Aktuelne vesti na dan 23. april 2012

 

PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PrelistavajuĆi dnevne novine:


Pogledajte ostale vesti na dan 23. april 2012


Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na http://paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 41 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 43 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 18 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 18 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 36 OD 20.4. 2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:

ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:

ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:

ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:
ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:
ZAPISNICI SA SEDNICA VISOKOG SAVETA SUDSTVA NA KOJIMA JE ZAUZIMAO STAVOVE O METODU RADA U POSTUPKU REVIZIJE

Visoki savet sudstva je 20.4.2012. godine dostavio Društvu sudija zapisnike od 3. i 24.6.2011. sa svojih sednica na kojima je zauzimao stavove o metodu rada u postupku revizije. Konstatacije iz dostavljenih zapisnika od značaja su za pravne lekove nereizabranih sudija.

Zapisnik VSS za sednice od 3.6.2011. možete preuzeti ovde http://www.sudije.rs/files/file/pdf/Zapisnik%20sa%20VI%20sednice%20VSS%2003_06_2011.pdf (ONLINE)
Zapisnik VSS za sednice od 24.6.2011. možete preuzeti ovde http://www.sudije.rs/files/file/pdf/Zapisnik%20sa%20VII%20sednice%20VSS%2024_06_2011.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Visokog saveta sudstva, 22.4.2012.

PRVA VANREDNA SEDNICA SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA: • 23. april 2012. godine •

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije održaće prvu vanrednu sednicu Saveta u 2012. godini, u ponedeljak, 23. aprila, u zgradi Vlade Republike Srbije, Nemanjina 11.

Centralna tema sednice biće usvajanje zaključka kojim Socijalno-ekonomski savet daje mišljenje o Zahtevu za donošenje odluke o proširenom dejstvu Posebnog kolektivnog ugovora za metalsku industriju Srbije.

Po završetku sednice, u 11 časova biće održana konferencija za novinare na kojoj će učestvovati predsedavajući Savetu Nebojša Atanacković i ostali članovi Kolegijuma.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 22.4.2012.

ZAKON O RAČUNOVODSTVU I REVIZIJI: Nedostaju propisi koji bi uredili segment finansijskog tržišta koji se bavi proverom boniteta firmi u Srbiji

S obzirom da segment finansijskog tržišta koji se bavi proverom boniteta u Srbiji nije regulisan ni na koji način, i da o kvalitetu mnoštva ponuđača ove usluge presuđuje jedino tržište - koliko zaista vrede stručne konsultacije koje ćete skupo platiti saznaćete tek po obavljenom poslu.

Vlasniku kompanije ili investitoru zainteresovanom za ulaganje u neku firmu u Srbiji nije lako da donese odluku kome da poveri analizu boniteta. S obzirom da taj segment tržišta nije regulisan i da se ne izdaju licence ili druge potvrde o stručnosti, procenom boniteta se praktično bave svi koji na bilo koji način imaju veze sa svetom finansija: od Agencije za privredne registre, koja je od Narodne banke Srbije nasledila da vodi zvaničan Registar finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu, preko banaka, koje procenu uglavnom rade za sopstvene potrebe prilikom odlučivanja o dodeli kredita, do revizorskih i mnoštva konsultantskih kuća. Toj šarenolikoj listi pridružila se i jedna renomirana svetska rejting agencija Moody’s, koja jedina u Srbiji ima licencu NBS-a za procenu kreditnog rejtinga.

Ružica Stamenković, registratorka iz Agencije za privredne registre, kaže da ova kuća svoje izveštaje radi na osnovu Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006, 111/2009 i 99/2011 - dr. zakon - prim. red.). Ona podseća da je desetogodišnji razvoj sistema boniteta u našoj zemlji započet osnivanjem Centra za bonitet u NBS, da bi poslednjim izmenama Zakona o računovodstvu od 2010. godine ti poslovi nastavili da se obavljaju u Agenciji. "APR zainteresovnim korisnicima daje podatke o bonitetu, zatim izveštaje o bonitetu različite namene i utvrđuje mišljenja o bonitetu privrednih društava koje daje u formi skoringa. Za razliku od konsultantskih kuća, kojima nije potrebna licenca za obavljanje ovog posla - što znači da je tržište jedini pokazatelj kvaliteta njihovog rada, rejting agencije koje žele da procenjuju kreditni rizik i utvrđuju rejting u skladu sa zahtevima Bazel II standarda moraju da dobiju licencu Narodne banke Srbije. Jedini koji je ispunio sve potrebne zahteve i dobio dozvolu do sada je Moody's", objašnjava Stamenkovićeva. Prema njenim rečima, prednost registra APR-a u odnosu na privatne konsultante je u tome što registar raspolaže podacima iz finansijskih izveštaja svih pravnih lica počev od 1994. godine, koji su sistematizovani u uporedivim vremenskim serijama, zatim višegodišnje iskustvo u obavljanju tih poslova, kao i razvoj metodologija za utvrđivanje podataka i mišljenja o bonitetu polazeći od potencijala domaće privrede.

Bankarski pogled

Sa druge strane, u bankama i konsultantskim kućama kažu da podaci Registra nisu dovoljni da bi se adekvatno procenio bonitet neke firme, te da analiza boniteta u dobroj meri zavisi od njene namene - da li je cilj samo da se nekoj firmi odobri kredit, ili neko razmišlja o dugoročnim ulaganjima u tu firmu, ili vlasnik želi da dobije uvid u realno stanje sopstvenog preduzeća i njegove razvojne potencijale. Prema rečima Alena Dobrića, člane Izvršnog odbora Unikredit banke za upravljanje rizicima, za sveobuhvatnu procenu boniteta preduzeća potrebni su, ali ne i dovoljni podaci iz finansijskih izveštaja, kojima raspolaže APR. "Unikredit banka prilikom odobravanja kredita vrši sopstvenu analizu boniteta, u skladu sa važećim propisima Narodne banke Srbije i internim procedurama i metodologijama. Osnovni parametri koje koristimo su finansijski izveštaji, zajedno sa pripadajućim revizorskim mišljenjem, podaci o organizaciji i poslovnom modelu kompanije, njenom menadžmentu, industrijskoj grani kojoj preduzeće pripada, trenutnoj i očekivanoj tržišnoj poziciji, kao i podaci o projektu koji je predmet kreditne podrške", nabraja Dobrić.

Za odabir konsultanta je, pored stručnosti koja se može proveriti na osnovu referenci, važno i da on poseduje preporuke u oblasti koja zanima klijenta, a na odluku svakako utiče i cena usluge. Naša sagovornica smatra da su, uprkos šarenolikosti na ovom segmentu tržišta i posledicama ekonomske krize, pomaci u kvalitetu vidljivi, posebno kada su u pitanju predstavništva inostranih konsultantskih kuća.

U Erste banci takođe kažu da sami sprovode analizu boniteta klijenata, kroz kompletnu finansijsku analizu njihovog poslovanja. Ako se kredit odobrava firmi koja je u okviru neke grupacije, analiziraju se i finansijski pokazatelji povezanih lica, kao i konsolidovani finansijski izveštaji te grupe. U ovoj banci napominju da osim kompletnih finansijskih izveštaja, često od klijenta traže dodatne informacije o trenutnom poslovanju, odnosno pojašnjenja finansijskih pokazatelja, a da su im podjednako važni i njihovi budući planovi.

Retka kombinacija

Međutim, većina onih kojima je potrebna analiza boniteta nisu banke. To su privatne firme koje ili nameravaju da uđu u neku drugu firmu ili žele analizu sopstvenog biznisa. Njima ekspertiza banaka nije dostupna a često ni ne odgovara njihovim potrebama, što im, kao jedini izbor, ostavlja konsultante. Upućeni u domaće tržište saglasni su da najkvalitetniju uslugu garantuju svetske revizorske kuće Dilojt, BDO (bivši Artur Andersen) i Ernst i Jang, ali je i njihova cena izuzetno visoka za mnoge ovdašnje firme.To najvećem broju zainteresovanih ostavlja samo manje lokalne konsultante, čije su usluge pristupačnije, što ne znači da su jeftine - cena se kreće od 10.000 evra pa naviše, u zavisnosti od veličine kompanije koja se procenjuje, delatnosti, namene i drugih kriterijuma. Ali kako u tom slučaju utvrditi kvalitet usluge i bonitet firme koja procenjuje bonitet drugih?

Milan Mijailović i Ljubomir Jovanović, konsultanti Omega konsalting tima, ističu da je za ovaj posao neophodna visoka stručnost i veliko praktično iskustvo, što tek svršeni diplomci nemaju i tek treba da steknu kada se zaposle u revizorskim kućama, dok poslovna praksa nedostaje mnogima koji se ekonomijom bave godinama, ali teorijski. "To praktično znači da u Srbiji ima najviše desetak ljudi koji zaista poznaju finansije, a uz njih u timu mora da bude i neko ko je bio na rukovodećoj funkciji, što je retka kombinacija na ovom tržištu", tvrdi Jovanović. Prema njegovom mišljenju, i bankarske i analize koje nudi Registar podataka o bonitetu rade se prema unapred utvrđenim šablonima i formularima, i ne ulaze dublje u prirodu nečijeg posla, stanje u njegovoj delatnosti, konkurenciju i razvojne kapacitete, a što je neophodno za sticanje objektivnije slike o poslovanju nekog preduzeća. Revizorska ocena treba da se zasniva na proceni dugoročnih elemenata u poslovanju jedne kompanije, a ne, kako se to često ovde shvata, samo na proceni likvidnosti, visini prihoda ili stanja gotovine na računu, zaključuju u Omega timu.

Aleksandar Milošević
Izvor: Vebsajt Bizlife, 20.4.2012.

ZAKON O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE: Republički budžet je u rekordnom minusu, dok su prihodi lokalnih samouprava u suficitu

Kad bi strani ekonomista kojim slučajem nabasao na podatke o prihodima i rashodima u centralnoj srpskoj kasi i budžetima opština i gradova mogao bi da pomisli da brojke ne odražavaju sliku jedne iste države. Republički budžet je u rekordnom minusu, dok su prihodi lokalnih samouprava u suficitu. Samo u januaru, u odnosu na isti mesec prošle godine, prilivi u lokalne kase bili su veći za više od 50 odsto ili 2,4 milijardi dinara. U isto vreme republički budžet bio je u deficitu od oko 37 milijardi dinara.

Kako je došlo do toga da jedna država u ogledalu ima dve potpuno različite slike? Tome je kumovao Zakon o finansiranju lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006 i 47/2011 - prim. red.) koji je stupio na snagu 1. oktobra prošle godine. Po tom propisu, najveći deo prihoda od poreza na zarade ostaje lokalnim samoupravama. Umesto dotadašnjih 40, u budžete opština i gradova sada odlazi 80 odsto tog nameta. Zbog toga su prilivi od poreza na plate na lokalu u januaru bili čak 80 odsto veći nego lane. Fiskalni savet svojevremeno je izračunao da će se po tom osnovu pojaviti jaz u centralnoj kasi od 40 milijardi dinara.

Kako pokazuje analiza portala Makroekonomija.org, i svi drugi izvori prihoda na lokalu su značajno povećani. Ukupni izdaci donacije i transferi povećani su za 813 miliona dinara, ostali prihodi za 811, porez na imovinu za 282, drugi porezi za 241, primanja od zaduživanja za 101, dok su smanjena primanja od prodaje imovine za sedam miliona dinara.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 22.4.2012.

VLADA RS USVOJILA PREDLOG ZAKONA O POSEBNIM MERAMA ZA SPREČAVANJE VRŠENJA KRIVIČNIH DELA PROTIV POLNE SLOBODE PREMA MALOLETNIM LICIMA

Cilj ovog zakona je da svi izvršioci krivičnih dela silovanja ili pedofilije nakon odsluženja zatvorske kazne budu pod nadzorom policije i društva, kako bi se sprečilo da ponovo čine ta krivična rela, rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde i koordinator Vlade Slobodan Homen.

Za izradu zakona korišćen je tekst 'Marijinog zakona' koji je sačinio i Ministarstvu pravde ranije dostavio Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, čija je osmogodišnja ćerka pre dve godine silovana i ugušena, kao i rešenja iz Velike Britanije u toj oblasti, posebno za mere nakon odslužene kazne.

Zakon se odnosi na izvršioce krivičnih dela silovanje, obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, nedozvoljene polne radnje podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa, posredovanje u vršenju prostitucije, iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju, navođe maloletnog lica na prisustvovanje polonim radnjam i druga.

Tim aktom, kako je ukazao državni sekretar, biće zabranjeno ublažavanje kazne ispod minimuma za pomenuta krivična dela, a osuđenima neće biti dozvoljen ni uslovni otpust, već će morati u celosti da odsluže kaznu na koju budu osuđeni.

Pod udar zakona doći će ne samo budući već i osuđeni počinioci krivičnih dela do 20 godina unazad, naveo je on.

Zakon predviđa posebne mere za osuđenike posle izdržane kazne zatvora, kao što su obavezno javljanje nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zabranu posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletna lica (vrtići, škole), obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova.

Oni će morati obavezno da obaveštavaju policiju i Upravu o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta, kao i o putovanju u inostranstvo.

Homen je istakao da će se te mere sprovoditi 20 godina nakon izvršene kazne zatvora, posle čega će svake četiri godine sud koji je doneo prvostepenu presudu po službenoj dužnosti odlučivati o potrebi njihovog daljeg sprovođenja.

Zakon predviđa da okrivljeni neće moći da obavljaju bilo kakvu javnu funkciju i neće moći nikada da se zaposle u bilo kojoj instituciji ili bilo kojoj firmi i ustanovi koja ima bilo kakav kontakt sa decom.

"I te pravne posledice osude traju 20 godina nakon izdržavanja kazne", kazao je Homen i naveo da se pravnosnažna presuda protiv osuđenog obavezno dostavlja i njegovom poslodavcu.

Registar osuđenih za krivična dela iz tog zakona vodiće Ministarstvo pravde, što bi trebalo da pomogne nadležnim organima i sredini u kojoj žive da vode računa o njihovom ponašanju posle izlaska na slobodu, jer su pedofili i silovatelji mahom povratnici u izvršenju istih krivičnih dela, istakao je državni sekretar.

Za one koji ne budu poštovali mere predviđene zakonom (da se svakih 15 dana jave nadležnim institucijama...) predviđene su zatvorske kazne od 30 do 60 dana.

Velike novčane kazne propisane su za sve institucije ukoliko bi zaposlile nekog od ovih lica, naveo je Homen i ukazao da se novčane kazne kreću od pola miliona do dva miliona dinara.

"Suština zakona je da se uvede preventivna dnevna kontrola i mislim da ćemo ovim rešenjima uspeti da u dobrom delu sprečimo ponavljanje krivičnih dela protiv polnih sloboda", rekao je Homen.

Izmenama Krivičnog zakonika 2010. godine drastično su povećane kazne, pa je za silovanje deteta predviđena kazna od minimum 10 godina zatvora, uz zabranu ublažavanja ispod tog zakonskog minimuma.

Kazna za osnovni oblik silovanja je minimum tri, umesto ranije dve godine zatvora, a maksimum 12 godina.

Ako je žrtvi naneta teška povreda, ako je delo izvršilo više osoba ili ako silovanje ima za posledicu trudnoću, predviđena je kazna od pet do 15 godina zatvora. Ukoliko je obljubljena žrtva preminula silovatelju preti i do 40 godina zatvora.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 22.4.2012.

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Republički fond za zdravstveno osiguranje sačinio je predlog ugovora o obavljanju poslova izabranog lekara

Članom 147. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 109/2005 - ispr. i 57/2011 - prim. red.) propisano je da izabrani lekar zaključuje poseban ugovor o obavljanju poslova izabranog lekara za potrebe obavezno osiguranih lica.

Na osnovu navedenog, Republički fond sačinio je predlog Ugovora o obavljanju poslova izabranog lekara. Model ugovora možete preuzeti ovde: http://www.rfzo.rs/index.php/component/content/article/358-2012-04-20-10-51-59 (ONLINE)

Izabrani lekar treba da odštampa Ugovor u dva primerka, da popuni polja predviđena za podatke o izabranom lekaru i da potpiše ugovor, a potom da oba primerka dostavi matičnoj filijali prema sedištu zdravstvene ustanove, radi overe ugovora od strane filijale. Filijala će jedan primerak ugovora vratiti izabranom lekaru, a drugi zadržava u arhivi.

Rok za postupak zaključivanja Ugovora o obavljanju poslova izabranog lekara je 31.5.2012. godine.

Izvor: Vebsajt Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, 22.4.2012

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio upozorenje Poreskoj upravi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je Ministarstvu finansija - Poreskoj upravi Upozorenje u kome ukazuje da Poreska uprava u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010 - prim. red) već duže vremena u kontinuitetu krši ne samo odredbe ovog Zakona, već i odredbe Zakona o tajnosti podataka ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009 - prim. red.) i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008 i 104/2009 - dr. zakon - prim.red.).

Naglašavajući da Poreska uprava medijima, novinarima, građanima i svim drugim tražiocima gotovo redovno uskraćuje informacije, odnosno da ih daje tek po nalogu Poverenika, a nekad čak ni tada, poverenik, Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Postupajući po zahtevima za pristup informacijama Poreska uprava iste uporno odbija pozivajući se isključivo na to da, po članu 7. Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Sl. glasnik RS", br. 80/2002, 84/2002 - ispr., 23/2003 - ispr., 70/2003, 55/2004, 61/2005, 85/2005 - dr. zakon, 62/2006 - dr. zakon, 63/2006 - ispr. dr. zakona, 61/2007, 20/2009, 72/2009 - dr. zakon, 53/2010, 101/2011 i 2/2012 - ispr. - prim. red.), svi podaci iz poreskog postupka predstavljaju "službenu tajnu".
Takav stav je dvostruko pogrešan.

Prvo, stoga što Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kada je u pitanju mogućnost uskraćivanja informacija zaštićenih nekom od oznaka poverljivosti, osim tog formalnog uslova zahteva da postoji i suštinski, materijalni uslov, da postoje činjenice koje ukazuju da bi zbog odavanje informacije zaista nastupile štetne pravne ili druge posledice po interese koji su pretežni u odnosu na pravo javnosti da zna. Utvrđivanje tih okolnosti je obaveza organa vlasti. Bez toga, samo postojanje formalne oznake poverljivosti nije dovoljno za uskraćivanje prava.

Drugo je to što je, već i sa isključivo formalnog stanovišta, postupanje Poreske uprave u potpunoj suprotnosti sa odredbama Zakona o tajnosti podataka kojim se uređuje jedinstven sistem određivanje i zaštite tajnih podataka. Prosto, zato što prema tom zakonu "službena tajna" uopšte ne postoji u sistemu klasifikacije tajnih podataka. Prema članu 108. Zakona o tajnosti podataka odredbe važećih zakona u delu u kome se odnose na tajne podatke mogle su se primenjivati najdocnije do 01. januara 2010., a rok u kome su rukovodioci organa vlasti (dakle i Ministarstva finansija i Poreske uprave) bili dužni da preispitaju sve postojeće oznake tajnosti istekao je 24. decembra 2011.

Posebno je zabrinjavajuće što je u međuvremenu Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji menjan dva puta, a da je propuštena prilika da se izvrši obaveza njegovog usaglašavanja sa novim standardima. Čak šta više, na njegovim poslednjim izmenama (decembar 2011.) zasnovana je nova praksa koja je sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti apsolutno sporna. Ovo se, pre svega, odnosi na javno objavljivanje, na veb sajtu Poreske uprave, ličnih podataka fizičkih lica koji su poreski dužnici. Za ovakvu obradu podataka o ličnosti, iako Poreska uprava tvrdi drugačije, izvršenim izmenama očigledno nije stvoren pravni osnov."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 20.4.2012.

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I EVROPSKE ZAJEDNICE O READMISIJI LICA KOJA NEZAKONITO BORAVE: Švedska od 1. maja primenjuje Direktivu EU o vraćanju azilanata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je dobilo obaveštenje o tome da će Kraljevina Švedska od 1. maja ove godine početi sa primenom direktive Evropske unije o vraćanju azilanata.

Ova direktiva podrazumeva da se svima kojima bude odbijen zahtev za azil u Švedskoj nakon 1. maja ove godine izriče zabrana ulaska u zemlje šengenskog područja u periodu od jedne do pet godina.

Ona se odnosi i na tražioce azila koji trenutno imaju podnet zahtev za boravišnu dozvolu, pri čemu će odbijena lica morati u roku od dve nedelje da napuste šengen zonu.

Osobe koje dobiju nalog o izbacivanju moraće da napuste pomenutu zonu u roku od četiri nedelje od datuma stupanja odluke na snagu, navodi se u saopštenju i dodaje da će ta lica biti vraćena na osnovu Sporazuma o readmisiji koji je Republika Srbija potpisala sa EU.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 20.4.2012.

JAVNA RASPRAVA PO OBJAVLJENOM NACRTU ZAKONA O OSIGURANJU: • 24. april 2012. godine •

Imajući u vidu značaj unapređenja regulative u oblasti osiguranja, zainteresovanost osiguravajućih kompanija i potrebu uključenja prakse u kreiranju zakonskih rešenja, u Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Odbora Udruženja finansijskih organizacija,biće održana Javna rasprava po objavljenom Nacrtu zakona o osiguranju.

Cilj skupa je da predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija, kao predlagaća Zakona, u uvodnom izlaganju prezentuju najvažnije odredbe i intencije novih zakonskih rešenja. Očekujemo da će javna rasprava i sugestije osiguravajućih kompanija, u direktnom dijalogu sa predlagačima doprineti usaglašavanju stavova i donošenju Zakona koji će sistemski unaprediti stanje na tržištu osiguranja i omogućiti primenu međunarodnih standarda, kako sa aspekta osiguravača tako i korisnika usluga osiguranja.

Javna rasprava je planirana za 24. april 2012. godine u 11:00 časova, u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala IV-A. Pozivamo vas da učestvujete u radu skupa, ili u slučaju sprečenosti imenujete predstavnika Vaše kompanije. Za sve informacije, kao i potvrdu dolaska možete se obratiti Udruženju finansijskih organizacija, kontakt osoba Tatjana Grozdanović, telefon: 2688-088 faks: 3618-003, ili mail tanja@kombeg.org.rs. Nacrt zakona: http://www.kombeg.org.rs/Slike/UdrFinansijskeOrganizacije/2012/Nacrt%20zakona%20o%20osiguranju.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 20.4.2012.

UREDBA O EVIDENTIRANJU DOSPELIH NEIZMIRENIH OBAVEZA DRUŠTVENIH PREDUZEĆA PO IZVRŠNIM PRESUDAMA ZA POTRAŽIVANJA IZ RADNIH ODNOSA: Na neodređeno vreme obustavlja se izvršenje sudskog rešenja prema kojem radnik ima pravo na isplatu zaostalih potraživanja

Radnicima u Srbiji je suđeno da ostanu kratkih rukava pa čak i onda kada imaju izvršnu sudsku odluku da im njihovo preduzeće ima isplatiti zaostala dugovanja iz radnog odnosa. Ono što Vladi Srbije nije pošlo za rukom u prvoj godini mandata - uspelo je sada.

Naime, kabinet Mirka Cvetkovića je pred kraj prošlog meseca usvojio Uredbu o evidentiranju dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnih odnosa ("Sl. glasnik RS", br. 23/2012 - prim. red.). Ta uredba je onda stupila na snagu 5. aprila, čime je, zapravo, nekadašnja "preporuka" Ministarstva ekonomije, a prosleđena našim sudovima preko Ministarstva pravde, sada dobila - obavezujući karakter. I upravo taj obavezujući karakter usvojenog vladinog akta, po oceni pravnih stručnjaka, praktično znači da se na neodređeno vreme obustavlja izvršenje sudskog rešenja prema kojem radnik ima pravo na isplatu zaostalih potraživanja.

A treba se samo prisetiti koliko je buke i protesta pravne struke izazvala pomenuta "preporuka" (tako je to nazvano) ondašnjeg državnog sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić, koji je aprila 2009. preko državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena poslao srpskim sudovima poruku da u toj godini zamrznu rešavanje i izvršavanje sudskih odluka o pravima radnika iz radnog odnosa. Međutim, Kolegijum Vrhovnog suda obavestio je javnost o toj nameri i zbog bure nezadovoljstva radnika i stručne javnosti od toga se odustalo. Ipak, Ćirić je i dalje tvrdio da bi to moglo spasti mnoga preduzeća od lokota, jer, kako je objasnio, kada dođe do sudskog izvršenja u korist radnika - strada firma.

S druge strane, on ni jednog trenutka nije dao odgovor na pitanje kako je do takve situacije uopšte došlo i kako je moguće da se radnicima mesecima ne isplaćuju plate i ostala prava iz radnog odnosa. Uostalom, čak je ondašnji Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa preporučio Vladi da se državni sekretari Ćirić i Homen razreše sa funkcije zbog uticaja na sudsku vlast i povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Dakako, Vlada ih nije razrešila a na ceo slučaj "preporuke" pala je prašine. I ne samo to, već je Ćirić u međuvremenu postao ministar ekonomije.

Ako su onda same sudije digle glas protiv mešanja izvršne u sudsku vlast, ovoga puta - osim Društva sudija Srbije i Sindikata pravosuđa - niko nije reagovao na novu Uredbu Vlade, koja je u osnovi istovetna spornoj preporuci od pre tri godine. Sindikat pravosuđa u pismu upućenom Nati Mesarević, predsednici Vrhovnog kasacionog suda, izražava čuđenje što se predsednicima sudova dostavlja Uredba o evidentiranju dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnog odnosa sa zahtevom da sudije u roku od sedam dana dostave mišljenje i komentar na njen tekst. Kao da o tome sudije nisu trebale biti pitane pre nego što je akt donet, objavljen u "Službenom glasniku Srbije" i stupio na snagu.

Sindikalci istovremeno podsećaju i na odluku Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, čiji je upravo Nata Mesarević predsednik, od 24. februara prošle godine, prema kojoj se izvršni postupci za naplatu novčanih potraživanja iz radnog odnosa utvrđeni izvršnim ispravama protiv dužnika - subjekta privatizacije u restruktuiranju, neće prekidati već će se nastaviti i okončati. U tom kontekstu sindikalci tvrde da je upravo predsednica Vrhovnog kasacionog suda imala obavezu da sa najviše sudske instance u Srbiji upozori Vladu Srbije da je usvojena uredba nezakonita i protivustavna, kao i da izvršna vlast ne sme da zaustavlja sudske odluke i da se stavlja iznad njih.

A šta donosi nova Uredba Vlada Srbije? Ona od radnika koji su dobili sudsko rešenje u prošloj godini, pa i sudsko izvršenje, traži da se u roku od četiri meseca prijave Agenciji za privatizaciju koja onda ima obavezu da napravi evidenciju o svima kojima društvena preduzeća duguju novac na ime radnog odnosa. Rok za prijavu potraživanja Agenciji za privatizaciju je 1. avgust ove godine, a 1. oktobra Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja treba da informiše Vladu o obavezama i istovremeno predloži odgovarajući propis za izmirenje tih obaveza. I ništa više nema u tom aktu koji na direktan način zaustavlja sudsku odluku!

Tako se u Uredbi ne daje odgovor na pitanje na koliki se rok, zapravo, odlaže izvršenje sudskih odluka, a prema svemu je to najmanje do kraja ove godine, mada nema dokaza da se neće prolongirati i na narednu. Uostalom, zašto se uopšte najavljuje novi postupak za rešavanje problema naplate prava iz radnih odnosa kada već postoji izvršna sudska presuda? I ko je, uopšte, taj ko može i sme da poništi ono što je utvrdio sud i sada sam odluči koliko radnik ima dobiti na ime nadoknade? A poseban problem predstavlja i to što nema odgovora na pitanje šta će biti sa izvršnim sudskim odlukama radnika koji zbog neznanja u utvrđenom roku ne podnesu prijavu Agenciji za privatizaciju, odnosno znači li to da samo zato što nisu evidentirani njihova izvršna sudska rešenja ne važe?

Dakle, mnogo nepoznanica u aktu koji je, po oceni pravnih stručnjaka, sporan sam po sebi, jer zalazi u materiju u koju ne bi smeo. No, ako zbog (pred)izborne gungule i prođe kod nas nezapaženo i prećutno, "ohladiće" nas iz Evrope. Jer, Međunarodni sud pravde je već zatrpan zahtevima naših radnika za pravdom koju u Srbiji nisu dobili. Nadzor nad izvršavanjem presuda protiv nas sprovodi Komitet ministara Saveta Evrope sve dok ne konstatuje da su izvršeni svi nalozi. Zato sada proizvedena neizvesnost u vezi sa izvršenjem sudskih presuda - a to ova uredba donosi - može da utiče da Komitet ministara Saveta Evrope donese oštrije formulisanu rezoluciju kojom će pozvati Srbiju da preduzme neophodne korake kako bi ispoštovala ono što joj je naloženo. I to uz jasno upozorenje da se bez toga ne može pledirati na članstvo u evropskoj porodici.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Dnevnik", 22.4.2012.

VLADA USVOJILA ZAKLJUČAK O BESPLATNOJ PODELI AKCIJA TELEKOMA

Vlada Srbije odlučila je da građanima i zaposlenima u toj kompaniji besplatno podeli akcije Telekoma Srbija i odredila tržišnu vrednost kapitala od 2,27 milijardi evra.

Vlada je saopštila da je usvojila Zaključak o besplatnoj podeli akcija Telekoma, navodi se u saopštenju i dodaje da će zaposlenima i bivšim radnicima biti raspodeljeno 6,94 odsto besplatnih akcija, a građanima 15 odsto od ukupno jedne milijarde akcija Telekoma.

Kako je saopšteno, početna cena jedne akcije na berzi biće 2,27 evra, a svaki građanin će dobiti po 31 akciju Telekoma Srbije ad.

Vlada Srbije zadužila je Telekom da sprovede sve potrebne aktivnosti kako bi se omogućila raspodela akcija i trgovina njima na berzi.

Akcije Telekoma trebalo bi da dobije oko 4,8 miliona građana, kao i sadašnji i bivši zaposleni radnici u tom preduzeću.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 22.4.2012.

POKRAJINSKI FOND ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE OBJAVLJUJE DODELU KREDITA NAMENJENIH ZA NABAVKU NOVE POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE: • od 16. aprila do 30. aprila 2012. godine •

Sredstva će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim i pravnim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od 2,0% na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule, i to na sledeći način:

Kreditiraće se nabavka pogonske i priključne mehanizacije
Maksimalan iznos kredita 20.000 evra
Fond neće odobravati kredit u iznosu manjem od 1.000 evra,
Za pogonske mašine grejs period u trajanju od 6 meseci uz učešće od 20%, za vreme grejs perioda obračunavaće se interkalarna kamata,
Za priključne mašine grejs period u trajanju od od 6 meseci, bez učešća, za vreme grejs perioda obračunavaće se interkalarna kamata,
Rok otplate kredita 48 meseci,
Otplata će se vršiti u šestomesečnim anuitetima, prva rata se uplaćuje po isteku grejs perioda (ukupno 9 rata).
Kredit će biti realizovan tako što će Fond uplatiti iznos odobrenog kredita dobavljaču mehanizacije koju bude odabrao učesnik konkursa.
Prioritet u dodeli kredita imaće učesnici konkursa sa predračunima proizvođača mehanizacije i zastupnika stranih firmi sa ovlašćenim servisom.

Prijave se mogu preuzeti u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede u Novom Sadu, lokalnim opštinskim kancelarijama Fonda za razvoj AP Vojvodine, kao i na sajtu: www.fondpolj.vojvodina.gov.rs (ONLINE)

Pored popunjene prijave, učesnici konkursa dužni su da podnesu i sledeću dokumentaciju:

- originalni predračun sa specifikacijom mehanizacije iskazanom u dinarskom iznosu kao i dokaz o zastupništvu i mogućnosti servisiranja iste (Napomena:Fond neće prihvatati izmene predračuna u toku trajanja konkursa);
- original vlasničkog lista za nekretnine ne stariji od 15 dana,na koji se može staviti hipoteka u korist Fonda u jedan i po puta većoj vrednosti od odobrene vrednosti kredita; (napomena; podnosilac prijave ne mora biti i vlasnik nekretnine koja će se staviti pod hipoteku) ili u slučaju bankarske garancije pismo o namerama izdavanja garancije;
- kao instrument obezbeđenja kod pogonskih mašina može biti i sama mašina koja je predmet kupovine
- izvod iz regitstra poljoprivrednih gazdinstava - podaci o poljoprivrednom gazdinstvu;
- potvrdu nadležnog organa o izmirenosti obaveza po osnovu poreza i ostalih javnih prihoda, na stariju od 30 dana (za podnosioca prijave,za vlasnika i za svakog suvlasnika na nekretnini)
- fotokopija lične karte (za podnosioca prijave,za vlasnika i za svakog suvlasnika na nekretnini)
- procena vrednosti kuće izdata od strane ovlašćenog procenitelja sa fotografijama (ukoliko je predmet hipoteke stambeni objekat).
- Kredit će se realizovati u skladu sa planiranim sredstvima.

Konkurs je otvoren od 16. aprila 2012. do 30. aprila 2012. godine. Nepotpune i neblagovremene prijave se neće uzeti u razmatranje.

Prijavu sa traženom dokumentacijom dostaviti isključivo poštom na adresu:

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede
21000 Novi Sad
Bulevar Mihajla Pupina 6
sa naznakom " Za konkurs"
Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon: 021/557-451
Tekst konkursa i prijavu možete preuzeti na sajtu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede: www.fondpolj.vojvodina.gov.rs (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Nacionalno tržište roba i usluga, 20.4.2012.

SAOPŠTENJE DELEGACIJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVETA EVROPE KOJA JE BILA U PREDIZBORNOJ MISIJI U SRBIJI

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) je posetila Beograd u okviru svoje predizborne misije kako bi izvršila procenu pripreme izbora i predizborne kampanje pred predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore 6. maja 2012.

Delegacija je pohvalila dobru pripremu izbora koji će biti jako važni za zemlju, jer će se istovremeno birati predstavnici na predsedničkom, parlamentarnom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Svi politički akteri su izrazili svoje poverenje u izborni proces i predizbornu kampanju, što je delegacija sa zadovoljstvom konstatovala. Većina političkih partija je predizbornu kampanju bazirala na ekonomskim pitanjima i evropskoj integraciji.

Predizborna misija očekuje da će manjine biti adekvatno zastupljene u skupštini; posebnu pažnju treba posvetiti sprovođenju izbora u Sandžaku, Vojvodini i južnoj Srbiji. Delegacija je takođe zabeležila i pritužbe koje su uputile manje političke partije u vezi sa pristupom finansijkim sredstvima i zastupljenosti u medijima.

Delegacija je istakla da će promena izbornog zakonodavstva koja je izvršena 2011. godine povećati mogućnost izbora građana: uvođenje zatvorenih lista, ukidanje "blanko ostavki" čime partije prestaju da upravljaju mandatima, bolja zastupljenost žena u skupštini uvođenjem kvota - predstavljaju bitan korak napred. Delegacija je konstatovala da ovaj okvir pruža adekvatne uslove za kompetitivne izbore, ali je takođe pozvala sve političke partije da prihvate i primene ove promene u pozitivnoj atmosferi, dobroj volji i saglasnosti sa zakonom. Još jedan pozitivan korak koji je preduzet je i uvođenje jedinstvenog biračkog spiska u zemlji.

Predizborna misija smatra da će nedavno usvojeni zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji reguliše troškove kampanja, doprineti transparentnosti izbora kao i odgovornosti političkih partija. Međutim, mnogi sagovornici su izrazili sumnju da će korupcije ipak biti. Predizborna delegacija stoga poziva vlasti da obezbede Agenciji za borbu protiv korupcije adekvatne ljudske i finansijske resurse kako bi ona mogla da nadgleda finansiranje izborne kampanje na adekvatan i transparentan način.

Predizborna misija izražava zabrinutost zbog ekonomskog i političkog pritiska na novinare i poziva sve političke partije da se uzdrže od uticaja na uređivačku politiku u medijima. Misija je sa zadovoljstvom zabeležila da Republička radiodifuzna agencija vodi računa o tome da sve političke partije dobiju jednako slobodno vreme u etru, kao i da se poštuju pravila o komercijalnom oglašavanju. Misija takođe očekuje da se politička komunikacija na internetu odvija u skladu sa izbornim etičkim kodeksom.

Predizborna misija je obaveštena o razgovorima koji se vode u vezi sa mogućom organizacijom parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu [1], i dalje će pratiti ovo pitanje.

Parlamentarna skupština će poslati 26-članu delegaciju da posmatra parlamentarne i predsedničke izbore 6. maja 2012.

Delegacija se sastala sa Slavicom Đukić Dejanović, predsednicom skupštine; Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova; Duškom Radakovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu; predsednikom Republičke izborne komisije; predsednikom Republičke radiodifuzne agencije; predstavnicima glavnih poslaničkih grupa uz žaljenje što predstavnici glavne opozicione poslaničke grupe "Napred Srbijo" nisu mogli da se sastanu sa članovima delegacije. Takođe su organizovani sastanci sa predstavnicima OEBS i sa delegacijom ODIHR, kao i sa predstavnicima civinog društva i medija.

Izvor: Vebsajt Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, 22.4.2012.

OTVORENA PITANJA I PRIMENA ZAKONA O CARINI: • 24. april 2012. godine •

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija Privredne komore Beograda i Poslovno udruženje špediterskih preduzeća i agenata "Transport i logistika" u saradnji sa Upravom carina Ministarstva finansija Republike Srbije, održaće stručno - privredni skup sa temama: Carinska Agenda za 2012. godinu; Carinske tranzite i druge garancije; Elektronski TIR.

Uvodna izlaganja i određena objašnjenja prezentiraće predstavnici Ministarstva finansija - Uprave carine.

Stručno - privredni skup će biti održan u utorak, 24. aprila 2012. godine, u 12.00 časova u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala IV.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 20.4.2012.

MIŠLJENJE SA PREPORUKOM MINISTARSTVU ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA, DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU RADI UJEDNAČAVANJA POSTUPANJA MATIČNIH SLUŽBI

Zaštitnik građana uputio je Mišljenje sa preporukom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu radi ujednačavanja postupanja matičnih službi u Republici Srbiji, obezbeđenja pravne sigurnosti građana, kao i dodatnog pojašnjenja postupka odlučivanja po zahtevu za upis ličnog imena na jeziku i pravopisu nacionalne manjine
Dokumenti: Mišljenje sa preporukom Zaštitnika građana http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/2011-12-11-11-34-45/2276-2012-04-19-11-26-33 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 19.4.2012.
OBAVEŠTENJE O POVLAČENJU MEDICINSKOG SREDSTVA SA TRŽIŠTA

Proizvođač Instrumentation Laboratory Co., 113 Hertwell Ave., Lexington, MA 02421, SAD, izdao je Obaveštenje o meri povlačenja sa tržišta medicinskog sredstva: HemosIL VWF Activity - Model PN 0020004700, LOT: B01424, B11498, B11655, B11687 (Hematologija, koagulacioni faktori). Prisustvo velike količine humanih anti-goveđih antitela, u uzorku, dovodi do povećanja rezultata aktivnosti fon Vilebrandovog faktora, što ima za posledicu netačne rezultate. Razlog ove interferencije je prisustvo anti-goveđih antitela u reagensima navedenih lotova. Vrednosti dobijene uz ovu interferenciju su u okviru normalnih vrednosti za aktivnost ovog faktora, iako su niže. Ovo može značajno uticati na terapiju pacijenata.. Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije je za proizvod HemosIL VWF Activity, proizvođača Instrumentation Laboratory Co., 113 Hertwell Ave., Lexington, MA 02421, SAD, izdala dozvolu za stavljanje u promet medicinskog sredstva pod br 04-214/07 od 01.03.2007. godine, sa rokom važenja do 29.09.2012. godine. Nosilac upisa navedenog medicinskog sredstva u Registar medicinskih sredstava je preduzeće Makler d.o.o., Beogradska 39/7, Beograd. Pismo obaveštenja proizvođača o dobrovoljnom povlačenju sa tržišta medicinskog sredstva HemosIL VWF Activity - Hematologija, koagulacioni faktori.
Detaljnije: http://www.alims.gov.rs/cir/servisi/2.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, 12.4.2012.
POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA POLJOPRIVREDU RASPISUJE KONKURS - SALAŠARSKI, ETNO I VINSKI TURIZAM: • od 12. 4. do 26. 4. 2012 godine •

1. SALAŠARSKI, ETNO I VINSKI TURIZAM u ukupnom iznosu do 90.000.000,00 dinara
1.1. Adaptacija i rekonstrukcija salaša
Finansiraju se: radovi na adaptaciji i rekonstrukciji objekata van naseljenog mesta, na salašu, za smeštaj i/ili ishranu gostiju po ugledu na autentične salaše uz očuvanje tradicionalne arhitekture.
Pravo učešća na konkurs imaju: registrovana poljoprivredna gazdinstva (samo fizička lica - nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva).
1.2. Adaptacija i rekonstrukcija etno kuća
Finansiraju se: radovi na adaptaciji i rekonstrukciji objekata po ugledu na autentične seoske kuće koji prikazuju i čuvaju tradicionalnu kulturu i arhitekturu sa prostora Vojvodine.
Pravo učešća na konkurs imaju: registrovana poljoprivredna gazdinstva (samo fizička lica - nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva) i udruženja građana sa područja AP Vojvodine registrovana za pružanje usluga u turizmu.
1.3. Izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija vinskih podruma sa prostorijama za degustaciju vina
Finansiraju se: radovi na izgradnji, adaptaciji ili rekonstrukciji vinskih podruma sa prostorijama za degustaciju vina na teritoriji AP Vojvodine.
Pravo učešća na konkurs imaju: pravna lica i preduzetnici sa područja AP Vojvodine koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i koji su upisani u Vinarski registar koji vodi ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede i ako imaju u vlasništvu, odnosno u zakupu ili u kooperaciji vinograd.
Tekst konkursa http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Konkurs_12_4_12.pdf (ONLINE)
Obrazac - SALAŠARSKI TURIZAM http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Obrazac_Salasi_RPG_12_4_12.pdf (ONLINE)
Obrazac - ETNO TURIZAM http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Obrazac_Etno_RPG_12_4_12.pdf (ONLINE)
Obrazac - ETNO TURIZAM (udruženje građana) http://www.psp.vojvodina.gov.rs/?q=node/79 (ONLINE)
Obrazac - VINSKI TURIZAM http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Obrazac_Vinski_pravna_12_4_12.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, 12.4.2012.
MEDEL: U SRPSKOM PRAVOSUĐU SVE POBRKANO

Ovo nisu reforme kakve je htela Evropska unija, bila bi nam potrebna tri dana da nabrojimo sve što nije dobro urađeno, istakla Simon Gaborio, stručnjak Evropskog udruženja sudija i tužilaca
Stručnjaci Medela, Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode, saopštili su da su potreseni stanjem u srpskom pravosuđu posle reformi i ocenili da je taj proces obavljen mimo svih preporuka Saveta Evrope i Venecijanske komisije.
"Ovo nisu reforme kakve je htela Evropska unija. Srpski narod zaslužuje više i građani ne mogu da imaju poverenja u pravosudni sistem koji ne poštuje ni suštinska prava sudija i demokratskog društva. Bila bi nam potrebna tri dana da nabrojimo sve što nije dobro urađeno", rekla je juče Simon Gaborio, penzionisana predsednica Apelacionog suda u Parizu, koja je zajedno sa sudijom Hansom Ernestom Bočerom iz Nemačke obavila reviziju situacije u srpskom pravosuđu.
Ona je, kao jednu od zamerki na reformu, istakla činjenicu da je više od 800 sudija i 150 tužilaca opozvano sa svojih funkcija bez poštovanja njihovih prava.
Stručnjaci Medela ocenili su da je lustracija u pravosuđu bila legitimna, ali da je u Srbiji "sve pobrkano" i da je princip nezavisnosti sudstva pretvoren u mere zastrašivanja.
Izveštaj delegacije Medela poslužiće kao osnov za otkrivanje žarišnih mesta i predlaganje boljih sistemskih rešenja, pošto su otkriveni mnogobrojni propusti u reformi pravosuđa. O tome je bilo reči i u rezolucijama Saveta Evrope i Evropskog parlamenta. Taj izveštaj biće do kraja meseca dostavljen svim domaćim i evropskim institucijama. Stručnjaci Medela ističu da su spremni da učine sve što je potrebno da doprinesu prevazilaženju krize u srpskom pravosuđu. Oni sutokom boravka u Srbiji obavili više razgovora s državnim i međunarodnim zvaničnicima, kao i predstavnicima nevladinog sektora, na osnovu čega su, kako kažu, došli do jasne slike o neusklađenosti domaćeg pravosudnog sistema sa evropskim standardima.
Razgovarali su i s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, predsednikom ustavnog suda, ombudsmanom, predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predstavnicima saveta i Agencije za borbu protiv korupcije, državnim revizorom, dekanima i profesorima Pravnog fakulteta i Pravnog fakulteta "Union", sudijama, tužiocima i predstavnicima Sindikata pravosuđa, Advokatske komore i Udruženja novinara Srbije.
"Ministarka pravde nije nas primila. Ne znamo da li je to zato što nije imala vremena ili je htela da nešto sakrije od nas", navela je Simon Gaborio.
Ona je pomenula primer sudije Blagoja Jakšića, koji je bio član Visokog saveta sudstva, ističući da će Medel posebno obratiti pažnju na ispravnost i nepristrasnost vođenja krivičnog postupka protiv njega.
Sudija Gaborio se osvrnula i na slučaj člana Visokog saveta sudstva (VSS) koji je dao ostavku sa obrazloženjem da nisu poštovana pravila rada tog saveta. Taj sudija, obrazložila je Gaborio, vraćen je na daleko nižu sudijsku funkciju od one na kojoj je bio, što je jasan primer pritiska. Ona nije pomenula ime ovog bivšeg člana VSS, ali jasno je da je reč o Milimiru Lukiću, bivšem sudiji Specijalnog suda za organizovani kriminal.
Organizacija Medel osnovana je 1985. godine, rukovođena potrebom da se sudije i tužioci, osim o svom statusu, odrede i po drugim pojavama od opšteg društvenog značaja. Ova organizacija okuplja 21 udruženje iz 13 evropskih država.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 16.4.2012.
EU OČEKUJE REVIZIJU 24 PRIVATIZACIJE

Evropska unija od Srbije očekuje da reši 24 sporne privatizacije, pomenute u rezoluciji Evropskog parlamenta, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert). U Rezoluciji Evropskog parlamenta vlast u Srbiji je pozvana da odmah preispitaju sporne privatizacije i prodaje firmi, a posebno su pomenuti Sartid, Jugoremedija, Mobtel, C market i ATP Vojvodina.
 "To je jedno od pitanja za koja se očekuje da budu rešena u okviru poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava. Istina je da su se privatizacije u Srbiji u prošlosti odvijale uz velike teškoće", rekao je Dežer Politici u izdanju od 16. aprila. Dežer je podsetio da je Agencija za privatizaciju poništila 25% privatizacija u Srbiji i istakao da je to visok stepen za postupke koji bi trebalo da se pažljivo obavljaju.
Rezolucijom Evropskog parlamenta zatražena je hitna revizija 24 slučaja spornih privatizacija i primera visoke korupcije i ta rezolucija nije obavezujuća, ali Evropska komisija koja je u junu prošle godine poslala dopis sa istim zahtevom "još čeka povratnu informaciju", piše Politika.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da su aktivni postupci vezani za te 24 privatizacije i da je Republičko tužilaštvo "kompletnom analizom" tih predmeta utvrdilo da "negde nije bilo predmeta krivičnog gonjenja, a da su neki procesi u toku, dok su neki počinioci već osudjeni". "Za EU je uvek daleko interesantnije da se borimo protiv aktuelnog kriminala i korupcije koja se danas dešava i da se borimo protiv ljudi koji dana imaju realnu političku moć, nego protiv ljudi u prošlosti", rekao je Homen.
Homen je naveo da se "postupci ne mogu voditi zbog nečijeg dopisa".
"Ne mogu sada da iznosim detalje u javnost, ali postoje određeni postupci koji se vode vezano za privatizacije tih preduzeća. Ti problemi počinju od 2000. godine, a problematične privatizacije završavaju se sa 2007. godinom", rekao je Homen.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 16.4.2012.
MINISTARSTVO ZDRAVLJA TVRDI DA UREDBA O KOREKTIVNOM KOEFICIJENTU NE PREDVIĐA SMANJENJE PLATA

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da Uredba o korektivnom koeficijentu, najvišem procentualnom uvećanju osnovne plate, kriterijumima i merilima za deo plate koji se ostvaruje po osnovu radnog učinka, kao i načinu obračuna plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama ("Sl. glasnik RS", br. 100/2011) neće uticati na primanja lekara i da neće doći do smanjivanja njihovih plata, kako navode predstavnici sindikata koji najavljuju štrajk.

Ministarstvo zdravlja smatra takođe da prava namera sindikata nema veze sa poboljšanjem položaja zaposlenih u zdravstvu, već ima isključivo politički karakter u vreme predizborne kampanje.

U saopštenju izdatom nakon sastanka sa predstavnicima četiri sindikata, navodi se da ne postoji razlog za uznemirenost među zdravstvenim radnicima i da, ukoliko lekari budu postizali rezultate rada na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove, Uredba neće uticati na njihova primanja, pa samim tim neće doći do smanjivanja plata.

Primena Uredbe podrazumeva nagrađivanje prema radu, što za zaposlene u zdravstvenom sistemu koji ostvaruju bolje rezultate znači povećanje plate, a time i uvođenje kvaliteta i efikasnosti u sistem, kao i pravičnosti među zaposlenima, prepoznavanjem rada od nerada, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ranije danas održan je sastanak predstavnika MInistarstva zdravlja sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u zdravstvu i Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) koji je u ponedeljak počeo štrajk.

Na sastanku je trebalo da se razmotre sporna pitanja u vezi sa primenom Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i uslovima za početak njene primene, a sastanak je, kako navode predstavnici sindikata, trajao samo petnaestak minuta.

"Sindikati, nažalost, nisu pokazali spremnost da razgovaraju o konkretnim predlozima kako i na koji način da se Uredba i sistem radnog učinka u zdravstvu unapredi, radi dobrobiti svih u sistemu zdravstvene zaštite, već su jedino istakli ultimativni zahtev za njenim odlaganjem", ocenjeno je u saopštenju.

Predsednik SLFS Dragan Cvetić rekao je ranije danas Tanjugu da će članovi tog sindikata nastaviti štrajk, uz minimum procesa rada, jer na današnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja nije postignut nikakav dogovor o ispunjavanju zahteva zdravstvenih radnika.

Štrajk se nastavlja u više od 60 zdravstvenih ustanova širom Srbije, rekao je Cvetić.

Štrajk je započeo 17. aprila, a taj sindikat traži ukidanje ili odlaganje primene Uredbe o korektivnom koeficijentu, čijom će primenom, kako navode, od 1. jula plate svih zaposlenih u zdravstvu biti manje za 10 odsto u odnosu na sadašnje.

Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije koji su juče održali protest na Trgu Nikole Pašića, zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja, najavio je da će i članovi tog sindikata, od srede, 25. aprila stupiti u štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada.

Kako je Savić rekao Tanjugu, to podrazumeva ukazivanje lekarske pomoći trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.

Predsednik Granskog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je da će članovi tog sindikata već od ponedeljka, 23. aprila stupiti u štrajk.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Dragan Bisenić, koji je takođe učestvovao u razgovorima, rekao je Tanjugu da će se i taj sindikat od srede, 25. aprila priključiti štrajku, ali da će narednih dana definisati na koji način će on biti realizovan- odnosno da li će biti jednosatne obustave rada ili uz poštovanje minimuma procesa rada.

Tanjug

U VELIKOJ VEĆINI SLUČAJEVA PORESKA UPRAVA SE POZIVA NA "SLUŽBENU TAJNU", KOJA KAO TERMIN NI NE POSTOJI U ZAKONU

U velikoj vecini slučajeva Poreska uprava se poziva na "službenu tajnu", koja kao termin ni ne postoji u zakonu a s druge strane na internetu objavljuje (tajne) lične podatke poreskih dužnika, kaže poverenik za informacije od javnog značaja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je Poresku upravi da krši odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o tajnosti podataka i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Šabić je istakao da Poreska uprava medijima, novinarima, građanima i svim drugim tražiocima gotovo redovno uskraćuje informacije, odnosno da ih daje tek po nalogu Poverenika, a nekad čak ni tada, saopštila je danas Služba poverenika.

"Postupajući po zahtevima za pristup informacijama Poreska uprava iste uporno odbija pozivajući se isključivo na to da, po članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi podaci iz poreskog postupka predstavljaju 'službenu tajnu'", naveo je Šabić i istakao da je takav stav dvostruko pogrešan.

Povrenik je precizirao da Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kada je u pitanju mogućnost uskraćivanja informacija zaštićenih nekom od oznaka poverljivosti, osim tog formalnog uslova zahteva da postoji i suštinski, materijalni uslov.

Kako je istakao, treba da postoje činjenice koje ukazuju da bi zbog odavanje informacije zaista nastupile štetne pravne ili druge posledice po interese koji su pretežni u odnosu na pravo javnosti da zna, a utvrđivanje tih okolnosti je obaveza organa vlasti i bez toga ne može biti uskraćivanja prava.

Šabić je naveo da je postupanje Poreske uprave u potpunoj suprotnosti sa odredbama Zakona o tajnosti podataka kojim se uređuje jedinstven sistem određivanje i zaštite tajnih podataka, jer, prema tom zakonu, "službena tajna" uopšte ne postoji u sistemu klasifikacije tajnih podataka.

Prema članu 108. Zakona o tajnosti podataka odredbe važećih zakona u delu u kome se odnose na tajne podatke mogle su se primenjivati najdocnije do 01. januara 2010, a rok u kome su rukovodioci organa vlasti (dakle i Ministarstva finansija i Poreske uprave) bili dužni da preispitaju sve postojeće oznake tajnosti istekao je 24. decembra 2011, ukazao je Šabić.

Poverenik je kao posebno zabrinjavajuće naveo to što je u međuvremenu Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji menjan dva puta, a propuštena je prilika da se izvrši obaveza njegovog usaglašavanja sa novim standardima.

"Štaviše, na njegovim poslednjim izmenama (decembar 2011.) zasnovana je nova praksa koja je sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti apsolutno sporna. Ovo se, pre svega, odnosi na javno objavljivanje, na veb sajtu Poreske uprave, ličnih podataka fizičkih lica koji su poreski dužnici", naveo je.

"Za ovakvu obradu podataka o ličnosti, iako Poreska uprava tvrdi drugačije, izvršenim izmenama očigledno nije stvoren pravni osnov", istakao je Šabić.

(Mondo, Beta)

POVERENIK TVRDI DA JE PORESKA UPRAVA NEDOSTUPNA GRAĐANIMA I MEDIJIMA

Poreska uprava medijima, novinarima, građanima i svim drugim tražiocima, gotovo redovno uskraćuje informacije, odnosno daje ih tek po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja.

Poverenik Rodoljub Šabić upozorio je da Poreska uprava već duže vremena u kontinuitetu krši odredbe pojedinih zakona. U Upozorenju Ministarstvu finansija - Poreskoj upravi, ističe da uprava krši odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, odredbe Zakona o tajnosti podataka i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. "Postupajući po zahtevima za pristup informacijama, Poreska uprava iste uporno odbija, pozivajući se isključivo na to da, po članu 7. Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi podaci iz poreskog postupka predstavljaju službenu tajnu", ocenio je Šabić.

Takav stav je, kako kaže, dvostruko pogrešan. Prvo, stoga što Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kada je u pitanju mogućnost uskraćivanja informacija zaštićenih nekom od oznaka poverljivosti, osim tog formalnog uslova zahteva da postoji i suštinski, materijalni uslov. To znači da postoje činjenice koje ukazuju da bi zbog odavanje informacije zaista nastupile štetne pravne ili druge posledice po interese koji su pretežni u odnosu na pravo javnosti da zna. Utvrđivanje tih okolnosti je obaveza organa vlasti. Bez toga, samo postojanje formalne oznake poverljivosti nije dovoljno za uskraćivanje prava, objasnio je Šabić.

Drugo je to što je, već i sa isključivo formalnog stanovišta, postupanje Poreske uprave u potpunoj suprotnosti sa odredbama Zakona o tajnosti podataka kojim se uređuje jedinstven sistem određivanja i zaštite tajnih podataka.

021.rs

PORESKA UPRAVA PRIPREMA UNAKRSNU KONTROLU IMOVINE

Srpska estrada je u panici posle najave da se sprema unakrsna kontrola imovine najpoznatijih estradnih zvezda, poput one koja se sprovodi u Hrvatskoj.

Poreska uprava dosad je proveravala imovinsko stanje estradnih ličnosti na osnovu ugovora o nastupima i koncertima, dok su imovinu u nekretninama proveravale lokalne poreske administracije.

Za razliku od komšija, kod nas se ova vrsta kontrole još "stidljivo" sprovodi ali, kako kažu izvori Presa, ima ozbiljnih najava da se inspektori Poreske uprave spremaju na češljanje imovine estradnih zvezda.

Poreska uprava sprema unakrsnu kontrolu, a svi kod kojih se uoči bitnija razlika u prihodima i imovnom stanju moraže da dokažu odakle im kuće i stanovi.

Podsetimo, deo hrvatske estradne scene našao se na meti akcije tamošnje poreske uprave. Između ostalih - Marko Perković Tomson, Neno Belan, Zlatan Stipišić Džiboni i Jelena Rozga - su pozvani prošle sedmice u prostorije zagrebačke poreske uprave da objasne zašto je imovina koju su stekli posle 2008. bitno veća nego što su oni u poslednje četiri godine imali prijavljenih prihoda

Press

VIŠE OD POLOVINE KRIVIČNIH PRIJAVA, KOJE SE PODNOSE PROTIV PRIPADNIKA UNUTRAŠNJIH POSLOVA, ODNOSI SE NA „SITNU KORUPCIJU”

Srpski policajci uskoro bi mogli da budu testirani na korupciju, a da to i ne znaju. Njihove kolege iz Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, mogle bi da odigraju ulogu prikrivenih islednika.

Kako je juče rekao Miloš Oparnica, načelnik Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, u pripremi je „test integriteta”, kao jedan od efikasnih modela u borbi protiv korupcije u policiji, koji primenjuju zemlje EU u okruženju. Pojava ovakvog instituta i njegova realizacija u zakonodavstvu, kazao je Oparnica, imali bi veću prevenciju od bilo koje druge mere, a bio bi dokazan i veliki broj krivičnih dela.

– „Test integriteta” obavljaće službenici Sektora unutrašnje kontrole, jer oni imaju ovlašćenja za postupanje prema policajcima. Oni bi bili neka vrsta prikrivenih islednika, opremljeni video i audio sredstvima potrebnim za dokazivanje dela, tako da bi celokupna konverzacija i postupanje policijskog činovnika bilo zabeleženo. Primenom ovog testa bio bi povećan broj prijavljenih krivičnih dela za nuđenje i davanje mita, jer policajci ne bi znali da li je taj sa kim komuniciraju građanin ili policajac – objasnio je Oparnica.

Prvi čovek Sektora unutrašnje kontrole kazao je da „test integriteta” sam po sebi nije dokaz. On ne provocira krivično delo.

– Test je samo dobar indikator za obradu niza slučajeva na kojima se radi, jer onaj ko jednom uzme mito, uradiće to više puta. „Test integriteta” ima procedure, načine i uslove pod kojima može da se primeni, tako da je isključena mogućnost zloupotrebe. Takođe, nijedna mera niti radnja neće moći da bude preduzeta bez odobrenja i saglasnosti istražnog sudije, odnosno tužioca – rekao je Oparnica na pauzi okruglog stola posvećenog borbi protiv korupcije, održanog juče u Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu.

Na ovoj tribini predstavljena je i publikacija Ženevskog centra za demokratsku kontrolu „Uputstva za očuvanje policijskog integriteta” koja imaju zadatak da pruže pomoć policajcima u sačinjavanju delotvornih mera za obuzdavanje korupcije u svojim redovima, pojačaju sposobnost policije u borbi protiv kriminala, poboljšaju javnu bezbednost i osnaže vladavinu prava i poverenje javnosti u policiju.

Oparnica je kazao da se više od polovine krivičnih prijava, koje se podnose protiv pripadnika unutrašnjih poslova, odnosi na korupciju, najčešće na primanje i davanje mita.

– Postoji sitna korupcija u dosta velikom broju. Korupcija, po obimu je mala, jer je platežna moć ljudi veoma niska. Ono što je problem je takozvana tamna brojka, koju imamo zbog „zida ćutanja” među samim policajcima – ocenio je Oparnica.

Procentualno, u broju krivičnih prijava podnetih u vezi sa korupcijom, rukovodeći kadar MUP-a učestvuje sa deset odsto, što je evropski prosek.

– Korupciju ne možete lečiti na taj način što ćete ukoliko vas boli prst, odseći celu ruku. Svaki policajac i rukovodilac u jedinici mora da se bavi problemom korupcije. Sistemsku korupciju ne stvara čovek, već loša zakonska rešenja ili njegovi akti koji omogućavaju da određena pojava bude veća – rekao je Oparnica.

Tokom prošle godine, na adresu Sektora unutrašnje kontrole stiglo je oko 3.500 pritužbi građani, od kojih je 10 do 15 odsto osnovano, a ostale su odbačene.

– Kada je reč o saobraćajnoj policiji, građani se uglavnom žale na primanje mita, kažnjavanje i naplaćivanje saobraćajnih kazna u kešu. U radu službe upravnih poslova, pritužbe se odnose na privilegovanje određenih osoba prilikom završavanja ličnih dokumenata. U vezi sa radom kriminalističke policije, građani se žale na odavanje službene tajne, davanje informacija da će biti sprovedena određena akcija, a pritužbe na račun granične policije najčešće se odnose na primanje mita – naveo je Oparnica.

Istraživanje o korupciji policijske akademije

Prof. dr Goran Milošević, dekan Kriminalističko-policijske akademije rekao je da je u poslednje tri godine rađeno na istraživanju korupcije u javnoj upravi. Prema rezultatima ovog projekta, policija je na petom mestu po koruptivnosti.

– Prva dva mesta dele pravosuđe i zdravstvo. Na trećem i četvrtom mestu su carina i lokalna samouprava, a na petom policija. Prisustvo korupcije u policiji kreće se od 70 do 80 odsto – rekao je Milošević.

Politika

EVROPSKA KOMISIJA JE OCENILA KAO "PRILIČNO OPTIMISTIČKI" MAKROEKONOMSKI PLAN SRPSKE VLADE, KOJI PREDVIĐA RAST BRUTO DOMAĆEG PROIZVODA OD 2,8 GODIŠNJE U RAZDOBLJU 2012-2014

U najnovijoj ekonomskoj analizi EK je navedeno da vlada u Beogradu predviđa da će budžetski deficit biti smanjen za 1,7 odsto i u 2014. biti sveden na 2,9 posto BDP-a.
Evropska komisija (EK) je ocenila kao "prilično optimistički" makroekonomski plan srpske vlade, koji predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8 godišnje u razdoblju 2012-2014, ali Komisija u Briselu nije dala nikakvo sopstveno predviđanje rasta BDP Srbije
Takođe je ukazano na to da je u februaru odlučeno da se odloži analiza programa utanačenog između Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog odstupanja od dogovorenog budžeta za tekuću godinu.
Kao bitan događaj, EK podvlači odobravanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, ističe da je rast BDP-a, uprkos posustajanju od polovine prošle godine u 2011. dostigao 1,6 odsto, u odnosu na jedan postotak u 2010.
EK ističe da je višak finansijskog bilansa bio 40 odsto, dok su direktne strane investicije u 2011. udvostručene i premašile milijardu i 800 miliona evra.
Devizne rezerve NBS su porasle na 12 milijardi evra, što je dovoljno da se pokrije desetomesečni uvoz.
Spoljni dug Srbije je stabilizovan na oko 24 milijarde evra, što je oko 75 odsto BDP-a.
Doprinos izvoza rastu srpskog BDP-a je bio u padu, dok je uvoz porastao zbog nabavki poluproizvoda i kapitalnih dobara s ciljem da se podstaknu investicije.
Evropska komisija primećuje da je u ovoj godini došlo do pada industrijske proizvodnje, da su bruto plate porasle za 11,1 odsto godišnje u 2011, delimično zbog vraćanja indeksacije u javnom sektoru, a navodi da je pritisak na porast plata uočen i u ovoj godini.
Deficit platnog bilansa je povećan zbog porasta uvoza i smanjenja izvoza i dostigao je 9,5 odsto BDP u prošloj godini.

Zahvaljujući padu cena hrane i privatne potrošnje, kao i ograničenom uplivu od države nadziranih cena, inflacija u Srbiji je u februaru ove godine pala na 4,9 odsto godišnje, ali je u 2011. bila 11,2 odsto.
OKRUGLI STO: POLJOPRIVREDA SRBIJE NAKON DOBIJANJA STATUSA KANDIDATA ZA ČLANSTVO U EU - PREDNOSTI I IZAZOVI: • 25. april 2012. godine •

Dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU, Srbiji se otvaraju mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava kroz svih pet komponenti IPA fondova. U cilju sagledavanja spremnosti Srbije za efikasnijim korišćenjem sredstava kroz Komponentu V - namenjenu ruralnom razvoju, Privredna komora Beograda u saradnji sa Institutom za ekonomiku poljoprivrede i Hristov consulting d.o.o Beograd organizuje okrugli sto na temu "Poljoprivreda Srbije nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU - prednosti i izazovi"

Sastanak će biti održan u sredu, 25. aprila 2012. godine, sa početkom u 11 časova, u sali IV, Privredna komora Beograda, Kneza Miloša 12.

Za sve dodatne informacije i potvrdu Vašeg učešća, kontakt osoba: Emil Čukić, tel. 011/ 2642 483, 2642-688, e-mail: emil@kombeg.org.rs. (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredna komora Beograda, 22.4.2012.

KONFERENCIJA "E-TRGOVINA 2012": • od 25. do 27. aprila 2012. godine •

XII međunarodna konferencija o elektronskoj trgovini i elektronskom poslovanju E-trgovina 2012 održaće se tradicionalno na Paliću od 25-27. aprila 2012. godine.

Konferencija E-trgovina je najveći skup o e-poslovanju u Srbiji, posvećen praćenju nastanaka i razvoja domaćeg i regionalnog e-commerce i e-business tržišta. Namenjena je poslovnim ljudima koji su zainteresovani da se informišu o savremenim dostignućima u ovoj oblasti, i mogućnostima za njihovu primenu u našoj zemlji i SEE regionu.

Više informacija na sajtu www.etrgovina.org (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 20.4.2012.

KONFERENCIJA "INTERNET DIJALOG SRBIJE": Neophodno je regulisati pitanja bezbednosti, sajber kriminala i pitanje zloupotrebe privatnih podataka na internetu

Upravljanje internetom je veliki izazov i zato je neophodno uspostaviti balans između svih zainteresovanih strana, odnosno građana, države i internet industrije, rekla je danas državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić.
Pitanje upravljanja internetom je u centru pažnje radnih grupa širom sveta.Dok jedni smatraju da je pristup svim sadržajima na mreži njihovo pravo, drugi teže zaštiti svih informacija, rekla je Matić novinarima, nakon konferencije "Internet dijalog Srbije".
 "Broj zainteresovanih strana za regulisanje pitanja upravljanja internetom se povećava zbog činjenice da je on dostupan gotovo polovini čovecanstva. Zemlje i vlade zainteresovane su da učestvuju u ovom procesu, ne samo na nivou sopstvene zemlje, nego i na globalnom planu, jer su ekonomske i društvene posledice interneta ogromne", kazala je Matićeva.
Kada je reč o Srbiji internet industrija nije toliko jaka i zbog toga nije bilo agresivne, ni aktivne kontrole interneta, kazala je Matić i dodala da su se rukovodili devizom, da ono što ne pravi problem ne treba kontrolisati i ne treba njime upravljati, ali će ovo svake godine biti sve veća tema.
Ona je istakla da nije sprono regulisanje pitanja bezbednosti sajber kriminala, koji postaje sve rašireniji i pitanje zloupotrebe privatnih podataka, dodavši da su to teme o kojima mora da se vodi računa. Matić je navela da je veliko pitanje šta je nacionalni suverenitet i da li treba da se ograniče informacije na internetu.
Ona je predočila da se u poslednje četiri godine u Srbiji podigao kvalitet pristupa internetu i da građani mogu da prate dinamiku u svakom segmentu.
Matićeva je dodala da su mobilne platforme postale glavni pristup informacijama, naglasivši da je potrebno sve više lokalnih sadržaja na jeziku zemlje u kojoj se nalaze, kako bi se građani zainteresovali za korišćenje interneta.

Izvor: Tanjug, 19.4.2012.
POVEĆANJE PENZIJA I PLATA U JAVNOM SEKTORU

Oko 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiće u maju povišicu aprilske penzije od 3,46 odsto ili u proseku oko 828 dinara, a zaposleni u javnom sektoru dobiće procentualno isto povećanje plata, rečeno je danas Tanjugu u kabinetu potpredsednika vlade Jovana Karkobabića.
Sve penzionere u ovoj godini očekuje još jedno oktobarsko usklađivanje penzija.
Povećanje iznosa aprilskog čeka za penzionere rezultat je zbira rasta potrošačkih cena iz proteklih šest meseci (od oktobra 2011. do marta 2012.) koji je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosio 2,67 procentnih poena i 50 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz 2011. godine koji je iznosio 1,58 odsto. To znači da se za obračun povećanja aprilskih penzija uzima 0,79 odsto, kao polovina rasta BDP-a u prošloj godini.
Ovo povećanje, kao i sva prethodna, ulaze trajno u osnovicu penzije svih penzionera.
Od kraja 2008. godine penzije su (od vanrednog do redovnih usklađivanja) uvećane za oko 25 odsto. Prosečna februarska penzija u Srbiji bila je 23.690 dinara, tako da će aprilski ček biti u proseku veći za 828 dinara, tako da će nova prosečna penzija ubuduće iznositi 24.518 dinara.
Prosečna vojna penzija, koja je isplaćena u februaru, iznosi 42.206 dinara, a uz najavljeno povećanje aprilskog čeka od 3,46 odsto (1460 dinara), vojni osiguranici će u maju proseku primiti po 43.666 dinara.

Izvor: Tanjug, 18.4.2012.

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: EVIDENTIRANJE PREKO FISKALNE KASE PROMETA KOJI VRŠI PRIVREDNO DRUŠTVO PRODAJOM DOBARA SVOJIM ZAPOSLENIMA U OKVIRU OSNOVNE DELATNOSTI (TELEKOMUNIKACIJE) - Zakon o fiskalnim kasama: član 3
 • Ministarstvo finansija: OPOREZIVANJE POREZOM NA PRENOS APSOLUTNIH PRAVA OTUĐENJA NAPOKRETNOSTI NA KOJOJ JE USTANOVLJENO PRAVO KORIŠĆENJA JAVNOG PREDUZEĆA - Zakon o porezima na imovinu: čl. 23 i 31
 • Ministarstvo finansija: UTVRĐIVANJE POREZA NA IMOVINU PRIVREDNIM DRUŠTVIMA KOJA SU U POSTUPKU LIKVIDACIJE - Zakon o porezima na imovinu: član 4
 • Uprava carina: KONTROLA ISPUNJENOSTI USLOVA PROPISANIH NORMOM EURO 3 PRILIKOM UVOZA MOTORNIH VOZILA - Uredba o uvozu motornih vozila: član 4
Aktuelna sudska praksa

 • Privredni apelacioni sud: FORMA IZJAVE O PREBOJU - Zakon o obligacionim odnosima: čl. 28 i 337
 • Privredni apelacioni sud: KAMATA NA KAMATU - Zakon o obligacionim odnosima: član 400
 • Privredni apelacioni sud: NAČELA OBLIGACIONOG PRAVA U OBLASTI PRAVA AUTORA - Zakon o autorskom i srodnim pravima: član 19
 • Privredni apelacioni sud: ODGOVORNOST PREVOZIOCA ZA OŠTEĆENJE POŠILJKE - Zakon o obligacionim odnosima: član 671
 • Privredni apelacioni sud: OGRANIČENJE PRAVA PROIZVOĐAČA FONOGRAMA - Zakon o autorskom i srodnim pravima: čl. 52 i 141
 • Privredni apelacioni sud: PRIRODA PRAVA PROIZVOĐAČA FONOGRAMA NA NAKNADU ZA EMITOVANJE I JAVNO SAOPŠTAVANJE - Zakon o autorskom i srodnim pravima: član 125
 • Privredni apelacioni sud: SOLIDARNA ODGOVORNOST PRIBAVIOCA ZAKUPLJENE STVARI I PRENOSIOCA PREMA ZAKUPCU - Zakon o obligacionim odnosima: član 591
 • Privredni apelacioni sud: SOLIDARNOST POVERILACA SE NE PRETPOSTAVLJA - Zakon o obligacionim odnosima: član 412
 • Privredni apelacioni sud: UGOVARANJE UVEĆANJA STOPE UGOVORNE KAMATE AKO DUŽNIK NE PLATI DOSPELE UGOVORNE KAMATE - Zakon o obligacionim odnosima: član 400
 • Privredni apelacioni sud: UGOVOR O OSTAVI - Zakon o obligacionim odnosima: čl. 287 i 736
 • Privredni apelacioni sud: ZASTARELOST ZAHTEVA ZA NAKNADU ŠTETE ZBOG NEIZVRŠENOG UPISA AKCIJA - Zakon o obligacionim odnosima: član 376 stav 1
 • Evropski sud za ljudska prava: PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA U PREDMETU JUHAS ĐURIĆ PROTIV SRBIJE (predstavka br. 48155/06) - ODBIJENA REVIZIJA PODNOSIOCA PREDSTAVKE - Poslovnik Evropskog suda za ljudska prava: član 80
Likvidacije:

U periodu od 9. do 12. aprila 2012. godine na web site-u Agencije za privredne registre objavljeni su oglasi o pokretanju postupka likvidacije za sledeće privredne subjekte:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

206403

HYDROPROJECT-ENERGO

Novi Sad - grad

12.04.2012

90

206374

SWEXEL

Novi Sad - grad

12.04.2012

90

206360

SRB KOMERC

Kikinda

12.04.2012

90

206348

PERKOVIĆ

Vrnjačka Banja

12.04.2012

90

206341

PUTON

Loznica

12.04.2012

90

206337

TANIMPORT

Beograd-Novi Beograd

12.04.2012

90

206334

PRO ARA

Beograd-Vračar

12.04.2012

90

206319

PVC MLADENOVIĆ

Beograd-Čukarica

12.04.2012

90

206313

EUROTRGOVINA

Čačak

12.04.2012

90

206289

BINIP INŽENJERING

Beograd-Vračar

11.04.2012

90

206280

ELMI

Loznica

11.04.2012

90

206271

GLOBAL COMMUNICATION

Kragujevac-grad

11.04.2012

90

206264

LAKORD TRADE

Stara Pazova

11.04.2012

90

206257

PROMETEUS

Kikinda

11.04.2012

90

206251

JANAUTO

Novi Sad - grad

11.04.2012

90

206247

CLEAN-FAST

Novi Sad - grad

11.04.2012

90

206242

ANGIRKO

Beograd-Savski Venac

11.04.2012

90

206244

BIRO CENTAR PEŠIĆ

Niš - Mediana

11.04.2012

90

206235

PLEJADE 9496

Beograd-Stari Grad

11.04.2012

90

206225

MEHANOKOP

Šabac

11.04.2012

90

206208

STRELAC

Beograd-Novi Beograd

11.04.2012

90

206186

SUNČEV SJAJ

Alibunar

11.04.2012

90

206168

AKI & SOFI

Smederevo

10.04.2012

90

206158

YUGOLOT

Beograd-Novi Beograd

10.04.2012

90

206130

PROXY MEDIA

Beograd-Zvezdara

10.04.2012

90

206128

KOPAONIK-ALFA

Sombor

10.04.2012

90

206122

OSG SISTEM

Beograd-Novi Beograd

10.04.2012

90

206124

OSKAR I PRINCEZA

Beograd-Zvezdara

10.04.2012

120

206117

VBN INTERNATIONAL

Beograd (grad)

10.04.2012

90

206110

ESTATE PROPERTIES

Beograd-Vračar

10.04.2012

90

206100

DTEK CONSULTING

Beograd-Zemun

10.04.2012

90

206097

Beograd-Čukarica

10.04.2012

90

206091

ORBIS-OIL

Beograd-Novi Beograd

10.04.2012

90

206082

USPEH KNJIGA

Beograd-Novi Beograd

10.04.2012

90

206079

BAČKO

Bačka Palanka

10.04.2012

90

206076

BJS

Beograd-Voždovac

10.04.2012

90

206072

ARCHICON

Beograd (grad)

10.04.2012

90

206070

AKVAMARK

Beograd-Stari Grad

10.04.2012

90

206066

INTER-KONTO

Valjevo

10.04.2012

90

206053

DVA GROŠA

Pančevo

09.04.2012

90

206049

BOKAN

Kikinda

09.04.2012

90

206043

SANID-ŠPED

Vranje

09.04.2012

90

206036

MYSTICUS AMO

Beograd (grad)

09.04.2012

90

206033

ELADA ROSTEN COMPANY

Pančevo

09.04.2012

90

206020

KULTURA PLUS

Beograd-Novi Beograd

09.04.2012

90

206014

EURO SUMAR INVEST

Beograd-Novi Beograd

09.04.2012

90

206010

RASTIKOM

Sombor

09.04.2012

90

206001

DOKSAT

Beograd-Zvezdara

09.04.2012

90

205996

CLIN MED

Valjevo

09.04.2012

90

205998

DAILIU

Novi Sad - grad

09.04.2012

90

205990

UNIT LOGISTICS

Beograd-Voždovac

09.04.2012

90

205983

MASTER COMPANY

Novi Sad - grad

09.04.2012

90

Stečajevi:

Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 18.4.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

Privredno društvo za marketing, trgovinu i usluge "MTSI" d.o.o

 

5. St. broj 2142/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1083263?code=
CEB58869C723980184A98F4C98CAF449876CD775

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1425

 

Privredni sud u Beogradu, broj predmeta 5. St. 2142/2011 u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Privrednim društvom za marketing, trgovinu i usluge "MTSI" d.o.o - u stečaju iz Beograda, Žarkovačka 2d. Zakazuje se završno ročište u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 208, za 23. aprila 2012. godine u 12 časova. Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik. Oglas o zakazivanju ročišta objavljen je u "Službenom glasniku RS" i na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

Kumikum DOO Beograd

20138211

2. St. broj 2355/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1092598?code=
2096616257DA7DF01D42EC1D8FC5B209812AEC04

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2512

 

Privredni sud u Beogradu, sudija Ikonić Milivoje, kao stečajni sudija, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom preduzećem Kumikum DOO Beograd, doneo je van ročišta dana 30. mart 2012. god.
REŠENJE
I. Zakazuje se završno ročište radi zaključenja stečaja nad preduzećem Kumikum DOO Beograd - Zemun, Trg pobede 3a, lokal 57 JMB 20138211, PIB 104282743, za dan 14. maj 2012. god. u 9,00 časova, koji će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 110/I
II. Rešenje se objavljuje na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Autosrbija a.d. Mladenovac

07015186

9. St. broj 2950/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1018792?code=
7E12B96E86E2D0F1A492E3144D4A043B5EEC0962

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2890

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
AUTOSRBIJA.shtml/seo=/companyid=204

I Privredni sud u Beogradu, rešenjem 9. St. broj 2950/2011 od 2. aprila 2012. godine otvorio je postupak stečaja nad Autosrbija a.d. Mladenovac, Savića Mlin broj 6. (mat. br. 07015186, PIB 102008581).
II Imenovan je za stečajnog upravnika Željko Pešut iz Beograda.
III Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave svoja potraživanja. Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku tog poverioca.
IV Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 10. maj 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
Pozivaju se poverioci da pre prvog poverilačkog ročišta formiraju skupštinu poverilaca, a ukoliko to ne učine skupština poverilaca saziva se za prvo poverilačko ročište.
VI Ispitno ročište određuje se za 25. jun 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VII Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda 2. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću Swiss Farmacija

20521384

50. St-32/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2689803?code=
5FEAA4955937B41554EB1F170FBD9A474E07400E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2922

 

I Privredni sud u Beogradu, rešenjem 50. St-32/2012 od 2. aprila 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad dužnikom Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću Swiss Farmacija, Beograd, Jove Ilića 16, matični broj 20521384 PIB 106028527.
II Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti za plaćanje iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III Za stečajnog upravnika imenuje se Željko Pešut iz Beograda, Braće Radovanovića 32.
IV Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom, prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Ispitno ročište određuje se za 19. septembar 2012. godine sa početkom u 9,30 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VI Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 21. maj 2012. godine sa početkom u 9,30 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VII Oglas o otvaranju stečajnog postupka istaknut je na oglasnoj tabli suda 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

"FFIS" d.o.o.

 

22 St. broj 3059/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1029709?code=
FC0720956F2E1DE069470BD1E4B1E12A09D03DD5

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=884

 

Pozivaju se poverioci koji su podneli prijave potraživanja u postupku stečaja nad "FFIS" d.o.o., Beograd u stečaju, Ratarski put 8a, broj predmeta 22-St. 3059/2010 da prisustvuju dopunskom ročištu za ispitivanje potraživanja koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, 8. 5. 2012. godine sa početkom u 12,30 časova u sudnici broj 207, drugi sprat.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 29. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

"Caričin grad - Visokogradnja"

17077848

23. St. broj 384/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1054114?code=
6F23FB3A584FE209B70A8E37A0CE8B11130BCC56

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2866

 

I - Privredni sud u Beogradu, rešenjem 23 St. broj 384/2011 od 29. marta 2012. godine, otvorio je postupak stečaja nad "Caričin grad - Visokogradnja", privredno društvo za građevinski inženjering, promet i usluge, d.o.o. Beograd, Jugoslovenska 2/13, matični broj 17077848, PIB 101012652, po prijemu obaveštenja Narodne banke Srbije - prinudna naplata.
II - Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti plaćanja iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III - Za stečajnog upravnika imenovan je Đorđe Zečević iz Beograda.
IV - Pozivaju se svi poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS".
V - Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi.
VI - Ispitno ročište određuje se za 11. septembar 2012. godine u 11,30 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VII - Određuje se prvo poverilačko ročište za 8. maj 2012. godine u 11,30 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
Pozivaju se poverioci da pre prvog poverilačkog ročišta formiraju skupštinu poverilaca, a ukoliko te ne učine saziva se sednica skupštine poverilaca istovremeno kada i prvo poverilačko ročište.
VIII - Ovaj oglas istaknut je na oglasnu tablu suda 30. marta 2012. godine i naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i dnevnom listu "Danas".
IX - Nalaže se Agenciji za privredne registre Republike Srbije da izvrši upis zabeležbe o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Velefarm-VFB d.o.o.

20481862

50. St. broj 269/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2476679?code=
1885012B22DB21DB7328BFFE6FA23626DB727A72

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2880

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 50. St. broj 269/2012 od 2. aprila 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad dužnikom Velefarm-VFB d.o.o. za promet lekovima i drugim medicinskim proizvodima, Beograd, Vojvode Stepe broj 414-A, matični broj: 20481862, PIB: 105903852.
II. Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti za plaćanje iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III Za stečajnog upravnika imenuje se Ivan Stanković iz Beograda, Gorenjska 15.
IV. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom, prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V. Ispitno ročište određuje se za 19. septembar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VI. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko - finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 21. maja 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VII. Oglas o otvaranju stečajnog postupka istaknut je na oglasnoj tabli Suda 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Casting X" d.o.o.

17148222

1. St. broj 2976/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1043030?code=
1AD2721051E140E1010DBC2EB0AB4505D6E7A401

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2371

 

Privredni sud u Beogradu, rešenjem broj 1. St. - 2976/2011 od 21. oktobra 2011. godine otvorio je postupak stečaja nad Društvom za proizvodnju, promet i usluge "Casting X" d.o.o. iz Beograda, Stanka Opsenice 8, matični broj: 17148222, PIB: 101018180.
Zakazuje se dopunsko ispitno ročište na kome će se razmatrati prijave potraživanja sledećih stečajnih poverilaca koji su naknadno prijavili potraživanja i čije prijave nisu razmatrane na ispitnom ročištu održanom 16. marta 2012. godine: Poreska uprava - Filijala Čukarice, "Projan" d.o.o. iz Beograda, Livnica "Eutektikum", d.o.o. iz Beograda, "WBS Elektro" d.o.o. iz Beograda, "Hemoterm smart solutions" d.o.o. iz Beograda, Željko Josipović iz Beograda, Zanatska radnja "Vodice" iz Sopota.
Dopunsko ispitno ročište održaće se 26. aprila 2012. godine, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, u sudnici broj 220 sa početkom u 9,45 časova.
Ovaj oglas biće objavljen na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, i u "Službenom glasniku RS", a obaveštenje o održavanju ročišta stečajni upravnik će dostaviti pismenim putem svim poveriocima čije se prijave potraživanja razmatraju na dopunskom ispitnom ročištu.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

"M.B.R." d.o.o.

17250086

20. St. broj 3321/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1022352?code=
853EA7D5D42979BBEA383B4C9C30A9115C15113A

 

 

Privredni sud u Beogradu, i to sudija Vesna Debetić-Trogrlić kao stečajni sudija, odlučujući o predlogu predlagača, dužnika "M.B.R." d.o.o. iz Mladenovca, (varoš) ul. Vlaško polje b.b., matični broj 17250086, PIB 101281447, dana 20. februara 2012. godine, doneo je rešenje.
I - Otkazuje se ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za sprovođenje stečajnog postupka zakazano pred ovim sudom za 30. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.
II - Zakazuje se ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za sprovođenje stečajnog postupka zakazano pred Sudom za 3. april 2012. godine sa početkom u 10,15 časova u sudnici 229 na drugom spratu.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

Privredno društvo "Višnjica" a.d.

 

22. St. broj 2935/2011

 

 

 

I. Obaveštavaju se poverioci da će se ročište za odlučivanje o predlogu i glasanje o unapred pripremljenom planu reorganizacije Privrednog društva "Višnjica" a.d. Beograd, Dobračina 42 održati dana 14. maj 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, sala 100/I.
II. Zainteresovana lica mogu staviti primedbe na podneti plan, kao i osporiti sadržinu, osnov i visinu planom obuhvaćena potraživanja u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
III. Ovaj oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda dana 29. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

Privredno društvo za proizvodnju i promet "Astra" d.o.o.

6869386

St. broj 237/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1022727?code=
A3C8F056121DC87A07423CFD64924887868BD179

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2892

 

Privredni sud u Zaječaru i to sudija Milena Stevanović, kao stečajni sudija, doneo je rešenje St. broj 237/11 dana 3. aprila 2012. godine o otvaranju stečajnog postupka nad dužnikom Privredno društvo za proizvodnju i promet "Astra" d.o.o., Boljevac, Kralja Aleksandra 16, MB 6869386, PIB 100658237, na predlog dužnika, zbog stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja, a koji su predviđeni članom 11. stav 3. tačka 2. Zakona o stečaju.
Za stečajnog upravnika određuje se preduzetnik Miletić Ranko, licencirani stečajni upravnik iz Bora.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka sa upozorenjem da ukoliko poverioci podnesu prijavu posle proteka roka od 60 dana do 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" iste će biti ispitane na dopunskom ispitnom ročištu, po predujmljenim troškovima održavanja dopunskog ispitnog ročišta, a prijave potraživanja podnesene po isteku roka od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika.
Prvo poverilačko ročište i skupština poverioca se zakazuju za 10. maj 2012. godine u 13,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 4.
Ispitno ročište se zakazuje za 16. avgust 2012. godine u 13,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 4.
Oglas o otvaranju stečaja objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Zaječaru dana 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U ZRENJANINU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

Društvo za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda i trgovinu "Lazi" d.o.o.

 

St. broj 220/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1024734?code=
8764FA2F047719A727DBC78F8FC730CC901B07AA

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2588

 

Ispitno ročište zakazano rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu broj St. 220/2011 od 28. decembra 2011. godine za dan 4. maj 2012. godine sa početkom u 10,00 časova u Privrednom sudu u Zrenjaninu, soba broj 58/1 se otkazuje.
ročište radi ispitivanja potraživanja - ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda i trgovinu "Lazi" d.o.o., u stečaju Torak zakazuje se za dan 21. jun 2012. godine sa početkom u 11,00 časova koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Zrenjaninu, Kej drugog oktobra 1, u sobi broj 68/1.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

"Nemrak" d.o.o.

20128208

1. St. broj 450/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1093321?code=
D3FD63DE5AFF35ECD0E64F186F50ED0B6390A519

 

 

Privredni sud u Kraljevu, stečajni sudija Mileva Gočanin, rešenjem St. 450/11 od 30. marta 2012. godine pokrenuo je stečajni postupak nad dužnikom "Nemrak" d.o.o., Vrnjačka Banja, Štulac, mat. br. 20128208, PIB 104363641.
Za stečajnog upravnika imenuje se Petar Vulović iz Kraljeva tel. 064/157-0212.
Pozivaju se svi poverioci preduzeća u stečaju da prijave svoja potraživanja ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku Republike Srbije" i Dnevnom listu "Danas".
Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku podnosioca prijave, na dopunskom ispitnom ročištu.
Pozivaju se svi poverioci koji imaju izlučna prava da podnesu zahtev stečajnom upravniku da im se iz stečaja izluči stvar koja ne ulazi u stečajnu masu.
Pozivaju se poverioci koji imaju obezbeđena potraživanja (razlučni) da prijave svoja razlučna prava, i u prijavi naznače deo imovine stečajnog dužnika na koji se odnosi njihov zahtev i iznos do kojeg njihova potraživanja po predviđanju neće biti pokrivena tim razlučnim pravom, ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
Pozivaju se dužnici preduzeća u stečaju da svoje obaveze bez odlaganja izmire.
Ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazuje se za 3. septembar 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Kraljevu sudnica 5, a poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 14. maj 2012. godine u 11,00 časova u istom sudu sudnica 5.
Stečajni postupak je otvoren dana 30. marta 2012. godine, a rešenje i oglas su istaknuti na oglasnoj tabli suda dana 30. marta 2012. godine i oglas je dostavljen "Službenom glasniku RS".
Rešenje o pokretanju stečajnog postupka dostaviti Registru privrednih subjekata u Beogradu
Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana od oglašavanja rešenja "Službenom glasniku RS" privrednom apelacionom sudu Beograd a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"Knežević" KD Kraljevo

 

4. St. 436/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1074185?code=
E062DC3EDFF659360976A49A7DCE2B533A889749

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Knežević" KD Kraljevo, St. 436/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda dana 7. decembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

15.

"Kolektiv" ZZ Kraljevo

 

4. St. 295/2010

 

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Kolektiv" ZZ Kraljevo, St. broj 295/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda, 7. februara 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

16.

"Agroprom" d.o.o. Konarevo

 

4. St. 93/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1075101?code=
77F9236D48B7DEEAC5B7EDBE389D65614EAE2AA4

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Agroprom" d.o.o. Konarevo, Kraljevo, St. 93/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda 7. februara 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

17.

"Palata" d.o.o. Metikoši

 

4. St. broj 182/2010

 

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Palata" d.o.o. Metikoši, Kraljevo, St. broj 182/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda, 7. decembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

18.

Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin

17472798

3. St. broj 26/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1066155?code=
5C4035C9D8D92F3801C3B3C268474ED7F06FF3EF

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2888

 

Privredni sud u Kraljevu, kao stečajni sud, stečajni sudija Miljkica Radovanović, rešavajući po predlogu stečajnog dužnika za pokretanje stečajnog postupka prema Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin, Sportska 64, na ročištu održanom dana 29. marta 2012. godine, doneo je: rešenje.
I Pokreće (otvara) se stečajni postupak nad Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin, Sportska 64, PIB 102724106, matični broj 17472798, zbog toga što je potpuno obustavio sva plaćanja u periodu od 30 dana.
II Za stečajnog upravnika imenuje se Sulejman Halković iz Novog Pazara, Svoj bor 130.
III Pozivaju se poverioci da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka, u "Službenom glasniku RS", prijave ovom Sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom u dva primerka sa priloženim dokazima.
IV Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune obaveze prema stečajnoj masi.
V Ročište za ispitivanje potraživanja ispitno ročište zakazuje se za 10. juli 2012. godine u 11,30 časova u Privrednom sudu u Kraljevu, soba broj 16, a poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 10. maj 2012. godine u 11,00 časova u istom sudu, soba broj 16.
VI Stečajni postupak je otvoren 29. marta 2012. godine, a rešenje i oglas istaknuti su na oglasnoj tabli Suda 29. marta 2012. godine i oglas je dostavljen "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

19.

EMS d.o.o. Kruševac

 

5. St. broj 480/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1204370?code=
AF33549C2A68D5AFE5E38246ADA980D55E9AA4F6

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2122

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem St. broj 480/11 od 2. aprila 2012. godine, razrešio dužnosti stečajnog upravnika Branka Mijanca iz Beograda, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom EMS d.o.o. Kruševac, Bulevar Nikole Pašića 20/25.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

20.

Nikos d.o.o.

 

5. St. broj 401/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1021230?code=
E6891B35AB171A9953CC4E44D23C98B75931C025

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2123

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem St. broj 401/11 od 2. aprila 2012. godine, razrešio dužnosti stečajnog upravnika Branka Mijanca iz Beograda, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Nikos d.o.o. iz Kruševca, Kajmakčalanska 8.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

21.

"Agro Total" d.o.o. Rača

20483768

3. St. 11/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2489483?code=
52EE2CAAD744C6058EE53C68E6A72D99AC56D9AD

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2870

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Gorica Rašković, obaveštava da je rešenjem 3. St. 11/2012 od 29. marta 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Agro Total" d.o.o. Rača, Viševac bb, matični broj: 20483768, PIB: 105894175. Usvaja se predlog poverioca ,"VB LEASING" d.o.o. Beograd, Đorđa Stanojevića 12, pa se otvara stečajni postupak prema stečajnom dužniku "Agro Total" d.o.o. Rača, Viševac bb, matični broj: 20483768, PIB: 105894175, jer je utvrđena ispunjenost stečajnog razloga-trajnija nesposobnost plaćanja u smislu člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju. Za stečajnog upravnika imenuje se Mihailo Marković iz Kragujevca, broj licence 155-0350. Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS". Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi. Zakazuje se ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) za 25. juna 2012. godine u 13,00 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnici broj 535. Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 18.05.2012. godine u 10,00 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnici broj 535, i na njemu će se raspravljati o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika i proceni stečajnog upravnika da li postoji mogućnost reorganizacije stečajnog dužnika. Za ovo ročište se saziva i sednica skupštine poverilaca, na kojoj će se izvršiti izbor predsednika skupštine poverilaca i članova odbora poverilaca, ukoliko se skupština poverilaca ne formira pre prvog poverilačkog ročišta. Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu suda sa datumom 29. marta 2012. godine i biće naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i u jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji RS. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

22.

Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje"

07301383

3. St. broj 412/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/3047755?code=
BA26CB072EA563482DB2B7EC8E6430DFD407A9D3

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
AGROINDUSTRIJSKI+KOMBINAT+VRANJE+
-+u+likvidaciji.shtml/seo=/companyid=14568

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Nadežda Stojanović, u postupku utvrđivanja postojanja razloga za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja u likvidaciji, Omladinskih brigada 3, MB: 07301383, PIB: 100407123, a po predlogu za otvaranje stečaja, podnetog od strane predlagača Republika Srbija Agencija za privatizaciju iz Beograda Terazije 23, u svojstvu ovlašćenog predlagača za Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja, dana 23. marta 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja u likvidaciji, Omladinskih brigada 3, MB: 07301383, PIB: 100407123, a po predlogu za otvaranje stečaja, podnetog od strane predlagača Republika Srbija Agencija za privatizaciju iz Beograda, Terazije 23, u svojstvu ovlašćenog predlagača.
Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju Republike Srbije Centar za stečaj Beograd.
Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom, podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ispitno ročište zakazuje se za 23. avgust 2012. godine u 12,15 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 3.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 17. maj 2012. godine u 12,15 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 3.
Stečajni postupak otvoren je 23. marta 2012. godine i Rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli ovog suda 23. marta 2012.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja.
Nalaže se zastupniku stečajnog dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 23. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

23.

DOO "Radijator"

 

2. St. broj 93/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1020392?code=
7441CC909D3703D29ADD156B5F1CB9F34C5048F1

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1657

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DOO "Radijator" u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Ljubomir Kostić, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika za zakazivanje dopunskog ispitnog ročišta, doneo je, 30. marta 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
Ročište će se održati dana 17. maja 2012. godine u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

24.

DOO "Salon knjiga"

20064790

2. St. broj 748/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1082499?code=
B430DB15684F6A88B232C29321E90B4AAF94FD7E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2814

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Momir Tasić, odlučujući o predlogu predlagača Eurobank EFG AD Beograd, za otvaranje stečajnog postupka prema dužniku DOO "Salon knjiga" iz Niša, doneo je, dana 07. marta 2012. godine, sledeće
REŠENJE
1. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom DOO "Salon knjiga" iz Niša, Supovačka 6, matični broj: 20064790, PIB: 103977511.
2. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
3. Imenuje se za stečajnog upravnika Dragan Paunković iz Niša.
4. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
5. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
6. Prvo poverilačko ročište će se održati dana 12. aprila 2012. godine u 10,00 časova u sudnici broj 4, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a.
7. Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se dana 12. juna 2012. godine u 11,00 časova u sudnici broj 4, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a.
8. Stečajni postupak je otvoren dana 07. marta 2012. godine i istog dana je Rešenje istaknuto na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

25.

AD "Suko"

 

2 St. broj 86/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1099884?code=
D22567A29F6FC15E6AAC290CFA2D4B7C6C10A54A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1362

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
SUKO.shtml/seo=/companyid=169

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom AD "Suko" u stečaju iz Pirota, koga zastupa stečajni upravnik Zoran Martinović, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika za zakazivanje dopunskog ispitnog ročišta, doneo je, dana 30. marta 2012. godine,
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
Ročište će se održati dana 17. maja 2012. godine u 9,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS."

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

26.

Ero-fruit d.o.o.

06599494

1. St. broj 735/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1035070?code=
5968B0FFB517528547714B1E47BF6DCAD12602C9

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2856

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Ljiljana Pejić, odlučujući o predlogu predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije od 14. februara 2012. godine, za pokretanje stečajnog postupka prema stečajnom dužniku Ero-fruit d.o.o., Gadžin Han, Gadžin Han b.b., doneo je, 28. marta 2012. godine, sledeće rešenje:
1. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Ero-fruit d.o.o., Gadžin Han, Gadžin Han b.b., matični broj 06599494, PIB 100992689.
2. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
3. Imenuje se za stečajnog upravnika Dušanka Ćetković iz Niša.
4. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana, pod pretnjom prekluzije, prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
5. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
6. Prvo poverilačko ročište biće održano 11. maja 2012. godine u sudnici broj 2 Privrednog suda u Nišu u 11,00 časova.
7. Ročište za ispitivanje potraživanja biće održano dana 31. avgusta 2012. godine u sudnici 2, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7 a u 11,00 časova.
8. Stečajni postupak je otvoren 28. marta 2012. godine i tog dana je rešenje otvaranju istog istaknuto na oglasnoj tabli suda.
9. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

27.

DOO "Zlatnik"

 

1. St. broj 336/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1068850?code=
AF69880CD811D3D239195B84DB6DBD2D374F89EB

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2517

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Ljiljana Pejić, u stečajnom postupku stečajnog dužnika DOO "Zlatnik" u stečaju iz Blaca, koga zastupa stečajni upravnik Milan Strugarević, odlučujući o Zahtevu stečajnog upravnika od 30. marta 2012. godine za zakazivanje završnog ročišta, doneo je, dana 30. marta 2012. godine, sledeće
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom DOO "Zlatnik" u stečaju iz Blaca za dan 27. april 2012. godine sa početkom u 11,00 časova, u sudnici broj 2 Privrednog suda u Nišu.

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

28.

DOO "Kolos"

869375

5. St. broj 17/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1072946?code=
B02206140863C3954E73538AFF0D8B39D5807A5E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2924

 

Privredni sud u Pančevu, obaveštava sve poverioce stečajnog dužnika DOO "Kolos" iz Glogonja, Lava Tolstoja 46, matični broj: 869375, PIB: 101061597, da je rešenjem stečajnog sudije St. 17/2012 do 2. aprila 2012. godine otvorio stečajni postupak nad stečajnim dužnikom, obzirom da je stečajni dužnik trajnije nesposoban za plaćanje, jer je potpuno obustavio sva plaćanja u neprekidnom trajanju od dve godine i ne može da odgovori svojim novačnim obavezama u roku od 45 dana od dana njihove dospelosti.
Za stečajnog upravnika imenuje se Gligorić Miroslav iz Pančeva, Ivana Milutinovića 2.
Pozivaju se poverioci stečajnog dužnika da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 18. septembra 2012. godine u 9,00 časova, sala 125, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Prvo poverilačko ročište održaće se dana 15. maja 2012. godine, u 9,00 časova, sala 125, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Ukoliko se prva skupština poverilaca ne održi do prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za 15. maj 2012. godine u 9,00 časova, kada se održava prvo poverilačko ročište, na kojoj sednici će se izvršiti izbor predsednika skupštine i članova odbora poverilaca.
Na sednicu skupštine se pozivaju svi stečajni poverioci i razlučni poverioci do visine potraživanja, za koju učine verovatnim da će se pojaviti kao stečajni poverioci.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Pančevu, dana 2. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

29.

"Sankom" Ortačko društvo za trgovinu

 

4. St. broj 467/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1057990?code=
4D1D94129D1EEBD0704999A5BC50BE25813EC48E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2569

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, postupajući po sudiji Dragani Savić, kao stečajnom sudiji, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Sankom" Ortačko društvo za trgovinu, Mačvanska Mitrovica, članovi Vasić Miodrag i Vasić Aleksandar, Partizanska 15, u stečaju doneo je dana 29. marta 2012. godine, sledeće rešenje:
Ispitno ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Sankom" Ortačko društvo za trgovinu, Mačvanska Mitrovica, članovi Vasić Miodrag i Vasić Aleksandar, Partizanska 15, u stečaju zakazuje se za 24. april 2012. god. u 11,00 časova, sudnica 16/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija 39.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

30.

"Plavex"

20260807

2. St. broj 413/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1209800?code=
31A165FBB602573823A3D268E47B7CD0306A860A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2183

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao stečajni sud, postupajući po stečajnom sudiji Katici Popović u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" u stečaju iz Beške, Prvomajska 33, MB: 20260807, PIB: 104881925 , donosi dana 30. marta 2012. godine, nakon održanog završnog ročišta , u prisustvu stečajnog upravnika i punomoćnika predlagača OTP banke Srbije a.d. Novi Sad, Jelene Marković, sledeće
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog upravnika.
Nalaže se stečajnom upravniku da razlučnom poveriocu OTP banka Srbije a.d. Novi Sad preda u svojinu pokretne stvari - 5 mašina za pletenje na kojima razlučni poverilac ima upisano razlučno pravo.
Utvrđuje se da stečajni dužnik nema imovine pa se zaključuje postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" u stečaju iz Beške, Prvomajska 33, MB: 20260807, PIB: 104881925.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da po pravnosnažnosti rešenja briše stečajnog dužnika iz registra Agencije za privredne registre .
Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, putem ovog suda.
Izvod iz rešenja St. 413/2011 od 30. marta 2102. godine.
Stečajni sudija: Katica Popović, s.r.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

31.

"Komital trade" d.o.o. eksport-import

08368988

St. broj 9/2010

 

 

 

Privredni sud u Subotici je 29. marta 2012. godine rešenjem St. 9/2010 usvojio Završni račun stečajnog upravnika Šiljegović Radovana, magistra ekonomije iz Subotice postupku stečaja nad "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988 u celosti.
Zaključuje se stečajni postupak nad "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988.
Utvrđuje se da stečajni dužnik "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988 na dan 29. marta 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 261.211,13 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" Beograd.
Poverioci mogu uložiti žalbu na ovo rešenje u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

32.

"Dermik" d.o.o.

08386412

St. broj 42/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1089787?code=
30CC51AE6B799C6FC3F750D90CB0063DD694B65D

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2876

 

Privredni sud u Subotici je dana 30. mart 2012. godine rešenjem St. broj 42/2012 odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Dermik" d.o.o. p.o. Subotica, Jokai Mora 88 - matični broj 08386412, na osnovu predloga podnetog dana 3. februar 2012. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Dermik" d.o.o. p.o. Subotica, Jokai Mora 88 - matični broj 08386412 u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juli 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maj 2012. godine sa početkom u 11,00 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju steč. postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. mart 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

33.

"Zlatno zrno" d.o.o.

08393249

St. broj 323/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1052586?code=
374DCED03C2675B2B54E6B64CAE5E516DE4EEDC1

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2872

 

Privredni sud u Subotici je rešenjem St. 323/2012 od 30. marta 2012. godine odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Zlatno zrno" d.o.o. prerada i trgovina na veliko i malo Palić, Kanjiški put 89. - matični broj 08393249, na osnovu predloga podnetog dana 3. avgusta 2011. godine zbog rezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Zlatno zrno" d.o.o. prerada i trgovina na veliko i malo Palić, Kanjiški put 89. - matični broj 08393249 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. jun 2012. godine sa početkom u 9,40 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maj 2012. godine sa početkom u 10,40 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju steč. postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

34.

"Mikassa" d.o.o. - eksport-import

8285926

St. broj 24/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1041960?code=
7ACFCBF719A0B169AA4F75291133A370C0281F8A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2874

 

Privredni sud u Subotici je dana 30. marta 2012. godine rešenjem St. 24/2012 odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Mikassa" d.o.o. - eksport- import Subotica, Banijska 58. - matični broj 8285926, na osnovu predloga podnetog dana 5. januara 2012. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Soldo Radoslav iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Mikassa" d.o.o. - eksport-import Subotica, Banijska 58. - matični broj 08285926 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juna 2012. godine sa početkom u 10,20 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. 5. 2012. godine sa početkom u 11,00 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju stečajnog postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

35.

"Euro-Color" d.o.o.

08650357

St. broj 91/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1051960?code=
6CD898E746D96CC27252A490CB2BF616EF789377

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2875

 

Privredni sud u Subotici je rešenjem St. 91/2012 od 30. marta 2012. godine odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Euro-Color" d.o.o. za trgovinu, proizvodnju i usluge Subotica, Nazorova 3. - matični broj 08650357, na osnovu predloga podnetog dana 3. februara 2012. godine zbog rezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Euro-Color" d.o.o. za trgovinu, proizvodnju i usluge Subotica, Nazorova 3, - matični broj 08650357 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juna 2012. godine sa početkom u 9,50 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maja 2012. godine sa početkom u 10,50 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju stečajnog postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

36.

"Every day" d.o.o.

08501348

St. broj 24/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1104171?code=
AF7EC266BF4A2CA9F04B9027C770504DDC721750

 

 

Privredni sud u Subotici, je 29. marta 2012. godine rešenjem St. 24/2010 usvojio Završni račun stečajnog upravnika Miščević Milana, dipl. ecc. iz Subotice u postupku stečaja nad "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića 21., matični broj 08501348 u celosti.
zaključuje se stečajni postupak nad "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića br. 21., matični broj 08501348.
utvrđuje se da stečajni dužnik "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića 21., matični broj 08501348 na dan 29. marta 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 257.208,19 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službeni glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

37.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Drvo pak" d.o.o.

17500104

2. St. broj 192/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1063959?code=
ABC158C2AA14F34561674BD7188C0461E5D5E930

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2295

 

Privredni sud u Čačku je rešenjem St. 192/2011 od 27. marta 2012. godine odredio završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Drvo pak" d.o.o., u stečaju, Gornji Milanovac, Save Kovačevića 75, MB 17500104, za 26. april 2012. godine, sa početkom u 11,30 časova, u ovom sudu, sudnica 3, na kome će se:
- raspravljati o završnom računu stečajnog upravnika,
- raspravljati o konačnim zahtevima za isplatu nagrade stečajnog upravnika,
- podnositi primedbe na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada,
- odlučivati i o drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o završnom ročištu objavljeno je na oglasnoj tabli ovog suda 27. marta 2012. godine, i isto će biti objavljeno u "Službenom glasniku RS".
Oglašavanjem ovog rešenja smatra se da su stečajni poverioci uredno pozvani.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

38.

Društvo sa ograničenom odgovornošću za unutrašnju i spoljnu trgovinu, Eksport-import "Grand - komerc"

07389914

2. St. broj 71/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1082464?code=
67D78BB7746D06ECAD6B64AE7FB7552575759FAA

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1483

 

Privredni sud u Čačku je rešenjem St. 71/2011 od 26. marta 2012. godine odredio završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo sa ograničenom odgovornošću za unutrašnju i spoljnu trgovinu, Eksport-import "Grand - komerc", u stečaju, Čačak, Kneza Miloša 35, MB 07389914 za dan 26. april 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu, sudnica 3, na kom će se:
- raspravljati o završnom računu stečajnog upravnika,
- raspravljati o konačnim zahtevima za isplatu narade stečajnog upravnika,
- podnositi primedbe na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada,
- odlučivati i o drugim pitanjima od značaj za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o završnom ročištu objavljeno je na oglasnoj tabli ovog suda 26. marta 2012. godine, i isto će biti objavljeno u "Službenom glasniku RS".
Oglašavanjem ovog rešenja smatra se da su stečajni poverioci uredno pozvani.

Stečajevi:

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).

MAILING LISTA

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o aktivnostima i novostima kompanije Paragraf prijavite se na našu mailing listu.

Vaš e-mail neće biti upotrebljen u druge svrhe osim u svrhu obaveštavanja o aktivnostima kompanije Paragraf.


Email:


OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

Časopise:

Priručnike:

Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.