Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA APV: VLADA RS DA POVUčE SPORNI ZAKLJUčAK, KOJIM SE LOKALNIM SAMOUPRAVAMA PREPORUčUJE DA SE UZURPATORIMA DRżAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIšTA DOZVOLI DA DO 1. MAJA 2016. GODINE PRIJAVE SVOJU UZURPACIJU I DA SE SA NJIMA ZAKLJUčI VANSUDSKO PORAVNANJE


Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine pozvala je Vladu Republike Srbije da stavi van snage zaključak od 11. marta 2016. godine, u kom se lokalnim samoupravama preporučuje da se uzurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta dozvoli da do 1. maja prijave svoju uzurpaciju i da se sa njima zaključi vansudsko poravnanje.

Pokrajinska Vlada je ocenila da ovom preporukom Vlada Republike Srbije podstiče nezakonito zauzimanje poljoprivrednog zemljišta, umesto da se insistira na postupku i uslovima koji su propisani Zakonom o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009 i 112/2015 - dalje: Zakon).

Pokrajinska Vlada pozvala je predsednike opština i gradonačelnike u Vojvodini da, vodeći računa o zakonitosti, ne prihvate sporne preporuke Vlade Republike Srbije.

Pokrajinska Vlada je pozvala i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da izvesti javnost o tome ko su uzurpatori poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Sombora i da se protiv njih preduzmu Zakonom propisane mere.

Pokrajinska Vlada je podsetila da su početkom 2016. godine na teritoriji Grada Sombora nepoznata lica uzurpirala oko 5.300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, o čemu je obavešteno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali ono nije preduzelo Zakonom propisane mere, što je izazvalo uznemiravanje javnosti.

Vojvođanska Vlada je zatražila i da Ministarstvo bez odlaganja pristupi izradi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer se postojeće rešenje, već na prvom koraku, pokazalo kao loše.

Izvor: Vebsajt RTS, 30.03.2016.
Naslov: Redakcija