Email Print

PROMET ROBE U TEKUĆIM CENAMA U JUNU VEĆI ZA 1,2 ODSTO


Republički zavod za statistiku saopštio je da je promet robe u trgovini na malo u junu 2013. godine u odnosu na isti mesec 2012. godine veći u tekućim cenama za 1,2 odsto, a u stalnim cenama manji za 6,1 odsto.

U saopštenju se navodi da je u junu 2013. u odnosu na prethodni mesec promet robe manji u tekućim cenama za 3,7 odsto, a u stalnim cenama za 4,3 odsto.

Promet robe u trgovini na malo u periodu januar-jun 2013. godine u poređenju sa istim periodom 2012. godine veći je u tekućim cenama za 1,1 odsto, a u stalnim cenama je manji za 7,8 odsto.

Promet u trgovini na malo (oblast 47 KD) dobijen je na osnovu statističkog istraživanja "Mesečni izveštaj trgovine na malo", realizovanog na uzorku i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.

Sve objavljene indekse treba tretirati kao prethodne, što znači da može doći do izvesnih korekcija na osnovu ocenjenih rezultata iz redovnih statističkih istraživanja koja se sprovode na većem broju jedinica u uzorku.

Indeksi prometa robe u stalnim cenama dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama, odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni: voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 31.7.2013.