Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Zakon propisuje različite prekršaje po nalogu Poverenika. Najčešći od njih je "ignorisanje" podnetog zahteva, a on je osnov za žalbu Povereniku u skoro 90 odsto slučajeva


Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010) predviđa 20-ak različitih prekršaja po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Najčešći od njih je "ignorisanje" podnetog zahteva, a on je osnov za žalbu Povereniku u skoro 90 odsto slučajeva.

- Nije mi poznato da je ikada neko procesuiran ili kažnjen zbog toga - navodi Poverenik Rodoljub Šabić.

Iako to nije njegova obaveza, Poverenik je Upravnoj inspekciji dostavio čak 4.248 kopija spisa predmeta.

- Radi se samo o najflagrantnijim primerima kršenja Zakona. Ukupan broj stvarno počinjenih prekršaja je sasvim izvesno višestruko veći. Broj pokrenutih prekršajnih postupaka je verovatno 10 puta manji od navedenog broja slučajeva koje je služba Poverenika dostavila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Nekoliko godina uzastopce, nadležna ministarstva, u jednom trenutku je to bilo Ministarstvo pravde, potom državne uprave, nisu uopšte pokretala prekršajne postupke protiv prekršilaca Zakona, što sam u nekoliko godišnjih izveštaja koje sam podnosio Narodnoj skupštini ocenio kao faktički poziv na kršenje Zakona - ukazuje Poverenik.

Upravna inspekcija dosad je podnela 252 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Upravni inspektorat navodi da je zbog nedostavljanja godišnjeg izveštaja o primeni Zakona Povereniku Upravna inspekcija podnela zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i protiv gradonačelnika, predsednika opština, odnosno načelnika opštinskih uprava - ukupno 35, zatim direktora gradskih i opštinskih centara za socijalni rad - ukupno 94.

Zbog nesačinjavanja Informatora o radu, Upravna inspekcija podnela je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka - ukupno 14.

Izvor: Vebsajt Danas, J. Diković, 27.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija