Aktuelne vesti na dan 19.septembar 2011

 


Prelistavajući dnevne novineParagraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Časopis je namenjen svima onima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti odredjenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.

Aktuelan broj 27/15-30. septembar >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima onima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.

Aktuelan broj 29/15-30. septembar >>>
SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 68 OD 15.09.2011/ODABRANI DOKUMENTI

U PRAVNOJ BAZI PARAGRAF LEX OBJAVLJENO VIŠE KOMENTARA PROPISA I PRILOGA

Slučajevi naplate u efektivnom stranom novcu

Naplata u efektivnom stranom novcu po osnovu izvoza robe i usluga

Uslovi naplate u efektivnom stranom novcu

Uplate i isplate u efektivnom stranom novcu


 • GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE U DRŽAVNOJ SVOJINI KAO PREDMET HIPOTEKE

 

 • KOMENTAR NOVIH IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENJA SUBVENCIONISANE KUPOVINE AUTOMOBILA PROIZVEDENIH U REPUBLICI SRBIJI ZAMENOM STARO ZA NOVO U 2011. GODINI - "Sl. glasnik RS", br. 47/2011

Korisnici subvencije, raspoloživa sredstva i vreme "trajanja" Uredbe

Iznos i način sprovođenja subvencije i uslovi koje moraju ispuniti krajnji kupci

Ovlašćenja i odgovornosti nadležnih ministara i ministarstava

 

 • PRAVA, OBAVEZE I ODGOVORNOSTI IZ RADNOG ODNOSA U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE - ZAKONSKI OSNOV

Radno-pravni status zaposlenih prema Zakonu

Direktor ustanove socijalne zaštite

Stručni radnici i stručni saradnici

Zakonska prava osnivača u oblasti radnih odnosa

Kaznene i prelazne i završne norme Zakona u vezi sa radnim odnosima

Pitanja uređena PKU za socijalnu zaštitu


 • RAČUNOVODSTVENO EVIDENTIRANJE ZALIHA NEDOVRŠENE PROIZVODNJE I GOTOVIH PROIZVODA: • Grupe računa 11- Nedovršena proizvodnja i 12 - Gotovi proizvodi •

Grupa računa 11 - Nedovršena proizvodnja

Račun 110 - Nedovršena proizvodnja

Račun 111 - Nedovršene usluge

Grupa računa 12 - Gotovi proizvodi (račun 120 - Gotovi proizvodi)

Obračun zaliha gotovih proizvoda

Troškovi koji čine cenu koštanja proizvoda

Troškovi koji ne ulaze u cenu koštanja proizvoda

Obračun troškova proizvodnje po stvarnoj ceni koštanja

Obračun troškova proizvodnje po planskoj ceni koštanja

Svođenje planske cene koštanja na stvarnu cenu koštanja

Izračunavanje razlike neto prodajne cene i cene koštanja

Neto prodajna vrednost i neto ostvariva vrednost


 • UVOZ ŠTAMPARSKE GUME U ROLNI: • Dokumenta i obrasci koji su potrebni za uvoz •
 • PRAVDANJE RAZLIKE NASTALE U POSLOVANJU SA INOSTRANSTVOM PO OSNOVU SMANJENJA UGOVORENE CENE ODOBRAVANJEM RABATA ILI DISKONTA

 

 • KORIŠĆENJE GODIŠNJEG ODMORA OD STRANE PORODILJE

 

 • KRETANJE KUPOVNE MOĆI STANOVNIŠTVA ZA JUL 2011. GODINE

Kretanje kupovne moći stanovništva u Republici Srbiji

Uporedni pregled kupovne moći u Republici Srbiji - septembar 2000. - jul 2011. godine

Uporedni pregled kupovne moći po gradovima rangiranim prema zaradama u odnosu na prosek Republike Srbije - jul 2011. godine

SAZVANO TRINAESTO VANREDNO ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE ZA 20. SEPTEMBAR 2011. GODINE

Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović sazvala je, na zahtev Vlade Republike Srbije, Trinaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2011. godini za utorak, 20. septembar 2011. godine, sa početkom u 10, 00 časova.

Na dnevnom redu, koji je utvrđen u zahtevu za održavanje zasedanja, naći će se:

 1. Predlog zakona o javnoj svojini,
 2. Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju i
 3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama.

Trinaesto vanredno zasedanje biće održano u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, Trg Nikole Pašića 13.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 16.9.2011.

VLADA RS NA SEDNICI ODRŽANOJ 16. SEPTEMBRA USVOJILA PREDLOG REBALANSA BUDŽETA ZA 2011. GODINU KOJI PREDVIĐA BUDŽETSKI DEFICIT OD 142,7 MILIJARDI DINARA

Vlada Republike Srbije utvrdila je na sednici Predlog rebalansa budžeta za 2011. godinu, koji je usaglašen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i predviđa budžetski deficit od 142,7 milijardi dinara.

Državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić naveo je na konferenciji za novinare, održanoj posle sednice Vlade, da je ovim rebalansom predviđeno da prihodi budžeta budu 707,34 milijarde dinara, a rashodi 850,91 milijarda dinara.

"Prema dogovoru sa MMF-om, deficit konsolidovanog budžeta u ovoj godini biće povećan sa prvobitno planiranih 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda na 4,5 odsto", saopštio je on.

Nikezić je istakao da će rebalansom budžeta biti uvećani izdaci za penzije, zarade i socijalna davanja, i ta povećanja biće realizovana u oktobru, kako je i planirano.

"Rebalansom budžeta za 2011. godinu predviđeno je dodatnih 300 miliona dinara za subvencionisanje stambenih kredita građana Srbije", naveo je državni sekretar.

Nikezić je naglasio da neće biti smanjeni podsticaji privredi za zapošljavanje i poljoprivredi i dodao da, takođe, neće biti odlaganja značajnih infrastrukturnih projekata.

Najveće uštede, kako je istakao, biće napravljene na ime kapitalnih izdataka, i to po osnovu bolje planirane dinamike plaćanja, kao i kod rashoda za kamate.

Nikezić je podsetio na to da je usvajanje ovog zakona preduslov sklapanja aranžmana sa MMF-om i znak da Vlada Srbije vodi odgovornu ekonomsku politiku.

"Rebalans budžeta za 2011. godinu treba da omogući i veće aktivnosti privrede i zapošljavanje u zemlji", zaključio je Nikezić.

Direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović saopštio je da je Vlada utvrdila Predlog zakona o obligacionim osnovama svojinsko-pravnih odnosa u avio-saobraćaju, kojim se proširuje odgovornost avio-kompanija.

On je naveo da je reč o novom aktu, usklađenom sa propisima Evropske unije, s obzirom na to da je na snazi zakon donet 1998. godine.

Mihajlović je istakao da je na današnjoj sednici doneta Odluka o osnivanju Agencije za upravljanje lukama i odobreno je učešće pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Srbije u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Kipru.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.9.2011.

PREMA PREDLOGU ZAKONA O JAVNOJ SVOJINI - JAVNO PREDUZEĆE ILI JAVNO-KOMUNALNO PREDUZEĆE NEĆE MOĆI DA UPIŠE IMOVINU NA SVOJE IME DOK NE DOBIJE ODOBRENJE OSNIVAČA

"Zakon o javnoj svojini će omogućiti veliko imovinsko spremanje javnog sektora i njegovo osposobljavanje za žešću tržišnu utakmicu", izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić.

On je, na javnom slušanju tog zakona u Skupštini Srbije, rekao da će upisom imovine na javna preduzeća biti rasterećen republički budžet.

Ðelić je objasnio da je zakonodavac propisao da javno preduzeće ili javno-komunalno preduzeće, kako na republičkom tako i na pokrajinskom i opštinskom nivou, neće moći da upiše imovinu na svoje ime, dok ne dobije odobrenje osnivača.

On je naglasio da će ta preduzeća morati da obrazlažu na političkom nivou šta im treba od imovine i za koju upotrebu i na nivou pokrajine i na nivou republike.

Potpredsednik Vlade je rekao da će se na taj način izbeći situacija u praksi da samo zato što imaju javna preduzeća pravo korišćenja na nekim zemljištem ne moraju imati prednost u odnosu na potencijalne investitore, naročito ako se utvrdi da ta imovina nije potrebna za obavljanje njegove osnovne delatnosti.

Ðelić je ponovio i da će se voditi računa da nema upisa imovine koja se potražuje u procesu restitucije dok se ne reši to pitanje.

On je rekao da je bilo nekih predloga da u javna preduzeća uđe privatni kapital, ali je naveo da to neće biti omogućeno jer bi nastao haos ako bi se dogovorilo da javna preduzeća imaju javnu i privatnu svojinu.

On je naglasio da partnerstva javnih preduzeća sa privatnim sektorom nisu isključena samo putem osnivanja zajedničkog pravnog lica, gde će se znati tačno ko šta unosi u tu firmu.

Ðelić je ponovio da Zakon o javnoj svojini ne bi trebalo smatrati samo zakonom koji daje određena prava, već i odgovornost da se sa tom imovinom efikasno raspolaže.

On je rekao da će zahvaljujući ovom zakonu konačno znati šta je čije u Republici Srbiji.

Izvor: Tanjug, 16.9.2011.

PREMA PREDLOGU ZAKONA O JAVNOJ SVOJINI - KONAČNO ĆE BITI REŠENI SVOJINSKI ODNOSI IZMEĐU DRŽAVE, POKRAJINE I LOKALNE SAMOUPRAVE

Odbor za finansije i Odbor za evropske integracije organizovali su 16. septembra u Domu Narodne skupštine javno slušanje o Predlogu zakona o javnoj svojini.

Učesnike javnog slušanja, narodne poslanike, predstavnike predlagača zakona, stručne javnosti i civilnog sektora pozdravila je zamenica predsednika Odbora za finansije Branka Ljiljak.

Otvarajući skup, predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović istakla je da će usvajanjem zakona o javnoj svojini i zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju biti učinjen krupan korak u približavanju Evropskoj uniji. Naglasila je da se njime po prvi put posebnim zakonom celovito uređuje institut javne svojine i da je zakon usklađen sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Predsednica Narodne skupštine izrazila je uverenje da će prenos dela nadležnosti sa republičkog nivoa na pokrajinu i lokalnu samoupravu unaprediti njihov razvoj, ali da posao neće biti završen usvajanjem zakona, već je bitno i njegovo sprovođenje.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić istakao je da će novi zakon o javnoj svojini predstavljati snažnu polugu za reformu javnog sektora kojom se se jasno identifikuju nosioci prava svojine i to kao državne, pokrajinske i opštinske, odnosno gradske svojine.

"Novi zakon omogućiće da se razjasni šta je čije u Srbiji i da zaživi duh decentralizacije", rekao je potpredsednik Đelić. Naveo je da taj zakon neće ugroziti restituciju jer na imovinu neće moći da se upiše pravo svojine ukoliko je potražuju stari vlasnici.

Potpredsednik Đelić je najavio da Vlada priprema amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini, a na predlog Izvršnog veća AP Vojvodine. Ovim amandmanima treba da se omogući koherentno upravljanje i održavanje mreže javnih puteva. Prema tim predlozima, lokalna samouprava biće nadležna za za održavanje ulica, trgova, parkova i opštinskih puteva, državni putevi drugog reda biće u svojini pokrajine, dok će državni putevi prvog reda i autoputevi biti u svojini Republike. Mreža kanala, osim plovnih puteva, biće u svojini Vojvodine, naveo je potpredsednik Vlade Srbije.

Profesor Pravnog fakulteta UNION Zlatko Stefanović istakao je da će novim zakonom konačno biti rešeni svojinski odnosi između države, pokrajine i lokalne samouprave. Ispred Stalne konferencije gradova i opština Zoran Alimpić je pozdravio donošenje zakona o javnoj svojini.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši izrazio je očekivanje da će predlagač ovog zakona uvažiti interese građana, lokalnih samouprava, pokrajine i Republike. Potpredsednica Vlade AP Vojvodine Ana Tomanova-Makanova založila se da se amandmani vojvođanske Vlade unesu u preloženi zakon i u potpunosti poštuje dogovor između Vlade Srbije i Izvršnog veća AP Vojvodine.

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara u Poslaničkoj grupi manjina najavili su svoje amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini i zatražili da deo železničke infrastrukture pripadne Vojvodini.

Učesnici javnog slušanja ocenili su da je donošenje novog zakona neophodno ne samo zato što je to uslov za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, već i zbog potrebe da se uredi javni sektor i omogući njegovo efikasnije funkcionisanje. Izneli su veći broj primedaba i sugestija na predložena rešenja, među kojima je bio i predlog da se odloži njegovo donošenje zbog mnogih nedorečenosti. U raspravi je sugerisano da se ovim zakonom uredi pitanje zadužbinarstva u Srbiji.

U raspravi su učestvovali predstavnici civilnog društva: Mile Antić iz
Mreže za restituciju, Zorka Marjanović iz Trgovačkog fonda i dr Kosta Andrejević iz Zadužbine Andrejević i Milan Parivodić iz Foreign Investors Services.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 16.9.2011.

POČELA PRIMENA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU ŠTO ĆE DOPRINETI DA CELOKUPNI SUDSKI POSTUPAK TRAJE NAJDUŽE DVE GODINE

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Snežana Malović izjavila je da počinje primena novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, što će doprineti da celokupni sudski postupak traje najduže dve godine.

Malović je u izjavi za agenciju Tanjug navela da će višemesečno, a nekad čak i višegodišnje izvršenje sudskih odluka postati prošlost, jer će novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ubrzati izvršenja sudskih odluka, ali i potraživanja javnih preduzeća po dugovanjima građana.

Izvršni postupak, po prirodi stvari, treba da bude hitan. Primenom novog propisa više se neće narušavati prava stranaka koja su dovodila do pravne nesigurnosti, ukazala je ministar.

Ona je naglasila da bi primena ovog novog zakona trebalo da privuče i strane investicije, budući da je funkcionisanje pravne države i izvršenje sudskih odluka jedan od najvažnijih uslova za to.

Prema njenim rečima, Zakon će stupiti na snagu fazno, a prva primena se odnosi na pravne lekove i to tako što žalbe postaju prigovori o kojima odlučuju prvostepeni sudovi, a ne viši sudovi kao do sada, dok će se odredbe koje se odnose na privatne izvršitelje primenjivati od sledeće godine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.9.2011.

PREMA PREDLOGU MEDIJSKE STRATEGIJE - NACIONALNI SAVETI NACIONALNIH MANJINA MOGU BITI OSNIVAČI JAVNIH GLASILA NA JEZIKU NACIONALNE MANJINE ZA KOJU SU OSNOVANI

Nacionalni saveti nacionalnih manjina mogu biti osnivači javnih glasila na jeziku nacionalne manjine za koju su osnovani, predviđa se konačnim tekstom predloga medijske strategije.

"Republika Srbija garantuje ostvarivanje prava nacionalnih manjina na informisanje na svom jeziku radi očuvanja nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta i pune ravnopravnosti nacionalnih manjina", navodi se u dokumentu o kojem narednih dana treba da se izjasne nadležna ministarstva pre slanja Vladi na usvajanje.

U predlogu strategije navodi se da manjinska javna glasila mogu postojati kao komercijalna, kao glasila civilnog društva i kao glasila Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

"Republika Srbija i pokrajina Vojvodina će pomoći, podstaći, ohrabriti, putem konkursnog sufinansiranja, najkvalitetnije projekte koji doprinose informisanju na jezicima nacionalnih manjina", previđeno je u predlogu strategije. Inače, javna glasila kojima su osnivači Nacionalni saveti nacionalnih manjina "ne mogu da učestvuju na konkursima za projektno finansiranje na republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou".

U dokumentu se, takođe, navodi i da posle digitalizacije televizije u svakom od regiona u kome živi manjinsko stanovništvo, nadležno regulatorno telo prilikom izdavanja dozvola za zemaljsko emitovanje programa može usloviti proizvodnjom dela programa na manjinskom jeziku, srazmerno zastupljenosti manjinskog stanovništva u zoni pokrivanja. Kako se navodi, u slučaju većinske zastupljenosti stanovništva jedne nacionalne manjine u zoni pokrivanja, u skladu sa tehničkim mogućnostima, izdavanje najmanje jedne dozvole biće uslovljeno emitovanjem čitavog programa na jeziku te nacionalne manjine.

Podsetimo, prvobitan Nacrt strategije izradila je radna grupa sačinjena od predstavnika novinarskih udruženja, dok je Ministarstvo kulture nakon javne rasprave završilo novi tekst strategije. Komisija formirana potom za sugestije na predlog Nacrta medijske strategije završila je sada konačan tekst predloga medijske strategije, koji će biti upućen na usvajanje.

Ministar kulture Predrag Marković nije juče precizirao kada će Vlada Srbije usvojiti medijsku strategiju, ali je ponovio da će pre usvajanja taj dokument biti predstavljen Skupštini Srbije.

"Ako je moguće da sva ministarstva i nadležne službe daju po hitnom postupku tri zakona i da oni mogu biti izglasani za 15 dana od ulaska u vladinu proceduru, ne mislite valjda da će duže trajati usvajanje medijske strategije", kazao je Marković na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture gde je predstavio izveštaj o radu od marta do septembra. Marković je naveo da su, od predstavljanja medijske strategije u Skupštini do usvajanja na Vladi Srbije, potrebna dva dana. Ministar kulture je naveo da će prethodno, uvažavajući molbu Evropske komisije, biti urađen kompletan prevod teksta predloga medijske strategije i eventualno da se čuju još neke sugestije.
Usaglašen Predlog medijske strategije

Radna grupa, osnovana rešenjem premijera Mirka Cvetkovića, usaglasila je 8. septembra Predlog medijske strategije Srbije, sa usvojenim amandmanima medijskog sektora, osim u delu koji se odnosi na osnivanje regionalnih javnih servisa, navela su juče u zajedničkom saopštenju novinarska udruženja i medijske asocijacije.

Novinarske organizacije, NUNS, UNS i NDNV i medijska udruženja ANEM, Lokal pres i Asocijacija medija, dodaje se u saopštenju, nezadovoljni su što će Nacionalni saveti nacionalnih manjina, prema Predlogu strategije, imati mogućnost da budu osnivači medija, i to ne samo štampanih. Izražavaju bojazan da to rešenje znači da će Nacionalni saveti praktično monopolizovati manjinsko informisanje.

www.danas.rs

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta Građanske inicijative, 16.9.2011.

KOMORА MEDICINSKIH SESTАRА I ZDRАVSTVENIH TEHNIČАRА SRBIJE POZIVА NА UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU PREDLOGA IZMENA I DOPUNA STATUTA KOMORE 3. OKTOBRА 2011. GODINE

Jаvnа rаsprаvа će se održаti dаnа 3. oktobrа 2011. godine, u sаli 1, nа 1. sprаtu Grаdske opštine Novi Beogrаd, Bulevаr Mihаilа Pupinа br. 167, Novi Beogrаd, sа početkom u 10.00 čаsovа.

 Jаvnа rаsprаvа će se odvijаti po sledećoj sаtnici:

09.30 – 10.00  -  Registrаcijа učesnikа
10.00 – 10.15  -  Uvodnа reč - Drаgаn Šаšić , direktor KMSZTS
10.15 – 10.45  - Prezentаcijа Nаcrtа predlogа izmenа i dopunа Stаtutа  KMSZTS - аdvokаt Dejаn D. Bаbić, prаvni zаstupnik KMSZTS
10.45 - 11.00  -  Pаuzа
11.00 – 12.15  -  Diskusijа
12.15 – 12.30  -  Zаključci jаvne rаsprаve.

NAPOMENA:  Rаdni mаterijаl zа ovu jаvnu rаsprаvu možete preuzeti sа: www.kmszts.org.rs

Izvor: Vebsajt Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, 18.9.2011.

ŽALBE ZA SADRŽAJE KOJI SU OBJAVLJENI U POSLEDNJA TRI MESECA U MEDIJIMA KOJI SU SE PRIKLJUČILI SAVETU ZA ŠTAMPU MOGU SE UPUTITI KOMISIJI ZA ŽALBE SAVETA

Ljudi čija su prava povređena i koji su lično uvređeni tekstovima objavljenim u štampanim medijima, od danas će moći da se žale Savetu za štampu.

Osnivači prvog samoregulatornog tela za štampane medije u Srbiji koje će brinuti o poštovanju Kodeksa novinara su: Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije u ime novinarskih udruženja, Asocijacija medija i Lokal pres ispred poslovnih udruženja.

Predsednik Upravnog odbora (UO) Saveta za štampu Dragan Bujošević je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, pozvao građane da počnu sa upućivanjem žalbi na sadržaj novina i časopisa i njihovih veb-sajtova u Srbiji. Komisiji za žalbe Saveta za štampu mogu se uputiti žalbe samo za sadržaje koji su objavljeni u poslednja tri meseca i to u medijima koji su se priključili Savetu. Bujošević je rekao da je oko 85 odsto štampanih medija u ovom udruženju i izrazio nadu da će se i ostali priključiti.

Komisija će odlučivati o žalbama na konkretne tekstove i fotografije objavljene u novinama, kao i na tekstove, fotografije i audio zapise na veb-sajtovima novina i magazina članica. Prihvataju se samo žalbe onih koji su direktno povređeni objavljenim tekstom ili fotografijom ili žalbe podnete uz njihovu pismenu saglasnost.

Žalbu mogu da podnesu i pojedinac i institucija, lično ili preko pravnog zastupnika, isključivo elektronskom poštom ili pisanim putem. Ukoliko Komisija proceni da je došlo do povrede Kodeksa novinara, pokrenuće postupak, a odluka o tome da li je prekršen Kodeks novinara treba da bude doneta u roku od 45 dana od podnošenja žalbe. Ukoliko zaključi da je povređen Kodeks, medij koji je objavio sporni sadržaj mora da objavi odluku Komisije.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović dodala je da Savet za štampu neće raspravljati o svim tekstovima u kojima je "neki čitalac ili neka grupa detektovala neku predrasudu", jer Savet ne sme da utiče na slobodno izražavanje u medijima, ali mora da upozori na ono "što se kosi sa Kodeksom". U nadležnosti Saveta za štampu nisu elektronski mediji, primedbe na reklame, sadržaje knjiga. 

Podnošenje žalbe

Žalbe mogu biti podnete elektronskom poštom na adresu: www.savetzastampu.rs ili na adresu Savet za štampu, Ljube Jovanovića 9 c, 11000 Beograd.

Autor: S. B.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Danas", 16.9.2011.

POTPISANA DVA BILATERALNA DOKUMENTA SA BUGARSKOM ČIJOM ĆE REALIZACIJOM BITI OMOGUĆENA BOLJA SARADNJA U SUZBIJANJU PREKOGRANIČNOG KRIMINALA I MIGRACIJA

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Bugarske Cvetan Cvetanov potpisali su danas u Dimitrovgradu dva bilateralna dokumenta.

Dačić i Cvetanov su potpisali Protokol između Vlade Srbije i Vlade Bugarske o sprovođenju Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave i Pravilnik o organizaciji i funkcionisanju Zajedničkog kontakt centra na graničnom prelazu Kalotina.

Oni su prisustvovali centralnoj proslavi Dana granične policije u Regionalnom centru granične policije prema Bugarskoj u Dimitrovgradu.

Dačić je tom prilikom ocenio da će realizacijom ovih dokumenata biti omogućena još bolja saradnja u suzbijanju prekograničnog kriminala i migracija.

"Usklađivanje srpskih propisa sa standardima EU u oblasti upravljanja granicom, u oblasti viza, azila i migracija, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala, od izuzetne je važnosti za region, ali i za celu Evropu", napomenuo je on.

Istovremeni slobodan protok ljudi i robe, kako je naveo, zahteva uvođenje visokih standarda kontrole granica, što je i važan faktor u procesu stabilizacije i pridruživanja, koji Srbija i ostale države regiona vode u cilju evropskih integracija.

Dačić je saopštio da je, u skladu s najnovijim preporukama Evropske komisije i drugim međunarodnim obavezama koje je preuzela naša zemlja, Uprava granične policije primenila potpuno novi strukturni koncept.

Promene se odnose na delokrug rada granične policije koji je poslednjih godina znatno izmenjen, istakao je on i podsetio na to da je u prethodnom periodu obavljena harmonizacija propisa o graničnoj bezbednosti sa međunarodnim standardima.

On je naveo i da je izgrađen novi i sveobuhvatni pravni okvir za dalje reforme i efikasnije postupanje, u skladu sa zahtevima EU, a među koje spadaju i danas potpisana dokumenta.

"Primarni zadatak Srbije jeste zaštita nacionalnog interesa i teritorijalnog suvereniteta, koja se ostvaruje kroz pitanje granica, njihove bezbednosti i zaštite", naglasio je Dačić.
Prema njegovim rečima, u narednom periodu neophodno je dalje unapređenje propisa u oblasti bezbednosti granica, koje će omogućiti nastavak razvoja privrednih tokova u regionu i olakšati kretanje ljudi, uz istovremeno sprečavanje prekograničnih kriminalnih aktivnosti.

"Pitanje bezbednosti granica je jedan od ključnih prioriteta u radu MUP-a Srbije", istakao je Dačić, pri čemu je naveo da Uprava granične policije ima značajnu ulogu u reformskim i strateškim procesima koje sprovode MUP i Vlada Srbije.

Izvor: Izvod iz vesti Press službe Vlade Republike Srbije, 16.9.2011.

DRUGI SASTANAK PODODBORA ZA POLJOPRIVREDU I RIBARSTVO POSVEĆEN ANALIZI DOSADAŠNJE PRIMENE PRELAZNOG SPORAZUMA IZMEĐU SRBIJE I EU I RAZVOJU BILATERALNE TRGOVINE POLJOPRIVREDNIM I RIBLJIM PROIZVODIMA

Drugi sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo u okviru primene Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske unije (EU) i Srbije održan je u Beogradu, saopšteno je iz vladine Kancelarije za evropske integracije.

Kako je saopšteno, u 2010. godini srpski izvoz u EU je iznosio preko 800 miliona evra, a uvoz 360 miliona evra. Inače, Srbija u razmeni ovih proizvoda beleži suficit koji se iz godine u godinu povećava.

Sastanak je bio posvećen analizi dosadašnje primene Prelaznog sporazuma između Srbije i EU u oblasti poljoprivrede i ribarstva, kao i razvoju bilateralne trgovine poljoprivrednim i prerađenim poljoprivrednim proizvodima, te ribljim i prerađenim ribljim proizvodima.

Kako je navedeno u saopštenju, strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima primene Sporazuma i ustanovile da se efekti Sporazuma pozitivno odražavaju na rast ukupne trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima između Srbije i EU.

Sastanku Pododbora prisustvovali su predstavnici Evropske komisije, Ministarstva poljoprivrede i trgovine, Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Republičkog zavoda za statistiku, Zavoda za intelektualnu svojinu i Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo prisustvovali su i predstavnici ambasada zemalja članica EU.

Izvor: Tanjug, 16.9.2011.

NOVIM PRAVILNIKOM O VINARSKOM REGISTRU PREDVIĐENO DA ĆE TRGOVCI KOJI BUDU IMALI VEĆI GODIŠNJI OBIM PRODAJE OD 100.000 LITARA VINA MORATI DA PRIJAVLJUJU ZALIHE

"Ministarstva poljoprivrede i trgovine intenzivno radi na zakonskoj regulativi u proizvodnji vina, a jedan od ciljeva je zajednička organizacija tržišta, usklađena sa principima i standardima u Evropskoj uniji", izjavio je danas savetnik za vinogradarstvo i vinarstvo u ministarstvu Darko Jakšić.

Da bi nova zakonska rešenja bila primenjena i dovela do pozitivnih pomaka u razvoju vinarstva Srbije, Privredna komora Beograda, Centar za razvoj akcionarstva i Zadružni savez Beograda u saradnji sa resornim ministarstvom danas su u PKB predstavili nova akta u proizvodnji vina, kao i sistema Hasap (H A C C P) u vinarstvu.

Govoreći o Pravilniku o vinarskom registru, Jakšić je rekao da se njime uvode dve kategorije vina - bez geografskog porekla i sa geografskim poreklom, a novina su i evidencione markice, zelene, crvene i ljubičaste boje.

Pravilnikom o vinarskom registru propisano je, kako je naveo, da svako vino mora imati svoj broj, registarski broj proizvođača, proizvodnja vina u toku godine računaće se od 1. avgusta do 31. jula naredne godine, prijava proizvodnje moraće svake godine da se obavi do 10. novembra, prijava zaliha do 31. avgusta, a novina je što će ubuduće i trgovci koji imaju veći godišnji obim prodaje od 100.000 litara vina morati da prijavljuju zalihe.

Vinari su upoznati i sa novim Pravilnikom o enološkim laboratorijama, kojim se regulišu uslovi koje mora da ispunjava laboratorija za ispitivanje kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda u pogledu tehničke i profesionalne osposobljenosti, kao i metode za fizičko - hemijske i mikrobiološke analize vine.

Izvor: Tanjug, 13.9.2011.

KONKURS GRADA BEOGRADA ZA PROJEKTE U OBLASTI KULTURE ZA 2012. GODINU: • Rok za podnošenje predloga je 14. oktobar 2011. godine •

Upućen poziv ustanovama kulture, umetničkim i drugim udruženjima, organizacijama, umetnicima i autorima projekata u oblasti kulture na teritoriji grada Beograda da dostave predloge programa i pojedinačnih projekata u oblasti kulture za 2012.

Predmet godišnjeg konkursa Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda za 2012. godinu su predlozi programa - projekata u oblasti:

- scenskog stvaralaštva;
- muzičkog stvaralaštva;
- likovnog, primenjenog i vizuelnog stvaralaštva;
- zaštite kulturnih dobara;
- bibliotekarstva;
- kulturno-obrazovne delatnosti;
- amaterskog stvaralaštva.

Podnosioci programa i pojedinačnih projekata predloge dostavljaju na propisanom obrascu koji se može preuzeti u zgradi Gradske uprave grada Beograda, Ulica kraljice Marije br.1, na prijavnici, radnim danom u terminu 10-15 sati.

Predlagač može konkurisati sa najviše dva projekta.

Ukoliko konkuriše sa dva projekta, predlagač popunjava obrazac za svaki projekat pojedinačno.

Rok za podnošenje predloga je 14. oktobar 2011. godine.

Predlog programa u šest primeraka (po mogućstvu i u elektronskom obliku) dostaviti na adresu: Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za kulturu, Beograd, Ulica kraljice Marije broj 1.

O izboru projekata u čijem će finansiranju učestvovati Sekretarijat za kulturu odlučuje Komisija za programe u oblasti kulture.

O rezultatima konkursa podnosioci predloga biće obavešteni u roku od 30 dana od dana usvajanja programa od Gradskog veća.

Napomena: Konkurs ne obuhvata programe u oblasti izdavaštva/ otkup publikacija za biblioteke čiji je osnivač Grad Beograd, stimulacija kapitalnih izdanja/ i filmske umetnosti /filmska produkcija i postprodukcija/. Ovi programi su predmet posebnih konkursa.

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 8.9.2011.

KONKURS GRADA BEOGRADA ZA PROJEKTE U OBLASTI KULTURE ZA 2012. GODINU: • Rok za podnošenje predloga je 14. oktobar 2011. godine •

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Snežana Samardžić-Marković saopštila je da je to ministarstvo Savetu za sport na današnjoj sednici predstavilo sadržaje i dinamiku izrade podzakonskih akata, odnosno pravilnika koji se tiču rada ovog tela.

Samardžić-Marković je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice ovog saveta, navela da je reč o primeni Zakona o sportu i dodala da je resorno ministarstvo već usvojilo osam podzakonskih akata od dvadeset, koliko je predviđeno Zakonom.

Sada je najvažnije da ljudima u sportu objasnimo i približimo Pravilnik o upisu u Registar sportskih organizacija, istakla je ona i napomenula da proces upisa u Agenciji za privredne registre počinje 22. septembra.

"Pored razgovora o procedurama za kandidaturu za organizaciju međunarodnih sportskih događaja, na sednici su predstavljene aktivnosti Ministarstva na izradi predloga poreskih olakšica za ulaganje u sport, što je jedna od mera kojom će se direktno uticati na poboljšanje uslova u oblasti sporta", naglasila je Samardžić-Marković.

U vezi sa tim, kako je istakla, resorno ministarstvo je pokrenulo istraživanje koje se bavi komparativnom analizom ovakvih poreskih olakšica u zemljama EU, a na osnovu kojeg će se izraditi preporuke za unapređenje finansiranja sporta.

"Krajnji cilj ovih aktivnosti je novi, bolji i kvalitetniji model finansiranja sporta", navela je Samardžić-Marković.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 5.9.2011.

SEMINAR "PARTNERSTVO ZA PROMENU PORESKOG SISTEMA" 15. I 16. SEPTEMBRA 2011. Rok za prijavu je 9. septembar 2011. godine

Seminar "Partnerstvo za promenu poreskog sistema", biće održan 15. - 16. septembra 2011. godine (Beograd, Hotel Crystal, Internacionalnih brigada 9) , u organizaciji Unije poslodavaca Srbije i BUSINESSEUROPE (Konfederacija udruženja poslodavaca Evropske Unije).

Seminar je deo projekta BOSMIP IV, a cilj je razvoj socijalno-ekonomskih partnerstava koje mogu doprineti bržem i kvalitetnijem postizanju cilja, u ovom slučaju promene poreskog sistema.

Tokom seminara strani eksperti će prezentovati rešenja i iskustva Austrije i EU i odgovarati na pitanja učesnika, a predviđena je i kraća radionica. Više detalja se nalazi u priloženim dokumentima.

Seminar je besplatan, a učesnicima će biti obezbeđen smeštaj i nadoknađeni putni troškovi u skladu sa pravilima Evropske komisije ukoliko je to neophodno.

S obzirom na ograničen broj učesnika, učešće potvrditi najkasnije do 9. septembra 2011. godine popunjavanjem Obrasca za registraciju koji molimo da dostavite na e-mail n.cupac@poslodavci.rs ili na faks 011/2160-988.

Izvor: Unija poslodavaca Srbije, 5.9.2011.

NAJAVLJENA MOGUĆNOST ODLAGANJA PRIMENE PRAVILNIKA KOJI PREDVIĐA DA VOZAČI AUTOMOBILA OD 1. NOVEMBRA MORAJU DA IMAJU SVE ČETIRI ZIMSKE GUME U ZIMSKOM PERIODU

NOVI ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU DOPRINEĆE DA CELOKUPNI SUDSKI POSTUPAK TRAJE NAJDUŽE DVE GODINE

Tanjug

Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji je u primeni od 17. Septembra 2011. godine, doprineće da celokupni sudski postupak traje najduže dve godine, najavljeno iz Ministarstva pravde.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović kaže da će višemesečno, a nekad čak i višegodišnje izvršenje sudskih odluka postati prošlost, jer će novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ubrzati izvršenja sudskih odluka, ali i potraživanja javnih preduzeća po dugovanjima građana.

"Izvršni postupak, po prirodi stvari, treba da bude hitan. Primenom novog zakona više se neće narušavati prava stranaka koja su dovodila do pravne nesigurnosti. Novi zakon bi trebalo i da privuče strane investicije, budući da je funkcionisanje pravne države i izvršenje sudskih odluka jedan od najvažnijih uslova za to", istakla je Malovićeva.

Ona je ukazala da ovaj zakon "fazno stupa na snagu", a prva primena se odnosi na pravne lekove - tako što žalbe postaju prigovori o kojima odlučuju prvostepeni sudovi, a ne viši sudovi, kao do sada, dok će privatni izvršitelji i sve odbredbe koje se na njih odnose da se primene sledeće godine.

"Smanjen je broj osnova po kojima se može uložiti prigovor i čini mi se da sadašnji zakon u prvi plan stavlja poverioca, a ne, kao do sada, dužnika", ukazala je ona.

Zakon predviđa uvođenje jednistvenog registra izvršnih dužnika i sudskih zabrana, kao i restriktivnu primenu administrativne zabrane.

Dužnicima će se tako ubuduće, odlukom suda, sa računa na koji "leže" zarada "skidati" deo dugovanja, a iznos će biti revidiran kada dođe do promena u visini zarade ili ako dužnik promeni poslodavca.

Najznačajnija novina su privatni izvršitelji, koji će od sudova preuzeti deo poslova i time znatno rasteretiti njihov rad.

Njihova osnovna uloga biće da u što kraćem roku izvrše sudske presude. Zakon uvodi i "izjavu o imovini" koju od relevantnih organa može da traži poverilac koji je pokrenuo postupak pred nadležnim sudom.

U slučaju da ne da izjavu ili u njoj navede netačne podatke, nadležni organ će biti novčano kažnjen.

Zakon predviđa i nove sankcije za nepoštovanje sudskih odluka, kao i način dostavljanja "sudskih pismena" izvršnom dužniku.

Ako dostava ne može da se izvrši na adresu prebivališta ili boravišta izvršnog dužnika, bilo da su u pitaju fizička ili pravna lica, u roku od pet radnih dana, sud je dužan da, odmah po isteku ovog roka, istakne pismeno na oglasnu tablu suda.

Po isteku roka od pet radnih dana od dana stavljanja na oglasnu tablu suda, smatra se da je "pismeno uredno dostavljeno".

Izvršenje će, shodno zakonu, moći da se sprovede svakog radnog dana, od sedam do 22 časa.

On precizno utvrđuje i obaveze policije u pružanju pomoći pri sprovođenju izvršenja, a utvrđena je i novčana kazna za odgovorno lice u policiji u slučaju da ono ne postupi po nalogu suda ili izvršitelju ne pruži odgovarajuću pomoć.

OD 18. SEPTEMBRA 2011. GODINE, OBAVEZNI NOVI KOMPLETI PRVE POMOĆI U VOZILIMA

Tanjug

Vozači u Srbiji od 18. Septembra 2011. godine  su obavezni da u svojim vozilima imaju nove komplete prve pomoći, po propisanom standardu SRPSZ.B2.001 i Pravilniku o tehničkim uslovima vozila , a predviđene kazne se kreću od 5.000 do 600.000 dinara.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je u izjavi za Tanjug pozvao vozače da ispune tu obavezu i podsetio da je u 2010. njena primena bila odložena za godinu dana. 

Načelnik Uprave saobraćajne policije pukovnik Dragiša Simić je ranije rekao Tanjugu da će policija od 1. oktobra početi da kažnjava za nepoštovanje te obaveze
Cene kompleta variraju u zavisnosti od prodajnog mesta, a uglavnom se kreću oko 2.000 dinara. 

Članovi Auto-moto saveza Srbije mogu da ga kupe sa popustom i na odloženo plaćanje. 

Reč je novim kompletima prve pomoći čiji je sadržaj odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. 

Prva pomoć moraće da se menja na svakih pet godina, a kazna iznosi 5.000 dinara za vozače i od 60.000 do 600.000 za pravna lica.

"Saobraćajna policija će, kao i do sada kada su novi saobraćajni propisi u pitanju, u početku samo kontrolisati i upozoravati vozače na nepravilnosti", izjavio je načelnik Uprave pukovnik Dragiša Simić.
Pukovnik Simić je kazao da će vozači bez novih kompleta prve pomoći od 1. oktobra morati da plate 5.000 dinara za mandatnu kaznu, na licu mesta.
Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je rekao Tanjugu da su raščišćene sve dileme oko toga da li se mogu pojedinačno dopunjavati elementi tih kutija kada se potroše.

Direktor Jovanović je kazao da svaki element koji se dopunjuje mora da odgovara standardu, na primer, ukoliko je reč o zavoju mora da bude odgovarajuće dužine, širine i važećim rokom trajanja.

"Svi vlasnici vozila od 18. septembra moraju imati nove komplete sa elementima predviđenim propisanim standardom - 12 elemenata je za kutiju A odnosno motocikle, a 18 za automobile, teretna vozila i autobuse", rekao je Jovanović.
Jovanović je podsetio da je Agencija za lekove objavila spisak proizvođača kompleta prve pomoći u skladu sa propisanim standardom i pravilnikom.

Komplet prve pomoći za automobil sadrži: zavoje, sterilne gaze, flastere, makaze, igle, pvc kese i rukavice za jednokratnu upotrebu, kao i izotermalni prekrivač, sredstvo za davanje veštačkog disanja i uputvo za davanje prve pomoći.

Komplet za motocikle ima nešto manje medicinskih sredstva za pružanje prve pomoći.

Sastav kompleta za pružanje prve pomoći odobrila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Vozači mogu da koriste komplete prve pomoci sedam prozivođača čiji proizvodi zadovoljavaju standarde, a to su "Karan Co.", "Galenika", "MBS Tehno d.o.o.", "Mediteks A.D.", "Tosama d.d.", "Evropa lek d.o.o." i "Altios.d.o.o".

Novi kompleti za pružanje prve pomoci mogu se kupiti u Auto moto savezu Srbije (AMMS)-u po ceni od 2.450 dinara za putnička vozila, dok kompleti za motocikle koštaju 200 dinara manje.

NACIONALNI SAVET MAĐARA DONEO STRATEGIJU ZA MEDIJE

RTV

Nacionalni savet Mađara doneo je Predlog medijske strategije za medije na mađarskom jeziku od 2011. do 2016. godine, u kojem se između ostalog navodi da će razmotriti mogućnost preuzimanja osnivačkih prava nad redakcijama na mađarskom jeziku Radio-televizije Vojvodine.

"Ukoliko između NSM i RTV ne dođe do odgovarajuće saradnje, Nacionalni savet će razmotriti mogućnost da preuzme osnivačka prava nad RTV, zajedno sa pripadajućim materijalnim i tehničkim sredstvima, kao i kadrovima", navodi se u predlogu strategije.

Predlog strategije objavljen je na internetskoj stranici Nacionalnog saveta Mađara, na www.mnt.org.rs

Nacionalni savet je naveo da je i radijskoj i televizijskoj redakciji na mađarskom jeziku potrebno brzo dovođenje mladih kadrova, kao i izgradnja efikasne dopisničke mreže.

Predlogom strategije predviđeno je i osnivanje mađarske radio i televizijske mreze u Vojvodini, čiji bi oslanac trebalo da bude RTV Panon iz Subotice, čiji je suosnivač Nacionalni savet Mađara.

Kao osnovni princip rada medija na mađarskom u Vojvodini navodi se da se informisanje obavlja ne samo na mađarskom jeziku, nego i u "mađarskom duhu".

Od medija čiji je Nacionalni savet Mađara osnivač ili suosnivač, od glavnih urednika se između ostalog zahteva da mediji moraju imati značajnu ulogu u ostvarivanju kohezije unutar zajednice i u obnavljanju vrednosti zajednice Od medija se očekuje da informišu o nacionalnim praznicima, značajnim datumima i simbolima mađarske nacije u Vojvodini, kao i o očuvanju i osnaživanju verskog identiteta i predstavljanju kulture verskih zajednica.

U slučaju povrede ovih i ostalih etičkih principa, Nacionalni savet može smeniti direktora ili glavnog urednika medija. Primenu etičkih principa će nadgledati Etička komisija Nacionalnog saveta Mađara.

MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U NOVOM SADU OD 28. SEPTEMBRA 2011.
Istra će biti strateški partner ovogodišnjeg, 44. međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu od 28. septembra do 2. oktobra, saopšteno je u ovom akcionarskom društvu.

Smotra, koja je godinama jedna od vodećih promotera domaćeg, ali sve više i regionalnog turizma, ovoga puta će naglasak dati na specifičnu ponudu u toj značajnoj privrednoj grani.

U pitanju su tzv. turistički klasteri, a odnose se na zdravstveni, banjski i rekretarivni turizam, zatim na eko i etno turizam, kratke posete velikim gradovima (City break), gastronomske i vinske puteve, a velika šansa se vidi i u verskom turizmu.

Na ovogodišnjem turističkom sajmu, kao delu tradicionalnog Međunarodnog sajma lova, ribolova i turizma "Lorist", očekuje se značajnija ponuda izlagača iz Hrvatske i Slovenije.

U tom kontekstu posetioci će moći da se upoznaju sa čarima "zelene" i "plave" Istre i slovenačkim banjama Terme Vivat, Terme 3000 i Terme Zreče.

U najavi je i nastup slovenačkih skijališta Rogla i Krvavec, kao i "Hit Holidejsa" u Kranjskoj Gori i Smučarskog centra Cerkno.

"Sava Hotels end Resorts" obavestiće posetioce o objektima i uslugama na svih šest destinacija na kojima posluje: na Bledu, u Lendavi, Banovcima, Moravskim Toplicama, Radencima i Ptuju, koje nude sve od od velnesa do golfa.

Turističku ponudu Crne Gore predstaviće strukovne organizacije Bara, Budve, Kotora, Tivta i Ulcinja.

Udruženje banjskih i klimatskih mesta Srbije okupiće većinu svojih članica sa zadatkom da predstave komercijalne, zdravstvene, velnes i spa programe, neke nove usluge, prateće sadržaje, turističke manifestacije i cenovnike za aktuelnu sezonu.

Značajno učešće imaće i Turistička organizacija Vojvodine sa svojim članicama, koje će na najreprezentativniji način predstaviti potencijale turizma u severnoj srpskoj pokrajini.

Sajam će, kao i ranijih godina, obilovati mnogobrojnim pratećim dešavanjima u organizaciji samih učesnika, ali i nizom poslovnih susreta u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

U tom poslovnom programu izdvajaju se 2. međunarodni okrugli sto „Regionalna saradnja u turističkom sektoru“, Međunarodna konferencija „Savremene tendencije u turizmu i hotelijerstvu“, “Dunavom, glavnom ulicom Evrope”, „Ekoturizam podunavskog regiona” i drugi.

PRE KUPOVINE STANA POGLEDATI REGISTAR SUDSKIH ZABRANA

Blic

U okviru Agencije za privredne registre od sutra počinju da se registruju sudske zabrane, pa će ubuduće građani moći da pre kupovine stana ili automobila provere da li je nad njima ustanovljena zabrana otuđenja ili opterećenja.

"Građani će moći, pre potpisivanja ugovora o kupoprodaji, da izvrše uvid u Registar sudskih zabrana i dobiju informaciju o tome da li je nad eventualnim stanom, kolima ili zemljištem ustanovljena sudska zabrana", rekla je agenciji Beta Tanja Vukotić- Marinković iz Agencije za privredne registre.  

Prema njenim rečima baza podataka Registra, koji će biti jedinstven za teritoriju cele Srbije, postepeno će se puniti na osnovu zahteva za upis koji budu podnosili poverioci.  

Registar će sadržati podatke o pravnim ili fizičkim licima kojima je izrečena zabrana, o imovini na koje se zabrana odnosi, kao i podatke o vrsti privremene mere i trajanju iste, kazala je Vukotić- Marinković.  

Prema njenim rečima, na internet stranici Agencije za privredne registre, kao i u prostorijama Agencije, građani će na osnovu podataka o imenu i prezimenu, ili matičnom broju moći da dobiju informacije da li je imovina tog lica predmet opterećenja.  

Privremene mere kojima se zabranjuje otuđenje ili opterećenje pokretnih stvari, nepokretnosti ili stvarnih prava na nepokretnostima, mogu biti donete pre, u toku ili posle okončanja sudskog postupka, rekla je ona i navela da se mera zabrane može odnositi na stanove, automobile, zemljište, pa čak i na životinje.  

Vukotić- Marinković je objasnila da niko ne može zahtevati da se podaci ne nađu u registru, kao i da niko neće moći da se poziva na to da mu podaci koji su registrovani nisu bili poznati.

U SRBIJI BEZ DOZVOLE RADI 56 RADIO I TV STANICA

B92

U Srbiji bez dozvole radi 56 radio i TV stanica, objavljeno je na sajtu Republičke organizacije za elektronske komunikacije (Ratel).

Objavljen je i spisak 47 radio i devet TV stanica iz 31 grada i sela u Srbiji i Vojvodini, koje emituju program bez obzira na to što nemaju dozvole.

Kako se navodi, RATEL je, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, preduzeo odgovarajucje mere za prekidanje rada FM i TV radio stanica, čije se emisije otkrivaju prilikom kontrole radio-frekvencijskog spektra.

Agencija je pokrenula postupke za sankcionisanje vlasnika RTV stanica, koje rade bez dozvole.

Republička radiodifuzna agencija (RRA) je 2008., prema podacima objavljenim na sajtu www.rra.org.rs, na osam godina izdala 98 dozvola za rad lokalnih privatnih i državnih TV i 255 dozvola za rad lokalnih privatnih, državnih i crkvenih radio stanica.

U međuvremenu, neke od tih stanica su privatizovane, a neke su zbog neplaćanja zakupa frekvencija izgubile dozvole ali su i dalje nastavile da rade.

EVROPSKO UDRUŽENJE ZA VASKULARNU HIRURGIJU DONELO ODLUKU O OBUCI HIRURGA U SRBIJI

Klinika za vaskularnu hirurgiju KCS-a postala je postala je edukativni centar za hirurge i anesteziologe iz evropskih zemalja.

Takvu odluku donelo je Evropsko udruženje za vaskularnu hirurgiju, zbog velikog broja najtežih operacija na krvnim sudovima koje hirurzi u Srbiji izvode sa vrhunskim rezultatima.

Neki od lekara na obuci dolaze iz najuglednijih evropskih centara, ali je broj operacija na godišnjem nivou u tim centrima daleko manji, a pacijenti mnogo lakši od onih koje operišu hirurzi u Srbiji.

Ovoga puta od srpskih hirurga uče kako da uspešno primene jednu od metoda u operaciji vratnih arterija.

Vasilis Hadžiaastasiou , direktor Transplantacionog centra u Nikoziji izjavio je da je obuka u Srbiji odlična.

"20 godina sam radio u Londonu i na Oksfordu a Sada sam na Kipru. Već imam iskustva u hirurgiji karotidnih arterija, ali na klasičan način, ne ovim metodom kojim rade vaši hirurzi.", rekao je on.

U pitanju je regionalna vrsta anestezije koja se već 6 godina primenjuje u Klinici za vaskularnu hirurgiju i ima brojne prednosti za obolele

"Bolesnici koji su potpuno budni uspešno se operišu, istovremeno oni su smireni a to je od izuzetnog značaja prilikom operacije kada se prekida protok kroz krvne sudove vrata i napajanje mozga krvlju i kada se može utvrditi da li je potrebno u toku operacije sprovesti neke dodatne postupke da bi se bolesnik zaštitio", rekao je prof dr Radomir Sinđelić, nacelnik odseka anestezije Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS.

Teške bolesti krvnih sudova u Srbiji dostižu epidemijske razmere i u protekloj deceniji broj operisanih sa najtežom komplikacijom pucanjem aneurizme trbušne aorte uvećao se čak 5 puta na godišnjem nivou.

Otuda Klinika za vaskularnu hirurgiju ima najveću pojedinačnu svetsku seriju operisanih bolesnika.

Zdravstveni centri u svetu ostvaruju ogromne prihode na edukativnim uslugama jer ulažu mnogo u vrhunsku medicinu.

B92

NOVINARSKE I MEDIJSKE ORGANIZACIJE NEZADOVOLJNE PREDLOGOM MEDIJSKE STRATEGIJE

Radna grupa, osnovana rešenjem premijera Mirka Cvetkovića, kako su, 14. septembra u zajedničkom saopštenju istakla novinarska udruženja i medijske asocijacije, usaglasila je 8.septembra Predlog medijske strategije Srbije, sa usvojenim amandmanima medijskog sektora, osim u delu koji se odnosi na osnivanje regionalnih javnih servisa.

Deo Predloga medijske strategije o regionalnim javnim servisima smatraju potpuno neprihvatljivim i praktično neodrživim Novinarske organizacije, NUNS, UNS i NDNV i medijska udruženja ANEM, Lokal pres i Asocijacija medija koji traže da se deo Predloga strategije o regionalnim javnim servisima izbriše i zahteva sprovođenje celovite zakonske redefinicije oblasti javnih servisa.

Među ukupno sedam amandmana na kojima je medijski sektor insistirao po cenu istupanja iz Radne grupe, u celini je odbijen upravo amandman o regionalnim javnim servisima, dok su ostali prihvaćeni sa izvesnim izmenama i dopunama.

Medijski sektor traži da iz konačnog teksta Medijske strategije budu izbrisane sve neprecizne formulacije, koje ostavljaju prostor za naknadna različita tumačenja vlasti i zakonodavne postupke, pre svega u delovima o medijskom vlasništvu i povlačenju države iz vlasništva u medijima.

Medijski sektor insistira da, prilikom završnih konsultacija unutar Vlade Srbije i usvajanja Predloga strategije na sednici Vlade, ne budu menjani usaglašeni suštinski zahtevi novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, uključujući i one o zaštiti konkurencije i primeni od 1.januara 2012.godine evropskih pravila o državnoj pomoći.

Pošto Vlada Srbije usvoji ovaj izvšni dokument, novinarska udruženja i medijske asocijacije zadržavaju pravo da se i pojedinačno izjasne o Medijskoj strategiji. Medijske asocijacije i novinarska udruženja aktivno će pratiti sprovođenje Medijske strategije i učiniće sve da ona ne bude "mrtvo slovo na papiru".

Medijski sektor očekuje da usvajanje ovog dokumenta označi početak uvođenja pravila i normi na potpuno haotičnoj medijskoj sceni Srbije. Medijske asocijacije a i novinarska udruženja uložili su ogromnu energiju u to da ovaj važan dokument dobije konačnu, koliko toliko prihvatljivu formu. U želji da on najzad ugleda svetlost dana, napravljeni su mnogi kompromisi. (Izvor: Fonet, NUNS)

PRVI REGIONALNI SAMIT O NOVIM MEDIJIMA BIĆE ODRŽAN 28. SEPTEMBRA 2011.

Prvi regionalni samit o novim medijima biće održan 28. septembra u hotelu „Kontinental“ u Beogradu, uz učešće stručnjaka za digitalne medije i predstavnika državnih institucija Srbije, zemalja regiona i EU, najavili su organizatori.

„NJu medija samit“ će promovisati korišćenje najsavremenijih informaciono komunikacionih tehnologija radi unapređenja i osavremenjivanja funkcionisanja medijske i marketinške industrije u regionu i Srbiji. Samit organizuju ABC Srbija i Biznis dijalog, uz podršku Uprave za Digitalnu agendu.

Cilj projekta je da kroz razmenu znanja i iskustava marketinških i medijskih profesionalaca promoviše korišćenje najsavremenijih informaciono-komunikacionih tehnologija kako bi se osavremenila medijska i marketinška industrija u regionu i Srbiji. (Izvori: Blic, Press)

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA SEDMORO NOVINARA I UREDNIKA

Nezavisno udruženje novinara Srbije, u okviru projekta besplatne pravne pomoći, od juna 2011. godine, obezbedilo je pravno zastupanje za sedmoro novinara, urednika medija i medijskih radnika. NUNS-u je do sada upućen 51 zahtev za pravnu pomoć. Osim zastupanja na sudu, članovima NUNS-a na raspolaganju su svakodnevne stručne konsultacije oko etičkih dilema u novinarstvu, kao i pravni saveti. Više informacija o besplatnoj pravnoj pomoći može se naći na sajtu NUNS-a www.nuns.rs/pravni_saveti.

ZA OSAM MESECI KODEKS OGLAŠAVANJA U MEDIJIMA

Nacionalni kodeks oglašavanja trebalo bi da bude usvojen u Srbiji u prvoj polovini sledeće godine. Potom će biti formirano samoregulatorno telo koje će nadzirati primenu pravila ovog kodeksa.

Kodeks će posebno urediti oblasti oglašavanja alkohola, diskriminaciju žena u reklamama, zloupotrebu dece, surovost prema životinjama i kozmetičku industriju. Kodeks će predviđati pre svega obavezu oglašivača da postupaju u skladu sa Zakonom o oglašavanju.

Oglasno rešenje ne sme sadržati nijedan element kojim bi se povredilo ljudsko dostojanstvo, odnosno uvredu koja se odnosi na pol, bračni status, porodični status, seksualnu orijentaciju, religijsku pripadnost, starosnu dob, rasu, invaliditet“, jedna je od stavki koja bi trebalo da se nađe u kodeksu.

Ovaj dokument će predviđati da marketinške komunikacije treba da poštuju princip jednakosti između žena i muškaraca i da treba da izbegavaju bilo koju vrstu polnih stereotipa.

Takođe, u reklamama ne treba da se sugeriše da konzumiranje alkohola može poboljšati fizičke ili mentalne kvalitete, odnosno sposobnosti. Naime, ne bi trebalo da sugerišu da konzumiranje alkohola može doprineti socijalnom, sportskom ili poslovnom uspehu.

Nacionalni kodeks o oglašavanju je dokument koji se primenjuje u 27 evropskih država, dok Evropska asocijacija za standarde u oglašavanju predstavlja neku vrstu koordinatora i centrale za samoregulativu u oglašavanju.

Samoregulativa je sistem pomoću kojeg oglasna industrija samu sebe kontroliše i vrši nadzor. (Izvor: Danas)

INSPEKCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE TREBA DA POČNE DA RADI 19. SEPTEMBRA 2011: Piratski program u Srbiji emituje 56 radio i televizijskih stanica

Piratski program u Srbiji emituje 56 radio i televizijskih stanica, a za njihovo gašenje je nadležna inspekcija pri Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva koja bi, posle brojnih najava, trebalo da počne da radi 19. septembra.

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) Milan Janković izjavio je da se poslednjih nekoliko meseci povećao broj radio-stanica koje rade bez dozvole.

Ističući da ukupan broj piratskih emitera iznosi 56, od čega je 10 televizija, Janković je istakao da Ratel, osim kontrolnih mehanizama, nema inspekciju koja bi mogla da zabrani njihov rad, jer je ona po novom Zakonu o elektronskim komunikacijama pripala nadležnom ministarstvu.

Janković je podsetio da Ratel ima dva merna centra, a kontrolori Ministarstvu i Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) mogu samo da dostavljaju zapisnike o merenju, odnosno podatke da neki emiter radi bez dozvole.

Neovlašćeno korišćenje radiofrekvencijskog spektra stvara ekonomsku neravnopravnost na tržištu, ugrožava bezbednost vazduhoplovnog saobraćaja, ali ometa rad legalnih korisnika spektra i drugih vitalnih službi koje koriste ovaj vid komunikacija, objasnio je Janković.

U Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, rečeno je da bi inspekcija za elektronske komunikacije trebala da počne da radi 19. septembra. Za sada je imenovan jedan inspektor i ako na tu proceduru u međuvremenu ne bude upućena ni jedna žalba, počeće da radi za nedelju dana, rečeno je u Ministarstvu.

Za smanjenje broja piratskih emitera nadležna je i RRA, koja na osnovu izveštaja kontrolora Ratela može da zabrani rad tih stanica, što i čini. Prema rečima portparola RRA Srboljuba Bogdanovića, praksa je pokazala da administrativna procedura zabrane kojom ta Agencija raspolaže ne može u svim situacijama biti u potpunosti delotvorna. (Izvor: Tanjug, Blic)

DOBROJ SARADNJI IZMEĐU SRBIJE I AUSTRIJE DOPRINEĆE DONOŠENJE ZAKONA O JAVNO PRIVATNOM PARTNERSTVU

Tanjug

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić završio je danas dvodnevnu posetu Beču prilikom koje je dogovoreno unapređenje bilateralnih odnosa i dolazak još jedne austrijske kompanije na srpsko tržište.

Ministar Ćirić je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, sa austrijskim ministrom za privredu, porodicu i omladinu Rajnholdom Miterlenerom ragovarao o proširenju ekonomske saradnje, kroz promociju srpske privrede i dalje podrške njenim izvozno orijentisanim kompanijama.

„Dobroj saradnji između Srbije i Austrije doprineće i donošenje Zakona o javno privatnom partnerstvu, koji će biti usvojen u oktobru ove godine, i koji će dodatno poboljšati investicionu klimu i saradnju sa austrijskim kompanijama" rekao je Ćirić.

Ministar je dodao da je pored razgovora sa predstavnicima kompanija, koje su već na srpskom tržištu, vođen i konkretan razgovor sa austrijskom firmom svetskog renomea čiji se dolazak u Srbiju uskoro očekuje.

"Uskoro ćemo i javno izaći sa konkretnim planom ove investicije", izjavio je Ćirić i zaključio da se pozitivni rezultati ove posete Beču mogu očekivati veoma brzo.
Austrija je, poslednjih pet godina, najveći investitor u srpsku privredu sa ukupnim ulaganjima kompanija od oko tri milijarde dolara.

KANCELARIJI ZAŠTITNIKA GRAĐANA OD POČETKA GODINE SE OBRATILO 8.129 LJUDI, A NAJVEĆI BROJ PRITUŽBI ODNOSI SE NA RAD UPRAVA

Kancelariji zaštitnika građana od početka godine do sada obratilo se 8.129 ljudi, a najveći broj pritužbi odnosi se na rad uprava, izjavio je juče srpski ombudsman Saša Janković.

Na otvaranju međunarodne konferencije “Uloga i izazovi za zaštitnika građana u vreme promena u Evropi” Janković je naveo da je isto toliko pritužbi bilo tokom cele prošle godine, a da je ovogodišnji broj tri puta veći u odnosu na 2009. godinu.

“Srbija je propustila 10 godina razvoja tokom devedesetih zbog čega je težak udar pretrpeo odnos između građana i institucija, a nijedna institucija ne može sebi da dopusti da se razvija uobičajenim tempom, već to u Srbiji mora da ide mnogo brže”, rekao je Janković. On je naveo da se zaštitniku građana obratilo i 20 stranih državljana, četiri osobe bez državljanstva, kao i 30 pojedinaca pripadnika nacionalnih manjina.

Kako je rekao, 154 pritužbe odnose se na povrede prava deteta, a 26 su iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat istakao je da je EU spremna da i dalje pomaže ombudsmana i da osnovni princip rada uprave mora da bude nediskriminacija i jednakost, kao i princip razmernosti i doslednosti.

Holandski ombudsman Aleks Breninkmeijer je kazao da je Saša Janković “pravi čovek na pravom mestu u Srbiji”. “On (Janković) je uspeo da izgradi snažnu kancelariju i organizuje je tako da građani Srbije imaju vere da to jeste nezavisna institucija”, rekao je Breninkmeijer i dodao da je najvažnije da ombudsman bude dostupan građanima.

Blic online

SVE VEĆI ZNAČAJ BIOMASE

RTV

Ukupan energetski potencijal biomase u Srbiji procenjen je na 2,7 miliona tona, a kada se ima u vidu to da ona potiče iz različitih izvora, kao i da se može koristiti u razne svrhe: od proizvodnje energije, papira, stočne hrane, do različitih vrsta bioplastike, njen značaj postaje sve veći.

RTV istražuje koliko se biomasa koristi u Srbiji, dalje na www.rtv.rs

NIS NAJAVIO OTVARANJE JOŠ DVA NALAZIŠTA NAFTE

Srbija bi narednih meseci mogla da dobije nova nalazišta nafte i gasa u severnom Banatu, kod mesta Majdan, kao i na planini Jelici. Naftna industrija Srbije buši nalazišta u okolini Srbobrana, kod Turije, u srednjem i severnom Banatu, a geološka istraživanja obavlja u severnoj Bačkoj, Sremu i u centralnoj Srbiji.

Naftna kompanija u ruskom vlasništvu namerava da do 2020. godine u istraživanje nafte i gasa uloži 150 miliona evra.

- Panonski basen je naša glavna meta. Plan je da se nafta i gas istražuju u Vojvodini, centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj, ali i u Rumuniji i Mađarskoj. Svim kompanijama koje posluju na ovim prostorima ponudili smo saradnju kako bi brže i lakše otkrivali naftu i gas, ali i kako bi pojeftinili istraživanja - poručio je Ivan Delić, rukovodilac Službe za geološka istraživanja Naučnotehničkog centra NIS-a, na 17. kongresu Asocijacije geoloških društava Evrope.

Delić je naveo da se uskoro očekuju rezultati iz mesta Majdan u Vojvodini, gde je urađena bušotina na 3.500 metara, specifična jer je temperatura zemljine kore 180 stepeni Celzijusa. Na Jelici će prva bušotina, dubine oko 2.000 metara, biti napravljena krajem ove godine, a na proleće će se znati prvi rezultati. Delić ističe da se očekuje nalaženje nafte i gasa u ovim bušotinama, ali je pitanje da li će količine biti dovoljne za komercijalnu eksploataciju.

Domaći geolozi u Srbiji trenutno rade i reinterpretaciju postojećih nalaza, ali i izrađuju nove. U Republici Srpskoj se, prema rečima Delića, obavljaju slični poslovi, a prve istražne bušotine trebalo bi da budu napravljene krajem sledeće godine.

Na pitanje da li domaći stručnjaci imaju dovoljno znanja, on kaže da je najbolji odgovor to što rade u Republici Srpskoj, što će istraživati u regionu, ali i što analiziraju podatke iz Sibira.

- Sve projekte koje uradimo branimo pred ruskim kolegama, a završili smo uspešno i analizu sa jednog nalazišta „Gasprom njefta“ u Sibiru i predlog istražnih bušotina - objašnjava Delić.

 Blic online

HITNO DONETI STRATEGIJU ZAŠTITE VAZDUHA I NACIONALNOG PROGRAMA ZA POSTEPENO SMANJIVANJE EMISIJA ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA

Stranka "Zeleni Srbije" traži hitno donošenje Strategije zaštite vazduha i Nacionalnog programa za postepeno smanjivanje godišnjih maksimalnih nacionalnih emisija zagađujućih materija

Kako je navedeno u saopštenju "Zelenih Srbije", rupe u ozonskom omotaču predstavljaju jednu od najvećih pretnji životu na Zemlji.

Problem stanjivanja ozonskog omotača uočen je krajem sedamdesetih godina, a činilo se kako je za njega nađeno rešenje kada je 1987. godine potpisan protokol u Montrealu kojim su zabranjeni freoni, gasovi do tada upotrebljavani u sprejevima, frižiderima i uređajima za hlađenje.

Tokom godina štetni su gasovi zamenjeni, a ozonski omotač se počeo obnavljati, mada nije dostigao gustinu koju je imao pre 1980. godine.

Do sad postignut uspeh u obnavljanju ozonskog omotača, verovatno će vrlo brzo biti uzaludan, jer se ispuštanje štetnih gasova iz industrijskih postrojenja, poput ugljen dioksida, azotnog dioksida i metana, ne smanjuje, saopštili su "Zeleni Srbije".

EVROPSKI PARLAMENT I DRŽAVE ČLANICE EU POSTIGLI DOGOVOR O VEĆOJ BUDŽETSKOJ DISCIPLINI

Tanjug

Evropski parlament i države članice Evropske unije postigli su kompromis vezan za pooštravanje budžetskih propisa, što se smatra ključnim za sprečavanje budućih dužničkih kriza, izjavili su danas izvori iz parlamenta.

"U načelu postoji dogovor" u vezi sa predlogom zakona nakon jučerašnjih pregovora, što je označilo kraj višemesečnih neslaganja po ovom pitanju, rekao je jedan od izvora agenciji AFP.

Zemlje sa velikim deficitima će, prema dogovoru, morati da polože novac na blokirane račune, uz veće automatske sankcije kao vid kazne za budžetske grešnike Evrope.

Kompromis će sutra biti predstavljen na sastanku ministara finansija zemalja EU u Poljskoj, koji treba da ga odobre, dodao je izvor.

Reviziju evropskog Pakta za stabilnost i rast, koja nije uspela da spreči povećanje deficita i dugova zemalja iznad dozvoljenih granica, predložila je Evropska komisija nakon izbijanja dužničke krize u Grčkoj prošle godine.

Tek nekoliko zemalja od 27 članica EU poštuje pravila, koja javni deficit ograničavaju na tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug na 60 odsto BDP-a.

Rast proizvodnje, ali i nezaposlenosti u južnom Banatu

RTV

Statistika govori da je industrijska proizvodnja u Južnobanatskom regionu u prvoj polovini godine veća za 2,9 odsto u odnosu na isti period 2010. Najveći rast zabeležen je u prerađivačkoj industriji i rudarstvu, a najveća kriza i dalje u tekstilnoj i metalskoj industriji.

Izvoz južnog Banata čini više od 18 odsto ukupnog izvoza Vojvodine. Zahvaljujući najviše "Petrohemiji" i "Hemofarmu" i ove godine ostvaruju se pozitivni rezultati.

U prvih pola godine obim spoljnotrgovinske razmene bio je prilično velik i iznosio je oko 700 miliona dolara . Izvoz je za skoro 50 odsto veći nego prošle godine ali je porastao i uvoz. Ipak devizni suficit je oko 10 odsto.

Najviše su se izvozili petrohemijski, farmaceutski i poljoprivredni proizvodi, uglavnom na tržište Evropske unije.

Najveći spoljnotrgovinski partneri ove godine su Italija i Nemačka.

RESTITUCIJA, NEPRAVIČNOST I KORUPCIJA

Nemanja Nenadić, Blic

Dugo očekivani povraćaj imovine oduzete sredinom prošlog veka svakako će doneti i neke nove nepravde. Očigledno je nepravično rešenje da ljudi, koji su pola veka bili lišeni imovine, a potom su na osnovu zakona donetog pre nekoliko godina prijavili potraživanja, sada ponovo moraju na šalter(e).

Umesto toga, organi vlasti (Direkcija za imovinu, sudovi, katastri, opštine itd.) trebalo bi da utvrde sve činjenice i provere postojanje pravnog osnova za svaki ranije podneti zahtev kroz međusobnu komunikaciju, a tek ako dokumentacija ne daje za pravo tvrdnjama podnosioca zahteva da ga pozovu radi prilaganja dokaza. Osim što je nepravično prevaliti obavezu prikupljanja podataka na bivše vlasnike, svaki kontakt zainteresovanih sa organima vlasti je nova prilika za korupciju.

Drugu nepravičnost i ozbiljnu diskriminaciju predstavlja pravljenje razlike kod povraćaja na osnovu potpune slučajnosti (na primer, da li je na nacionalizovanom placu u međuvremenu izgrađena zgrada ili nije).

Pravo na obeštećenje biće ograničeno budžetskim izdvajanjima za tu namenu ili pak maksimalnim iznosom po jednom vlasniku, dok se naturalna restitucija obavlja u celosti. Nepravde bi svakako bile manje uz supstituciju. Proces obeštećenja takođe nosi značajan rizik od korupcije (mada ni supstitucija ne bi bila lišena te opasnosti) jer se zasniva na procenama vrednosti oduzete imovine, koje na ovaj ili onaj način ne mogu da prođu bez odlučivanja državnih organa. Zbog svega toga bi valjalo preispitati sam koncept obeštećenja, a u slučaju da se pri njemu ostane, naći načine koji bi ove rizike učinili manjim.

BESPLATNA OBUKA ZA PREDUZETNIŠTVO UNESKO KATEDRE

Tanjug

U organizaciji Unesko katedre za studije preduzetništva, pri Univerzitetu u Novom Sadu, početkom idućeg meseca biće održan besplatni trening namenjen inovativnim preduzećima koja žele da unaprede svoje komunikacione i prodajne veštine, saopštio je Univerzitet u Novom Sadu.

U nastavku serije obuka na toj katedri, učesnici će ovog puta biti pripremani za sticanje praktičnih znanja i veština radi pravilne pripreme i ostvarivanja poslovnog sastanka, kao i prihvatanja i razumevanja komentara kupaca u vezi sa inovacijama kako bi prodaja bila bolja.

Taj trening se sastoji u kombinovanju predavanja, diskusije i praktičnih vežbi da bi bili poboljšani komunikacione veštine, vođenje poslovnog razgovora, predstavljanje sopstvenog inovativnog poslovanja, osnove pregovaranja i prodajne veštine.

Besplatna obuka Unesko katedre biće održana 5. i 6. septembra od deset do 17 sati na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a polaznici, čiji je broj ograničen, mogu za učestvovanje da se prijave na mejl adresu unescochair@uns.ac.rs.

OTVARANJE CARINARNICE U KRUŠEVCU

Beta, blic

U Kruševcu će sutra biti otvorena nova carinarnica u koju je uloženo blizu tri miliona evra, a u kojoj će raditi 40 službenika.

Kako je najavljeno, carinarnicu će otvoriti predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.  

Carinarnica, koja zauzima kompleks od oko dva hektara, u svom sastavu
ima dve carinske ispostave - u Trsteniku i Paraćinu.  

Očekuje se da će carinarnica značajno olakšati posao privrednicima kruševačkog kraja.

REGIONALNA KONFERENCIJA O IZVOZNOM FAKTORINGU BIĆE ODRŽANA 29. SEPTEMBRA 2011. GODINE

Privredna komora Beograda, u saradnji sa vodećom međunarodnom asocijacijom faktoring kompanija - Factors Chain International (FCI),  uz podršku Sekcije za razvoj faktoringa, osnovane u okviru Udruženja finansijskih organizacija, organizuje jednodnevnu Konferenciju o izvoznom faktoringu.

Saradnja sa vodećom svetskom mrežom faktoring kompanija - Factors Chain International,  koja okuplja preko 250 članica iz 68 zemalja sveta i aktivno pokriva više od  80%  međunarodnog  prometa, ima veliki značaj za dalji razvoj faktoringa na domaćem i regionalnom tržištu.

Dolazak generalnog sekretara FCI, gospodina Jeroena Kohnstamma, kao i članova ekspertskog tima ove asocijacije, predstavljaju izuzetnu priliku da se, kroz razmenu iskustava i eksperskih znanja doprinese široj informisanosti učesnika i boljem razumevanju ovog finansijskog instrumenta.

Konferencija se održava u četvrtak, 29. septembra 20011. godine, u prostorijama Privredne komore Beograda, Kneza Miloša 12 u Sali VI (10h-13h) i Sali IV a (14.30-16.30) prema priloženom programu. Učešće je bez kotizacije, uz obezbeđen simultani prevod u prvom delu konferencije.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 16.9.2011.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "ULOGA I IZAZOVI ZA ZAŠTITNIKA GRAĐANA U VREME PROMENA U EVROPI" ODRŽANA U BEOGRADU

"Uloga Zaštitnika građana u vreme tranzicije i krize je velika, ali bez sadejstva sa ostalim granama vlasti, ministarstvima i agencijama koji imaju realnu vlast, može se desiti da ombudsman govori jedno, a da se u stvarnosti dešava drugo - odnosno da građani nemaju preterane koristi od toga. Ombudsman nema budžet da pomogne siromašnoj porodici, nema mogućnost da sam promeni zakon, već nastoji da u rad drugih državnih organa unese doslednost i jasne kriterijume", istakao je republički zaštitnik građana Saša Janković na današnjoj međunarodnoj konferenciji "Uloga i izazovi za Zaštitnika građana u vreme promena u Evropi", koju je ova institucija organizovala u Palati "Srbija".

Konferencija je završni događaj dvogodišnjeg tvining projekta "Podrška jačanju institucije Zaštitnika građana Republike Srbije", koji su sprovodili institucije Ombudsmana Grčke i Kraljevine Holandije, Evropskog centra za javno pravo, uz finansijsku podršku Evropske unije. Prema rečima zaštitnika građana Saše Jankovića niz aktivnosti u okviru projekta su posebno značajne za ovu instituciju, jer su kolege iz Holandije, Grčke, Austrije i Slovenije prenele svoja iskustva, kako bi izbegli zamke sa kojima se suočava ova mlada institucija i izrazio zahvalnost kolegama na nesebičnoj pomoći. Između ostalog u toku protekle dve godine zajednički se radilo na jačanju stručne službe Zaštitnika građana posetama institucijama evropskih ombudsmana i umrežavanjem u Međunarodnu Instituciju Ombudsmana.

Ombudsmanka Grčke Kaliopi Spanu i ombudsman Kraljevine Holandije istakli su da projekat nije bio samo podrška razvitku naše institucije, već i mogućnost međusobne saradnje, iz koje su svi izvukli nova iskustva.

Konferenciji su prisustvovali saradnici stručnih službi Ombudsmana Grčke i Kraljevine Holandije, kao i čelnici institucija i nevladinih organizacija u Srbiji koji se bave zaštitom ljudskih prava.

 Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 16.9.2011.

UPUĆEN POZIV ZAINTERESOVANIMA DA SE PRIJAVE ZA MENTORE KOJI ĆE PRUŽATI POMOĆ PREDUZETNICAMA

Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Udruženje poslovnih žena Srbije pozvali su sve zainteresovane da se prijave za mentore koji će pružati pomoć preduzetnicama koje su u početnoj fazi poslovanja ili imaju poteškoća u vođenju sopstvenog posla.

Budući mentori treba da najmanje pet godina aktivno upravljaju privrednim subjektom, odnosno da su na rukovodećim funkcijama i da su spremni da prenesu svoje znanje i iskustvo.

Deset izabranih mentora imaće priliku da pohađaju obuku za mentore na osnovu metodologije koju je Nacionalna agencija za regionalni razvoj razvila sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju JICA.

Njima će na taj način biti pružena prilika da budu deo Evropske mreže mentora ženskog preduzetništva i promovišu svoje poslovanje učešćem na konferencijama, seminarima i sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Mentori ženskog preduzetništva je naziv projekta koji realizuju Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Udruženje poslovnih žena Srbije, čiji je cilj formiranje nacionalne mreže mentora ženskog preduzetništva, koja će pružiti pomoć preduzetnicama da poboljšaju svoje poslovanje.

Mreže mentora ženskog preduzetništva biće formirane u najmanje 15 država u Evropi i zajedno će činiti Evropsku mrežu mentora ženskog preduzetništva.

Mreža se realizuje u okviru Programa za konkurentnost i inovacije (CIP), finansiranog od strane Evropske komisije.

U Srbiji žene su vlasnice ili imaju udela u vlasništvu u 25 procenata svih privrednih subjekata (u Evropi 34 procenta), dok u 17 procenata privrednih društava žene su i vlasnice i istovremeno obavljaju menadžersku funkciju.

U Evropskoj uniji pokrenute su inicijative za ohrabrivanje žena da započnu sopstveni biznis. Nakon formiranja Evropske mreže ambasadora ženskog preduzetništva, 2011. godine formira se i Evropska mreža mentora ženskog preduzetništva radi pružanja višeg nivoa podrške ženama preduzetnicama.

Izvor: Tanjug, 16.9.2011.

PREMA PODACIMA REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU U AVGUSTU U SRBIJI NIJE ZABELEŽENA INFLACIJA

U avgustu u Srbiji nije zabeležena inflacija, dok je na međugodišnjem nivou rast cena dostigao 10,5 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

"U prvih osam meseci ove godine inflacija u Srbiji bila je 6,2 odsto", navedeno je u saopštenju.

Najveći rast cena u avgustu zabeležen je u grupi Komunikacije, za 5,4 odsto, zbog većih cena pojedinih usluga fiksne telefonije i Rekreacija i kultura, za 2,7 odsto, zbog većih cena udžbenika.

Najveći pad cena zabeležen je kod hrane i bezalkoholnih pića -1,3 odsto, zbog nižih cena povrća i voća u ovom periodu.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena se definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Izvor: Tanjug, 12.9.2011.

PRODATO 400.000 DRŽAVNIH ZAPISA: • Aukcija tromesečnih državnih hartija od vrednosti održana 8. septembra 2011. godine •

Na aukciji tromesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održanoj 8. septembra 2011. godine, prodato je 400.000 državnih zapisa, ukupne nominalne vrednosti 4.000.000.000,00 dinara. To predstavlja 100,00 odsto obima emisije.

Državni zapisi su prodati po diskontnoj stopi od 11,90 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 8. decembra 2011. godine.

Izvor: Vebsajt Uprave za trezor, 8.9.2011.

Službena mišljenja:

 • Ministarstvo finansija: OBAVEZA NEREZIDENTA DA OBAVESTI PORESKI ORGAN O LICU KOJE JE NJEGOV PORESKI PUNOMOĆNIK - Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji: član 14
 • Ministarstvo finansija: USLOVI ZA OTPIS KAMATE NA DOSPELE OBAVEZE PO OSNOVU POREZA NA KAPITALNE DOBITKE - Zakon o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje: član 2

… dalje u pravnoj bazi Paragraf Lex

Sudska praksa:

 • Privredni apelacioni sud: OVLAŠĆENJA SUDA DA ODLUČI KOJE ĆE OD PREDLOŽENIH DOKAZA IZVESTI - Zakon o parničnom postupku: član 221 stav 2
 • Privredni apelacioni sud: OVLAŠĆENJE ZAKUPCA DA ODNESE DODATKE KOJIMA JE POBOLJŠAO ZAKUPLJENU STVAR - Zakon o obligacionim odnosima: član 585 stav 5
 • Privredni apelacioni sud: PREĆUTNO ODOBRAVANJE INVESTICIONIH RADOVA NA ZAKUPLJENOJ NEPOKRETNOSTI - Zakon o obligacionim odnosima: član 572
 • Privredni apelacioni sud: TROŠKOVI KONTROLE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI NAMIRNICA I PREDMETA OPŠTE UPOTREBE - Zakon o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe: član 24 stav 2
 • Privredni apelacioni sud: TROŠKOVI ZAKUPODAVCA NA IME ODRŽAVANJA ZAKUPLJENE STVARI - Zakon o obligacionim odnosima: član 570

… dalje u pravnoj bazi Paragraf Lex

Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 13.9.2011. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"Strong elekctronics"

17452177

St. broj 2357/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2019

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 42. St. broj 2357/11. godine pokrenuo postupak stečaja nad "Strong elekctronics", matični broj 17452177, PIB 102528462, po predlogu stečajnog poverioca Banca intesa, AD Beograd, Hypo Alpe-Adria-Bank, AD Beograd i Euro bank EFG AD Beograd od 23. juna 2011, 14. juna 2011. i 17. juna 2011. godine.
II. Za stečajnog upravnika imenovan je Banjalučkić Huseina iz Novog Beograda, Narodnih heroja 25/3.
III. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izvršenju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika održaće se 4. oktobra 2011. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 227.
IV. Ispitno ročište određuje se za 12. januar 2012. godine u 10,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 227.
V. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS" prijave svoja potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja u dva primerka a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VI. Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, 25. avgusta 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

"Marox" d.o.o.

 

22 St. broj 2145/11

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1995

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 22. St. 2145/11 od 15. jula 2011. godine otvorio je postupak stečaja nad "Marox" d.o.o., Beograd, Ada Ciganlija br. 7, po predlogu Narodne banke Srbije.
II. Imenovan je za stečajnog upravnika Srdanović Milorad iz Novog Beograda, Otona Župančića br. 36/17.
III. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS" prijave svoja potraživanja. Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku tog poverioca.
IV. Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 19. septembar 2011. godine u 12,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 207/II sprat.
VI. Ispitno ročište određuje se za 23. septembar 2011. godine u 12,00 časova, koje će održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 207/II sprat.
VII. Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda 15. jula 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

DOO za proizvodnju promet i usluge "DEMETRA"

07720718

St. broj 152/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

 

 

Privredni sud u Zaječaru i to stečajni sudija Milena Stevanović, doneo je Rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka St. 152/11 dana 17. maja 2011. godine., a na osnovu obaveštenja NBS da je dužnik DOO za proizvodnju promet i usluge "DEMETRA" Knjaževac, MB. 07720718, obustavilo sva plaćanja u neprekidnom trajanju do dve godine sa stanjem na dan 30. jul 2011. godine.
U prethodnom stečajnom postupku napred navedeni dužnik, DOO "DEMETRA" Knjaževac, podneo je unapred pripremljeni plan reorganizacije, dana 22. avgusta 2011. godine, povodom koga je doneto rešenje o imenovanju prethodnog stečajnog upravnika Dragane Todorović, licencirani stečajni upravnik iz Bora, radi utvrđivanja tačnosti podataka iz podnetog Plana reorganizacije.
Zakazano je ročište za odlučivanje o predlogu i za glasanje o unapred pripremljenom Planu za dan 30. septembar 2011. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Zaječaru, u sudnici broj 4.
Pozivaju se poverioci dužnika DOO za proizvodnju promet i usluge "DEMETRA" Knjaževac, da pristupe na napred navedeno ročište.
Obaveštavaju se poverioci da mogu da izvrše uvid u predlog unapred pripremljenog plana reorganizacije, u prostoriji Privrednog suda u Zaječaru, soba broj 9.
Pozivaju se zainteresovana lica da sve primedbe na podneti predlog unapred pripremljenog plana reorganizacije, kojima osporavaju sadržinu istog predloga unapred pripremljenog plana reorganizacije, a naručito osnov i visinu planom obuhvaćenih potraživanja dostave stečajnom dužniku i Privrednom sudu u Zaječaru s pozivom na broj 152/11, u roku koji nije kraći od 15 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
Predlagač plana je u obavezi da odgovor na primedbe dostavi Privrednom sudu u Zaječaru s pozivom na broj 152/11, u roku od osam dana od dana prijema primedbe u sudu.
Ovaj oglas objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Zaječaru dana 23. avgusta 2011. godine i biće objavljen u "Službenom glasniku RS" i u tri visokotiražna dnevna lista i to u listu "Politika", "Večernje novosti" i u listu "Blic".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

"Matejići" d.o.o.

07976062

Posl. broj 5 St. 373/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2035

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem broj St. 373/2011 od 23. avgusta 2011. godine otvorio je postupak stečaja nad dužnikom "Matejići" d.o.o. Brus, Igroš, PIB 101141233, mat. broj 07976062.
Za stečajnog upravnika imenuje se Miroslava Matović iz Kraljeva.
Stečajni sudija Danijela Dukić, sudija ovog suda.
Pozivaju se svi poverioci stečajnog dužnika da prijave svoja potraživanja ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", ili "Danas", kako obezbeđena tako i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Pozivaju se svi poverioci koji imaju izlučna prava da podnesu zahteve stečajnom upravniku da im se iz stečaja izluči stvar koja ne ulazi u stečajnu masu.
Poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 4. oktobar 2011. godine sa početkom u 9,30 časova u Privrednom sudu u Kraljevu, soba broj 15, a ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazuje se za 24. novembar 2011. godine u 9,30 časova u istom sudu soba broj 15.
Stečajni postupak je otvoren 23. avgusta 2011. godine, a rešenje i oglas su istaknuti na oglasnoj tabli suda 23. avgusta 2011. godine, i oglas je dostavljen "Služenom glasniku RS" i dnevnom listu "Danas" Beograd.
Dostava rešenja o otvaranju stečajnog postupka izvršiće se shodno članu 71. stav 1. Zakona o stečaju.
Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana od dana prijema istog ili od dana objavljivanja oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

"EMC" DOO

20259698

5. St. broj 480/2011

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2023

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem St. broj 480/2011 od 23. avgusta 2011. godine otvorio je postupak stečaja nad dužnikom "EMC" DOO Kruševac, Bulevar Nikole Pašića 20/25, mat. br. 20259698, PIB: 104869978.
Za stečajnog upravnika imenuje se Branko Mijanac iz Beograda, telefon 063/215-359.
Stečajni sudija Danijela Dukić, sudija ovog suda.
Pozivaju se svi poverioci stečajnog dužnika da prijave svoja potraživanja ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" ili dnevnom listu "Danas", kako obezbeđena tako i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Pozivaju se svi poverioci koji imaju izlučna prava da podnesu zahtev stečajnom upravniku da im se iz stečaja izluči stvar koja ne ulazi u stečajnu masu.
Poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 4. oktobar 2011. godine u 11,30 časova u Privrednom sudu u Kraljevu, soba broj 15, a ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazuje se za 24. novembar 2011. godine u 10,30 časova u istom sudu soba broj 15.
Stečajni postupak je otvoren 23. avgusta 2011.
godine, a rešenje i oglas su istaknuti na oglasnoj tabli suda 23. avgusta 2011. godine i oglas je dostavljen u "Službenom glasniku" Beograd, i Dnevnom listu "Danas".
Dostava rešenja o otvaranju stečajnog postupka izvršiće se shodno članu 71. stav 1. Zakona o stečaju.
Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana od prijema istog ili od dana objavljivanja oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS", Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog Suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

"Nikos" DOO

17183079

5. St. broj 401/2011

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2024

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem St. broj 401/2011 od 23. avgusta 2011. godine otvorio je postupak stečaja nad dužnikom "Nikos" DOO Kruševac, Kajmakčalanska 8, matični broj 17183079, PIB: 100314725.
Za stečajnog upravnika imenuje se Branko Mijanac iz Beograda, telefon 063/215-359.
Stečajni sudija Danijela Dukić, sudija ovog suda.
Pozivaju se svi poverioci stečajnog dužnika da prijave svoja potraživanja ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" ili dnevnom listu "Danas", kako obezbeđena tako i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Pozivaju se svi poverioci koji imaju izlučna prava da podnesu zahtev stečajnom upravniku da im se iz stečaja izluči stvar koja ne ulazi u stečajnu masu.
Poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 4. oktobar 2011. godine u 10,30 časova u Privrednom sudu u Kraljevu, soba broj 15, a ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazuje se za 24. novembar 2011. godine u 10 časova u istom sudu soba broj 15.
Stečajni postupak je otvoren 23. avgusta 2011. godine, a rešenje i oglas su istaknuti na oglasnoj tabli suda 23. avgusta 2011. godine i oglas je dostavljen u "Službenom glasniku" Beograd, i Dnevnom listu "Danas".
Dostava rešenja o otvaranju stečajnog postupka izvršiće se shodno članu 71. stav 1. Zakona o stečaju.
Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana od prijema istog ili od dana objavljivanja oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS", Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U SOMBORU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

AD Brodogradilište "Apatin"

 

St. broj 37/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/APATIN+BA.shtml/seo=/companyid=362

Privredni sud u Somboru u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom AD Brodogradilište "Apatin" iz Apatina, Dunavska obala 2, zakazuje dopunsko ispitno ročište za 3. oktobar 2011. godine sa početkom u 8,30 časova u Privrednom sudu u Somboru, Venac vojvode Živojina Mišića 23, sudnica broj 4.

PRIVREDNI SUD U SOMBORU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

IGM "Telečka" AD

 

St. broj 70/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/TELECKA.shtml/seo=/companyid=1420

Privredni sud u Somboru u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom IGM "Telečka" AD iz Kule, 25. maja 18, zakazuje dopunsko ispitno ročište za 3. oktobar 2011. godine sa početkom u 9,30 časova u Privrednom sudu u Somboru, Venac vojvode Živojina Mišića 23, sudnica broj 4.

PRIVREDNI SUD U UŽICU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

"Fama 007" d.o.o.

20339080

2. St. broj 161/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

 

 

Privredni sud u Užicu, rešenjem St. broj 161/2011 od 25. avgusta 2011. godine, otvorio je postupak stečaja nad dužnikom "Fama 007" d.o.o. Zlatibor, Tržni centar b.b., MB 20339080, PIB 105191843, zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.
Za stečajnog upravnika određena je Slavica Dunjić, dipl. ekonomista iz Užica, Nikole Pašića 38d.
Određeno je ispitno ročište za 18. januar 2012. godine sa početkom u 11,00 časova soba broj 50/III.
Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prijavom u dva primerka, sa dokazima.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika, bez odlaganja.
Određeno je prvo poverilačko ročište za 7. oktobar 2011. godine sa početkom u 11,00 časova, soba broj 50/III, te će se istoga dana održati sednica Skupštine poverilaca.
Rešenje istaknuto na oglasnu tablu Suda, sa oglasom 25. avgusta 2011. godine.

Likvidacije:

U periodu od 29. avgusta do 2. septembra 2011. godine na web site - u Agencije za privredne registre objavljeni su oglasi o pokretanju postupka likvidacije za sledeće privredne subjekte:


Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

165163

HASE - U LIKVIDACIJI

Smederevo

02.09.2011

60

165152

MARINELLI MAX - U LIKVIDACIJI

Petrovac

02.09.2011

60

165148

SPASOJEVIĆ TRANSPORT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

02.09.2011

60

165141

FINAL BALANCE - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

02.09.2011

60

165133

MON - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

02.09.2011

60

165129

ST.G - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

02.09.2011

60

165117

SOFRONIJE ING PLUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

02.09.2011

60

165098

BELGRADE RENT-A CAR - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

02.09.2011

60

165091

DAVITO - U LIKVIDACIJI

Ražanj

02.09.2011

60

165071

LEGATT - U LIKVIDACIJI

Leskovac

01.09.2011

60

165064

AUTO-GAS SISTEMI - U LIKVIDACIJI

Kovin

01.09.2011

90

165056

V & M COMPANY - U LIKVIDACIJI

Valjevo

01.09.2011

60

165054

COOLSHADE - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

01.09.2011

60

165022

LIGUOBIN - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

01.09.2011

60

165016

INTERTEX - U LIKVIDACIJI

Krupanj

01.09.2011

60

165014

LIONA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

01.09.2011

60

164997

FRUIT AGROLINE - U LIKVIDACIJI

Kruševac

01.09.2011

60

164986

MANUS - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

01.09.2011

60

164988

NET PLUS - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

01.09.2011

60

164972

MODA TREND - U LIKVIDACIJI

Kruševac

01.09.2011

60

164967

TRI ARHITEKTI - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

01.09.2011

60

164963

ESOPETROL - U LIKVIDACIJI

Topola

01.09.2011

60

164961

LISTANA - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

01.09.2011

60

164950

MANGALICUM - U LIKVIDACIJI

Subotica

31.08.2011

60

164942

PUNKTUM - U LIKVIDACIJI

Subotica

31.08.2011

60

164928

DZIMI TRANSPORT - U LIKVIDACIJI

Subotica

31.08.2011

60

164914

PRINCET - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

31.08.2011

60

164920

DUNIG - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

31.08.2011

60

164908

SAN DISTRIBUCIJA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

31.08.2011

60

164904

BANKER - INVEST - U LIKVIDACIJI

Veliko Gradište

31.08.2011

60

164895

INN ALOE TRADE - U LIKVIDACIJI

Bač

31.08.2011

60

164867

FARMAKOM - U LIKVIDACIJI

Leskovac

31.08.2011

60

164891

VOJVODINATURIST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

31.08.2011

60

164862

E.H.I. - U LIKVIDACIJI

Kruševac

31.08.2011

60

164858

IFODA GROUP - U LIKVIDACIJI

Paraćin

31.08.2011

60

164852

SMART TRAVEL - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

31.08.2011

60

164836

TERMOVENT-PLUS - U LIKVIDACIJI

Niš - Palilula

30.08.2011

60

164814

MEGA R.L.A - U LIKVIDACIJI

Zrenjanin

30.08.2011

60

164810

CRAN KOP - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

30.08.2011

60

164799

INSOMNIA DESIGN - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

30.08.2011

60

164795

KOJA PLUS - U LIKVIDACIJI

Vladimirci

30.08.2011

60

164791

A.A.D. COMPANY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Grocka

30.08.2011

60

164766

FAMILIJA MR TRADE PLUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

30.08.2011

60

164762

CMS SOLUTIONS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

30.08.2011

60

164758

GEMBIRD SERBIA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

30.08.2011

60

164756

LIBERSAGO - U LIKVIDACIJI

Kovačica

30.08.2011

60

164749

FURRA WVP - U LIKVIDACIJI

Preševo

29.08.2011

60

164741

ZODRA - U LIKVIDACIJI

Vršac

29.08.2011

60

164731

NECLINE - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

29.08.2011

60

164713

CENTROKOP - U LIKVIDACIJI

Vranje

29.08.2011

60

164706

PROVANSA TOURS - U LIKVIDACIJI

Čačak

29.08.2011

60

164695

VIKI AUTO OCCASIONEN - U LIKVIDACIJI

Preševo

29.08.2011

60

164684

REAL ESTATE POINT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

29.08.2011

60

164737

PROFILE CONSULT SERBIA - U LIKVIDACIJI

Sjenica

29.08.2011

60

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 5.9.2011.