Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA NAPLATE TAKSE ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS: TAKSA ZA JAVNI SERVIS JE OBAVEZNI DEO RAčUNA ZA ELEKTRIčNU ENERGIJU, KUPCI NE MOGU DA ODLUčE DA LI ćE PLATITI SAMO POTROšENE KILOVATE ILI PRETPLATU. NEPLAćANJE TV TAKSE RAčUNA SE KAO DUG ZA STRUJU


Građani koji ne plaćaju TV pretplatu izgubili su i pravo na popust za struju od pet odsto kao redovne platiše. Kako je taksa za javni servis postala obavezni deo računa za električnu energiju, kupci više ne mogu da odluče da li će platiti samo potrošene kilovate ili i pretplatu.

Prosečan mesečni račun za električnu energiju iznosi oko 3.000 dinara, što je potrošnja između 350 i 400 kilovata struje. Onima koji plate na vreme, u džepu ostane 150 dinara, odnosno 1.800 dinara godišnje. Upravo je to iznos nameta za javni servis.

Upravo iznos od 150 dinara za TV pretplatu je prosečna mesečna ušteda koju potrošači imaju ako plate struju do 25-og u mesecu. Ono što su ranije štedeli kao redovne platiše - ode u kasu nacionalnih servisa.

Ne samo da građani mogu da ostanu bez popusta ako ne plate pretplatu za televiziju, već im na kućnu adresu mogu i zakucati monteri - da bi im isključili struju. Iako su se udruženja potrošača bunila zbog ove odluke, ona je ostala u Zakonu o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015).

Podaci EPS govore da dosadašnja praksa pokazuje da oko polovina građana revnosno plaća svoje račune i tako ostvaruje popust. Sa druge strane, statistika ranijeg plaćanja TV pretplate mnogo je lošija.

Poslednja računica iz 2014. godine, pre nego što je TV taksa ukinuta, pokazuje da je pretplatu plaćalo svega 25 odsto domaćinstva. To je najverovatnije razlog i zašto je ostvarivanje popusta za kilovate uslovljeno plaćanjem nameta za javni servis.

Iz EPS objašnjavaju da vezivanje ove dve stavke nije njihova odluka. Navode da postupaju po odredbama Zakona, koje predviđaju da je taksa obavezni element računa i naplaćuje se objedinjeno i istovremeno sa naplatom električne energije. Na računu je precizno naveden iznos uplate i rok do kojeg treba uplatiti da bi bio ostvaren popust od pet odsto.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. Janković, 31.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija