Zastava Bosne i Hercegovine

OD 1. SEPTEMBRA 2017. GODINE, PREMA SPORAZUMU O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU, GRAĐANI I KOMPANIJE IZ EU MOGU DA KUPUJU ZEMLJU U SRBIJI


Nema mesta bojazni da će stranci pokupovati poljoprivredno zemljište u Srbiji, kad to bude omogućeno po sporazumu sa EU, poručio je šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Beogradu, Frejk Janmat, dodajući da stranci i sada imaju način da kupuju zemlju, pa to ne čine u velikoj meri.

On je rekao da građani i kompanije iz EU od 1. septembra 2017. godine prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, mogu da kupuju zemlju direktno, ali je i objasnio da to i sada rade tako što kupuju firme koje su registrovane u Srbiji.

"To se ipak ne događa u velikoj meri", rekao je Janmat i istakao da bi investicije u zemljište bile poželjne, jer se mnogo zemlje u Srbiji ne koristi.

"Investitori bi doneli znanje i tehnologiju, a to je potrebno da ova zemlja ponovo bude korišćena, to je dobro i za farmere", rekao je on.

On se osvrnuo i na zaštitne mere koje je Srbija uvodila u dva navrata na uvoz mesa i mlečnih proizvoda iz EU i naglasio da je stav Unije da je to neopravdana mera.

"Pozvali smo Vladu tada da bez odlaganja otkloni ekstra tarife za mlečne proizvode iz EU, žive svinje i svinjsko meso. Te mere u principu mogu da budu donete, ako su opravdane i vremenski ograničene, ali to nije bio slučaj", rekao je Janmat.

On je naveo da su cene tih prozvoda u Srbiji niske, ali niske su, kaže, svuda - i u EU i na globalnom tržištu. "Zato ne osećamo da su mere opravdane i bolje je da se orijentišete više ka tržisnoj praksi, a to znači da stimulišete produktivnost i kompetitivnost."

Janmat je podsetio da Srbija može da računa na novac iz IPARD fondova za poljoprivrednike, a to je do 2020. godine ukupno 175 miliona evra.

"Sve to zavisi od Srbije i institucija i od toga da li su spremne da kanališu taj novac. Posebno Agencija za agrarana plaćanja", rekao je on.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.02.2016.
Naslov: Redakcija