Aktuelne vesti na dan 12. april 2012

PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PrelistavajuĆi dnevne novine:


Pogledajte ostale vesti na dan 12. april 2012Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na http://paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 40 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 43 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 17 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 17 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 28 OD 7.04. 2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

• Stručni komentar - Pravni instruktor: UČEŠĆE TREĆIH LICA U POSTUPKU IZVRŠENJA - PRIGOVOR TREĆEG LICA
• SUDSKA OVERA POTPISA ZA UPIS U KATASTAR NEPOKRETNOSTI
• UGOVARANJE PODELE DOBITI PRILIKOM ZAKLJUČENJA UGOVORA O OSIGURANJU PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI

ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:
ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:

• PRIJAVA PODATAKA ZA MATIČNU EVIDENCIJU PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA ZA 2011. GODINU - obrazac M-4 i M-4K: • Rok za podnošenje prijave - do 30. aprila 2012. godine •

ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:

• PDV TRETMAN NOVČANIH SREDSTAVA KOJA OBVEZNIK PDV POTRAŽUJE NA IME NAKNADE ŠTETE

• PORESKI TRETMAN POMOĆI USLED SMRTI ČLANA PORODICE KOJA SE ISPLAĆUJE LICU KOJE RADI KOD POSLODAVCA PO UGOVORU VAN RADNOG ODNOSA

• RAČUNOVODSTVENO EVIDENTIRANJE POVEĆANJA KAPITALA NOVČANIM ULOZIMA POSTOJEĆIH ČLANOVA DRUŠTVA S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU

• UTICAJ NAČINA PLAĆANJA PDV NADOKNADE POLJOPRIVREDNIKU NA OSTVARIVANJE PRAVA NA ODBITAK KAO PRETHODNOG POREZA OD STRANE OBVEZNIKA PDV

ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:

• OBAVEZA IZVEŠTAVANJA I EVIDENTIRANJA PO OSNOVU SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA USLUGA ...dalje
• TRANZITNI POSTUPAK - OBAVEŠTENJE O DOKAZANOM ISPRAVNO ZAVRŠENOM TRANZITNOM POSTUPKU ILI PLAĆENOM DUGU
• TRANZITNI POSTUPAK - OBAVEŠTENJE O NASTALOM CARINSKOM DUGU ILI DUGU KOJI MOŽE NASTATI

ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:

• ZAKON O PREUZIMANJU AKCIONARSKIH DRUŠTAVA: Mišljenje Komisije za hartije od vrednosti u vezi sa obavezama većinskog akcionara koji je 75% akcija izdavaoca stekao pre juna 2006. godine

STAV SUDIJA I TUŽILACA UJEDINJENIH U EVROPSKOM UDRUŽENJU SUDIJA I TUŽILACA ZA DEMOKRATIJU I SLOBODE - MEDEL O CILJEVIMA KOJIMA TREBA DA SE RUKOVODE SUDIJE I TUŽIOCI U VRŠENJU SVOJE FUNKCIJE

Nedavno usvojeni Manifest iz Vilamure izražava stav sudija i tužilaca ujedinjenih u Evropskom udruženju sudija i tužilaca za demokratiju i slobode - MEDEL (Magistrats Européens pour la Democratie et les Libertés) o ciljevima kojima treba da se rukovode sudije i tužioci u vršenju svoje funkcije:

• zaštita nezavisnosti pravde u cilju jednakosti gradjana pred zakonom,
• zaštita socijalnih prava i
• borba protiv korupcije koja je rak rana savremenog sveta i koja uništava principe na kojima civilizovani svet počiva.

Koji su glavni izazovi da bi se ovi ciljevi ostvarili i na koji način oni treba da budu ostvareni, navedeno je u Manifestu koji možete preuzeti ovde http://www.sudije.rs/files/file/pdf/Vilamura%20Manifest%20SRB.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Društva sudija Srbije, 11.4.2012.

SAOPŠTENJE SA 160. SEDNICE VLADE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

Vlada Vojvodine održala je danas svoju 160. sednicu, a predsedavala je potpredsednik Ana Tomanova Makanova. Članovi pokrajinske Vlade usvojili su danas, na predlog Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, koji je obrazložio pokrajinski sekretar Radoslav Striković, rešenja kojima je utvrđen program rasporeda i korišćenja sredstava namenjenih projektima upotrebe solarne energije u gerontološkim centrima i školama na teritoriji pokrajine za zagrevanje vode.

Na osnovu programa podrške za upotrebu svih vidova čvrste otpadne biomase (peleta, briketa, poljoprivredne ili drvne) deo srednjih i osnovnih škola u Vojvodini takođe će biti opremljen savremenim kotlovima namenjenih ovakvom gorivu. Po rečima Radoslava Strikovića, već za dve nedelje biće raspisan konkurs vredan 23 miliona dinara, na kojem će za prvih deset do petnaest škola, koje nemaju mogućnost da problem grejanja reše na drugi način, biti obezbeđena nova oprema za zagrevanje.

Na današnjoj sednici Vlada Vojvodine usvojila je i Program ruralnog razvoja za 2012. godinu, koje je pripremio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Vlada Vojvodine nastavlja sa podrškom očuvanju i razvoju sela u našoj pokrajini, a program ruralnog razvoja jedan je od osnovnih elemenata u tom procesu. Tokom naredne godine biće realizovani programi i projekti u vrednosti od 200 miliona dinara u četiri osnovne oblasti: ljudskih resursa, fizičkog kapitala, ekonomske diversifikacije sela i poboljšavanju kvaliteta življenja na vojvođanskom selu. Programom ruralnog razvoja biće obezbeđena podrška za podizanje nivoa konkurentnosti poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, ojačano regionalno i strukovno okupljanje i udruživanje proizvođača i poljoprivrednika, turistički i posebni kapaciteti poput razvoja vinskog turizma i jačanja vinarija, izgradnje i obnove etno-kuća odnosno renoviranja salaša - salašarskog turizma. Projektima za ovu godinu predviđeno je i obnavljanje pijaca i vašarišta, ali i sanacija adaptacija i rekonstrukcija vatrogasnih domova.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 11.4.2012.

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA SPORT I OMLADINU OBJAVLJUJE KONKURS ZA MONITORING I EVALUACIJU AKCIONOG PLANA POLITIKE ZA MLADE U AP VOJVODINI TOKOM 2012. GODINE: • od 11.4. do 25.4. 2012 godine •

Konkurs je namenjen finansiranju i/ili sufinansiranju udruženja (u daljem tekstu: organizacije), sa sedištem na području AP Vojvodine, za potrebe monitoringa i evaluacije realizacije projekata koji su odobreni Konkursom za realizaciju Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini tokom 2012. godine. Organizacija podnosi predlog za devet oblasti obuhvaćenih Akcionim planom politike za mlade u AP Vojvodini.

Uslovi konkursa:

1.            Ukupan iznos sredstava na ovom Konkursu je 700.000,00 dinara;
2.            Predlozi projekta podnose se isključivo na formularu koji se može preuzeti na sajtu www.sio.vojvodina.gov.rs. Na istom sajtu, nalazi se tekst Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini za period 2011-2014;
3.            Prijave na Konkurs mogu podneti samo organizacije čije je sedište na području AP Vojvodine (nosioci projekta). Partnerska organizacija može biti sa sedištem van teritorije AP Vojvodine;
4.            Na Konkursu ne mogu učestvovati organizacije kojima su odobrena sredstva na ovogodišnjem Konkursu za realizaciju Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini tokom 2012. god.;
5.            Nepotpuno popunjeni prijavni formulari, nepotpuna dokumentacija i neblagovremene prijave, neće se razmatrati;
6.            Indirektni troškovi ne mogu premašiti 15 % od ukupnih troškova projekta;
7.            Prijave na Konkurs se podnose preporučenom pošiljkom na adresu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad ili lično u prijemnoj kancelariji - pisarnici Vlade AP Vojvodine, u vremenu od 9 - 13 časova u zapečaćenoj koverti sa naznakom: "NE OTVARATI - prijava za KONKURS ZA IZBOR ORGANIZACIJE KOJA ĆE VRŠITI MONITORING I EVALUACIJU PROJEKATA KOJI SU ODOBRENI KONKURSOM ZA AKCIONI PLAN TOKOM 2012. GOD.". Na poleđini koverte navesti podatke o podnosiocu: naziv, adresu, telefon, kontakt osobu;
8.            Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja Konkursa;
9.            Rok za realizaciju projekta i za podnošenje kompletnog izveštaja o monitoringu i evaluaciji je januar mesec 2013. godine;
10.          U prilogu konkursne dokumenacije nalazi se: Prilog 1 - Opis posla izabrane organizacije, Prilog 2 - tabela sa odobrenim projektima na Konkursu za realizaciju Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini i Prilog 3 - Kriterijumi za izbor organizacije koja će vršiti monitoring i evaluaciju projekata koji su odobreni konkursom za realizaciju Akcionog plana politike za mlade u Vojvodini tokom 2012. god.

