za sve punoletne građane Republike Srbije.

Premijer je najavio i ličnu podršku novom Zakonu koji će unaprediti program transplantacije jer, kako je rekao, činjenica da imamo samo tri donora na milion stanovnika – govori da dosadašnje mere nisu dale željene rezultate.

On je naglasio da će ohrabriti članove Skupštine grada Beograda i članove Vlade Republike Srbije da svojim primerom podrže kampanju "Najvažniji poziv u životu" i potpišu donorske kartice.

Izvor: Vebsajt Press služba Vlade Srbije, 31.08.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija