Aktuelne vesti na dan 14. mart 2012

 


PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:


PrelistavajuĆi dnevne novine:Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na http://paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 38 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 40 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 15 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 15 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 19. OD 13.3. 2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

 • JAVNI TUŽILAC U NEKAZNENIM POSTUPCIMA PRAVNOG SISTEMA REPUBLIKE SRBIJE
 • OSNOVICA DOPRINOSA U SLUČAJU KADA JE PORODILJA BILA SAMO TRI MESECA U RADNOM ODNOSU
 • TOK ROKA ZA POKRETANJE PRETHODNOG STEČAJNOG POSTUPKA U SLUČAJU PREKIDA I PONOVNE OBUSTAVE PLAĆANJA U PERIODU KOJI JE KRAĆI OD GODINU DANA
ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:
 • KOMENTAR IZMENA PRAVILNIKA O PROGRAMU ZAVRŠNOG ISPITA U OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU - "Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 1/2012
 • ZADUŽIVANJA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE S POSEBNIM OSVRTOM NA MUNICIPALNE OBVEZNICE (NORMATIVNO-RAČUNOVODSTVENI TRETMAN)
ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:
 • DRUGE IZMENE I DOPUNE PRAVILNIKA O KONTNOM PLANU ZA BUDŽETSKI SISTEM - "Sl. glasnik RS", br. 18/2012
 • IZMENE I DOPUNE NOVOG PRAVILNIKA O UPLATNIM RAČUNIMA JAVNIH PRIHODA - "Sl. glasnik RS", br. 18/2012
 • UTVRĐIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA SLUŽBENOG PUTOVANJA U ZEMLJI I INOSTRANSTVO PREMA OPŠTIM I POSEBNIM PROPISIMA ZA JAVNI SEKTOR
ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:
 • NAKNADA ZARADE ZA VREME PORODILJSKOG ODSUSTVA ZA LICA KOJA SAMOSTALNO OBAVLJAJU DELATNOST: • Sa primerima obračuna •
 • ODLAGANJE PLAĆANJA POREZA
 • UPOTREBA RAČUNA 331 U KONSOLIDOVANIM FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA: • Rezerve po osnovu preračuna finansijskih izveštaja prikazanih u drugoj valuti •
 • VISINA PENALA ZA NEIZVRŠENJE OBAVEZE ZAPOŠLJAVANJA OSOBA ZA INVALIDITETOM ZA 2012. GODINU
ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:
ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:
PARLAMENTARNI, LOKALNI I POKRAJINSKI IZBORI BIĆE ODRŽANI 6. MAJA 2012. GODINE • Parlamentarne izbore u Srbiji pratiće i nova zakonska pravila o raspodeli mandata i finansiranju predizbornih aktivnosti - izborne liste će biti "zaključane", odnosno mandati će biti dodeljivani po redosledu na listi počev od prvog kandidata, ukinute su i blanko ostavke, a na izbornim listama će morati da bude najmanje 33 odsto žena •

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je danas parlamentarne izbore za 6. maj.

Predsednica Skupšine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala je lokalne izbore u opštinama i gradovima u kojima je lokalnoj samoupravi istakao mandat, koji će biti održani kada i parlamentarni, 6. maja.

Đukić Dejanović je rekla da izbori neće biti raspisani u 17 opština u Srbiji jer u njima nije jos istekao mandat lokalnoj samoupravi.

To su Aranđelovac, Bor, Kula, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Negotin, Odžaci, Vrnjačka Banja, Knjaževac, Prijepolje, Ruma, na Kosovu i Metohiji neće biti održani izbori u Prištini, Peći, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu.

Predsednica parlamenta je navela da će Vlada Srbije u saradnji sa Unmikom preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa sprovodnjeme izbora na KiM.

Predsednica skupštine po Ustavu Srbije može da raspiše i predsedničke i lokalne izbore.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši raspisao je pokrajinske izbore za 6. maj.

Izbori u Vojvodini se sprovode po kombinovanom izbornom sistemu u skladu sa odlukom o izboru poslanika. Po toj odluci, od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine, 60 se bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

Takav sistem u Vojvodini je uspostavljen kako bi svaka od 45 opština i gradova u Vojvodini imala bar po jednog predstavnika u poslaničkom domu, odnosno da bi kandidati manjinskih nacionalnih zajednica imali veći izgled da budu izabrani.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine koji su održani pre četiri godine ubedljivu pobedu odnela je lista "Za evropsku Vojvodinu-Demokratska stranka-G17 plus-Boris Tadić".

Ta lista osvojila je 65 od ukupno 120 poslanika, Srpska radikalna stranka osvojila je 24 mandata, dok je Mađarska koalicija osvojila devet poslaničkih mesta.

Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija dobila je šest poslaničkih mandata, lista "Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak" osvojila je pet, a koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije dobila je četiri mandata.

Jednog poslanika imala je Liberalno demokratska partija, dok su različite grupe građana raspolagale sa ukupno šest poslaničkih mesta.

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Zakon o izboru narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 35/2000, 57/2003 - odluka USRS, 72/2003 - dr. zakon, 75/2003 - ispr. dr. zakona, 18/2004, 101/2005 - dr. zakon, 85/2005 - dr. zakon, 28/2011 - odluka US, 36/2011 i 104/2009 - dr. zakon - prim. red) predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, što znači da će građani na birališta izaći najkasnije 29. aprila ili 6. maja.

Kada su u pitanju lokalni izbori, zakon propisuje da izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnim odbornicima.

Izbore za lokalne odbornike raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a od raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana.

Izbori za Skupštinu AP Vojvodine raspisuju se najkasnije 90 dana pre isteka mandata poslanicima i moraju da se okončaju u roku od 60 dana. Prema Statutu Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 17/2009 - prim. red), izbore za poslanike u pokrajini raspisuje predsednik vojvođanske skupštine.

IZBORI PO NOVIM PRAVILIMA

Parlamentarne izbore u Srbiji, koji su danas raspisani za 6. maj, pratiće i nova zakonska pravila o raspodeli mandata i finansiranju predizbornih aktivnosti.

Birači će, prema novom Zakonu o izborima, unapred znati ko će ih zastupati u parlamentu, a stranke će imati obavezu da polože jemstvo ukoliko imaju nameru da koriste državni novac za kampanju.

Nova pravila za predstojeće izbore donele su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika u maju prošle godine, prema kojima će izborne liste biti "zaključane", odnosno mandati će biti dodeljivani po redosledu na listi počev od prvog kandidata.

Izmenama su ukinute i blanko ostavke, što je bio jedan od uslova za pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Među svaka tri kandidata po redosledu na izbornoj listi mora da bude najmanje po jedan kandidat - pripadnik manje zastupljenog pola na listi, što znači da će na izbornim listama morati da bude najmanje 33 odsto žena.

Kada su u pitanju koalicione izborne liste, mandat se dodeljuje prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi kome nije bio dodeljen mandat, uz napomenu da to treba da bude član iste političke stranke.

Izborne liste kandidata za poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana, a na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, koliko se narodnih poslanika i bira.

Izborna lista se dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji, koja sprovodi izbore, najkasnije 15 dana pre održavanje izbora, a uz izbornu listu dostavlja se i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju listu.

Svakom biraču obavezno se, najkasnije pet dana pre održavanja izbora, dostavlja obaveštenje o danu i vremenu njihovog održavanja sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska.

Pre nekoliko dana predstavljen je jedinstveni elektronski birački spisak, prvi od uvođenja višestranačja, koji će biti baza podataka za predstojeće izbore, a koji će omogućiti da birači mogu da glasaju po mestu boravišta u zemlji, a ne prebivališta.

Prema biračkom spisku, u Srbiji ima 7.058.683 birača.

Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7 časova, a zatvaraju u 20.

Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića i to zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa, a rezultate objavljuje RIK u roku od 96 sati od završetka glasanja.

Svakoj izbornoj listi pripada broj mandata koji je srazmeran broju dobijenih glasova, a u raspodeli učestvuju samo liste koje su dobile najmanje pet odsto glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali.

Izuzetak su izborne liste nacionalnih manjina, koje u raspodeli učestvuju bez obzira na broj glasova koje su dobile.

Poslanici se biraju u jednoj izbornoj jedinici, primenom proporcionalnog izbornog sistema.

Mandati se raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika, odnosno D`Ontov sistem, i to tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do 250. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika.

Svaka lista dobija onoliko mandata koliko se najvećih količnika koji joj pripadaju nalazi među 250 najvećih.

Pravo da bira poslanike i da bude biran za narodnog poslanika ima poslovno sposoban državljanin Srbije koji ima 18 godina i ima prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Niko nema pravo da, po bilo kom osnovu, sprečava ili primorava građanina da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog glasanja i da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao.

Ovogodišnji izbori biće praćeni i novim pravilima o finansiranju kampanje, tako da će stranke koje nameravaju da koriste novac iz budžeta morati da polože izborno jemstvo, koje im se ne vraća ako na izborima ne osvoje jedan odsto važećih glasova, odnosno 0,2 odsto kad je reč o strankama manjina.

Takođe, za finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora u godini u kojoj se održavaju izbori, određuje se 0,1 odsto rashoda budžeta.

Izvor: Tanjug, 13.3.2012.

ZAKON O IZBORU NARODNIH POSLANIKA I ZAKON O LOKALNIM IZBORIMA: Rokovi za vršenje izbornih radnji na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima raspisanim za 6. maj 2012. godine

Rok za podnošenje izbornih lista za učestvovanje 6. maja na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima ističe 21. aprila.

Zbirne izborne liste za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore treba da budu objavljene najkasnije do 26. aprila, a stranke i koalicije će na glasačkim listićima biti poređane po redosledu proglašenja izborne liste.

Zbirnu izbornu listu objavljuje Republička izborna komisija (RIK).

RIK do 10. maja treba da proglasi konačne rezultate parlamentarnih izbora, od kada počinje da teče rok od 30 dana za potvrdjivanje mandata novoizabranih poslanika. Nova skupština treba da bude konstituisana do 9. juna.

Poslednji rok za izbor nove vlade je 90 dana od dana konstituisanja novog saziva parlamenta, odnosno 8. septembar

AUTOR: BETA
Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Danas", 13.3.2012.

OPŠTE OBAVEZUJUĆE UPUTSTVO O PONAŠANJU ELEKTRONSKIH MEDIJA U PREDIZBORNOJ KAMPANJI: Javni servisi nemaju pravo da iznajmljuju termine partijama, a stranački funkcioneri, koji su na izbornim listama, u toku kampanje neće moći da učestvuju u zabavnim programima

U kampanji za parlamentarne izbore raspisane za 6. maj važiće nova pravila za predstavljanje stranaka u elektronskim medijima, prema kojima će partije, u skladu sa nedavnim odlukama Republičke radio-difuzne agencije, moći da zakupe najviše pet minuta dnevno na televizijskim i radio stanicama.

Emiteri će u jednom danu moći da emituju maksimalno 90 minuta plaćenog predizbornog programa, podeljenog u blokove od po 30 minuta i to isključivo van udarnih termina.

Opštim obavezujućim uputstvom radio i televizijskim stanicama u predizbornoj kampanji definisano je da televizije strankama ne mogu ustupiti termine u periodu od 6 do 9 i od 19 do 23 sati, a radio stanice od 6 do 9 i 15 do 19 sati.

Termin stranke koja nije zainteresovana emiter neće moći da ustupi drugoj, a jednom u toku kampanje izborna lista se može opredeliti za prilog od 30 minuta, ali u danu kada se emituje neće imati pravo na petominutni prilog.

Stranački programi koji se emituju u zakupljenim terminima moraju biti označeni kao "plaćeni predizborni termin".

Javni servisi nemaju pravo da iznajmljuju termine partijama.

Trajanje informativnih emisija u kojima gostuju predstavnici izbornih lista nije ograničeno i stvar je uređivačke politike medija, ali one moraju biti označene kao "predizborni program".

Stranački funkcioneri, koji su na izbornim listama, u toku kampanje neće moći da učestvuju u zabavnim programima.

Reklame političkih stranaka javni servisi mogu emitovati u trajanju do šest minuta po satu, a komercijalni emiteri u trajanju do 12 minuta, dok se istraživanja javnog mnjenja mogu objavljivati uz uslov da se imenuje naručilac i ne u udarnim terminima informativnih emisija.

Izborna propaganda i objavljivanje procene rezultata izbora preko radio i TV stanica zabranjeni su 48 sati pre dana održavanja izbora pa sve do zatvaranja biračkih mesta.

Emitovanje predizbornih plaćenih termina, predizbornih programa i stranačkih reklama biće predmet analize RRA, koja je za tu namenu pripremila poseban softver, kojim će biti utvrđeno da li su televizije ispoštovale pravila i svim partijama dala jednak prostor.

Savet RRA će u toku kampanje biti u stalnom zasedanju i postupci protiv emitera koji budu kršili propisana pravila biće brži od redovnih i trajaće od nekoliko sati do nekoliko dana.

Nova pravila trebalo bi, smatraju u RRA, da kampanju učine pravdenijom, izjednače šanse velikih i malih stranaka i zaštititi gledaoce.

Izvor: Tanjug, 13.3.2012.

STRATEGIJA OBRAZOVANJA DO 2020. GODINE • Predviđeno smanjenje fonda časova u srednjim školama, povećanje broja gimnazijalaca i otvaranje internacionalnih i onlajn gimnazija •

Članica Nacionalnog prosvetnog saveta Ana Pešikan, koja je učestvovala u izradi nacrta strategije, navela je da se sada za srednje stručne škole odlučuje 75 odsto učenika, dok interesovanje za gimnazije opada.

"Projektovano je da odnos upisanih u srednje škole i gimnazije bude 60:40 odsto", predočila je Ana Pešikan i ocenila da visok kvalitet predavača, nastave, kao i uslova rada može obezbediti veći broj gimnazijalaca.

"Kada je reč o osnovnim školama, predviđeno je da se smanji opterećenje učenika i da se broj obavezne nastave ograniči na 25, odnosno 20 časova u nižim razredima", dodala je Ana Pešikan.

Na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta rečeno je i da strateški dokument koji bi do kraja marta trebalo da bude finalizovan i dostupan na sajtu Ministarstva prosvete propisuje strože strandarde za programe koji obrazuju nastavnike, koji će, pored stručnih, morati da poseduju i pedagoško-psihološko-metodičke kompeticije.

Izvor: Vebsajt B92, 13.3.2012.

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH SUBJEKATA: U organizaciji Agencije za borbu protiv korupcije održani seminari na u cilju upoznavanja sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata

Početkom marta, Agencija za borbu protiv korupcije, organizovala je dva dvodnevna seminara pod nazivom "U susret izborima 2012", namenjen novinarima i urednicima elektronskih i štampanih medija Srbije, sa ciljem da se upoznaju sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata.

Na seminarima, u Vršcu i Zlatiboru, predstavljena je uloga i aktivnosti Agencije u nadgledanju i kontroli finansiranja političkih aktivnosti, kao i koncept mreže posmatrača u toku predstojeće izborne kampanje.

Predavači su bili Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije, Čedomir Čupić, član Odbora, Ivana Petrin, Ana Arsenijević i Ksenija Mitrović iz Agencije za borbu protiv korupcije, kao i Dženifer Bruner, nekadašnji državni sekretar države Ohajo, SAD, koja je predstavila američka iskustva u uspostavljanju kontrole i razotkrivanju zloupotreba.

Učesnici su imatli priliku da se upoznaju sa različitim aspektima političke korupcije

Izvor: Vebsajt Agencije za borbu protiv korupcije, 13.3.2012.

KONVENCIJA SAVETA EVROPE O SPREČAVANJU I BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I NASILJA U PORODICI: Očekuje se skoro pristupanje Srbije Konvenciji, ratifikacija u Narodnoj Skupštini i primena i postupanje u skladu sa njom, što će značajno unaprediti borbu protiv nasilja nad ženama • Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima usklađena sa Konvencijom SE •

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević istakla je danas da nasilje u porodici predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i dostojanstva i da će Konvencija SE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici doprineti efikasnijoj borbi protiv tih problema.

Lakićević je, predstavljajući tekst pomenute konvencije Saveta Evrope (SE), navela da je postignuta promena u svesti građana Srbije o nasilju u porodici, ali i da nije bilo lako nametnuti temu nasilja.

Ona je saopštila da je ovo prvi put da se u našoj zemlji na sistematski način pristupa rešavanju problema nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Takođe, Lakićević je napomenula da je Vlada Srbije prošle godine usvojila Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima ("Sl. glasnik RS", br. 27/2011 - prim. red)

Pomenuta strategija je, kako je istakla, usklađena sa konvencijom SE, i to zahvaljujući činjenici da je Srbija aktivno učestvovala u izradi tog dokumenta.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.3.2012.

POTPISANIM SPORAZUMOM O SARADNJI U BORBI PROTIV NASILJA NA STADIONIMA IZMEĐU MUP I FSS PREDVIĐENO USAGLAŠAVANJE SA EVROPSKOM REGULATIVOM.

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić potpisali su danas Sporazum o saradnji, čiji je cilj preduzimanje aktivnosti na planu bezbednosti i sprečavanja nasilja na stadionima.

Dačić je nakon potpisivanja tog dokumenta u Palati Srbija naveo da ovaj sporazum prethodi poseti predsednika UEFA Mišela Platinija Srbiji i da se temelji na zaključcima Saveta za sprečavanje nasilja na sportskim događajima Vlade Srbije i smernica koje su dobijene od UEFA.

Sporazum, kako je objasnio, predviđa zajedničku organizaciju događaja, osnivanje radnih grupa koje će raditi na usklađivanju zakona sa evropskim regulativama, kao i koordinaciju i zajednički rad policijskih službenika i organizatora događaja.

Organizovaćemo zajedničku obuku i seminare klupskih komesara za bezbednost, redara i policajaca po UEFA standardima, a kao i do sada obezbeđivaćemo i članove fudbalske reprezentacije u inostranstvu, saopštio je on.

Prema njegovoj oceni, ono što je posebno značajno jeste uspostavljanje operativne saradnje u cilju sprečavanja nameštanja rezultata.

Zamenik predsednika Vlade je napomenuo i da je važno da FSS, klubovi, navijači i policija rade na partnerskim osnovama i da svako preuzme svoj deo odgovornosti.

Predsednik FSS-a Tomislav Karadžić ukazao je na to da je ovaj sporazum najbolji lek protiv onoga što gledamo poslednjih dana na našim stadionima, a to je svaka vrsta nasilja.

Karadžić je istakao da se, nažalost, sve to dešava u vreme sjajne posete i povratka publike, pri čemu je uputio poziv klubovima da preuzmu svoj deo odgovornosti.

On je naglasio da će se o tome razgovarati sa upravama klubova, koje ne mogu da ostaju po strani, a nakon toga i sa vođama navijača.

Uveren sam da nije daleko dan kada će u Srbiji početi da se sankcioniše ono što se dešava na stadionima, poručio je predsednik FSS-a.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.3.2012.

PREDLOG PRAVILNIKA O TEHNIČKIM USLOVIMA ZA ELEKTRONSKO KOMUNIKACIONU OPREMU POSLOVNIH I STAMBENIH ZGRADA: Javne konsultacije o Predlogu pravilnika traju od 14. do 27. marta 2012. godine

Javne konsultacije će trajati od 14. do 27. marta 2012. godine.

Predmet konsultacija:

- Predlog pravilnika o tehničkim uslovima za elektronsko komunikacionu opremu poslovnih i stambenih zgrada

Način učešća na javnoj raspravi

Komentare možete slati na:

- e-mail adresu: katarina.tomic@digitalnaagenda.gov.rs
- faksom na broj: 011/20-20-066
- poštom na adresu: Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Uprava za digitalnu agendu, Pariska 7, 11000 Beograd (sa naznakom "Javna rasprava - Predlog pravilnika o tehničkim uslovima za elektronsko komunikacionu opremu poslovnih i stambenih zgrada."

Kontakt osoba za sprovođenje javnih konsultacija je Katarina Tomić.

Predlog pravilnika o tehničkim uslovima za elektronsko komunikacionu opremu poslovnih i stambenih zgrada možete preuzeti na http://www.digitalnaagenda.gov.rs/wp-content/uploads/2012/03/Pravilnik.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Uprave za digitalnu agendu, 13.3.2012.

NOVA UREDBA O SREDSTVIMA ZA PODSTICANJE PROGRAMA ILI NEDOSTAJUĆEG DELA SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJA REALIZUJU UDRUŽENJA: Finansiranje projekata udruženja može se vršiti samo na osnovu javnog konkursa

Obaveštavaju se udruženja građana da se prema Uredbi o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja ("Sl. glasnik RS", br. 8/2012 - prim. red) finansiranje projekata udruženja može vršiti samo na osnovu javnog konkursa, te se isti mole da ne dostavljaju Fondu prijave projekata ukoliko nije raspisan javni konkurs.

Izvor: Vebsajt Fonda za zaštitu životne sredine, 13.3.2012.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU ITALIJANSKE REGIJE FRIULI-VENECIJE ĐULIJE I AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE I OTVORENO PREDSTAVNIŠTVO OVE REGIJE U NOVOM SADU

Sporazum o saradnji između italijanske Regije Friuli-Venecije Đulije i Pokrajine Vojvodine danas je potpisan u Vladi Vojvodine. Sporazum, koji važi naredne četiri godine, svečano su potpisali predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i predsednik Regije Friuli-Venecija-Đulija Renco Tondo. Nakon svečanog potpisvanja predstavnici obe pokrajine zvanično su otvorili i kancelariju Friuli-Venecije-Đulije u zgradi "DNEVNIKA", gde je prisustvovao i ambasador Italije u Srbiji, Armando Varikio, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Tomislav Stantić, kao i konzul Republike Srbije u Trstu Momčilo Milović.

Predsednik vojvođanske vlade dr Pajtić ovom prilikom je naglasio da je današnji dan dvostruko značajan za nas. Sa jedne strane potpisali smo Sporazum o saradnji sa Pokrajinom Friuli-Venecija-Đulija, koji se odnosi na realizaciju 19 zajedničkih projekata. Ovi projekti su vezani za mala i srednja preduzeća, energetiku, socijlanu zaštitu i kulturu, a istovremeno danas otvaramo i predstavništvo ove regije u Novom Sadu, odnosno,u Vojvodini. Ovo predstavništvo će nam omogućiti ne samo da se ovi projekti brzo realizuju već će ova kancelarija predstavljati neku vrstu ambasade, njihove privrede ovde. Odnosi između Srbije i Italije su,inače,izrazito prijateljski,a Vojvodina i Fruili-Venecija -Đulija su na neki način bili pioniri ovako dobre saradnje. Ovaj Sporazum koji smo danas potpisali, omogućiće da zajednički definišemo dalji razvoj naših malih i srednjih preduzeća, da otvorimo prostor za dolazak malih i srednjih preduzeća iz ove regije, jer se razvoj ne bazira na velikim kompanijama, već suprotno na malim i srednjim preduzećima. Naša vrata su u tom smislu otvorena i mi smo spremni da budemo servis Italije, kao što smo i do sada bili. Ovaj Sporazum podrazumeva i definisanje geotermalnih potencijala, korišćenje potencijala biomase, usavršavanje našeg sistema socijalne i zdravstvene zaštite i sve to zahvaljujući iskustvima, sredstvima, zajedničkim naporima stručnjaka iz obe Vlade.
Gospodin Tondo i ja, istakao je dr Bojan Pajtić, dogovorili smo se da se u narednom periodu održi i zajednička sednica obe pokrajinske vlade, koja će omogućiti da nadalje definišemo ono što su naši zajednički projekti i naše zajedničke ideje i da sa njima učestvujemo u fondovima Evropske unije,kako bi se stvorio kontekst u koji će posle dolaziti ne samo privrednici iz Italije, nego i oni italijanski privrednici koji se danas nalaze u zemljama okruženja, kao što je Rumunija, a koji su zainteresovani za dolazak na naše tržište. Zbog svega toga želim da se zahavlim gospodinu Tondi i njegovim saradnicima na značajnoj saradnji u realizaciji ovih 19 projekata i na spremnosti da regija Friuli-Venecija-Đulija otvori svoje predstavništvo ovde i da naša saradnja sa ovom regijom bude još jača i stabilnija, rekao je na kraju izlaganja predsednik Pajtić.

 - Treći put za redom mi smo ovde i svaki put ovaj grad je sve lepši i dinamičniji - rekao je predsednik Tondo zahvaljujući se na ukazanom gostoprimstvu. Naša dalja saradnja je veoma značajna, jer se ogleda u četiri oblasti objedinjene u 19 projekata. To su energetika, socijalna zaštita, kultura i mala i srednja preduzeća. Italijanski privrednici svesni su prednosti, koje Srbija ima zbog postojanja slobodne trgovine sa Rusijom i Turskom. Pored toga svesni smo i kvaliteta vaših radnika, visokog obrazovanja koje imaju, upravljačkog kadra, što je rezultat dobrog obrazovnog sistema. Nedavno se premijer italijanske vlade Mario Monti sastao sa predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem i činjenica da je sedam ministara iz italijanske vlade došlo sa njim je dokaz koliko je Italija zainteresovana za ulaganja u Srbiju. Bio sam izuzetno srećan kada sam pročitao i to da su pohvalili saradnju naše dve Pokrajine, tako da će potpisivanje ovog sporazuma doneti još ozbiljniju saradnju i doneti nove rezultate za obe zemlje.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 13.3.2012.

PREDLOZI NOVIH METODOLOGIJA ZA ODREĐIVANJE TROŠKOVA PRIKLJUČENJA NA SISTEM ZA PRENOS I DISTRIBUCIJU ELEKTRIČNE ENERGIJE, ODNOSNO NA SISTEM ZA TRANSPORT I DISTRIBUCIJU PRIRODNOG GASA: Primedbe i sugestije na predložene metodologije mogu se dostaviti Agenciji do 3. aprila 2012. godine

Agencija za energetiku Republike Srbije objavljuje predloge novih metodologija za određivanje troškova priključenja na sistem za prenos i distribuciju električne energije, odnosno na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa. Predlozi metodologija su postavljeni na sajt Agencije: www.aers.rs.

Novim metodologijama je izvršeno usaglašavanje sa novim Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 57/2011 i 80/2011 - ispr. - prim. red) koji se primenjuje od 9. avgusta 2011.godine.

Metodologijama su utvrđeni kriterijumi za određivanje troškova nabavke uređaja, opreme i materijala koji se ugrađuju, troškova radova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na sistem, kao i troškova pribavljanja i izrade neophodne dokumentacije, kako za tipske, tako i za individualne priključke.

Visinu troškova priključenja na sistem za transport, odnosno prenos i distribuciju, utvrđuje operator sistema svojim aktom na osnovu kriterijuma utvrđenih metodologijom. Operator sistema mora podnosiocu zahteva za priključenje da omogući uvid u akta na osnovu kojih je visina troškova utvrđena.

Agencija je ovlašćena samo da donese Metodologiju za određivanje troškova priključenja, ali nema pravo da određuje samu visinu troškova priključenja, niti daje saglasnost na akta o visini troškova priključenja koje utvrde operatori sistema. Po zahtevu za priključenje, operator sistema odlučuje u propisanom roku od 30 za objekat kupca, odnosno 60 dana za objeka proizvođača. Protiv rešenja o priključenju može se podneti žalba Agenciji.

Primedbe i sugestije na predložene metodologije mogu se dostaviti Agenciji do 3.04. 2012., isključivo na priloženom obrascu - tabeli na http://www.aers.org.rs/Index.asp?l=1&a=110. Primedbe i sugestije neophodno je dostaviti u elektronskoj formi na adresu infocode@aers.rs.

Metodologija za određivanje troškova priključenja na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa http://www.aers.org.rs/FILES/JavnaKonsultacija/2012-03-01%20Javna%20rasprava-Metodologija%20Prikljucak%20Gas.pdf (ONLINE)

Metodologija za određivanje troškova priključenja na sistem za prenos i distribuciju električne energije http://www.aers.org.rs/FILES/JavnaKonsultacija/2012-03-01%20javna%20rasprava-Predlog%20met%20za%20prikljucak_ElEn_Kon_precisceno.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Agencije za energetiku, 13.3.2012.

POSLOVNO-STRUČNI SKUP "MOGUĆNOSTI, ULOGA I ZNAČAJ MEDIJA ZA RAZVOJ INFORMACIONOG DRUŠTVA REPUBLIKE SRBIJE" BIĆE ODRŽAN 16. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda u saradnji sa Udruženjem e-Razvoj pozivaju Vas da prisustvujete poslovno stručnom skupu "Mogućnosti, uloga i značaj medija za razvoj informacionog društva Republike Srbije" koji će se održati u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, MEDIJA CENTAR u petak 16. marta 2012. godine, sa početkom u 13:00 časova.

Cilj skupa je, da kroz primere dobre prakse, predstavi mogućnosti, ulogu i značaj medija za razvoj informacionog društva Republike Srbije. Na skupu će biti predstavljen program i agenda Konferencije e-Razvoj 2012 koja se održava 23.03.2012. godine u Beogradu.

AGENDA SKUPA:

13:00 - 13:05 Uvodno izlaganje i otvaranje skupa
Dušan Rakić, Sekretar Udruženja informatičke delatnosti
13:05 - 13:15 Predstavljanje programa i agende Konferencije e-Razvoj 2012
Slobodan Krstić, Predsednik UO Udruženja e-Razvoj
13:15 - 14:15 Mogućnosti, uloga i značaj medija
Marijana Primc Anastasijević, MakeIT
Zdravko Lončar, eKapija
Marija Janjušević, Ninamedia
Zoran Kovačević, Internet ogledalo
14:15 - 14:30 Diskusija i zaključci
14:30 - 15:00 Neformalni razgovori i koktel
Moderator skupa: Zoran Kovačević, Internet ogledalo, član UO Udruženja e-Razvoj

Prisustvo na skupu je besplatno.

Molimo Vas da svoje prisustvo skupu potvrdite Udruženju informatičke delatnosti Privredne komore Beograda, Vesni Muhić na telefon 011/2645-333 ili putem e-maila: vmuhic@kombeg.org.rs.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 13.3.2012.

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE: U periodu od 2007. do kraja 2011. privredi je uvedeno ukupno 21 novo opterećenje (takse, naknade, dažbine, uvođenje evropskih standarda, više cene komunalnih usluga, i drugo), što je u proseku poskupelo proizvodnju u Srbiji za čitavih 48 odsto po jedinici proizvoda

Povodom nezvaničnog početka predizborne kampanje u Srbiji u kojoj se opet ističe da je razvoj malih i srednjih preduzeća okosnica ekonomskog razvoja Srbije, porasta zaposlenosti i životnog standarda stanovništva, Unija poslodavaca Srbije kao organizacija koja okuplja najveći broj malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji, želi da obavesti javnost da je u periodu 2008 - 2012. došlo do značajnog pogoršanja ambijenta za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ovo se desilo iako su vodeći političari u zemlji i tokom prethodne predizborne kampanje 2008. godine takođe isticali važnost malih i srednjih preduzeća i davali razna obećanja privrednicima i građanima da će uslovi poslovanja u Srbiji biti poboljšani.

Podsećamo javnost Srbije

U Nacionalnoj strategiji razvoja predviđeno je da bi u našoj zemlji godišnje trebalo da se otvara 10 000 više malih i srednjih preduzeća nego što se zatvori, da bi Srbija do 2016. imala 150 000 aktivnih malih i srednjih preduzeća koja bi zapošljavala blizu 2 miliona građana.

Međutim, osnovna statistika izgleda ovako:

- Od 2008. godine do danas prosečno je 20% manje novoosnovanih preduzeća godišnje, a u 2011. broj novoosnovanih manji je za čak 30%
- U 2008. bilo je 30 411 nelikvidnih malih i srednjih preduzeća, a u 2011. je taj broj porastao na 38 088.
- Kod preduzetnika (koji su takođe oblik malog biznisa sa drugačijom pravnom formulacijom) je ukupan broj nelikvidnih sa 51 799 u 2008. skočio na 91 821 u 2011. godini
- U odnosu na 2008. ukupno 28 132 malih, srednjih preduzeća i preduzetnika izašlo je iz sistema PDV, što znači da je njihov promet pao na ispod 3 miliona dinara godišnje.
- Broj zaposlenih u 2011. godini u malim i srednjim preduzećima manji je za 61 538 u odnosu na septembar 2008. godine.
- Broj zaposlenih kod preduzetnika drastično se smanjio sa 572 658 u 2008. godini na 401 287 u 2011. godini.

Svi navedeni pokazatelji govore da se sektor malih i srednjih preduzeća, zajedno sa sektorom preduzetnika, nalazi u dubokoj krizi.

U periodu od 2007. do kraja 2011. godine privredi je uvedeno ukupno 21 novo opterećenje (takse, naknade, dažbine, uvođenje evropskih standarda, više cene komunalnih usluga, i drugo), što je u proseku poskupelo proizvodnju u Srbiji za čitavih 48 odsto po jedinici proizvoda. Istovremeno, došlo je do pada kupovne moći građana za 24,7 odsto i pada prometa u trgovini na malo, što je mnoga mala i srednja preduzeća i preduzetnike nateralo u bankrot ili smanjenje broja zaposlenih.

Privreda Srbije grca u dugovima, visokim opterećenjima države, prekomerenoj birokratiji, preskupoj i neefikasnoj javnoj administraciji i javnom sektoru koje mora da finansira.

Umesto pričanja istih predizbornih priča kao 2008. godine potrebni su konkretni potezi i ozbiljne reforme - reforma poreskog sistema, reforma penzijskog i zdravstvenog sistema, redukcija tzv. skrivenih poreza (parafiskalna opterećenja), formiranje Razvojne banke Srbije i ulaganje sredstava u razvoj a ne u potrošnju.

Modelom u kome se država zadužila za 7,1 milijardu evra samo u periodu 2008. - mart 2012, najveći ceh platila su i plaćaće i dalje upravo mala, srednja preduzeća i preduzetnici koji će punjenjem budžeta morati da vraćaju nagomilane dugove države.

Privredi Srbije treba ozbiljan menadžer kao premijer na čelu Vlade Republike Srbije, spreman da donosi hrabre i teške odluke, načini raskid sa dosadašnjom politikom praznih obećanja i svakodnevno radi na stvaranju boljeg privrednog ambijenta.

Izvor: Vebsajt Unije poslodavaca Srbije, 13.3.2012.

NAJAVLJENO FORMIRANJE RADNE GRUPE KOJA ĆE VODITI RAČUNA O TOME DA DOMAĆE KOMPANIJE IMAJU RAVNOPRAVNE USLOVE NA TENDERIMA ELEKTROPRIVREDE SRBIJE

Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić najavio je danas formiranje radne grupe koja će voditi računa o tome da domaće kompanije imaju ravnopravne uslove na tenderima Elektroprivrede Srbije (EPS).

Mrkonjić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, održanoj nakon sastanka sa predstavnicima EPS-a i konzorcijuma domaćih kompanija za konsalting i inženjering u energetici, naveo da će radna grupa pratiti tenderski proces i stvarati uslove da se eliminišu "uska grla" koja smetaju realizaciji tih značajnih projekata.

Radnu grupu će, kako je istakao, činiti predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, EPS-a, preduzeća elektro-mašinogradnje i Uprave za javne nabavke Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, država će moći da insistira na većem učešću domaćih kompanija u slučajevima kada se energetski poslovi finansiraju komercijalnim kreditima, što je već uradila kod kineskog i azerbejdžanskog kredita.

To, kako je naveo, neće biti moguće u slučaju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke (SB).

Predsednik Izvršnog odbora konzorcijuma Slobodan Babić istakao je da 14 srpskih firmi i instituta koji čine taj konzorcijum ne žele povlastice, već samo ravnopravno učešće na tenderima.

Babić je saopštio da su poslovi koje su članice konzorcijuma do sada obavile za EPS garancija da mogu da ispune sve rokove i zahteve, pri čemu je kao primer naveo revitalizaciju Termoelektrane "Kostolac B".

Konzorcijumu su, kako je istakao, potrebni kapitalni energetski poslovi u Srbiji kako bi imao reference za poslove u inostranstvu i tako sačuvao 12.000 radnih mesta.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković naglasio je da su domaće firme iz srpske elektro-mašinogradnje, članice konzorcijuma, dugogodišnji pouzdani parteri EPS-a.

On je napomenuo da EPS godišnje u tehničke programe ulaže približno 700 miliona evra, od čega u investicione programe u kojima velikim delom učestvuje domaća privreda od 400 miliona do 500 miliona evra.

Da bi se omogućilo veće učešće srpske privrede, moramo da imamo domaći bankarski sektor koji će to podržati, zaključio je Marković.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.3.2012.

RASPISANI KONKURSI POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA URBANIZAM, GRADITELJSTVO I ZAŠTITU ŽIVOTNE ZA SU/FINANSIRANJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI UPRAVLJAČA U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA AP VOJVODINE U TOKU 2012. GODINE

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, 29. februara ove godine u dnevnom listu "Dnevnik", u "Službenom listu APV", broj 4 i na internet prezentaciji Sekretarijata www.ekourb.vojvodina.gov.rs, raspisao je četiri konkursa, i to: Za su/finansiranje projektnih aktivnosti upravljača u zaštićenim područjima AP Vojvodine u toku 2012. godine.

Za su/finansiranje izrade: planova generalne regulacije za naseljena mesta do 30.000 stanovnika, projektno-tehničke dokumentacije infrastrukturnih objekata u lokalnim samoupravama sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, projektno-tehničke dokumentacije za objekte javne namene sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, kojima se planira unapređenje primene obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upotreba ekoloških građevinskih materijala i primena novih tehnologija u građenju,

Konkurs je raspisan i za dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju projekata udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine kojima će se promovisati zaštita i unapređenje stanja životne sredine i realizovati konkretne aktivnosti u oblasti zaštite prirodnih vrednosti, očuvanja i unapređenja biodiverziteta, kao i programe edukacije i podizanja svesti javnosti na teritoriji AP Vojvodine i za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini za realizaciju projektnih aktivnosti udruženja građana sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini, iz oblasti arhitekture, urbanizma i graditeljstva, kojima će se promovisati urbano, arhitektonsko i graditeljsko nasleđe, princip pristupačnosti, univerzalnog dizajna, energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 9.3.2012.

RASPISAN KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROJEKTA ZA RAZVOJ USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE • Krajnji rok za prijavljivanje, odnosno za dostavu projektnih predloga je 23. mart 2012. godine u 14 časova •

Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije - Sektor za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, raspisuje konkurs za dodelu sredstava za finansiranje projekata za razvoj usluga socijalne zaštite

I. Cilj konkursa je razvoj usluga socijalne zaštite u lokalnoj zajednici.

II. Prioriteti konkursa su uspostavljanje usluga socijalne zaštite, unapređenje već uspostavljenih usluga socijalne zaštite i razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite za sledeće ciljne grupe korisnika:

- deca i mladi,
- deca sa smetnjama u razvoju,
- odrasle osobe sa invaliditetom,
- stari.

III. Podnosioci predloga projekta mogu biti udruženja čiji će projekti doprineti ostvarenju cilja konkursa, odnosno čiji su projekti u skladu sa definisanim priorotetima konkursa, kao i u skladu sa Smernicama koje su sastavni deo ovog konkursa i objavljene su na internet stranici Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije www.minrzs.gov.rs.

IV. Uslov za učešće na konkursu je partnerstvo udruženja sa centrom za socijalni rad, republičkom ustanovom socijalne zaštite ili sa jedinicom lokalne samouprave u kojoj se sprovodi projekat.

V. Sredstva za finansiranje projekata obezbeđena su u Budžetu Republike Srbije u ukupnom iznosu od 27.191.109,00 (slovima: dvadeset sedam miliona sto devedest jedna hiljada sto devet) dinara.

VI. Maksimalan iznos sredstava po projektu je 1.500.000,00 (slovima: milion petstotina hiljada) dinara.

VII. Dužina trajanja projekata ne može biti kraća od šest niti duža od devet meseci.

VIII. Krajnji rok za prijavljivanje odnosno za dostavu projektnih predloga je 23. mart 2012. godine u 14 časova. Blagovremenom dostavom smatra se preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do navedenog termina.

SMERNICE ZA PODNOSIOCE PROJEKTA

1. Kriterijumi

1.1 Kriterijumi za podnosioce prijava

Podnosioci prijave moraju da ispunjavaju sledeće kriterijume:

- da su registrovana udruženja u skladu sa Zakonom o udruženjima;
- da im je sedište u Republici Srbiji;
- da su direktno odgovorni za pripremu i realizaciju projekta, a ne da deluju u svojstvu posrednika.

Projektni predlozi organizacija i njihovih partnera koji nisu ispunili ugovorne obaveze i poštovali procedure vezane za projekte finansirane od strane Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije na konkursima Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu 2009, 2010. i 2011. godine, neće se uzeti u razmatranje.

Ukoliko se ustanovi da podnosilac predloga projekta odnosno lice angažovano na realizaciji projekta, podleže sukobu interesa neće mu biti dodeljena sredstva na ovom Konkursu.

1.2 Sadržaj projekta za koji se mogu dodeliti sredstva

Lokacija

Sve projektne aktivnosti moraju se realizovati na teritoriji Republike Srbije.

Tip projekta

Projekti treba da budu koherentni i precizni u odnosu na usluge čiji je razvoj odnosno realizacija planirana projektom, moraju imati jasne ishode uspešnosti i moraju da se bave uslugama namenjenim ciljnim grupama korisnika navedenim u Konkursu.

Broj predloga i odobrenih projekata po podnosiocu prijave:

Podnosilac prijave može da podnese više od jednog predloga projekta i može mu biti odobreno finansiranje više od jednog projekta u okviru Konkursa.

1.3 Vrsta troškova koja se može uvrstiti u budžet projekta

Kao projektna sredstva u obzir se mogu uzeti samo prihvatljivi troškovi.

U interesu je svakog podnosioca prijave da obezbedi realan budžet sa što povoljnijim cenama.

Prihvatljivi direktni troškovi

Da bi bili prihvatljivi, prema ovom konkursu, troškovi moraju da:

- budu neophodni za izvođenje projekta i da su usaglašeni sa principima poštenog finansijskog upravljanja, što se naročito odnosi na vrednost uloženog novca i delotvornost troškova (dobijanja pravih vrednosti za uloženi novac);
- budu stvarni troškovi realizatora projekta ili njegovih partnera tokom perioda realizacije projekta, bez obzira na vreme stvarne isplate od strane korisnika ili partnera;
- tokom realizacije projekta budu evidentirani u obračunima ili poreskim dokumentima realizatora projekta ili njegovih partnera, prepoznatljivi, proverljivi i podržani originalnom dokumentacijom na osnovu čijih kopija se pravdaju Ministarstvu rada i socijalne politike Republike Srbije - Sektoru za brigu o porodici i socijalnoj zaštiti.

U skladu sa navedenim uslovima i uz poštovanje procedura za dodelu sredstava, prihvatljivi troškovi uključuju:

- troškove osoblja koje je angažovano na realizaciji projekta;
- troškove nabavke opreme (nove ili korišćene) ili usluga, ukoliko odgovaraju tržišnim cenama, maksimalno do 30% ukupne vrednosti projekta;
- troškove potrošnog materijala i materijala potrebnog za realizaciju projekta;
- troškove adaptacije prostora ili završetka započete gradnje, maksimalno do 50% (sa svim pripadajućim troškovima) od ukupne vrednosti projekta;
- troškove prevoza;
- troškove kancelarije, komunikacije, komunalnih usluga i zakupa prostora;
- troškove ishrane korisnika;
- troškove koji direktno proizilaze iz uslova ugovora (troškovi evaluacije projekta, štampanja itd.), uključujući troškove finansijskih usluga (bankarskih provizija).

Neprihvatljivi troškovi

Iz budžeta projekta se neće pokrivati sledeći troškovi:

- dugovi i pokrivanje dugovanja;
- pristigle kamate;
- stavke koje se već finansiraju iz drugih izvora;
- kupovina zemlje;
- kupovina opreme koja ne služi za sprovođenje projektnih aktivnosti i nije u vezi sa projektnim aktivnostima.

Nefinansijski finansijski doprinosi projektu

Svaki nefinansijski doprinos realizatora odnosno nosioca projekta, partnera ili korisnika - ne predstavlja njihovo sufinansiranje, odnosno ne može se uračunati u budžet projekta
Projekti kod kojih je obezbeđeno sufinsiranje u projektu imaće prednost u odabiru Projekta koji će biti finansirani na ovom konkursu.

MODIFIKACIJE PREDLOGA PROJEKTA

Pre donošenja konačne odluke o finansiranju Komisija za procenu predloga projekata može podnosiocu prijave sugerisati da izvrši određene modifikacije predloga projekta, u smislu budžeta i u smislu aktivnosti planiranih u projektu. Podnosilac predloga projekta ima pravo da prihvati ili odbije sugestije.
Budžet predloga projekta moguće je modifikovati pre donošenja konačne odluke o finansiranju, samo ukoliko je modifikacija inicirana od strane Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije - Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu.
2. Podnošenje projektnih predloga

2.1 Kako se prijaviti i po kojoj proceduri

2.1.1. Prijavljivanje predloga projekta: osnovna dokumentacija, obavezna prateća i ostala poželjna dokumentacija

Prijavni formati koji čine osnovnu dokumentaciju dostupni su na internet adresi: www.minrzs.gov.rs. Za obaveznu i poželjnu prateću dokumentaciju nema propisanih formata.
Osnovna dokumentacija
Osnovnu dokumentaciju čine: popunjen Obrazac za pisanje predloga projekta (Aneks 1); popunjen Obrazac budžeta projekta - tabelarni prikaz budžeta (Aneks 2); Narativni budžet (Aneks 3).
Podnosioci prijava moraju se striktno pridržavati prijavnog formata i popuniti sve strane prema naznačenim redosledima.
Podnosici prijava svoje predloge projekata popunjavaju na srpskom jeziku, ćirilicom.
Molimo vas da prijavne formate popunite jasno i precizno, kako bismo mogli da na najbolji mogući način procenimo vaše prijave.
Prijave u kojima je Aneks 1- Obrazac za pisanje predloga projekta napisan rukom ili pisaćom mašinom neće se smatrati važećim.

Prateća dokumentacija

Uz prijavu se mora predati i sledeća obavezna prateća dokumenta:

- Statut podnosioca prijave;
- Akt o registraciji podnosioca prijave;
- Bilans stanja i uspeha za 2011. godinu.

2.1.2. Krajnji rok za prijem prijava

Krajnji rok za dostavu prijava je 23. mart 2012. godine u 14 časova.
Blagovremenom dostavom smatra se preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do navedenog termina.

