Aktuelne vesti na dan 14. decembar 2011

 


PrelistavajuĆi dnevne novineParagraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Časopis je namenjen svima onima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.

Aktuelan broj 32-33/ decembar >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima onima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.

Aktuelan broj 33/15-30. novembar >>>

CARINSKI INSTRUKTOR - elektronski dnevni časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formatiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 7-8/ novembar >>>

PRAVNI INSTRUKTOR - elektronski dnevni časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formatiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke

Aktuelan broj 7-8. novembar >>>
SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 93 OD 9.12.2011/ODABRANI DOKUMENTI

U PRAVNOJ BAZI PARAGRAF LEX OBJAVLJENO VIŠE KOMENTARA PROPISA I PRILOGA

 • STOPA ZATEZNE KAMATE 1,4045%
  Na osnovu objavljenog podatka o indeksima potrošačkih cena u Republici Srbiji u novembru 2011. godine (indeks 100,9) i fiksne stope od 0,5%, stopa zatezne kamate za novembar 2011. godine iznosi 1,4045%.
 • PRIMER: UGOVOR O OSNIVANJU JAVNOG DVODOMNOG AKCIONARSKOG DRUŠTVA
 • IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU ZA 2011. GODINU ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA KOJE IMAJU STATUS POTENCIJALNIH KANDIDATA ZA ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJI: • Bosna i Hercegovina i Albanija•

Bosna i Hercegovina

Politički kriterijumi

Ekonomski kriterijumi

Zakonodavstvo EU

Albanija

Politički kriterijumi

Ekonomski kriterijumi

Zakonodavstvo EU

 • UPIS U IMENIK STEČAJNIH UPRAVNIKA: • Stečajni upravnici su dužni da najkasnije do 4. januara 2012. godine dostave Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika dokaz o postojanju, odnosno nepostojanju radnog odnosa •

Licenca

Uslovi za izdavanje licence

Postupak izdavanja licence

Uslovi za obnavljanje licence

Postupak obnavljanja licence

Oduzimanje licence

Imenik stečajnih upravnika

Imenik aktivnih stečajnih upravnika

Imenik neaktivnih stečajnih upravnika i posledice gubljenja statusa aktivnog stečajnog upravnika

 • KOMENTAR NAJNOVIJIH IZMENA I DOPUNA ZAKONA O BIOCIDNIM PROIZVODIMA - "Sl. glasnik RS", br. 92/2011

Izrazi upotrebljeni u Zakonu i liste aktivnih supstanci

Privremena dozvola i bezbedno korišćenje biocidnih proizvoda

Inspekcijski nadzor

Uzimanje uzoraka u inspekcijskom pregledu

Prava, dužnosti i ovlašćenja inspektora

 • KOMENTAR NAJNOVIJIH IZMENA I DOPUNA ZAKONA O HEMIKALIJAMA - "Sl. glasnik RS", br. 92/201

Definicije

Inspekcijski nadzor

Uzimanje uzoraka u inspekcijskom pregledu

Ovlašćenja inspektora

 • UTVRĐIVANJE ZAKLJUČNE OCENE IZ VLADANJA UČENIKA
 • KORIŠĆENJE SUBVENCIJE ZA ZAPOSLENE NA ODREĐENO VREME U SLUČAJU PRODUŽENJA UGOVORA O RADU
 • PRAVILA O PREFERENCIJALNOM POREKLU ROBE KOJA SE PRIMENJUJU U REPUBLICI SRBIJI

Opis preferencijalih pravila o poreklu robe koja se primenjuju u trgovini između Srbije, Evropske unije, SAP zemalja/teritorija (CEFTA-2006), Republike Turske i država EFTA

Potpuno dobijeni proizvodi

Dovoljno obrađeni ili prerađeni proizvodi

Dijagonalna kumulacija porekla

Načelo teritorijalnosti

Direktni transport

Izložbe

Zabrana povraćaja ili oslobođenje od plaćanja carine

Dokazi o poreklu

Opis preferencijalnih pravila o poreklu u trgovini između Republike Srbije i Ruske Federacije, Republike Belorusije i Republike Kazahstan (zemalja članica carinske unije)

Preferencijalna pravila o poreklu na osnovu opšte šeme preferencijala (GSP)

ODRŽAN SASTANAK KOMITETA ZA PRAVNA PITANJA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVETA EVROPE U PARIZU

Sastanak Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, u čijem radu su učestvovali članovi Delegacije Narodne skupštine Nataša Vučković i Željko Ivanji, održan je danas, 13. decembra, u Parizu.

Na sastanku je razmotren Nacrt izveštaja i rezolucije "Premeštanje stanovništva kao oblik kršenja ljudskih prava", razmotren uvodni memorandum izveštaja "Ljudska prava i porodični sudovi" i održana rasprava o mogućnosti formiranja Podkomiteta za vladavinu prava.

Član Komiteta za pravna pitanja Nataša Vučković izabrana je od strane članova Komiteta za izvestioca na temu "Promovisanje alternativa zatvorskim kaznama". Trenutno u zamljama članicama Saveta Evrope postoji ozbiljan problem preopterećenosti zatvorskih kapaciteta koji umanjuje uticaj zatvorskih kazni na proces rehabilitacije i borbe protiv recidiviteta.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 13.12.2011.

U DOMU NARODNE SKUPŠTINE RS ODRŽANO JAVNO SLUŠANJE NA TEMU "PROBLEMATIKA ZAVRŠETKA PRIVATIZACIJE U SRBIJI U SVETLU NASTUPA NOVE EKONOMSKE KRIZE" • U dosadašnjem postupku privatizacije raskinuto 30 odsto kupoprodajnih ugovora u Srbiji, zbog nepoštovanja preuzetih obaveza

U dosadašnjem postupku privatizacije u Srbiji raskinuto je oko 30 odsto kupoprodajnih ugovora, a nezadovoljni bivši radnici i mali akcionari velikog broja privatizovanih preduzeća u Srbiji zatražili su danas u Skupštini Srbije da se ponište privatizacije njihovih firmi.

Na javnom slušanju rasprave o procesu privatizacije u Srbiji, posebno u okolnostima svetske krize, koju je organizovao skupštinski Odbor za predstavke i predloge, ukazano je da je veliki broj privatizacija sproveden nelegalno i da je veliki broj ljudi ostao bez posla, a imovina rasprodata.

Odbor za predstavke i predloge osudio je nedolazak predstavnika Ministarstva ekonomije, Agencije za privatizaciju i odbijanje članova skupštinskog Odbora za privatizaciju da prisustvuju javnom slušanju rasprave. Predsednik Odbora za predstavke i predloge Saša Dujović potvrdio je da je predstavnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i direktoru Agencije za privatizaciju Vladislavu Cvetkoviću uredno poslat poziv.

Savetnik u Ministarstvu finansija Marinko Bošnjak naveo je da je u dosadašnjem postupku privatizacije raskinuto 30 odsto kupoprodajnih ugovora u Srbiji, zbog nepoštovanja preuzetih obaveza. Bošnjak je ukazao i na problem koji se javlja oko privatizacije društvenih firmi koja još nisu ni registrovana, a posebnu teškoću u vlasničkoj transformaciji predstavljaju preduzeća koja su u procesu restruktuiranja.

Predsednik malih akcionara Robnih kuća "Beograd" Radoje Arsenić ponovio je optužbe protiv bivšeg ministra Mlađana Dinkića i bivše direktorke Agencije za privatizaciju Vesne Džinić, tvrdnjom da su oni oštetili radnike te firme koji su je decenijama gradili. "Dinkić je radnicima odredio naknadu od po 135 evra po godini staža, a Vesna Džinić je dobijala platu 3.000 evra mesečno", podsetio je Arsenić navodeći to kao primer nepravde.

Predstavnik malih akcionara i zadrugara iz Srpskog Miletića Vesna Petković, kao i prisutni poslanici opozicije u Skupštini Srbije, bili su jednodušni u oceni da je obradivo zemljište trebalo da bude izuzeto iz privatizacije, jer prema njihovoj oceni, nejpojmljivo je da stranci budu vlasnici obradivog zemljišta u našoj zemlji. Poslanici opozicije su se pozvali na primer Hrvatske, gde je nemoguće da neko iz Srbije postane vlasnik obradivih površina i podsetili da je Vlada Srbije načinila grešku u tom pravcu, pogotovo kad se zna da poljoprivreda jedina od privrednih grana poslednjih godina beleži suficit u trgovini sa svetom.

Prema podacima skupštinskog Odbora za predstavke i predloge, samo u ovoj godini stiglo je 17 predstavki građana, njihovih udruženja ili predstavnika sindikata u kojima je zatražena zaštita njihovih interesa u procesu privatizacije, a najviše ih je bilo iz Vojvodine. Na javnom slušanju bilo je prisutno više desetina nezadovoljnih radnika koji su aplauzima pozdravljali zahteve svojih kolega, a prisutni su bili i poslanici, među kojima najviše iz opozicionih stranaka - Srpske radikalne stranke i Nove Srbije.

Izvor: Tanjug, 13.12.2011.

ZAKLJUČCI REPUBLIČKOG ODBORA SINDIKATA PRAVOSUĐA SRBIJE SA SEDNICE ODRŽANE 12. DECEMBRA 2011. GODINE

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije, na sednici održanoj 12.12.2011. godine, doneo je sledeće zaključke:

"1. Da se nastavi saradnja sa Ministarstvom pravde na realizaciji drugog dela potpisanog Protokola koji se odnosi na primanja za sledeću godinu i insistira na doslednom poštovanju Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe u cilju poboljšanja materijalnog položaja svih zaposlenih;
2. Da se zahteva veće izdvajanje iz Budžeta za pravosuđe jer ono iznosi samo 0,61% BDP u cilju poboljšanja uslova rada i nesmetanog funkcionosanja pravosuđa;
3. Da se uspostavi saradnja sa Društvom sudija Srbije u cilju podizanja svesti Visokog saveta sudstva o tome da bi trebalo da bude čuvar prava, struke i nezavisnosti pravosuđa, kao i posrednik između Vlade i pravosuđa;
4. Da se sportski susreti zaposlenih u pravosuđu 2012. godine održe u Bugarskoj.

Imajući u vidu činjenicu da su osnovni ciljevi reforme pravosuđa efikasnost, jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i unapređenje pravne sigurnosti, kao i to da je procena stručnjaka da država od koruptivnih aktivnosti gubi i do osam posto BDP, opravdano je podneti predlog ministarki pravde i koordinatorki Vlade za borbu protiv korupcije da se založi za to da procenat izdvajanja iz BDP za pravosuđe bude veći ili barem približno isti onom koji se gubi zbog korupcije. Pored toga, opravdano je zahtevati odgovor od ministarke pravde zbog čega je izdvajanje iz Budžeta za pravosudje smanjeno za 15% u odnosu na 2008. godinu, i to u vreme sprovođenja reforme koja ne samo da nije rezultirala najavljivanom uštedom nego je lošom procenom dovela do povećanja troškova.

Na kraju, javno pohvaljujemo Ministarstvo pravde Srbije jer je prvi deo potpisanog Protokola realizovalo u dogovorenom roku."

Izvor: Vebsajt Sindikata pravosuđa, 13.12.2011.

PREDUZETNICI ZAHTEVAJU OD VLADE ZAMRZAVANJE POSTOJEĆIH DUGOVA PORESKOJ UPRAVI PO OSNOVU DOPRINOSA, POREZA NA DOHODAK I DRUGIH, NA PERIOD OD 12 DO 60 MESECI

Zajednica preduzetnika PKS zatražiće od Vlade da im omogući stend baj aranžman, koji podrazumeva zamrzavanje postojećih dugova Poreskoj upravi po osnovu doprinosa, poreza na dohodak i drugih, na period od 12 do 60 meseci, kaže predsednik IO Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije Dušan Perić.

To je bio jedan od predloga koji je iznet u razgovorima na sastanku sa nadležnima u Ministarstvu finansija, kojem je prisustvovao Dušan Perić, a predstavljen je na drugoj sednici IO Zajednice preduzetnika PKS. Tokom grejs perioda, preduzetnici bi se obavezali da redovno plaćaju porez i doprinose, a nakon toga, onaj ko ispuni sve obaveze u tom periodu za koji se opredelio (od 12 do 60 meseci), stekao bi pravo na benefit u vidu otpisivanja kamate, koja iznosi čak 0,2 odsto dnevno. Posle grejs perioda ušlo bi se u reprogram dugova u periodu od 6 meseci do godinu dana, u kojem bi preduzetnici izmirili prispeli dug i servisirali tekuće obaveze. Smatramo da za tri-četiri godine nećemo biti u ovako teškoj situaciji, kaže predsednik IO Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije Dušan Perić.

"Želimo da veliku grupaciju onih koji duguju uvedemo u legalne tokove, a pri tome ne tražimo opraštanje dugova", dodaje Perić, ukazujući da preduzetnici ne mogu da izmire obaveze iz ekonomskih razloga. Vlada već ima predlog promena zakona o poreskom sistemu, koji još nisu usvojeni. Međutim, u tom predlogu nema preduzetnika, već samo velikih privrednih društava.

Koordinator za mala i srednja privredna društva u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Gračanac istakao je da će se PKS zalagati za objedinjavanje svih interesa i rešavanje problema svih preduzetnika u Srbiji.

Prilikom razmatranja informacije o rezultatima Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške udruženjima preduzetnika za 2011. godinu, ukazano je da je od stotinupedeset udruženja preduzetnika, za sredstva konkurisalo svega 48.

U Srbiji ima oko 225.000 preduzetnika i procenjuje se da su im dugovanja velika. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku početkom oktobra ove godine, u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva posluje 2.377 samostalnih i 20 ortačkih radnji, što je više za 36 u odnosu na 2010. godinu, u sektoru rudarstva 128 samostalnih i 1 ortačka radnja, za tri manje nego 2010. godine, u prerađivačkoj industriji, u kojoj ima 36.845 preduzetničkih radnji, posluje za 571 manje radnji nego prošle godine, u sektoru građevinarstva 20.481 radnja, odnosno 15 manje nego 2010.

U sektoru trgovine na veliko i malo, u koji spadaju i popravka motornih vozila i motocikala, posluje 62.571 radnja, dok je više od 2.100 radnji ugašeno. U sektoru saobraćaja i skladištenja registrovano je 26.668 radnji, što je za 146 manje nego 2010. godine. Broj radnji povećan je u odnosu na prošlu godinu u sektoru stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti za 787, zatim u sektoru informacija i komunikacija za 312, kao i u oblasti administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti za 213.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 13.12.2011.

U SKLADU SA NACRTOM ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA - GRUPACIJA IZVOZNIKA, UVOZNIKA I DISTRIBUTERA MEDICINSKIH SREDSTAVA PKS PREDLAŽE DA VREDNOST TAKSE NA ŽALBU KOMISIJI TREBA DA BUDE U KORELACIJI SA VREDNOŠĆU JAVNE NABAVKE

Distributeri, izvoznici i uvoznici medicinskih sredstava suočeni su s velikim problemom likvidnosti, zbog zaostalih, nenaplaćenih potraživanja, istaknuto je na sednici Grupacije u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako je saopšteno, predstavnici Grupacije izvoznika, uvoznika i distributera medicinskih sredstava pripremiće, u cilju obezbeđenja plaćanja, predlog mera za uspostavljanje održivog sistema u snabdevanju medicinskim sredstvima, po ugledu na mere koje su usaglasili predstavnici Grupacije veledrogerija.

Pošto su dugovanja zdravstvenih ustanova, odnosno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prevelika, ove firme uskoro neće moći da se zadužuju kod banaka, a ugrožena je likvidnost njihovog poslovanja, samim tim i redovna isporuka medicinskih sredstava, objavljeno je na sajtu PKS.

Zdravstvene ustanove raspisuju tendere na osnovu potreba, za koje nisu obezbeđena sredstva pa se javne nabavke realizuju na bazi planova i predviđanja, ukazano je na sednici.

Posebno je istaknut i problem nedostatka sredstava za investiciono i tekuće održavanje medicinske opreme.

Predstavnici trgovaca medicinskim sredstvima, diskutujući o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o javnim nabavkama, izneli su niz primedbi koje su se odnosile na neefikasan rad Komisije za zaštitu prava, transparentnost javnih nabavki, postupak podnošenja zahteva za zaštitu prava, proceduru za prilaganje dokaza o ispunjenosti uslova i druge.

Predloženo je da vrednost takse na žalbu Komisiji treba da bude u korelaciji sa vrednošću javne nabavke, kako jedna žalba ne bi mogla da blokira nabavku velike vrednosti.

Takođe, naručilac bi trebalo da uz objavu plana javnih nabavki na portalu nadležne uprave, obelodani i procenu vrednosti nabavke, kako ponuđači ne bi gubili vreme i novac pripremajući ponudu koja im unapred ne odgovara, piše na sajtu komore.

Izvor: Tanjug, 13.12.2011.

U SKLADU SA PREDLOGOM ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI - OD 2012. GODINE POSLODAVAC ĆE MOĆI DA ISPLATI ZARADE SAMO AKO PLATI I POREZE I DOPRINOSE

Nova poreska procedura mogla bi radnike, kojima se ne plaćaju doprinosi, da ostavi i bez primanja. Od 2012. poslodavac će moći da isplati zarade samo ako plati i poreze i doprinose

Zaradu bez kašnjenja trenutno isplaćuje svega petina poslodavaca. S druge strane, čak 41 odsto preduzeća sa platom kasni tri i više meseci. Statistika bi uskoro mogla da bude i gora. I to ne samo zbog krize, već i izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Sl. glasnik RS", br. 80/2002, 84/2002 - ispr., 23/2003 - ispr., 70/2003, 55/2004, 61/2005, 85/2005 - dr. zakon, 62/2006 - dr. zakon, 63/2006 - ispr. dr. zakona, 61/2007, 20/2009, 72/2009 - dr. zakon i 53/2010 - prim. red), koje će onemogućiti da firme isplaćuju plate ukoliko istovremeno ne izmire i poreze i doprinose na zarade.

- Banke će od Nove godine kontrolisati da li je poslodavac izmirio sve obaveze. Ako nije, neće moći da isplati zarade - kaže za "Novosti" Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Firme trenutno duguju čak 317 milijardi dinara na ime ovih obaveza, a kada se tome dodaju i neplaćeni porezi, dug je najmanje 500 milijardi dinara.

- Postoji opasnost da poslodavci zakoče sa isplatom plata, ali oni koji ne isplaćuju doprinose podležu i drugoj vrsti odgovornosti - objašnjava Đidić. - Podneli smo mnogo krivičnih prijava zbog toga. Ko ne poštuje zakon, snosiće posledice. Sada 50.000 firmi ne uplaćuje radnicima poreze i doprinose. Poreska uprava ne može sve da isprati, jer ima svega 800 inspektora za rad na terenu.

Bankare nova zaduženja nikako nisu obradovala. Pre svega, jer nemaju motiva da gube klijente, niti da preuzmu dodatni posao.

- Nismo još obavešteni kako će to zaista funkcionisati, ali je najlogičnije da to radi Poreska uprava - kažu u Uniji poslodavaca. - Preko Fonda PIO se lako može videti ko uplaćuje obaveze, a ko ne, ali oni kao da ne razmenjuju podatke. Banke će verovatno morati da angažuju dodatne ljude i te troškove će svaliti na klijente. Privreda će na to davati milione godišnje i onda je čitava ušteda preko "seče" propisa bila uzaludna. Sasvim je moguće da će firme koje su u lošoj situaciji, a to su mala preduzeća i preduzetnici, prorediti isplatu plata. Država umesto da smanjuje opterećenja i reže svoje troškove samo prenosi nelikvidnost, najpre na privredu, a sada i na zaposlene.

S. B.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista Večernje novosti, 12.12.2011.

PREDLOG ZAKONA O ZADRUGAMA BI TREBALO DA SE NAĐE U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI POČETKOM NAREDNE GODINE

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović izrazio je danas očekivanje da će se Predlog zakona o zadrugama naći u skupštinskoj proceduri početkom naredne godine.

Petrović je na skupu "Stanje i perspektive razvoja zadrugarstva", koji je održan na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, istakao da će usvajanje tog akta omogućiti rešavanje postojećih problema u zadrugarstvu i otvoriti prostor za nove, bolje organizacione oblike udruživanja, pre svega poljoprivrednika.

Prema njegovim rečima, primena tog dokumenta nakon usvajanja trebalo bi da razreši probleme u ovoj oblasti i ukine formalne smetnje sa kojima se postojeće zadruge suočavaju.

U tom segmentu postoji veoma komplikovana pravna situacija zbog toga što je ogromna zadružna svojina i dalje formalno-pravno društvena, objasnio je ministar.
On je rekao da bi ovaj zakon trebalo da uspostavi mehanizam kako da u najkraćem mogućem roku sve što je nesporna imovina postane zadružna svojina, a da ono što je sporno ode na sud i tamo, koliko je moguće brzo, dobije rešenje.

Drugi cilj tog zakona, kako je dodao, jeste da napravi institucionalni okvir koji će omogućiti svakome ko želi da se udruži sa drugima na principima zadrugarstva da to učini na što lakši i celishodniji način.

Poljoprivrednici na taj način mogu da povećaju efikasnost svoje proizvodnje, smanje troškove, povoljnije nabave potreban repromaterijal i unaprede konkurentnost, ukazao je Petrović.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.12.2011.

U SKLADU SA ZAKONOM O DOPUNI ZAKONA O RATIFIKACIJI OPCIONOG PROTOKOLA UZ KONVENCIJU PROTIV TORTURE I DRUGIH SUROVIH, NELJUDSKIH ILI PONIŽAVAJUĆIH KAZNI I POSTUPAKA - ZAŠTITNIK GRAĐANA JE ODREĐEN DA OBAVLJA POSLOVE NACIONALNOG MEHANIZMA ZA PREVENCIJU TORTURE

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je danas da tortura u Srbiji ne može biti iskorenjena, ali da je uz preventivno delovanje moguće da se svede na najmanju meru. "Tortura kao pojava postoji i uvek će postojati. Nije je moguće iskoreniti, ali cilj je dovesti je na najmanju moguću meru prevencijom, odnosno utvrđivanjem torture", rekao je Janković na današnjem okruglom stolu "Predstavljanje Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture" u Beogradu, u organizaciji Zaštitnika građana RS i Misije OEBS u Srbiji.

Prema njegovim rečima, kako bi stepen torture bio smanjen, potrebno je delovati preventivno, tako što će nadležni, republički zaštitnik građana i pokrajinski ombudsman obilaziti mesta potencijalne torture, razgovarati sa osobama koje su tamo smeštene i stručnjacima koji rade sa njima.

Rut Van Rijn, šefica Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava u Misiji OEBS u Srbiji je istakla da je OEBS i Zaštitnik građana zajedno razvili sistem koji su neophodni da se vrši nadzor nad sprovođenjem zakona, a takođe je vrlo važna uloga nevladinog sektora, koji ima veliko iskustvo u nadzorima ustanova zatvorenog tipa.

Naime, Zaštitnik građana je Zakonom o dopuni Zakona o ratifikaciji Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 7/2011 - prim. red) određen da obavlja poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture. U obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture Zakonom je predviđena saradnja sa ombudsmanima autonomnih pokrajina i udruženjima čijim je statutom predviđeni cilj udruživanja unapređenje i zaštita ljudskih prava i sloboda, u skladu sa zakonom.

Nacionalni mehanizmi za prevenciju torture su tela koja vrše kontinuirani monitoring mestima gde se nalaze lica lišena slobode, pre svega policijskim stanicama, ustanovama socijalne zaštite stacionarnog tipa, psihijatrijskim bolnicama i zatvorima, a u cilju prevencije torture i drugih surovih, nehumanih i ponižavajućih kazni ili postupaka.

Na okruglom stolu su predstavljeni osnovni principi i dosada preduzete aktivnosti Zaštitnika građana RS na uspostavljanju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, kao i modeli saradnje Zaštitnika građana RS sa Pokrajinskim ombudsmanom i civilnim društvom. Takođe su najavljene posete više od 80 ustanova širom Srbije kako bi se pojačao stepen prevencije, a smanjio nivo torture u ustanovama zatvorenog tipa.

Učesnici rasprave su predstavnici relevantnih državnih organa, domaćih i stranih organizacija.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 13.12.2011.

U SKLADU SA ZAKONOM O HEMIKALIJAMA - AGENCIJA ZA HEMIKALIJE PODSEĆA UVOZNIKE, PROIZVOĐAČE, DISTRIBUTERE I FIZIČKA LICA DA ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA DOBIJANJE DOZVOLA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI PROMETA, ODNOSNO DOZVOLA ZA KORIŠĆENJE NAROČITO OPASNIH HEMIKALIJA ISTIČE 18. DECEMBRA 2011. GODINE

Agencija za hemikalije, sagledavajući da rok za podnošenje zahteva za dobijanje dozvola za obavljanje delatnosti prometa odnosno dozvola za korišćenje naročito opasnih hemikalija ističe 18. decembra 2011. godine, podseća uvoznike, proizvođače, distributere i fizička lica da su dužni da podnesu zahtev za dobijanje dozvole Agenciji za hemikalije odnosno nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.

S obzirom da je Agenciji za hemikalije i nadležnom organu jedinica lokalne samouprave dat rok za izdavanje dozvola od godinu dana odnosno najkasnije do 18. decembra 2012. godine, primena člana 72. Zakona o hemikalijama ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010 i 92/2011 - prim. red) koji se odnosi na obavezu da se naročito opasne hemikalije prodaju samo licima koja imaju dozvolu (izuzimajući lica koja na osnovu čl. 71. i 72. Zakona o hemikalijama ne moraju da pribave dozvolu) počinje nakon isteka ovih godinu dana. Navedeno znači da uvoznici, proizvođači i distributeri do 18. decembra 2012. godine mogu da prodaju naročito opasne hemikalije ne proveravajući da li kupac ima dozvolu ili je oslobođen u skladu sa Zakonom o hemikalijama. Međutim, u vršenju inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o hemikalijama i propisa donetih na osnovu njega inspektor ima pravo i dužnost da utvrđuje da li je zahtev za izdavanje dozvole podnet u zakonom propisanom roku.

Za promet naročito opasnih hemikalija obavezna je dozvola, osim ako se naročito opasna hemikalija prodaje naučnoistraživačkim organizacijama, licima koja obavljaju kulturnu delatnost, organima državne uprave, javnim agencijama i organima jedinica lokalne samouprave kojima su naročito opasne hemikalije neophodne za obavljanje poslova, pravnim i fizičkim licima koja imaju dozvolu za proizvodnju odnosno promet lekova u skladu sa zakonom kojim se uređuju lekovi, kao i pravnim licima odnosno preduzetnicima koji naročito opasne hemikalije koriste u industrijske ili profesionalne svrhe i drugim imaocima dozvole za obavljanje delatnosti prometa ili dozvole za korišćenje naročito opasnih hemikalija.

U cilju olakšavanja komunikacije između pravnih lica i preduzetnika koji se bave proizvodnjom, prometom i korišćenjem naročito opasnih hemikalija Agencija za hemikalije pripremila je tekst izjava kojima kupac naročito opasnih hemikalija garantuje da ispunjava uslove iz člana 71. odnosno člana 72. Zakona o hemikalijama.  Posle 18. decembra 2012. godine uvoznici, proizvođači i distributeri moraju od svojih kupaca da traže ili dozvolu ili napred navedenu izjavu. Ovlašćeni inspektori utvrđivaće da li stavljanje u promet i korišćenje naročito opasnih hemikalija obavlja lice koje za to ima dozvolu.

Izvor: Vebsajt Agencije za hemikalije, 13.12.2011.

NARODNA BANKA SRBIJE DONELA ODLUKU KOJA BI TREBALA DA OMOGUĆI MANJA IZDVAJANJA BANAKA NA RAČUN NBS I UČINI DA KREDITIRANJE BUDE ATRAKTIVNIJE

NBS omogućila lakše kreditiranje preduzeća koja dobro posluju. Firme iz srednje kategorije trebalo bi da se jednostavnije finansiraju i refinansiraju svoje obaveze.
Izvršni odbor NBS doneo je juče odluku koja bi trebala da omogući manja izdvajanja banaka na račun NBS i učini da kreditiranje bude atraktivnije. Tako će firme iz srednje kategorije moći da se jednostavnije finansiraju i refinansiraju svoje obaveze. Takođe, nova odluka omogućava veći potencijal bankama za odobravanje novih kredita i lakšu otplatu starih i novih pozajmica. Dužnici će moći da računaju na niže kamatne stope i duže rokove otplate zajmova.

- Odluka o obaveznoj rezervi banaka se ne menja, ali smo usvojili superiorniju, jer ne ubrizgava dodatnu likvidnost u situaciji kada je inflacija iznad cilja i održava dodatnu sigurnost depozita građana - kaže Dejan Šoškić, guverner NBS.

Novim načinom tretiranja rizika, bankama ostaje 57 milijardi dinara, ali one kako je rekao guverner, mogu i više da plasiraju u kredite. Centralna banka veruje da nema izrazitih rizika da će tako oslobođen novac banke zameniti u devize.

- Ova odluka olakšaće kreditiranje privrede, a neće biti ugroženi bitni aspekti finansijske stabilnosti - rekao je Šoškić. - Domaći bankarski sistem je likvidan i ima 1,9 milijardi evra na deviznim računima, kao i 125 milijardi dinara u hartijama od vrednosti NBS, što je dovoljno za njihovu kreditnu aktivnost.

Centralna banka veruje da nema izrazitih rizika da će tako oslobođen novac banke zameniti u devize.

U narednoj godini centralna banka očekuje da rast kreditne aktivnosti banaka bude umeren.

Banke se, kako je rekao Šoškić, postepeno sve više okreću dinarskim vrstama kreditiranja, i iako u početku kamatne stope nisu konkurentne sa kamatama na devizne kredite, očekuje se da će ta vrsta kredita sa padom inflacije i referentne kamatne stope postati jeftinija.

- NBS ne može direktno da ubrizgava novac privredi,jer bi to bilo u suprotnosti sa dobrom praksom uređenih finansijskih sistema u svetu.

DINAR JAK

- Dinar je u poslednjih šest meseci najstabilniji u poređenju sa valutama zemalja sa sličnim režimom deviznog kursa - istakao je Dejan Šoškić. - Od polovine godine dinar je oslabio 0,5 odsto, što je znatno manje u odnosu na ostale valute u okruženju - Mađarsku, Poljsku, Tursku, Češku, Rumunsku i Hrvatsku. Dinar je, kao i ostale valute u okruženju, u novembru oslabio u odnosu na oktobar, i to u proseku za dva odsto.

ROBNI ZAPISI

Guverner je najavio emitovanje robnih zapisa, što će omogućiti jeftinije kreditiranje poljoprivrede.

S. MORAVČEVIĆ

Izvor: Vebsajt dnevnog lista Večernje novosti, 13.12.2011.

POTVRĐEN UGOVOR O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA CRNOM GOROM

Narodna skupština Republike Srbije potvrdila je Ugovor između Republike Srbije i Crne Gore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak (dalje: Ugovor).
Podsećamo da je Ugovor potpisan u Beogradu, 20. jula 2011. godine.

Zakon o potvrđivanju, kao i tekst Ugovora, objavljeni su u "Sl. glasniku RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2011 od 7.12.2011. godine.

O navedenom će diplomatskim kanalima biti obaveštena crnogorska strana.

Očekuje se da Ugovor u narednom periodu (do kraja 2011. godine) bude potvrđen i u Skupštini Crne Gore (nezvanične informacije govore da je Skupština Crne Gore potvrdila Ugovor, kao i da se očekuje objavljivanje teksta Ugovora u Službenom listu, o čemu će crnogorska strana nadležne organe Republike Srbije blagovremeno obavestiti diplomatskim kanalima).

S tim u vezi, shodno članu 28. Ugovora (Stupanje na snagu), Ugovor će stupiti na snagu datumom poslednjeg od tih obaveštenja, a njegove odredbe se primenjuju u odnosu na poreze na dohodak koji je ostvaren u svakoj poreskoj godini koja počinje prvog januara ili posle prvog januara kalendarske godine koja neposredno sledi godini u kojoj Ugovor stupa na snagu.

Izvor: Redakcija, 13.12.2011.

INDEKSI POTROŠAČKIH CENA U REPUBLICI SRBIJI, NOVEMBAR 2011.

Indeksi potrošačkih cena se definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Cene ovih proizvoda i usluga u novembru 2011. godine, u odnosu na oktobar 2011. godine, u proseku su povećane za 0,9%. Potrošačke cene u novembru 2011. godine, u odnosu na isti mesec 2010. godine, povećane su za 8,1%, dok su u odnosu na decembar 2010. povećane za 7,7%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u novembru 2011. godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (1,4%), Hrana i bezalkoholna pića (1,2%), Odeća i obuća i Transport za po (1,1%), dok je pad cena zabeležen u grupi Alkoholna pića i duvan (-0,9%).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
 
1) Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno).

SEMINARI POD NAZIVOM "JAČANJE INDIVIDUALNOG I INSTITUCIONALNOG INTEGRITETA ZAPOSLENIH U DRŽAVNOJ UPRAVI/JAVNOM SEKTORU" BIĆE ODRŽANI 15. I 16. DECEMBRA I 22. I 23. DECEMBRA 2011. GODINE U BEOGRADU

Odsek za programe obuke Agencije za borbu protiv korupcije će u dva termina, 15-16. i 22-23. decembra organizovati seminar pod nazivom Jačanje individualnog i institucionalnog integriteta zaposlenih u državnoj upravi/javnom sektoru.

Seminar predstavlja nastavak započete saradnje i namenjen je zaposlenima u organima državne uprave, lokalne samouprave i javnom sektoru koji se bave upravljanjem ljudskim resursima.
Program ima za cilj da unapredi znanja i veštine polaznika o korupciji, individualnom i institucionalnom integritetu, preventivnim mehanizmima za borbu protiv korupcije, značaju transparentnosti i lične odgovornosti zaposlenih, nepristrasnosti i objektivnosti u kontekstu upravljanja ljudskim resursima što će sveukupno doprineti profesionalnijem odnosu prema radu i unaprediti organizacionu kulturu i ponašanje.

Za navedene termine grupe su popunjene, a svi zainteresovani za buduću saradnju mogu se javiti Odseku za programe obuke.

Izvor: Vebsajt Agencije za borbu protiv korupcije, 13.12.2011.

REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE UPUTILO JAVNI POZIV ZA ISKAZIVANJE ZAINTERESOVANOSTI ZA PRUŽANJE KONSULTANTSKIH USLUGA ZA PRIPREMU RNIDS-A ZA SERTIFIKACIJU PO ISO 27000 STANDARDU • Rok za prijavu je 10. januar 2012. godine •

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) raspisuje javni poziv za iskazivanje zainteresovanosti za pružanje konsultantskih usluga za pripremu RNIDS-a za sertifikaciju po ISO 27000 standardu.

Posao uključuje snimanje poslovnih procesa, gap analizu, izradu novih poslovnih procesa po ISO 27000 standardu, analizu informacionog sistema i izradu plana prilagođavanja, kao i ostale aktivnosti i pripremu dokumenata za uspešnu sertifikaciju i vođenje procesa na strani RNIDS-a prilikom sertifikacije.

Da bi se kvalifikovao, konsultant mora da ima najmanje 5 (pet) godina radnog iskustva na poslovima pripreme za sertifikaciju, ili evaluacije za dodelu sertifikacije po ISO 27000 ili BS7799-2 standardu.

Očekivano trajanje posla je dva konsultant/meseca.

Objavljivanje javnog poziva za pribavljanje konsultantskih usluga je planirano za sredinu januara 2012. godine.

Dopise sa iskazivanjem zainteresovanosti i listom kvalifikacija slati do 10.01.2012. na: konkurs@rnids.rs

Izvor: Vebsajt Registra nacionalnog Internet domena Srbije, 12.12.2011.

POTPISANI MEMORANDUM O SARADNJI, UGOVOR O PODACIMA KATASTRA NEPOKRETNOSTI I UGOVOR O USTUPANJU PODATAKA DIGITALNOG ORTOFOTOA IZMEĐU REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA I MUP-a • Podaci RGZ-a dostupni za potrebe policije

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Nenad Tesla potpisali su danas Memorandum o saradnji, Ugovor o podacima katastra nepokretnosti i Ugovor o ustupanju podataka digitalnog ortofotoa.

Dačić je tom prilikom istakao da je obaveza svih državnih organa da maksimalno međusobno iskoriste kapacitete kako bi što bolje obavljali svoj posao.

Prema njegovim rečima, MUP će zahvaljujući pomenutim dokumentima moći da pristupi bazi podataka u katastru nepokretnosti, kao i snimcima iz vazduha koje je načinio Republički geodetski zavod.

On je naglasio da će ti podaci biti korišćeni isključivo za potrebe Kriminalističke policije, ali i Sektora za vanredne situacije, uz potpunu zaštitu podataka o ličnosti.

Dačić je u tom smislu ukazao na značaj savremenih informacionih tehnologija, zahvaljujući kojima će MUP u realnom vremenu moći da dođe do potrebnih podataka.

Tesla je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je prepoznat značaj delovanja tog zavoda, uz ocenu da to obavezuje na još efikasniji, brži i bolji rad.

On je objasnio da potpisana dokumenta u praksi znače da će, na primer u slučaju požara na nekoj lokaciji, Sektor MUP-a za vanredne situacije zahvaljujući podacima iz Republičkog geodetskog zavoda moći tačno da utvrdi koliko je ljudi i koja tehnika potrebna za brzo reagovanje.

Prema njegovoj oceni, imajući u vidu činjenicu da je zavod snimcima iz vazduha pokrio 97 odsto teritorije Srbije ti podaci biće značajni MUP-u i u cilju očuvanja javnog reda i mira.
Takođe, kako je dodao, MUP će zahvaljujući direktnoj vezi sa zavodom u svakom trenutku biti upućen i u sve promene i ažuriranja podataka.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.12.2011.

NA OSNOVU ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU I PRAVILNIKA O ISPITU ZA IZVRŠITELJA - OBJAVLJEN OGLAS ZA PRIJAVLJIVANJE KANDIDATA ZA POLAGANJE ISPITA ZA IZVRŠITELJA U JANUARSKOM ISPITNOM ROKU • Rok za dostavljanje prijave za polaganje ispita je 20 dana od dana objavljivanja ovog oglasa u "Sl. glasniku RS", odnosno 29. decembar 2011. godine, a pismeni deo ispita biće održan na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 25. januara 2012. godine •

Oglas za prijavljivanje kandidata za polaganje ispita za izvršitelja u januarskom ispitnom roku objavljen je u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 93/2011 od 9.12.2011. godine.

Na osnovu člana 359. stav 1. Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 - prim. red) i člana 7. Pravilnika o ispitu za izvršitelja ("Sl. glasnik RS", br. 74/2011 i 81/2011 - prim. red - dalje: Pravilnik), Ministarstvo pravde objavljuje oglas za prijavljivanje kandidata za polaganje ispita za izvršitelja u januarskom ispitnom roku

I Polaganje ispita za izvršitelja održaće se na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u skladu sa odredbama Pravilnika.

II Na osnovu odredaba člana 8. stav 2. Pravilnika, ispit za izvršitelja može da polaže lice koje je državljanin Republike Srbije, koje je poslovno sposobno, koje je završilo pravni fakultet (diplomske akademske studije-master odnosno osnovne studije u trajanju od najmanje 4 godine), koje ima najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima izvršenja odnosno tri godine radnog iskustva na pravnim poslovima.

III Pozivaju se sva zainteresovana lica koja ispunjavaju uslove da podnesu prijavu za polaganje ispita za izvršitelja Ministarstvu pravde.
IV Ispitne oblasti i pravni izvori za polaganje ispita za izvršitelja su sadržani u Programu ispita za izvršitelja koji čini sastavni deo Pravilnika.
Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela.

Pismeni deo ispita održaće se na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dana 25. januara 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.
O datumu, vremenu i mestu održavanja usmenog dela ispita obaveštavaju se svi kandidati koji su položili pismeni deo ispita.

V Prijava za polaganje ispita se podnosi na obrascu koji je odštampan uz ovaj oglas i koji se preuzima sa internet stranice Ministarstva pravde www.mpravde.gov.rs.
Neblagovremene, nepotpune, odnosno neuredne prijave odbacuju se u smislu člana 10. stav 2. Pravilnika.

VI Kandidat za polaganje ispita uz prijavu podnosi sledeća dokumenta u originalu ili overenoj fotokopiji:

1) uverenje o državljanstvu Republike Srbije,
2) izvod iz matične knjige rođenih,
3) diplomu o završenom pravnom fakultetu (diplomske akademske studije -master odnosno osnovne studije u trajanju od najmanje 4 godine),
4) potvrdu o najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima izvršenja, odnosno tri godine na pravnim poslovima, sa tačnim opisom poslova izvršenja, odnosno pravnih poslova koje je kandidat obavljao,
5) fotokopiju lične karte odnosno fotokopiju izvoda elektronskog čitača biometrijske lične karte

VII Naknada za polaganje ispita za izvršitelja iznosi 11.800,00 dinara. Navedeni iznos se uplaćuje na račun 840-1562845-88, model 97, poziv na broj odobrenja 4410300AR00360742321, svrha uplate: Naknada za polaganje ispita za izvršitelja, primalac: Ministarstvo pravde, Nemanjina 22-26, Beograd.

Prijava za polaganje ispita za izvršitelja tarifira se na osnovu Zakona o republičkim administrativnim taksama u iznosu od 200,00 dinara za podnošenje prijave, a u iznosu od 350,00 dinara za odluku po prijavi za ispit. Ukupan iznos takse od 550,00 dinara se uplaćuje na račun 840-742221843-57, poziv na broj 97 50-016, svrha uplate: Republička administrativna taksa, primalac: Budžet Republike Srbije.

Uz prijavu i priložene dokaze kandidat je dužan da dostavi dokaz o uplati naknade za polaganje ispita za izvršitelja i dokaz o uplati republičke administrativne takse.

VIII Prijava za polaganje ispita za izvršitelja sa dokazima dostavlja se u roku od 20 dana od dana objavljivanja ovog oglasa u "Službenom glasniku Republike Srbije" na adresu: Ministarstvo pravde Republike Srbije, Beograd, Nemanjina 22-26, sa naznakom "Prijava za ispit za izvršitelja".

Osoba zadužena za kontakt povodom oglasa je Nenad Jovanović, telefon broj 011/3622-342.

Oglas za ispit za izvršitelja sa obrascem prijave - januarski rok http://www.mpravde.gov.rs/lt/news/vesti/oglas-za-prijavljivanje-kandidata-za-polaganje-ispita-za-izvrsitelja-u-januarskom-ispitnom-roku.html

Prijava za ispit za izvršitelja - januarski rok http://www.mpravde.gov.rs/lt/news/vesti/oglas-za-prijavljivanje-kandidata-za-polaganje-ispita-za-izvrsitelja-u-januarskom-ispitnom-roku.html

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 13.12.2011.

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U NOVEMBRU 2011. GODINE

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 11.398,3 miliona evra i bile su za 125,5 miliona evra veće nego na kraju oktobra, pre svega zbog međuvalutnih promena.

Tokom novembra ostvareni su prilivi po osnovu donacija, u iznosu od 6,4 miliona evra. Iz deviznih rezervi je u novembru po osnovu izmirenja obaveza prema inokreditorima isplaćeno 12,6 miliona evra. Istovremeno, banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle neto 17,0 miliona evra.

Inače, neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a, na kraju novembra su iznosile 6.612,0 miliona evra. Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 448,0 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 1.417,0 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru je iznosio 1.163,4 miliona evra, što je za 95 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini je realizovano ukupno 17,4 milijarde evra.

U novembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 3,4%, dok je za prvih jedanaest meseci ove godine dinar prema evru nominalno aprecirao za 1,5%. Narodna banka Srbije u novembru nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Kabinet guvernera

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 13.12.2011.

UPUĆEN JAVNI POZIV DIPLOMIRANIM INŽENJERIMA ŠUMARSTVA ZA PREDPRIJEMNU OBUKU U TRAJANJU OD ČETIRI DANA KOJA POČINJE 13. DECEMBRA 2011. GODINE

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede obaveštava sve zanteresovane inžinjere šumarstva - oblast šumarstvo, diplomirane inžinjere šumarstva - oblast šumarstvo i diplomirane inžinjere šumarstva - master - oblast šumarstvo koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije da resorno ministarstvo organizuje, u utorak 13. decembra 2011. godine u 14 časova, predprijemnu obuku u trajanju od četiri dana koja će se obaviti u amfiteatru na Šumarskom fakultetu u Beogradu (Kneza Višeslava 1).

Obavljanje predprijemne obuke predstavljaće uslov svim kandidatima za prijem u radni odnos na poslovima inventure privatnih šuma, za potrebe Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Dodatne informacije možete dobiti na brojeve telefona: 011 3348 399, 011 3348 424 - Veljko Đorđević i Verica Petrović.

Izvor: Vebsajt Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, 8.12.2011.

OTVOREN SOS BROJ ZA PRIJAVU NASILJA U ŠKOLAMA

Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović danas je, u okviru projekta čiji je cilj iskorenjivanje nasilja i stvaranje bezbednih škola, otvorio SOS broj putem kojeg će žrtve i svedoci nasilja u školama moći da prijave ta dela.

Obradović je na konferenciji za novinare istakao da je strateški cilj akcije da se zaustavi i iskoreni nasilje i da se deci osnovnih i srednjih škola omogući bezbedno okruženje i bezbedni uslovi za učenje.

Ministar je naveo da je namera uvođenja ove telefonske linije da žrtve i svedoci nasilja imaju mogućnost da te slučajeve prijave i da se time pokrene procedura rešavanja problema.

Na pozive na SOS broj 0800/200-201 odgovaraće stručno lice Ministarstva prosvete i nauke, koje će prosleđivati informacije na određene adrese, a hitni slučajevi biće rešavani odmah.

Zavisno od vrste problema, onaj koji prijavljuje nasilje biće upućen na odgovarajuće institucije ili će rešavanje problema preuzeti ministarstva rada i prosvete.

Osobe koje će odgovarati na te pozive radiće od 8.30 do 16.30 časova, a izvan tog vremena sve pozive registrovaće telefonska sekretarica.

Nasilje će moći da se prijavi i anonimno, a osobama koje se jave biće postavljeno približno 20 pitanja, među kojima su gde i kad se nasilje desilo, da li je prijavljeno upravi škole, gradskom prosvetnom inspektoru, kao i uputstva kako to da učine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 8.12.2011.

VLADA KRAJEM NEDELJE USVAJA BUDŽET

 Tanjug

Vlada Srbije usvojiće na sednici krajem nedelje predlog budžeta za 2012. godinu i odmah ga proslediti skupštini na usvajanje.

I ove godine usvajanje budžeta kasni jer je, prema Zakonu o budžetskom sistemu, Vlada Srbije u obavezi da utvrdi predlog budžeta za narednu godinu najkasnije 1. novembra, a Skupština Srbije da ga izglasa do 15. decembra.

Turbulentna politička situacija mogla bi da prolongira usvajanje budžeta u Skupštini Srbije, iako je premijer Mirko Cvetković prošle sedmice rekao da će predlog tog najvažnijeg finansijskog dokumenta biti upućen parlamentu na vreme i u skladu sa ranije postignutim dogovorom vlade i MMF-a.

Poslanici SPO i SVM najavili su da će podržati stavljanje na dnevni red predloga budžeta za narednu godinu, kada on stigne u parlament, dok će LSV o tome odlučiti kada vidi tekst tog predloga zakona.

LSV i SVM su, međutim, ponovili da će glasati za budžet samo ukoliko njime za Vojvodinu, shodno Ustavu Srbije, bude predviđeno sedam odsto sredstava iz državne kase.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec ocenio je da će budžet Srbije za narednu godinu biti "socijalno-razvojni", ali na "skromnom nivou realnih mogućnosti poreskih obveznika".

Zbog pregovora o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti s MMF, koji su završeni 16. novembra, priprema Predloga zakona o budžetu za 2012. je odložena do početka decembra.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa, u slučaju da Skupština Srbije ne donese budžet u skladu sa budžetskim kalendarom, da se pređe na privremeno finansiranje, koje može da traje najviše tri meseca.

Ukoliko budžet ne bude donet ni do 15. marta naredne godine, privremeno finansiranje može da bude produženo za još tri meseca, kao što je to bilo 2007. godine. Tako je budžet za tu godinu izglasan tek 22. juna 2007. godine.

Kašnjenja u izradi budžeta za narednu godinu, kao i u njegovom dostavljanju najvišem zakonodavnom telu nisu neuobičajena, jer je tako bilo i prethodnih godina, kada je taj ključni finansijski akt usvajan poslednjih dana decembra.

Dešavalo se da se poslanici o tom aktu izjašnjavaju čak i pred ponoć poslednjeg dana devedesetodnevnog jesenjeg zasedanja.

Ovogodišnji budžet izglasan je 29. decembra prošle godine, budžet za 2010. godinu 21. decembra 2009. godine, a budžet za 2009. godinu 29. decembra 2008. godine, bukvalno sat i po pre ponoći i pre završetka jesenjeg zasedanja.

Rasprava o budžetu uvek je bila burna, a pored standardnih kritika opozicije, neretko se dešavalo da one stižu i od pojedinih stranaka vladajuće većine.

Budžet za 2010. je, inače, "prošao" uz pomoć glasova samostalnih poslanika.

I budžet za 2008. godinu usvojen je poslednjih dana decembra, tačnije 26. decembra 2007. godine, dok su budžeti za 2006. i 2005. godinu usvojeni na vreme, budući da su izglasani u novembru.

IZMENE ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI PREDVIĐAJU DA POSLODAVCI ISTOVREMENO SA ISPLATOM ZARADA ZAPOSLENIMA UPLAĆUJU I POREZE I DOPRINOSE

Izmenama koje je Vlada Srbije uputila parlamentu po hitnom postupku predviđeno je i da Poreska uprava ima mogućnost da objavi spisak najvećih dužnika.
Do sada je objava podataka o poreskim obveznicima bila službena tajna.

Procene su da preduzeća i građani po osnovu poreza i doprinosa duguju državi više od 700 milijardi dinara, a da je od toga polovina dug 100 najvećih dužnika.

Među najvećim dužnicima su, kako tvrde u Poreskoj upravi, poznati biznismeni i estradne ličnosti, političari i sportisti, ali i javna i komunalna preduzeća.

Poreska uprava je sredinom jula podnela inicijativu za izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji, kako bi mogla da objavljuje imena poreskih dužnika na svom sajtu i u medijima.

Poslanici će na novoj sednici razmotriti i izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica koje je Vlada Srbije takodje uputila parlamentu po hitnom postupku.

Izmenama tog zakona, između ostalog, predviđeno je uvođenje poreske olakšice za korisnika slobodne zone pod uslovom da poreski obveznik u slobodnoj zoni obavlja samo proizvodnu delatnost.

Pravnik, B92

PRIVEDEN SUDIJA IZ KRALJEVA

Policija je privela sudiju Osnovnog suda u Kraljevu S.T. iz Raške i magacionera sudskog depoa u Raški M.N.

Policija je saopštila da su uhapšeni suvlasnici jednog preduzeća iz Novog Pazara.

Prema saopštenju policije, oni su osumnjičeni da su u periodu od 2008 do 2011. prodavali i prisvajali sudsku robu koja je bila oduzeta kao predmet izvršenja krivičnog dela i uskladištena u magacinu sudskog depoa.

Sudija S.T. je u periodu 2008. i 2009. dok je bio predsednik tadašnjeg Opštinskog suda u  više navrata osuđenom S.R. odlagao izvršenje zatvorske kazne od osam meseci, posle čega je ta kazna zastarela.

S.T. i M.N. su, prema policijskom saopštenju, robu iz sudskog depoa, vrednu oko 6, 5 miliona dinara, prodavali licima iz Novog Pazara. Oni su od takođe privedenih H. i M. za to primili "do sada utvrđenu sumu" od oko 70.000 dinara.

SPORNA PRIVATIZACIJA 10 VOJVOĐANSKIH ZADRUGA

RTV, Beta

Odbori za predloge i predstavke Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine nekoliko meseci bavili su se zahtevima građana i udruženja malih akcionara da se preispitaju pojedini slučajevi privatizacije u kojima postoji sumnja u nepravilnost privatizacionog postupka. Među njima je i privatizacija deset vojvođanskih zemljoradničkih zadruga.

Na "javnom slušanju" o problemu privatizacije u Srbiji u Odboru Skupštine Srbije za predstavke i predloge, bivši radnici zemljoradničkih zadruga, Robnih kuća "Beograd" i mnogih drugih privatizovanih firmi, rekli su da Agencija za privatizaciju nije poštovala zakon i da je radila suprotno interesima radnika koji su decenijama stvarali te firme.

Savetnik Ministarstva finansija Marinko Bošnjak je rekao na sednici da je zbog kršenja obaveza raskinuto 30 odsto kupoprodajnih ugovora o privatizaciji.

Nezadovoljni bivši radnici i mali akcionari mnogih privatizovanih preduzeća zatražili su danas u Skupštini Srbije poništavanje privatizacije tih firmi ukazavši da je sprovedena nelegalno.

Na sednicu nije došao direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković. Agencija je uoči sednice obavestila Odbor da Cvetković neće doći jer privatizacija nije u nadležnosti Odbora za predstavke, već Odbora za privatizaciju, rekao je predsednik Odbora Saša Dujović.

Predsednik malih akcionara Robnih kuća Beograd Radoje Arsenić je ponovio da su nekadašnji ministar Mlađan Dinkić i bivša direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić oštetili radnike te firme.

"Dinkić je radnicima odredio naknadu od po 135 evra po godini staža, a Vesna Džinić je dobijala platu 3.000 evra mesečno", rekao je Arsenić navodeći to kao primer nepravde.

Predsednik Saveza akcionara Vojvodine Veselin Muhadinović i predstavnik malih akcionara i zadrugara iz Srpskog Miletića u opštini Bač su ukazali na nepravilnosti u privatizaciji zemljoradničkih zadruga zbog čega je mnogo ljudi ostalo bez posla.

Oni su zatražili preispitivanje spornih privatizacija u Srbiji upozoravajući da je strancima -  suprotno zakonu - dozvoljeno da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta.

Na sednici je nekoliko desetina nezadovoljnih radnika aplauzima pozdravljalo zahteve svojih kolega, a došli su i poslanici, među kojima najviše iz opozicionih stranaka - Srpske radikalne stranke i Nove Srbije.

Poslanici te dve stranke su optužili premijera Mirka Cvetkovića da ne želi da se uhvati u koštac sa problemom nelegalnih privatizacija, jer je, kako tvrde, i sam u njima učestvovao dok je bio direktor Agencije za privatizaciju.

DEVIZNE REZERVE NBS 11,4 MILIJARDE EVRA

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju novembra su iznosile 11,4 milijarde evra i za 125,5 miliona evra su bile veće nego na kraju oktobra, uglavnom usled međuvalutnih promena, saopštila je danas NBS.

Prilivi deviza po osnovu donacija bili su 6,4 miliona evra.

Iz deviznih rezervi je u novembru po osnovu izmirenja obaveza prema stranim kreditorima isplaćeno 12,6 miliona evra, dok su banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle 17 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, krajem novembra iznosile su 6,6 milijardi evra.

Taj iznos neto deviznih rezervi, kako je istakla NBS, obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 448 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 1.417 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu novembra iznosila je 1,2 milijarde evra, što je za 95 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu.

Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 17,4 milijarde evra.

Dinar je novembra nominalno oslabio u odnosu na evro za 3,4 odsto, ali je za jedanaest meseci ove godine nominalno ojačao prema evru za 1,5 odsto.

NBS novembra nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

PROTEST UNS I NUNS ZBOG FAVORIZOVANJA DRŽAVNE NOVINSKE AGENCIJE

Beta, RTV

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovali su danas zbog odluke Press-službe predsednika Srbije i kompanije Fiat da samo novinskoj agenciji Tanjug dozvole snimanje posete predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića toj fabrici u Kragujevcu.

Zvanično obrazloženje je bilo da je to "uobičajena procedura prilikom stvaranja potpuno novog modela" automobila.

UNS i NUNS u zajedničkom saopštenju ukazuju "da Tanjug, osim što je agencija koja je u vlasništvu države i redovno prima novac iz budžeta, zarađuje i na tržištu, i da bi zato trebalo bi da ima ravnopravan tretman sa ostalim medijima".

Udurženja ukazuju da je, ukoliko se radi o poslovnoj tajni koja ne može biti dostupna medijima, "logično da ne bude dostupna ni državnoj agenciji".

"Takvo izuzeće možda bi bilo moguće napraviti kada bi se radilo o državnoj pres službi koja nije klasičan medij i ne posluje na tržištu", ocenila su dva novinarska udruženja.

U saopštenju se konstatuje da se posebnim tretmanom Tanjuga "narušava slobodan pristup informacijama pod jednakim uslovima", i da "država (u ovom slučaju Kabinet Predsednika Srbije) narušava i ravnopravnost svih učesnika na tržištu, koristeći svoj uticaj kako bi favorizovala medij u državnom vlasništvu, suprotno Zakonu o javnom informisanju". ’

"To je u suprotnosti i sa pravilima slobodnog tržišta, kao i sa principima za koje se u medijskoj sferi zalaže Evropska unija", upozoravaju udruženja u saopštenju.

"Pozivamo vlasti da prestanu sa ovakvom praksom i da, u skladu sa obavezama koje je Vlada Srbije prihvatila donošenjem Medijske strategije, počnu istinski da rade na stvaranju ravnopravnih uslova za sve medije na srpskom tržištu", naveli su UNS i NUNS.

Predsednik i premijer gosti, Fijat odlučuje o medijima

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik vlade Mirko Cvetković samo su gosti farbike Fijat automobili Srbija u Kragujevcu, a domaćin Fijat ima svoja pravila i donosi odluke o otvorenosti za medije, saopštila je danas Pres služba predsednika Srbije.

U saopštenju Pres službe je ukazano da Fijat kao domaćin događaja donosi odluke o otvorenosti za medije, u skladu sa kompanijskim pravilima.

Pres služba predsednika, istaknuto je u saopštenju, uvek je otvorena za sve medije kada je predsednik Tadić domaćin nekog događaja.

Kompanija Fijat automobili Srbija saopštila je da "u ovom periodu ne omogućava pristup fabrici za predstavnike medija, s obzirom na činjenicu da nova oprema i aktivnosti vezane za proizvodnju novog modela predstavljaju industrijsku tajnu".

 Kompanija ističe da je "od ključne strateške važnosti da oprema koja se primenjuje pri proizvodnji, kao i karakteristike novog modela ostanu neotkriveni". 

Fijat će zbog toga omogućiti organizovane posete medija fabrici u skladu s Fijatovim procedurama tek nakon svetske premijere modela L-Zero na Salonu automobila u Ženevi, u martu 2012. godine.  

SISTEM ŠKOLSTVA U SRBIJI MORA DA SE MENJA I POTREBAN JE DUGOROČNI PLAN RAZVOJA DRŽAVE

B92

Beograd -- Sistem školstva u Srbiji mora da se menja i potreban je dugoročni plan razvoja države, smatra Srđan Ognjenović direktor Matematičke gimanzije u Beogradu.

Ognjenović je u emisiji "Hoću da znam" B92 rekao da talentovani ljudi jednoj zemlji predstavljaju neprocenjivo bogatstvo, ali da je veliki broj učenika te škole u inostranstvu izgradio karijere.

"Situacija jeste loša i gora nego pre dvadeset godina, ali zemlja je takva kakva je, ali mislim da prosvetni sistem nije u tako lošem stanju kao zdravstveni i pravosudni sistem", rekao je on.

Ognjanović je rekao da Srbija nema opštu strategiju budućnosti i da se mora napraviti sistem koji u državi dobro funkcioniše i da se posle naprave škole po tome.

Direktor Matematičke gimnazije kaže da je razgovarao sa jednim inženjerom, bivšim učenikom škole, koji je napravio karijeru u Velikoj Britaniji i koji razmišlja o povratku u Srbiju.

"To su u proseku ljudi tridesetih godina, sa porodicama, malom decom, koji bi sebe pronašli ovde. Čak i njihova očekivanja nisu nešto preterana .Ne očekuju oni neke ogromne plate.

Svesni su da ne mogu imati neke plate kao tamo gde sada žive, ali bili bi zadovoljni i sa manjim. Dakle vratili bi se, ali uz uslove koji su noramlni: da njihova deca, recimo, idu u škole koje su bezbedne, bez nasilja, da recimo zdravstvena zaštita bude relativno dobra, da sudovi rade kako treba", rekao je Ognjenović.

On je dodao da je "naša država takva kakva je" i da nema uslova za potragu za talentima i njihov razvoj.

"Pogledajte Rusiju. Oni imaju tako razvijen sistem školstva da talenat ne može da im se zagubi. To su tako guste mreže i filteri da ako se pojavi neko dete koje je talentovano u Sibiru oni će njega već nekako detektovati i na neki način uputiti tamo gde mu je mesto", rekao je Ognjenović i dodao da su ruske procene da jedan talentovani učenik "vredi koliko sto ili hiljadu prosečnih".

REPREZENTACIJA SRBIJE OSVOJILA UKUPNO ŠEST MEDALJA NA SVETSKOJ NAUČNOJ JUNIORSKOJ OLIMPIJADI

Šestočlana reprezentacija Srbije osvojila je ukupno šest medalja na Svetskoj naučnoj juniorskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici, u takmičenjima iz fizike, biologije i hemije.
Svršeni osnovci iz Srbije osvojili su dve srebrne i četiri bronzane medalje, u konkurenciji 46 zemalja i 261 takmičara, rečeno je agenciji Beta u ekipi iz Srbije.

Srebrne medalje osvojili su Marijana Vujadinović i Luka Bojović iz beogradske Matematičke gimnazije.

Bronzane medalje osvojili su Irena Đorđević i Anđela Šarković iz niške Gimnazije "Svetozar Marković", Stefan Velja iz novosadske Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i Maksim Stokić iz beogradske Matematičke gimnazije.

POSEBNO ODELJENJE VIŠEG SUDA U BEOGRADU POKRENULO IZVRŠNE POSTUPKE ZA NAPLATU DUGOVA IZ SUDSKIH POSTUPAKA

Tanjug

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu pokrenulo je izvršne postupke protiv članova "zemunskog klana" za naplatu više od pet miliona dinara i preko dva miliona evra na ime dugova iz sudskih postupaka tokom kojih su oni osuđeni na višedecenijske kazne zatvora.

Traži se naplata od ukupno 5.221.806 dinara i 2,1 milion evra dugova iz sudskih procesa u kojima je pripadnicima "zemunskog klana" sudjeno za mnogobrojna ubistva, otmice i druga krivična dela.

Portparolka Prvog osnovnog suda izjavila je Tanjugu da su pred tim sudom u toku postupci izvršenja po zahtevu Specijalnog suda za prinudnu zaplenu i prodaju pokretnih stvari od pravosnažno osuđenih "zemunaca".

U ovim postupcima Specijalni sud je, prema rečima Vukovićeve, poverilac koji zahteva naplatu brojnih sudskih troškova koji su bili isplaćeni iz sudskog budžeta tokom procesa koji su se vodili protiv optuženih pripadnika "zemunskog klana", a koji su posle osuđujućih presuda pali na njihov teret.

AMERIČKA KOMPANIJA "KUPER TAJER" KUPUJE TRAJAL

Tanjug

Predstavnici države Srbije i američke kompanije "Kuper tajer" potpisali su danas okvirni investicioni ugovor, kojim je predviđeno da ta firma u prvoj fazi u Kruševcu investira više od 50 miliona evra i uposli sedam stotina radnika. Ugovor su u zgradi Predsedništva Srbije potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i izvršni direktor kompanije "Kuper internešnal" Harold Miler, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i američka ambasadorka Meri Vorlik.

Američka kompanija praktično je kupila fabriku za proizvodnju automobilskih guma u okviru kruševačkog Trajala za 13 miliona evra, dok će ostali deo "Trajala" biti u zajedničkom vlasništvu države i sadašnjeg vlasnika bugarske kompanije "Brikel" pri čemu će država imati udeo od 25 odsto a ostatak će biti u vlasništvu bugarske kompanije.

UKUPAN IZVOZ "SOJAPROTEINA" IZ BEČEJA PORASTAO JE ZA 80 ODSTO U PRVIH DEVET MESECI 2011.

Tanjug

Ukupan izvoz "Sojaproteina" iz Bečeja porastao je za 80 odsto u prvih devet meseci 2011. u odnosu na isti period prošle godine, objavila je kompanija, navodeći da je takav rezultat iznad njenih očekivanja.

Povećana tražnja u inostranstvu za jeftinijim proizvodima zasnovanim na većoj upotrebi proteina biljnog porekla, kao i veliki interes za genetski nemodifikovane proizvode od soje, glavni su razlozi rasta izvoza, navodi se u izveštaju o izvoznim rezultatima firme, objavljenim na sajtu preduzeća.

Poznato je da se kompanija već dugi niz godina bavi preradom isključivo genetski nemodifikovane soje domaćeg porekla i da je jedan od lidera u ovom segmentu.
Prema podacima iz izveštaja, u periodu od januara do septembra izvezeno je 44.990 tona različitih proizvoda, ukupne vrednosti 3,4 milijarde dinara.

Posmatrano po proizvodnim linijama, od početka godine do kraja septembra 2011.  "Sojaprotein" je najviše izvozio sirovo sojino ulje, a na međugodišnjem nivou, plasman ovog proizvoda je gotovo dupliran, a rast cene je pogodovao vrednosnom skoku izvoza sojinog ulja od 157 odsto.

Time je premašen ne samo isti period iz prethodne godine, već i cela 2010, i to za 16 odsto.

Ovako dobrom izvozu pogodovala je izuzetno povoljna cena uljarskih proizvoda na inostranim tržištima, te je ove godine u prva tri kvartala izvezeno 18.935 tona ulja u vrednosti od 1,8 milijardi dinara. 

U količinskom pogledu, najviše su izvezeni proizvodi iz kategorije programa za ljudsku ishranu, koji su činili 54,7 odsto ukupnog izvoznog posla (24.591 tona). U toj paleti proizvoda, najveći rast izvoza ostvaren je u grupi brašna (BIG i MIX), gde je obim prodaje povećan za 64 odsto.

Među razlozima za poboljšanje izvoza ovih proizvoda je jačanje tražnje za NON-GMO proizvodima od soje, kao i preorijentacija nekih većih svetskih prerađivača na druge sojine outpute, naveo je "Sojaprotein".

U pogledu regionalne distribucije plasmana, uočljiv je snažni rast plasmana u zemlje EU, među kojima se posebno ističu Holandija, Belgija, Bugarska, Rumunija i Poljska, ali i Francuska, Nemačka, Španija, Slovenija, Mađarska...

Ovde treba istaći i definitivno pozicioniranje "Sojaproteina" na tržištu u Turskoj, kao i stabilni rezultati plasmana u zemlje Bliskog istoka.

Do kraja ove godine predviđa se dalji dinamičan rast izvoza, a očigledno je da će se u 2011. ostvariti do sada najveći izvoz sojinih proizvoda u istoriji kompanije, i po obimu i po vrednosti.

Ostvareni izvozni rezultati u prva tri kvartala 2011. omogućili su stabilnu osnovu za dinamičan razvoj i izvoz budućih sojinih proteinskih koncentrata, navela je ta kompanija u svom izveštaju.

UHAPŠENE TRI OSOBE ZBOG SUMNJE DA SU IZVRŠILE KRIVČNA DELA ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA I PRANJE NOVCA PREKO OFŠOR KOMPANIJA

Tanjug

Osumnjičeni su osnovali tri ofšor kompanije na teritoriji SAD kako bi pružali simulovane pravne usluge pravnim i fizičkim licima iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način ostvarili su promet, kako je do sada utvrđeno, veći od 1.300.000 evra, "pribavivši pri tom imovinsku korist od oko 120.000 evra i istovremeno omogućili izbegavanje plaćanja poreskih obaveza pravnim licima sa kojima su poslovali na štetu budžeta Srbije".

Sumnja se da su novac dalje prebacivali na tekuće račune kompanija ili fizičkih lica, podizali gotov novac, koji su vraćali uplatiocima, umanjen za iznos provizije, dodaje MUP.

Deo novca osumnjičeni su iskoristili za kupovinu akcija privrednih društava registrovanih na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni su privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu, a policija nastavlja aktivnosti na rasvetljavanju svih činjenica u vezi sa ovim slučajem.

NAKON NEMAČKE I POLJSKE I SLOVAČKA JE USTAVNIM ZAKONOM OGRANIČILA VISINU ZADUŽENJA ZEMLJE NA 60 ODSTO BDP

Nakon Nemačke i Poljske, i Slovačka je ustavnim zakonom ograničila visinu zaduženja zemlje na 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i to u skladu sa kriterijumima iz Mastrihta za evrozonu.

Čim zaduženje pređe 50 odsto BDP-a, automatski se pokreće mehanizam sankcija za vladu i lokalne samouprave, a kada dostigne 60 odsto - vlada mora da traži poverenje parlamenta.
Za zakon je danas glasalo 146 od 147 prisutnih poslanika, dok se jedan uzdržao. Slovački parlament ima 150 članova.

"To je jako dobra vest. To je ispunjavanje uslova da Slovačka ostane dostojna poverenja investitora i da u budućnosti izbegne neodgovorno zaduživanje. To je takođe ispunjenje buduće obaveze o kojoj će se u 'mekšoj' varijanti razgovarati u Briselu", izjavio je slovački ministar finansija Ivan Mikloš.

Takozvana kočnica duga, pored određivanja maksimalne moguće granice od 60 odsto, predviđa da već pri zaduženju od 50 odsto BDP-a ministar finansija mora parlamentu da objasni zašto zaduženje raste i da predloži mere da se dalji rast duga spreči.

Nivo duga od 53 odsto BDP-a automatski znači zamrzavanje plata članovima vlade i obavezu da usvoje mere za njegovo smanjenje.

Nivo 55 odsto znači da svi budžetski izdaci moraju da se smanje za tri odsto, a i u budžetu za narednu godinu da ostanu na istom nivou, izuzev izdataka vezanih za korišćenje fondova Evropske unije.

Granica postavljena na 57 odsto obavezuje vladu i parlament da usvoje budžet bez deficita, a pri najvišem mogućem zaduženju od 60 odsto BDP-a vlada mora ponovo da zatraži poverenje parlamenta.

Slovačka, kao ni većina ostalih novih članica Evropske unije, ne spada u velike dužnike, poput Grčke ili Italije, ali vladu i analitičare zabrinjava tempo zaduživanja.
Tokom prošle godine slovačko zaduženje povećalo se sa 35,4 odsto BDP-a na 41 odsto.

ŠTA I KAKO MOŽETE KUPOVATI PREKO INTERENTA

Ukoliko se opredelite za kupovinu preko Interneta pre svega vam treba kreditna kartica, mada neku robu možete platiti i pouzećem.

Domaću Dina karticu kojom se može plaćati na internetu, korisnici mogu dobiti samo u četiri manje banke - KBC banka, Poštanska štedionica, Privredna banka i Univerzal banka, objavio je sajt kamatica.com

Broj sajtova na kojima se može njom plaćati je isti - tu su "Telekom", "Telenor", "Jat ervejz" i "E uprava".

Da je za ovu uslugu zainteresovano sve više građana pokazuje i podatak da se broj onih koji obavljaju plaćanja preko interneta gotovo udvostručio tokom protekle tri godine - sa 11 odsto u 2009. godini na 20 odsto u ovoj godini.

Za plaćanja na internetu mogu se koristiti pored debitnih i kreditne kartice, ali je za karticu važno da ima tu osobinu da se može koristiti na internetu.

Korisnici kartica u Srbiji, takođe, preko interneta najčešće kupuju odeću i obuću i plaćaju račune.

Banke u Srbiji, uglavnom ne naplaćuju proviziju od vlasnika kartice, već od prodavca-vlasnika sajta, međutim ako se plaća kreditnom karticom klijent ima i dodatne troškove kamate.

Neke od banaka nude i preporučuju posebne kartice koje se koriste isključivo na internetu. Pre upotrebe potrebno je da ove kartice budu "napunjene" novcem, jer funkcionišu po pripejd sistemu i uglavnom su vezane za poseban devizni račun.

Kod drugih banaka, klijenti uz tekući račun dobijaju platnu karticu, koja je vezana za isti, mogu da je koriste za plaćanje na internetu i kada se plati na "netu" banka skine iznos sa tekućeg računa.

Banke na ovaj način, zapravo, više ulažu u bezbednost, a među bankama koje nude takve kartice su Alfa banka, koja nudi Viza Elektron debitnu karticu uz tekući račun, kao i Premium Visa Classic kreditnu karticu, Banka Inteza koja u svojoj ponudi ima kreditnu Master Card i Visa internet samo za internet pripejd.

Tu su još i Rajfajzen banka koja nudi VISA Virtuon samo za internet pripejd, Gift kartica pripejd Erste banke i Visa internet samo za internet pripejd i kreditna Mastercard instalment kartice Komercijalne banke.

Postoje i takozvane "poklon" kartice koje je takođe moguće koristiti za plaćanje na internetu, navode analitičari ovog portala i podsećaju da treba znati i to da izraz "credit card" koji se spominje na stranim sajtovima nema značenje "kreditna kartica" već znači - platna kartica, i na to treba obratiti pažnju.

Karticom na internetu može se kupovati na nekoj od tzv. internet prodavnica (veb šopova). Prodaje se svašta - garderoba, knjige, zavese, tehnička roba...

Takođe je moguće rezervisati smeštaj u hotelu, ili kupiti avio kartu, na prodaji su i naučni radovi, članarine za biblioteke a neizbežne su i igre na sreću.

Trgovaca koji svoju robu nude preko interneta uz mogućnost plaćanja karticom za sada je malo, pa i dalje preovlađuje plaćanje pouzećem.

Prvi su "led probili" mobilni operateri i trgovci mobilnim telefonima, belom tehnikom i ostalim elektro-uređajima.

Sada je moguće kupiti i knjige, karte za koncert ili dopuniti kredit na mobilnom telefonu.

Manji trgovci se žale da su bankarske provizije koje moraju da plate da bi nešto naplatili preko interneta veoma velike i da se kreću čak i do pet procenata.

Mondo.rs

PRIVATNA LICA I KOMPANIJE POVUKLI SU MILIJARDE EVRA SA DEPOZITA U BANKAMA PROBLEMATIČNIH ZEMALJA ZONE EVRA, ŠTO MOŽE DA UGROZI BANKARSKI SEKTOR

Tanjug

Evropske banke suočile su se sa odlivom sredstava koje povlače klijenti, što pojačava pritisak na bankarski sektor regiona i preti da finansijske kompanije ostanu bez ključnog izvora finansiranja, piše dnevnik Volstrit Džornal.

Brojne velike italijanske i španske banke nedavno su obelodanile smanjenje sredstava na depozitima korporacija i drugih institucionalnih klijenata, tempom koji se meri dvocifrenim procentima. Opšti tempo povlačenja sredstava sa depozita bio je nešto manji zahvaljujući slabijem povlačenju sredstava sa depozita privatnih lica.

Depozitna baza španskih banaka je u trećem ovogodišnjem kvartalu smanjena za 48 milijardi evra ili za dva odsto, saznaje se iz podataka španske centralne banke.

Povlačenje sredstava klijenta sa depozita podudara se sa povećanjem pozajmicama banaka od Evropske centralne banke (ECB) na rekordni nivo od početka 2009. godine. Finansijske institucije su u utorak povukle 247 milijardi evra kredita ECB sa rokom dospeća od nedelju dana, što je više od prethodnog ovogodišnjeg maksimuma od 230,3 milijarde evra.

POREZNICI POGREŠILI - POZIV GRAĐANIMA DA REŠE NEDOUMICE

RTV

Mnogi Vojvođani dobili su ovih dana obaveštenja o neplaćenom porezu, ali na imovinu koju ne poseduju ili su već platili porez na nju.

Reč je o porezu na oružje, zemlju, i slično.

U Poreskoj upravi kažu da je došlo do greške jer sistem nije savršen i apeluju na obveznike da ipak dođu do filijala uprave da bi razrešili nedoumice oko plaćanja poreza.

NOVE INVESTICIJE U INĐIJI VREDNE 100 MILIONA EVRA

Tanjug

Vrednost najnovijih investicija u industrijskoj zoni Inđije vredna je više od 100 miliona evra, saopštila je danas Opština Inđija.

Zbog toga će ta opština u petak 23. septembra organizovati "Turu od 100.000.000 evra" koja će obuhvatiti obilazak 12 gradilišta u toj industrijskoj zoni.

Planiran je obilazak radova na izgradnji gradske infrastrukture, kompanije IGB Automotive, trafostanica 110 kv "Inđija 2" sa dalekovodom, Fashion Park Outlet Centar, ULO hladnjače u Novom Slankamenu, sanitarne deponije, kompanije Energozelena,

IT Parka, mesne kanalizacije Beška, magistralnog puta M22.1 (Inđija-Novi Sad), String Metala, sportska hale, navedeno je u saopštenju.

ULAGANJE U INVESTICIONE FONDOVE ISPLATIVIJE OD ŠTEDNJE U BANKAMA

Tanjug

Investiranje u investicione fondove isplativije je od ulaganja štednih uloga u bankama, saopštio je danas investicioni fond "Ilirika", navodeći da se ulaganjem u fond može ostvariti prinos i do 13 odsto, dok se za štedne uloge u bankama odobrava kamata od oko šet procenata na godišnjem nivou.

Ulaganje u investicioni fondove može biti jedan od načina na koji građani mogu da ostvare dobit i povećaju prihode osiromašenog kućnog budžeta, odnosno da oplode imovinu, a da umanje rizike velikih gubitaka.

„Finansijski pokazatelji navode na zaključak da je u Srbiji prisutniji potrošački mentalitet, kao i konzervativno razmišljanje prilikom investiranja u odnosu na liberalni princip po kome bi na kraju građanin mogao značajno da uveća svoju novčanu imovinu,” izjavio je portfolio menadžer Ilirike gold investicionog fonda Predrag Pavićević.

Klijent fonda može da bude bilo koje fizičko lice bez obzira na to da li ima redovna primanja ili periodična.

Investiciona jedinica fonda Ilirika gold, najatraktivniji fond za ulaganje od početka krize, je u poslednja tri meseca porasla za 28 odsto, a od početka godine devet procenata u dinarima, a 13 odsto u evrima, dok kamate na evro depozite u bankama iznose između pet i šest odsto na godišnjem nivou.

Prema dostupnim pokazateljima zaduženost stanovništva od januara do avgusta povećana je za 5,2 odsto, na 541,56 milijardi dinara.

Najveći rast za osam meseci zabeležen je kod gotovinskih kredita - za 6,8 odsto, na 138,67 milijardi.

Od početka 2011. potrošački krediti povećani su za 0,7 odsto, na 40,15 milijardi.Narodna banka Srbije navodi da je devizna štednja dostigla svoj rekordni iznos od 756,178 milijardi dinara, uz tendeciju porasta.

S druge strane, investicioni fondovi na kraju avgusta raspolagala su novčanim sredstvima u vrednosti od 1,493 milijardi dinara, što je 755 puta manje u odnosu na konzervativniji način investiranja odnosno štednje u banci.

Imovina fonda Ilirika Gold je investirana u rudnike i proizvođače zlata širom sveta, samim tim imovina je u različitim valutama, što štiti investitore od deviznog rizika i preteranih oscilacija kursa dinara, navedeno je u saopštenju.

PREDUZEĆA PLATILA 800 MILIONA KAKO NE BI ZAPOSLILI OSOBE SA INVALIDITETOM

Preduzeća u Srbiji platila su ove godine 800 miliona dinara kazne samo da ne bi morala da zaposle osobe sa invaliditetom, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Iako imaju zakonsku obavezu da na svakih 50 radnika zaposle jednu osobu sa invaliditetom, poslodavci se radije odlučuju da plate kaznu.

BESPLATNA OBUKA ZA PREDUZETNIŠTVO UNESKO KATEDRE

Tanjug

U organizaciji Unesko katedre za studije preduzetništva, pri Univerzitetu u Novom Sadu, početkom idućeg meseca biće održan besplatni trening namenjen inovativnim preduzećima koja žele da unaprede svoje komunikacione i prodajne veštine, saopštio je Univerzitet u Novom Sadu.

U nastavku serije obuka na toj katedri, učesnici će ovog puta biti pripremani za sticanje praktičnih znanja i veština radi pravilne pripreme i ostvarivanja poslovnog sastanka, kao i prihvatanja i razumevanja komentara kupaca u vezi sa inovacijama kako bi prodaja bila bolja.

Taj trening se sastoji u kombinovanju predavanja, diskusije i praktičnih vežbi da bi bili poboljšani komunikacione veštine, vođenje poslovnog razgovora, predstavljanje sopstvenog inovativnog poslovanja, osnove pregovaranja i prodajne veštine.

Besplatna obuka Unesko katedre biće održana 5. i 6. septembra od deset do 17 sati na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a polaznici, čiji je broj ograničen, mogu za učestvovanje da se prijave na mejl adresu unescochair@uns.ac.rs.

OTVARANJE CARINARNICE U KRUŠEVCU

Beta, blic

U Kruševcu će sutra biti otvorena nova carinarnica u koju je uloženo blizu tri miliona evra, a u kojoj će raditi 40 službenika.

Kako je najavljeno, carinarnicu će otvoriti predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.  

Carinarnica, koja zauzima kompleks od oko dva hektara, u svom sastavu
ima dve carinske ispostave - u Trsteniku i Paraćinu.  

Očekuje se da će carinarnica značajno olakšati posao privrednicima kruševačkog kraja.

OBJAVLJENI PODACI KREDITNOG BIROA UDRUŽENJA BANAKA SRBIJE ZA NOVEMBAR 2011. GODINE • Rast docnje pravnih lica u otplati bankarskih kredita •

Konferencija za novinare održana je u Udruženju banaka 13. decembra 2011. godine. U prvom delu konferencije dr Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka, izneo je novembarske podatke s kojima raspolaže Kreditni biro i njihovo poređenje sa oktobrom ove i 31.12.2010. godine.

Dr Dugalić je istakao da podaci pokazuju da je nivo zaduženosti u novembru isti kao i polovinom godine. U oktobru je zabeleženo nešto što do sada nije viđeno u podacima Kreditnog biroa: građani i pravna lica imali su više vraćenih nego odobrenih kredita. I u novembru se zadržalo isto stanje, jedino je došlo do neznatnog povećanja stambenih kredita. Međutim, kako su u oktobru pali ovi krediti, očigledno je da su stambeni krediti ostali praktično nepromenjeni.

Kada su u pitanju: lizing, tekući računi i kreditne kartice stanovništva, ti su podaci skoro nepromenjeni u odnosu na oktobar ove godine.

"Nažalost, pesimističke prognoze ekonomista su se obistinile, imajući u vidu da nema kreditne aktivnosti, rasta lizinga, tekućih računa i kreditnih kartica, sve to govori o perspektivama koje nikako nisu dobre", zaključio je dr Dugalić.

U drugom delu konferencije dr Dugalić i, u svojstvu gosta-domaćina, Milan Ćulibrk, pomoćnik glavnog urednika NIN-a, odgovarali su na pitanja novinara koja su se odnosila na nove mere Narodne banke, Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 - prim. red) i predlogu da banke kontrolišu plaćanja PIO i drugih zakonskih obaveza pravnih lica i preduzetnika.

Tabele:

- Stanje kredita pravnih lica i preduzetnika http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/103/13-12-11-1.pdf
- Stanje kredita fizičkih lica po vrstama http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/103/13-12-11-2.pdf
- Stanje duga po bankarskim kreditima http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/103/13-12-11-3.pdf
- Stanje duga stanovništva po vrstama bankarskih kredita http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/103/13-12-11-4.pdf
- Učešće docnje u dugu po osnovu bankarskih kredita http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/103/13-12-11-5.pdf
- Stanje duga fizičkih lica po lizing ugovorima, kreditnim karticama i tekućim računima građana http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/103/13-12-11-6.pdf
- Stanje duga po lizing ugovorima u 2011. godinihttp://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/103/13-12-11-7.pdf

Izvor: Vebsajt Udruženja banaka Srbije, 13.12.2011.

U BEOGRADU ODRŽANA KONFERENCIJA "ŽIVOTNA SREDINA U SRBIJI U 2010. GODINI" • Javno predstavljen godišnji Izveštaj o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2010. godinu •

Konferencija "Životna sredina u Srbiji u 2010. godini" održana je u Beogradu 8. decembra 2011. godine u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine i uz podršku USAID Agribusiness Project-a. Ovde možete preuzeti Dnevni red konferencije http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/Agenda.pdf.

Na Konferenciji je javno predstavljen godišnji Izveštaj o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2010. godinu koga je pripremila Agencija i koji predstavlja jedan od osnovnih dokumenata iz oblasti zaštite životne sredine. Konferenciju je otvorio direktor Agencije g-din Momčilo Živković i predstavnik USAID Agribusiness Project-a g-din Louis Faoro. Skupu se obratila i Danica Baćanović, pomoćnik ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Prezentacije sa konferencije možete preuzeti na:

Tekuće i buduće aktivnosti Agencije http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/0_Tekuce_i_buduce_aktivnosti_Agencije.pdf
Novine u izveštaju o stanju životne sredine http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/1_Novine_u_izvestaju_o_stanju_zivotne_sredine.pdf
Kvalitet vazduha http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/2_Kvalitet_vazduha.pdf
Praćenje alergenog polena http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/3_Pracenje_alergenog_polena.pdf
Kvalitet i kvantitet vodnih resursa http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/4_Kvalitet_i_kvantitet_vodnih_resursa.pdf
Prirodna i biološka raznovrsnost http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/5_Prirodna_i_bioloska_raznovrsnost.pdf
Kvalitet zemljišta http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/6_Kvalitet_zemljista.pdf
Uticaj privrednih aktivnosti http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/7_Uticaj_privrednih_aktivnosti.pdf
Nacionalni registar izvora zagađivanja http://www.sepa.gov.rs/download/konf2010/8_Nacionalni_registar_izvora_zagadjivanja.pdf

Izvor: Vebsajt Agencije za zaštitu životne sredine, 13.12.2011.

POČELI PREGOVORI O REALIZACIJI RUSKOG KREDITA ZA ŽELEZNICU U IZNOSU OD 800 MILIONA DOLARA

Pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Dejan Lasica saopštio je da su predstavnici Srbije i Rusije danas u Beogradu započeli pregovore o realizaciji kredita Ruske Federacije za železnicu u iznosu od 800 miliona dolara.

Lasica je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da će prvi ugovor za prugu Beograd-Pančevo biti potpisan do petka, 16. decembra, i dodao da su već počeli pripremni radovi na rekonstrukciji te pruge u dužini od 15 kilometara i na izgradnji drugog koloseka.

Takođe, u pripremi je i elektrifikacija od Pančevačkog mosta do glavne stanice Pančevo, pri čemu se glavni radovi planiraju za februar ili mart, istakao je on.

Pomoćnik ministra je naglasio da vrednost tog projekta iznosi približno 50 miliona evra, i napomenuo da će ubrzo nakon ovog prvog ugovora biti potpisani i ugovori za ostale dogovorene projekte po istom modelu.

Prema njegovim rečima, pomenuti ugovori će nakon potpisivanja biti prosleđeni Vladi Srbije, posle čega će ministarstva finansija dveju zemalja potpisati kreditno-finansijski ugovor, koji će zatim ratifikovati parlament.

Lasica je saopštio da je ćerka firma ruskih železnica "Zarubstroj", koja je zadužena za infrastrukturu na međunarodnom planu, pre nekoliko nedelja otvorila predstavništvo u Beogradu i da se priprema za realizaciju projekata u Srbiji, uz napomenu da će i stepen angažovanja srpskih preduzeća biti zadovoljavajući.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.12.2011.

CENTAR ZA RAZVOJ LJUDSKIH RESURSA I MENADŽMENT/MNG CENTAR d.o.o/ DEŠAVANJA U DECEMBRU

PRIMENA EXCEL-A U MENADŽERSKOM ODLUČIVANJU – 06. – 08. decembar 2011.

Donošenje brzih i kvalitetnih odluka je imperativ svakog uspešnog poslovanja.Unapredite svoje poslovanje uštedom vremena i korišćenjem jednog od najmoćnijih Microsoft programa uz koji ćete na napredan a istovremeno i veoma jednostavan način biti u prilici da brzo, precizno i efikasno analizirate masovne podatke, izvršite analizu uticaja određenih varijabli na rezultat bez dodatne pomoći nadležnih služba (IT-a i slično). Ovim putem neophodna znanja se stiču uz pomoć standardnizovanog softverskog alata koji je opšte prihvaćen i dostupan (bez troškova za kupovinu dodatnih rešenja).Trening je koncipiran na praktičnom radu učesnika na zadatom ili sopstvenom primer.
Maksimalan broj učesnika je 8. Za svakog učesnika obezbeđen je lap-top.

Ciljna grupa:
Menadžeri svih nivoa, revizori, analitičari.

Cilj seminara:
Brza i precizna analiza podataka. Korišćenje naprednih Excel alata u procesu odlučivanja.
Teme:

Po završetku učesnik je osposobljen da:
Samostalno analizira podatke i donosi određene odluke, radi analize na osnovu pretpostavki, obrađuje masovne podatke i kreira izveštaje.

Predavač:
Obuku drži dipl. ekonomista, koji je svoje značajno radno iskustvo stekao radeći u bankarskom sektoru. Takođe je i Projekt menadžer za upravljanje projektom BASEL II. Poseduje veliko iskustvo kao predavač pri naučno-istraživačkom centru Ekonomskog fakulteta u Beogradu, gde je održao niz kurseva korišćenja Excel funkcija u savremenom poslovnom okruženju.

Mesto i vreme održavanja:
Centar za razvoj ljudskih resursa i menadžment, Jevrejska 24, Beograd, 06. - 08. decembar 2011. od 17.15 – 20.30 časova.

Cena:
Kotizacija uključuje: izvođenje seminara, materijale, sertifikat, osveženje i zakusku učesnika.

Popusti:

Prijavljivanje:
Putem telefona: 011/3033-160; 3033-112; 3286-269; 062/658-973 ili e-mailom: office@mngcentar.com ili prijava@mngcentar.com

 

PRIVREMENI UVOZ – 08. decembar 2011.

Privremeni uvoz je carinski dozvoljeni postupak u okviru koga se strana roba koristi u carinskom području Republike Srbije, uz obavezu ponovnog izvoza u neizmenjenom stanju, osim zbog uobičajenog smanjenja vrednosti zbog njene upotrebe.

Na robu koja se privremeno uvozi ne plaća se carina ili se plaća po sniženoj stopi i na nju se ne primenjuju mere komercijalne politike (spoljnotrgovinska ograničenja), osim ako posebnim propisima nije drugačije regulisano.

Privremeni uvoz se može obaviti samo na osnovu podnetog zahteva i dobijenog odobrenja od strane carinskog organa, a može se odobriti samo ako je moguće utvrditi istovetnost uvezene robe.

Carinski zakon ne propisuje rok za privremeni uvoz, već ostavlja carinskom organu da u odobrenju sam utvrdi ovaj rok, polazeći od ugovorenih uslova i ispunjavanja svrhe privremenog uvoza.

Radi pravilne primene ovog postupka, učesnici u postupku privremenog uvoza bi morali da budu upoznati sa svim svojim pravima i obavezama.

Iz ovog razloga, učesnici seminara biće upoznati sa uslovima, propisima, pravima i obavezama u postupku privremenog uvoza, kako bi ga što brže i efikasnije obavljali na zakonski regulisan način.

Ciljna grupa:
Svi učesnici u spoljnotrgovinskom prometu (uvoznici, izvoznici, špediteri, prevoznici itd.)

Cilj seminara:
Upoznavanje učesnika u spoljnotrgovinskom prometu sa uslovima za odobravanje postupka privremenog uvoza, sa olakšicama koje pruža navedeni postupak, kao i sa obavezama učesnika pri sprovođenju postupka privremenog uvoza.

Teme:

Po završetku polaznik je osposobljen da:
U potpunosti razume način sprovođenja postupka privremenog uvoza, prava i obaveze koje ima prilikom sprovođenja istog, kao i olakšice koje ovaj postupak pruža u odnosu na redovne carinske postupke.

Predavač:
Dragan Simić, stručnjak sa višegodišnjim iskustvom u carinskoj službi. Radio je kao carinski inspektor, kao šef carinske ispostave, obavljao je poslove samostalnog savetnika u Sektoru za carinsko poslovanje. Trenutno radi kao Revizor u stručnim poslovima naknadne kontrole.

Mesto i vreme održavanja:
Centar za razvoj ljudskih resursa – MNG Centar, Jevrejska 24, Beograd, 08.decembar 2011. od  14.00 – 20.00 časova

Cena
Kotizacija uključuje: izvođenje seminara, materijale, sertifikat, osveženje i zajednički ručak učesnika.
Cena po učesniku: 10.700,00 dinara + PDV(18%)

Popusti:                              
25% popusta firmama ukoliko izvršite prijavu svojih zaposlenih na tri seminara: Novine o Zakonu o deviznom poslovanju, Redovan postupak carinjenja i Privremeni uvoz

10% popusta na trećeg i svakog sledećeg učesnika seminara
10% popusta svim firmama koje su učestvovale na seminarima i treninzima MNG Centra u 2010. godini
5% popusta ukoliko je uplata izvršena 15 dana pre termina održavanja seminara

Prijavljivanje:
Putem telefona: 011/3284-269; 3284-761; 3283-248 ili e-mailom: office@mngcentar.com ili mngcentar@bvcom.net

 

DRUGA KONFERENCIJA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU - 08. decembra 2011.

Cilj Konferencije da se Vi i Vaš tim upoznate se novim poslovnim i zakonskim obavezama iz bezbednosti i zdravlja na radu koje Vas očekuju u 2012. godiinu, sa kojima je neophodno da se organizacije i kompanije usklade. Jedan od ciljeva je i da se učesnici konferencije upoznaju sa različitim aspektima dobrih praksi u BZR-u, čija bi iskustva delimično ili u celosti mogli da primene u svom radu. Takođe, na Konferenciji će biti omogućena razmena iskustava među učesnicima i predavačima kao i međusobno upoznavanje i povezivanje sa kolegama radi buduće saradnje.

Konferencija je tematski podeljena u  nekoliko celina :

Želeli bismo da Vi i Vaš tim ovu Konferenciju prepoznate kao kontinuirani proces sticanja kompetencija za uspešno obavljanje poslova iz bezbednosti i zdravlja na radu  u skladu sa zakonskom regulativom, međunarodnim dostignućima i etičkim principima.

Predavači:
Vera Božić Trefalt, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu
Prof. dr Petar Bulat, pomoćnik ministra zdravlja
Aleksandar Marijan, stručnjak u oblasti BZR-a i industrijskog zdravlja sa iskustvom na rukovodećim pozicijama u crnoj metalurgiji u USA i Republici Srbiji
Miloš Mirić, Direktor za ljudske resurse, Holcim doo
Radisav Zeljković, kordinator poslova bezbednosti i zdravlja na radu, Uprava za trezor

Mesto i vreme održavanja:
Hotel Palace, Topličin venac 23, Beograd, 08. decembar 2011. od 10.00 – 15.00 časova.

Cena:
Kotizacija uključuje predavanja, pisani materijal, sertifikat, osveženje i zakusku.

Popusti:

Popusti se sabiraju.

Broj mesta ograničen!

Prijavljivanje:
Putem telefona: 011/3284-269; 3284-761; 3284-485; 062/658-973 ili e-mailom: office@mngcentar.com ili prijava@mngcentar.com

 

KONFERENCIJA O ZAŠTITI PRAVA POTROŠAČA – 09. decembar 2011.

Cilj Konferencije je da Vama i Vašem timu pruži mogućnost za direktno savetovanje i iznalaženje rešenja za neke ključne dileme  sa kojima se svakodnevno susrećete u oblasti zaštite prava potrošača. Stručnjaci iz ove oblasti će  analizirati primenu Zakona o zaštiti potrošača i izložiće Vam  primere uporednih analiza kvaliteta proizvoda. Imaćete mogućnost da kroz živu komunikaciju sa predavačima rešite svoje dileme u vezi primene Zakona u  praksi.

Konferencija obrađuje teme:

Predavači:.
Dragoljub Simonović, advokat ima preko 33 godine iskustva.U časopisu ZIP „Službenog glasnika“ vodi rubriku „Advokat u službi potrošača“. Njegov Komentar Zakona o zaštiti potrošača je dopunska literatura na predmetu Pravo zaštite potrošača na Pravnom fakultetu u Nišu.

Katarina Ivančević, izvršni direktor u „Triglav penzijski fondovi“ AD. Odbranila doktorsku disertaciju „Pravna zaštita potrošača – usluge osiguranja i bankarske usluge“. Objavila je veći broj stručnih i naučnih radova u oblastima osiguranja, bankarskih poslova, javnih nabavki i zaštite potrošača.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Vera Vida, dipl. pravnik, predsednica Centra potrošača Srbije,CEPS-a.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede biće naknadno potvrđen.
Mesto i vreme održavanja:

Hotel Palace, Topličin venac 23, Beograd, 09. decembar 2011. od 09.30 – 15.30 časova.

Cena:
Kotizacija uključuje: predavanja, materijal, sertifikat, osveženje i zakusku.

Popusti:

Broj mesta je ograničen.

Prijavljivanje:
Putem telefona: 011/3284-269; 3284-761; 3284-485; 062/658-973 ili e-mailom: office@mngcentar.com ili prijava@mngcentar.com

KAKO POVEĆATI LIČNU I POSLOVNU EFIKASNOST – ALATI I TEHNIKE – 13. decembar 2011.

Efikasnost, lična i poslovna, postaje imperativ savremenog doba. Najčešće, u razgovoru sa prijateljima ili poslovnim partnerima, možete čuti niz žalbi ili izgovora za površan i neefikasan posao ili odnos.

Efikasno delovanje, lično i poslovno, štedi vreme, energiju i novac i doprinosi povećanju samopuzdanja i radne efikasnosti. Trening teži da kod pojedinca razvije sposobnosti analize faktora sredine, drugih ljudi i sebe i njihov pojedinačni značaj za ličnu i radnu efikasnost. U praksi se najčešće susrećemo sa ponašanjem u skladu sa poslovicom: „Ko hoće, nađe način; ko neće, nađe izgovor.“ Čak i jednostavna analiza obrazloženja određenih događa može nam dati uvid u način sagledavanja problema i mogućih rešenja koje osoba ima na raspolaganju.

Jedan od razloga lične i profesinalne neefikasnosti je i u globalnom, generalizovanom načinu sagledavanja problema, okoline i sebe (po principu sve ili ništa; crno-belo). Na treningu će zainteresovanima biti predstavljene tehnike i alati za vežbanje analitičkom, evaluativnom pristupu sagledavanja sebe, okruženja, drugih osoba i postavljenih ciljeva. što doprinosi boljem razumevanju i stvara osnovu za efikasnije planiranje i realizaciju ciljeva. Tome doprinosi primena principa planiranja i efikasnog rešavanja problema.

Ciljna grupa:
Pojedinci koji žele da unaprede ličnu i/ili poslovnu efikasnost, menadžeri različitih nivoa, zaposleni u kadrovskim odeljenjima preduzeća, direktori.

Cilj treninga:
Cilj treninga je da učesnici steknu sledeća znanja:

Veštine koje će učesnik steći:

Teme:

Po završetku polaznik je osposobljen da:

Predavač:
Slobodan Spasić, psiholog. Saradnik u nastavi za predmete Psihologija i Socijalna psihologija na Univerzitetu u Beogradu. Realizator edukacije nastavnika (program obaveznog stručnog usavršavanja) za oblast novi oblici zavisnosti (Zavod za unapređenje obarazovanja i Ministarstvo prosvete RS). Uža oblast interesovanja: psihologija rada (profesionalna selekcija, klasifikacija, obuka i trening zaposlenih, psihologija manipulacije, različiti oblici zavisnog ponašanja), integracija psiholoških poslova i aktivnosti. Radio u kompaniji „Rick Eis“ (selekcija i obuka zaposlenih, analiza radnih mesta, analiza rizika i bezbednosti).

Mesto i vreme održavanja:
Centar za razvoj ljudskih resursa i menadžment – MNG Centar, Jevrejska 24 , Beograd, 13. decembar  2011. od 09.30 – 17.00 časova.

Cena:
Kotizacija uključuje: izvođenje seminara, materijale, sertifikat, osveženje i zajednički ručak učesnika.
Cena po učesniku: 15.700,00 dinara + PDV(18%)

Popusti:
10% popusta na trećeg i svakog sledećeg učesnika seminara
10% popusta svim firmama koje su učestvovale na seminarima i treninzima MNG Centra u 2010. godini
5% popusta ukoliko je uplata izvršena 15 dana pre termina održavanja seminara

Prijavljivanje:
Putem telefona: 011/3284-269; 3284-761; 3283-248; 3284-485 ili e-mailom: office@mngcentar.com ili prijava@mngcentar.com

 
CASH FLOW - UPRAVLJANJE NOVČANIM TOKOVIMA

Kako da planirate i upravljate novčanim tokom

14-15. decembar 2011.

Sposobnost preduzeća da generiše gotovinu iz svog poslovanja je preduslov očuvanja njegove likvidnosti. Zato je bitno da razumemo iz kojih aktivnosti preduzeće generiše slobodan gotovinski tok. Ovaj seminar je tako koncipiran da u prvom danu svim polaznicima omogući da savladaju veštinu sastavljanja izveštaja o gotovinskim tokovima kao sastavnog dela seta finansijskih izveštaja uz razmevanje njegove strukture, da bismo u drugom danu mogli da se bavimo analizom gotovinskih tokova, planiranjem i projekcijama.

Izveštaj o novčanim tokovima ne bi trebalo da predstavlja samo zbir cifara koje će nas dovesti do tačnog stanja gotovine na kraju perioda! Cilj nam je da svakom polazniku pružimo znanje na osnovu koga će samostalno zaključivati o likvidnosti preduzeća, njegovoj potrebi za gotovinom i investicionom kapacitetu. Gotovina nije isto što i dobit! U uslovima kada je preduzeću potrebno i jedno i drugo, nužno je da znamo kako naći optimalan balans između likvidnosti i profitabilnosti.

Seminar je interaktivan, odnosno učesnici će imati priliku da samostalno urade predstavljene primere. Za svakog učesnika obezbeđen je lap-top.

Ciljna grupa:
Zaposleni u računovodstvu, finansijskoj kontroli, planu i analizi, bankama na poslovima kreditiranja privrede i analizi kreditnog rizika.

Cilj seminara:
Da zaposleni koji se bave ovim pitanjem brzo i lako sastave izveštaj o gotovinskim tokovima, bolje razumeju kretanje gotovine u preduzeću u jednom obračunskom periodu, uvide značaj pravilnog upravljanja gotovinom, analiziraju i zaključuju o likvidnosti i rentabilnosti preduzeća na osnovu cash flow izveštaja, na bazi trenutnih novčanih tokova prave projekcije i planove budućih kretanja gotovine u preduzeću, bolje procene sposobnost preduzeća da generiše gotovinu iz svog poslovanja.

Teme:

Predavač:
Eminentni stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom.

Mesto i vreme održavanja:
Centar za razvoj ljudskih resursa i menadžment, Jevrejska 24, Beograd, 14-15 decembar 2011. od 15.00 – 20.00 časova

Cena:
Kotizacija uključuje: izvođenje seminara, materijale, sertifikat, osveženje i zajednički ručak učesnika.

Popusti:

Broj mesta ograničen na 10 učesnika.

Prijavljivanje:
Putem telefona: 011/3033-160; 3033-112; 3286-269; 062/658-973 ili e-mailom: office@mngcentar.com ili prijava@mngcentar.com

Dokumentarni akreditiv i bankaraska garancija kao najsigurniji instrumenti plaćanja i obezbeđenja – 16. decembar 2011.

Zaključenjem osnovnog posla i potpisivanjem ugovora sa ino partnerom, mogu početi i glavobolje aktera u poslu. Najbolji lek za ove glavobolje je dobro formulisana finansijska klauzula u osnovnom ugovoru o poslu, koja će na najbolji način zaštiti partnere od rizika neizvršenja ugovornih obaveza.U zavisnosi od stepena rizika, veoma je važno u samom ugovoru, na početku, predvideti odgovarajući instrument plaćanja i obezbeđenja.

Praksa konstantno dokazuje da štete usled nedovoljnog poznavanja instrumenata platnog prometa mogu dovesti do problema neizvršenja ugovormih obaveza, kao i do dodatnih  troškova.

Trening ima za cilj da polaznike upozna sa suštinom i funkcijom instrumenata plaćanja i da im pruži dodatnu sigurnost kako bi u pregovorima sa ino partnerima znali na pravi način da zaštite svoju firmu.

Teorija će biti potkrepljena primerima iz prakse kao i uputstvima o procedurama vezanim za svaki instrument. Poseban osvrt biće na doznaci kao najmasovnijem instrumentu, inkaso -  koji podiže stepen sigurnosti  na malo veći nivo i, kao finale, najsigurnijem  instrumentu plaćanja – akreditivu, kao i bankarskoj garanciji –  instrumentu obezbeđenja sa, ne bez razloga, najvećom reputacijom.

Ciljna grupa:
Seminar je namenjen zaposlenima u spoljnotrgovinskim firmama i bankama.
Mogu ga pratiti i početnici, ali svakako koristi i onima koji to nisu, ali žele da utvrde i prošire svoja znanja vezana za međunarodni platni promet.

Cilj seminara:
Kako u praksi iskoristiti sve prednosti najsigurnijih instrumenata plaćanja i obezbeđenja

Teme:

Po završetku polaznik je osposobljen da:

Predavač:
Jasna Vasić, diplomirani filolog, odgovorna za dokumentarno poslovanje KBC Banke ad. Poseduje i radno iskustvo na poslovima platnog prometa sa inostranstvom, kao i u oblasti spoljne trgovine i turizma.

Mesto i vreme održavanja:
Centar za razvoj ljudskih resursa i menadžment – MNG Centar, Jevrejska 24 , Beograd, 16. decembar 2011. od  14.00 – 20.00 časova.

Cena:
Kotizacija uključuje: izvođenje seminara, materijale, sertifikat, osveženje i zajednički ručak učesnika.

Popusti:

Prijavljivanje:
Putem telefona: 011/3284-269; 3284-761; 3283-248; 3284-485 ili e-mailom: office@mngcentar.com ili prijava@mngcentar.com
 

POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU VLADE SR NEMAČKE I MINISTARSTVA ZA INFRASTRUKTURU I ENERGETIKU O DONACIJI U IZNOSU OD 2 MILIONA EVRA ZA REHABILITACIJU DALJINSKOG GREJANJA U SRBIJI

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i Jurgen Velšof (Jürgen Welschof) potpisali su u Vladi Republike Srbije Sporazum o donaciji u iznosu od 2 miliona evra koji se realizuje u okviru saradnje između dve zemlje.

Izdvojena suma biće upotrebljena za rehabilitaciju daljinskog grejanja u Srbiji, što predstavlja 4. fazu u realizaciji celokupnog projekta.

Ova donacija, dugo je očekivana pre svega za gradove koji će biti obuhvaćeni pomenutom rehabilitacijom grejanja (Kraljevo, Kragujevac, Niš, Pirot, Sombor i Zrenjanin) jer se na ovaj način završava kompletan projekat i ulazi u završnu realizaciju 4. faze. Konsultanti iz Nemačke stići će u Srbiju sredinom januara i započeti rad na realizaciji programa. Efekti ove faze biće vidljivi kroz efikasno i stabilnije grejanje i tako u velikoj meri uticati na poboljšanje uslova života građana i životne sredine.

Planirano je da ova faza programa bude završena do kraja 2015.godine, a za njenu implementaciju kao i u slučaju treće faze, biće zaduženo ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

Izvor: Vebsajt Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, 13.12.2011.

POLAGANJE STRUČNOG ISPITA ZA RIBARA I STRUČNOG ISPITA ZA RIBOČUVARA BIĆE ODRŽANO 22. DECEMBRA 2011. GODINE • Za nove kandidate rok za prijavljivanje je 15. decembar 2011. godine •

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja obaveštava lica zainteresovana za polaganje stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara, da će se ispitivanje kandidata sa do sada uredno podnetim prijavama, održati 22. decembra 2011. godine u 12 časova, u zgradi SIV 3 na prvom spratu u sali 125, ulica Omladinskih brigada 1, Novi Beograd.

Za nove kandidate prijave za polaganje stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara se podnose Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja najkasnije do 15. decembra 2011. godine. Kandidati čije prijave stignu posle 15. decembra, NEĆE moći da polažu 22. decembra, već će se smatrati da su prijavljeni za neki od budućih termina.

O budućim terminima održavanja stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara, Ministarstvo će blagovremeno postaviti obaveštenje na veb-sajt.

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 13.12.2011.

POLAGANJE STRUČNOG ISPITA ZA RIBARA I STRUČNOG ISPITA ZA RIBOČUVARA BIĆE ODRŽANO 22. NOVEMBRA 2011. GODINE • Za nove kandidate rok za prijavljivanje je 15. novembar 2011.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja obaveštava lica zainteresovana za polaganje stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara, da će se ispitivanje kandidata sa do sada uredno podnetim prijavama, održati 22. novembra 2011. godine u 12 časova, u zgradi SIV 3 na prvom spratu u sali 125, ulica Omladinskih brigada 1, Novi Beograd.

Za nove kandidate prijave za polaganje stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara se podnose Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja najkasnije do 15. novembra 2011. godine. Kandidati čije prijave stignu posle 15. novembra, NEĆE moći da polažu 22. novembra, već će se smatrati da su prijavljeni za neki od budućih termina.

O budućim terminima održavanja stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara, Ministarstvo će blagovremeno postaviti obaveštenje na veb-sajt.

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 13.11.2011.

OBJAVLJENI REZULTATI PISMENOG DELA ISPITA ZA STEČAJNE UPRAVNIKE ODRŽANOG 8. OKTOBRA 2011. GODINE

Aktuelna službena mišljenja:

 • Ministarstvo finansija: OBAVEZA ISPRAVKE ODBITKA PRETHODNOG POREZA U SLUČAJU ZATVARANJA PREDUZETNIČKE RADNJE - OBVEZNIKA PDV - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 32
 • Ministarstvo finansija: OPOREZIVANJE UVOZA SLIKA ČIJA SE NABAVKA FINANSIRA IZ SREDSTAVA DONACIJE - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 7
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PROMETA DOBARA SA TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE VAN AP KOSOVO I METOHIJA NA TERITORIJU APKM ZA KOJI JE NAKNADA NAPLAĆENA U DINARIMA - Uredba o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244: član 10
 • Ministarstvo rada i socijalne politike: KORIŠĆENJE GODIŠNJEG ODMORA IZ PRETHODNE GODINE PO ISTEKU PORODILJSKOG ODSUSTVA I ODSUSTVA RADI NEGE DETETA - Zakon o radu: član 73
 • Ministarstvo rada i socijalne politike: OBRAČUN NAKNADE ZARADE ZAPOSLENOG ZA VREME KORIŠĆENJA GODIŠNJEG ODMORA - Zakon o radu: član 114
 • Ministarstvo rada i socijalne politike: PRAVO ZAPOSLENOG NA ODREĐENO VREME NA OTPREMNINU PRI ODLASKU U INVALIDSKU PENZIJU - Zakon o radu: član 119

Aktuelna sudska praksa:

 • Apelacioni sud u Beogradu: KARAKTERISTIKE PREDMETA POMOĆU KOJEG JE DOŠLO DO IZVRŠENJA KRIVIČNOG DELA - Krivični zakonik: član 87
 • Apelacioni sud u Beogradu: NEDEKRIMINALIZACIJA KRIVIČNOG DELA NEOVLAŠĆENO DRŽANJE OPOJNIH DROGA - Krivični zakonik: član 246a
 • Apelacioni sud u Beogradu: NEMOGUĆNOST PRIMENE BLAŽEG ZAKONA U POGLEDU PREINAČENJA PRAVNOSNAŽNIH SUDSKIH ODLUKA - Krivični zakonik: čl. 5 i 45
 • Apelacioni sud u Beogradu: OSTAVLJANJE ROKA ZA ISPRAVKU ODNOSNO DOPUNU OPTUŽNOG PREDLOGA - Zakonik o krivičnom postupku: član 171
 • Apelacioni sud u Beogradu: PITANJE OD ČIJEG REŠAVANJA ZAVISI PRIMENA KRIVIČNOG PROCESNOG PRAVA - Zakonik o krivičnom postupku: član 213
 • Upravni sud: ODLUČIVANJE O SAMOSTALNOM TUŽBENOM ZAHTEVU KOJI SE ODNOSI NA OBAVEZIVANJE POSLODAVCA NA UPLATU DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE - Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje: član 4
 • Upravni sud: PONIŠTAJ PRAVNOSNAŽNOG REŠENJA O IZUZIMANJU GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA - Zakon o planiranju i izgradnji: član 86 stav 7
 • Upravni sud: ROK ZASTARELOSTI VOĐENJA DISCIPLINSKOG POSTUPKA I PODNOŠENJE TUŽBE U UPRAVNOM SPORU - Zakon o državnim službenicima: član 118
 • Upravni sud: SVRSTAVANJE ROBE PO CARINSKOJ TARIFI U POSTUPKU NAKNADNE KONTROLE PRIHVAĆENE CARINSKE DEKLARACIJE - Carinski zakon: član 103

Likvidacije:

§§ Likvidacije:
U periodu od 5. decembra do 9. decembra 2011. godine godine na web site - u Agencije za privredne registre objavljeni su oglasi o pokretanju postupka likvidacije za sledeće privredne subjekte:


Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

174835

JUSTINIJAN - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

09.12.2011

60

174807

TOREX - U LIKVIDACIJI

Smederevo

09.12.2011

60

174748

MONET UNION - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

09.12.2011

60

174740

IVOREX - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

09.12.2011

60

174736

MAX-PUT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Sopot

09.12.2011

60

174725

OLOSS-BAKI - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

09.12.2011

60

174706

OLI-PROM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

09.12.2011

60

174655

VELNES MTW - U LIKVIDACIJI

Pančevo

09.12.2011

60

174629

BIOSAGA - U LIKVIDACIJI

Malo Crniće

09.12.2011

60

174621

AGIOS - U LIKVIDACIJI

Sremska Mitrovica

09.12.2011

60

174598

ASTRA COSMETICS - U LIKVIDACIJI

Loznica

08.12.2011

60

174586

TRUCK & CAR SOLUTIONS - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

08.12.2011

60

174580

VSG - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

08.12.2011

60

174567

ZANTA GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

08.12.2011

60

174554

BIF 2000 - U LIKVIDACIJI

Bečej

08.12.2011

60

174545

ULTIMATE HAIR - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

08.12.2011

60

174495

VESO - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

08.12.2011

60

174482

KNJIGOVODSTVENI SVET - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

08.12.2011

60

174474

H-MEČE-PROMET - U LIKVIDACIJI

Tutin

08.12.2011

60

174470

KR BABYLON - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

07.12.2011

60

174452

ARDIVAS LOGISTICS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

07.12.2011

60

174448

METAPLAST SISTEM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Mladenovac

07.12.2011

60

174427

GLOBALPREMER - U LIKVIDACIJI

Kragujevac-grad

07.12.2011

60

174419

AGROSEME - U LIKVIDACIJI

Smederevo

07.12.2011

60

174415

POLIFIL - U LIKVIDACIJI

Loznica

07.12.2011

60

174411

CRNI PANTER - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

07.12.2011

60

174407

MIST & BEER - U LIKVIDACIJI

Vrbas

07.12.2011

60

174384

TOLIĆ - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

07.12.2011

60

174368

G - FAKTOR MEDIA - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

07.12.2011

60

174362

IN ALTO - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

07.12.2011

60

174349

PAL & BEČEJI - U LIKVIDACIJI

Subotica

07.12.2011

60

174333

SRDIJA - U LIKVIDACIJI

Negotin

06.12.2011

60

174315

IVOTEHNA - U LIKVIDACIJI

Niš - Mediana

06.12.2011

60

174313

JAVIS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

06.12.2011

60

174294

POLI ŠPED - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

06.12.2011

60

174296

OFFICE PLUS - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

06.12.2011

60

174283

HIDRO TWO - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

06.12.2011

60

174275

MPA INFORMATIČKI INŽENJERING - U LIKVIDACIJI

Zrenjanin

06.12.2011

60

174271

INTERTEKS - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

06.12.2011

60

174252

TERMOIZOLIR - U LIKVIDACIJI

Pančevo

06.12.2011

60

174246

AG PLUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

06.12.2011

60

174231

CAO HUI - U LIKVIDACIJI

Jagodina

06.12.2011

60

174250

HITEC SOLUTIONS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Grocka

06.12.2011

60

174215

TRAMONTO - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

06.12.2011

60

174207

PREMIER PROJECT - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

06.12.2011

60

174189

MULTI BRAND - U LIKVIDACIJI

Mali Zvornik

06.12.2011

60

174183

ZULI-ALUMINIJUM - U LIKVIDACIJI

Jagodina

06.12.2011

60

174179

ŠILTON - U LIKVIDACIJI

Beograd-Lazarevac

06.12.2011

60

174466

HIPOKUĆA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

05.12.2011

60

174167

KINA-SHANGAJ - U LIKVIDACIJI

Pančevo

05.12.2011

60

174156

ON TIME CONCEPT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

05.12.2011

60

174142

DVORNET - U LIKVIDACIJI

Kruševac

05.12.2011

60

174138

OSKAR FIRMA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Grocka

05.12.2011

60

174109

DELTING 021 - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

05.12.2011

60

174103

LUCIDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

05.12.2011

60

174079

DSD METALOGRADNJA - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

05.12.2011

60

174077

ECO BRIDGE - U LIKVIDACIJI

Subotica

05.12.2011

60

174060

MARKET - U LIKVIDACIJI

Subotica

05.12.2011

60

174055

ICE DYP BALAS - U LIKVIDACIJI

Pančevo

05.12.2011

60

174045

DUKTUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

05.12.2011

60

174043

IBERA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Rakovica

05.12.2011

60

174031

XDX - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

05.12.2011

60

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 12.12.2011.

Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 9.12.2011. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"BEOFRUTO" DOO

 

15 St. 217/10

 

 

 

Privredni sud u Beogradu, i to Predsednik veća Gordana Aranđelović i članovi veća, sudija Gordana Ratković i sudija Jelena Jovanović u predmetu stečaja broj 15 St. 217/10 nad "BEOFRUTO" DOO u stečaju, Beograd, Pazinska 6, rešavajući po predlogu stečajnog upravnika, zakazuje IV ispitno ročište za 23. decembar 2011. godine u 10,20 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 239, na II spratu.
Pozivaju se poverioci i stečajni upravnik da prisustvuju ročištu.
Ovo rešenje oglasiti u "Službenom glasniku RS" i istaći na oglasnu tablu Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

"Anja Company" d.o.o.

17589326

12. St. broj 2246/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2369

 

Privredni sud u Beogradu, je rešenjem 12 St. broj 2246/2011 od 24. oktobra 2011. godine je:
I. Otvorio postupak stečaja nad "Anja Company" d.o.o. Lazarevac, Savska 1, matični broj 17589326, PIB 103605623 po predlogu predlagača za otvaranje postupka stečaja od 1. marta 2011. godine.
II. Za stečajnog upravnika imenuje se Dragan Petkoski iz Beograda.
III. Nalaže se zastupniku dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
IV. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 13. januar 2012. godine u 10,00 časova, a koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova broj 2, sudnica 133/I.
V. Ispitno ročište određuje se za 16. mart 2012. godine u 12,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 133/I.
VI. Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Beogradu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obavezuje prema stečajnoj masi.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Preduzeće za promet robe i usluge Vredenex

17543237

50. St. broj 2259/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1643

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 50. St. broj 2259/2011 od 24. 11. 2011. godine u stečajnom postupku nad Preduzećem za promet robe i usluge Vredenex, u stečaju, Novi Beograd, Jurija Gagarina broj 141, matični broj 17543237 PIB 103315101, zakazao je dopunsko ispitno ročište za 23. 12. 2011. godine sa početkom u 10.00 časova koje će se održati u Privrednom sudu Beograd, Masarikova broj 2, sudnica broj 225/II.
II. Oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda 24. 11. 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

"Real Deal" d.o.o.

20023953

42. St. broj 1610/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1924

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 42. St. broj 1610/11 od 11. novembra 2010. godine zaključio je postupak stečaja nad "Real Deal" d.o.o. iz Beograda, Birčaninova broj 34-36, matični broj 20023953, PIB 103803018.
II. Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda 11. novembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

"Park Invest Jug"

20275260

32. St. broj 3592/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2430

 

I - Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Park Invest Jug" Beograd, Trg Republike 3/II, matični broj: 20275260, PIB 105019593.
II - Stečajni razlog za otvaranje postupka stečaja je trajnija nesposobnost plaćanja u smislu odredbe člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III - Imenuje se Svetozar Obrenović, Borivoja Stevanovića 33/5, Beograd, za stečajnog upravnika.
IV - Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Beogradu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja. prema stečajnom dužniku, pismenom prijavom podnetom u dva primerka, sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
V - Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom masi.
VI - Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 26. decembar 2011. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 223, drugi sprat.
VII - Ispitno ročište zakazuje se za 26. april 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, ulica Masarikova 2, sudnica 223, drugi sprat.
VIII - Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu suda sa datumom 18. novembar 2011. godine i biće naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS", i u dnevnom listu "Večernje novosti" koji se distribuira na celoj teritoriji RS".
IX - Nalaže se Agenciji za privredne registre iz Beograda da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Preduzeće "KOMOTKO" Društvo za proizvodnju, promet i usluge d.o.o.

17307746

16. St. broj 3783/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1698

 

Privredni sud u Beogradu, doneo je 23. novembra 2011. godine rešenje 16. St. broj 3783/2010 i objavljuje oglas.
Utvrđuje se da stečajni dužnik Preduzeće "KOMOTKO" iz Beograda, Slanački put 49, ima samo jednog poverioca, pa se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Preduzećem "KOMOTKO" Društvo za proizvodnju, promet i usluge d.o.o. iz Beograda, Slanački put 49, matični broj 17307746, PIB 100036378, obustavlja.
Nalaže se Agenciji za privredne registre Brankova 25 da izvrši upis obustave rešenja o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom.
Nalaže se stečajnom upravniku da ugasi sve račune otvorene u toku stečajnog postupka, a da eventualno raspoloživa sredstva na računu prenese na žiro račun sudskog depozita broj 840-298802-02.
Nalaže se Republičkom zavodu za statistiku da izvrši upis obustave stečajnog postupka nad ovde stečajnim dužnikom.
Nalaže se poreskoj upravi da izvrši upis obustave postupka stečaja nad ovde stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Preduzeće za inženjering, trgovinu i usluge Juger group d.o.o.

17414593

17. St. broj 2961/11

 

 

 

I - Privredni sud u Beogradu, rešenjem 17. St. broj 2961/2011 od 21. novembra 2011. godine otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom, Preduzeće za inženjering, trgovinu i usluge Juger group d.o.o. Beograd, Otona Župančiča 8/35 čiji je matični broj 17414593 i PIB 101201030, iz razloga trajnije nesposobnosti plaćanja.
II - Za stečajnog upravnika se imenuje Vesna Vuković iz Beograda, Triše Kaclerovića 24.
III - Nalaže se zastupniku dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečat preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
IV - Pozivaju se poverioci da u roku od 45 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
V - Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VI - Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko finansijskom položaju dužnika, se zakazuje za 10. januar 2012. godine, sa početkom u 11,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, II sprat, sudnica broj 242.
VII - Ispitno ročište se zakazuje za 26. april 2012. godine, sa početkom u 13,30 časova, u zgradi Privrednog sudu u Beogradu, II sprat, sudnica broj 242.
VIII - Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda, 21. novembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Preduzeća za proizvodnju i promet Pionir - Beograd sa potpunom odgovornošću

07563612

7. St. broj 3454/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju
/90/PIONIR-BEOGRAD.shtml/seo=
/companyid=13392

Ι. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 7 St. broj 3454/11 od 24. novembra 2011. godine usvojio je predlog predlagača stečajnog dužnika Preduzeća za proizvodnju i promet Pionir - Beograd sa potpunom odgovornošću - u likvidaciji, matični broj 07563612, PIB 100184190, od 22. septembra 2011. godine za sprovođenje stečajnog postupka i otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Preduzećem za proizvodnju i promet Pionir - Beograd sa potpunom odgovornošću - u likvidaciji, matični broj 07563612, PIB 100184190.
ΙΙ. Stečajni razlog je prezaduženost stečajnog dužnika.
ΙΙΙ. Imenuje se Agencija za privatizaciju - Centar za stečaj, Beograd, Terazije 23, za stečajnog upravnika.
ΙV. Pozivaju se poverioci da u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pismenom prijavom, podnetom u dva primerka, sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
Sve prijave potraživanja podnete po isteku roka od 120 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", biće odbačene kao neblagovremene.
V. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika, da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VΙ. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 29. decembar 2011. godine u 10,00 časova, a koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100, sprat I.
VΙΙ. Ispitno ročište zakazuje se za 16. februar 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100, sprat I.
Rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli suda 25. novembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

Proizvodno prometnim preduzećem "Euroflex" d.o.o.

 

50. St. broj 2664/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1347

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 50. St. 2664/2010 od 24. 11. 2011. godine u stečajnom postupku nad Proizvodno prometnim preduzećem "Euroflex" d.o.o. u stečaju, Beograd-Ugrinovci, ul. XXV nova broj 73, zakazao je dopunsko ispitno ročište za 23. 12. 2011. godine sa početkom u 10.30 časova koje će se održati u Privrednom sudu Beograd, Masarikova broj 2, sudnica broj 225/II.
II. Oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda 24. 11. 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

Poslovni sistem "Stankom" a.d.

 

21. St. broj 641/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

 

 

Privredni sud u Beogradu, i to stečajni sudija Dragana Kovačević, u postupku stečaja nad Poslovnim sistemom "Stankom" a.d. Beograd, Kraljice Katarine 53, 24. novembra 2011. godine, objavljuje sledeći oglas
Ι. Određuje se ročište za razmatranje i glasanje o predlogu Plana reorganizacije Poslovnog sistema "Stankom" a.d. - u stečaju, Beograd, Kraljice Katarine 53, koji je podnet od predlagača stečajnog upravnika stečajnog dužnika Andrijane Živanović, iz Beograda, za 30. decembar 2011. godine sa početkom u 10,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sala broj 100/I.
ΙΙ. Pravo glasa imaju svi poverioci, srazmerno visini njihovih potraživanja.
Glasanje se vrši usmeno, na ročištu, a može i pismenim putem u kom slučaju se sudu moraju podneti glasački listići sa izjavom o načinu glasanja i sa overenim potpisom ovlašćenog lica od strane nadležnog organa za overu potpisa.
Glasanje se vrši u okviru predviđenih klasa poverilaca, a plan se smatra usvojenim u jednoj klasi poverilaca, ako za plan glasaju poverioci koji imaju običnu većinu potraživanja od ukupnih potraživanja poverilaca u toj klasi.
Klasa poverilaca čija potraživanja prema planu reorganizacije treba da budu u potpunosti izmirena pre početka primena plana reorganizacije, ne glasa za plan, odnosno smatra se da je plan reorganizacije u toj klasi usvojen.
Plan reorganizacije se smatra usvojenim ako ga na propisan način prihvate sve klase poverilaca.
ΙΙΙ. Plan reorganizacije stečajnog dužnika PS "Stankom" a.d. - u stečaju, Beograd, Kraljice Katarine 53, je izložen u sobi 22 Privrednog suda u Beogradu, pa se svi poverioci sa sadržinom plana mogu upoznati uvidom u isti svakog radnog dana od 9,00 do 15,00 časova, sve do dana održavanja ročišta.
ΙV. Pozivaju se zainteresovana lica da se upoznaju sa sadržinom predloženog plana reorganizacije, te da se odazovu pozivu za navedeno ročište.
V. Plan reorganizacije, dostavlja se Agenciji za privredne registre radi objavljivanja na internet strani tog registra.
VΙ. Oglas o zakazivanju ročišta za razmatranje i glasanje o predlogu izmenjenog plana reorganizacije objaviti na Oglasnoj tabli suda, u "Službenom glasniku RS", i u dva visokotiražna lista koji se distribuiraju na celoj teritoriji RS.
VΙΙ. Obaveštenje o zakazivanju ročišta i dostupnosti plana reorganizacija svim poveriocima obuhvaćenim planom reorganizacije i drugim zainteresovanim licima dostaviće predlagač plana, stečajni upravnik stečajnog dužnika Andrijana Živanović, pismenim putem najkasnije 15 dana pre održavanja ročišta.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

Preduzeće DP "Institut za novinarstvo"

 

15. St. broj 92/10

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju
/90/INSTITUT+ZA+NOVINARSTVO.shtml/seo=
/companyid=15377

U postupku stečaja u predmetu broj 15. St. broj 92/2010 nad stečajnim dužnikom Preduzeće DP "Institut za novinarstvo" iz Beograda, Njegoševa 72.
Zakazuje se završno ročište za 23. decembar 2011. godine u 12,30 časova u zgradi Privrednog suda u Beogradu, sudnica 133/I.
Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik.
Oglas o zakazivanju ročišta objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

Društvo za proizvodnju trgovinu i usluge "NATURA" d.o.o.

6769683

St. broj 686/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2399

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Borka Pantić u postupku stečaja nad dužnikom Društvo za proizvodnju trgovinu i usluge "NATURA" d.o.o., Šabac, doneo je 23.11.2011. godine
REŠENJE
1. Otvara se postupak stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju trgovinu i usluge "NATURA" d.o.o., Šabac, matični broj 6769683 PIB 101016262 zbog trajnije nesposobnosti za plaćanje.
2. Za stečajnog upravnika metodom slučajnog odabira sa liste aktivnih stečajnih upravnika imenuje se Marjanović Jasmina iz Valjeva, Krfska 4.
3. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja. Prijave se mogu podneti po isteku napred navedenog roka ali najkasnije u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a sve prijave podnete po isteku roka od 120 dana biće odbačene kao neblagovremene.
4. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
5. Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 29. februara 2012. godine sa početkom u 10,00 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnici 20.
6. Prvo poverilačko ročište će se održati 13. januara 2012. godine sa početkom u 10,00 časova u Privrednom sudu u Valjevu u sudnici 20, i istovremeno se saziva sednica skupštine poverilaca.
7. Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljen je na oglasnoj tabli Suda 23.11.2011. godine.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka objaviti u "Službenom glasniku RS" i dnevnom listu "Danas".

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

"MEGA-TEKS" OD

17260294

St. broj 59/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1430

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Desanka Petrović, u postupku stečaja nad "MEGA-TEKS" OD u stečaju iz Loznice, dana 23.11.2011. godine, doneo je sledeće rešenje:
Zaključuje se postupak stečaja nad "Mega-Teks" OD u stečaju iz Loznice, ul. Marka Radulovića br. 10, matični broj 17260294, PIB 101197909. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od dana objavljivanja istog u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu Beograd, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"Medovac" DOO

20063084

St. broj 866/10

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1381

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Desanka Petrović, u postupku stečaja nad "Medovac" DOO u stečaju iz Banjana, dana 23.11.2011. godine, doneo je
REŠENJE
Zaključuje se postupak stečaja nad "Medovac" DOO u stečaju iz Banjana, ul. Karađorđeva bb, matični broj 20063084, PIB 103980212. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od dana objavljivanja istog u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu Beograd, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

15.

"Veletrade" d.o.o.

8717354

St. broj 469/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1542

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Desanka Petrović, u postupku stečaja nad "Veletrade" d.o.o. u stečaju iz Šapca, dana 25.11.2011. godine, doneo je
REŠENJE
Zaključuje se postupak stečaja nad "Veletrade" d.o.o. u stečaju iz Šapca, ul. Karađorđeva 64, matični broj 8717354, PIB 100789698.
Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana objavljivanja istog u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu Beograd, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

16.

"Ingrap M" a.d.

17023110

St. broj 57/10

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=11

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju
/90/GZP+INGRAP-M+AD.shtml/seo=
/companyid=8837

Privredni suda u Valjevu, stečajni sudija Desanka Petrović, u postupku stečaja nad "Ingrap M" a.d. u stečaju iz Mionice, dana 23.11.2011. godine, doneo je
REŠENJE
Zaključuje se postupak stečaja nad "Ingrap M" a.d. u stečaju iz Mionice, ul. Vojvode Mišića 7, matični broj 17023110, PIB 101392444.
Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana objavljivanja istog u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu Beograd, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

17.

"Livas" d.o.o.

20191147

St. broj 225/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1581

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Desanka Petrović, u postupku stečaja nad "Livas" d.o.o. u stečaju iz Uba, dana 25.11.2011. godine, doneo je
REŠENJE
Zaključuje se postupak stečaja nad "Livas" d.o.o. u stečaju iz Uba, ul. Milana Munjasa br. 64, matični broj 20191147, PIB 104581817.
Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana objavljivanja istog u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu Beograd, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

18.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Šabac Auto"

17500465

St. broj 524/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1973

 

Privredni sud u Valjevu, u postupku stečaja nad Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Šabac Auto", Šabac, u stečaju, Drinska 6, doneo je 2. decembra 2011. godine
REŠENJE
Dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Šabac Auto", Šabac, u stečaju, Drinska 6, matični broj 17500465, PIB 102883316, zakazuje se za 21. decembar 2011. godine sa početkom u 10,30 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20, na koje se pozivaju stečajni upravnik i stečajni poverioci.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

19.

Industrija hemijskih proizvoda "Prahovo Đubriva" d.o.o.

07309783

St. broj 215/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2402

 

Privredni sud u Zaječaru i to sudija Milena Stevanović, kao stečajni sudija, doneo je Rešenje St. broj 215/11 25. novembra 2011. godine o otvaranju stečajnog postupka nad dužnikom Industrija hemijskih proizvoda "Prahovo Đubriva" d.o.o. Prahovo, MB 07309783, PIB 100777129, na predlog Fonda za razvoj RS Beograd, zbog stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja, a koji su predviđeni članom 11. stav 2. tačka 1. i stav 3. tačka 2. istog člana Zakona o stečaju.
Za stečajnog upravnika određuje se preduzetnik Danijela Todorović, licencirani stečajni upravnik iz Zaječara.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka sa upozorenjem da ukoliko poverioci podnesu prijavu posle proteka roka od 60 dana do 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" iste će biti ispitane na dopunskom ispitnom ročištu, po predujmljenim troškovima održavanja dopunskog ispitnog ročišta a prijave potraživanja podnesene po isteku roka od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika.
Prvo poverilačko ročište i skupština poverioca se zakazuju za 29. decembra 2011. godine u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 4.
Ispitno ročište se zakazuje za 20. mart 2012. godine u 11,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 4.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

20.

"Borprevoz"

 

1. St. 4/2010

 

 

 

Privredni sud u Zaječaru, i to sudija Božidar Golubović kao predsednik stečajnog veća u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Borprevoz" Bor doneo je 29. novembra 2011. godine
REŠENJE
Određuje se završno ročište za 29. decembar 2011. godine u 11,30 časova u sudnici broj 6 Privrednog suda u Zaječaru u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Borprevoz", Bor.
Završno ročište se određuje sa razloga jer stečajni dužnik nema imovine.
Pozivaju se poverioci i stečajni upravnik Agencija za privatizaciju RS Centar za stečaj da pristupe na zakazano ročište.
Nalaže se stečajnom upravniku da najkasnije do ročišta sačini završni račun stečajnog dužnika i dostavi sudu konačne zahteve za isplatu nagrada i troškova postupka.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

21.

AD "Sloga"

 

1. St. broj 13/10

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju
/90/GDP+SLOGA.shtml/seo=
/companyid=8830

Privredni sud u Zaječaru i to sudija Božidar Golubović kao predsednik stečajnog veća u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom AD "Sloga" Bor, doneo je 29. novembra 2011. godine
REŠENJE
Određuje se završno ročište za 29. decembar 2011. godine u 12,30 časova u sudnici broj 6 Privrednog suda u Zaječaru u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom AD "Sloga" Bor.
Završno ročište se određuje jer stečajni dužnik nema imovine.
Pozivaju se poverioci i stečajni upravnik Agencija za privatizaciju RS Centar za stečaj da pristupe na zakazano ročište.
Nalaže se stečajnom upravniku da najkasnije do ročišta sačini završni račun stečajnog dužnika i dostavi sudu konačne zahteve za isplatu nagrada i troškova postupka.

PRIVREDNI SUD U ZRENJANINU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

22.

"Banat seme" a.d.

08120935

St. broj 224/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2389

 

Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu broj St. 224/11 od 23. novembra 2011. godine.
Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Banat seme" a.d., Zrenjanin, Vardarska 27, matični broj 08120935, PIB 10116520.
Stečajni postupak otvara se iz razloga predviđenog u članu 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju ("Službeni glasnik RS", broj 104/09) obzirom da je stečajni dužnik trajnije nesposoban za plaćanje.
Za stečajnog upravnika stečajnog dužnika imenuje se Božić Dragan iz Zrenjanina, Bolnička 72.
Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, shodno članu 70. Zakona o stečaju ("Službeni glasnik RS", broj 104/09).
Neblagovremene prijave potraživanja biće odbačene.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Zakazuje se ročište radi razmatranja izveštaja o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika - prvo poverilačko ročište za 28. decembar 2011. godine, sa početkom u 9,30 časova, koje će se održati u zgradi ovog suda, u Zrenjaninu, Kej 2. oktobra 1, u sobi 56/I.
Zakazuje se ročište radi ispitivanja potraživanja - ispitno ročište za 4. april 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi ovog suda, u Zrenjaninu, Kej 2. oktobra 1, u sobi 56/I (shodno članu 72).
Oglas o otvaranju stečajnog postupka, istaknut je na oglasnoj tabli Privrednog suda Zrenjanin, 23. novembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

23.

"DEPAR KG" DOO

20032090

2. St. broj 232/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1375

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Tatjana Todorović, obaveštava da je u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "DEPAR KG" DOO Kragujevac, ulica Masarikova 9, matični broj 20032090, PIB 103891599, na završnom ročištu održanom dana 4.11.2011. godine, doneo rešenje:
1) Utvrđuje se da je imovina stečajnog dužnika "Depar KG" DOO Kragujevac, ulica Masarikova 9, matični broj 20032090, PIB 103891599, manja od visine troškova stečajnog postupka, pa se stečajni postupak, otvoren rešenjem 2. St. 232/11 od 12.4.2011. godine., zaključuje.
2) Usvaja se izveštaj o toku stečajnog postupka i završni račun stečajnog upravnika od 22.09.2011. godine.
3) Rezervišu se sredstva za troškove stečajnog postupka do zaključenja stečaja u iznosu od 505,28 dinara.
4) Razrešava se stečajni upravnik Saša Jovanović iz Paraćina.
5) Rešenje se objavljuje na oglasnoj tabli suda dana 4.11.2011. godine. i u "Službenom glasniku RS".
6) Po pravnosnažnosti ovog rešenja Agencija za privredne registre, Beograd izvršiće brisanje stečajnog dužnika iz Registra privrednih subjekata.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

24.

"Twinart T.I." d.o.o. Društvo za trgovinu ostalom robom

20144572

1. St. broj 152/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1537

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava da je rešenjem 1. St. 152/2011 od 25. novembra 2011. godine usvojen u celini završni račun i finansijski izveštaj stečajnog dužnika "Twinart T.I." d.o.o. Društvo za trgovinu ostalom robom Kragujevac, Kneza Mihajla 175, matični broj 20144572, PIB 104359561, pa je zaključen stečajni postupak nad stečajnim dužnikom. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd da po pravnosnažnosti rešenja izvrši upis brisanja gore označenog privrednog subjekta iz registra privrednih subjekata. Ovo rešenje je objavljeno isticanjem na oglasnoj tabli suda 25. novembra 2011. godine. Razrešava se dužnosti stečajnog upravnika Miroslav Popovič, licencirani stečajni upravnik iz Jagodine, broj licence 155-0099. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

25.

Prometno-uslužno društvo "TIP-EX" DOO

17386000

1. St. broj 238/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=287

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava da je rešenjem 1. St. 238/2010 od 4. novembra 2011. god. usvojen u celini završni račun i finansijski izveštaj stečajnog dužnika Prometno-uslužno društvo "TIP-EX" DOO Jagodina, Vojvođanska L-10, matični broj 17386000, PIB 101325442, pa je zaključen stečajni postupak nad stečajnim dužnikom. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd da po pravnosnažnosti rešenja izvrši upis brisanja gore označenog privrednog subjekta iz registra privrednih subjekata. Ovo rešenje je objavljeno isticanjem na oglasnoj tabli suda dana 4. novembra 2011. god. Razrešava se dužnosti stečajnog upravnika Nenad Jeremić, licencirani stečajni upravnik iz Despotovca, broj licence 155-0211. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

26.

Društvo sa ograničenom odgovornošću "Metalac trgovina" DOO

20349000

6. St. broj 497/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2425

 

I. Privredni sud u Kraljevu, rešenjem Posl. Br. VI St. 497/2011 od 29.11.2011. godine otvorio je postupak stečaja nad stečajnim dužnikom Društvom sa ograničenom odgovornošću "Metalac trgovina" DOO Kruševac, Mirka Tomića 26, MB 20349000, PIB 105266160.
II. Za stečajnog sudiju imenuje se Sonja Đorđević sudija ovog suda.
III. Za stečajnog upravnika imenuje se Hranislav Obradović dipl. ecc. iz Kruševca, kontakt telefon 063/627-136.
IV. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u 2 primerka.
V. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VI. Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 25.1.2012. godine sa početkom u 10,30 časova u zgradi Privrednog suda u Kraljevu, sudnica br. 1.
VII. Ispitno ročište se zakazuje za 13.3.2012. godine sa početkom u 10,00 časova u zgradi Privrednog suda u Kraljevu, sudnica br. 1.
VIII. Rešenje objavljeno na oglasnoj tabli suda dana 29.11.2011. godine. Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

27.

Preduzeće za izvođenje građevinskih, građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova "Radan" a.d.

07214456

1 St. broj 323/2011

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2437

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju
/90/RADAN.shtml/seo=
/companyid=1466

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Radmila Aleksić, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom Preduzeće za izvođenje građevinskih, građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova "Radan" a.d. Lebane, Cara Dušana 72, pokrenutom po predlogu Agencije za privatizaciju Beograd, Terazije 23 od 9. jula 2011. godine, dana 18. novembra 2011. godine, doneo je
REŠENJE
I. Usvaja se predlog Agencije za privatizaciju Beograd, Terazije 23 za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom Preduzeće za izvođenje građevinskih, građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova "Radan" a.d. Lebane, Cara Dušana 72.
II. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Preduzeće za izvođenje građevinskih, građevinsko-zanatskih i instalacionih radova "Radan" a.d. Lebane, Cara Dušana 72 MB 07214456, PIB 100528718.
III. Stečajni razlog je prezaduženost.
IV. Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju - Centar za stečajeve Beograd.
V. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pisanom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
VI. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
VII. Prvo poverilačko ročište određuje se za 20. januar 2012. godine, sudnica broj 4, zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, sa početkom u 10,30 časova.
VIII. Ispitno ročište određuje se za 23. mart 2012. godine u sudnici broj 4, zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, sa početkom u 11,00 časova.
IX. Stečajni postupak je otvoren 18. novembra 2011. godine i tog dana je rešenje o otvaranju istog objavljeno na oglasnoj tabli suda, dok će se objavljivanje u "Službenom glasniku RS", i u jednom visoko tiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, kasnije obaviti.
X. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.
Oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda 18. novembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

28.

Zavisno preduzeće "Termovent" DOO za proizvodnju rashladne i ventilacione opreme

 

5. St. broj 1/2010

 

 

 

Privredni sud u Leskovcu, u veću sastavljenom od predsednika veća sudije Mitić Ćire i članove veća - sudija Stojanović Nadežde i Aleksić Radmile, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Zavisnim preduzećem "Termovent" DOO za proizvodnju rashladne i ventilacione opreme - u stečaju iz Medveđe, 11. novembra 2011. godine doneo je
REŠENJE
Određuje se završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Zavisnim preduzećem "Termovent" DOO za proizvodnju rashladne i ventilacione opreme - u stečaju iz Medveđe, za 22. decembar 2011. godine, sa početkom u 9,00 časova, u sudnici broj 1., Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar Oslobođenja 2.
Na završnom ročištu će se raspravljati o svim pitanjima iz člana 122. Zakona o stečajnom postupku.
Pozivaju se poverioci i sva zainteresovana lica da prisustvuju ročištu.
Oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda, 11. novembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

29.

"Jastrebčanka" d.o.o.

 

2. St. broj 289/2011

 

 

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Jastrebčanka" d.o.o. u stečaju Reljinac, koga zastupa stečajni upravnik Milan Strugarević, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika od 15.11.2011. godine za zakazivanje dopunskog ispitnog ročišta, doneo je, dana 25.11.2011. godine, sledeće
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
Ročište će se održati dana 21.12.2011. godine u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica br. 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

30.

"Mijoprom" d.o.o.

 

2. St. broj 317/11

 

 

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, postupajući u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Mijoprom" d.o.o. iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Dragan Paunković, doneo je dana 30.11.2011. godine sledeće
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Mijoprom" doo iz Niša, za dan 22.12.2011. godine sa početkom u 10,00 časova u sudnici br. 4 Privrednog suda u Nišu.
Rešenje o završnom ročištu objaviti na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

31.

"Mega bild company" d.o.o.

 

2. St. broj 344/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1856

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, postupajući u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Mega bild company" d.o.o. iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Ljubomir Kostić, doneo je 29. novembra 2011. godine
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Mega bild company" d.o.o. iz Niša, za 20. decembar 2011. godine sa početkom u 10,00 časova u sudnici broj 4 Privrednog suda u Nišu.
Rešenje o završnom ročištu objaviti na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

32.

MARKETING - MIX DOO

08296235

1. St. broj 942/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2377

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom MARKETING - MIX DOO Bačka Palanka, Bratstva i jedinstva 30, MB: 08296235, PIB: 101922177, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača HYPO ALPE - ADRIA - BANK AD BEOGRAD, Bulevar Mihajla Pupina 6, MB:07726716, PIB:100228215, dana 24 novembra 2011. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom MARKETING - MIX DOO BAČKA PALANKA, Bratstva i jedinstva 30., MB: 08296235, PIB: 101922177, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Jadranka Gulan iz Novog Sada, Maksima Gorkog 1a/4/43.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom Glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 20. decembar 2011. godine sa početkom u 11,30 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica br. 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 14. februar 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, 24.11.2011. godine.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

33.

Arhitekton d.o.o.

08614881

1. St. broj 773/11

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2415

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom Arhitekton d.o.o. Novi Sad, Petra Drapšina br. 22., MB: 08614881, PIB: 100277738, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka poverioca NLB banka a.d. Beograd, Bul. M. Pupina 165/v, 24. novembra 2011. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom Arhitekton d.o.o. Novi sad, Petra Drapšina br. 22., MB: 08614881, PIB: 100277738, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Avramov Gavra iz Novog Sada.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 22. decembar 2011. godine sa početkom u 12,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 14. februara 2012. godine, sa početkom u 9,30 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, 24.11.2011. godine.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

34.

Radan DOO

8435227

2. St. broj 489/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1757

 

Privredni sud u Novom Sadu, postupajući po stečajnom sudiji Slobodanki Komšić, u postupku stečaja nad dužnikom Radan DOO - u stečaju iz Zmajeva, Siriški put bb, MB: 8435227, PIB 100639724 po obaveštenju NBS Kragujevac od 20.01.2011. godine i po predlogu stečajnog poverioca NLB Banka AD Beograd, Bulevar Mihajla Pupina br. 165/v od 23.05..2011. godine i Radan Frucht DOO iz Zmajeva, doneo je dana 25. novembra, 2011. godine rešenje:
Zakazuje se dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Radan DOO u stečaju iz Zmajeva za 13. decembar 2011. godine sa početkom u 10,45 časova i održaće se u raspravnoj sali br. 7 Privrednog suda u Novom Sadu, Sutjeska br. 3. Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik isticanjem na oglasnu tablu ovog rešenja i objavljivanjem u "Službenom glasniku RS". Oglas o zakazivanju dopunskog ispitnog ročišta ističe se na oglasnoj tabli Privrednog suda u Novom Sadu, sa datumom 25. novembar 2011. godine i biće Objavljen u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

35.

Test - M&S

8766975

2. St. broj 860/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2378

 

Privredni sud u Novom Sadu, postupajući po stečajnom sudiji Slobodanki Komšić, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga za pokretanje stečaja nad dužnikom Test - M&S, Novi Sad, Prizrenska 3, MB: 8766975, PIB 102052279 po obaveštenju NBS Kragujevac od 4. aprila 2011. godine i po predlogu predlagača Banca Intesa AD Beograd, Milentija Popovića 7 b, od 28. juna 2011. godine, doneo je
REŠENJE
Usvaja se predlog poverioca Banca intesa a.d. Beograd za pokretanje stečajnog postupka.
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom Test - M&S, Novi Sad, Prizrenska 3, MB:8766975, PIB 102052279, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Igor Sekereš iz Novog Sada, Dunavska 26.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom Glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 19. januar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 23. februar 2012. godine, sa početkom u 11,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 21. novembar 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

36.

Društveno preduzeće za izgradnju vodovoda i kanalizacija "Vodovod operativa"

 

1. St. broj 374/11

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2398

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju
/90/VODOVOD+OPERATIVA+PANCEVO.shtml/seo=
/companyid=29693

Privredni sud u Pančevu, obaveštava sve poverioce stečajnog dužnika Društveno preduzeće za izgradnju vodovoda i kanalizacija "Vodovod operativa" iz Pančeva, da je rešenjem stečajnog sudija St. broj 374/2011 od 11. novembra 2011. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom, obzirom da je njegova imovina manja od njegovih obaveza.
Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju RS - Centar za stečajeve iz Beograda, Terazije 23.
Pozivaju se poverioci stečajnog dužnika da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 1. februara 2012. godine u 9,00 časova, u sali 114, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Prvo poverilačko ročište održaće se 23. decembra 2011. godine u 9,00 časova u sali 114, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Ukoliko se prva skupština poverilaca ne održi do prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za 7. decembar 2011. godine u 10,30 časova kada se održava prvo poverilačko ročište, na kojoj sednici će se izvršiti izbor predsednika skupštine i članova odbora poverilaca. Na sednicu skupštine se pozivaju svi stečajni poverioci i razlučni poverioci do visine potraživanja za koju učine verovatnim da će se pojaviti kao stečajni poverioci.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Pančevu, 11. novembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

37.

"Đorđević-NS" d.o.o. za trgovinu na veliko i malo

20238011

5. St. broj 412/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

 

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po sudiji ovoga suda Jeleni Kalađurđević, kao stečajnom sudiji, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Đorđević-NS" d.o.o. za trgovinu na veliko i malo Irig, ul. Svetozara Miletića br. 104, doneo je dana 28. novembra 2011. godine pod brojem St. 412/2011 rešenje sledeće sadržine:
I - Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Đorđević-NS" d.o.o. za trgovinu na veliko i malo, Irig, ul. Svetozara Miletića br. 104, MB 20238011, PIB 104783729 zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.
II - Za stečajnog upravnika imenuje se Mitar Bursać iz Iriga, ul. Vuka Karadžića br. 39.
III - Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave Sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka, a sa pozivom na broj stečajnog predmeta.
Upozoravaju se poverioci da se prijave potraživanja mogu podneti po isteku roka iz ovog rešenja ali najkasnije u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku Republike Srbije", a sve prijave podnete po isteku roka od 120 dana biće odbačene kao neblagovremene.
Troškove održavanja dopunskog ročišta za ispitivanje potraživanja iz prethodnog stava dužan je da predujmi podnosilac prijave, s tim da ukoliko u roku koji Sud odredi ne položi predujam, prijava će se odbaciti.
IV - Pozivaju se svi dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika.
V - Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 10. januar 2012. godine u 11,00 časova, sudnica broj 17/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija broj 39.
Ukoliko Skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva na prvo poverilačko ročište.
VI - Zakazuje se ispitno ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja za dan 7. mart 2012. godine u 11,00 časova, sudnica 17/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija br. 39.
VII Pravne posledice otvaranja stečaja nad stečajnim dužnikom nastupaju sa danom objavljivanja na oglasnoj tabli Suda.
VII Rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli Suda dana 28. novembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

38.

AD "Vojvodinaprodukt"

 

2. St. broj 32/2010

 

 

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, kao stečajni sud, postupajući u veću sastavljenom od sudije Katice Popović, kao predsednika veća, sudije Gine Tešanović i Dragane Savić, kao članova veća, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom stečajna masa AD "Vojvodinaprodukt" iz Inđije, donosi 23. novembra 2011. godine van ročišta, na osnovu čl. 122. Zakona o stečajnom postupku
REŠENJE
Određuje se završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom stečajna masa AD "Vojvodinaprodukt" iz Inđije.
Završno ročište će se održati 22. decembra 2011. godine u 11,00 časova, sudnica broj 18 (drugi sprat) u Privrednom sudu Sremska Mitrovica, Sv. Dimitrija 39.
Na završnom ročištu će se raspravljati o:
1. Završnom računu stečajnog upravnika
2. Konačnim zahtevima za isplatu nagrada i naknada troškova
3. Prigovorima na završni račun odn. na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada
4. Neraspodeljenim delovima deobne mase
5. Drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o određivanju završnog ročišta je istaknuto na oglasnu tablu suda 23. novembra 2011. godine i biće objavljen u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U UŽICU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

39.

 

 

4. St. broj 11/2010 (04)

 

 

 

I Rešenjem Privrednog suda u Užicu St. broj 11/2010 (04) od 25. novembra 2011. godine određeno je završno ročište za 23.12.2011. godine sa početkom u 11,00 časova u sudnici 52/III Privrednog suda u Užicu.
II Na završnom ročištu će se raspravljati o završnom računu stečajnog upravnika, o konačnim zahtevima za isplatu nagrada i naknada troškova, odlučivati o neraspoređenim delovima deobne mase kao i o eventualnim prigovorima na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada, kao i o drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
III Pozivaju se poverioci da prisustvuju završnom ročištu.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

40.

"Mediteran 92" d.o.o.

06169783

2. St. broj 126/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1701

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. broj 126/2011, od 22. novembra 2011. godine, odredio održavanje ročišta za dan 12. decembar 2011. godine u 11,00 časova, sudnica broj 3 u Čačku, Cara Dušana 6, za glasanje o planu reorganizacije stečajnog dužnika "Mediteran 92" d.o.o. Guča, Republike b.b., MB 06169783. Plan reorganizacije je podneo Milenko Surdžić, vlasnik društva, dana 28. oktobra 2011. godine. Poverioci će glasati po klasama koje će biti formirane u skladu sa Zakonom o stečaju. Zainteresovana lica plan reorganizacije mogu razgledati u pisarnici Privrednog suda u Čačku, Cara Dušana 6, svakog radnog dana od ponedeljka do petka, u vremenu od 9,00 do 14,00 časova. Sud je naložio predlagaču plana reorganizacije da najkasnije 15 dana pre održavanja ročišta obaveštenje o zakazanom ročištu izvrši i neposredno ili putem pošte svim poveriocima koji su obuhvaćeni planom, osnivačima i akcionarima stečajnog dužnika, s tim što će uz obaveštenje dostaviti plan reorganizacije o kome će isti glasati.
Pravo glasa imaju svi poverioci srazmerno visini njihovih potraživanja, a ukoliko je potraživanje osporeno ili nije ispitano stečajni sudija će vršiti procenu visine potraživanja u svrhu glasanja. Glasati se može pismenim putem, tako što se sudu podnose glasački listići sa overenim potpisom ovlašćenog lica. U ostalom delu glasanje će se vršiti prema odredbama čl. 156. 166. 167. Zakona o stečaju.
Stečajni upravnik u ovom stečajnom postupku je Milić Nešković, stečajni upravnik iz Ivanjice, kontakt telefon 063/285-617.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

41.

DOO "Damljanović"

7667337

St. 2. St. broj 235/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2391

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. broj 235/2011 od 15. novembra 2011. godine, otvorio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom DOO "Damljanović" Gornji Milanovac, MB: 7667337, PIB 101152070, i sa ovim danom su nastupile pravne posledice otvaranja stečajnog postupka, isticanjem rešenja na oglasnoj tabli suda.
Stečajni upravnik je Milutin Obradović iz Čačka, kontakt telefon 065/602-93-22.
Pozivaju se poverioci ovog stečajnog dužnika da najdalje u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja potraživanja. Prijave potraživanja dostavljati u Privrednom sudu u Čačku, u dva primerka sa svim prilozima, i pozivom na broj St. 235/2011, na adresu Cara Dušana 6, Čačak. Prijave podnete po isteku ovog roka biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište je određeno za 11. novembar 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 12,00 časova. Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
Ispitno ročište zakazano je za 26. januar 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 13,00 časova.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

42.

"Wester style" AD

 

2. St. broj 371/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/
pretragastecajdokumentacija
/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1591

 

Privredni sud u Čačku je odredio nastavak ispitnog ročišta koje je započeto u postupku stečaja koji se provodi nad "Wester style" AD - u stečaju Ivanjica, 20. oktobra 2011. godine, za dan 23. decembar 2011. godine u 14,00 časova i isto će se održati u ovom sudu, Cara Dušana 6, sudnica broj 3.

Izvor: Redakcija, 12.12.2011.