Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: OD 8. JUNA 2016. GODINE ORGANI UPRAVE SU DUżNI DA PO SLUżBENOJ DUżNOSTI PRIBAVE PODATKE OD DRUGOG ORGANA UMESTO STRANAKA


Državna uprava ima rok do 8. juna 2016. godine da za izdavanje dokumenata prestane da traži podatke koje već ima u službenim evidencijama, navodi ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički.

Ova novina predviđena je Zakonom o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon) koji je Narodna skupština Republike Srbije je usvojila 29. februara 2016. godine, što je prvi korak ka dobroj upravi.

"Kada idete da tražite produženje liče karte, dovoljno je samo da imate ličnu kartu, a ne trebaju vam dodatna dokumeta", objasnila je Udovički.

Ona je navela da su neke institucije već počele to da rade, a da će se do predviđenog roka videti da li će svi uspeti da ispune ono što je Zakonom predviđeno.

"Cilj je da zaposlene u upravi obučimo da budu partneri građanima i privredi", naglasila je ministarka.

Zakon treba da se obezbedi građanima i privredi lakše dobijanje neophodne dokumentacije.

Građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija, a biće oslobođeni i od plaćanja takse za ta dokumenta.

Izvor: Vebsajt B92, 30.03.2016.
Naslov: Redakcija