Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE: Komisija za zaštitu konkurencije izradila Analizu tržišta trgovine na veliko i malo derivatima nafte u 2015. godini


U skladu sa Odlukom Saveta i članom 47. Zakona o zaštiti konkurencije ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 95/2013), Komisija za zaštitu konkurencije sprovela je sektorsku analizu tržišta trgovine na veliko i trgovine na malo derivatima nafte u 2015. godini.

Predmet izveštaja je bila analiza stanja konkurencije u Republici Srbiji u 2015. godini na prethodno definisanim tržištima za tri kategorije naftnih derivata: motorni benzini, dizel goriva i tečni naftni gas.

Sektorskom analizom je obuhvaćeno ukupno 17 privrednih subjekata.

U izveštaju je iznet niz zaključaka i preporuka koje se pre svega odnose na nastavak aktivnosti u cilju formiranja jedinstvene statističke evidencije o prometu naftnih derivata, povećanje transparentnosti poslovanja učesnika na tržištu i saradnju Komisije i nadležnih institucija u cilju kreiranja pravnog i poslovnog ambijenta koji će omogućiti slobodnu konkurenciju na tržištu.

Imajući u vidu značaj sektora nafte za energetsku delatnost i celokupni industrijski razvoj, Komisija će počev od 01. marta 2017. godine započeti sa sprovođenjem analize stanja konkurencije na ovom tržištu za 2016. godinu.

Komisija poziva učesnike i ostalu stručnu javnost da upute svoje komentare na izveštaj, kao i predloge i sugestije za nastavak analize, do 28. februara 2017. godine, na e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs sa napomenom: Komentar na sektorsku analizu tržišta nafte i derivata nafte.

Izveštaj o Sektorskoj analizi tržišta trgovine na veliko i trgovine na malo derivatima nafte u 2015. godini možete preuzeti ovde.

Izvor: Vebsajt Komisije za zaštitu konkurencije, 27.01.2017.
Naslov: Redakcija