Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: PROPISUJE DA LICE KOJE JE UčESTVOVALO U PRIPREMI POSTUPKA JAVNE NABAVKE I SA NJIM POVEZANO LICE NE MOGU BITI UčESNICI U POSTUPKU


Odlukama i nezakonitim postupanjem regulatornih tela zaduženih za kontrolu javnih nabavki, u Srbiji su suspendovani antikoruptivni mehanizmi proklamovani Zakonom o javnim nabavkama, ocenio je danas Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

 

U saopštenju Transparentnosti se navodi da je Zakonom propisano da lice koje je učestvovalo u pripremi postupka javne nabavke i sa njim povezano lice ne mogu biti učesnici u postupku, dok je Uprava za javne nabavke obavezna da sa Agencijom za borbu protiv korupcije sačini plan za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama.

 

Taj plan se dostavlja vladi na usvajanje i osnov je za suzbijanje pojave da lica koja su pripremala javnu nabavku učestvuju u javnoj nabavci.

Uprava i Agencija nisu sačinile taj plan, iako su protekli svi zakonski rokovi, što predstavlja nedopustivo postupanje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki svojom odlukom suspendovala član Zakona o tome da lice koje je učestvovalo u pripremi postupka javne nabavke i sa njim povezano lice ne mogu biti učesnici u postupku.

Razlog je što Uprava i Agencija još nisu sačinile plan za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama. Time je Republička komisija izašla iz svog mandata i, uz Upravu i Agenciju, u praksi uvela suspenziju antikoruptivnih članova Zakona o javnim nabavkama, navodi se u saopštenju.

Transparentnost je pozvala vladu da, kroz Koordinaciono telo za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, preduzme mere, kako bi se sankcionisali odgovorni i sproveli zakonski mehanizmi usmereni na borbu protiv korupcije u javnim nabavkama.

Izvor: