Aktuelne vesti na dan 26. april 2012

 

PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PrelistavajuĆi dnevne novine:


Pogledajte ostale vesti na dan 26. april 2012Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na http://paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 41 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 43 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 18 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 18 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 38 OD 25.4. 2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

 • PRAVO NA PORODILJSKO ODSUSTVO ZAPOSLENE NA ODREĐENO VREME
 • PRESTANAK RADNOG ODNOSA SPORAZUMOM BEZ DONOŠENJA REŠENJA
 • USLOVI ZA SUBVENCIONISANJE KAMATNIH STOPA ZA KREDITE PRIVREDNIH SUBJEKATA OD STRANE JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE

ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:

ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:

ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:

 • IZBEGAVANJE MEĐUNARODNOG DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA: • Dohotka od samostalnih i ličnih delatnosti • Zarada iz radnog odnosa • Naknada direktora
 • STATUS SOPSTVENIH AKCIJA STEČENIH U POSTUPKU PRIVATIZACIJE: • Pravni osnov i računovodstveno evidentiranje •
 • PODNOŠENJE PRIJAVE M-4 ZA 2011.GODINU

ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:
 • PREGLED IZNOSA SEZONSKIH CARINSKIH STOPA PRI UVOZU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U 2012. GODINI
 • NEPOSTOJANJE OBAVEZE PLAĆANJA NAKNADE ZA PROCESNU OBRADU JEDINSTVENE CARINSKE ISPRAVE
ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST USTAVNOG SUDA POVODOM PREDMETA FORMIRANIH PO ŽALBAMA NEIZABRANIH SUDIJA, JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA NA ODLUKE VISOKOG SAVETA SUDSTVA I DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA

Ustavni sud je planovima rada za prva dva tromesečja 2012. godine predvideo prioritetno rešavanje predmeta formiranih po žalbama neizabranih sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca na odluke Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Od 14. marta do danas, 25. aprila 2012. godine, zakazane su ukupno 33 rasprave - 27 po žalbama na odluke Državnog veća tužilaca i šest rasprava po žalbama na odluke Visokog saveta sudstva.

U odnosu na zakazani broj rasprava predstavnici Državnog veća tužilaca odazvali su se na devet od 27 rasprava, a predstavnici Visokog saveta sudstva nisu se odazvali ni na jednu od šest zakazanih rasprava. Ustavni sud je održao rasprave u svim predmetima u kojima su se odazvali samo podnosioci žalbe, u odsustvu uredno pozvanih predstavnika Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, jer isti nisu opravdali svoj izostanak.

Izvor: Vebsajt Ustavnog suda, 25.4.2012.

SAOPŠTENJE SA 162. SEDNICE VLADE VOJVODINE

Na 162. sednici Vlade Vojvodine, kojom je predsedavao potpredsednik dr Tomislav Stantić, članovi Vlade utvrdili su Predlog sporazuma o strateškoj saradnji AP Vojvodine i NIS a.d. Novi Sad. Vlada Vojvodine i kompanija NIS potpisuju već više godina ovaj strateški dokument. Cilj je zajedničko delovanje usmereno na socijalno-ekonomski razvoj AP Vojvodine i obezbeđivanje stabilnog rada Kompanije u skladu sa korporativnom odgovornošću.

Na sednici je utvrđen i Predlog uredbe, koji se odnosi na izmene o planu mreža zdravstvenih ustanova u našoj pokrajini.

Reč je o mogućnosti da Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Termal" Vrdnik, pored produžene rehabilitacije obolelih od reumatskih oboljenja, povreda i oboljenja lokomotornog sistema, obezbeđuje i produženu rehabilitaciju za oboljenja srca i krvnih sudova. U skladu sa ovim, predlog obuhvata i povećanje broja postelja u Specijalnoj bolnici sa sadašnjih 70 na 130, čime bi se obezbedila pravovremena i adekvatna produžena rehabilitacija pacijenata.

Takođe, predlogom je obuhvaćena i promena u strukturi postelja u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti "Dr Budislav Babić" u Beloj Crkvi, gde je broj mesta povećan za dvadeset, tako da će sada pacijentima biti na raspolaganju ukupno 220 bolničkih postelja.

Prihvatanjem ovog rešenja, obezbediće se povećanje efikasnosti u radu obe specijalne bolnice, kao i poboljšanja na planu zdravstvenog stanja stanovništva.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 25.4.2012.

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA SPORT I OMLADINU: Zahtevi za dodelu budžetskih sredstava

Potrebna dokumentacija za pravdanje sredstava: http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Ovde možete preuzeti zahteve za dodelu budžetskih sredstava- sektor sport

Zahtev za sufinansiranje projekta/programa sportskih organizacija kojim se doprinosi razvoju sporta u AP Vojvodini http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Zahtev za sufinansiranje organizovanja ili učešća na sportskim takmičenjima ili manifestacijama od interesa za AP Vojvodinu http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Zahtev za sufinansiranje sanacije, adaptacije ili opremanja sportskih objekata od interesa za AP Vojvodinu http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Obrazci za pokrajinske granske saveze - finansiranje http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Ovde možete preuzeti obrazac za pravdanje budžetskih sredstava - sektor sport

Obrazac za izveštaj o utrošku budžetskih sredstava http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Obrazac za izveštaj o utrošku budžetskih sredstava za redovne programe (granski savezi) http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Sektor omladina

Zahtev za sufinansiranje projekata - Fond za talente http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Formular za omladinske projekte (obavezno dostaviti fotokopiju rešenja o registraciji) http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Budžet predloga projekta http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)
Ovde možete preuzeti obrazac za pravdanje budžetskih sredstava - sektor omladina

Izveštaj o utrošku budžetskih sredstava http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=85:obrazci-za-podnoenje-zahteva&catid=78&Itemid=98 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, 25.4.2012.

ROK ZA ZAMENU FINANSIJSKOG IZVEŠTAJA ISTIČE 26. APRILA 2012. GODINE

Agencija za privredne registre (APR) obavestila je sva privredna društva, zadruge i ogranke stranih pravnih lica koji obavljaju delatnost u Srbiji da je sutra poslednji datum kada je moguće podneti zathev za zamenu registrovanog redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2011. godinu.

Ta obaveza važi i za druga pravna lica - udruženja, političke i društvene organizacije, ustanove, sindikalne organizacije, navodi se na sajtu APR-a.

Registar finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu neće prihvatiti zamene redovnih godišnjih finansijskih izvestaja posle navedenog datuma, odnosno dalja korekcija podataka u pomenutim izveštajima biće moguća samo na osnovu izveštaja revizora (za obveznike revizije) ili naloga nadležnog državnog organa.

Posle okončanja preliminarne zbirne obrade redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za navedene obveznike, Registar će objaviti individualne podatke iz registrovanih izveštaja na internet strani APR.

Izvor: Tanjug, 25.4.2012.

PODNOŠENJE PRIJAVE M-4 ZA 2011.GODINU

Pitanje:

• Gde privredno društvo sa sedištem u Beogradu, opština Stari Grad podnosi popunjenu prijavu M-4 za 2011. godinu?
Odgovor:

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009 i 101/2010) propisano je da se prijava podnosi Filijali Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (dalje: Filijala) kod koje su zaposleni prijavljeni na osiguranje, a to je uvek Filijala prema sedištu poslodavca. Međutim, formiranjem jedinstvenog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, služba ovog fonda je razvrstala osiguranike sa teritorije Beograda na dve osnovne filijale u kojima će da se vrši prijava i odjava osiguranika i predaja prijava M-4 za matičnu evidenciju, i to:
- za osiguranike (zaposlene, osiguranike samostalnih delatnosti i poljoprivrednike) čije je sedište poslodavca na teritoriji Novog Beograda, Surčina i Zemuna, obrasce prijave podnose službi Filijale na Novom Beogradu, Bulevar Umetnosti br. 10 (sedište bivšeg Republičkog Fonda PIO samostalnih delatnosti);
- za osiguranike iz Beograda (zaposlene, osiguranike samostalnih delatnosti i poljoprivrednike) sa teritorije ostalih opština, obrasci prijava se podnose Filijali za grad Beograd u Nemanjinoj 30, osim za teritorije opština Lazarevac, Mladenovac i Obrenovac za koje se obrasci prijave podnose ispostavama u ovim opštinama…. Dalje u pravnoj bazi Paragraf Lex

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI: Neradni dani za Praznik rada 1. i 2. maj

Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011 - prim. red.) propisano da je Praznik rada državni praznik i da se praznuje 1. i 2. maja.

Ove godine 1. i 2. maj padaju u utorak i sredu, koji su, saglasno navedenom zakonu, neradni dani, navodi se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.4.2012.

ZAKON O SPORTU: Primljeno 10.300 prijava za prevođenje u Registar sporta

Predaja prijava za prereregistraciju sportskih udruženja, društava i saveza u oblasti sporta završena je 12. aprila ove godine, a sve one sportske organizacije koje nisu izvršile svoju zakonsku obavezu u tom roku, po sili zakona gube svojstvo pravnog lica.

APR je u zakonskom roku primila 10.100 prijava za prevođenje postojećih sportskih organizacija iz pisane evidencije u javni elektronski registar, dok je do 24. aprila primljeno još oko 200 prijava za prevođenje. Iako se na osnovu procena resornog Ministarstva za omladinu i sport očekivalo da će u APR pristići oko 12.000 prijava za upis usklađivanja, do završetka zakonskog roka primljeno je gotovo upola manje prijava za upis u Registar sporta.

Osim za prevođenje, od 23. septembra prošle godine APR-u je podneto i 768 prijava za osnivanje novih sportskih organizacija, u skladu sa novom procedurom propisanom Zakonom o sportu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011 i 99/2011 - dr. zakoni - prim. red.) i Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre ("Sl. glasnik RS", br. 99/2011 - prim. red.), koja je od Ministarstva za omladinu i sport preuzela nadležnost za formiranje i vođenje jedinstvene elektronske baze podataka o svim sportskim udruženjima, društvima i savezima u oblasti sporta koji deluju na teritoriji Republike Srbije.

Tako je do 24. aprila u novouspostavljeni jedinstveni Registar sporta već upisano 2.778 granskih sportskih saveza, sportskih društava i udruženja, stručnih sportskih udruženja i teritorijalnih sportskih saveza. Takođe, upisano je i 483 novih sportskih organizacija, obrisana su 2 sportska udruženja, a registrovane su i 72 promene podataka kod udruženja koja su upisana u registar. Svi registrovani podaci objavljeni su na internet stranici APR-a i dostupni su zainteresovanim licima kroz pretragu podataka koja se može izvršiti unosom dela imena ili matičnog broja organizacije. Trenutno se u Agenciji, pored ostalih, vodi i postupak za registraciju Olimpijskog komiteta Srbije.

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 25.4.2012.

POTREBAN ZAKON O OTVARANJU TAJNIH DOSIJEA GRAĐANA SRBIJE

Problem otvaranja dosijea u Srbiji je, pre svega, osetljivo pitanje za svaku državu, pogotovo određivanje kriterijuma koji će podaci iz arhiva postati dostupni javnosti. Predstavnici službi bezbednosti u Srbiji saglasni su da je potrebno da se usvoji zakon o otvaranju tajnih dosijea građana Srbije, ali i napominju da se to pitanje mora precizno regulisati i definisati čiji podaci smeju da budu dostupni, bilo da je rečo žrtvi, javnosti ili pravosuđu.

Evropska praksa nalaže da svaki građanin ima pravo uvida u svoj dosije i niko drugi nema pravo da zloupotrebi podatke iz njegovog dosijea. Iako se zasad ne zna kako će zakon regulisati ovo pitanje, može se očekivati, u skladu sa praksom iz istočnoevropskih država, da neće biti dostupni celokupni dosijei, jer će oni biti detaljno pregledani, kako bi se iz njih uklonila bezbednosno osetljiva mesta, odnosno ono što bi moglo da ugrozi nacionalne interese.

Direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovačkaže za Danas da je, u skladu sa zakonom da se arhivska građa starija od 30 godina učini dostupnom javnosti, kao i činjenicom da je tokom rada vojne službe bezbednosti nastala bogata arhivska građa, značajna za naučnoistraživačku i stručnu javnost, ministar odbrane 20. decembra 2006. godine, na predlog Vojnobezbednosne agencije, doneo odluku o predaji arhivske građe VBA Vojnom arhivu.

- Na osnovu te odluke, Vojnom arhivu je krajem 2006. godine i početkom 2007. godine, predato oko 50.000 stranica arhivskog materijala - objašnjava Kovač. On dodaje da je 40 odsto te dokumentacije starije od 50 godina.

Kovačobjašnjava da su u dokumentima koja su predata obuhvaćene veoma značajne teme, kao što su svedočenja naših logoraša u koncentracionim logorima Buhenvald, Dahau i Aušvic, ratni dokumenti Ozne, terorizam, odmetništvo i banditizam krajem Drugog svetskog rata i neposredno posle, kontrarevolucionarno ugrožavanje zemlje delovanjem Informbiroa, obaveštajna služba Jugoslovenske vojske u otadžbini, neprijateljska propaganda, presude dezerterima iz JNA, školovanje naših oficira u inostranstvu i pripadnika stranih armija u SFRJ.
- Kada je rečo Informbirou, VBA je Vojnom arhivu predala svu raspoloživu dokumentaciju, što je ukupno oko 2.000 stranica - objašnjava Kovač.

Prema njegovim rečima, u navedenoj dokumentaciji nalaze se spiskovi lica koja su sagledavana zbog delovanja sa pozicije Informbiroa, o povratnicima i onima koji su se školovali u bivšem SSSR-u, spiskovi hapšenih i suđenih, razne procene o delovanju sa pozicije Informbiroa, instrukcije za rad prema licima indiciranim sa pozicije IB.

On dodaje da Vojnom arhivu zasad nisu predata jedino dosijea o licima, zato što za to ne postoji zakonska osnova. Takođe, kao razlog on navodi i to što je rečo vrlo osetljivom pitanju, a VBA se zalaže da se postupanje sa dosijeima za lica precizno uredi donošenjem posebnog zakona, u skladu sa savremenim standardima.

- Od donošenja Zakona o službama bezbednosti SRJ, jula 2002. godine, od kada je VBA obavezna da obavesti građanina, na njihov zahtev, da li su prema njemu preduzimane mere prikupljanja podataka i da li se u VBA vodi evidencija o njegovim ličnim podacima, do danas se VBA obratilo ukupno 14 osoba, od toga jedan aktivni i tri penzionisana pripadnika Vojske i 10 civila - ističe Kovač.

Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA, kaže za Danas da je Agencija predala nadležnom Arhivu sav registratorski materijal stariji od 30 godina, kako je i predviđeno Zakonom o arhivskoj građi. On dodaje da je rečo registratorskom materijalu, koji je vođen po ideološkim osnovama.

- Taj proces je i dalje u toku, jer se starosna granica od 30 godina svake godine pomera - ističe Stojić.

Inače, BIA je većpredala Arhivu Srbije više od 70.000 političkih dosijea od Drugog svetskog rata.

Međutim, iako je osnovna ideja otvaranja dosijea pre svega da se obelodane zločini iz prošlosti, mora se voditi računa o tome da se ne prekrše ponovo ljudska prava.

Poznat je primer Čehoslovačke, gde je tajna policija imala vremena da uništi veliki broj osetljivih dosijea tokom "plišane revolucije", kao i da su među saradnike službe državne bezbednosti upisivana imena ljudi koji nisu bili agenti službe da bi se tim ljudima nanela šteta. Sačuvana je i direktiva čelnika STB, izdata 11 dana posle prevrata, a pre izvršenih promena u službi, da se obavi infitracija agenata službe u strukture novih vlasti, sačuva mreža saradnika i dosijea unište ukoliko su inkriminisala zaposlene i važne agente te službe. Spekuliše se da je takvih radnji bilo i u Srbiji, kao i u drugim zemljama regiona.

U postkomunističkim državama bilo je nekoliko pristupa, kada je rečo tajnim dosijeima. U Grčkoj su na primer uništeni dosijei, nakon pada režima u toj zemlji, dok su u Španiji dosijei predati arhivima, uz njihovo zatvaranje na duži vremenski period, posle smrti generala Franka. Ipak, većina bivših komunističkih zemalja opredelila se za otvaranje tih dosijea. Oni su stavljeni na uvid onima o kojima su vođeni ili njihovim naslednicima, a uz saglasnost tih lica i javnosti. Otvaranje tajnih dosijea jeste jedna od važnih mera u procesu savladavanja nasleđa komunističkih režima.

Uništavanje dokumentacije

Jedan od glavnih argumenata protiv otvaranja dosijea koji se često iznosi u javnosti, jeste da su dosijei nepotpuni, delom netačni, prepravljeni ili uništeni. Poznato je da je istočnonemački Štazi ostavio iza sebe oko šest miliona dosijea, odnosno oko 200 kilometara građe i da je za Štazi radio svaki sedmi građanin.

Tajni dosijei

Kada se govori o otvaranju tajnih dosijea prevashodno se misli na dosijea službi državne bezbednosti bivših komunističkih režima. Nije reč o svim dosijeima koje su službe vodile, već one koji su vođeni o političkim protivnicima komunističkog režima.

Saradnici

Bilo je i pokušaja da se navodni sadržaji dosijea povremeno zloupotrebe. Podsetimo, autor knjige "Leh Valensa i tajne službe" tvrde da je nekadašnji lider sindikata "Solidarnost", dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši predsednik Poljske, pokušao da izbriše iz svoje biografije da je tokom sedamdesetih godina prošlog veka bio saradnik tajne službe komunističke Poljske. Pod nadimkom Bolek ocinkario je, navodno, više od dvadeset kolega. Valensa, međutim, odgovara kako je reč o notornim lažima.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Danas", 25.4.2012.

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI: Agencija za borbu protiv korupcije traži podatke o troškovima putovanja i boravka na međunarodnom sajmu predsedničkog kandidata

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je od Demokratske stranke da dostavi podatke o troškovima putovanja i boravka na Međunarodnom sajmu tehnologije u Hanoveru predsedničkog kandidata izborne liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić".

Saglasno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti ("Sl. glasnik RS", br. 43/2011 - prim. red.), Demokratska stranka dužna je da u roku od tri dana Agenciji dostavi takav izveštaj i dokumentaciju.

Agencija će u sličnim slučajevima takve izveštaje i kopije dokumenata tražiti od predlagača svih kandidata za predsednika Republike Srbije, imajući u vidu zakonske obaveze i interese javnosti da zna izvore finansiranja kampanje stranaka.

Izvor: Vebsajt Agencije za borbu protiv korupcije, 25.4.2012.

IZMENE I DOPUNA PRAVILNIKA O LISTI LEKOVA KOJI SE PROPISUJU I IZDAJU NA TERET SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA STUPAJU NA SNAGU 26.4.2012. GODINE

Pravilnikom o izmenama i dopuni Pravilnika o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koji je objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 34/2012 od 18.04.2012. godine, a koji stupa na snagu 26.04.2012. godine (četvrtak) izvršene su sledeće izmene i dopuna:

1. Menja se član 7. stav 1. tačka 1) Pravilnika o Listi lekova tako da glasi: "1) ratni vojni invalidi, mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata;". Na ovaj način izvršeno je usklađivanje odredaba ovog pravilnika sa odredbama Pravilnika o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 12/12). Naime, navedenim Pravilnikom o sadržaju i obimu za 2012. godinu, proširen je krug osiguranih lica kojima se obezbeđuje zdravstvena zaštita iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u punom iznosu, bez plaćanja participacije i bez ograničenja u odnosu na odredbe ovog pravilnika za 2011. godinu i to tako što su u članu 22. tačka 1) koji definiše krug ovih osiguranih lica, pored ratnih vojnih invalida i civilnih invalida rata dodati i mirnodopski vojni invalidi;

2. Menjaju se napomene za sve analoge insulina na sledeći način:

- omogućuje se primena bifaznih analoga insulina i to lekova Humalog Mix 25, Humalog Mix 25 KwikPen i Novomix 30 FlexPen i kao prva linija insulinske terapije za predškolsku decu, tj. za decu uzrasta do 7 godina.

- precizirani su načini verifikovanja hipoglikemija, odnosno postprandijalnih hiperglikemija, tako da se umesto dosadašnje najmanje 4 hipoglikemije u toku poslednjih 6 meseci uvode ponavljane hipoglikemije, odnosno hiperglikemije, pri čemu je lekar specijalista (endokrinolog ili internista ili pedijatar) odgovoran za utvrđivanje i dokumentovanje istih pri davanju mišljenja za uvođenje analoga insulina u terapiju, čime je olakšan rad izabranim lekarima i omogućena primenljivost u praksi propisanih napomena.

- i za bifazne analoge je kao jedan od uslova za uvođenje leka u terapiju propisana i neadekvatna kontrola glikemije u toku poslednjih 6 meseci, kao i kod drugih analoga insulina
3. Sa Liste lekova se na zahtev nosilaca dozvole za lek skidaju lekovi Klomifen tbl.(sa Liste A) i Uniflox kapi za oči (sa Liste A1-participacija 75%). S obzirom da je lek klomifen esencijalni lek sa Liste SZO, istovremeno se lek ovog INN-a stavlja na Listu D lekova.

4. Menja se napomena za lekove Mydocalm i Tetrazemap-MIP na način da se ovi lekovi mogu uvoditi u terapiju samo na osnovu mišljenja odgovorajućih lekara specijalista.

5. Menja se napomena za lekove za lečenje hemofilije i to na način da se sa Liste lekova briše oznaka "STAC;" čime se omogućava osiguranim licima primena ovih lekova i van stacionarnih zdravstvenih ustanova, pod određenim uslovima. Navedena izmena se predlaže na osnovu usklađivanja u promeni režima izdavanja ovih lekova koja je odobrena od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Od svih lekova iz ove grupe, jedino za lekove Octanate 250 i Octanate 1000 i Novoseven 1x2,2ml nije izvršena promena režima izdavanja, jer nosioci dozvole za ove lekove nemaju odobrenu varijaciju režima izdavanja za njih. Za lekove Octanate 250 i Octanate 1000 varijacija režima izdavanja se očekuje u sklopu postupka obnove dozvole za lek koji se trenutno odvija u ALIMS-u, dok se ne planira prometovanje leka Novoseven 1x2,2ml u narednom periodu, zbog čega nosilac dozvole nije ni podneo zahtev za izmenu režima izdavanja za ovu jačinu leka;

6. Menjaju se indikacije pod tačkom 2) i 3) za lek Rispolept Consta u smislu da se lek može primenjivati pod propisanim uslovima za pacijente do 65 godina, jer ne postoji stručna opravdanost za primenu ovog leka za osobe starije od 65 godina. Indikacija pod tačkom 1. koja omogućava lečenje nekomplijantnih pacijenata sa prvom epizodom šizofrenije do 35 godina ostaje nepromenjena;

7. Menja se napomena za lekove Remicade i Humira na način da se ovi lekovi i za lečenje Chronove bolesti uvode u terapiju na osnovu mišljenja Komisije RFZO-a, kao što je slučaj sa drugim indikacijama za ove lekove.

Izvor: Vebsajt Lekarske komore Srbije, 25.4.2012.

OBAVEŠTENJE O POVLAČENJU MEDICINSKOG SREDSTVA SA TRŽIŠTA

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdaje Obaveštenje o meri povlačenja sa tržišta medicinskog sredstva: Jackson Tracheal Tube - Kanila za traheostomiju, metalna, proizvođača Maryam Trading, Gohad Pur, Sialkot 51360, Pakistan, a po Rešenju Ministarstva zdravlja RS, broj 515-04-01406-1/2012-22 od 03.04.2012. godine.
Agencija je za proizvod Jackson Tracheal Tube - Kanila za traheostomiju, metalna, proizvođača Maryam Trading, Gohad Pur, Sialkot 51360, Pakistan, izdala dozvolu za stavljanje u promet medicinskog sredstva pod brojem 02-621 od 28.06.2006. godine, koja je važila do 26.09.2011. godine. Nosilac Dozvole za promet navedenog medicinskog sredstva je preduzeće Promedicus d.o.o., Kej oslobođenja 3, Beograd.

Izvor: Vebsajt Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, 25.4.2012.

OBAVEŠTENJE O MEDICINSKOM SREDSTVU: SUPPORTAIR - RESPIRATOR

Proizvođač Airox, Parc d' Activites Pay-Pirenees L'echangeur 64008 PAU, Francuska, izdao je Važno obaveštenje o medicinskom sredstvu: Supportair - Respirator. Nakon pritužbi korisnika da se ventilator ne može pokrenuti ili ne radi kada se napaja sa unutrašnje baterije, proizvođač je sproveo istragu kojom je uočeno da je za ovo odgovorno otkazivanje "S53"-komponente ventilatora, označene kao kondenzator. Ventilator će nastaviti sa radom na spoljnjoj bateriji ili na A/C napajanju iz električne mreže. Na osnovu navedenog, proizvođač je pokrenuo bezbednosno korektivnu meru kojom predviđa izdavanje Obaveštenja o bezbednosti. Obaveštenje o bezbednosti sadrži preporuku za zamenu sporne komponente kroz servis, odnosno revidirano godišnje održavanje aparata. Proizvođač je predvideo da ovu informaciju implementira u Uputstva za održavanje, odnosno, da kao stavku stavi obaveznu zamenu komponente "S53". Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije je za proizvod Supportair, proizvođača Airox, Parc d' Activites Pay-Pirenees L'echangeur 64008 PAU, Francuska, izdala Dozvolu za stavljanje u promet medicinskog sredstva pod br 04-34/09 od 23.01.2009. godine, sa rokom važenja do 13.02.2010.godine. Nosilac dozvole za navedeno medicinsko sredstvo je preduzeće Mediray, Šumatovačka 48, Beograd. Pismo važnog obaveštenja proizvođača o medicinskom sredstvu Supportair - Respirator, možete pregledati.

Detaljnije... http://www.alims.gov.rs/cir/servisi/3.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, 25.4.2012.

ČUVENE "VENEOVE ZBIRKE", PRIRUČNIK IZ MATEMATIKE KOJI SE U NAŠIM SREDNJIM ŠKOLAMA KORISTI OD 1970. GODINE, OČIŠĆENE SU OD GREŠAKA NA INICIJATIVU IZDAVAČA

Đaci sada uče iz ispravnih udžbenika, izjavila je portparol Zavod za izdavanje udžbenike Jelena Ivanović. Izdavač, Zavod za udžbenike, štampao je u septembru prošle godine novo izdanje zbirki, rekla je Ivanović Tanjugu i navela da je na tom veoma složenom poslu ispravke štamparskih i materijalnih grešaka angažovan profesor Dobrilo Tošić. Profesor Tošić detaljno je pregledao, proverio zadatke i rezultate i iz njih otklonio sve štamparske i stvarne greške, i kako je u saopštenju Zavoda ocenio sam profesor "Veneove zbirke" su posle svih provera i korekcija sada apsolutno u svemu u redu.

"Zavodu treba čestitati na ovoj inicijativi, kao i svemu drugom koje preduzima u cilju provere naučne tačnosti izdanja iz ranijeg perioda", naveo je u Tošić, profesor ETF-a u penziji.
Direktor Matematičkog društva "Arhimedes" Bogoljub Marinković rekao je da su nastavnici mogli da primete greške, a da od njihove posvećenosti poslu zavisi da li su ukazivali učenicima na propuste. On ipak smatra da su krivci za ovakav propust izdavač, recenzenti, autor, ali i Ministarstvo prosvete koje je, kako kaže, odobrilo knjige za upotrebu, iako imaju mnogo grešaka.

"Drago mi je što je Zavod otklonio greške, profesoru Tošiću svaka čast, ali moja zamerka je i što su zbirke štampana na latinici", rekao je Marinković, a iz Zavoda podsećaju na osnovni princip svake nauke i istraživanja - stalno preispitivanje i dolazak do novih rezultata. Pojedini mediji navode da su "više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili matematiku iz čuvenih Veneovih zbirki u kojima je bilo čak 15.000 grešaka, od kojih mnoge nisu nimalo beznačajne", a da za sve to vreme, kako se tvrdi, gotovo nijedan nastavnik nije primetio ovaj veliki propust. Autor zbirki je jedan od najpoznatijih matematičara u Srbiji Vene T. Bogoslavov, profesor u penziji, koji je najveći deo svog radnog veka proveo u Petoj beogradskoj gimnaziji. Godine 2008. obeleženo je jubilarno, 40. izdanje zbirki. Bogoslavov je autor 11 naslova, koji su doživeli 57 izdanja i tiraž od 1,9 miliona primeraka. Bogoslavov je dobitnik mnogih matematičkih priznanja, a komentarišući novinske naslove, profesor je, kako navode u Pres službi Zavoda, kratko rekao da "ko radi, taj i greši".

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 25.4.2012.

POTREBAN ZAKON O OTVARANJU TAJNIH DOSIJEA GRAĐANA SRBIJE

Problem otvaranja dosijea u Srbiji je, pre svega, osetljivo pitanje za svaku državu, pogotovo određivanje kriterijuma koji će podaci iz arhiva postati dostupni javnosti. Predstavnici službi bezbednosti u Srbiji saglasni su da je potrebno da se usvoji zakon o otvaranju tajnih dosijea građana Srbije, ali i napominju da se to pitanje mora precizno regulisati i definisati čiji podaci smeju da budu dostupni, bilo da je rečo žrtvi, javnosti ili pravosuđu.

Evropska praksa nalaže da svaki građanin ima pravo uvida u svoj dosije i niko drugi nema pravo da zloupotrebi podatke iz njegovog dosijea. Iako se zasad ne zna kako će zakon regulisati ovo pitanje, može se očekivati, u skladu sa praksom iz istočnoevropskih država, da neće biti dostupni celokupni dosijei, jer će oni biti detaljno pregledani, kako bi se iz njih uklonila bezbednosno osetljiva mesta, odnosno ono što bi moglo da ugrozi nacionalne interese.

Direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovačkaže za Danas da je, u skladu sa zakonom da se arhivska građa starija od 30 godina učini dostupnom javnosti, kao i činjenicom da je tokom rada vojne službe bezbednosti nastala bogata arhivska građa, značajna za naučnoistraživačku i stručnu javnost, ministar odbrane 20. decembra 2006. godine, na predlog Vojnobezbednosne agencije, doneo odluku o predaji arhivske građe VBA Vojnom arhivu.

- Na osnovu te odluke, Vojnom arhivu je krajem 2006. godine i početkom 2007. godine, predato oko 50.000 stranica arhivskog materijala - objašnjava Kovač. On dodaje da je 40 odsto te dokumentacije starije od 50 godina.

Kovačobjašnjava da su u dokumentima koja su predata obuhvaćene veoma značajne teme, kao što su svedočenja naših logoraša u koncentracionim logorima Buhenvald, Dahau i Aušvic, ratni dokumenti Ozne, terorizam, odmetništvo i banditizam krajem Drugog svetskog rata i neposredno posle, kontrarevolucionarno ugrožavanje zemlje delovanjem Informbiroa, obaveštajna služba Jugoslovenske vojske u otadžbini, neprijateljska propaganda, presude dezerterima iz JNA, školovanje naših oficira u inostranstvu i pripadnika stranih armija u SFRJ.
- Kada je rečo Informbirou, VBA je Vojnom arhivu predala svu raspoloživu dokumentaciju, što je ukupno oko 2.000 stranica - objašnjava Kovač.

Prema njegovim rečima, u navedenoj dokumentaciji nalaze se spiskovi lica koja su sagledavana zbog delovanja sa pozicije Informbiroa, o povratnicima i onima koji su se školovali u bivšem SSSR-u, spiskovi hapšenih i suđenih, razne procene o delovanju sa pozicije Informbiroa, instrukcije za rad prema licima indiciranim sa pozicije IB.

On dodaje da Vojnom arhivu zasad nisu predata jedino dosijea o licima, zato što za to ne postoji zakonska osnova. Takođe, kao razlog on navodi i to što je rečo vrlo osetljivom pitanju, a VBA se zalaže da se postupanje sa dosijeima za lica precizno uredi donošenjem posebnog zakona, u skladu sa savremenim standardima.

- Od donošenja Zakona o službama bezbednosti SRJ, jula 2002. godine, od kada je VBA obavezna da obavesti građanina, na njihov zahtev, da li su prema njemu preduzimane mere prikupljanja podataka i da li se u VBA vodi evidencija o njegovim ličnim podacima, do danas se VBA obratilo ukupno 14 osoba, od toga jedan aktivni i tri penzionisana pripadnika Vojske i 10 civila - ističe Kovač.

Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA, kaže za Danas da je Agencija predala nadležnom Arhivu sav registratorski materijal stariji od 30 godina, kako je i predviđeno Zakonom o arhivskoj građi. On dodaje da je rečo registratorskom materijalu, koji je vođen po ideološkim osnovama.

- Taj proces je i dalje u toku, jer se starosna granica od 30 godina svake godine pomera - ističe Stojić.

Inače, BIA je većpredala Arhivu Srbije više od 70.000 političkih dosijea od Drugog svetskog rata.

Međutim, iako je osnovna ideja otvaranja dosijea pre svega da se obelodane zločini iz prošlosti, mora se voditi računa o tome da se ne prekrše ponovo ljudska prava.

Poznat je primer Čehoslovačke, gde je tajna policija imala vremena da uništi veliki broj osetljivih dosijea tokom "plišane revolucije", kao i da su među saradnike službe državne bezbednosti upisivana imena ljudi koji nisu bili agenti službe da bi se tim ljudima nanela šteta. Sačuvana je i direktiva čelnika STB, izdata 11 dana posle prevrata, a pre izvršenih promena u službi, da se obavi infitracija agenata službe u strukture novih vlasti, sačuva mreža saradnika i dosijea unište ukoliko su inkriminisala zaposlene i važne agente te službe. Spekuliše se da je takvih radnji bilo i u Srbiji, kao i u drugim zemljama regiona.

U postkomunističkim državama bilo je nekoliko pristupa, kada je rečo tajnim dosijeima. U Grčkoj su na primer uništeni dosijei, nakon pada režima u toj zemlji, dok su u Španiji dosijei predati arhivima, uz njihovo zatvaranje na duži vremenski period, posle smrti generala Franka. Ipak, većina bivših komunističkih zemalja opredelila se za otvaranje tih dosijea. Oni su stavljeni na uvid onima o kojima su vođeni ili njihovim naslednicima, a uz saglasnost tih lica i javnosti. Otvaranje tajnih dosijea jeste jedna od važnih mera u procesu savladavanja nasleđa komunističkih režima.

Uništavanje dokumentacije

Jedan od glavnih argumenata protiv otvaranja dosijea koji se često iznosi u javnosti, jeste da su dosijei nepotpuni, delom netačni, prepravljeni ili uništeni. Poznato je da je istočnonemački Štazi ostavio iza sebe oko šest miliona dosijea, odnosno oko 200 kilometara građe i da je za Štazi radio svaki sedmi građanin.

Tajni dosijei

Kada se govori o otvaranju tajnih dosijea prevashodno se misli na dosijea službi državne bezbednosti bivših komunističkih režima. Nije reč o svim dosijeima koje su službe vodile, već one koji su vođeni o političkim protivnicima komunističkog režima.

Saradnici

Bilo je i pokušaja da se navodni sadržaji dosijea povremeno zloupotrebe. Podsetimo, autor knjige "Leh Valensa i tajne službe" tvrde da je nekadašnji lider sindikata "Solidarnost", dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši predsednik Poljske, pokušao da izbriše iz svoje biografije da je tokom sedamdesetih godina prošlog veka bio saradnik tajne službe komunističke Poljske. Pod nadimkom Bolek ocinkario je, navodno, više od dvadeset kolega. Valensa, međutim, odgovara kako je reč o notornim lažima.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Danas", 25.4.2012.

UDRUŽENJE TUŽILACA SRBIJE UZ PODRŠKU PROJEKTA ZA REFORMU PRAVOSUĐA ODRŽALI INICIJALNI SASTANAK ZA USPOSTAVLJANJE MREŽE ZA ZAŠTITU ŽRTAVA NASILJA U PORODICI

U okviru projekta "Za bolju zaštitu žrtava nasilja u porodici - odgovor pravosuđa" koji Udruženje tužilaca Srbije sprovodi uz podršku Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast koji je podržan od USAID-a, održan je inicijalni sastanak za uspostavljanje mreže za zaštitu žrtava nasilja u porodici.

Sastanak je održan u Višem javnom tužilaštvu u Valjevu. Pored Miodraga Plazinića, Višeg javnog tužioca u Valjevu, sastanku su prisustvovali Slobodan Josimović, zamenik osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu, Dejan Veljković, Viši javni tužilac u Čačku, Radenko Lojanica, zamenik osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru, Radisav Filimonović, zamenik osnovnog javnog tužioca u Kraljevu, Nenad Marinković, Osnovni javni tužilac u Valjevu, Dragana Marković, zamenik osnovnog javnog tužioca u Valjevu, Marina Matić, potpredsednica Programskog saveta Udruženja tužilaca, kao i tri predstavnika USAID-a.

Slobodan Josimović je prezentovao model saradnje izmedju javnog tužilaštva u Zrenjaninu, lokalne policijske uprave, Centra za socijalni rad i Prekršajnog suda.

Na početku izlaganja naveo je glavne prepreke u sprovođenju zaštite od nasilja: neprepoznavanje porodičnog nasilja, neobaveštavanje javnog tužioca o svakom prijavljenom slučaju, nerazlikovanje krivičnog dela od prekršaja, pokretanje prekršajnog umesto krivičnog postupka, pokretanje prekršajnog postupka i protiv nasilnka i protiv žrtve, istovremeno vođenje i prekršajnog i krivičnog postupka, pasivna uloga centra za socijalni rad i selektivna saradnja institucija.

Kao principe multisektorske saradnje naveo je: otkrivanje i zaustavljanje nasilja i očuvanje bezbednosti žrtve, međusobno informisanje institucija o svakom slučaju nasilja, zajedničko i koordinisano delovanje nadležnih organa i izgradnja i očuvanje poverenja u državne organe i institucije, hitnost u postupanju u skladu sa stepenom ugroženosti žrtve, informisanje žrtve o mehanizmima zaštite i o njenim pravima, uvažavanje i očuvanje dostojanstva i privatnosti žrtve, uvažavanje potreba i stavova žrtve, izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve.
Slobodan Josimović je naveo i obaveze postupanja svih institucija koje učestvuju u procesu zaštite žrtava na teritoriji Zrenjanina:

Postupanje policije - po svakoj prijavi porodičnog ili partnerskog nasilja odmah interveniše i zaustavlja nasilje, obezbeđuje zaštitu i pomoć žrtvi i prikuplja dokaze, o svakom prijavljenom slučaju nasilja odmah obaveštava javnog tužioca i po potrebi Mobilni tim Centra za socijalni rad, protiv učinoca nasilja preduzima sve zakonske mere, određuje zadržavanje po ZKP-u ili po ZJRM-u, protiv učinioca nasilja podnosi krivičnu prijavu ili zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, o svakom prijavljenom slučaju porodičnog nasilja pismeno obaveštava Centar za socijalni rad, vodi posebnu evidenciju o slučajevima porodičnog nasilja;

Postupanje Centra za socijalni rad - obezbeđuje dostupnost usluga 24 časa (Mobilni tim), o svakoj sumnji ili po saznanju da je izvršeno porodično nasilje odmah obaveštava javnog tužioca, po zahtevu javnog tužioca ili policije preduzima provere ličnih i porodičnih prilika, utvrđuje nasilje i procenjuje stepen ugroženosti žrtve i o tome dostavlja pismeni izveštaj, podnosi tužbe za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici, a po potrebi pokreće i druge postupke za zaštitu dece i lica koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju, obezbeđuje smeštaj žrtve u Sigurnoj kući, obezbeđuje materijalnu pomoć žrtvi;

Postupanje javnog tužioca - rukovodi pretkrivičnim postupkom i koordiniše saradnjom institucija, o svakoj prijavi nasilja pismeno obaveštava Centar za socijalni rad i traži izveštaj, obavlja razgovor sa žrtvom nasilja, pokreće krivični postupak radi kažnjavanja učinioca nasilja i izricanja odgovarajućih mera lečenja, podnosi tužbe za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici u skladu sa Porodičnim zakonom;

Postupanje Prekršajnog suda - vodi prekršajni postupak protiv učinioca nasilja i izriče mu odgovarajuću kaznu, mere lečenja i zaštitne mere, o svakoj sumnji ili po saznanju da je izvršeno porodično nasilje odmah obaveštava javnog tužioca, u slučaju saznanja da se protiv učinioca nasilja pored prekršajnog vodi i krivični postupak, dostavlja predmet na nadležno postupanje javnom tužiocu.

Efekti saradnje institucija:

- Efikasnije otkrivanje porodičnog nasilja zbog inicijative institucija,
 - Informisanost nadležnih institucija o svakom pojedinačnom slučaju i njihovo zajedničko i koordinisano delovanje,
 - Hitnost u postupanju u skladu sa stepenom ugroženosti žrtve,
 - Informisanost žrtve o mehanizmima zaštite i materijalna podrška žrtvama porodičnog nasilja,
 - Razlikovanje krivičnog dela od prekršaja,
 - Protiv učinioca nasilja se vodi samo jedan postupak i izbegava se njegovo dvostruko kažnjavanje za isto delo,
 - Žrtva ne trpi sankcije zbog suprotstavljanja nasilju,
 - Istovremeno aktiviranje svih mehanizama zaštite od nasilja.

Nakon SLobodana Josimovića, prisutnima se obratio Miodrag Plazinić, Viši javni tužilac u Valjevu.

On je prezentovao iskustva Opštinskog javnog tužilaštva u Požegi za vreme dok je obavljao funkciju Opštinskog javnog tužioca. Naglasio je kako je na tertitoriji Požege saradnja između institucija započela još 2003 godine i da je pored institucija koje su uključene u zaštitu žrtava u Zrenjaninu, u Požegi aktivno učestvovala I Sigurna kuća sa kojom je tužilaštva imalo značajnu saradnju.

Pored naglašavanja značaja institucionalne saradnje, Miodrag Plazinić je svoje izlaganje obogatio nizom primera iz prakse, kao i nabrajanjem aktivnosti koje je tužilaštvo u Požegi preduzimalo u cilju zaštite žrtava porodičnog nasilja.

Izvor: Vebsajt Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, 25.4.2012.

POZIV ZA UČEŠĆE NA RUSKO-SRPSKIM POSLOVNIM SUSRETIMA • 22. i 23. maja 2012. godine •

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) poziva domaće kompanije iz sektora nameštaja da se prijave za učešće na rusko-srpskim poslovnim susretima koji se organizuju u saradnji sa Udruženjem preduzeća industrije nameštaja Severozapada Rusije. Poslovni susreti će se održati 22. i 23. maja 2012. godine u hotelu Balkan (ul. Terazije 18) u Beogradu.

U okviru ovih poslovnih susreta biće organizovani sastanci sa ruskim kompanijama u cilju sklapanja ugovora i unapređenja poslovnih odnosa između srpskih proizvođača nameštaja i ruskih kupaca. Ruski kupci koji učestvuju u ovom događaju se bave uvozom, distribucijom i plasiranjem nameštaja kroz svoje trgovinske lance, kao i opremanjem hotela i drugih objekata na teritoriji Ruske Federacije.

Po završetku prijavljivanja, svi učesnici će dobiti kompletan spisak ruskih klijenata sa kojima će imati sastanke. Predviđeno je da svaki sastanak traje najviše 30 minuta.
Uslovi za učešće srpskih kompanija su:

•Da je kompanija privredno društvo sa sedištem u Republici Srbiji,
•Da se bave proizvodnjom gotovih proizvoda u sektoru nameštaja,
•Da su pozitivno poslovali u 2010. ili 2011. godini i da imaju izmirene poreze i doprinose prema Republici Srbiji,
•Da imaju aktivno znanje ruskog jezika, ili da angažuju prevodioca,
•Da se obavežu da će nakon završetka poslovnih susreta obavestiti organizatore o ostvarenim rezultatima.

Krajnji rok za prijavu je ponedeljak 7. maj 2012. Prijave se mogu poslati putem elektronske pošte na adresu anastasia.akimova@siepa.gov.rs.

Poziv i prijavu preuzmite ovde. http://www.siepa.gov.rs/site/sr/home/1/podrska_izvozu/poslovni_susreti/b2b/ (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, 25.4.2012.

SRBIJA SE PRIJAVILA ZA POLJOPRIVREDNE IPA FONDOVE

U srpsku poljoprivredu nije dovoljno ulagano u prethodnih 20 godina, iako je Srbija poljoprivredna zemlja, a poljoprivredni sektor je podneo veliki teret tranzicije. Stanje u srpskoj poljoprivredi tako je ocenio direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda Drago Cvijanović. Kako je naveo, poljoprivredni budžet u prethodne tri godine opada, a ulaganja je potrebno povećati. Status kandidata za EU Srbiji je omogućio da makar mali deo potrebnih ulaganja u poljoprivredu finansira evropskim fondovima. Srbija se, kako navode u Kancelariji za evropske integracije, prijavila za korišćenje komponente pretpristupnih IPA fondova za ruralni razvoj i još čeka konačan odgovor iz Brisela. Prvi poziv za projekte može se očekivati 2014. godine.

"Evropska komisija nam je za sada preliminarno odgovorila da postoji mogućnost da nam otvori komponentu (za ruralni razvoj) samo sa skromnijim obimom sredstava", rekla je Daria Janjić iz Kancelarije za evropske integracije na okruglom stolu o korišćenju fondova za poljoprivredu u Privrednoj komori Beograda.

Može se očekivati nešto skromniji iznos nego što bi bio inače pošto se sadašnji višegodišnji budžetski okvir EU, u okviru kojeg se planiraju i pretpristupni fondovi, završava 2013. godine.

Sada se koristi prvi IPA za ruralni razvoj IPARD 1, dok će se u narednom sedmogodišnjem periodu verovatno koristiti IPARD 2 i IPARD 3. Janjićeva je rekla da se još ne zna koliki će biti godišnji iznos za Srbiju. Za Hrvatsku je bio 26 miliona evra, pa bi se po površini moglo očekivati da Srbija dobije i dva puta više, ali to nije izvesno, istakla je ona.

Srbija prvi poziv za korišćenje IPARD-a može da očekuje početkom 2014. godine, rekla je Janjić.

Korisnici IPARD fonda moraju prvo sami da finansiraju projekat, a naknadno im se vraća 50% novca, mada taj procenat u određenim slučajevima, na primer za mlade poljoprivrednike ili planinska područja, može da bude i viši, kazala je Daria Janjić.

Kako je navela, u Hrvatskoj je zbog toga osnovana razvojna banka koja je korisnicima davala kredit sa povoljnom stopom od jedan do tri odsto i velikim grejs periodom, pri čemu se novac iz fondova, kada stigne, automatski uplaćuje banci i dug smanjuje. Takvo rešenje se, rekla je Janjićeva, razmatra i u Srbiji.


Srbija je dobila status kandidata u martu ove godine, čime joj je otvorena mogućnost da koristi pretpristupne fondove za nove vrste projekata - komponentu 3 za regionalni razvoj, između ostalog za transport i životnu sredinu, 4 za razvoj ljudskih resursa, odnosno obrazovanje i socijalnu inkluziju, i 5 za poljoprivredu.
Da bi koristila novac za poljoprivredu, regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa, Srbija mora da izgradi takozvani decentralizovani sistem, odnosno da osposobi administraciju da sama raspisuje tendere i upravlja fondovima, a to je, prema rečima Mirjane Nožić iz Ministarstva finansija predviđeno za sredinu ili kraj 2013. godine.

Nove komponente ne donose povećanje sredstava, već se novac preraspodeljuje. Srbija sada iz pretpristupnih IPA fondova dobija 200 miliona evra godišnje, a koristi ih za komponentu 1 za pomoć tranziciji i izgradnju institucija i komponentu 2 za prekograničnu saradnju.

U EU se budžet donosi u okviru sedmogodišnjeg budžetskog okvira. Sada je u toku okvir za period 2007-2013. Iznos pretpristupnih fondova u okviru narednog okvira još se ne zna, ali se prema prvim informacijama Srbija može nadati povećanju za oko 30%, na 260 miliona evra godišnje.

Pored toga, budući da manja gazdinstva koja isto imaju pravo na korišćenje fondova ne mogu da daju dovoljnu zalogu, u Hrvatskoj je osnovana i agencija za zaloge.

Janjićeva je navela da Srbija u ovom višegodišnjem budžetskom periodu ne može da koristi komponente 3 i 4, za regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa odnosno obrazovanje i socijalnu inkluziju, a kao jedno od obrazloženja navela je da se komponenta odnosi na infrastrukturne projekte koji iziskuju visoke iznose i koje Srbija za sada nije spremna da apsorbuje.

"Mnogi ekonomisti se stide da kažu da je Srbija poljoprivredna zemlja", rekao je na okruglom stolu direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda Drago Cvijanović.
U Srbiji je, kako je naveo oko 70% teritorije poljoprivredno, a 43% stnaovništva živi u ruralnim područjima. Zemlja ima mnoge odlike potrebne za dobru poljoprivredu - zemljište, vodne resurse, klimatske uslove, dobre sorte hibrida, bolje od uvoznih, kao i objekte za proizvodnju u svim granama poljoprivrede.

Taj sektor se, međutim, zanemaruje. Ulaganja su mala u prethodnih 20 godina, mada, rekao je Cvijanović, od 1945. nije ulagano koliko treba.

Velike firme koje su dobro proizvodile su "nesmotreno" privatizovane, rekao je on, nagovestivši da je možda potrebno upotrebiti i težu reč. Ranije je u samo jednom postrojenju proizvođeno više hiljada bejbi bifa, a danas nema ni 1.000 tona za izvoz, istakao je on.

Stočarstvo, koje je ranije bilo dominantno, i koje je osnovna grana za razvoj poljoprivrede, kazao je on, danas zauzima malo mesto, a dominantne su žitarice sa 30% i voće i povrće sa 23%.

Produktivnost je mala, konkurentnost niska, zadruge uništene, gazdinstva rascepkana, organizacije nema, neće ni brat s bratom na sarađuje, nabrojao je dalje Cvijanović.
Sadašnji protest zbog plana da se subvencije daju po proizvodnji a ne po hektaru, po njegovom mišljenju nij eopravdan. Subvencije po količini podstiču specijalizaciju u proizvodnji i povećanje produktivnosti, ocenio je on. Prema stavu Instituta, potrebna je ne samo specijalizacija proizvođača, već i po regionima, budući da se zna koje tle je najbolje za određene kulture.

Potrebna je i podrška države za investicije, a subvencije po hektaru treba dati samo u slučajevima kada drugačije ne može, stav je ovog stručnjaka.
Potrebno je i povezivanje proizvođača, kako bi zajedno dobili niže cene za nabavku, bolje proizvodne cene, ali i ispunili zahteve savremenog tržišta. To su, kako je naveo, "pet K" - kvalitet, kvantitet, kontinuitet, kontrola i konkurentnost.

Da bi se poboljšalo stanje u poljoprivredi potrebno je podstaći udruživanje, povećati navodnjavanu površinu, podstaći specijalizaciju proizvodnje po proizvođaču i regionima, ali i podstaći gajenje kultura koje se uvoze a ne moraju, poput ranih trešanja.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 25.4.2012.

UPRAVNI ODBOR REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE USVOJIO ZAVRŠNI RAČUN TE INSTITUCIJE ZA PROŠLU GODINU: PIO fond ostvario suficit od 280,757 miliona dinara u 2011. godini

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) usvojio je danas Završni račun te institucije za prošlu godinu prema kojem su u prošloj godini ostvareni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 500,624 milijardi dinara, ukupni rashodi i izdaci iznose 500,344 milijarde dinarda a ostvareni budžetski suficit 280,757 miliona dinara.

Prema tom računu, novčana sredstva po osnovu privatizacije u 2011. godini iznose 557,461 milion dinara, preneta neutrošena sredstva do privatizacije iz 2010. godine 3,773 milijardi dinara, dok ukupna novčana sredstva po osnovu privatizacije koja se prenose u ovu godinu iznose 4,331 milijardi dinara.

Upravni odbor je, takođe, usvojio izveštaj o izvršenju Finansijskog plana PIO za 2011. godinu, prema kojem su ostvareni tekući prihodi u skladu sa planom u procentu od 99,7 odsto, primanja od prodaje nefinansijske imovine 85,13 procenata, a ukupni prihodi i primanja 99,8 odsto.

Ukupni rashodi i izdaci u skladu su sa planiranim u procentu od 99,64 odsto.

Na sednici je usvojena i odluka o redovnom popisu imovine i obaveza PIO fonda za 2011. godinu, koji je sastavila centralna komisija fonda, prema kojiem će manjak osnovnih sredstava koji je nastao zbog krađe biti knjižen na teret kapitala sa nabavnom vrednošću od 1,794 miliona dinara, otpisanom vrdnošću od 278.108 dinara i sadašnjom vredošću od 1,516 miliona dinara i evidentirati potraživanje u tom iznosu od osiguravajućeg društva "Dunav osiguranje.

Članovi Upravnog odbora PIO fonda doneli su odluku da sledeća sednica UO PIO fonda, koja će biti održana 18. maja, bude posvećena aktuelnim pitanjima vezanim za imovinu tog fonda.

Izvor: Tanjug, 25.4.2012.

EU OČEKUJE REVIZIJU 24 PRIVATIZACIJE

Evropska unija od Srbije očekuje da reši 24 sporne privatizacije, pomenute u rezoluciji Evropskog parlamenta, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert). U Rezoluciji Evropskog parlamenta vlast u Srbiji je pozvana da odmah preispitaju sporne privatizacije i prodaje firmi, a posebno su pomenuti Sartid, Jugoremedija, Mobtel, C market i ATP Vojvodina.
 "To je jedno od pitanja za koja se očekuje da budu rešena u okviru poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava. Istina je da su se privatizacije u Srbiji u prošlosti odvijale uz velike teškoće", rekao je Dežer Politici u izdanju od 16. aprila. Dežer je podsetio da je Agencija za privatizaciju poništila 25% privatizacija u Srbiji i istakao da je to visok stepen za postupke koji bi trebalo da se pažljivo obavljaju.
Rezolucijom Evropskog parlamenta zatražena je hitna revizija 24 slučaja spornih privatizacija i primera visoke korupcije i ta rezolucija nije obavezujuća, ali Evropska komisija koja je u junu prošle godine poslala dopis sa istim zahtevom "još čeka povratnu informaciju", piše Politika.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da su aktivni postupci vezani za te 24 privatizacije i da je Republičko tužilaštvo "kompletnom analizom" tih predmeta utvrdilo da "negde nije bilo predmeta krivičnog gonjenja, a da su neki procesi u toku, dok su neki počinioci već osudjeni". "Za EU je uvek daleko interesantnije da se borimo protiv aktuelnog kriminala i korupcije koja se danas dešava i da se borimo protiv ljudi koji dana imaju realnu političku moć, nego protiv ljudi u prošlosti", rekao je Homen.
Homen je naveo da se "postupci ne mogu voditi zbog nečijeg dopisa".
"Ne mogu sada da iznosim detalje u javnost, ali postoje određeni postupci koji se vode vezano za privatizacije tih preduzeća. Ti problemi počinju od 2000. godine, a problematične privatizacije završavaju se sa 2007. godinom", rekao je Homen.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 16.4.2012.
USTAVNI SUD SRBIJE ODLUČIO DA SLUŽBE BEZBEDNOSTI MOGU SAMO UZ ODLUKU SUDA DA PRISLUŠKUJU GRAĐANE

Ustavni sud Srbije odlučio da službe bezbednosti mogu samo uz odluku suda da prisluškuju građane. USS je utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kojim službe bezbednosti mogu da i bez odluke suda pribavljaju podatke o korisnicima i obavljenoj komunikaciji građana.

Odredbe Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kojima se vojnim službama bezbednosti omogućuje da i bez odluke suda pribavljaju podatke o korisnicima i obavljenoj komunikaciji građana, Ustavni sud Srbije je proglasio neustavnim.

Prema odluci suda neustavna je i odredba tog zakona kojom se "tajni nadzor" može obavljati na osnovu naloga direktora VBA ili lica koje on ovlasti, prenosi Tanjug.

Predlog za ocenu ustavnosti osporenih odredbi podneli su Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.
Ustavni sud je odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih donetih akata, odnosno radnji preduzetih na osnovu osporenih odredbi zakona.

"Ustavni sud je odbranio pravo na privatnost razgovora i drugih komunikacija građana, kako je ono zagarantovano Ustavom Srbije", rekao je Janković.

"Sada se rad tih organa, ali i pravosuđa mora organizovati tako da sudovi u najkraćem mogućem roku, bez odlaganja, odlučuju o predlozima za primenu mera, kako bezbednost građana i države i interes otkrivanja počinilaca krivičnih dela ne bi bili ugroženi", ukazao je zaštitnik građana Srbije.

Janković je o odluci Ustavnog suda već razgovarao s ministarkom pravde, ministrom unutrašnjih poslova i direktorima Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije, kako bi na vreme bile preduzete sve mere za njeno valjano sprovođenje.

Predlog su podržali su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Advokatska komora Srbije, Društvo sudija Srbije, Udruženje tužilaca Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i druge organizacije civilnog društva.

Time.mk

ODLUKA O PLAĆANJU PO UČINKU I KOREKTIVNOM KOEFICIJENTU PREDVIDJA MANJE PLATE SAMO ZA RAD ISPOD PROSEKA

Tanjug

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je večeras da svi zdravstveni radnici koji ispune prosečan radni učinak u zdravstvenoj ustanovi neće imati nikakvo smanjenje plata i dodao da su zdravstveni radnici ranije bili upoznati sa novim načinom isplata.

Stanković je za B92 rekao da je odluka o plaćanju po učinku i korektivnom koeficijentu trebalo da bude doneta još 2010. godine, ali da je to odlagano.

Donošenje tog zakona, kako je rekao, bio je i uslov za sporazum sa MMF.

"Pokušao sam to da odložim, imajući u vidu i izbornu godinu, jer sam znao da će to biti zloupotrebljeno u predizbornoj kampanji, ali nije moglo da se odloži. Nismo mogli da dovedemo u pitanje funkcionisanje sistema, kao ni isplatu plata i penzija", rekao je Stanković.

Ministar je rekao da ga posebno "boli" ponašanje nekih ljudi iz sindikata, jer se o novom sistemu plaćanja pričalo četiri godine i ranije im je bilo predočeno.

"Sve ovo što oni sada traže da se uredba odloži do 1. januara 2013. godine, ja sam tražio", rekao je Stanković.

Ministar je objasnio da korektvni koeficijent ne utiče na platu zaposlenih koji su ostvarili radni učinak na nivou proseka zdravstvene ustanove, što znači da svi oni u zdravstvenom sistemu, koji ispune prosečan radni učinak, neće imati nikakvo smanjenje plate.

"Svima je zagarantovana plata od 90 odsto, a ona će biti uvećana samo za radni učinak, onaj ko ispuni prosečni radni učinak imaće 100 odsto. Oni koji to ne ispune imaće umanjenje plate, a oni koji odrade i njihov posao dobiće povećanje plate", precizirao je Stanković.

POTREBNA VEĆA EFIKASNOST SUDOVA U SLUČAJEVIMA MOBINGA

Vojvođanski sekretar za rad Miroslav Vasin ocenio je danas da sudovi treba da budu efikasniji i da brže rešavaju slučajeve za koje postoji sumnja da je reč o zlostavljanju na radnom mestu (mobingu).

"Tako bi zlostavljači znali šta im sledi, ako nastave sa tom praksom", rekao je Vasin na skupu posvećenom borbi protiv zlostavljanja na radu.

On je ocenio da u toj oblasti još uvek postoji mnogo problema jer je u pitanju novo polje borbe za ljudska prava.

"Situacija na terenu pokazuje da je vrlo teško razlučiti šta je zlostavljanje na radu, a šta povreda prava iz radnih odnosa", kazao je Vasin.

Prema njegovim rečima, dokazivanje kršenja ovih ljudskih prava takođe je otežano, jer se najčešće čini bez svedoka.

On je ocenio da je za suzbijanje ove negativne društvene pojave potreban jak sindikat, jak tim stručnih i obučenih ljudi, jaka inspekcija rada, kao i Kancelarija za evropske integracije, koja će koordinirati sa evropskim iskustvima.

"Predlažemo da se uvede praksa da razgovoru poslodavca i zaposlenog prisustvuje ili član sindikata, ovlašćeni predstavnik zaposlenih ili neko drugi, kako bi se izbeglo da zlostavljani ne može da dokaže svoje tvrdnje, jer naspram svoje, ima reč poslodavca", naglasio je Vasin.

Današnji okrugli sto u Skupštini Vojvodine organizovali su Savez samostalnih sindikata Vojvodine, švedska Sindikalna organizacija AFZZ i Fond "Evropski poslovi", uz podršku EU.

Beta,RTV

AGENCIJA ZA RESTITUCIJU URUČIĆE DO KRAJA MESECA JOŠ PET REŠENJA O VRAĆANJU IMOVINE

Tanjug

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je danas da će, posle jučerašnjeg uručenja prvog rešenja o povraćaju oduzete imovine, ta agencija do kraja ovog meseca uručiti još pet rešenja u Beogradu, kao i da se očekuje uručivanje prvih rešenja i u Novom Sadu.

"Za sledeći mesec zakazno je još dvanaest rasprava, najviše u Novom Sadu. Tokom maja očekujemo uručivanje prvih rešenja i u Nišu i Kragujevcu. Podigli smo Agenciju na operativni nivo, donose se rešenja, radi se dosta brzo", rekao je Sekulić u izjavi Tanjugu.

On je naveo da je Agencija do sada primila 1.574 zahteva za povraćaj imovine i da među njima ima i zahteva za vraćanje imovine u naturi, i za davanje obeštećenja, ali i kombinovanih slučajeva.

"Deo imovine koji se može vratiti odmah, mi vratimo, a za ostalo nastavljamo postupak. Najpre rešavamo ono što je nesporno, donosimo delimično rešenje, a drugi deo ćemo rešavati kad budemo imali pretpostavke za donošenje tih rešenja", istako je Sekulić. On je dodao da se Agencija donošenjem delimičnih rešenja trudi da što brže vrati što više oduzete imovine.

On je naveo da se zahtevi za povraćaj imovine podnose do marta 2014. godine, a da je za završetak čitavog posla potrebno više od deset godina.

"Uporedna praksa iz regiona kaže da je postupak trajao od deset do 18 godina. U Sloveniji, recimo, postupak vraćanja imovine još traje", rekao je Sekulić i istakao da će Agencija najveći broj zahteva rešiti u narednih pet godina, ali da iskustva drugih pokazuju da čitav posao traje znatno duže.

Mi ćemo u međuvremenu raditi i vraćati imovinu.

Prvo rešenje po zahtevu za povraćaj oduzete imovine uručeno je juče Gordani i Radomiru Vasiću na beogradskoj opštini Vračar. Reč je o kući njihovih roditelja, koja je nacionalizovana 1959. godine.

KONFERENCIJA O GEOGRAFSKOM POREKLU HRANE I PLASMANU TAKVE ROBE NA STRANA TRŽIŠTA

U Srbiji postoji 58 proizvoda sa oznakom geografskog porekla, izjavila je danas direktorka Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Branka Totić.

Na konferenciji o geografskom poreklu hrane i plasmanu takve robe na strana tržišta, ona je rekla da se prvenstveno radi o poljoprivrednim proizvodima, ali da tu ima i tradicionalnih odevnih predmeta i rukotvorina.

Neki od proizvoda koji imaju oznaku geografskog porekla su sremski kulen, petrovska klobasa, užička goveđa pršuta, leskovački domaći ajvar, futoški kupus, staroplaninski kačkavalj, fruškogorski lipov med, kladovski kavijar, leskovačko roštilj meso.

Navodeći da oznaku geografskog porekla ima i pirotski ćilim, Totićeva je istakla da treba raditi na tome da se u tu potvrdu kvaliteta uključi što više proizvoda koji nisu poljoprivredni.
Ona je navela da proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom imaju zavidan izvozni potencijal i da u svetu poslednjih godina na tržištu raste udeo proizvoda visokog kvaliteta sa dobrom reputacijom.

Proizvodi sa zaštićenim poreklom su, prema rečima Totićeve, očuvanje nacionalnog identiteta, a imaju i izuzetnu važnost za turističku ponudu.

Kako je istakla, oznaka geografskog porekla je kolektivno pravo i taj znak mogu da koriste svi proizvođači sa određenog područja koji su upisani u registar.

Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Branislav Raketić je rekao da se Srbija kao mala zemlja na svetskom tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ne može boriti sa konkurencijom po količini proizvodnje, već da mora raditi na proizvodnji proizvoda sa dodatom vrednošću.

On je naveo da je obim proizvodnje proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji mali, ističući da se radi na tome da se istovremeno poveća obim proizvodnje i tražnja za tom vrstom proizvoda.
Raketić je rekao da Ministarstvo poljoprivrede kroz razne podsticaje podržava proizvodnju sa zaštićenim geografskim poreklom.

Navodeći da Srbija ima dosta proizvoda sa dobrom reputacijom, ali i da se ti proizvodi često falsifikuju, on je rekao da je važno i uspostavljanje efikasne kontrole.

Raketić je naveo da u Srbiji ima devet sertifikacionih kuća koje kontrolišu kvalitet, a najavio je i uvođenje kontrolnih markica za proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, koje će izdavati Ministarstvo poljoprivrede.

RTV, Beta

EVROPSKA KOMISIJA JE OCENILA KAO "PRILIČNO OPTIMISTIČKI" MAKROEKONOMSKI PLAN SRPSKE VLADE, KOJI PREDVIĐA RAST BRUTO DOMAĆEG PROIZVODA OD 2,8 GODIŠNJE U RAZDOBLJU 2012-2014

Predsednik Sindikata Telekoma je Agenciji Beta rekao da su dva reprezentativna sindikata na sastanku sa predstavnicima ministarstava ekonomije i finansija i poslovodstva dobili obećanje da će akcije Telekoma biti podeljene najkasnije do 4. maja, pre opštih izbora u Srbiji.

On je takodje izjavio da bi besplatne akcije tog preduzeća trebalo da budu podeljene u naredne dve sedmice.

Sastanku u Ministarstvu ekonomije Srbije su prisustvovali i predstavnici Centralnog registra hartija od vrednosti, Agencije za privatizaciju i drugog reprezentativnog sindikata - Jedinstvenog sindikata Telekoma.

"Insistirali smo i insistiraćemo i dalje da se akcije podele pre izbora, jer smo čekali četiri godine da se završe svi procesi oko Telekoma, čak i neuspeli pokušaj prodaje i otkup paketa akcija grčkog OTE", rekao je Joksimović.

Joksimović je rekao da je Vlada Srbije nakon tog sastanka donela zaključak koji je bio potreban Telekomu Srbije da na upravnom odboru i skupštini akcionara donese odluke potrebne za registraciju akcija i izlazak na berzu.

Te odluke, među kojima su statut i knjigovodstvena vrednost preduzeća, donesene su u prošli petak, rekao je on, dodajući da trgovanje akcijama Telekoma sigurno neće početi pre izbora, zbog tehničkih momenata.

"Vrednost akcija Telekoma rasti o verovatno će biti najvrednije na Beogradskoj berzi", rekao je Joksimović, navodeći da je petogodišnjim planom tog preduzeća predviđen rast prihoda, profita i investicija.

Telekom, kako je istakao, dobro radi i ove godine će imati dobiti od preko 200 miliona evra.

Joksimović je rekao da će zaposleni u Telekomu dobiti po 200 evra po godini staža, odnosno oko 88 akcija, a građani, prema proračunu sindikata, paket akcija vredan preko 60 evra.
On je ocenio da je Telekom Srbije "verovatno jedan od najboljih telekoma u Evropi" i naveo da trenutno zapošljava optimalan broj radnika.

U Telekomu Srbije je, kako je precizirao Joksimović, zaposleno oko 9.000 radnika, a još oko 2.300 je zaposleno u kćerkama firmama, Telekomu Srpske i M:tel-u Crne Gore.
Akcije Telekoma trebalo bi da dobije oko 4,8 miliona građana, kao i sadašnji i bivši zaposleni radnici u tom preduzeću.

Zaposleni i bivši zaposleni dobiće 6,94 odsto besplatnih akcija Telekoma, a građani 15 odsto od ukupno jedne milijarde akcija. Svaki građanin će dobiti po 31 akciju, čija je početna cena 2,27 evra po jednoj akciji.

Vlada je zastala sa podelom besplatnih akcija krajem 2011. zbog pregovora sa grčkom kompanijom OTE, a kada je transakcija završena država Srbija je postala jedini vlasnik najvećeg domaćeg telekomunikacionog preduzeća.

Krajem 2011. vlasnici Telekoma Srbija bili su Vlada Srbije sa 80 odsto i grčki OTE sa preostalih 20 procenata, koje je država potom otkupila za 380 miliona evra.

Početkom 2011. na neuspelom tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma, srpska vlada je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra, dok je Telekom Austrija, kao jedini učesnik na tenderu, ponudila 950 miliona.

SRBIJA I CRNA GORA POTPISUJU PROTOKOL O SARADNJI U TRAŽENJU NESTALIH LICA

Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije i Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore potpisaće protokol o saradnji u traženju nestalih lica u sredu, 25. aprila, u 13.15 časova, u Palati Srbije, Mihajla Pupina 2.

Nakon potpisivanja protokola izjave za medije daće predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović.

Akreditacije za praćenje ovog događaja treba poslati na imejl maja.vasovic@ljudskaprava.gov.rs.

Kontakt osoba u Komisiji za nestala lica Vlade Srbije je Maja Vasović, tel. 011/214-23-84 i 064/82-81-673.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.4.2012.

KONKURS ZA ODABIR GRADOVA/OPŠTINA - PODIZANJE KAPACITETA NOVIH LOKALNIH INICIJATIVA MLADIH

Cilj projekta

Opšti cilj projekta je podrška novim lokalnim inicijativama mladih i podrška autentičnom lokalnom aktivizmu, kao glavnom pokretaču sprovođenja omladinske politike i osnivanja novih organizacija civilnog društva i/ili lokalnih pokreta.

O konkursu

U skladu sa ciljevima projekta, Grupa "Hajde da…" iz Beograda raspisuje konkurs za gradove/opštine/kancelarije za mlade da se prijave za učešće na projektu. Ovaj javni konkurs je raspisan kako bi sve opštine/gradovi imale jednake mogućnosti da budu uključene i na taj način, bile izabrane u transparentnom procesu.

Pravo učešća na Konkursu imaju sve opštine i gradovi na teritoriji Srbije koji žele da nastave odgovornu stratešku brigu o mladima u svojoj zajednici i koji na navedene adrese i u navedenom roku dostave popunjeni Upitnik koji se nalazi u prilogu. Kriterijum za odabir kancelarije za mlade, tj. opštine/ grada biće kvantitativne i kvalitativne ocene sledećih pokazatelja:

1. da li kancelarija za mlade/grad/opština koja se prijavi za obuke ima kapacitet da (uz pomoć Grupe Hajde da…) organizuje sve programe obuke za svoje saradnike, partnere i korisnike?

2. spremnost opštine / grada da učestvuje u svim aktivnostima i sufinansira deo aktivnosti (detaljne informacije nalaze se u Dokumentu 2. Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, član 4.) u okviru ovog projekta?

Pravo učešća na Konkursu imaju sve opštine i gradovi koji žele da nastave odgovornu stratešku brigu za mlade u svojoj zajednici

Sve dokumente je potrebno dostaviti i elektronski i u štampanom formatu (putem pošte ili lično) najkasnije do 21. maja 2012. godine.

Putem maila poslati elektronske verzije svih dokumenta (kao i eventualna pitanja) na e-mail adresu suzana@hajdeda.org.rs

Poštom je potrebno poslati štampane (potpisane i pečatom overene verzije) na adresu:

Grupa "Hajde da…", Knez Danilova 12/84, 11000 Beograd.

Izvor: Vebsajt Nacionalno tržište roba i usluga, 25.4.2012.

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI U OBLASTI SPORTA I OMLADINSKE POLITIKE SA REPUBLIKOM PORTUGAL

Delegacija Republike Srbije koju su činile Ivana Kovačević, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Ana Kosovac i Aleksandra Mitrović, zadužene za međunarodnu saradnju u Ministarstvu, boravile su 22-24.04.2012. u Lisabonu radi potpisivanja Protokola o saradnji u oblasti sporta i omladinske politike sa Državnim sekretarijatom za sport i omladinu Republike Portugal.

Ovaj Protokol će mladim ljudima iz obe zemlje omogućiti đačke i studentske razmene, podstaći mobilnost mladih, kao i njihovo učešće na konferencijama i seminarima, te sprovođenje zajedničkih projekata, i sl. Navedeni protokol doprineće i daljoj razmeni informacija i znanja iz oblasti sporta, te razmeni sportskih organizacija i bilateralnim projektima iz oblasti sporta.

Pored potpisivanja Protokola, poseta delegacije Ministarstva omladine i sporta iskorišćena je i za razmenu znanja i iskustava iz oblasti sporta i omladinske politike, te je organizovan obilazak sportskog kompleksa Žamor, kao i omladinskih hostela u Almadi i Lisabonu.

Uzvratna poseta portugalske delegacije Republici Srbiji u cilju daljeg planiranja zajedničkih aktivnosti planirana je za maj 2012.

Izvor: Vebsajt Ministarstva omladine i sporta, 25.4.2012.

PRODATO 24,55 ODSTO EMISIJE • Aukcija trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije održana 25. aprila 2012. godine •

Na aukciji trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, održanoj 25. aprila 2012. godine, prodato je 491.098 državnih obveznica ukupne nominalne vrednosti 4.910.980.000,00 dinara, što predstavlja 24,55 odsto obima emisije.

Državne obveznice su prodate po stopi prinosa od 14,99 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 27. aprila 2015. godine. Godišnja kuponska stopa iznosi 10,00 odsto, a isplata kupona vršiće se polugodišnje do datuma dospeća.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 25.4.2012.

PRODATO 87,08 ODSTO EMISIJE: • Aukcija osamnaestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održana 24. aprila 2012. godine •

Aukcija osamnaestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održanoj dana 24. aprila 2012. godine prodato 87,08 odsto emisije

Na aukciji osamnaestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održanoj 24. aprila 2012. godine, prodato je 870.779 državnih zapisa, ukupne nominalne vrednosti 8.707.790.000 dinara. To predstavlja 87,08 odsto obima emisije.

Državni zapisi su prodati po diskontnoj stopi od 13,20 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 24. oktobra 2013. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 24.4.2012.

ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova
ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova
ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova
ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: PLAĆANJE DOPRINOSA ZA OBAVEZNO PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZA FIZIČKO LICE KOJE JE OSNIVAČ DVA PRIVREDNA DRUŠTVA I ISTOVREMENO ZAPOSLEN U JEDNOM OD NJIH - Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje: čl. 13 i 23
 • Ministarstvo finansija: PRAVO NA OSLOBOĐENJE OD OBAVEZE PLAĆANJA OBRAČUNATOG I OBUSTAVLJENOG POREZA IZ ZARADE I OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE ZA NOVOZAPOSLENA LICA - Zakon o porezu na dohodak građana: član 21v
 • Ministarstvo finansija: UTVRĐIVANJE STATUSA REZIDENTA REPUBLIKE SRBIJE ZA FIZIČKO LICE KOJE JE STRANI DRŽAVLJANIN U CILJU UTVRĐIVANJA EVENTUALNE PORESKE OBAVEZE SA STANOVIŠTA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK GRAĐANA - Zakon o porezu na dohodak građana: član 7
Aktuelna sudska praksa

 • Upravni sud: NAZIV IZBORNE LISTE GRUPE GRAĐANA - Uputstvo za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine: član 25 stav 3
 • Upravni sud: NEMOGUĆNOST PONAVLJANJA UPRAVNOG POSTUPKA U KOJEM NIJE UTVĐIVANO ČINJENIČNO STANJE - Zakon o upravnim sporovima: član 56 stav 1 tačka 1)
 • Upravni sud: OVLAŠĆENJE ZA PREDLAGANJE ČLANOVA IZBORNE KOMISIJE - Zakon o lokalnim izborima: član 14
 • Upravni sud: PREVOĐENJE PRIVREMENE NAKNADE U INVALIDSKU PENZIJU - Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju: član 225
 • Upravni sud: REDOSLED PROGLAŠAVANJA IZBORNIH LISTA - Zakon o lokalnim izborima: član 24 stav 1
 • Upravni sud: UTICAJ REDOSLEDA PODNOŠENJA IZBORNIH LISTA ZA ODBORNIKE NA REDOSLED PROGLAŠENJA - Zakon o lokalnim izborima: član 24 stav 1
 • Ustavni sud: ODREĐIVANJE NAČINA OTKLANJANJA POSLEDICA KOJE SU NASTALE USLED PRIMENE ODREDABA ČLANA 47. ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA ZA KOJE JE ODLUKOM USTAVNOG SUDA UTVRĐENO DA NISU U SAGLASNOSTI SA USTAVOM I POTVRĐENIM MEĐUNARODNIM UGOVORIMA - Zakon o Ustavnom sudu: čl. 61, 62 i 104
Likvidacije:

U periodu od 17. do 20. aprila 2012. godine na web site-u Agencije za privredne registre objavljeni su oglasi o pokretanju postupka likvidacije za sledeće privredne subjekte:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

206857

KODANIA

Novi Sad - grad

20.04.2012

90

206846

GORSKI

Čačak

20.04.2012

90

206839

AGIMI PETROL

Bujanovac

20.04.2012

90

206819

OLYMP FITNESS

Pančevo

20.04.2012

90

206805

MONTEGO

Prijepolje

20.04.2012

90

206802

A B C D

Kruševac

20.04.2012

90

206798

ĐUKNIĆ

Beograd-Čukarica

20.04.2012

90

206792

A.M.D.B.TRANSPORTE

Batočina

20.04.2012

90

206780

ATHLETIC

Vranje

19.04.2012

90

206752

STRITLAJF

Beograd-Stari Grad

19.04.2012

90

206739

OSI COM

Preševo

19.04.2012

90

206736

DXN GANODERMA MARKETING

Subotica

19.04.2012

90

206733

ABM CO INVEST

Beograd (grad)

19.04.2012

90

206728

V.D.R. TERMOMONT

Beograd-Novi Beograd

19.04.2012

90

206705

OPTAS

Beograd (grad)

19.04.2012

90

206702

PC-HELP

Beograd-Čukarica

19.04.2012

90

206696

MILK UNION

Beograd-Zvezdara

19.04.2012

90

206680

FUSION

Kanjiža

19.04.2012

90

206677

RINALDI

Subotica

19.04.2012

90

206647

2ETC

Beograd-Zvezdara

18.04.2012

90

206641

PLANET CANDY

Beograd-Novi Beograd

18.04.2012

90

206638

YA ZHOU YUDI

Novi Pazar

18.04.2012

90

206627

KOPNO

Novi Sad - grad

18.04.2012

90

206623

PONTOR

Sremska Mitrovica

18.04.2012

90

206618

GSN GROUP

Beograd-Zemun

18.04.2012

90

206611

TADEX

Kula

18.04.2012

90

206607

MAGFILTRAN

Beograd-Zemun

18.04.2012

90

206590

IVANOV COMMERCE

Beograd-Čukarica

18.04.2012

90

206587

CALL NET

Novi Sad - grad

18.04.2012

90

206581

RECONQUEST

Beograd (grad)

18.04.2012

90

206578

CARAMASOV

Beograd-Voždovac

18.04.2012

90

206572

ALPHA PROJECTS

Beograd-Zemun

18.04.2012

90

206569

TARBAH

Beograd-Obrenovac

18.04.2012

90

206567

LECOM

Beograd-Grocka

18.04.2012

90

206563

REX

Petrovac

18.04.2012

90

206557

JUMP 422

Niš - Mediana

18.04.2012

90

206551

CIPO AUTO POPOV JOVANA I GIGULOV RADISLAVA

Zrenjanin

18.04.2012

90

206548

MOOP

Novi Sad - grad

18.04.2012

90

206545

ATRIUMIDEA

Beograd-Zvezdara

18.04.2012

90

206531

TECMOTORS

Beograd-Voždovac

18.04.2012

90

206528

SREĆA

Novi Kneževac

18.04.2012

90

206509

DD MIRAŽ

Beograd-Rakovica

17.04.2012

90

206506

ZDRAVKOVIĆ-PREVOZ

Kruševac

17.04.2012

90

206500

KUĆICA

Beograd-Novi Beograd

17.04.2012

90

206493

BIDŽA-ŽAR

Svilajnac

17.04.2012

90

206455

DCI

Beograd-Novi Beograd

17.04.2012

90

206429

ANĐELKO

Beograd-Voždovac

17.04.2012

90

206426

Beograd-Voždovac

17.04.2012

90

206423

IASI

Beograd-Zemun

17.04.2012

90

206411

SPREGA

Beograd-Stari Grad

17.04.2012

90

Stečajevi:

Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 18.4.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

Privredno društvo za marketing, trgovinu i usluge "MTSI" d.o.o

 

5. St. broj 2142/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1083263?code=
CEB58869C723980184A98F4C98CAF449876CD775

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1425

 

Privredni sud u Beogradu, broj predmeta 5. St. 2142/2011 u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Privrednim društvom za marketing, trgovinu i usluge "MTSI" d.o.o - u stečaju iz Beograda, Žarkovačka 2d. Zakazuje se završno ročište u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 208, za 23. aprila 2012. godine u 12 časova. Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik. Oglas o zakazivanju ročišta objavljen je u "Službenom glasniku RS" i na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

Kumikum DOO Beograd

20138211

2. St. broj 2355/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1092598?code=
2096616257DA7DF01D42EC1D8FC5B209812AEC04

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2512

 

Privredni sud u Beogradu, sudija Ikonić Milivoje, kao stečajni sudija, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom preduzećem Kumikum DOO Beograd, doneo je van ročišta dana 30. mart 2012. god.
REŠENJE
I. Zakazuje se završno ročište radi zaključenja stečaja nad preduzećem Kumikum DOO Beograd - Zemun, Trg pobede 3a, lokal 57 JMB 20138211, PIB 104282743, za dan 14. maj 2012. god. u 9,00 časova, koji će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 110/I
II. Rešenje se objavljuje na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Autosrbija a.d. Mladenovac

07015186

9. St. broj 2950/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1018792?code=
7E12B96E86E2D0F1A492E3144D4A043B5EEC0962

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2890

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
AUTOSRBIJA.shtml/seo=/companyid=204

I Privredni sud u Beogradu, rešenjem 9. St. broj 2950/2011 od 2. aprila 2012. godine otvorio je postupak stečaja nad Autosrbija a.d. Mladenovac, Savića Mlin broj 6. (mat. br. 07015186, PIB 102008581).
II Imenovan je za stečajnog upravnika Željko Pešut iz Beograda.
III Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave svoja potraživanja. Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku tog poverioca.
IV Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 10. maj 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
Pozivaju se poverioci da pre prvog poverilačkog ročišta formiraju skupštinu poverilaca, a ukoliko to ne učine skupština poverilaca saziva se za prvo poverilačko ročište.
VI Ispitno ročište određuje se za 25. jun 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VII Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda 2. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću Swiss Farmacija

20521384

50. St-32/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2689803?code=
5FEAA4955937B41554EB1F170FBD9A474E07400E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2922

 

I Privredni sud u Beogradu, rešenjem 50. St-32/2012 od 2. aprila 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad dužnikom Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću Swiss Farmacija, Beograd, Jove Ilića 16, matični broj 20521384 PIB 106028527.
II Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti za plaćanje iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III Za stečajnog upravnika imenuje se Željko Pešut iz Beograda, Braće Radovanovića 32.
IV Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom, prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Ispitno ročište određuje se za 19. septembar 2012. godine sa početkom u 9,30 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VI Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 21. maj 2012. godine sa početkom u 9,30 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VII Oglas o otvaranju stečajnog postupka istaknut je na oglasnoj tabli suda 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

"FFIS" d.o.o.

 

22 St. broj 3059/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1029709?code=
FC0720956F2E1DE069470BD1E4B1E12A09D03DD5

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=884

 

Pozivaju se poverioci koji su podneli prijave potraživanja u postupku stečaja nad "FFIS" d.o.o., Beograd u stečaju, Ratarski put 8a, broj predmeta 22-St. 3059/2010 da prisustvuju dopunskom ročištu za ispitivanje potraživanja koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, 8. 5. 2012. godine sa početkom u 12,30 časova u sudnici broj 207, drugi sprat.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 29. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

"Caričin grad - Visokogradnja"

17077848

23. St. broj 384/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1054114?code=
6F23FB3A584FE209B70A8E37A0CE8B11130BCC56

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2866

 

I - Privredni sud u Beogradu, rešenjem 23 St. broj 384/2011 od 29. marta 2012. godine, otvorio je postupak stečaja nad "Caričin grad - Visokogradnja", privredno društvo za građevinski inženjering, promet i usluge, d.o.o. Beograd, Jugoslovenska 2/13, matični broj 17077848, PIB 101012652, po prijemu obaveštenja Narodne banke Srbije - prinudna naplata.
II - Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti plaćanja iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III - Za stečajnog upravnika imenovan je Đorđe Zečević iz Beograda.
IV - Pozivaju se svi poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS".
V - Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi.
VI - Ispitno ročište određuje se za 11. septembar 2012. godine u 11,30 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VII - Određuje se prvo poverilačko ročište za 8. maj 2012. godine u 11,30 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
Pozivaju se poverioci da pre prvog poverilačkog ročišta formiraju skupštinu poverilaca, a ukoliko te ne učine saziva se sednica skupštine poverilaca istovremeno kada i prvo poverilačko ročište.
VIII - Ovaj oglas istaknut je na oglasnu tablu suda 30. marta 2012. godine i naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i dnevnom listu "Danas".
IX - Nalaže se Agenciji za privredne registre Republike Srbije da izvrši upis zabeležbe o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Velefarm-VFB d.o.o.

20481862

50. St. broj 269/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2476679?code=
1885012B22DB21DB7328BFFE6FA23626DB727A72

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2880

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 50. St. broj 269/2012 od 2. aprila 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad dužnikom Velefarm-VFB d.o.o. za promet lekovima i drugim medicinskim proizvodima, Beograd, Vojvode Stepe broj 414-A, matični broj: 20481862, PIB: 105903852.
II. Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti za plaćanje iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III Za stečajnog upravnika imenuje se Ivan Stanković iz Beograda, Gorenjska 15.
IV. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom, prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V. Ispitno ročište određuje se za 19. septembar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VI. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko - finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 21. maja 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VII. Oglas o otvaranju stečajnog postupka istaknut je na oglasnoj tabli Suda 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Casting X" d.o.o.

17148222

1. St. broj 2976/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1043030?code=
1AD2721051E140E1010DBC2EB0AB4505D6E7A401

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2371

 

Privredni sud u Beogradu, rešenjem broj 1. St. - 2976/2011 od 21. oktobra 2011. godine otvorio je postupak stečaja nad Društvom za proizvodnju, promet i usluge "Casting X" d.o.o. iz Beograda, Stanka Opsenice 8, matični broj: 17148222, PIB: 101018180.
Zakazuje se dopunsko ispitno ročište na kome će se razmatrati prijave potraživanja sledećih stečajnih poverilaca koji su naknadno prijavili potraživanja i čije prijave nisu razmatrane na ispitnom ročištu održanom 16. marta 2012. godine: Poreska uprava - Filijala Čukarice, "Projan" d.o.o. iz Beograda, Livnica "Eutektikum", d.o.o. iz Beograda, "WBS Elektro" d.o.o. iz Beograda, "Hemoterm smart solutions" d.o.o. iz Beograda, Željko Josipović iz Beograda, Zanatska radnja "Vodice" iz Sopota.
Dopunsko ispitno ročište održaće se 26. aprila 2012. godine, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, u sudnici broj 220 sa početkom u 9,45 časova.
Ovaj oglas biće objavljen na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, i u "Službenom glasniku RS", a obaveštenje o održavanju ročišta stečajni upravnik će dostaviti pismenim putem svim poveriocima čije se prijave potraživanja razmatraju na dopunskom ispitnom ročištu.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

"M.B.R." d.o.o.

17250086

20. St. broj 3321/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1022352?code=
853EA7D5D42979BBEA383B4C9C30A9115C15113A

 

 

Privredni sud u Beogradu, i to sudija Vesna Debetić-Trogrlić kao stečajni sudija, odlučujući o predlogu predlagača, dužnika "M.B.R." d.o.o. iz Mladenovca, (varoš) ul. Vlaško polje b.b., matični broj 17250086, PIB 101281447, dana 20. februara 2012. godine, doneo je rešenje.
I - Otkazuje se ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za sprovođenje stečajnog postupka zakazano pred ovim sudom za 30. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.
II - Zakazuje se ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za sprovođenje stečajnog postupka zakazano pred Sudom za 3. april 2012. godine sa početkom u 10,15 časova u sudnici 229 na drugom spratu.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

Privredno društvo "Višnjica" a.d.

 

22. St. broj 2935/2011

 

 

 

I. Obaveštavaju se poverioci da će se ročište za odlučivanje o predlogu i glasanje o unapred pripremljenom planu reorganizacije Privrednog društva "Višnjica" a.d. Beograd, Dobračina 42 održati dana 14. maj 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, sala 100/I.
II. Zainteresovana lica mogu staviti primedbe na podneti plan, kao i osporiti sadržinu, osnov i visinu planom obuhvaćena potraživanja u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
III. Ovaj oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda dana 29. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

Privredno društvo za proizvodnju i promet "Astra" d.o.o.

6869386

St. broj 237/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1022727?code=
A3C8F056121DC87A07423CFD64924887868BD179

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2892

 

Privredni sud u Zaječaru i to sudija Milena Stevanović, kao stečajni sudija, doneo je rešenje St. broj 237/11 dana 3. aprila 2012. godine o otvaranju stečajnog postupka nad dužnikom Privredno društvo za proizvodnju i promet "Astra" d.o.o., Boljevac, Kralja Aleksandra 16, MB 6869386, PIB 100658237, na predlog dužnika, zbog stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja, a koji su predviđeni članom 11. stav 3. tačka 2. Zakona o stečaju.
Za stečajnog upravnika određuje se preduzetnik Miletić Ranko, licencirani stečajni upravnik iz Bora.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka sa upozorenjem da ukoliko poverioci podnesu prijavu posle proteka roka od 60 dana do 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" iste će biti ispitane na dopunskom ispitnom ročištu, po predujmljenim troškovima održavanja dopunskog ispitnog ročišta, a prijave potraživanja podnesene po isteku roka od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika.
Prvo poverilačko ročište i skupština poverioca se zakazuju za 10. maj 2012. godine u 13,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 4.
Ispitno ročište se zakazuje za 16. avgust 2012. godine u 13,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 4.
Oglas o otvaranju stečaja objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Zaječaru dana 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U ZRENJANINU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

Društvo za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda i trgovinu "Lazi" d.o.o.

 

St. broj 220/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1024734?code=
8764FA2F047719A727DBC78F8FC730CC901B07AA

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2588

 

Ispitno ročište zakazano rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu broj St. 220/2011 od 28. decembra 2011. godine za dan 4. maj 2012. godine sa početkom u 10,00 časova u Privrednom sudu u Zrenjaninu, soba broj 58/1 se otkazuje.
ročište radi ispitivanja potraživanja - ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda i trgovinu "Lazi" d.o.o., u stečaju Torak zakazuje se za dan 21. jun 2012. godine sa početkom u 11,00 časova koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Zrenjaninu, Kej drugog oktobra 1, u sobi broj 68/1.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

"Nemrak" d.o.o.

20128208

1. St. broj 450/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1093321?code=
D3FD63DE5AFF35ECD0E64F186F50ED0B6390A519

 

 

Privredni sud u Kraljevu, stečajni sudija Mileva Gočanin, rešenjem St. 450/11 od 30. marta 2012. godine pokrenuo je stečajni postupak nad dužnikom "Nemrak" d.o.o., Vrnjačka Banja, Štulac, mat. br. 20128208, PIB 104363641.
Za stečajnog upravnika imenuje se Petar Vulović iz Kraljeva tel. 064/157-0212.
Pozivaju se svi poverioci preduzeća u stečaju da prijave svoja potraživanja ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku Republike Srbije" i Dnevnom listu "Danas".
Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku podnosioca prijave, na dopunskom ispitnom ročištu.
Pozivaju se svi poverioci koji imaju izlučna prava da podnesu zahtev stečajnom upravniku da im se iz stečaja izluči stvar koja ne ulazi u stečajnu masu.
Pozivaju se poverioci koji imaju obezbeđena potraživanja (razlučni) da prijave svoja razlučna prava, i u prijavi naznače deo imovine stečajnog dužnika na koji se odnosi njihov zahtev i iznos do kojeg njihova potraživanja po predviđanju neće biti pokrivena tim razlučnim pravom, ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
Pozivaju se dužnici preduzeća u stečaju da svoje obaveze bez odlaganja izmire.
Ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazuje se za 3. septembar 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Kraljevu sudnica 5, a poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 14. maj 2012. godine u 11,00 časova u istom sudu sudnica 5.
Stečajni postupak je otvoren dana 30. marta 2012. godine, a rešenje i oglas su istaknuti na oglasnoj tabli suda dana 30. marta 2012. godine i oglas je dostavljen "Službenom glasniku RS".
Rešenje o pokretanju stečajnog postupka dostaviti Registru privrednih subjekata u Beogradu
Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana od oglašavanja rešenja "Službenom glasniku RS" privrednom apelacionom sudu Beograd a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"Knežević" KD Kraljevo

 

4. St. 436/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1074185?code=
E062DC3EDFF659360976A49A7DCE2B533A889749

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Knežević" KD Kraljevo, St. 436/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda dana 7. decembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

15.

"Kolektiv" ZZ Kraljevo

 

4. St. 295/2010

 

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Kolektiv" ZZ Kraljevo, St. broj 295/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda, 7. februara 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

16.

"Agroprom" d.o.o. Konarevo

 

4. St. 93/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1075101?code=
77F9236D48B7DEEAC5B7EDBE389D65614EAE2AA4

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Agroprom" d.o.o. Konarevo, Kraljevo, St. 93/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda 7. februara 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

17.

"Palata" d.o.o. Metikoši

 

4. St. broj 182/2010

 

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Palata" d.o.o. Metikoši, Kraljevo, St. broj 182/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda, 7. decembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

18.

Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin

17472798

3. St. broj 26/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1066155?code=
5C4035C9D8D92F3801C3B3C268474ED7F06FF3EF

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2888

 

Privredni sud u Kraljevu, kao stečajni sud, stečajni sudija Miljkica Radovanović, rešavajući po predlogu stečajnog dužnika za pokretanje stečajnog postupka prema Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin, Sportska 64, na ročištu održanom dana 29. marta 2012. godine, doneo je: rešenje.
I Pokreće (otvara) se stečajni postupak nad Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin, Sportska 64, PIB 102724106, matični broj 17472798, zbog toga što je potpuno obustavio sva plaćanja u periodu od 30 dana.
II Za stečajnog upravnika imenuje se Sulejman Halković iz Novog Pazara, Svoj bor 130.
III Pozivaju se poverioci da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka, u "Službenom glasniku RS", prijave ovom Sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom u dva primerka sa priloženim dokazima.
IV Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune obaveze prema stečajnoj masi.
V Ročište za ispitivanje potraživanja ispitno ročište zakazuje se za 10. juli 2012. godine u 11,30 časova u Privrednom sudu u Kraljevu, soba broj 16, a poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 10. maj 2012. godine u 11,00 časova u istom sudu, soba broj 16.
VI Stečajni postupak je otvoren 29. marta 2012. godine, a rešenje i oglas istaknuti su na oglasnoj tabli Suda 29. marta 2012. godine i oglas je dostavljen "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

19.

EMS d.o.o. Kruševac

 

5. St. broj 480/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1204370?code=
AF33549C2A68D5AFE5E38246ADA980D55E9AA4F6

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2122

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem St. broj 480/11 od 2. aprila 2012. godine, razrešio dužnosti stečajnog upravnika Branka Mijanca iz Beograda, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom EMS d.o.o. Kruševac, Bulevar Nikole Pašića 20/25.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

20.

Nikos d.o.o.

 

5. St. broj 401/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1021230?code=
E6891B35AB171A9953CC4E44D23C98B75931C025

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2123

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem St. broj 401/11 od 2. aprila 2012. godine, razrešio dužnosti stečajnog upravnika Branka Mijanca iz Beograda, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Nikos d.o.o. iz Kruševca, Kajmakčalanska 8.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

21.

"Agro Total" d.o.o. Rača

20483768

3. St. 11/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2489483?code=
52EE2CAAD744C6058EE53C68E6A72D99AC56D9AD

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2870

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Gorica Rašković, obaveštava da je rešenjem 3. St. 11/2012 od 29. marta 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Agro Total" d.o.o. Rača, Viševac bb, matični broj: 20483768, PIB: 105894175. Usvaja se predlog poverioca ,"VB LEASING" d.o.o. Beograd, Đorđa Stanojevića 12, pa se otvara stečajni postupak prema stečajnom dužniku "Agro Total" d.o.o. Rača, Viševac bb, matični broj: 20483768, PIB: 105894175, jer je utvrđena ispunjenost stečajnog razloga-trajnija nesposobnost plaćanja u smislu člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju. Za stečajnog upravnika imenuje se Mihailo Marković iz Kragujevca, broj licence 155-0350. Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS". Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi. Zakazuje se ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) za 25. juna 2012. godine u 13,00 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnici broj 535. Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 18.05.2012. godine u 10,00 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnici broj 535, i na njemu će se raspravljati o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika i proceni stečajnog upravnika da li postoji mogućnost reorganizacije stečajnog dužnika. Za ovo ročište se saziva i sednica skupštine poverilaca, na kojoj će se izvršiti izbor predsednika skupštine poverilaca i članova odbora poverilaca, ukoliko se skupština poverilaca ne formira pre prvog poverilačkog ročišta. Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu suda sa datumom 29. marta 2012. godine i biće naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i u jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji RS. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

22.

Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje"

07301383

3. St. broj 412/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/3047755?code=
BA26CB072EA563482DB2B7EC8E6430DFD407A9D3

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
AGROINDUSTRIJSKI+KOMBINAT+VRANJE+
-+u+likvidaciji.shtml/seo=/companyid=14568

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Nadežda Stojanović, u postupku utvrđivanja postojanja razloga za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja u likvidaciji, Omladinskih brigada 3, MB: 07301383, PIB: 100407123, a po predlogu za otvaranje stečaja, podnetog od strane predlagača Republika Srbija Agencija za privatizaciju iz Beograda Terazije 23, u svojstvu ovlašćenog predlagača za Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja, dana 23. marta 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja u likvidaciji, Omladinskih brigada 3, MB: 07301383, PIB: 100407123, a po predlogu za otvaranje stečaja, podnetog od strane predlagača Republika Srbija Agencija za privatizaciju iz Beograda, Terazije 23, u svojstvu ovlašćenog predlagača.
Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju Republike Srbije Centar za stečaj Beograd.
Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom, podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ispitno ročište zakazuje se za 23. avgust 2012. godine u 12,15 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 3.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 17. maj 2012. godine u 12,15 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 3.
Stečajni postupak otvoren je 23. marta 2012. godine i Rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli ovog suda 23. marta 2012.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja.
Nalaže se zastupniku stečajnog dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 23. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

23.

DOO "Radijator"

 

2. St. broj 93/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1020392?code=
7441CC909D3703D29ADD156B5F1CB9F34C5048F1

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1657

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DOO "Radijator" u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Ljubomir Kostić, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika za zakazivanje dopunskog ispitnog ročišta, doneo je, 30. marta 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
Ročište će se održati dana 17. maja 2012. godine u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

24.

DOO "Salon knjiga"

20064790

2. St. broj 748/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1082499?code=
B430DB15684F6A88B232C29321E90B4AAF94FD7E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2814

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Momir Tasić, odlučujući o predlogu predlagača Eurobank EFG AD Beograd, za otvaranje stečajnog postupka prema dužniku DOO "Salon knjiga" iz Niša, doneo je, dana 07. marta 2012. godine, sledeće
REŠENJE
1. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom DOO "Salon knjiga" iz Niša, Supovačka 6, matični broj: 20064790, PIB: 103977511.
2. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
3. Imenuje se za stečajnog upravnika Dragan Paunković iz Niša.
4. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
5. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
6. Prvo poverilačko ročište će se održati dana 12. aprila 2012. godine u 10,00 časova u sudnici broj 4, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a.
7. Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se dana 12. juna 2012. godine u 11,00 časova u sudnici broj 4, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a.
8. Stečajni postupak je otvoren dana 07. marta 2012. godine i istog dana je Rešenje istaknuto na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

25.

AD "Suko"

 

2 St. broj 86/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1099884?code=
D22567A29F6FC15E6AAC290CFA2D4B7C6C10A54A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1362

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
SUKO.shtml/seo=/companyid=169

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom AD "Suko" u stečaju iz Pirota, koga zastupa stečajni upravnik Zoran Martinović, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika za zakazivanje dopunskog ispitnog ročišta, doneo je, dana 30. marta 2012. godine,
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
Ročište će se održati dana 17. maja 2012. godine u 9,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS."

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

26.

Ero-fruit d.o.o.

06599494

1. St. broj 735/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1035070?code=
5968B0FFB517528547714B1E47BF6DCAD12602C9

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2856

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Ljiljana Pejić, odlučujući o predlogu predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije od 14. februara 2012. godine, za pokretanje stečajnog postupka prema stečajnom dužniku Ero-fruit d.o.o., Gadžin Han, Gadžin Han b.b., doneo je, 28. marta 2012. godine, sledeće rešenje:
1. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Ero-fruit d.o.o., Gadžin Han, Gadžin Han b.b., matični broj 06599494, PIB 100992689.
2. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
3. Imenuje se za stečajnog upravnika Dušanka Ćetković iz Niša.
4. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana, pod pretnjom prekluzije, prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
5. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
6. Prvo poverilačko ročište biće održano 11. maja 2012. godine u sudnici broj 2 Privrednog suda u Nišu u 11,00 časova.
7. Ročište za ispitivanje potraživanja biće održano dana 31. avgusta 2012. godine u sudnici 2, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7 a u 11,00 časova.
8. Stečajni postupak je otvoren 28. marta 2012. godine i tog dana je rešenje otvaranju istog istaknuto na oglasnoj tabli suda.
9. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

27.

DOO "Zlatnik"

 

1. St. broj 336/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1068850?code=
AF69880CD811D3D239195B84DB6DBD2D374F89EB

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2517

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Ljiljana Pejić, u stečajnom postupku stečajnog dužnika DOO "Zlatnik" u stečaju iz Blaca, koga zastupa stečajni upravnik Milan Strugarević, odlučujući o Zahtevu stečajnog upravnika od 30. marta 2012. godine za zakazivanje završnog ročišta, doneo je, dana 30. marta 2012. godine, sledeće
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom DOO "Zlatnik" u stečaju iz Blaca za dan 27. april 2012. godine sa početkom u 11,00 časova, u sudnici broj 2 Privrednog suda u Nišu.

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

28.

DOO "Kolos"

869375

5. St. broj 17/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1072946?code=
B02206140863C3954E73538AFF0D8B39D5807A5E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2924

 

Privredni sud u Pančevu, obaveštava sve poverioce stečajnog dužnika DOO "Kolos" iz Glogonja, Lava Tolstoja 46, matični broj: 869375, PIB: 101061597, da je rešenjem stečajnog sudije St. 17/2012 do 2. aprila 2012. godine otvorio stečajni postupak nad stečajnim dužnikom, obzirom da je stečajni dužnik trajnije nesposoban za plaćanje, jer je potpuno obustavio sva plaćanja u neprekidnom trajanju od dve godine i ne može da odgovori svojim novačnim obavezama u roku od 45 dana od dana njihove dospelosti.
Za stečajnog upravnika imenuje se Gligorić Miroslav iz Pančeva, Ivana Milutinovića 2.
Pozivaju se poverioci stečajnog dužnika da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 18. septembra 2012. godine u 9,00 časova, sala 125, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Prvo poverilačko ročište održaće se dana 15. maja 2012. godine, u 9,00 časova, sala 125, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Ukoliko se prva skupština poverilaca ne održi do prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za 15. maj 2012. godine u 9,00 časova, kada se održava prvo poverilačko ročište, na kojoj sednici će se izvršiti izbor predsednika skupštine i članova odbora poverilaca.
Na sednicu skupštine se pozivaju svi stečajni poverioci i razlučni poverioci do visine potraživanja, za koju učine verovatnim da će se pojaviti kao stečajni poverioci.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Pančevu, dana 2. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

29.

"Sankom" Ortačko društvo za trgovinu

 

4. St. broj 467/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1057990?code=
4D1D94129D1EEBD0704999A5BC50BE25813EC48E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2569

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, postupajući po sudiji Dragani Savić, kao stečajnom sudiji, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Sankom" Ortačko društvo za trgovinu, Mačvanska Mitrovica, članovi Vasić Miodrag i Vasić Aleksandar, Partizanska 15, u stečaju doneo je dana 29. marta 2012. godine, sledeće rešenje:
Ispitno ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Sankom" Ortačko društvo za trgovinu, Mačvanska Mitrovica, članovi Vasić Miodrag i Vasić Aleksandar, Partizanska 15, u stečaju zakazuje se za 24. april 2012. god. u 11,00 časova, sudnica 16/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija 39.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

30.

"Plavex"

20260807

2. St. broj 413/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1209800?code=
31A165FBB602573823A3D268E47B7CD0306A860A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2183

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao stečajni sud, postupajući po stečajnom sudiji Katici Popović u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" u stečaju iz Beške, Prvomajska 33, MB: 20260807, PIB: 104881925 , donosi dana 30. marta 2012. godine, nakon održanog završnog ročišta , u prisustvu stečajnog upravnika i punomoćnika predlagača OTP banke Srbije a.d. Novi Sad, Jelene Marković, sledeće
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog upravnika.
Nalaže se stečajnom upravniku da razlučnom poveriocu OTP banka Srbije a.d. Novi Sad preda u svojinu pokretne stvari - 5 mašina za pletenje na kojima razlučni poverilac ima upisano razlučno pravo.
Utvrđuje se da stečajni dužnik nema imovine pa se zaključuje postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" u stečaju iz Beške, Prvomajska 33, MB: 20260807, PIB: 104881925.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da po pravnosnažnosti rešenja briše stečajnog dužnika iz registra Agencije za privredne registre .
Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, putem ovog suda.
Izvod iz rešenja St. 413/2011 od 30. marta 2102. godine.
Stečajni sudija: Katica Popović, s.r.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

31.

"Komital trade" d.o.o. eksport-import

08368988

St. broj 9/2010

 

 

 

Privredni sud u Subotici je 29. marta 2012. godine rešenjem St. 9/2010 usvojio Završni račun stečajnog upravnika Šiljegović Radovana, magistra ekonomije iz Subotice postupku stečaja nad "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988 u celosti.
Zaključuje se stečajni postupak nad "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988.
Utvrđuje se da stečajni dužnik "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988 na dan 29. marta 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 261.211,13 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" Beograd.
Poverioci mogu uložiti žalbu na ovo rešenje u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

32.

"Dermik" d.o.o.

08386412

St. broj 42/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1089787?code=
30CC51AE6B799C6FC3F750D90CB0063DD694B65D

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2876

 

Privredni sud u Subotici je dana 30. mart 2012. godine rešenjem St. broj 42/2012 odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Dermik" d.o.o. p.o. Subotica, Jokai Mora 88 - matični broj 08386412, na osnovu predloga podnetog dana 3. februar 2012. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Dermik" d.o.o. p.o. Subotica, Jokai Mora 88 - matični broj 08386412 u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juli 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maj 2012. godine sa početkom u 11,00 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju steč. postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. mart 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

33.

"Zlatno zrno" d.o.o.

08393249

St. broj 323/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1052586?code=
374DCED03C2675B2B54E6B64CAE5E516DE4EEDC1

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2872

 

Privredni sud u Subotici je rešenjem St. 323/2012 od 30. marta 2012. godine odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Zlatno zrno" d.o.o. prerada i trgovina na veliko i malo Palić, Kanjiški put 89. - matični broj 08393249, na osnovu predloga podnetog dana 3. avgusta 2011. godine zbog rezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Zlatno zrno" d.o.o. prerada i trgovina na veliko i malo Palić, Kanjiški put 89. - matični broj 08393249 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. jun 2012. godine sa početkom u 9,40 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maj 2012. godine sa početkom u 10,40 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju steč. postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

34.

"Mikassa" d.o.o. - eksport-import

8285926

St. broj 24/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1041960?code=
7ACFCBF719A0B169AA4F75291133A370C0281F8A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2874

 

Privredni sud u Subotici je dana 30. marta 2012. godine rešenjem St. 24/2012 odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Mikassa" d.o.o. - eksport- import Subotica, Banijska 58. - matični broj 8285926, na osnovu predloga podnetog dana 5. januara 2012. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Soldo Radoslav iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Mikassa" d.o.o. - eksport-import Subotica, Banijska 58. - matični broj 08285926 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juna 2012. godine sa početkom u 10,20 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. 5. 2012. godine sa početkom u 11,00 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju stečajnog postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

35.

"Euro-Color" d.o.o.

08650357

St. broj 91/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1051960?code=
6CD898E746D96CC27252A490CB2BF616EF789377

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2875

 

Privredni sud u Subotici je rešenjem St. 91/2012 od 30. marta 2012. godine odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Euro-Color" d.o.o. za trgovinu, proizvodnju i usluge Subotica, Nazorova 3. - matični broj 08650357, na osnovu predloga podnetog dana 3. februara 2012. godine zbog rezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Euro-Color" d.o.o. za trgovinu, proizvodnju i usluge Subotica, Nazorova 3, - matični broj 08650357 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juna 2012. godine sa početkom u 9,50 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maja 2012. godine sa početkom u 10,50 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju stečajnog postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

36.

"Every day" d.o.o.

08501348

St. broj 24/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1104171?code=
AF7EC266BF4A2CA9F04B9027C770504DDC721750

 

 

Privredni sud u Subotici, je 29. marta 2012. godine rešenjem St. 24/2010 usvojio Završni račun stečajnog upravnika Miščević Milana, dipl. ecc. iz Subotice u postupku stečaja nad "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića 21., matični broj 08501348 u celosti.
zaključuje se stečajni postupak nad "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića br. 21., matični broj 08501348.
utvrđuje se da stečajni dužnik "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića 21., matični broj 08501348 na dan 29. marta 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 257.208,19 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službeni glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

37.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Drvo pak" d.o.o.

17500104

2. St. broj 192/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1063959?code=
ABC158C2AA14F34561674BD7188C0461E5D5E930

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2295

 

Privredni sud u Čačku je rešenjem St. 192/2011 od 27. marta 2012. godine odredio završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Drvo pak" d.o.o., u stečaju, Gornji Milanovac, Save Kovačevića 75, MB 17500104, za 26. april 2012. godine, sa početkom u 11,30 časova, u ovom sudu, sudnica 3, na kome će se:
- raspravljati o završnom računu stečajnog upravnika,
- raspravljati o konačnim zahtevima za isplatu nagrade stečajnog upravnika,
- podnositi primedbe na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada,
- odlučivati i o drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o završnom ročištu objavljeno je na oglasnoj tabli ovog suda 27. marta 2012. godine, i isto će biti objavljeno u "Službenom glasniku RS".
Oglašavanjem ovog rešenja smatra se da su stečajni poverioci uredno pozvani.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

38.

Društvo sa ograničenom odgovornošću za unutrašnju i spoljnu trgovinu, Eksport-import "Grand - komerc"

07389914

2. St. broj 71/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1082464?code=
67D78BB7746D06ECAD6B64AE7FB7552575759FAA

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1483

 

Privredni sud u Čačku je rešenjem St. 71/2011 od 26. marta 2012. godine odredio završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo sa ograničenom odgovornošću za unutrašnju i spoljnu trgovinu, Eksport-import "Grand - komerc", u stečaju, Čačak, Kneza Miloša 35, MB 07389914 za dan 26. april 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu, sudnica 3, na kom će se:
- raspravljati o završnom računu stečajnog upravnika,
- raspravljati o konačnim zahtevima za isplatu narade stečajnog upravnika,
- podnositi primedbe na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada,
- odlučivati i o drugim pitanjima od značaj za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o završnom ročištu objavljeno je na oglasnoj tabli ovog suda 26. marta 2012. godine, i isto će biti objavljeno u "Službenom glasniku RS".
Oglašavanjem ovog rešenja smatra se da su stečajni poverioci uredno pozvani.

Stečajevi:

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).
OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

Časopise:

Priručnike:

Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.

MAILING LISTA

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o aktivnostima i novostima kompanije Paragraf prijavite se na našu mailing listu.

Vaš e-mail neće biti upotrebljen u druge svrhe osim u svrhu obaveštavanja o aktivnostima kompanije Paragraf.


Email: