Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJA 23 I 24: Izveštaji o sprovođenju akcionih planova u oblastima vladavine prava i pravde, slobode i bezbednosti, biće upućeni Evropskoj komisiji do sredine februara 2017. godine. O njima će države članice raspravljati na proleće, na osnovu izveštaja o napretku u ovim oblastima koji predstavlja EK. Ocenjivaće se prelazna merila, kojih je ukupno 80 za oba poglavlja


Srbija će sledeće nedelje Evropskoj komisiji (EK) poslati izveštaje o sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24 (vladavina prava i pravda, sloboda i bezbednost), nakon čega bi Brisel trebalo da oceni dokle se odmaklo u ovim oblastima.

Kako kaže šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, ovi izveštaji su u završnoj fazi i oni će, nakon što budu predstavljeni Vladi, Narodnoj skupštini Republike Srbije i Nacionalnom konventu o EU biti prosleđeni EK.

- O njima će države članice raspravljati na proleće, na osnovu izveštaja o napretku u ovim oblastima koji predstavlja Evropska komisija. Ocenjivaće se prelazna merila, kojih je ukupno 80 za oba poglavlja. Podsećam, napredak i uspeh Srbije u oblasti vladavine prava jeste ključan za napredak čitavih pregovora, ali i za društvo u celini - navodi Tanja Miščević.

Dodaje i da će sledeće nedelje, odnosno 7. i 8. februara 2017. godine, u Beogradu zasedati jedan od pododbora za praćenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji se bavi pravdom, slobodom i bezbednošću.

- Ovakvi odbori se organizuju na pola godine. U njemu će učestvovati veliki broj ljudi, i služi da se EK upozna sa svim detaljima u vezi sa ovom oblašću - objašnjava Miščević.

Izvor: Vebsajt Blic, Lana Gedošević, 30.01.2017.
Naslov: Redakcija