Zastava Bosne i Hercegovine

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: POKRENUT POSTUPAK ZA OCENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI ODLUKE O OSNIVANJU KOORDINACIONOG TELA ZA PRIMENU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOđENJE NACIONALNE STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U RS ZA PERIOD OD 2013. DO 2018. GODINE


Ustavni sud Srbije prihvatio je, na sednici održanoj 2. juna 2016. godine, inicijativu i pokrenuo je postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o osnivanju Koordinacionog tela za primenu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 84/2014).

U inicijativi se navodi da su tom Odlukom predsedniku Vlade Republike Srbije data "neustavna i nezakonita ovlašćenja da usmerava i koordinira rad državnih institucija koje su nezavisne", poput Narodne skupštine, Autonomne pokrajine, Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva, Republičkog javnog tužilaštva, Državnog veća tužilaca, Tužilaštva za organizovani kriminal i brojnih regulatornih tela, od Zaštitnika građana do DRI."

Takođe se navodi i da je to u suprotnosti sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013).

Dodaje se da je Ustavni sud već jednom doneo sličnu odluku o neustavnosti i nezakonitosti kada je 2012. godine utvrdio da tadašnji predsednik Republike Srbije nije mogao biti na čelu Nacionalnog saveta za infrastrukturu.

Izvor: Vebsajt Blic, 31.08.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeleževanje: Redakcija