Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Prema anketi u kojoj je učestvovalo više od 1.000 sudija skoro polovina je osetila pritiske koje vrše političari, ali preko predstavnika sudske vlasti i predsednika sudova. Manje od četvrtine sudija zna kako da se od pritisaka zaštiti, a više od petine onih koji su osetili pritisak odbilo je da potraži zaštitu, jer smatraju da ona nije dovoljna ili su se plašili da to učine


Skoro polovina sudija u Srbiji osetila je na svojoj koži pritiske, navodi se u istraživanju Društva sudija Srbije. Prema anketi u kojoj je učestvovalo više od 1.000 sudija, navodi se da pritiske vrše političari, ali preko predstavnika sudske vlasti i predsednika sudova.

Sudije trpe pritiske - 44 odsto njih reklo je da ima lična iskustva na tom polju, pokazuje istraživanje Društva sudija Srbije.

Naime, 43 odsto sudija koji su imali negativna iskustva kaže da se radi o sistemskim pritiscima, odnosno o atmosferi opšteg pritiska na sudije. Njih 27 odsto smatra da ih, direktno ili indirektno, pritiskaju nosioci vlasti, a 22% da to čini predsednik suda. Kako navode, 8 odsto sudija bilo je izloženo pritisku svojih kolega.

Najčešći načini pritiska su zahtevi za bržim radom sudija.

"Onda se u brzini prave greške, sudije to znaju i kada znaju onda su mirni i ćutljivi, neće da izlaze u javnost otvoreno sa svojim stavovima, jer se plaše da će biti meta, da će im neko pronaći neku grešku, pa se na taj način pacifikuje sudstvo, odnosno manje pacifikuje, mnogo više anestezira", navodi Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Manje od četvrtine sudija zna kako da se od pritisaka zaštiti, a više od petine onih koji su osetili pritisak odbilo je da potraži zaštitu, jer smatraju da ona nije dovoljna ili su se plašili da to učine.

Sudije su navele da je ukupno stanje u društvu loše i da se ono reflektuje na pravosuđe. Priznaju i da su im ruke vezane, jer ne mogu mnogo toga da učine i tvrde da je za rešavanje svih problema neophodna politička volja.

Ta volja je sporna, ako se uzme u obzir da sudije tvrde da su političari izvor najjačih pritisaka.

"Često koriste deo neslobodnih medija, potpomognuti pojedinim predstavnicima sudske vlasti, kako bi ostvarili neke svoje lične ciljeve, što kompromituje ostvarivanje vladavine prava. Stoga, zajednički cilj sudija, medija i građana je da se zajedno borimo za nezavisnost sudske vlasti i slobodu medija, a sve kao preduslov za ostvarivanje vladavine prava", navodi Gordana Vidojković iz Društva sudija Srbije.

Sudije se žale i na niske plate, česte promene zakona i njihovu neusklađenost, nedostatak edukacije, lošu mrežu sudova i pogrešno sprovedene racionalizacije. I tvrde - potrebno je promeniti sistem, a ne ljude u njemu. Ipak, nisu odgovorili na više puta ponovljeno pitanje - kada će sudstvo u Srbiji dostići nivo američkog, koje je nedavno suspendovalo odluku predsednika Donalda Trampa i šta sudije mogu da urade da na tom putu pomognu. Boljević je napomenula da je u građanskoj materiji, u najvećem broju predmeta država Srbije tužena strana i gubi parnice.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 30.01.2017.
Naslov: Redakcija