2.2.3 Gde i kako poslati prijavu

Sva dokumentacija se dostavlja u jednoj zapečaćenoj koverti, zaštićenoj od oštećenja koja mogu nastati u transportu.
Prijava se šalje poštom na adresu: Ministasrtvo rada i socijane politike, Nemanjina 22-26 (VI sprat B krilo, kancelarija br.4.), 11000 Beograd
Prednja strana koverte mora sadržati sledeće podatke: Prijava na konkurs Ministastva rada i socijalne poliike Republike Srbije - Sektor za brigu o porodici i socijalnu zaštitu - Naziv podnosioca prijave - Adresa podnosioca prijave - Naziv projekta - "ZA KONKURS - NE OTVARATI"

2.2 Dodatne informacije

Za sva pitanja u vezi sa procedurom prijavljivanja na Konkurs zainteresovani se mogu obratiti Ministasrtvu rada i socijane politike na telefone: 011 362 15 83; 011 363 16 35; ili elektronskim putem na gordana.milovanovic@minrzs.gov.rs Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

2.3 Obaveštenje o odluci o podršci

Odluka da se odbaci projektni predlog može biti doneta ukoliko:
- je poslat nakon krajnjeg roka;
- nije kompletan.
Odluka o odbacivanju projektnog predloga je konačna.
Ministarstvo rada i socijane politike će nakon zasedanja Komisije, objaviti listu odobrenih projekata na svojoj internet stranici.
Učesnici konkursa imaju pravo prigovora na listu odobrenih projekata, u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.
Odluka da se ne odobri finansiranje projektnog predloga donosi se ako je projektni predlog sadržajno, tehnički i finansijski inferioran u odnosu na odabrane predloge projekta.

3. Lista aneksa

Aneks 1 - Obrazac za pisanje predloga projekta (92 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)
Aneks 2 - Obrazac budžeta projekta (69 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)
Aneks 3 - Narativni budžet (40.5 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)
Aneks 4 - Uputstvo za popunjavanje predloga projekta (73.5 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)
Aneks 5 - Uputstvo za izradu budžeta projekta (108 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva rada i socijalne politike, 8.3.2012.

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA ODRŽANA 9. MARTA 2012. GODINE

Pomeren rok za nacrt novog statuta grada

Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici izmenili su zaključak o pristupanju promeni Statuta grada Beograda, tako što prethodni rok za nacrt ove odluke koji je glasio "do kraja februara" sada bude "150 dana". Komisija za izradu nacrta odluke promene statuta predložila je da bi pre izrade nacrta odluke, koji bi bio upućen Gradskom veću na utvrđivanje, bilo celishodno obaviti prethodnu raspravu, uputiti prispele predloge gradskim opštinama i o njima informisati javnost.

Predlozi za promenu statuta, naime, odnose se na pitanja koja ulaze u suštinu odnosa i podelu nadležnosti između grada i gradskih opština, organizaciju i podelu nadležnosti između opština i mesnih zajednica, kao i promenu teritorijalne organizacije grada.

Na mesto vršioca dužnosti direktora Centra za kulturu Grocke na godinu dana imenovan je reditelj Bojan Milosavljević umesto dosadašnje direktorke Ane Jovanović, kojoj je istekao mandat. Dužnosti direktora Direkcije Festa, zbog isteka mandata, razrešen je Miloš Paramentić, a na mesto v.d. direktora imenovan je dilomirani organizator filmske i TV delatnosti Dragan Marinković i to na godinu dana.

Doneta Strategija podrške razvoju civilnog društva

Strategija podrške razvoju civilnog društva na teritoriji Beograda usvojena je na današnjoj sednici Skupštine grada. Obrazlažući ovu odluku, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Danko Runić kazao je da se strategija donosi radi unapređenja saradnje grada i udruženja organizacija civilnog društva, kako bi u partnerstvu sa ostalim društvenim subjektima, poštovanjem različitih stavova i mišljenja, dijalogom na načelima održivog razvoja, svi građani učestvovali i doprinosili razvoju grada.

- Na potrebu uspostavljanja i intenziviranja partnerstva između lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva ukazuju brojna dokumenta međunarodnih organizacija, kao što su UN, Savet Evrope, OEBS, EU. Imajući na umu navedeno i spremnost grada da unapredi saradnju, ocenjeno je kao celishodno donošenje strategije. Sa stanovišta opredeljenja grada da aktivno uzme učešće u procesu evropskih integracija, neophodno je istaći značaj i ulogu organizacija civilnog društva, pogotovo u cilju efikasnijeg korišćenja pretpristupnih fondova - rekao je Runić.

Svojim angažmanom, uslugama koje pružaju i podrškom koju daju pojedincima i različitim društvenim grupama, udruženja kao nezavisne organizacije utiču na demokratizaciju društva i podizanje nivoa svesti građana, kao i na podsticanje njihovog učešća u donošenju odluka u javnoj politici. O ovim organizacijama sve se više govori kao o novim partnerima vlasti, pogotovo lokalnih samouprava, istakao je Runić i dodao da su one značajni partneri u socijalnoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi. Opšti cilj strategije jeste da se unaprede normativno-pravni okviri saradnje, otvore institucionalni mehanizmi saradnje, poboljša informisanost, kao i da se podstaknu građani da aktivno učestvuju u kreiranju društva, a samim tim i u rešavanju problema u Beogradu.

Usvojeni prostorni planovi Lazarevca i dela Surčina

Prostorni planovi opštine Lazarevac i dela opštine Surčin usvojeni su na današnjoj sednici gradske skupštine. Kako je obrazložio Milan Vuković, gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove, prethodni plan za opštinu Lazarevac, koji je preispitan novim planskim dokumentom, datira iz 2008. godine. Odnosi se na ukupnu površinu od oko 379 kilometara kvadratnih, a donošenjem novog plana stvaraju se mogućnosti za dalju realizaciju kroz urbanističko planiranje, a moguće je i direktno sprovođenje za veliki deo teritorije. Ovo potonje, pojasnio je Vuković, odnosi se na građevinski deo jer prostorni plan sadrži i pravila gradnje. Kad je reč o prostornom planu za deo Surčina, on se odnosi na onaj deo opštine koji nije obuhvaćen Generalnim urbanističkim planom i obuhvata oko 200 kilometara kvadratnih.

Na sednici su doneti i planovi deteljne regulacije za prostornu kulturno-istorijsku celinu Topčider - prva faza, bloka između ulica Dunavske, Tadeuša Košćuška i Bulevara vojvode Bojovića, dela privredne zone uz Batajnički put, kao i privrednog kompleksa u Krnjači "Reva I". Obrađivač je Urbanistički zavod Beograda. Takođe, usvojeno je i jedanaest akata o izradi, dopuni ili izmeni planova.

Odbornici su usvojili i planove postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u opštinama Novi Beograd, Palilula, Vračar i Barajevo, kao i plan postavljanja tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na javnim površinama na području Starog grada. Planovi predviđaju da u narednih pet godina 79 privremenih objekata bude postavljeno na 72 lokacije u Novom Beogradu, na Paliluli 121 objekat na 81 lokaciji, na Vračaru 72 objekta na 62 lokacije i u Barajevu devet objekata na šest lokacija. Na Starom gradu plan predviđa 132 pokretna privremana objekta i donosi se na period od dve godine.

Prošle godine izgrađeno više kapitalnih saobraćajnica

Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici usvojili su izveštaj o realizaciji Programa uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u 2011. godini. Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Boris Ranković rekao je da je u budžetu za ove namene predviđen iznos od nepunih 26 milijardi dinara, od čega je realizovana 19,1 milijarda dinara, odnosno 74 odsto predviđenih sredstava.

- Među kapitalnim saobraćajnicama od posebnog značaja za grad Beograd svakako se izdvojio most na Adi Ciganliji, koji je završen zajedno sa severnim i južnim pristupnim rampama i pušten u saobraćaj 1. januara. Sa južne čukaričke strane u toku su radovi na konstrukciji i kružnom toku sa rampama, a sa severne strane Rampa 6 je puštena u saobraćaj. Nastavljaju se i radovi na unutrašnjem magistralnom poluprstenu i konstrukciji prema Tošinom bunaru - istakao je Ranković.

On je naglasio da su završeni i radovi na izgradnji mosta preko Save u Obrenovcu i u toku je tehnički pregled, a od velikog značaja za Beograd je i izgradnja saobraćajnice koja vezuje taj most sa autoputem i petlje u Dobanovcima.

- U prošloj godini završeni su radovi na Mirijevskom bulevaru, saobraćajnici S1 uz Ibarsku magistralu, saobraćajnici u Bloku 3, ulici Marka Ristića u Bloku 14, prilaznim saobraćajnicama za kompleks ambasade SAD i ulici Kraljice Marije u Mladenovcu, kao i kanalizaciji u naselju Mali Zbeg. Završen je tehnički pregled i dobijene su upotrebne dozvole za saobraćajnicu u Lisičjem potoku, drugi deo Miloja Đaka, saobraćajnicu u Bloku 41A, saobraćajnicu uz Gružansku ulicu, ulicu Nikole Pašića u Mladenovcu i kišnu i fekalnu kanalizaciju u Užičkoj ulici - rekao je Ranković.

On je podsetio i da je obavljen tehnički pregled i dobijena upotrebna dozvola za rezervoar "Kaluđerica" i Crpnu stanicu "Bele vode", a završeni su i radovi na veoma važnom cevovodu od "Gazele" do rezervoara "Topčiderska zvezda". U toku su i radovi na rezervoaru "Vreline" u Barajevu.

- Što se kanalizacije tiče, završen je tehnički pregled i dobijena je upotrebna dozvola za kišni kolektor duž autoputa u Gornjem Zemunu, završeni su radovi na fekalnoj kanalizaciji u naselju Staro jezgro, crpnoj stanici "Surčin" i potisnom cevovodu od Krnjače 1 do izliva "Dunav" i fekalnom kolektoru do Pančevačkog puta. Završavaju se i radovi na najvećim kanalizacionim objektima u Beogradu, pre svega na interceptoru, kišnom kolekoru "Zemun polje" - "Dunav" i crpnoj stanici "Krnjača 1", koji predstavljaju okosnicu beogradskog kanalizacionog sistema - kazao je Ranković.

Prošle godine izgrađeno je skoro 8.500 grobnih mesta na grobljima "Orlovača" i "Lešće".

- Useljena su dva objekta za raseljavanje građana i u toku je pribavljanje upotrebne dozvole za jedan objekat u Azbestnom naselju, a dobijena je i upotrebna dozvola za objekat u Gružanskoj ulici. Takođe je nastavljena izgradnja osam objekata u Gostivarskoj ulici - istakao je Ranković.

Prošle godine je doneto 16 planova detaljne regulacije i jedna odluka o izradi regulacionog plana.

Usvojen Godišnji plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije

Skupština grada usvojila je danas Godišnji plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije za ovu godinu. Član Gradskog veća Slobodan Šolević istakao je da je Uprava za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao operativni deo gradskog štaba, u ovom planu precizno dala sadržaj aktivnosti štaba, nosioce aktivnosti i rok predviđen za njihovu realizaciju.

- Gradski štab je u nedavnoj vanrednoj situaciji organizovano sprovodio sve svoje aktivnosti, a svoje obaveze i u redovnoj situaciji ispunjava u okviru planiranih rokova - naglasio je Šolević.

Osnovni zadaci Gradskog štaba za vanredne situacije su donošenje predloga godišnjeg plana i odluke o organizaciji zaštite i spasavanja na teritoriji Beograda, formiranje stručno-operativnih timova i utvrđivanje njihovih zadataka, praćenje opasnosti i informisanje i obaveštavanje stanovništva o rizicima i preduzetim preventivnim aktivnostima za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i drugih nesreća i drugi zadaci.

Gradska vlast ponosna na povećan broj vrtića

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Odluku o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih za obavljanje poslova u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, Odluku o mreži predškolskih ustanova i izmene i dopune Odluke o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka učenika na rekreativnoj nastavi i troškova ekskurzije. Članica Gradskog veća Jovana Mehandžić istakla je da se ove odluke iz oblasti brige od deci i porodici donose da bi se najmlađim Beograđanima obezbedilo kvalitetno detinjstvo, a beogradskim porodicama sistemska podrška kakvu jedan moderan grad, osetljiv na potrebe svojih građana, treba da ima.

- Izmenama i dopunama odluke o regresiranju troškova boravka učenika na rekreativnoj nastavi i troškova ekskurzije termin "rekreativna nastava" menja se u "nastava u prirodi", definišu se pojmovi prihoda i domaćinstva i precizira se da se regresiranje troškova odnosi na 25 odsto od ukupne cene nastave u prirodi. Sredstva se sada prenose na račun škole, umesto na račun korisnika prava, kako bi škola njima efikasnije raspolagala - rekla je Jovana Mehandžić.

Prema njenim rečima korisnik prava na regres troškova pored roditelja sada može da bude i usvojitelj, staratelj i hranitelj, što će u praksi obuhvatiti veći broj dece. Ovo pravo će sada moći da koristi više porodica i zbog toga što je regresiranje omogućeno i roditeljima učenika završnih razreda srednje škole, a ne samo roditelji učenika četvrtog razreda srednje škole.

- Navedenim izmenama i dopunama pojednostavljena je i procedura za dokazivanje činjenice da roditelj sam vrši roditeljsko pravo, što se odnosi i na hranitelja, staratelja i usvojitelja - kazala je Jovana Mehandžić.

Ona je naglasila da su sredstva za finansiranje rada nastavnika u produženom boravku za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole obezbeđena u budžetu grada.

- Grad Beograd na ovaj način prepoznaje potrebu savremene beogradske porodice, u kojoj roditelj i staratelj veći deo dana provode na poslu, pa ne mogu u punom kapacitetu da brinu o deci. Nastala je potreba da škola preuzme tu obavezu na sebe i obezbedi da deca budu bezbedna i da se sa njima radi i kada nisu na nastavi. Uvođenjem produženog boravka za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole naše društvo preuzima dodatnu ulogu u odgajanju i socijalnoj zaštiti dece, a omogućava i da se slobodno vreme dece kvalitetno organizuje, kao i da deca budu pod budnim okom učitelja, a ne na ulici - rekla je Jovana Mehandžić.

Dok je u prethodnoj Mreži predškolskih ustanova čiji je osnivač grad Beograd bio utvrđen broj od 340 objekata, u novoj odluci stoji da Beograd ima 383 vrtića.

- Broj vrtića se povećao, na šta je ova gradska vlast izuzetno ponosna. Ova odluka potvrđuje da je u poslednje četiri godine u sistemu brige o deci ostvaren ogroman napredak u infrastruktruri predškolskih ustanova, što su osetile brojne beogradske porodice: one su mogle brže i lakše svoju decu da upišu u vrtiće - istakla je Jovana Mehandžić.

Upravljačka prava u Veletržnici preneta na grad Beograd

Skupština grada saglasila se danas sa odlukom Upravnog odbora JKP "Gradske pijace" da se upravljačka prava u Privrednom društvu "Veletržnica -Beograd" prenesu na grad Beograd.

- Budući da je izgradnja veletržnice od prevashodnog interesa za grad Beograd, kao i da veletržnica obavlja delatnost tržišne prirode, JKP "Gradske pijace" prenose svoja upravljačka prava na grad kao svog jedinog osnivača i većinskog člana ovog privrednog društva. Osnivanje veletržnice će biti od koristi i poljoprivrednim proizvođačima i građanima Beograda - prvima će pomoći da bolje plasiraju svoje proizvode, a drugi će moći da te proizvode kupuju po ceni nižoj za 30 do 40 odsto. Izgranja veletržnice će doprineti i boljoj sanitarnoj kontroli proizvoda koji su u prometu, a omogućiće i veću fiskalnu disciplinu - istakao je član Gradskog veća Željko Ožegović.

Odbornici Skupštine grada danas su usvojili i informaciju o potrebi prenosa osnivačkih prava u Privrednom društvu "Zavod za izgradnju grada Beograda" između Republike Srbije i grada Beograda.

- Prenošenjem ovih upravljačkih prava grad Beograd će pored imovine koju Zavod za izgradnju grada poseduje dobiti i arhivu sa više od 8,5 miliona dokumenata, što će biti od izuzetnog značaja u utvrđivanju imovinskog statusa na teritoriji Beograda - naglasio je Ožegović.

Na današnjoj sednici usvojena su i pravila Beogradskog letnjeg festivala "Belef", kao i Odluka o nagradi grada Beograda "Policajac meseca".

- Bezbednost je izuzetno važan segment u funkcionisanju grada, a mislimo da je ovo dobra podsticajna mera za još bolje delovanje policije. Nagrada se dodeljuje mesečno na osnovu obrazloženog predloga Policijske uprave za grad Beograd, u visini prosečne neto zarade u Srbiji. Ovo priznanje istom policajcu može da se dodeli samo jedanput u toku kalendarske godine - rekao je Ožegović.

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojena je i Odluka o saradnji grada Beograda i grada Skoplja.

- Beograd održava dobre odnose sa brojnim gradovima u regionu i Evropi, a kolegama iz Skoplja već smo pomogli da podignu kapacitet i učine da njihov grad bolje funkcioniše - naglasio je Ožegović.

Beograd i Skoplje će razmenjivati iskustva i stručnjake u oblastima komunalne infrastrukture, saobraćaja, održivog razvoja, zaštite životne sredine, socijalne zaštite i u svim drugim oblastima od značaja za ova dva grada.

Usvojena Odluka o finansijskoj pomoći penzionerima

Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici su usvojili Odluku o finansijskoj pomoći penzionerima Beograda. Osvrćući se na ovu odluku, predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić podsetio je da je revizor u svom izveštaju kao primedbu gradu Beogradu naveo činjenicu da ne postoji skupštinska odluka na osnovu koje se isplaćuje pomoć najugroženijim kategorijama penzionera.

- Niko nije osporio gradu pravo da pomaže socijalno ugroženim kategorijama stanovnika, već je samo nedostajala odluka o tome. Sada će ta pomoć biti trajna -zaključio je Aleksandar Antić.

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić istakao je da se finansijska pomoć obezbeđuje penzioneru čija penzija ne prelazi iznos od 35 odsto prosečne zarade bez poreza i doprinosa u mesecu za koji je poznat podatak o prosečnoj zaradi.

- Prema saopštenju Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda od 27. februara prosečna zarada u Beogradu bez poreza i doprinosa iznosi 46.000 dinara, što znači da materijalnu podršku može da ostvari penzioner čija penzija ne prelazi 16.100 dinara. Pomoć se isplaćuje četiri puta godišnje, poslednjeg meseca u kvartalu - u martu, junu, septembru i decembru - rekao je Đukić.

Pomoć će biti isplaćivana neposredno, na adresu na kojoj penzioner ima prebivalište.

Gradska skupština usvojila je danas i izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, kojima se usluge personalne asistencije omogućavaju i deci i mladima sa telesnim oštećenjem.

Za GSP "Beograd" novih 400 autobusa

Odlukom Skupštine grada za potrebe GSP "Beograd" nabaviće se 400 novih autobusa. Prema rečima Renate Milić Radujko, gradske sekretarke za finansije, predviđeno je da 280 novih vozila budu zglobni, a 120 solo. Odluka omogućava da GSP započne pregovore sa domaćim i međunarodnim poslovnim bankama i drugim finansijskim institucijama za realizaciju ove nabavke.

Izmenom i dopunom odluke o zaduženju grada za finansiranje projekta unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture predviđeno je da se sa 30 miliona evra finansira nabavka novih tramvaja za potrebe GSP "Beograd". Dopunjena je i odluka o finansiranju programa, projekata i investicionih aktivnosti korisnika budžeta u 2013. i 2014. godini i odnosi se na Sekretarijat za saobraćaj za nabavku 32 nova zglobna niskopodna autobusa gradskog tipa, kao i na Agenciju za javne nabavke za drugu fazu sanacije SRC "11. april".

Usvojena je i odluka o investicionom programu Agencije za investicije i stanovanje u 2013. i 2014. godini.

Otpisana su dugovanja Poljoprivredne korporacije "Beograd" u restrukturiranju i njenim zavisnim društavima. Reč je o dugovanju po osnovu ustupljenih prihoda u ukupnom iznosu od oko 1,03 milijarde dinara i po osnovu izvornih javnih prihoda od oko 102,2 miliona dinara.

Odlukom skupštine angažovan je revizor za obavljanje eksterne revizije završnog računa za 2011. godinu i doneta je nova odluka o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta.

Antić: Most i PKB među najvažnijim odlukama ovog skupštinskog saziva

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, analizirajući današnju sednicu i celokupan rad ovog skupštinskog saziva, rekao je da su izgradnja novog mosta na Adi i preuzimanje nadležnosti nad PKB zasigurno među najvažnijim odlukama. Današnja sednica na dnevnom redu imala je bezmalo trideset veoma važnih odluka, među kojima su otpis dugovanja PKB, nabavka novih autobusa, prostorni planovi za Lazarevac i deo Surčina.

- Mandati odbornika traju do konstituisanja nove skupštine, odnosno do izbora novih odbornika. U razgovoru sa šefovima odborničkih grupa pokazalo se da postoji spremnost svih da radimo i donosimo odluke neophodne za funkcionisanje grada. Ukoliko bude potrebe, sigurno ćemo se sastajati još - rekao je Antić.

PKB korporacija, koja može da prehrani Beograd i pola Srbije i da bude značajan izvoznik hrane, sačuvana je i postavljena na noge, precizirao je Antić.

- PKB je nekada bio jedan od najvećih proizvođača hrane u ovom delu Evrope, a on to može da bude ponovo. Pored mosta na Adi, PKB će biti najveći uspeh gradske vlasti i garantujem vam da će se tokom ove i naredne godine videti efekti tog projekta. Normalno je da grad, ako spasava PKB, otpisuje i neka svoja potraživanja - kazao je on.
Komentarišući odluku o nabavci 400 novih autobusa, Antić je podsetio da je grad mnogo toga uradio kako bi se vozni park GSP "Beograd" što više obnovio. Pored 83 nova trolejbusa i 30 tramvaja, u proteklom periodu kupljeno je nekoliko desetina autobusa, ali i sagledane realne potrebe za ozbiljnim obnavljanjem voznog parka. Današnjom odlukom stvoreni su preduslovi da GSP nabavi novih 400 autobusa. Vozila bi se u narednih godinu i po dana mogla naći na ulicama Beograda, pojasnio je predsednik gradske skupštine.

Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 9.3.2012.

NACRT STRATEGIJE PRISTUPAČNOSTI GRADA NOVOG SADA 2012-2018. GODINE: Tekst Nacrta je objavljen na internet stranici Grada Novog Sada • Zainteresovani mogu dostaviti svoje primedbe i sugestije do 21. marta 2012. godine •

Unapređenje kvaliteta života svih građana i građanki, kroz sistemski pristup u stvaranju pristupačnog okruženja, jedan je od osnovnih ciljeva postojanja Tima za pristupačnost Grada Novog Sada.

U ostvarivanju cilja, Tim za pristupačnost u proteklih godinu dana radio je na izradi Nacrta strategije pristupačnosti Grada Novog Sada za period od 2012. do 2018. godine, čiji bi početak primene bio moguć tokom budžetske 2012. godine.

Nacrt strategije pristupačnosti Grada Novog Sada 2012-2018. godine, u ovom trenutku, stavlja se na uvid široj javnosti putem sajta Grada Novog Sada www.novisad.rs, od 9. do 21. marta 2012. godine.

Radi unapređenja strategije, mole se svi zainteresovani sugrađani/ke, ali i lokalne organizacije, institucije i ustanove, da svoje amandmane na tekst nacrta strategije dostave najkasnije do 12 časova, 21. marta 2012. godine. Amandmani na tekst nacrta treba da budu u pismenoj formi i da se dostave na mail adresu Tima za pristupačnost Grada Novog Sada pristupacnost.ns@gmail.co
http://www.novisad.rs/lat/nacrt-strategi-e-pristupacnosti-ob-avljen-na-sa-tu-grada-novog-sada

Izvor: Vebsajt Grada Novog Sada, 9.3.2012.

ČETVRTI NAUČNO-STRUČNI SKUP SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM "LOKALNA SAMOUPRAVA U PLANIRANJU I UREĐENJU PROSTORA I NASELJA" BIĆE ODRŽAN OD 15. DO 17. MARTA 2012. GODINE NA ZLATIBORU

Asocijacija prostornih planera Srbije, Univerzitet u Beogradu Geografski fakultet i Republička agencija za prostorno planiranje u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Skupštinom opštine Čajetina i Skupštinom grada Užica organizuje četvrti naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja". Skup će se održati od 15. do 17. marta 2012. godine na Zlatiboru.

Program skupa http://www.rapp.gov.rs/media/skup/skup%20ZLATIBOR%202012%20II%20informacija.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Republičke agencije za prostorno planiranje, 9.3.2012.

RADIONICA "FINANSIRANJE ISTRAŽIVAČKIH I INOVACIONIH PROJEKATA U SRBIJI: KAKVA JE POMOĆ POTREBNA PREDUZEĆIMA?" BIĆE ODRŽANA 13. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

Radionica "Finansiranje istraživačkih i inovacionih projekata u Srbiji: kakva je pomoć potrebna preduzećima?" biće održana 13. marta 2012. godine, 10,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 4, 2. sprat.

Privredna komora Srbije i Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ / ACCESS programa organizuju radionicu o finansiranju istraživačkih i inovacionih projekata u Srbiji.

PKS i Vojvođanski IKT klaster, uz podršku GIZ / ACCESS programa, izradili su studiju o finansiranju istraživačkih i inovacionih projekata u Srbiji, koja pokazuje da pojedina sredstva već stoje na raspolaganju srpskoj privredi, ali i pored visokog inovativnog potencijala domaćih firmi, često nisu u dovoljnoj meri iskorišćena. Jedno od najvažnijih pitanja u vezi sa korišćenjem raspoloživih sredstava EU je kakva pomoć je potrebna srpskim preduzećima kako bi u većem broju i uspešnije konkurisala sa svojim projektima.

Zašto je situacija takva, ali i kakvu podršku državne i javne institucije trenutno nude, istražuje upravo ova zajednička studija, koja će u okviru radionice biti predstavljena široj javnosti.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na radionici, svoje prisustvo možete potvrditi putem telefona: 011/ 3300 932 ili elektronske adrese: natasa.kecman@pks.rs.

Kontakt osoba ispred PKS: Nataša Kecman, telefon: 011/3300 932.

 Poziv i Program možete preuzeti na http://www.pks.rs/Događaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 11.3.2012.

SKUP "PODRŠKA VEĆEM KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I STVARANJE USLOVA ZA PRIVREDNU SARADNJU IZMEĐU KRALJEVINE HOLANDIJE I REPUBLIKE SRBIJE" BIĆE ODRŽAN 14. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

Skup: "Podrška većem korišćenju obnovljivih izvora energije i stvaranje uslova za privrednu saradnju između Kraljevine Holandije i Republike Srbije" biće održan 14. marta 2012. godine, 10,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2, prizemlje.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Republike Srbije i Privredna komora Srbije (Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo), u saradnji sa NL Agency organizuju skup o podršci većem korišćenju obnovljivih izvora energije i stvaranju uslova za saradnju Holandije i Srbije.

Cilj skupa je predstavljanje pozitivnih iskustava i aktivnosti u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i stvaranje uslova za privredno poslovnu saradnju u ovoj oblasti između Kraljevine Holandije i Republike Srbije.

Skup je organizovan u okviru G2G projekta sa Kraljevinom Holandijom, pod nazivom "Dalji razvoj okvira za obnovljivu energiju u Srbiji". Očekivani rezultati Projekta su: izrada Nacionalnog akcionog plana za obnovljivu energiju u Srbiji do 2020. Godine, pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola i saglasnosti za postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, izrada uputstava za razvoj pilot projekta iz oblasti održive energije, organizacija poslovnih susreta i izrada promotivnog materijala za ovu oblast.

Kontakt telefon: 011/ 3232 186

Poziv i Agenda http://www.pks.rs/Događaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 11.3.2012.

KONFERENCIJA "SOCIJALNO EKONOMSKI DIJALOG" BIĆE ODRŽANA 15. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

Konferencija "Socijalno ekonomski dijalog" biće održana 15. marta 2012. godine, 11,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2, prizemlje

Udruženje industrije tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije poziva privrednike na konferenciju o socijalno-ekonomskom dijalogu.

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika PKS, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i TexWeB projekta, o srpskoj tekstilnoj i odevnoj industriji govoriće Vesna Vasiljević, sekretar Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće PKS. O socijalno ekonomskom dijalogu EU govoriće predstavnica EURATEX-a iz Brisela.

Spisak tema i govornika možete pogledati u prilogu, a ukoliko ste zainteresovani za učešće na konferenciji, kontaktirajte Natašu Ranković (telefon: 011/ 3231 107, elektronska adresa: natasa.rankovic@pks.rs).

 Program za 15. mart http://www.pks.rs/Događaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 11.3.2012.

OBUKA VEŠTAKA I KANDIDATA ZA VEŠTAKE SAOBRAĆAJNE, FINANSIJSKE I GRAĐEVINSKE STRUKE BIĆE ODRŽANA U PERIODU OD 17. MARTA DO 7. APRILA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA Rok za prijavu učešća je 15. mart 2012. godine

Privredna komora Beograda u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Union realizuje obuku veštaka i kandidata za veštake saobraćajne, finansijske i građevinske struke.

Ovim Zakonom uređuju se uslovi za obavljanje veštačenja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka, postupak upisa i brisanja pravnih lica koja obavljaju veštačenje, kao i prava i obaveze lica koja obavljaju veštačenje. Pitanja koja se tiču različitih oblika veštačenja koji se koriste u svim postupcima (krivični, parnični, vanparnični, izvršni i sl.), kao i pitanja koja se tiču procene, obezbeđenje, davanje stručnih mišljenja i sl. a koja su od interesa za stručnu javnost će biti detaljno razmatrana na ovoj obuci.

Obuka je namenjena kandidatima, kao i sudskim veštacima svih struka i realizovaće je tim profesora i istaknutih stručnjaka u ovoj oblasti.

Mesto i vreme održavanja obuke: Privredna komora Beograda, Kneza Miloša br. 12, sala IVa na četvrtom spratu. Obuka, koja traje mesec dana, biće realizovana subotom u periodu od 17. marta do 7. aprila 2012. godine od 900 do 1600 časova (prema satnici programa iz priloga).

Kotizacija: 23.000,00 dinara (+ PDV).

Prijava učešća: do 15. marta 2012. godine (prijava u prilogu).

Informacije: Centar za poslovno obrazovanje i unapređenje kvaliteta, Katarina Tinterović tel: 3619-472; e-mail: treningkom@kombeg.org.rs

Napomena: Obzirom na veliko interesovanje za temu i ograničen broj učesnika po grupi (do 25 učesnika) Privredna komora Beograda zadržava pravo da Vašu prijavu, ukoliko je grupa za koju ste se prijavili već popunjena, registruje za grupu u kojoj ima slobodnih mesta, o čemu ćete biti obavešteni.

Detaljnije možete videti na http://www.kombeg.org.rs/aktivnosti/c_obrazovanje/Detaljnije.aspx?veza=6583 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 4.3.2012.

SEMINAR "POLITIKE I PRAVILA EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ U OBLASTI JAVNIH NABAVKI" BIĆE ODRŽAN U PERIODU OD 7. DO 9. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

Seminar "Politike i pravila Evropske banke za obnovu i razvoj u oblasti javnih nabavki", 07. - 09. mart 2012. godine, 09,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2, prizemlje
Privredna komora Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizuju seminar o politikama i pravilima EBRD u oblasti javnih nabavki.

Cilj seminara je upoznavanje privrednika sa politikama i primenom pravila javnih nabavki EBRD, identifikovanje osnovnih problema u realizaciji javnih nabavki i povećanje zainteresovanosti poslovne zajednice kako bi se obezbedila kvalitetna konkurencija na projektima u javnom sektoru.

Privrednicima će se obratiti Mihailo Vesović, potpredsednik PKS, Hildegard Gacek, predstavnik EBRD u Beogradu i Jan Jackholt, direktor Uprave za javne nabavke EBRD.

Trećeg dana seminara (petak, 09. mart), predstavnici EBRD održaće dodatne konsultacije u trajanju od 15 minuta, sa zainteresovanim učesnicima radionice.

Kontakt telefon: 011/ 3300 904

Detaljnije možete videti na http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 4.3.2012.

U OKVIRU REALIZACIJE PROJEKTA GLOBAL MAPPING PODACI GLOBAL MAP SRBIJE - VERZIJA 2 OBJAVLJENI NA SAJTU ISCGM-a

Saradnja između Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i Japanske agencije za međunarodnju saradnju (JICA), razvijena kroz implementaciju projekta "Razvoj kapaciteta za izradu digitalne osnovne državne karte u Republici Srbiji", omogućila je da Srbija postane deo globalne kartografske zajednice orijentisane ka praćenju klimatskih promena i očuvanju životne sredine na svetskom nivou.

Linkovi:

Global Mapping http://www.iscgm.org/cgi-bin/fswiki/wiki.cgi (ONLINE)

Srbija je započela aktivnosti na projektu Global Mapping u martu 2011. godine. Tada je RGZ, kao članica asocijacije EuroGeographics, pristupio ovom projektu kao nacionalna kartografska organizacija i nadležna institucija za geoprostorne podatke u Republici Srbiji.

Izrada Global Map Srbije započela je učešćem predstavnika RGZ-a na obuci "Global Mapping for Sustainable Development", održanoj u Cukubi u Japanu od 9. juna do 25. avgusta 2011. godine. Tokom boravka u Japanu, polaznik iz RGZ-a prilagodio je već pripremljene podatke za projekat EuroGlobalMap u skladu sa Specifikacijom Global Map-a.

Sva četiri vektorska sloja (saobraćaj, granice, hidrografija, naseljena mesta) završena su i uspešno su prošla proveru Programa za kontrolu podataka Global Map-a (GMDC). Takođe, izrađeni su i metapodaci za navedene vektorske slojeve. Na kraju obuke na sajtu ISCGM (International Steering Committee for Global Mapping) objavljen je Global Map Srbije sa četiri vektorska sloja. Pored ovih slojeva, za vreme obuke započeta je i izrada sloja zemljišni pokrivač i u toku je njegovo kompletiranje u skladu sa Specifikacijom Global Map-a.

Znanje koje je stečeno od ljubaznih stručnjaka iz ISCGM-a prenosi se drugim inženjerima RGZ-a, čime je RGZ osposobljen da samostalno izrađuje i održava slojeve Global Map-a.

Srbija je na putu razvoja, a to podrazumeva i velika angažovanja u cilju očuvanja i zaštite životne sredine. Objavljivanjem Verzije 2 Global Map-a, Srbija je jedan korak bliže ostvarenju ovog cilja.

Izvor: Vebsajt Republičkog geodetskog zavoda, 2.3.2012.

ZAKON O RESTITUCIJI: Javni poziv za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje (restitucija)

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU (ZAKON O RESTITUCIJI), preuzmite
OBRAZAC ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU, preuzmite
SPISAK POŠTA ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA, preuzmite


Na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", br. 72/2011), Agencija za restituciju objavljuje

JAVNI POZIV
ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA VRAĆANJE
ODUZETE IMOVINE, ODNOSNO OBEŠTEĆENJE


Pozivaju se bivši vlasnici, njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici da Agenciji za restituciju podnesu zahteve za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje.
Zahtevi se odnose na vraćanje imovine koja je na teritoriji Republike Srbije, primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, kao i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, posle 9. marta 1945. godine oduzeta od fizičkih i određenih pravnih lica i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu, kao i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta.

Zahtevi se podnose Agenciji za restituciju - nadležnoj područnoj jedinici, preko šaltera pošta, na obrascu propisanom "Pravilnikom o obrascu zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, načinu i postupku prijema i obrade zahteva, spisku pošta u kojima će se vršiti podnošenje zahteva i obliku i sadržini izvoda iz zahteva" ("Službeni glasnik RS", br. 94/2011).

Uz zahtev se podnose potrebni dokazi, u originalu ili overenoj kopiji, u skladu sa članom 42. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Prijem zahteva vršiće se isključivo na šalterima pošta od 1. marta 2012. godine.

Spisak pošta koje primaju zahteve objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 94/2011, na internet stranicama Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs, i Agencije za restituciju www.restitucija.gov.rs.

Agencija za restituciju

PREZENTACIJA "KAKO USPEŠNO IZVOZITI NA CEFTA TRŽIŠTE" BIĆE ODRŽANA 29. FEBRUARA 2012. GODINE U BEOGRADU

Prezentacija "Kako uspešno izvoziti na CEFTA tržište" biće održana 29. februara 2012. godine, 11,00 sati, hotel Zira, sala Rodos, 2. sprat
U okviru programa "Prodor na strana tržišta" koji je namenjen podršci izvoza, a koji sprovodi Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP), biće održana prezentacija o uspešnom izvozu na CEFTA tržište. Fokus edukativnog seminara je CEFTA tržište, mogućnosti izvoza sa posebnim fokusom na tržišta Albanije, Bosne i Hercegovine i Moldavije.

Učesnicima će se obratiti dr Zoran Bojović, ispred Biroa za regionalnu saradnju PKS, a zatim i Nevenka Velinov, direktor agencije Velexpo i predsednik Sekcije za Albaniju pri Privrednoj komori Srbije, koja ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji nastupa na medjunarodnim sajmovima.

Učešće na seminaru možete prijaviti putem elektronske adrese: petrovic@secep.rs, a za detaljnije informacije, kontakt osoba ispred PKS je dr Zoran Bojović (telefon: 011/ 3300 998 ili 011/ 3304 522).

Poziv možete preuzeti na http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 26.2.2012.

KONFERENCIJA "RAZVOJ ELEKTRONSKE UPRAVE U RS" 29. FEBRUARA 2012. GODINE

Rok za prijavu učešća je 28. februar 2012. godine

Konferencija pod nazivom "Razvoj elektronske uprave u Republici Srbiji" koju organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva i Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, uz podršku projekta "Podrška razvoju elektronske uprave" koji se realizuje u okviru programa IPA 2010.

Konferencija će se održati 29. februara 2012. godine u Hotelu Kontinental sa početkom u 11 časova.

Cilj ovog događaja jeste da se stručna i šira javnost bliže upozna sa konceptom elektronske uprave i informiše o koristima i razvojnim mogućnostima koje se obezbeđuju primenom ovog koncepta, kao i da se promoviše saradnja između organa uprave u cilju razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji. U tom smislu ova konferencija pruža priliku da se predstavi dosadašnji razvoj elektronske uprave i da se razmene ideje i očekivanja u vezi sa budućim razvojem elektronske uprave u Republici Srbiji.

Molim vas da do utorka 28. februara 2012. godine potvrdite učešće na adresu za elektronsku poštu Jasmina.Jovanovic@aam.hu.

Za dodatne informacije i pojašnjenja u vezi sa organizacijom konferencije možete se obratiti Marku Šijanu, saradniku na projektu, na telefone 011/334-9981 i 065/217-1894, ili na adresu za elektronsku poštu Sijan.Marko@aam.hu.

Ovde možete preuzeti agendu konferencije. http://www.gradjanske.org/admin/article/download/files/Policy%20brief%20-Regulisanje%20obrazovanja%20odraslih.pdf?id=1078 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 23.2.2012.

PREDSEDNIK SRBIJE RASPISAO PARLAMENTARNE IZBORE ZA 6. MAJ 2012. GODINE

Tanjug, Beta,RTV

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 6. maja. Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je u podne parlamentarne izbore za 6. maj 2012. godine. To će biti deveti izbori od ponovnog uspostavljanja višepartijskog sistema 1990. godine.

Zajedno sa parlamentarnim, biće održani i pokrajinskii lokalni izbori. Pokrajinske izbore danas je raspisao predsednik Skupštine Vojvodine, Šandor Egereši, dok je Odluku o raspisivanju lokalnih izbora danas u 14 časova potpisala predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Republički parlament, koji je konstituisan 11. juna 2008. godine, drugi je saziv koji je imao pun četvorogodišnji mandat od 1990. godine.

Prethodni izbori održani su 11. maja 2008. godine, na kojima su učestovale 22 izborne liste, od kojih je bilo 10 manjinskih.
Za manjinske liste ne važi cenzus od pet odsto za ulazak u parlament, već prirodni prag koji zavisi od broja izašlih, a na prethodnim je bilo potrebno oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Izbori za 250 poslanika Skupštine Srbije održavaju se po proporcionalnom izbornom sistemu s jednom izbornom jedinicom na teritoriji cele zemlje.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojim je ukinuta blanko-ostavka poslanika, a uvedeno je da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti žene.

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati za poslanike će ući u parlament jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, počev od prvog na listi.
Prvi višestranački izbori za parlament Srbije održani su 1990. godine po većinskom izbornom sistemu.

Naredni izbori, 1992. i 1993. godine, održani su po proporcionalnom izbornom sistemu sa devet izbornih jedinica, dok je na izborima 1997. godine bilo 29 izbornih jedinica.
Izbori sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom, održani su 2000, 2003, 2007. i 2008. godine.

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, što znači da će građani na birališta izaći najkasnije 29. aprila ili 6. maja.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

PREDSEDNICA SKUPŠTINE U REPUBLIČKOM PARLAMENTU POTPISALA ODLUKU O RASPISIVANJU IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINA JEDINICA LOKALNIH SAMOUPRAVA

Tanjug, Beta, RTV

Lokalni izbori u Srbiji biće održani 6. maja, zajedno sa parlamentarnim i pokrajinskim, odlučila je danas predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović. Ona je u 14 sati u republičkom parlamentu potpisala Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština jedinica lokalnih samouprava. Takođe, i izbori za Skupštinu Vojvodine biće održani 6. maja, zajedno sa lokalnim i parlamentarnim, saopštio je danas predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Đukić Dejanović je rekla da izbori neće biti raspisani u 17 opština u Srbiji jer u njima nije još istekao mandat lokalnoj samoupravi.

To su Aranđelovac, Bor, Kula, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Negotin, Odžaci, Vrnjačka Banja, Knjaževac, Prijepolje, Ruma, na Kosovu i Metohiji neće biti održani izbori u Prištini, Peći, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu.

Predsednica parlamenta je navela da će Vlada Srbije u saradnji sa Unmikom preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa sprovođenje izbora na KiM.

"Mi smo u obavezi da poštujemo Rezoluciju 1244 i očekujem da će Vlada Srbije opredeliti državno telo koje će u saradnji sa UNMIK-om razmatrati sve aktivnosti vezane za izbore na Kosovu. Mi imamo obavezu da poštujemo i Ustav Srbije i Rezoluciju 1244", naglasila je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je pozvala sve građane Srbije da na izbore izađu u velikom broju kako bi bile izabrane lokalne samouprave koje će brinuti o interesima svih građana.
Ona je dodala da je posebno raduje što će posle predstojećih izbora bar trećina odbornika u lokalnim parlamentima biti žene.

Raspisani izbori u još četiri opštine

Predsednica Skupštine Srbije raspisala je za 6. maj lokalne izbore u još četiri opštine u Srbiji, saopšteno je iz Kabineta Slavice Đukić Dejanović.

Predsednica parlamenta raspisala je izbore za lokalnu samoupravu u Vrnjačkoj Banji, Knjaževcu, Prijepolju i Rumi.

"Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi stekli su se uslovi da predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspiše lokalne izbore u još četiri opštine: Vrnjačka Banja, Knjaževac, Prijepolje i Ruma, za 6. maj 2012. godine, na dan kada se održavaju i ostali lokalni izbori", navedeno je u saopštenju.

Pokrajinski izbori

Egereši, koji se obratio građanima na šest jezika koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, pozvao je građane pokrajine da iskoriste građansko pravo i obavezu i izađu na birališta i daju glas stranci, grupi građana ili pojedincu po svojoj volji i izboru.

"Pozivam sve na korektnu i kulturnu izbornu kampanju, na borbu argumentima i programima, a ne vređanjima", rekao je Egereši.

On smatra da svi oni koji se u izbornoj kampanji budu služili klevetama i ponižavanjima ne zaslužuju da budu poslanici i predstavnici građana u toj skupštini.

Predsednik aktuelnog saziva pokrajinskog parlamenta poručio je građanima Vojvodine da su oni jedini koji imaju to pravo da odluče ko će u sledećem mandatu dobiti priliku da ih predstavlja u pokrajinskoj skupštini i dodao da će od zbira glasova na izborima zavisiti odluka većine, odnosno ko će u narednom mandatu voditi Vladu Vojvodine.

Egereši je naglasio da će predstojećim izborima biti odlučeno u kom će se smeru kretati Vojvodina u naredne četiri godine i podsetio na to da je od 2000. godine do danas Vojvodina samo imala redovne izbore i da je svaki mandat trajao četiri godine.

U četvorogodišnjem periodu, mnogo toga se može izgraditi, popraviti, i poboljšati, ali se može i "pogoršati i pokvariti", istakao je Egereši i naglasio da građani ne treba da dozvole da u njihovo ime odlučuje neko drugi nego da izađu na izbore i glasaju po savesti i želji.

Ističući da je "velika čast, obaveza i odgovornost" biti poslanik u parlamentu koji je najviše predstavničko telo više od dva miliona građana, Egereši je naglasio da je Skupština Vojvodine "najmnogojezičniji parlament u Evropi, posle Evropskog parlamenta" i podsetio da su u njoj u zvaničnoj upotrebi srpski, mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski jezik a odnedavno se koristi i gestovni govor.

Pokrajinski parlament je mesto u kojem se neguje, čuva i afirmiše visok nivo kulture govora, tolerancija i međusobnog uvažavanja svih poslanika bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, odnosno da li su u vlasti ili opoziciji, ocenio je Egereši.

On je podsetio da je u aktuelnom sazivu pokrajinske skupštine 19 žena i napomenuo da je Odluka o izboru pokrajinskih poslanika usklađena za odgovarajućim zakonima pa će na predstojećim izborima najmanje svaki treći kandidat na izbornoj listi biti ženskog pola.

Egereši je naveo i da se od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine polovina bira po proporcionalnom, a polovina po dvokružnom većinskom sistemu i dodao da će drugi krug izbora po većinskom sistemu biti održan u roku od 15 dana posle prvog izjašnjavanja građana na pokrajinskim izborima.

Egereši je ranije rekao medijima da bi do kraja juna, a najkasnije početkom jula mogao da bude konstituisan novi saziv Skupštine Vojvodine, pošto mandat ovom ističe 16. jula.

POKRAJINSKI I GRADSKI ODBORI STRANAKA U VOJVODINI SPREMNI ZA IZBORE

Tanjug

Pokrajinski i gradski odbori stranaka u Vojvodini spremni su za predstojeće izbore, raspisane za 6. maj, rečeno je Tanjugu u tim partijama, od kojih su neke objavile i imena svojih kandidata za predsednika pokrajinske vlade i gradonačelnika Novog Sada.

Predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora DS Strahinja Simović potvrdio je da će kandidat za mesto predsednika Vlade Vojvodine biti aktuelni pokrajinski premijer Bojan Pajtić i da je na pokrajinskom nivou u toj stranci sve spremno za izbore.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić potvrdio je danas za Tanjug da će on biti kandidat DS za novosadskog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.

Pavličić je rekao da je za izbore sve spremno, kao i da je formiran izborni štab.

