Zastava Bosne i Hercegovine

ZAJEDNIČKE GRANIČNE PATROLE EU I SRBIJE DO JUNA 2018. GODINE


Razmeštaj 50 pripadnika granične policije Srbije i 50 njihovih kolega iz zemalja Evropske unije u oblasti Negotina, Zaječara i Pirota produžava se do juna 2018. predviđa ugovor, vredan tri miliona evra koji je Delegacija EU u Srbiji potpisala sa Međunarodnom organizacijom za migracije, saopšteno je iz Delegacije u Beogradu.

Zajedničke patrole će nastaviti da rade na sprečavanju krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, poštujući vladavinu zakona i osnovna prava, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, isporuka nove opreme i obuke će takođe pomoći Srbiji da poboljša kontrolu granica.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je da su zajedničke granične patrole službenika srpske granične policije i zemalja članica EU bile efikasne i nastaviće rad.

To je jedan od mnogobrojnih primera naše tesne i sveobuhvatne saradnje sa Srbijom u rešavanju migracionih izazova, izjavio je Benedikt.

Do sada je 317 policajaca iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Francuske, Slovenije i Češke učestvovalo u zajedničkim patrolama sa 387 policajaca iz Srbije.

Od oktobra 2016. do aprila 2017. učestvovali su u otkrivanju 651 slučaja krijumčarenja migranata, što je dovelo do 44 krivične prijave protiv 78 počinilaca u zoni operacija patrola.

Od septembra 2015. bespovratna finansijska pomoć EU namenjena Srbiji za rešavanje pitanja migracija dostigla je skoro 80 miliona evra, od čega je blizu 59 miliona obezbeđeno preko IPA, a 20 miliona u okviru humanitarne pomoći, piše u saopštenju.

Dodatno, zemlje članice EU su pružale i bilateralnu pomoć u vrednosti od 20 miliona evra, podseća Delegacija EU.

Izvor: Vebsajt N1, 30.05.2017.
Naslov: Redakcija