Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEKA PREGOVARAČKA POGLAVLJA ZA PRISTUP EU MOGLA BI BITI I OTVORENA I ZATVORENA DO KRAJA GODINE: SRPSKO ZAKONODAVSTVO MOGLO BI DA BUDE USAGLAšENO SA EVROPSKIM DO 2018. GODINE


Šef pregovračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je danas da je Srbija najbolje pripremljena za vođenje pregovora i da se nada da će do kraja godine biti otvorena i zatvorena određena poglavlja u pregovorima sa EU.

"Kakva god da je politička odluka država članica, spremamo se da sve što uradimo daje tehničku podršku čitavom procesu pregovora kako bismo promenili stvari ovde, kod kuće, i za nas", rekla je Miščević na konferenciji "Srbija na putu evropskih integracija - skrining i posle skrininga".

Ona je navela da je skrining, koji je završen prošle nedelje, tek prvi u procesu pregovora za članstvo i da je pokazao pravu sliku šta Srbija jeste danas i kakvi su joj strateški koraci dalje, i naglasila da postoji politička podrška za proces integracija.

Ona je navela da očekuje da Srbija do kraja godine dobije sve izveštaje sa skrininga, navodeći da je to početak veoma ozbiljnog posla i da Srbija od EU očekuje pomoć na tom putu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je skrinig uspešno završen, izrazivši nadu da će do kraja godine biti otvorena i prva poglavlja u pregovorima sa EU.

"Veliki značaj imaju poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i ona se nalaze na samom vrhu spiska poglavlja koji će nadamo se biti otvorena i tokom 2015. godine", rekao je.

Govoreći o završenom skriningu, Devenport je rekao da je on važan u smislu boljeg razumevanja obe strane - šta treba da se uradi u smislu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Kako je naveo, u EU postoji snažna posvećenost proširenju koje će uključiti zemlje iz regiona i da sve zemlje treba da budu pripremljene u naredne dve, tri godine za signale koji će dolaziti iz Unije.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da ima još puno posla, ali da se Srbija korak po korak približava EU i na osnovu dosadašnjih rezultata izrazila očekivanje da će Srbija tokom godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU.

Ona je navela da Srbiju u narednih nekoliko godina čeka puno posla, ali da veruje da će i pored prepreka koje će se pojavljivati na tom putu, a uz pomoć EU, do 2018. godine Srbija uskladiti zakonodavstvo sa evropskim, nakon čega sledi proces priprema za članstvo koji će trajati nekoliko godina.

Izvor: Tanjug, 31.03.2015.