Kandidat za predsednika Vlade Vojvodine, ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), biće Nenad Čanak, a "ukoliko LSV ne dobije dovoljan broj glasova da postavlja premijera, podržaćemo onu osobu koja bude najpodesnija za vršenje funkcije vojvođanskog premijera", rekao je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Na lokalnim i pokrajinskim izborima LSV će istupati samostalno jer se, kako je rekao Kostreš Tanjugu, "LSV ne slaže sa Demokratskom strankom oko nivoa autonomije Vojvodine."

Kostreš je potvrdio da je kandidatkinja LSV za mesto gradonačelnika Novog Sada  Aleksandra Jerkov, dok će on biti nosilac liste u Zrenjaninu, dodavši da LSV već danas počinje sa prvim predizbornim tribinama.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) nastupaće samostalno na predstojećim izborima, a za post-izbornu koaliciju "raspoloženi su za nastavak saradnje sa Demokratskom strankom i strankama okupljenim oko nje", rekao je danas za Tanjug član Predsedništva SVM Pastor Balint.

Za predlaganje kandidata za mesto predsednika Vlade Vojvodine je rano i o tome će se govoriti nakon izbora, kazao je Pastor Balint i dodao da će SVM uskoro izaći s listama kandidata.
Što se tiče predizbornog programa, Pastor Balint je rekao da su "ovih dana u toku pregovori sa različitim nevladinim organizacijama i građanima uopšte, nakon čega ćemo imati preciziran predizborni program".

Aktuelni potpredsednik pokrajinskog parlamenta i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović potvrdio je danas Tanjugu da će on biti nosilac liste na pokrajinskim izborima, ali da će se o kandidatu za predsednika Vlade Vojvodine izjasniti nakon izbora.

Mirović kaže da će SNS na pokrajinskim izborima nastupiti kao izborni tim, u čijem su sastavu, pored SNS, Nova Srbija (NS), Pokret socijalista (PS) i Pokret snaga Srbije (PSS).
Od ranije je poznato da je kandidat za mesto novosadskog gradonačelnika ispred SNS Miloš Vučević, što je Vučević danas i potvrdio Tanjugu i dodao da ova stranka s nestrpljenjem očekuje izbore, kao i da će "na Đurđevdan Novi Sad ponovo biti srpska Atina".

Gradski odbor SNS još uvek ne zna s kim će ići na lokalne izbore, sem da neće sa Liberalno demokratskom partijom (LDP) i LSV, kao i da će nastupiti kao "široki narodni pokret", rekao je Vučević.

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) u Vojvodini na pokrajinske izbore idu samostalno, jer je URS sam po sebi koalicija nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka i grupa građana, izjavio je danas za Tanjug predsednik URS za Vojvodinu Saša Pavlov.

Pavlov je rekao i da će o postizbornim koalicijama odlučivati nakon izbora i da "tu u obzir dolazi saradnja samo sa onima čiji su cilj nastavak decentralizacije, unapređenje razvoja AP Vojvodine i bolji standard ljudi u svim pokrajinskim gradovima i selima."

Predsednik URS za Vojvodinu je Tanjugu potvrdio da je kandidatkinja za mesto gradonačelnika Novog Sada Maja Gojković, predsednica Narodne partije, članice URS.

Na predstojećim izborima Demokratska stranka Srbije (DSS) nastupiće samostalno, a liste kandidata će biti usvojene na sutrašnjem glavnom odboru stranke, rekao je danas Tanjugu predsednik pokrajinskog odbora DSS Branislav Ristivojević.

U Gradskom odboru DSS izborni štab je spreman još od juna, a ime kandidata za mesto gradonačelnika Novog Sada biće poznato kada se bude znao sastav odbornika, izjavio je danas predsednik Gradskog odbora DSS Borko Ilić.

Ilić je rekao da se na predstojećim izborima ne biraju direktno gradonačelnici i dodao da "pojedine stranke nedostatak programa i ideja kompenzuju izbacivanjem imena kandidata".

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić rekao je da će nosilac pokrajinske liste stranke biti Saša Santovac, dok će na lokalnim izborima nosilac liste biti Aleksandar Martinović.

VSS ODBIO PRIGOVORE JOŠ 13 NEIZABRANIH SUDIJA

Tanjug

Visoki savet sudstva je na poslednjoj sednici odbio prigovore još 13 sudija koji nisu bili izabrani u postupku opšteg izbora u decembru 2009. godine.

Prema odlukama, objavljenim na sajtu VSS, među njima su i prigovori šest sudija koji su nekada bili na visokim sudijskim funkcijama.

Tako su odbijeni prigovori nekadašnjih sudija Vrhovnog suda Srbije Nadežde Radević, Dragoljuba Đordjevića i Novice Pekovića, koji je bio i član poslednjeg Visokog saveta pravosuđa i predlagao članove za prvi saziv Visokog saveta sudstva.

Pored toga, VSS je odbio i prigovore Dejana Dobrosavljevića iz nekadašnjeg Drugog osnovnog suda, koji je bio predsednik veća na suđenju jatacima generala Ratka Mladića i Vuka Tufegdžića, koji je vodio istragu u slučaju "Topčider", kao i sudije krivičara nekadašnjeg Okružnog suda Natalije Bobot.

U postupku revizije odluka, zaključno sa 8. martom, VSS u novom sazivu dosad je održao 17 sednica i odlučio ukupno o prigovorima 349 neizabranih sudija, od kojih je 82 prihvatio.
 
Od 837 neizabranih sudija, naknadno je 32-je izabrano na dodatnom konkursu jula 2010. godine, tako da je na sudijske funkcije dosad vraćeno ukupno 114 sudija.

VIŠEM SUDU U BEOGRADU PODNET JE ZAHTEV ZA REHABILITACIJU JEDNOG OD NAJPOZNATIJIH JUGOSLOVENSKIH DISIDENATA

Tanjug

Višem sudu u Beogradu podnet je zahtev za rehabilitaciju jednog od najpoznatijih jugoslovenskih disidenata Milovana Đilasa i uskoro bi trebalo da bude zakazano prvo ročište.

Jedan od podnosilaca zahteva, beogradski advokat Rajko Danilović, rekao je Tanjugu da je Đilas bio istorijska ličnost koja je istinski ugrožavala komunizam, a ne, kako je naveo, "Draža ili Nedić".

Milovan Đilas je bio prvi visoki funkcioner koji je istupio iz komunističke partije, u vreme njene najveće moći, početkom pedesetih godina prošlog veka. Tri puta je osuđivan po Krivičnom zakonu zbog "neprijateljske propagande", a suđenja su se odvijala bez prisustva javnosti.

Zahtevu za vraćanje građanskih prava, časti i ugleda pridružio se i Milovanov rođeni brat Akim Đilas, rekao je Danilović i objasnio da je sud tražio da među podnosiocima zahteva za rehabilitaciju bude i lice koje "ima pravni interes".

Milovan je godinama živeo u izolaciji koja mu je formalno ukinuta tek 1989. godine, a većina njegovih dela je objavljena početkom devedesetih.

On je u eri komunizma smatran izdajnikom ideje i pokreta kojem je i sam na početku pripadao.

Posle završetka gimnazije u Beranama, u Beogradu je studirao filozofiju i pravo, gde se povezao sa ilegalnom Skojevskom organizacijom i vrlo brzo postaje član SKOJ.

Uhapšen je 1933. a već sutradan mu je počelo suđenje pred Opštinskim sudom u Beogradu koji ga je osudio na pet godina zatvora. Pomilovan je i iz zatvora je izašao početkom 1936, ali je nastavio da se bavi komunističkom propagandom.

Organizovao slanje srpskih dobrovoljaca za Španiju

Generalni sekretar KPJ Josip Broz Tito je Đilasu 1938. poverio zadatak da organizuje slanje srpskih dobrovoljaca za Španiju.

Iste godine je bio izabran u Centralni Komitet KPJ. Početkom 1940. primljen je u Politbiro CK KPJ. Milovan Đilas je na sastanku Politbiroa CK KPJ 4. jula izabran za opunomoćenog delegata CK za Crnu Goru. Kao član Politbiroa, automatski je izabran i za člana Vrhovnog Štaba.

Otišao je u Crnu Goru i zajedno sa kapetanom Arsom Jovanovićem organizuje ustanak, a potom se vratio u Srbiju.

U oslobođeni Beograd stiže ponovo u novembru 1944, a aprila 1945. Đilas i Tito odlaze u Moskvu na potpisivanje ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći Jugoslavije i SSSR.

Početkom 1953. godine je izabran za predsednika federalne Skupštine FNRJ, a dve godine kasnije je podneo ostavku na tu dužnost i istupio iz partije.

Međutim, Đilasovi članci u kojima je pisao o najsloženijim pitanjima komunističke misli izazvali su veliku diskusiju u Savezu komunista Jugoslavije i u najširim masama. Članak pod nazivom "Anatomija jednog morala" u kom je napao komunizam kao sistem izazvao je ogradu Izvršnog komiteta CK SKJ od Đilasovog pisanja.

U januaru 1954. na Trećem vanrednom plenumu koji je vodio Tito, doneta je odluka da su shvatanja Milovana Đilasa u osnovi protivna političkoj liniji usvojenoj na VI kongresu SKJ. Zato ga je Plenum isključio iz CK SKJ, udaljio sa svih funkcija u Partiji i kaznio poslednjom opomenom.

Prvo uslovna kazna pa robija, oduzimanje odlikovanuja i činova

Nedugo zatim zbog svog pisanja Đilas je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od jedne i po godine, posle čega ubrzo podnosi ostavku i istupa iz partije. Nastavlja da se bavi pisanjem i u svojim delima kritikuje komunizam.

U novembru 1956. zbog antijugoslovenske delatnosti osuđen je na tri godine zatvora. Na slobodu je pušten početkom 1958. Njegova pisanja za inostrane medije utiču na to da bude i po drugi put osuđen na kaznu zatvora od 13 godina, a li je odslužio četiri.

Najznačajnija njegova dela su "Zemlja bez pravde", "Nova Klasa", "Razgovori sa Staljinom", "Nesavršeno društvo", "Ispod boja", "Sećenje jednog revolucionara" i druge.

Milovan Đilas je za vreme boravka u zatvoru lišen ordena narodnog heroja, koji je dobio krajem 1945. Vojni sud mu je oduzeo čin general-pukovnika JNA u rezervi, a sud časti sva odlikovanja koje je dobio kao zasluge iz rata.

Umro je 25. aprila 1995. godine u 84. godini i sahranjen u rodnom Podbišću u Crnoj Gori.

NEDOVRŠENA GILJOTINA PROPISA JEDNA OD MNOGIH PREPREKA ZA PRIVATNI BIZNIS

Uz to je za dobijanje raznih dozvola potrebno mnogo više vremena, procedura i novca nego u zemljama okruženja, a nije završena ni pompezno najavljivana giljotina propisa. Uz međusobna neplaćanja, gubitak tržišta i loše poslovne ideje, sve su to razlozi da se preduzetništvo ne zapati u Srbiji.

No, “gazde” koje u preduzetničkim vodama plivaju već dve decenije za “Blic” kažu da im takva sudbina neuporedivo više prija od toga da slušaju nadređene, te da je uspeh zagarantovan za ambiciozne, one koji sanjaju velike stvari i ne odustaju kod prve prepreke.


Nekada je bačkopalanačka opština sa 60.000 stanovnika i fabrikama bila među razvijenijim opštinama, a sada se nalazi na listi manje razvijenih.
- Do pre dve godine su u opštini funkcionisala 884 mala i srednja preduzeća, a sada ih je 667, što znači da ih je ugašeno 217 - kaže sekretar ovdašnjeg opšteg udruženja preduzetnika Milutina Marčete.


Kao najčešće razloge srozavanja preduzetništva u Srbiji, UPS prevelike namete i opterećenja. UPS je izbrojao 69 različitih naknada koje naplaćuju razne lokalne samouprave među kojima su i potpuno neverovatne poput naknade za suzbijanje glodara, komunalna takse za javnu rasvetu, te takse za merenje nivoa buke.

PROFESOR PROKOPIJEVIĆ: OVAKVA EKONOMIJA PROIZVODI SIROMAŠTVO

Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević izjavio je da sve stranke nude etatističke programe u kojima pare odnekud dolaze a država radi sve.

"Takva ekonomija, naravno, nije moguća i ne može da funkcioniše i samo proizvodi siromaštvo a ne blagostanje, ali ako se sve stranke zalažu za sličan program to bi moglo da znači da je to želja prosečnog birača", rekao je Prokopijević.

Dodao je da u izbornoj kampanji ne očekuje ponudu realnih i ostvarivih predloga, ali da će biti mnogo "igrarija sa raznim brojkama".

On navodi da se "stranke igraju raznim brojkama, jedni najavljuju 100 milijardi evra i spajanje centralne Srbije kanalom sa Grčkom, drugi da će neki magnat uložiti silne pare u energetiku, treći da će doći još nekoliko automobilskih kompanija..."

"Pretpostavljam da birač zna da su to šale koje nemaju nikakvu težinu i da se to radi po sistemu 'šta zna dete šta je 100 kilograma ili 100 milijardi evra'", rekao je Prokopijević.

Prokopijević je istakao da u Srbiji postoji ponuda jedino takvih programa kojima su građani "pritisnuti sa svih strana", bez obzira što su ti programi potpuno nedelotvorni.

"Na kraju može da nas očekuje samo da će od vlasti uslediti neka akcija u drugoj polovini godine kada ponestane sredstava za isplatu penzija i plata i kada se postavi pitanje odakle to isplatiti, da li štampati dinare, da li odlagati isplate ili nešto prodati na brzinu", rekao je Prokopijević.

PREDAVANJE IZ MEDIJACIJE - MIRNOG REŠAVANJA SPOROVA

Beta

Srednjoškolcima u Temerinu, etnički mešovitom mestu, danas je održano predavanje iz medijacije, odnosno mirnog rešavanja sporova.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov je na predavanju u Srednjoj školi "Lukijan Mušicki" kazala da mladi imaju kreativne mogućnosti za rešavanje problema u lokalnoj zajednici i za unapređenje međusobne komunikacije.

"Želimo da mladima u ovoj opštini pomognemo da drugačije progovore o sebi i o svojoj sredini, i da usvoje znanja i veštine mirnog rešavanja sporova koje će im biti dragocene tokom celog života", rekla je Danica Todorov.

Obuka iz medijacije akreditovana je od Ministarstva prosvete i namenjena je srednjoškolcima i njihovim nastavnicima.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Temerina Andraš Gustonj.

Temerin je vojvođanska opština u kojoj se povremeno dešavaju međunacionalni incidenti, čiji su protagonisti pre svega mladi Srbi i Mađari.

STRANE INVESTICIJE

Tanjug

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da su u toku pregovori sa dve velike kompanije, jednom iz Italije, a drugom iz Francuske.
Radi se, navodi on, o investicijama u Srbiju "vrednim više stotina miliona evra."

Prema njegovim rečima, pogotovo se pojačava interesovanje investitora iz Turske, koji su samo prošle godine u Africi uložili više od sedam milijardi evra.

Od američkih kompanija NCR (proizvodnja bankomata) i Kupertajers (proizvodnja guma), ministar Ćirić takođe očekuje puno, ali ne u smislu veličine sume za investicije u Srbiju, već da te kompanije budu dobar primer za druge firme iz SAD, koje bi mogle da investiraju u našoj zemlji.

Posle dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji interesovanje stranih investitora za dolazak u Srbiju se ne smanjuje, već se njihov broj povećava, kao i broj zemalja odakle ti potencijalni investitori dolaze, istakao je on.

Ćirić dodaje i da raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji neće zaustaviti priliv, niti smanjiti interesovanje stranih investitora za ulaganje u našu zemlju.

On je pozdravio odluku Skupštine grada Smedereva, da dozvoli gradnju rafinerije američkoj kompaniji Komiko oil, ocenjujući da se radi o velikoj investiciji, koja znači nova radna mesta, prosperitet samog grada, uz vodjenje računa o zaštiti životne sredine, a neće biti zanemarljivi ni prihodi od izvoza i korist za republički i lokalni budžet.

AKCIZE NA CIGARETE SU ZA SAMO DVE GODINE PORASLE ZA 47 ODSTO

Tanjug

Predsednik uprave ove kompanije Davor Tomašković je naveo da je industrija cigareta  visoko oporezovana, pa oko 70 odsto od određenog proizvoda iznose porezi koje ubire država. Akcize na cigarete su za samo dve godine porasle za 47 odsto, pa od cene kutije cigareta Ronhil koja iznosi 130 dinara, 91 dinar ide državi.

On je istakao da je TDR u budžet Srbije prošle godine uplatio 58 miliona evra po osnovu PDV i posebnih poreza na cigarete.

Ipak, kako je Tomašković naveo, proizvođači nisu teret poreza prebacili na krajnje potrošače, pa je to dovelo do pada ukupnog prihoda industrije za 20 dosto - sa 342 miliona evra 2009. godine na 272 miliona u 2011 godini.

"Akcize danas iznose 30 evra na 1.000 komada cigareta, a prema propisu evropske direktive do 2014. ona mora da se poveća na 64 evra, odnosno na 90 evra do 2017. godina", objasnio je Tomašković.

Do pada tržišta može doći i usled velikih povećanja cena, što znači da se potrošači prebacuju na supstitute kao što je rezani duvan od koga sami motaju cigarete ili se prebacuju na ilegalne kanale prodaje cigareta.

Tomašković je kazao i da postoji mogućnost da će se do kraja godine povećati cene cigareta, a iako nije mogao precizirati koliko će biti rast, on je kazao da to prvenstveno zavisi od poreske politike vlade.


Kada Hrvatska uđe u EU 1. jula 2013. i samim tim izađe iz CEFTA sporazuma, carine na proizvode koji se plasiraju na ta tržišta treba da se povećaju sa 15 na 57 odsto. "Nadamo se da će EU pokušati da ispregovara sa zemljama članicama CEFTA nekakav oblik prelaznog trgovinskog režima, koji će biti blaži od carina, druga opcija je da na sebe preuzmemo teret tih carina, ili treće da proizvodima u nekoj od CEFTA zemalja, ali to je samo teorijska opcija, jer za sada nemamo nameru izmestiti deo proizvodnje van Hrvatske", istakao je Tomašković.

NOVO POSKUPLJENJE, GORIVO 150 RSD

Tanjug

Naftni derivati u Srbiji poskupeli su na pumpama Naftne industrije Srbije i cene evrodizela i evropremijuma BMB 95 dostigli su cenu od 149 dinara po litru.

Dizel D-2 kod NIS-a košta 141 dinar po litru, a premijum BMB-95 oko 144 dinara za litar.

Na pumpama različitih naftnih kompanija u Srbiji u protekle dve, tri nedelje gorivo u Srbiji je poskupelo pet puta za oko 10 dinara po litru.

Od početka godine gorivo je poskupelo za više od 13 dinara po litru.

Zbog toga je Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala danas na bojkot kupovine naftnih derivata 15. marta.

UHAPŠENA DVA LICA ZBOG POSTOJANJA OSNOVANE SUMNJE DA SU IZVRŠILI KRIVIČNO DELO PORESKA UTAJA

Tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, na području Beograda lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreska utaja.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije i policijske uprave u Jagodini, u saradnji sa Poreskom policijom i Osnovnim javnim tužilaštvom iz Subotice, na području Beograda lišeni su slobode Ljuboslav U. (43) iz Paraćina, direktor i vlasnik privrednog društva "Lane M Derm" DOO Ada i Dušan L. (44) iz Kraljeva, ovlašćeno lice u istom privrednom društvu.

Osumnjičeni su u periodu od 1. oktobra do 31. decembra 2011. godine u poreskim prijavama podnetim Poreskoj upravi - filijala Kikinda, iskazali netačne podatke o navodno izvršenom prometu dobara u iznosu većem od 7, 5 milijardi dinara i podatke o prethodno plaćenom porezu u iznosu od više od milijardu dinara.

Ovo privredno društvo nije posedovalo poslovne knjige, račune izdate od kupaca ili dobavljača, nije vršilo delatnost na prijavljenoj adresi, niti imalo zaključen ugovor o pružanju knjigovodstvenih usluga, a rešenjem Poreske uprave Kikinda 9. decembra 2011. godine im je oduzet PIB.

Na ovaj način osumnjičeni su oštetili budžet Republike Srbije na ime neplaćenog PDV-a u iznosu od 1.024.938.500,00 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenog privrednog subjekta i lica.

USKORO EKOLOŠKI STANDARDI I ZA IGRAČKE

Tanjug

Uskoro bi ekološki standardi mogli da budu uvedeni i za igračke.

Ketrin Vilt, istraživač sa Univerziteta u Tenesiju, pomogla je u razvoju ekološkog standarda za igračke UL 172, koji je kompanija UL Environment, u sastavu laboratorija Underwriters, predstavila prošlog februara.

Vilt je objasnila da u Americi postoje standardi koji se tiču bezbednosti igračaka, poput rizika od gušenja, ali ne i standardi o toksičnosti.

Kako prenosi agencija AP, UL 172 se može primeniti na igračke proizvedene od drveta, plastike, gume, tekstila, metala i biomaterijala.

Vilt je navela da su potrošači sve oprezniji pri kupovini igračaka, posebno što je poslednjih godina bilo više slučajeva povlačenja igračaka zbog toksičnosti.

KOMPANIJA JAHU PODNELA JE TUŽBU PROTIV DRUŠTVENE MREŽE FEJSBUK ZBOG KRŠENJA VLASNIČKIH PRAVA NAD PATENTIMA

Kompanija Jahu (Yahoo Inc.) podnela je tužbu protiv društvene mreže Fejsbuk (Facebook Inc.) zbog kršenja vlasničkih prava nad patentima, jer je kako u tužbi tvrdi Yahoo Facebook zloupotrebio 10 patenata koji se odnose na reklamiranje preko interneta, kontrolu privatnosti i društvene mreže.

Jahu je u februaru najavio da će podneti tužbu i zatražio od Fejsbuka da licencira svoje patente.

U Fejsbuku navode da su razočarani potezom Jahua i dodaju da su odlučni da dokažu pred sudom da ne postoji njihova krivica. Ukoliko sud ipak presudi u korist Jahua, to bi značajno moglo da utiče na pozicije Fejsbuka u trenutku kada kompanija namerava da prvi put javno ponudi svoje akcije na proleće.

Krajem 2011. godine samo 56 patenata pripisavano je Fejsbuku, što je jako mali broj u odnosu na druge velike kompaniju u IT sektoru.

SVETSKA TRGOVINSKA ORGANIZACIJA POTVRDILA SVOJU RANIJU PRESUDU DA KINESKO OGRANIČENJE IZVOZA SIROVINSKIH MATERIJALA NARUŠAVA TRGOVINSKE PROPISE

Tanjug

Kina mora da dovede svoje carine i mere o izvoznim kvotama za elemente, uključujući magnezijum i cink, u sklad sa svojim obavezama u STO.

Ta organizacija je u julu presudila u korist SAD, Evropske unije i Meksika posle njihovih žalbi da Kina nije ispunila obećanja koja je dala pri učlanjenju u STO.

Ta presuda se odnosila na boksit, ugalj za koksovanje, fluorid, magnezijum, silicijum metal, silicijum karbid, žuti fosfor i cink, od kojih su mnogi od ključnog značaja za hemijsku i metalsku industriju u proizvodnji različitih produkata, kao što su lekovi, frižideri i limenke za sokove. Peking je 31. avgusta uputio žalbu STO na tu presudu.

"Današnja presuda predstavlja ogromnu pobedu za SAD, naročito za njene proizvođače i radnike", izjavio je američki trgovinski predstavnik Ron Kirk.

On je dodao da "današnja odluka osigurava da prerađivačka industrija u ovoj zemlji može da dobije materijale koji su joj potrebni za proizvodnju i da konkuriše pod podjednakim uslovima".

Komesar EU za trgovinu Karel De Guht je ukazao da presuda STO predstavlja uspeh u naporima za osiguranje pravičnog pristupa "neophodnim" sirovinskim materijalima za industriju EU.

"Kina se sada mora povinovati tako što će te izvozne restrikcije brzo ukloniti i, uz to, očekujem da Kina dovede svoj ukupan režim izvoza, uključujući metale iz grupe retke zemlje, u sklad sa propisima STO", rekao je De Guht.

"GUGL", "MAJKROSOFT" I "JAHU" ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV SPAMOVANJA

Tanjug

Kompanije "Gugl", "Majkrosoft","Jahu", "AOL" i "Fejsbuk" ostavile su po strani rivalstvo radi borbe protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je spamovanje, tačnije reklamiranje putem e-pošte i "pecanja"(phishing).

Internet giganti su saopštili da su se udružili sa "Bankom Amerike", "Pej Palom" i drugima u borbi protiv spamovanja i "pecanja", gde se obično šalje mejl u kome se od primaoca traži da otkrije svoju šifru ili neke druge informacije, prenela je agencija AFP.

Nakon godinu i po dana zajedničke saradnje, oni su objavili osnivanje tehničke radne grupe poznatije kao DMARC.org.

"Ta vrsta internet prevare, obmane na milione ljudi i kompanija godišnje, rezultirajući gubitkom potrošačkog poverenja u e-poštu, kao i u internet u celini", rekao je predsednik DMARC.org-a Bret MekDauel.

"Industrijska saradnja, u kombinaciji sa tehnologijom i edukacijom potrošača, od ključnog je značaja za borbu protiv 'pecanja'," rekao je MekDauel.

DRUŠTVENA MREŽA "TVITER" UVODI SISTEM ZA CENZURU SADRŽAJA PORUKA

Tanjug

Društvena mreža "Tviter", preko koje se šalju kratke poruke - "tvitovi", objavila je danas da će uvesti sistem za cenzuru njihovog sadržaja.

Cenzura se neće odnositi na sve poruke i u svim zemljama, već na zahteve (koje upute pojedinci, društva ili kompanije) i to na specifične sadržaje, preneli su francuski elektronski mediji.

Ova mreža, koja je ranije objavila da svaka četiri dana upravlja sa milijardu "tvitova", ističe da će takve zahteve razmotriti pre nego što ih ispuni.

"Tviter" navodi da sagledava stvari na pozitivan način i dodaje da će ta nova politika omogućiti da njega usluga bude prisutna u više zemalja gde sloboda izražavanja ima granice.

EVROPSKA CENTRALNA BANKA NAJAVILA OTKUP OBVEZNICA NA NEDELJU DANA

Tanjug

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da će otkupiti na nedelju dana državne obveznice u iznosu od 1,104 milijarde evra, prenosi AFP.

Ovaj iznos, iako je dvostruko veći u odnosu na prethodnu sedmicu, je i dalje skroman.

ECB je prošle nedelje najavila da će otkupiti na nedelju dana 462 miliona evra duga koje su emitovale zemlje zone evra, što je daleko ispod rekordnog iznosa od 22 milijarde evra ostvarenog početkom avgusta 2011.

Evropska finansijska institucija još od maja 2010. vrši otkup emitovanog duga zemalja zone evra pogođene dužničkom krizom na sekundarnim tržištima.

Ovaj program, koji je osporavan u samom svom sedištu, pre svega u Centralnoj banci Nemačke, odnosio se u prvom redu na Grčku, čiji je dug postao nepodnošljiv. On se zatim proširio na Irsku i Portugaliju a od letos i na Španiju i Italiju, žrtve dužničkih kriza.

Veliki broj ekonomista i političara, pre svega u Francuskoj, pozivali su poslednjih meseci ECB da poveća obim otkupa duga, smatrajući to jedinim rešenjem za zaustavljanje širenja dužničke krize, što je evropska finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu sve do sada odbijala.

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za finansije Jerg Asmusen je ocenio da je takva vrsta otkupa obveznica opravdana kao i da je u skladu sa mandatom ECB, dodajući da bi on trebalo da bude ograničen kako u pogledu iznosa tako i roka.

On je ponovio da je ovakav potez ECB pre svega učinjen kako bi se pomoglo vladama da povrate poverenje tržišta.

ECB poseduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi evra, koje će ove nedelje "zamrznuti" preuzimajući od banaka depozite u uobičajenom obimu.

SPORAZUM O BUDŽETSKOJ DISCIPLINI U EU TREBALO BI DA BUDE POTPISAN DO 1. MARTA 2012.GODINE

Tanjug

Sporazum o budžetskoj disciplini u Evropskoj uniji, koji bi obuhvatao sve njene članice osim Britanije, trebalo bi da bude potpisan do 1. marta, izjavio je danas francuski predsednik Nikola Sarkozi, nakon sastanka u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći "korak po korak, a ne jednokratnim rešenjima".

"Kombinacijom stabilnih finansija i pokretača privrednog rasta želimo jasno da poručimo da smo odlučni ne samo da održimo i stabilizujemo evrozonu, već i da želimo jaku, savremenu i konkurentnu Evropu", ukazala je ona.

Lideri Francuske i Nemačke su saopštili da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da zaustave dužničku krizu koja pokazuje znake širenja.
Po završetku sastanka, Merkel je apelovala na Grčku i njene privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje, prenela su agencije.

U suprotnom, ukazala je ona, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac.

"Želimo da Grčka ostane u evrozoni", ukazala je Merkelova.

Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

"Nemačka i Francuska su spremne da razmotre u kojoj meri možemo da ubrzamo uplate u fond i time još jednom jasno naglasimo našu veru i podršku evrozoni", obratila se Merkelova novinarima.

Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne kako bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko koga su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra.

Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni na način koji bi doveo do stvaranja novih radnih mesta.

Merkelova i Sarkozi su izgleda izgladili i nesuglasice oko kontroverznog poreza na finansijske transakcije. Kancelarka je ukazala da može da zamisli takav porez samo u okviru evrozone i pohvalila "dobar primer" koji je dao francuski predsednik, nakon njegove izjave da je spreman da sam uvede takav porez ukoliko ne bude ostvaren panevropski dogovor.

Premijer Italije Mario Monti u sredu dolazi u prvu posetu Berlinu, a Merkelova i Sarkozi će 20. januara, pre narednog evropskog samita, putovati u Italiju.

Italija se našla u središtu dužničke krize zbog svoje veličine, ogromnog duga i potrebe da se značajno zaduži u prvom ovogodišnjem kvartalu. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice kreću se oko sedam odsto, što je nivo koji se smatra neodrživim.

Monti je sinoć iz Rima negirao da je evrozona u problemima, ali i upozorio da su "sistemsku krizu" u Evropi pokrenuli dugovi.

PKS POMOĆ MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA: U organizaciji Privredne komore Srbije narednih meseci biće održano niz radionica i projekta u cilju podrške malim i srednjim preduzećima da efikasnije koriste raspoloživa sredstva EU

Privredna komora Srbije (PKS) organizovaće narednih meseci niz radionica i projekta kako bi pružila podršku malim i srednjim preduzećima da efikasnije koriste raspoloživa sredstva EU, najavljeno je danas iz komore.

Kako je istaknuto na skupu u PKS, približavanjem ulaska Srbije u EU, povećavaju se i mogućnosti srpskih privrednika da učestvuju u finansijskim i drugim programima Unije.

Pojedina sredstva već stoje na raspolaganju srpskoj privredi, ali i pored visokog inovativnog potencijala domaćih firmi, često nisu u dovoljnoj meri iskorišćena.

Takvu situaciju analizirala je studija "Inovacioni i istraživački projekti u Srbiji finansirani od strane EU" koju su zajednički uradili PKS, Vojvođanski IKT klaster (VOICT) i Nemačka organizacija za tehničku pomoć i saradnju (GIZ).

Kako je saopšteno, saznanja i preporuke studije biće predočene ministarstvima, institucijama, udruženjima i privrednicima da bi se kroz zajedničku diskusiju potražila moguća rešenja za unapređenje korišćenja fondova EU.

Važnost razumevanja programa EU i mogućnosti saradnje privrede i naučnih institucija najbolje pokazuju dva slučaja iz prakse - preduzeća Belit i CIM Grupa koja su analizirana u studiji.
Oba preduzeća uspešno učestvuju već godinama u projektima koje finansira EU i spremna su da svoje iskustvo podele sa drugima.

U okviru studije razvijen je model koji će svojim članicama obezbediti pomoć prilikom pripreme projekta za konkurisanje za sredstva EU.

Projekte podrške malim i srednjim preduzećima PKS sprovodi u saradnji sa klasterom VOICT i GIZ-om.

Izvor: Tanjug, 13.3.2012.

TACSO KANCELARIJA U SRBIJI RASPISUJE OTVOREN POZIV ZA PREDSTAVNIKE MREŽA, PLATFORMI I INICIJATIVA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA DA PODNESU PREDLOGE AKTIVNOSTI KOJE TACSO PROJEKAT MOŽE FINANSIJSKI PODRŽATI • Podrška mrežama, platformama i inicijativama OCD u Srbiji •

TACSO kancelarija u Srbiji želi da pruži podršku mrežama, platformama i inicijativama, tako što će omogućiti članovima mreža/ platformi/ inicijativa da se sastanu u svrhu strateškog planiranja i definisanja zajedničkih platformi i aktivnosti u određenim tematskim oblastima.

Na konkurs mogu da se prijave mreže, platforme i inicijative OCD iz Srbije koje se bave određenim sektorima i temama ukoliko ispunjavaju sledeće uslove:

Mreža funkcioniše i sprovodi aktivnosti na državnom ili pokrajinskom nivou;
Mreža je neformalna ili formalno registrovana u Srbiji, ili je trenutno u procesu registracije;
Organizacija koja se prijavljuje u ime mreže za ovu podršku je registrovana u Srbiji;
Mreža može predstaviti glavne rezultate i promene koji su nastali kao rezultat njenog postojanja i njenih dosadašnjih aktivnosti.

Rok za slanje aplikacija za ovaj otvoreni poziv je 16. mart 2012. Prijave se mogu poslati na adresu: prijava.rs@tacso.org (ONLINE) sa naslovom: "Prijava za podršku mrezama/ platformama/ inicijativama". Sve detalje vezano za uslove i način apliciranja mogu se pronaći na vebsajtu http://www.gradjanske.org/page/news/sr.html?view=story&id=4896&sectionId=1 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Gradjanske inicijative, 13.3.2012.

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su krajem februara iznosile 11.174,6 miliona evra. U toku februara najveći devizni priliv ostvaren je po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 52,0 miliona evra i korišćenja kredita i donacija u iznosu od 16,8 miliona evra. U istom periodu, najveći odliv iz deviznih rezervi zabeležen je po osnovu dospelih državnih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 204,2 miliona evra, kao i po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 188,5 mln evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju februara iznosile su 6.347,0 miliona evra.
Devizne rezerve Narodne banke Srbije obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od 429 odsto, kratkoročnog duga u iznosu od 1.663 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru je iznosio 1.691,2 miliona evra i bio je za 128,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini je realizovano ukupno 3.510,4 miliona evra.

Radi ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je tokom prošlog meseca na međubankarskom deviznom tržištu prodala devize - evre u iznosu od 188,5 miliona evra.

U februaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 3,7%, dok je od početka ove godine dinar prema evru nominalno deprecirao za 5%.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 13.3.2012.

SPOLJNOTRGOVINSKA ROBNA RAZMENA U JANUARU 2040,6 MILIONA DOLARA

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena za januar 2012. godine iznosila 2040,6 miliona dolara, što predstavlja porast od 0,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U saopštenju se navodi da je u pomenutom periodu spoljnotrgovinska razmena iznosila 1580,9 miliona evra, što predstavlja porast od 4,2 odsto kada se uporedi sa istim periodom prethodne godine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.3.2012.

PRODATO 500.072 DRŽAVNIH ZAPISA • Aukcija dvadesetčetvoromesečnih državnih zapisa Republike Srbije održana 13. marta 2012. godine •

Na aukciji dvadesetčetvoromesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održanoj 13. marta 2012. godine, prodato je 500.072 državnih zapisa, ukupne nominalne vrednosti 5.000.720.000 dinara. To predstavlja 50,01 odsto obima emisije.

Državni zapisi su prodati po izvršnoj diskontnoj stopi od 13,49 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 13. marta 2014. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 13.3.2012.

ASOCIJACIJA POTROŠAČA SRBIJE TRAŽI DA SE U NOVOJ VLADI OFORMI MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU PRAVA I INTERESA POTROŠAČA I DA SE FORMIRAJU GRADSKI OMBUDSMANI, KAO SAMOSTALNA I NEZAVISNA TELA

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je ključna pretpostavka ubrzanog razvoja zemlje i regiona uspostavljanje novog koda za rešavanje problema u čijoj osnovi mora biti mirovna politika, borba za bolji život i traganje za rešenjima konflikta.

Tadić je na konferenciji "Principi osnaživanja žena: Ravnopravnost znači uspešno poslovanje - srpske kompanije kao lideri" naveo da je jedan od glavnih problema koji sprečavaju razvoj prostora jugoistočne Evrope to što je u društvima zemalja regiona dominantan princip konflikta, umesto principa miroljubivog rešavanja problema.

On je istakao da je potrebno promeniti ovaj kod i racionalno ići ka rešavanju problema, tragajući za najfunkcionalnijim modalitetima koji obezbeđuju mir, uz napomenu da ženski princip u uspostavljanju mirovne politike ima fundamentalnu važnost.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike i predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Snežana Lakićević saopštila je da je, zahvaljujući velikom radu na zaokruživanju institucionalnih mehanizama za ravnopravnost žena, Srbija postala jedna od vodećih zemalja u regionu po pitanju rodne ravnopravnosti.

Lakićević je naglasila da bez rodne ravnopravnosti nema ni demokatije i da je Srbija puno uradila na zaokruživanju insitucionalnog okvira vezanog za ovo pitanje, pri čemu je u okviru Ministarstva rada formirana Uprava za rodnu ravnopravnost.

Na konferenciji, koju je organizovala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, potpisana je "Deklaracija o poštovanju principa osnaživanja žena" koju je podržalo 11 velikih kompanija koje posluju u Srbiji.

Cilj skupa jeste promovisanje smernica kako bi kompanije trebalo da se odnose prema ženama na radnom mestu.

Izvor: Press služba Vlade Repubčike Srbije, 7.3.2012.

RASPISAN KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U 2012. GODINI ČIJI SU NOSIOCI NEVLADINE ORGANIZACIJE • Krajnji rok za podnošenje prijava je 27. mart 2012. godine •

Kompanija Cisko organizovaće 20. i 21. marta Cisko Ekspo, jedan od najvažnihih IT događaja u regionu, koji će se ove godine fokusirati na tri velike teme - inteligentne mreže, računarstvo u oblaku i mobilnost.

Generalni direktor kompanije Cisko Srbija Goran Obradović je kazao da će ove godine biti predstavljeni najnoviji trendovi iz oblasti umrežavanja za više od 600 IT profesionalaca iz svih segmenata srpskog tržišta.

"Kroz proteklih 11 godina smo uvideli da je Cisko Ekspo postao najveća IT i mrežna konferencija u regionu i čvrsto verujemo da će koncept inovacija doneti nove ideje koje će pomoći svim učesnicima da razviju nove poslove ili da se dodatno usavrše u oblastima u kojima već imaju liderske pozicije", istakao je Obradović.

Više od 40 prezentacija koje će održati iskusni domaći i inostrani profesionalci pokriće najvažnije teme iz oblasti IT-a i mreža.

Lokalni i globalni partneri kompanije Cisko, demonstriraće uživo najinteresantnije studije slučaja iz perspektive klijenata i korisnika, u okviru izložbenog prostora.

Viši potpredsednik kompanije Cisko i lider za Centralni i region Istočne Evrope Mihael Ganser izneće najnovije viđenje Srbije na nivou globalne konkurentnosti i u kojoj ulozi se pojavljuju informacione tehnologije danas i u kojoj će se naći u budućnosti.

On će objasniti aktuelnu promenu informacione ekonomije u mrežnu ekonomiju i njen uticaj na društvo, poslovanje i tehnologiju.

Demonstracija uživo pokažaće sposobnosti informacionih tehnologija i način na koji kompanije mogu podići svoje poslovanje na viši nivo i pružiti klijentima usluge bolje nego ikada pre.
Cisko Ekspo konferencija će jedanaesti put za redom okupiti tehnološke eksperte, poslovne ljude i donosioce odluka iz oblasti informacionih tehnoloija iz najuspešnijih domaćih i stranih kompanija, inženjere, predstavnike kompanije Cisko iz inostranstva, članove Vlade, vodeće Cisco partnere, servis provajdere...navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, 14.2.2012.

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U FEBRUARU 2012. GODINE

Sredstva iz budžeta grada Loznice za 2012. godinu raspoređuju se sa ciljem da se, obezbeđujući sredstva udruženjima koja se aktivno i u kontinuitetu bave socijalnim pitanjima, održi dostignuti nivo i podrži pluralizam pružalaca i obima vaninstitucionalno pruženih usluga u oblasti socijalne zaštite.

Svrha konkursa je da se sredstva usmere ka podsticanju programarada/projekata ili obezbeđenju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje pr ograma rada/projekata koje realizuju udruženja, a koji su od javnog interesa u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, pomoći starima, pripadnike/ce romske nacionalnosti i drugi projekti u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe kroz:

- pomoć razvoju i održivosti usluga koje pružaju udruženja koja se bave pitanjima socijalne zaštite,
- promociju i uvođenja usluga u oblast socijalne zaštite koje nisu obezbeđene/finasirane od strane Republike ili lokalne samouprave u javnim institucijama, nego ih sprovode udruženja.
Sredstvima koja se raspoređuju ovim konkursom podržavaju se sledeće oblasti:

- Aktivnosti predviđene planom rada udruženja kojima se obezbeđuje nastavak pružanja održivih usluga koje udruženjaveć sprovode,
-Posebni projekti, kojima se doprinosi uspostavljanju i razvijanju održivih usluga koje imaju veći obuhvat ugroženih grupa i za koje su obezbeđena donatorska sredstva.

Projekti koji se zasnivaju na edukacijama biće podržani, u meri u kojoj neposredno doprinose poboljšanju položaja određene ugrožene grupe.

Grad Loznica ovim sredstvima neće finansirati:

1) Pojedince za učešće na konferencijama, putovanjima,finansiranje studija i za slične aktivnosti,
2) Inicijative koje donose profit udruženjima građana,
3) Aktivnosti političkih i stranačkih organizacija, verskih organizacija, grupa i sekti,
4) Vladine organizacije ili institucije, uključujući škole, mesne zajednice i dr.,
5) Organizacije čiji je osnivač grad Loznica,
6) Aktivnosti koje zagovaraju netolerantnost i nasilje,
7) Adaptacije,sanacije i rekonstrukcije objekata.

PRIJAVLJIVANJE - OPŠTA PRAVILA

Pravo na podnošenje prijave imaju udruženja građana, koja ispunjavaju sledeće uslove:

- da su registrovane kod nadležnog organa;
- da imaju sedište ili ogranak na teritoriji grada Loznice i deluju na tom području kao gradska, međuopštinska ili republička udruženja;
- da su osnovana radi ostvarivanja ciljeva iz oblasti socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, pomoći starima, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, kao i humanitarni programi u kojima udruženja isključivo i neposredno sledi javne potrebe;
- da obavljaju aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstveno-edukativnog i preventivnog karaktera;
- da je nadležan organ udruženja usvojio izveštaj o finansijskom poslovanju udruženja za 2011.godinu;
- da su program rada / projekat, odnosno aktivnosti, predviđene usvojenim programom rada udruženja za 2012.godinu od strane nadležnog organa udruženja;
- da predložene aktivnosti (i sredstva za realizaciju istih) sprovode na teritoriji grada Loznice.

Udruženja koja su dobila sredstva za realizovanje programa rada/projekta moraju najmanje jednom godišnje da čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava i taj izveštaj dostavljaju davaocu sredstava.

Projekti koji se sprovode i u susednim zemljama ili i u zemljama regiona mogu da budu podržani samo u onim delovima koji se sprovode na teritoriji grada Loznice, ukoliko su ti delovi napisani kao samostalne konzistentne celine grupa aktivnosti.

Podnosilac prijave može da se opredeli da realizuje program rada/ projekat u saradnji sa jednim ili više partnerskih udruženja.U slučaju partnerstva, puna pravna i finansijska odgovornost za sprovođenje programa rada / projekta leži na podnosiocu prijave.

Nacionalna i međunarodna udruženja sa sedištem izvan područja grada mogu da deluju kao partnerske organizacije podnosioca zahteva, ali ne mogu da imaju finansijske koristi od dotacije ili da budu primaoci dotacije iz budžeta grada Loznice.

Period trajanja predloženih aktivnosti je do kraja 2012. godine.

Budžet:

Grad je namenio ukupno 3.000.000 dinara za sufinansiranje programa rada / projekata udruženja u ovoj oblast. Predlozi koji uglavnom imaju za cilj da pokriju operativne troškove neće biti visoko ocenjeni. Većina dotacija će se kretati u razmaku od 25.000 do 400.000 dinara. Isto udruženje može podneti najviše dve prijave, pri čemu ukupan predviđeni budžet jednog programa rada/projekta ne može biti manji od 50.000 dinara ni veći od 700.000 dinara.

Za više detalja posetite: http://www.loznica.rs/cms/mestoZaUploadFajlove/KONKURS%20ZA%20SOCIJALNU%20ZASTITU%20ZA%202012.pdf (ONLINE) ili http://www.loznica.rs/ (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 14.2.2012.

RASPISAN KONKURS ZA RASPODELU BUDŽETSKIH SREDSTAVA ORGANIMA I ORGANIZACIJAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U ČIJEM RADU SU U SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZICI I PISMA MANJINSKIH NACIONALNIH ZAJEDNICA ZA 2012. GODINU • Rok za podnošenje prijava na konkurs je do 15. aprila 2012. godine •

Obaveštavamo sve zainteresovane da se odlaže peti tradicionalni stručni skup u organizaciji ALSU planiran za mart 2012. godine. Bliže informacije o novom terminu savetovanja biće blagovremeno objavljene na portalu ALSU.

Izvor: Vebsajt Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, 14.2.2012.

POTPISAN PLAN BILATERALNE VOJNE SARADNJE ZA 2012. GODINU SA ITALIJOM


Pete bilateralne konsultacije između мinistarstаva odbrane Republike Srbije i Republike Italije, koje su predvodili državna sekretarka dr Tanja Miščević i šef Treće Uprave general Salvatore Farina, održane su 13. februara u Rimu.

Obostrano je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane u poslednje tri godine unapređena i po sadržaju i broju aktivnosti. Nedavna poseta ministra Šutanovca Italiji predstavlja dodatni impuls intenziviranju saradnje posebno u oblasti zajedničkog učešća srpskih i italijanskih snaga u mirovnim misijama EU i UN. Italija je najveći zagovornik priključenja Srbije Evropskoj uniji i očekuje da u martu Srbija dobije status kandidata.

Tokom posete potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2012. godinu, koji predviđa nastavak saradnje u težišnim oblastima - obuci i edukaciji vojnih kadrova, specijalnih jedinica, timova za razminiranje i oblasti vojne medicine.

Državna sekretarka tokom posete susrela se i sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Italije, viceadmiralom Kristijanom Betinijem. Оn је ponovio da Italija pruža punu podršku Srbiji u procesu reformi i modernizacije društva, posebno u sistemu odbrane.

Izvor: Vebsajt Ministarstva odbrane, 14.2.2012.

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: OBAVEZA PLAĆANJA REPUBLIČKE ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA ZAHTEV (SPISE I RADNJE) KOJI SE VRŠE U VEZI SA POSTUPKOM REHABILITACIJE - Zakon o republičkim administrativnim taksama: čl. 2 i 11
 • Ministarstvo finansija: OSLOBOĐENJE OD OBAVEZE PLAĆANJA REPUBLIČKE ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA RADNJE KOJE SE PREDUZIMAJU RADI OSTVARIVANJA PRAVA U VEZI SA ZAKONOM O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU - Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju: član 38
 • Ministarstvo finansija: OSLOBOĐENJE OD OBAVEZE PLAĆANJA REPUBLIČKE ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA SPISE I RADNJE U OBLASTI PREMERA I KATASTRA KOJI SE PREDUZIMAJU U VEZI SA OSTVARIVANJEM PRAVA SOCIJALNE ZAŠTITE - Zakon o republičkim administrativnim taksama: član 19
Aktuelna sudska praksa:

 • Privredni apelacioni sud: DUŽINA TRAJANJA BLOKADE RAČUNA STEČAJNOG DUŽNIKA - Zakon o stečaju: čl. 150 do 154
 • Privredni apelacioni sud: NASTAVAK POSTUPKA PREKINUTOG DO PRAVNOSNAŽNOG OKONČANJA DRUGE PARNICE - Zakon o parničnom postupku: član 217
 • Privredni apelacioni sud: NEMOGUĆNOST RASPRAVLJANJA O PRAVU SVOJINE U SPORU ZA SMETANJE POSEDA - Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa: čl. 75 i 80
 • Privredni apelacioni sud: OBRAČUN NAKNADE ZA ISPORUČENU VODU U SLUČAJU NEISPRAVNOSTI VODOMERA - Zakon o obligacionim odnosima: čl. 570 i 573
 • Privredni apelacioni sud: OSTVARENJE PRAVA IZLUČNIH POVERILACA U STEČAJNOM POSTUPKU - Zakon o stečaju: čl. 50, 111 i 112
 • Privredni apelacioni sud: POSTUPANJE STVARNO NADLEŽNOG SUDA SA DONETIM REŠENJEM O IZVRŠENJU - Zakon o parničnom postupku: član 461
 • Privredni apelacioni sud: ZAŠTITA PRAVA PREDSEDNIKA SINDIKATA ZA VREME OBAVLJANJA FUNKCIJE I PO NJENOM PRESTANKU - Zakon o radu: član 188
Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 9.3.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

Carcom group

20110996

45. St. broj 4052/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2812

 

Privredni sud u Beogradu, i to stečajni sudija Ružica Banjalučkić, u postupku utvrđivanja stečajnog razloga nad Carcom group, Lazarevac, Milovana Lazarevića 65b, matični broj 20110996, PIB 104185942 na ročištu održanom 27. februara 2012. godine, doneo je u predmetu 45 St. br. 4052/11
REŠENJE
I. Otvara se postupak stečaja nad Carcom group, iz Lazarevca, Milovana Lazarevića 65b, matični broj 20110996, PIB 104185942.
II. Za stečajnog upravnika imenuje se Vasilije Marković, Vojvode Brane 26, Beograd.
III. Nalaže se stečajnom dužniku da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati nepokretnu i pokretnu imovinu sa poslovnim prostorom preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
IV. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 6. april 2012. godine, u 11,00 časova, sudnica 211, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2.
V. Ispitno ročište određuje se za 21. maj 2012. godine, u 11,00 časova, sudnica 211, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2.
VI. Pozivaju se poverioci da u roku od 45 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
VII. Pozivaju se poverioci da pre prvog poverilačkog ročišta formiraju Skupštinu poverilaca, a ukoliko to ne učine saziva se sednica Skupštine poverilaca koja će se održati na prvom poverilačkom ročištu.
VIII. Oglas o otvaranju postupka stečaja objavljuje se na oglasnoj tabli suda i biće naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na teritoriji Republike Srbije.
IX. Nalaže se Agenciji za privredne registre da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

"Bonver group ehport-import" d.o.o.

17456822

3. St. broj 3847/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2711

 

I Privredni sud u Beogradu, rešenjem 3. St. broj 3847/2011 od 30. januara 2012. godine otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Bonver group ehport-import" d.o.o., iz Beograda, Dimitrija Tucovića 65, matični broj 17456822, PIB 10269-0606, iz razloga trajnije nesposobnosti plaćanja.
II Za stečajnog upravnika se imenuje Milovan Janković iz Mladenovca, Kralja Aleksandra Obrenovića 100 (kancelarija Živomira Savkovića 2/1-2 Mladenovac).
III Pozivaju se poverioci da u roku od 90 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka. Prijave potraživanja podnete po proteku zakonskog roka biće odbačene kao neblagovremene.
IV Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Ispitno ročište se zakazuje za 11. jun 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 102, prvi sprat.
VI Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika se zakazuje za 9. mart 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 102, prvi sprat i saziva se sednica skupštine poverilaca, ukoliko nije formirana pre prvog poverilačkog ročišta.
VII Oglas o otvaranju stečajnog postupka je objavljen na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

"Evropa osiguranje"

 

9. St. broj 181/2010

 

 

 

Pozivaju se poverioci čije prijave potraživanja do sada nisu ispitane u predmetu 9. St. broj 181/2010, a u postupku stečaja nad "Evropa osiguranje" u stečaju iz Beograda, da prisustvuju dopunskom ročištu za ispitivanje potraživanja koje je određeno za 27. mart 2012. godine u 11,00 časova, a održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 6. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

 

 

46. St. broj 1600/11

 

 

 

Rešenjem Privrednog suda u Beogradu, broj 46. St. 1600/2011 od 7. februara 2012. godine ispravljeno je rešenje 46. St. broj 1600/2011 od 16. juna 2011. godine, tako što u stavu šestom izreke, u trećem redu, umesto datuma 13. septembra 2011. godine treba da stoji datum 13. marta 2012. godine, i u stavu sedmom izreke, u prvom redu, umesto datuma 2. februara 2011. godine treba da stoji datum 13. marta 2012. godine.
U ostalom rešenje ostaje nepromenjeno.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

Preduzeće za proizvodnju, promet i usluge "MD" d.o.o.

17102915

St. broj 818/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/
code/navigate.jsp?Id=80

 

Privredni sud Valjevo, stečajni sudija Srećko Timotić u postupku stečaja nad Preduzećem za proizvodnju, promet i usluge "MD" d.o.o. Bogatić, Narodnog fronta 96, doneo je 24. februara 2012. godine
REŠENJE
Završno ročište u postupku stečaja nad Preduzećem za proizvodnju, promet i usluge "MD" d.o.o. Bogatić, Narodnog fronta 96, Matični broj 17102915, PIB 101440817, određuje se za 27. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 2.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Kabelex" d.o.o.

17362712

1. St. broj 551/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2181

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava da je rešenjem 1. St. broj 551/2011 od 27. februara 2012. godine usvojen u celini završni račun i finansijski izveštaj stečajnog dužnika Preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Kabelex" d.o.o. Jagodina, Kneginje Milice 16/4, matični broj 17362712, PIB 101320705, pa je zaključen stečajni postupak nad stečajnim dužnikom. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd da po pravnosnažnosti rešenja izvrši upis brisanja gore označenog privrednog subjekta iz registra privrednih subjekata. Ovo rešenje je objavljeno isticanjem na oglasnoj tabli suda dana 27. februara 2012. godine. Razrešava se dužnosti stečajnog upravnika Kocić Slobodan, licencirani stečajni upravnik iz Kutlova, broj licence 155-0407. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Privredno društvo za telekomunikacije i usluge "Signal MM" DOO

6587780

1. St. broj 432/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2125

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava da je rešenjem 1. St. 432/2011 od 27. februara 2012. godine usvojen u celini završni račun i finansijski izveštaj stečajnog dužnika Privredno društvo za telekomunikacije i usluge "Signal MM" DOO Paraćin, Vojvode Mišića 28, matični broj 6587780, PIB 100956749, pa je zaključen stečajni postupak nad stečajnim dužnikom. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd da po pravnosnažnosti rešenja izvrši upis brisanja gore označenog privrednog subjekta iz registra privrednih subjekata. Ovo rešenje je objavljeno isticanjem na oglasnoj tabli suda dana 27. februara 2012. godine. Razrešava se dužnosti stečajnog upravnika Kocić Slobodan, licencirani stečajni upravnik iz Kutlova, broj licence 155-0407. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Zemljoradnička zadruga Jastrebac

 

5. St. broj 5/2011

 

 

 

Privredni sud u Kraljevu, stečajni sudija Danijela Dukić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Jastrebac, Veliki Kupci, preko poverenika Petra Vulovića, 28. februara 2012. godine doneo je
REŠENJE
Određuje se održavanje ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje u dosadašnjem postupku nisu ispitane iz razloga što ispitno ročište zakazano za 28. februar 2012. godine nije održano iz procesnih razloga.
Ročište će se održati 17. aprila 2012. godine u 10,00 časova u zgradi Privrednog suda u Kraljevu, Cara Dušana 41, sudnica broj 15.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

Akcionarsko društvo "Jugokomerc trgovina"

 

4. St. broj 463/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2448

http://www.priv.rs/Agencija+
za+privatizaciju/90/KRUSEVAC+
-+JUKOMERC+TRGOVINA+
KRUSEVAC.shtml/seo=
/companyid=1219

Rešenjem Privrednog suda u Kraljevu, otvoren je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Akcionarsko društvo "Jugokomerc trgovina" u stečaju Kruševac St. broj 463 od 3. novembra 2011. godine. Ispitno ročište - ročište za ispitivanje potraživanja se određuje za 26. april 2012. godine sa početkom u 11,00 časova u zgradi Privrednog Suda u Kraljevu, sudnica broj 3.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

DP RIF "Lece" Leskovac

 

7. St. broj 5/2010

 

 

 

Privredni sud u Leskovcu, u stečajnom veću sastavljenom od sudije Radmile Aleksić, kao predsednika veća i sudija Novice Nikolić i Ćire Mitića, kao članova veća, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom stečajna masa DP RIF "Lece" Leskovac (dalje: Stečajni dužnik), na završnom ročištu održanom u prisustvu stečajnog upravnika i predsednika Odbora poverilaca i punomoćnika stečajnog poverioca DOO "Metalia Commerce" Niš, 17. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
1. Usvaja se Izveštaj o toku stečajnog postupka i završni račun stečajnog dužnika stečajne mase DP RIF "Lece" Leskovac od 1. septembra 2011. godine sa izmenama od 17. februara 2012. godine u delu visine deobne mase koja se prenosi Agenciji za privatizaciju tako što umesto iznosa 527.993.089,14 dinara stavlja se 549.472.487,83 dinara.
2. Određuje se konačna nagrada stečajnom upravniku u iznosu od 17.427.188,71 dinar.
- Konstatuje se da je stečajnom upravniku na ime preliminarne nagrade isplaćeno 3.194.374,10 dinara.
- Preostali iznos nagrade za rad stečajnog upravnika od 14.232.814,61 dinar isplatiti stečajnom upravniku po pravosnažnosti rešenja o zaključenju stečajnog postupka.
3. Odobrava se stečajnom upravniku isplata rezervisanih sredstava za period do i posle zaključenja stečajnog postupka u iznosu od 1.367.407,76 dinara.
4. Određuje se prenos novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 50.543,00 dinara u depozit suda na ime isplate neisplaćenog novčanog potraživanja u četvrtom isplatnom redu u korist poverioca Perić Trajana iz Drenca odnosno njegovih naslednika.
5. Određuje se rezervacija i prenos u depozit suda novčanih sredstava u iznosu od 2.835.024,00 dinara na ime:
- parničnog postupka po tužbi Verice Stefanović i ostalih koji se vodi protiv stečajnog dužnika pred Privrednim sudom u Leskovcu pod poslovnim brojem P. broj 846/11 u iznosu od 2.615.024,00 dinara i to na ime glavnog duga u iznosu od 2.215.024,00 dinara i troškova postupka od 400.000,00 dinara.
- Troškovi postupka u sporu I. broj 774/11 sa Ministarstvom finansija Poreskom upravnom Filijala Leskovac u iznosu od 5.000,00 dinara.
- Plaćanje naknade za zastupanje advokatu Borivoju Kociću u iznosu od 108.000,00 dinara.
- Ostalih nepredviđenih troškova u iznosu od 107.000,00 dinara.
6. Rezervisana sredstva iz tačke 5. ovog rešenja predstavljaju novu stečajnu masu koju zastupa stečajni upravnik Agencija za privatizaciju RS.
7. Stečajni upravnik Agencija za privatizaciju RS ostaje aktivno legitimisana do okončanja izvršnog postupka u predmetu I. broj 495/10 protiv izvršnog dužnika Dimitrijević Momčila koji se vodi pred Privrednim sudom u Leskovcu.
8. Stečajni upravnik Agencija za privatizaciju RS ostaje pasivno legitimisana do okončanja parničnog postupka u predmetu P. broj 846/11 po tužbi Verice Stefanović i ostalih koji se vodi pred Privrednim sudom u Leskovcu.
9. Ne razrešava se dužnosti stečajni upravnik Agencija za privatizaciju RS do okončanja izvršnog postupka iz tačke 7. ovog rešenja i pravosnažnog okončanja parničnog postupka iz tačke 8. ovog rešenja.
10. Agenciji za privatizaciju prenosi se višak deobne mase u iznosu od 549.472.487,83 dinara čija će se raspodela izvršiti u skladu sa propisima o privatizaciji.
11. Odbija se predlog poverioca DOO "Metalia Commerce" Niš, Branka Radičevića br. 30 za rezervacijom sredstava u iznosu od 30.107.936,00 dinara u predmetu P. broj 155/10 a koji spisi se nalaze kod Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu po reviziji kao neosnovan.
12. Zaključuje se postupak stečaja nad stečajnom masom DP RIF "Lece" Leskovac.
13. Rešenje objaviti u "Službenom glasniku RS" i na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

City bar d.o.o.

08633096

1. St. broj 874/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2471

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku stečaja nad dužnikom City bar d.o.o. Novi Sad u stečaju, Miroslava Prodanovića Micka broj 8, MB 08633096 PIB 101645199 po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka poverioca OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad, Bulevar oslobođenja 80, dana 20. februara 2012. godine, donosi sledeće
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog dužnika prema predlogu stečajnog upravnika od 2. februara 2012. godine.
Konačna nagrada stečajnog upravnika utvrđuje se u iznosu od 90.000,00 dinara, a naknada troškova stečajnog upravnika utvrđuje se u konačnom iznosu od 60.000,00 dinara.
Isplata nagrade i naknade troškova stečajnog upravnika do visine raspoloživih sredstava izvršiće se stečajnom upravniku nakon što budu isplaćeni preostali troškovi, vezani za zaključenje stečaja.
Stečajni postupak nad stečajnim dužnikom City bar d.o.o. Novi Sad u stečaju, Miroslava Prodanovića Micka 8, MB 08633096 PIB 101645199 - se zaključuje.
Nalaže se stečajnom upravniku da na ime objave rešenja o zaključenju stečaja, uplati iznos od 3.000,00 dinara "Službenom glasniku RS" (br. računa 160-14944-58 Banca Intesa a.d.).

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

BBRB doo

20074973

2 St. 369/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2392

 

Privredni sud u Novom Sadu, postupajući po stečajnom sudiji Slobodanki Komšić, u postupku stečaja nad dužnikom BBRB doo u stečaju Novi Sad, Bulevar oslobođenja 88 MB 20074973 PIB 104017281, po obaveštenju NBS od 18. januara 2011. godine i predlogu predlagača Credi Agricole Banka Srbije AD Novi Sad, Braće Ribnikar 4-6 koga zastupa Miloš V. Milošević advokat iz Beograda, Maršala Birjuzova 1, doneo je 27. februara 2012. godine
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog upravnika od 20. februara 2012. godine.
Utvrđuje se konačna naknada troškova stečajnog upravnika u iznosu od 40.000,00 dinara.
Utvrđuje se konačna nagrada za rad stečajnog upravnika u iznosu od 62.097,21 dinara.
Nalaže se stečajnom upravniku da sprovede sve radnje neophodne za sprovođenje ovog rešenja.
Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom BBRB doo u stečaju Novi Sad, Bulevar oslobođenja 88 MB 20074973 PIB 104017281.
Rešenje o zaključenju stečajnog postupka objaviti u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

Victoria Commerce d.o.o.

8444315

Posl. 2. St. broj 963/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2505

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Slobodanka Komšić, u postupku stečaja nad dužnikom Victoria Commerce d.o.o. u stečaju Novi Sad, Pasterova 28, PIB 100721965, MB 8444315 po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača Hypo Alpe Adria Leasing d.o.o. Beograd, doneo je dana 24. februara 2012. godine
REŠENJE
Zakazuje se završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Victoria commerce d.o.o. u stečaju Novi Sad, Pasterova 28, PIB 100721965, MB 8444315 za 21. mart 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, održaće se u raspravnoj sali Privrednog suda u Novom Sadu sudnica br. 7/prizemlje, Sutjeska br. 3.
Rešenje o završnom ročištu objavljuje se na oglasnoj tabli Suda 24. februara 2012. godine i objavljuje u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

Marunex company doo

20021004

1 St. broj 1157/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2620

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku stečaja nad dužnikom Marunex company doo Novi Sad u stečaju, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, a po predlogu za sprovođenje stečaja Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, čiji je punomoćnik dr Nemanja Aleksić, advokat u Novom Sadu, dana 14. februara 2012. godine donosi
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog dužnika prema predlogu stečajnog upravnika od 14. februara 2012. godine.
Utvrđuje se konačna nagrada stečajnom upravniku u iznosu od 190.000,00 dinara, a naknada troškova u konačnom iznosu od 15.000,00 dinara.
Isplata naknade troškova stečajnog upravnika do visine raspoloživih sredstava izvršiće se stečajnom upravniku nakon što budu isplaćeni preostali troškovi, vezani za zaključenje stečaja.
Stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Marunex Company d.o.o. Novi Sad u stečaju, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623 - se zaključuje.
Nalaže se stečajnom upravniku da na ime objave rešenja o zaključenju stečaja, uplati iznos od 3.000,00 dinara "Službenom glasniku RS" (br. računa 160-14944-58 Banca Intesa AD).

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

15.

SZ "Rafinerija"

 

1. St broj 737/2011

 

 

 

Privredni sud u Novom Sadu u postupku ispitivanja ispunjenosti uslova za otvaranje stečaja u skladu sa unapred pripremljenim Planom reorganizacije nad dužnikom SZ "Rafinerija" Novi Sad, Bulevar Oslobođenja broj 5, MB 08172030 dana 8. februara 2012. godine doneo
REŠENJE
Pozivaju se poverioci stečajnog dužnika na ročište za odlučivanje i glasanje o predlogu Plana reorganizacije koje se zakazuje za 28. mart 2012. godine sa početkom u 9,00 časova u ovom sudu u Novom Sadu, ulica Sutjeska broj 3, u prizemlju, sudnica broj 7.

PRIVREDNI SUD U SOMBORU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

16.

ITES Rilon Lorison DOO

 

Posl. broj 2. St. 3/2009

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

 

 

Privredni sud u Somboru, u stečajnom postupku nad ITES Rilon Lorison DOO Odžaci, Lola Ribara 40, poslovni broj St. 3/2009, obaveštava da zakazuje ročište za glasanje o izmenjenom Planu reorganizacije podnetom od strane stečajnog dužnika i stečajnog upravnika za dan 22. marta 2012. godine sa početkom u 9,00 časova u zgradi Privrednog suda Sombor, Venac Vojvode Živojina Mišića 23, sudnica broj 2.
Izmenjeni Plan reorganizacije je podnet od strane stečajnog upravnika i stečajnog dužnika. Glasanje će se vršiti usmeno na ročištu, ili pismeno na glasačkim listovima koji su dostavljeni poveriocima. Pravo glasa imaju poverioci srazmerno visini njihovih potraživanja. Glasanje se vrši u okviru klasa poverilaca. Plan reorganizacije se smatra usvojenim u jednoj klasi ako su za plan glasali poverioci koji imaju običnu većinu potraživanja u toj klasi. Plan se smatra usvojenim ako ga prihvate sve klase.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

17.

Pantelić-trade

08598070

St 491/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2792

 

I Otvara se stečajni postupak nad pravnim licem Pantelić-trade iz M. Mitrovice, Braće Ćulibrk 80, MB 08598070, PIB 100791891.
II Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
III Za stečajnog upravnika imenuje se Ivana Matić iz Sr. Mitrovice, Školska 17.
IV Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, podnošenjem pismene prijave potraživanja sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka, pozivom na broj stečajnog predmeta.
Upozoravaju se poverioci da se prijave potraživanja mogu podneti i po isteku roka iz prethodnog stava, ali najkasnije u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
Sve prijave podnete po isteku roka od 120 dana biće odbačene kao neblagovremene.
Troškove održavanja dopunskog ročišta za ispitivanje potraživanja dužan je da predujmi podnosilac prijave, s tim da ukoliko u roku koji sud odredi ne položi predujam, prijava će se odbaciti.
V Pozivaju se dužnici da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VI Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 2. april 2012. godine u 8,00 časova, sudnica broj 18/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija 39.
Ukoliko Skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
VII Ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazuje se za 24. jul 2012. godine u 8,00 časova, sudnica 18/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija 39.
VIII Rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli suda dana 2. marta 2012. godine.
IX Pravne posledice otvaranja stečaja nad stečajnim dužnikom nastupaju sa 2. martom 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

18.

"Tumbas" d.o.o.

20190094

Posl. broj St. 276/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2054

 

Privredni sud u Subotici je dana 24. 2. 2012. godine doneo rešenje St. broj 276/2011, kojim rešenjem je potvrđeno usvajanje plana reorganizacije od 6. 1. 2012. godine, kog je podneo osnivač stečajnog dužnika - Tumbas Loketić Tibor u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Tumbas" d.o.o. Mali Iđoš, Široka 1 - matični broj 20190094.
Ovo rešenje ima pravno dejstvo prema svim učesnicima stečajnog postupka od dana pravosnažnosti ovog rešenja, uključujući i poverioce koji svoja potraživanja nisu prijavili u stečajnom postupku, kao i prema učesnicima koji su prigovorili u stečajnom postupku.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

19.

"Azotara" d.o.o. privredno društvo za proizvodnju azotnih i kompleksnih đubriva

08537399

St. broj 88/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

 

http://www.priv.rs/Agencija+
za+privatizaciju/90/
AZOTARA.shtml/seo=
/companyid=63

Privredni sud u Subotici je dana 1. marta 2012. godine rešenjem St. 88/2012 prema stečajnom dužniku "Azotara" d.o.o. privredno društvo za proizvodnju azotnih i kompleksnih đubriva Subotica, Bikovo broj 33 - matični broj 08537399 Odredio sledeće mere obezbeđenja:
- postavlja privremeni stečajni upravnik Božinović Ljiljana, dipl. ecc. iz Subotice, koji će preuzeti ovlašćenja organa stečajnog dužnika,
- zabranjuje se raspolaganje imovinom stečajnog dužnika, bez prethodno pribavljene saglasnosti stečajnog sudije,
- zabranjuju se isplate sa računa stečajnog dužnika bez saglasnosti stečajnog sudije, i
- privremeno se odlaže sprovođenje izvršenja prema stečajnom dužniku, uključujući i privremeno odlaganje koje se odnosi na ostvarivanje prava ev. razlučnih poverilaca.
Nalaže se privremenom stečajnom upravniku da odmah obezbedi adekvatnu zaštitu imovine stečajnog dužnika na način kojim će osigurati da vrednost i stanje imovine ostanu nepromenjeni.
Nalaže se privremenom stečajnom upravniku da utvrdi tačnost podataka iz unapred pripremljenog plana reorganizacije.
Ova privremena mera ostaje na snazi do donošenja pravosnažne odluke u vezi pokretanja stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom "Azotara" d.o.o. privredno društvo za proizvodnju azotnih i kompleksnih đubriva Subotica, Bikovo 33 - matični broj 08537399.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i dostaviće se Agenciji za privredne registre, koja je dužna da bez odlaganja upiše izrečene mere - primenom člana 63. Zakona o stečaju, kao i Narodnoj banci Srbije.
Konstatuje se da je stečajni dužnik dana 1. marta 2012. godine dostavio sudu unapred pripremljeni plan reorganizacije koji je u skladu sa odredbama čl. 158. i 159. Zakona o stečaju.
Poverioci mogu izvršiti uvid u unapred pripremljeni plan reorganizacije u pisarnici Privrednog suda u Subotici - soba 171/2 - svakog radnog dana u vremenskom periodu od 8,30 do 12,30 časova - sve do dana održavanja ročišta.
Zainteresovana lica mogu dati primedbe na podneti plan, odnosno mogu osporiti sadržinu, osnov i visinu planom obuhvaćenih potraživanja u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Ročište za odlučivanje i glasanje o predloženom planu reorganizacije zakazuje se za 30. mart 2012. godine sa početkom u 11,00 časova - sudnica broj 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
Obavezuje se predlagač da ovo rešenje dostavi svim poznatim poveriocima navedenim u predlogu plana reorganizacije, te da o istom dostavi sudu dokaz u roku od osam dana. Pozivaju se poverioci da prisustvuju ročištu.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

20.

"Dr. Ereš-Magic Food"

20277041

St. 469/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2776

 

Privredni sud u Subotici je dana 23. februara 2012. godine rešenjem St. 469/2011 odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Dr. Ereš-Magic Food" Subotica, Segedinski put 90 - matični broj 20277041, na osnovu predloga podnetog dana 05. decembra 2011. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Jovanović Bogdan, dipl. oecc. iz Subotice, Panonska 41.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Dr. Ereš-Magic Food" Subotica, Segedinski put 90 - matični broj 20277041 u "Službenom glasniku RS", Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja, koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. st. 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 10. maj 2012. godine sa početkom u 9,30 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 29. mart 2012. godine sa početkom u 11,00 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana, kada je oglas o pokretanju stečajnog postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, to jest 23. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

21.

AD "Mlekara"

 

Posl. broj St. 59/2010

 

 

 

Privredni sud u Subotici je dana 1.3.2012. godine rešenjem St. broj 59/2010 u postupku stečaja nad AD "Mlekara" Senta zakazao održavanje završnog ročišta za dan 29.3.2012. godine sa početkom u 9,00 časova - sala 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
Objavljivanjem ovog oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" smatraće se uredno pozvanim na ročište poverioci i stranke.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

22.

"Agencija Bios", Društvo za marketing i konsalting - d.o.o.

20196050

St. 163/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2189

 

Privredni sud u Subotici je rešenjem St. 163/2011 od 23. februara 2012. godine usvojio Završni račun stečajnog upravnika Gros Pavla, dipl. oecc. u postupku stečaja nad "Agencija Bios", Društvo za marketing i konsalting - d.o.o. Palić, Lopudska 74, matični broj 20196050 u celosti.
Određuje se konačna nagrada stečajnog upravnika Gros Pavla u iznosu od nula dinara.
Zaključuje se stečajni postupak nad "Agencija Bios", Društvo za marketing i konsalting - d.o.o. Palić, Lopudska 74, matični broj 20196050.
Utvrđuje se da stečajni dužnik "Agencija Bios", Društvo za marketing i konsalting - d.o.o. Palić, Lopudska 74, matični broj 20196050 na dan 23. februara 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 49.363,35 dinara.
Preostali novčani iznos od 49.363,35 dinara raspodeljuje se na sledeći način:
- sredstva za isplatu troškova postupka stečaja do zaključenja 20.462,00 dinara.
- sredstva rezervisana za isplatu troškova nakon zaključenja postupka stečaja 25.901,35 dinara.
- paušalna taksa Taksena tarifa - tarifni broj 22., tačka 1. 3.000,00 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS", Beograd.
Ročište radi ispitivanja neispitanih prijava potraživanja zakazano za 12. april 2012. godine neće se održati.
Poverioci mogu uložiti žalbu na ovo rešenje u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", Beograd.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

23.

"KMK" d.o.o.

08723168

St. broj 433/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2777

 

Privredni sud u Subotici je rešenjem St. broj 433/2011, 23. februara 2012. godine odredio otvaranje stečajnog postupka nad "KMK" d.o.o. Stara Moravica, Pačirski put b.b. - matični broj 08723168, na osnovu predloga podnetog 2. novembra 2011. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Jovanović Bogdan, dipl. oecc. iz Subotice, Panonska 41.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "KMK" d.o.o. Stara Moravica, Pačirski put b.b. - matični broj 08723168 u "Službenom glasniku RS", Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. st. 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 10. maj 2012. godine sa početkom u 9,20 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 29. mart 2012. godine sa početkom u 10,50 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju steč. postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 23. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

24.

Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Plaški-promet" d.o.o.

20064439

Posl. broj 2. St. 87/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1522

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. broj 87/2011 od 9. februara 2012. godine, zaključio postupak stečaja nad dužnikom Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Plaški-promet" d.o.o. u stečaju Ivanjica, MB 20064439, PIB 103976213. Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

25.

Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Nemtex" d.o.o.

0656845

2. St. broj 182/2011

 

 

 

Privredni sud u Čačku je zaključio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Nemtex" d.o.o. - u stečaju, Ivanjica MB 0656845, PIB 100929667, rešenjem St. broj 182/11 od 9. februara 2012. godine koje je istaknuto na oglasnoj tabli Suda 24. februara 2012. godine.
Ispitno ročište zakazano u postupku stečaja ovog dužnika za dan 21. februar 2012. godine sa početkom u 11,00 časova otkazano je pomenutim rešenjem. Rok za žalbu na rešenje kojim je zaključen postupak stečaja je osam dana od objavljivanja ovog oglasa u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

26.

"Grozd" DOO

 

2. St. broj 120/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1577

 

Privredni sud u Čačku, obaveštava poverioce stečajnog dužnika "Grozd" DOO, u stečaju, Ivanjica, Međurečje bb, da je glasanje o izmenjenom predlogu plana reorganizacije ovog stečajnog dužnika koje je bilo zakazano za dan 17. februar 2012. godine, sa početkom u 12,30 časova odloženo, te da je određen nastavak ročišta za raspravljanje o planu reorganizacije i glasanje o istom od strane poverilaca, i isto zakazano za dan 27. mart 2012. godine, sa početkom u 10,30 časova, u ovom sudu, Cara Dušana 6, sudnica broj 3.
Poverioci će glasati po klasama u skladu sa Zakonom o stečaju.
Zainteresovana lica plan reorganizacije mogu razgledati svakog radnog dana od ponedeljka do petka, u vremenu od 9,00 do 14,00 časova, u pisarnici ovog suda, Cara Dušana 6.
Stečajni upravnik u ovom stečajnom postupku je Ljubiša Đokić, iz Užica, kontakt telefon 063/247-248.

Izvor: Redakcija, 13.3.2012.

Likvidacije:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

181817

LICHTENBERG - U LIKVIDACIJI

Subotica

27.01.2012

60

181811

MITOS MM - U LIKVIDACIJI

Požarevac

27.01.2012

60

181799

VIDPROJEKT - U LIKVIDACIJI

Trstenik

27.01.2012

60

181793

ANONYMUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181789

NORGES - U LIKVIDACIJI

Gornji Milanovac

27.01.2012

60

181780

MILA ART - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

27.01.2012

60

181774

VITUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181768

LATERAL T - U LIKVIDACIJI

Beograd-Sopot

27.01.2012

60

181763

DACOCAR - U LIKVIDACIJI

Leskovac

27.01.2012

60

181759

PVL - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

27.01.2012

60

181744

MONTIM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

27.01.2012

60

181740

EMI - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

27.01.2012

60

181736

DOM OLGA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181728

INTERMEZZO 2010 - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

27.01.2012

60

181724

DRAMA FONTANA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181720

AB-NJEFT - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

27.01.2012

60

181718

KARAVAN CO - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181712

TASIĆ-KOMERC - U LIKVIDACIJI

Paraćin

27.01.2012

60

181701

TEXPROM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

27.01.2012

60

181675

MAST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

90

181660

FISKULTURA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181678

UNION - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

27.01.2012

60

181662

DESIGN CENTAR NT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181646

FLEXMATIC - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

27.01.2012

60

181642

RETO CENTAR - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

27.01.2012

60

181635

SGB INVEST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

60

181629

SOTER FARM - U LIKVIDACIJI

Subotica

27.01.2012

60

181625

GRADSKI DOK - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

60

181621

ROBI INVEST - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

27.01.2012

60

181613

BELINDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181586

ZIPE INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

27.01.2012

60

181582

REVIDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

27.01.2012

60

181571

AUTO ŠKOLA PUTNIK - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181565

RAILWAY CONSULTING GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181557

AUTO ŠKOLA RELJA - U LIKVIDACIJI

Stara Pazova

27.01.2012

60

181553

EKONOMIK TEHNIK - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181543

SIMPLY THERM - U LIKVIDACIJI

Smederevska Palanka

27.01.2012

60

181537

FIRST - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181526

STUDIO DAG - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181511

LA UNA BEAUTY LINE - U LIKVIDACIJI

Velika Plana

26.01.2012

60

181507

STEVA TRANS - U LIKVIDACIJI

Pećinci

26.01.2012

90

181505

JEDINSTVO - U LIKVIDACIJI

Bečej

26.01.2012

60

181499

WANG TRADING 2010 - U LIKVIDACIJI

Pančevo

26.01.2012

60

181495

DMS EKO GROUP - U LIKVIDACIJI

Vranje

26.01.2012

60

181491

CATTADORI - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181487

ĐOKIĆ - INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

Ćićevac

26.01.2012

60

181476

PANASOFT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

26.01.2012

60

181472

SVETSKI ŠAMPIONAT KARATE-2010 - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

26.01.2012

60

181468

MBM COMERC - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

26.01.2012

60

181444

ANONYMVS - U LIKVIDACIJI

Subotica

26.01.2012

60

181439

DANČULOVIĆ - U LIKVIDACIJI

Kladovo

26.01.2012

60

181428

MARIĆ - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181415

FUTURA IZGRADNJA - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181409

ŠLJUNKARA CAKO - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

26.01.2012

60

181403

CRYSTAL CODE - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

26.01.2012

60

181392

DADEF - U LIKVIDACIJI

Šabac

26.01.2012

60

181388

ELVEZ - U LIKVIDACIJI

Beočin

26.01.2012

60

181384

DK-KO COMPANY - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

26.01.2012

60

181382

SVADBENI DEKOR COMPANY - U LIKVIDACIJI

Pančevo

26.01.2012

60

181369

DELTA PLAST - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

25.01.2012

60

181348

BELLA VITA 2009 - U LIKVIDACIJI

Pančevo

25.01.2012

60

181340

GALVAMANIS ELECTRONICS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

25.01.2012

60

181334

RAMSET - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

25.01.2012

60

181315

IGOR TEX - U LIKVIDACIJI

Novi Kneževac

25.01.2012

60

181311

TRUCK PARTNERS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

25.01.2012

60

181307

GVOZDENI PUK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

25.01.2012

60

181302

GIROS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

60

181298

TAOMA 5-K - U LIKVIDACIJI

Loznica

25.01.2012

60

181272

MIVER PRIM - U LIKVIDACIJI

Čačak

25.01.2012

60

181258

IVANOVIĆ & MCHARDY INTERNATIONAL COMMERCE - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

25.01.2012

60

181249

THE WASH - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

25.01.2012

90

181245

RUTEL ELEKTRIK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

90

181608

EURIZON CAPITAL - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

90

181219

TODAX - U LIKVIDACIJI

Kruševac

24.01.2012

60

181215

AUTO CITY - U LIKVIDACIJI

Kruševac

24.01.2012

60

181211

MEL TRAVEL - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

24.01.2012

60

181207

CONO GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

24.01.2012

60

181203

ZLATNI POTOK - U LIKVIDACIJI

Žagubica

24.01.2012

60

181199

PHARMATHEKA CONSULT - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

24.01.2012

60

181195

MAKO - U LIKVIDACIJI

Bela Crkva

24.01.2012

60

181184

AKIFIX - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

24.01.2012

60

181180

LIBRI SYSTEM - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

24.01.2012

60

181173

ZS STILMETAL - U LIKVIDACIJI

Niš - Palilula

24.01.2012

60

181162

OBSESSION - U LIKVIDACIJI

Kovin

24.01.2012

60

181154

KITKA UBAVA - U LIKVIDACIJI

Bor

24.01.2012

60

181147

GENIJALAC IN - U LIKVIDACIJI

Stara Pazova

24.01.2012

60

181137

SEMPER RECYCLING - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

24.01.2012

60

181130

DULELINE - U LIKVIDACIJI

Vrbas

24.01.2012

60

181115

WEB IDENTITET - U LIKVIDACIJI

Arilje

24.01.2012

60

181113

DIMAGO-S - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

24.01.2012

60

181103

WINNER IKS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

24.01.2012

60

181099

AIR - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

24.01.2012

60

181095

BANAT - U LIKVIDACIJI

Kikinda

24.01.2012

60

181087

BERSI - U LIKVIDACIJI

Pančevo

24.01.2012

60

181083

SPIN CITY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

23.01.2012

60

181079

AQUA HEALTH GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Surčin

23.01.2012

60

181075

EKO-TEHNIC-SCHMID - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

23.01.2012

60

181071

MG INVEST 2010 - U LIKVIDACIJI

Beograd-Voždovac

23.01.2012

60

181064

FERUM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

23.01.2012

60

181062

MIMI DYNASTY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

23.01.2012

60

181044

OMNITRADE SOD - U LIKVIDACIJI

Sombor

23.01.2012

60

181042

BEO MONTAŽA - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

23.01.2012

60

181032

MORAVA-PROMET - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

23.01.2012

60

181038

NISTEK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

23.01.2012

60

181023

N.T. - RIS PLUS - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

23.01.2012

60

181013

PLAY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Grocka

23.01.2012

60

181008

BOMA-JOVANOVIĆ MARINA I DRUGI - U LIKVIDACIJI

Požega

23.01.2012

60

180986

LAKOP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Lazarevac

23.01.2012

60

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 30.1.2012.

Stečajevi:

 

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 27.1.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"Technostar" d.o.o.

 

32. St. broj 1355/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2040

 

U postupku stečaja u predmetu broj 32. St. broj 1355/2011 nad stečajnim dužnikom "Technostar" d.o.o. u stečaju, iz Beograda, Skadarska 15.
Zakazuje se završno ročište u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 223/II za 10. februar 2012. godine, u 10,00 časova.
Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik.
Oglas o zakazivanju ročišta objavljuje se u "Službenom glasniku RS", i na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

"Strong electronics" d.o.o.

17452177

42. St. broj 2357/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2118

 

Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Ljiljana Mujagić, u postupku stečaja nad "Strong electronics" d.o.o., iz Beograda, Balkanska 29, MB 17452177, PIB 102528462, doneo je 12. januara 2012. godine
REŠENJE
Završno ročište zakazuje se za 21. februar 2012. godine u 10,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 227.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o.

 

12. St. broj 3676/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1982

 

Privredni sud u Beogradu je rešenjem 12 St. 3676/2010 od 2. decembra 2011. godine zaključio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom:
- Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o., iz Beograda, Milana Gligorijevića 14.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

ZZ "Vragočanica"

 

St. broj 717/11

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2463

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Borka Pantić u postupku stečaja nad ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice, doneo je dana 16. januara 2012. godine
REŠENJE
Ispitno ročište zakazano za 16. februar 2012. godine u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice se odlaže za 27. februar 2012. godine u 11,15 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20.
Oglas o pomeranju termina za održavanje ispitnog ročišta objaviti u "Službenom glasniku RS" i oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o.

 

2. St. broj 448/10

 

 

 

Privredni sud u Zaječaru i to stečajni sudija Milena Stevanović, u postupku stečaja St. 448/2010, koji se vodi nad stečajnim dužnikom PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o. u stečaju iz Bora, a povodom razmatranja o glasanja o podnetom Planu reorganizacije, na osnovu člana 164. Zakona o stečaju, 23. januara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Određuje se nastavak ročišta za razmatranje i glasanje o predlogu Plana reorganizacije koji je podnela ovom sudu Danojla Matijašević iz Bora, u svojstvu većinskog vlasnika kapitala stečajnog dužnika dana 21. jula 2011. godine, u uređenom tekstu dana 30. avgusta 2011. godine, i sa izmenama od dana 23. januara 2012. godine, za glasanje o istom Planu reorganizacije od strane poverilaca za 14. februara 2012. godine, u 13,00 časova, u Privrednom sudu u Zaječaru, u sudnici broj 4.
Glasanje o predloženom Planu reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja može se obaviti pisanim putem, dostavljanjem sudu glasačkih listića sa overenim potpisom ovlašćenog lica, i vršiće se u okviru klasa poverilaca navedenih u predloženom Planu reorganizacije.
Obaveštavaju se svi poverioci, stečajni dužnik, stečajni upravnik, osnivači stečajnog dužnika, odnosno članovi stečajnog dužnika kao i sva zainteresovana lica da mogu da izvrše uvid u pisani predlog Plana reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja, i u Mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije kao i u Spisak svih poverioca razvrstanih u klase poverilaca sa iznosima i procentima visine njihovih potraživanja za potrebe glasanja, u prostoriji Privrednog suda u Zaječaru, soba broj 9.
Rešenje o određivanju napred navedenog ročišta za razmatranje Plana reorganizacije i glasanje o istom Planu biće objavljeno u "Službenom glasniku RS" i u dva visokotiražna dnevna lista i to "Politika", i "Večernje novosti".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o.

07408188

6. St. broj 53/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

 

 

Privredni sud u Kraljevu, obaveštava poverioce da je u postupku stečaja koji se sprovodi nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. Metikoši u stečaju, Metikoši 117, rešenjem St. broj 53/11 od 17. januara 2012. godine, zaključen stečajni postupak nad Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. u stečaju, Metikoši 117, mat. br. 07408188 PIB 101307738.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od 8 dana od oglašavanja u "Službenom glasniku RS" Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Zemljoradnička zadruga Roćevići

 

5. St. broj 515/2010

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2498

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/ZZ+Rocevici.shtml/seo=/companyid=31266

Privredni sud u Kraljevu, i to sudija Danijela Dukić, u postupku stečaja St. broj 515/10 nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo, doneo dana 18. januara 2012. godine sledeće
REŠENJE
I Određuje se završno ročište po postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo za 17. februar 2012. godine, u 12,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Kraljevu, Cara Dušana 41, sudnica 15.
II Otkazuje se ispitno ročište zakazano za 17. februar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Preduzeće za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o.

09142479

3. St. broj 629/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2650

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Momir Tasić, postupajući po predlogu za otvaranje stečajnog postupka podnetog od strane predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije nad Preduzećem za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište broj 7, doneo je 12. januara 2012. godine
REŠENJE
Otvara se postupak stečaja nad "Tara Komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište 7, matični broj 09142479, PIB 101815103.
Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Paunović Goran iz Pirota.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 29. februar 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
Ispitno ročište zakazuje se za 4. april 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
Stečajni postupak je otvoren 12. januara 2012. godine i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli Suda.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

DP "Autoremont"

 

1. St. broj 55/2010

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/AUTOREMONT.shtml/seo=/companyid=4345

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DP "Autoremont" u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Agencija za privatizaciju preko poverenika Dragana Jovovića, doneo je 16. februara 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu ispitane.
Ročište će se održati dana 9. februara 2012. godine u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

"Saputnik" a.d.

 

1. St. broj 1080/2010

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/PUTNIK+-+SAPUTNIK+AD.shtml/seo=/companyid=4753

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Ljiljana Pejić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Saputnik" a.d. u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Aca Nikolić, radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine, doneo je 16. februara 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine.
Ročište će se održati 9. februara 2012. godine u 12,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 2.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

Marunex Company DOO

20021004

1. St. 1157/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2620

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, a po predlogu za sprovođenje stečaja Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, čiji je punomoćnik dr Nemanja Aleksić, advokat u Novom Sadu dana 16. januara 2012. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Dejan Tomašević iz Novog Sada.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 14. februara 2012. godine sa početkom u 12,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica br. 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 14. marta 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 16. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

"Plavex" d.o.o.

 

Posl. 2. St. broj 413/2011

 

 

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po stečajnom sudiji Katici Popović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" d.o.o. u stečaju, Beška, donosi 10. januara 2012. godine, nakon održanog ispitnog ročišta, sledeći zaključak.
Nalaže se stečajnom dužniku i stečajnom poveriocima da u roku od osam dana od dana objavljivanja zaključka u "Službenom glasniku RS", polože na žiro račun depozita Privrednog suda Sremska Mitrovica, broj 840-310802-86 na ime troškova stečajnog postupka iznos od 446.000,00 dinara i podnesu zahtev za sprovođenje stečajnog postupka, a u suprotnom će se stečajni postupak zaključiti na osnovu člana 13. stav 2. Zakona o stečaju.
Izvod iz zaključka Privrednog suda Sremska Mitrovica posl. broj St. 413/2011 od 10. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

"Wow winery" d.o.o.

20094486

Posl. broj 443/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=829

 

Privredni sud u Subotici je dana 16. 1. 2012. godine doneo rešenje St. 443/2011, kojim rešenjem je potvrđeno usvajanje plana reorganizacije od 1.8.2011. godine - prečišćeni tekst od 12. 1. 2012. godine, kog je sudu podneo predlagač Đorđević Živojin u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Wow winery" d.o.o. Palić, J. Kolumba 33 - matični broj 20094486, PIB broj 104135871. Ovo rešenje ima pravno dejstvo prema svim učesnicima stečajnog postupka od dana pravosnažnosti ovog rešenja, uključujući i poverioce koji svoja potraživanja nisu prijavili u stečajnom postupku, kao i prema učesnicima koji su prigovorili u stečajnom postupku.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"LM promet"

6153763

2. St. broj 263/2011

 

 

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. 263/2011 od 17. januara 2012. godine, otvorio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "LM promet" od, Mirković Milomir i dr. Čačak, Vojvode Stepe 289a, Mb 6153763, PIB 101109453 i sa ovim danom su nastupile pravne posledice otvaranja stečajnog postupka, isticanjem rešenja na oglasnoj tabli suda.
Stečajni upravnik je Zoćević Slobodan, iz Čačka, kontakt telefon 063/60-60-70.
Pozivaju se poverioci ovog stečajnog dužnika da najdalje u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja potraživanja. prijave potraživanja dostavljati Privrednom sudu u Čačku, u dva primerka sa svim prilozima, i pozivom na broj St. 263/2011, na adresu Cara Dušana 6, čačak. prijave podnete po isteku ovog roka biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište je određeno za 13. mart 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 11,00 časova. Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
ispitno ročište zakazano je za 20. septembar 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica 3, sa početkom u 11,00 časova.

Izvor: Redakcija, 30.1.2012.

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).
OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

Časopise:

Priručnike:

Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.