Sve dodatne informacije, u vezi Konkursa, možete dobiti pozivom na telefon 021/487-4871 ili putem elektronske pošte na mladi@vojvodina.gov.rs svakog radnog dana od 9,00 do 13,00 sati

Ovde možete pogledati konkursnu dokumentaciju: http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=593:konkurs-za-monitoring-i-evaluaciju-2012-godine-konkursna-dokumentacija&catid=90:konkursi-omladina (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Pokrajinskog skretarijata za sport i omladinu, 11.4.2012.

ZAKON O PLATAMA U DRŽAVNIM ORGANIMA I JAVNIM SLUŽBAMA: Objavljene K tabele za kapitaciju

Tabele predstavljaju kriterijume za vrednovanje radnog doprinosa izabranih lekara i osnov za obračunavanje dela zarade u skladu sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 34/2001, 62/2006 - dr. zakon, 63/2006 - ispr. dr. zakona, 116/2008 - dr. zakoni, 92/2011 i 99/2011 - dr. zakon - prim.red.).

Objavljene su nove K tabele za izabrane lekare za zdravstvenu zaštitu žena, dece i odraslog stanovništva dobijene na osnovu podataka koje su dostavile zdravstvene ustave za svoje zaposlene, a koje možete pogledati ovde: http://www.rfzo.rs/index.php/kapitacija-actual (ONLINE)

Капитација представља механизам плаћања где изабрани лекар који ради у примарној здравственој заштити добија део плате на основу радног учинка што је утврђено Уредбом о корективном коефицијенту, највишем процентуалном увећању основне плате, критеријумима и мерилима за део плате који се остварује по основу радног учинка, као и начину обрачуна плате запослених у здравственим установама, донетом 29.12.2011.године. Обрачун плата по капитацији почеће 01.07.2012.године и износиће између 90% и 110% садашње плате.

Варијабилни део плате зависиће од учинка, биће вреднован оценом од 0 до 10 и процењиван на основу четири категорије: регистрације, рационалности, ефикасности и превентиве.

У упоредној табели за примену капитационе формуле за изабране лекаре по областима рада наведене су области рада изабраних лекара и на који начин се рачунају у капитационој формули.

Позивамо вас да сва питања која се односе на податке о запослењу лекара (област рада, проценат радног времена, радни стаж, специјализација и сл.) достављате на контакт адресезапослених у матичној филијали РФЗО.

За пружање информација у вези са изјавама регистрованих осигураника, електронском фактуром и капитационом формулом, изабрани лекари се могу обратити контакт особама у дому здравља коме припадају.

Опис начина израчунавања појединачних колона у табелама може се наћи у Упутству за коришћење К табеле и Упутству за коришћење С табеле.

Табеле представљају критеријуме за вредновање радног доприноса изабраних лекара и основ за обрачунавање дела зараде у складу са Законом о платама у државним органима и јавним службама.

Објављујемо прве С и К табеле добијене на основу података које су нам доставиле здравствене уставе за своје запослене:

Izvor: Vebsajt Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, 11.4.2012.

NOVI ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA: Uspostavljen novi pravni okvir za regulisanje tržišta kapitala

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je danas da će novi Zakon o tržištu kapitala ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 - prim. red.) izjednačiti status domaćih i stranih investitora i zaštititi male akcionare, dok će prateća zakonska regulativa učiniti tržište transparentnijim.

Cvetković je, otvarajući konferenciju posvećenu unapređenju regulative koja uređuje domaće tržište kapitala pod nazivom "Tržište kapitala - institucije, ulaganja i zaštita investitora", podsetio na to da je Zakon o tržištu kapitala, koji je donet u novembru 2011. godine, potpuno usklađen sa direktivama EU i međunarodnom regulativom.

Novi pravni okvir za tržište kapitala u našoj zemlji upotpunjen je i Zakonom o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 99/2011 - prim. red.) i Zakonom o preuzimanju, dodao je predsednik Vlade.

On je naveo da je Vlada od početka mandata radila na nekim ključnim zakonima za našu zemlju, među kojima su i oni koji regulišu tržište kapitala, uz ocenu da će novi set finansijskih zakona doprineti amortizaciji negativnih efekata svetske ekonomske krize na Srbiju.

Cvetković je napomenuo da nova regulativa u potpunosti reguliše rad Komisije za hartije od vrednosti, koja će imati više mogućnosti i veća ovlašćenja da prati rad učesnika na tržištu kapitala.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović naveo je da će ta komisija biti pouzdan saradnik i podrška učesnicima na tržištu kapitala.

Otpravnik poslova Ambasade SAD u Srbiji Li Licenberger ukazao je na to da tržište kapitala, zajedno sa finansijskim institucijama i sistemom regulatornog nadzora, poboljšava mobilizaciju štednje u okviru jedne ekonomije i njenu raspodelu i ulaganje u realni sektor.

Licenberger je naveo da je finansijska kriza pokazala da je potrebno da privrede zemalja u razvoju diverzifikuju svoje finansijske sisteme i smanje zavisnost od bankarskih izvora finansiranja.

Vlada SAD je posredstvom USAID-a, kako je podsetio, pomogla Vladi Srbije pri izradi Zakona o tržištu kapitala i pratećih podzakonskih akata.

Konferenciju "Tržište kapitala - institucije, ulaganja i zaštita investitora" organizovali su Komisija za hartije od vrednosti i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.4.2012.

ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE: Evropski standardi u bezbednosti hrane do 2014. godine

Beograd, 11. april 2012. godine - Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar poljoprivrede Republike Litvanije Kazis Starkevičius otvorili su danas prvi radni skup projekta čiji je cilj sprovođenje Zakona o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 - prim. red.), Zakona o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 - prim. red.) i drugih podzakonskih akata.

Petrović je tom prilikom istakao da će Srbija nakon realizacije ovog projekta, u jesen 2014. godine, biti potpuno sposobna da uspostavi sistem koji će garantovati bezbednost hrane namenjene našem stanovništvu, što će otvoriti i velike mogućnosti za izvoz.

Usklađivanje svih procedura u našoj zemlji sa evropskim propisima i praksom od izuzetne je važnosti za nastavljanje pozitivnog trenda u izvozu hrane iz Srbije, kao i za njegovo povećanje, ukazao je ministar.

On je podsetio na to da je Srbija prošle godine ostvarila izvoz hrane vredan 2,7 milijardi dolara, da je EU tokom poslednje decenije donirala više od 20 miliona evra za projekte jačanja Uprave za veterinu, kao i da je u toku procedura za odobravanje još 10 miliona evra.

U Srbiji je, kako je naveo, u toku i realizacija projekta za koji je EU izdvojila četiri miliona evra, a koji se odnosi na iskorenjivanje besnila i svinjske kuge.

Prema njegovoj oceni, pomenuti projekat je značajan u ostvarivanju cilja da se naša zemlja kvalifikuje kao izvoznik svinjskog mesa.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ukazao je na važnost projekta za poboljšanje bezbednosti hrane i dobrobiti životinja u Srbiji ne samo u smislu usklađivanja standarda, već i u ekonomskom aspektu jer će poboljšati konkurentnost srpskih proizvođača.

Starkevičius je ocenio da će realizacija ovog projekta značajno unaprediti kapacitete veterinarskih servisa u Srbiji.

Projekat za poboljšanje bezbednosti hrane i dobrobiti životinja u Srbiji, koji će trajati do septembra 2014. godine, ima za cilj pružanje pomoći Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u primeni i nadgledanju sprovođenja zakona u oblasti veterinarstva, kao i u usklađivanju domaćih propisa sa evropskim standardima.

Srpskim stručnjacima će pomoć u implementaciji EU standarda vezanih za bezbednost hrane i dobrobiti životinja pružati kolege iz Litvanije, u saradnji sa mađarskim ekspertima.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.4.2012.

OD 340 PREPORUKA PREDLOŽENIH SVEOBUHVATNOM REFORMOM PROPISA USVOJENO JE SVEGA 197

Od kada je pre četiri godine započeta Sveobuhvatna reforma propisa koja je trebalo umnogome da pojednostavi birokratske procedure, smanji papirologiju i olakša život svim građanima, naročito poslodavcima, ali i uštedi milione evra državi, od 340 preporuka usvojeno je svega 197, u razmatranju je 71, dok procedura usvajanja 72 preporuke još nije počela. Od tih 340, Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) izdvojila je 75 za privredu naročito važnih preporuka, od kojih je zaključno sa decembrom prošle godine, država usvojila i sprovela svega 31, i to samo neke u potpunosti.

Takav je bilans bio krajem prošle godine, a takav je i danas, tri i po meseca kasnije, jer prema rečima izvršne direktorke NALED-a Violete Jovanović u prvom kvartalu ove godine "gotovo ništa nije urađeno". Ona za Danas kaže da su rezultati koje je NALED objavio krajem prošle godine u četvrtom izdanju Sive knjige relevantni i sada. "Izveštaj za prva tri meseca ove godine objavićemo poslednje nedelje aprila, ali suština je da u odnosu na podatke s kraja 2011. nema promena, ništa nije urađeno, nije usvojena nijedna preporuka", ističe Jovanovićeva.

Od 75 preporuka Sive knjige za unapređenje domaćeg privrednog ambijenta, 18 preporuka je u potpunosti sprovedeno, a 13 delimično. Ubrzan je postupak dobijanja PIB-a, ukinuta je obaveza dnevne uplate pazara, uvoz opreme bez carina omogućen je i malim i srednjim preduzećima a ne samo velikim kompanijama, a šest puta je ubrzana i prijava radnika na obavezno socijalno osiguranje.

Prema podacima iz Sive knjige, rešen je i problem vlasništva nad zemljištem u Srbiji, tako što je omogućena konverzija prava korišćenja u pravo svojine, ukinuta je obaveza svakodnevnog popunjavanja i overavanja putnih naloga za automobile, produženo je vreme važenja izvoda iz matičnih knjiga sa šest meseci na neograničeno. Najčešća adresa na koju je NALED-a prethodnih godina upućivao zahteve za usvajanje preporuka je Ministarstvo finansija, ukupno 37 od kojih je svega sedam rešeno, 12 se nalazi u nekoj od faza postupka, dok preostalih 18 nije uopšte uzeto u razmatranje

- Ministarstvo finansija jeste ono koje je imalo najviše preporuka i gde ima najviše problema, a jedan od razloga je i to što se pod njihovom ingerencijom nalazi dosta različitih institucija, poput Poreske uprave ili Uprave carina - ističe Jovanovićeva. Pojedina ministarstva, napominje ona, imaju dosta preporuka i spremna su da rade i prihvataju kritike, ali, na primer, ima i onih koji nisu na listi, i koja uopšte ne usvajaju preporuke. Kao najproblematičnija ministarstva Jovanovićeva ističe ministarstva za infrastrukturu, ali i životnu sredinu i ekonomiju.

Ministarstvo životne sredine je od sedam preporuka usvojilo jednu, dve su eliminisane, a ostale nerešene. Ministarstvo ekonomije je od tri preporuke rešilo dve, a jednu eliminisalo, dok je Ministarstvo poljoprivrede imalo polovičan uspeh, po dve rešene i nerešene preporuke. Na spisku Sive knjige, od šest preporuka koje se tiču problema iz nadležnosti više ministarstava, dve su rešene, jedna samo delimično, a tri nisu uopšte. Dosta toga još nije urađeno, između ostalog, nije usvojena preporuka koja predviđa evidentiranja bezgotovinske naplate usluga preko fiskalne kase, izmene PDV-a, ali još nije formirana ni jedinstvena baza podataka. Nije usvojena ni preporuka koja insistira na promeni radnog vremena Poreske uprave, ali ni ona koja bi omogućila svima koji imaju obavezno zdravstveno osiguranje da se leče i u privatnim zdravstvenim institucijama.

Godišnje uštede privredi 120 miliona evra

Usvajanjem samo jedne preporuke Sive knjige, poput ukidanja obaveze svakodnevne uplate pazara, privreda je na godišnjem nivou uštedela čak 38 miliona evra. Prema nekim procenama, do sada usvojene preporuke na godišnjem nivou uštedele su privredi 120 miliona evra.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Danas", 11.4.2012

ZAMERKE NACIONALNOG PROSVETNOG SAVETA NA PREDLOG STRATEGIJE RAZVOJA OBRAZOVANJA SRBIJE

U predlogu Strategije razvoja obrazovanja Srbije nije dovoljno istaknuta vaspitna uloga škole niti je vaspitanje dovoljno razvijeno u samoj školi, i to je bila jedna od glavnih zamerki na jučerašnjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) koji je razmatrao ovaj dokument koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi.

- Iz škola je izbačeno domaćinstvo, prva pomoć, a evo posle ove najnovije tragedije u Novom Sadu na svakom roditeljskom sastanku se traži da deca imaju neku vrstu obrazovanja o tome kako da prepoznaju opasnost, da vežbaju izlaženje iz škola i slično. Mladi danas ne znaju da prepoznaju opasnost, a to jasno govori i statistika. U populaciji od 15 do 25 godina dominira nasilna smrt i to u 75 odsto slučajeva (uglavnom saobraćajne nesreće) - rekla je profesorka dr Zorana Lužanin s Novosadskog univerziteta.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, ocenio je da je predlog strategije spisak lepih želja za čiju realizaciju neće biti dovoljno sredstava. Ovaj dokument, po njegovim rečima, usvojiće vlada koja je u odlasku, umesto da ga usvoji novi saziv skupštine.

On je predložio u ime sindikata, uvođenje napredovanja nastavnika kroz platne razrede i ukazao na činjenicu da je trenutno razlika u plati početnika i nastavnika pred penzijom svega 14 odsto, a u svetu 100 i više odsto.

Pavlović je podsetio članove NPS-a da je savet prvo bio izričito protiv uvođenja "finansiranja po učeniku" koji je sada predviđen strategijom i rekao da ovaj model ima smisla samo u bogatim zemljama gde je sistem decentralizovan, poput Finske ili Švedske.

- Zašto Slovenija nije uvela ovaj model? U Bugarskoj je 20 odsto ljudi ostalo bez posla posle uvođenja finansiranja po učeniku. Znači želimo da uvedemo sistem u kojem će mnogi ostati bez posla i u kojem će za isti posao nastavnici biti različito plaćeni, u zavisnosti od bogatstva opštine u kojoj se nalazi škola - rekao je Pavlović.

On je predložio i promenu načina izbora direktora, koji je po mišljenju mnogih nastavnika jedno od najgorih rešenja koje je ikada uvedeno i u kojem dominiraju interesi političkih partija.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 11.4.2012

POTPISAN UGOVOR O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA TUNISOM

U Beogradu je, 11. aprila 2012. godine, potpisan Ugovor između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Tunis o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu.

U ime Vlade, kao zastupnika Republike Srbije, Ugovor je potpisao Ivan Mrkić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Zaključenje Ugovora, predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Republike Srbije i Republike Tunis, jer se rešenjima sadržanim u Ugovoru, otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica - rezidenata dve države.

Posebno ističemo, da Ugovor stimuliše ulaganje kapitala rezidenata Republike Srbije u Republici Tunis i rezidenata Republike Tunis u Republici Srbiji.

Ugovorom se, takođe, obezbeđuje saradnja poreskih administracija Republike Srbije i Republike Tunis u cilju efikasne primene Ugovora i sprečavanja poreske evazije od strane njihovih rezidenata.

Dve strane su se dogovorile o preduzimanju mera neophodnih za što skorije potvrđivanje Ugovora, njegovo stupanje na snagu, kao i početak primene, o čemu će pretplatnici, kao i ostala zainteresovana stručna javnost, blagovremeno, biti obavešteni.

Ukoliko se postupak potvrđivanja u parlamentima obe države ugovornice okonča do kraja 2012. godine, Ugovor će početi da se primenjuje od 1. januara 2013. godine.

Kada Ugovor stupi na snagu, u posebnom članku, blagovremeno, ćemo objaviti osnovne i detaljnije informacije o rešenjima sadržanim u pojedinim članovima Ugovora.

Izvor: Redakcija, 11.4.2012.

REPUBLIČKA DIREKCIJA ZA IMOVINU REPUBLIKE SRBIJE OBJAVLJUJE JAVNI OGLAS ZA SPROVOĐENJE POSTUPKA IZBORA IZVOĐAČA RADOVA NA VAĐENJU POTONULIH PLOVILA, TERETA I DRUGIH STVARI SA NJIH IZ PREGLEDA POTONULIH PLOVILA NA REKAMA DUNAV, TISA I SAVA, PRIKUPLJANJEM PISANIH, ZATVORENIH PONUDA

Predmet javnog oglasa je izbor izvođača radova na vađenju potonulih plovila, tereta i drugih stvari sa njih iz Pregleda potonulih plovila na rekama Dunav, Tisa i Sava (osim potopljene nemačke flote kod Prahova km 862 reke Dunav), na kojima je postojalo pravo svojine pravnih i fizičkih lica, a koja nisu izvađena u roku od 10 godina od dana kada su potonula, pod uslovom da troškove vađenja potonulih plovila snosi izvođač radova koji će te troškove namiriti u postupku prodaje samo starog gvožđa od kojeg su napravljena izvađena plovila, a ne i tereta i drugih stvari na njima.

Početna cena za izvođenje radova je vrednost izvađenih plovila.

Pravo učešća u postupku imaju domaća pravna lica koja prilože dokaz da će vađenje potonulih plovila vršiti plovilima koja su upisana u upisnik Republike Srbije.

Dokaze o ispunjavanju uslova odnosno izjašnjenje o roku za izvođenje posla i referencu za izvođenje radova u ovakvim i sličnim poslovima, ponuđači su obavezni da dostave uz ponudu.

Obaveza izvođača posla je da vađenje potopljenih plovila vrši u skladu sa Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama ("Službeni glasnik RS", broj 73/10) kao i da isto vrši redom i sistematično, počev od Rama ka Beogradu, te od Beograda Dunavom ka Novom Sadu i državnoj granici, Sava - od Beograda ka Obrenovcu i dalje do državne granice i Tisa.

Zainteresovani ponuđači svoje ponude dostavljaju u zatvorenim kovertama sa naznakom "NE OTVARATI - Oglas (vađenje potonulih plovila)", na adresu: Republička direkcija za imovinu Republike Srbije, Beograd, Gračanička br. 8.

Sa najpovoljnijim ponuđačem zaključiće se ugovor.

Nije dozvoljeno udruživanje ponuđača.

Nisu dozvoljene ponude sa varijantama.

Na poleđini koverte vidljivo naznačiti naziv, adresu i telefon ponuđača

Rok za podnošenje ponuda ističe dana 27. aprila 2012. godine.

Neblagovremene, nezatvorene i nepotpune ponude biće odbačene i neće biti uopšte razmatrane.

Postupak otvaranja pismenih ponuda sprovešće se komisijski.

U slučaju da dva ili više ponuđača ponude istu cenu izvođenja radova, Direkcija zadržava pravo da po slobodnom uverenju i proceni izvrši izbor najpovonjnijeg izvođača.

Ukoliko na oglas pristigne jedna ponuda, ista će se uzeti u razmatranje.

Naručilac zadržava pravo da poništi postupak po ovom Javnom oglasu, kao i da u slučaju prijema neodgovarajućih i neprihvatljivih ponuda ne zaključi ugovor ni sa jednim ponuđačem. Ukoliko najpovoljniji ponuđač po pozivu ne pristupi zaključivanju ugovora, u roku od 8 dana od dana prijema poziva za zaključenje ugovora, smatraće se da je odustao u kom slučaju će se zaključiti ugovor sa sledećim rangiranim ponuđačem, pod istim uslovom.

Bliža obaveštenja i informacije o ovom javnom oglasu, mogu se dobiti od Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije; na telefon broj 011/ 3346- 607.

Uvid u Pregled potonulih plovila na rekama Dunav, Tisa i Sava, može se izvršiti u prostorijama Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije; Gračanička br. 8, svakog radnog dana od 11 do 14 časova, od 1. (prvog) narednog dana do 25. (dvadesetpetogog) dana od dana objavljivanja javnog oglasa.

Izvor: Vebsajt Republičke direkcije za imovinu, 11.4.2012.

SAOPŠTENJE UNIJE SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA OD 11.APRILA 2012. GODINE

11.aprila 2012. godine je u prostorijama Unije SPRS održana konferencija za medije, kojoj su pored predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragana Matijevića prisustvovali i Tomislav Živanović (GSPRS "Nezavisnost") i Slobodan Brajković (SRPS).

Mediji su detaljno obavešteni o tome šta Vlada RS ni posle godinu dana od potpisivanja Sporazuma o prekidu štrajka od 1.aprila 2011. godine nije uradila.Takođe smo ukazali na neophodnu promenu Uredbe o koeficijentima, jer je podizanjem zagarantovane cene rada na 115 dinara praktično suspendovana polovina Uredbe o koeficijentima, pa sada svi zaposleni sa I-IV stepenom obrazovanja primaju zagarantovanu zaradu, a zarade profesora su sa odnosa 1:3 spuštene na 1:2, što je najnepovoljniji odnos među svim delatnostima. Mediji su upoznati sa ocenom Unije SPRS o učinku Vlade i Ministarstva prosvete za period od 2008. godine do danas.

Učinak aktuelne vlade i ministarstva prosvete u mandatnom periodu 2008-2012. godine

Šta smo očekivali?

Još 2008. godine delegacija Unije SPRS predala je ministru prosvete svoju viziju daljeg razvoja obrazovnog sistema, koju smo naredne godine publikovali kroz svoj "Program za stabilan obrazovni sistem u Srbiji". Od osam lociranih problema (strategija razvoja obrazovnog sistema, dinamika većeg izdvajanja BDP za obrazovanje, izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, racionalizacija mreža škola, zarade i druga primanja, izmene i dopune PKU, reforma nadzorničke službe i reforma gimnazija), Ministarstvo prosvete i nauke samo je započelo rad na nekim od tačaka, iako je period od četiri godine bio itekako dovoljan, pogotovo što su ponuđena rešenja za svih osam tačaka.

• Tako je strategija razvoja obrazovnog sistema konačno urađena i trenutno je na javnoj raspravi
• Usvojene su samo neke od predloženih izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja
• Produženo je dejstvo Posebnog kolektivnog ugovora za naredne tri godine i izvršene su određene izmene i dopune
• Na racionalizaciji mreže škola nije urađeno skoro ništa, osim što je smanjen broj odeljenja, ali je umesto smanjenja, povećan broj zaposlenih, a nije obezbeđen ni socijalni program kako bi se sistem oslobodio viška zaposlenih
• Ništa nije urađeno na reformi nadzorničkih službi, iako smo kao praktičari ponudili bolji i racionalniji model
• Ništa nije urađeno ni na reformi gimnazija, osim što se uveliko razgovara o konceptu opšte mature
• Ništa nije urađeno ni na podizanju standarda zaposlenih, već naprotiv, i pored činjenice da je obrazovni nivo zaposlenih u obrazovanju daleko najviši od svih delatnosti, zarade su ubedljivo najniže, pa je standard zaposlenih drastično opao
• Ništa nije urađeno ni na promeni odnosa srpskih političara prema obrazovanju koje se i dalje tretira kao trošak, a ne dobra investicija, što svi govore, posebno sada, kada je izborna kampanja u toku. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da je naš najvažniji zahtev iz Programa -dinamika većeg izdvajanja BDP za obrazovanje samo ušao u strategiju razvoja obrazovnog sistema do 2020. godine. Međutim, budžetom RS za 2012. godinu ne samo da nije povećan procenat izdvajanja BDP za obrazovanje, već je smanjen na 3,1%, što je daleko najniži procenat u Evropi. To je apsurdno i neprihvatljivo, posebno kada se zna u kakvom su nam stanju školski objekti i oprema u njima i koliko treba ulagati u podizanje novih škola kako bi se i u Srbiji stvorili uslovi za jednosmenski rad predviđen i strategijom razvoja.

Unija SPRS je prva upozoravala

Kada je krajem 2008. godine najavljena velika svetska ekonomska kriza, naši političari su tvrdili da će nas kriza zaobići, da je to naša šansa i da ćemo iz nje čak profitirati. Unija je tada ponudila svoj Program racionalizacije troškova, kako Ministarstvu prosvete (zabrana partijskih i nepotrebnih zapošljavanja, socijalni program, izmene Zakona o osnovama sistema, racionalizacija mreže škola, smanjenje broja nenastavnih radnika, smanjenje broja zaposlenih u ministarstvu i dr.) dok smo za nivo Republike Srbije predlagali smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji, smanjenje broja poslanika, smanjenje broja ministara, pomoćnika državnih sekretara i savetnika, ukidanje ogromnog broja agencija, veći obuhvat poreskih obaveznika, ukidanje plaćanja članova upravnih odbora, kontrola javnih nabavki, poštovanje obaveza privrednih subjekata prema PIO fondu i fondu zdravstvenog osiguranja i dr. Danas su svi ovi naši zahtevi glavni aduti u predizbornim obećanjima i onih koji su bili na vlasti i opozicije. Nažalost, otrežnjenje je ubrzo stiglo, pa je Vlada donela nepopularne mere (zamrnute zarade, ukinute jubilarne i božićne nagrade i dr), čime je država stavila Zakon o budžetu iznad svih zakona kojim je suspendovan deo PKU i Protokol o rastu zarada, pa su sidnikati prosvete morali do svojih prava štrajkom i preko suda, jer država nije smogla snage da disciplinuje mnoge lokalne moćnike. Šteta je znatno veća, jer sudovi rade svoje, a para za bacanje država uvek lakše nađe,nego za poštovanje i izvršavanje ugovorenih obaveza.

Obrazovanje- generator razvoja

Opšte poznata je i nesporna činjenica da ni jedna zemlja koja je bila u ekonomskoj krizi nije iz nje izašla bez većeg izdvajanja za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Ovu činjenicu potvrđuju i najveći ekonomisti, Pol Kruger, nobelovac Džozef Štiglic, bivši ministar finansija Argentine Roberto Lavanja, kao i Zoran Popov. Svi oni upozoravaju i na loš uticaj MMF, koji i po mnogim drugima štiti samo banke nametanjem modela štednje, kako bi države lakše vraćale svoje dugove. Model koji zagovaraju gore navedena imena je podsticanje potrošnje, jer se samo tako podiže proizvodnja i rast BDP koji je osnov svega, pa i stvaranje uslova za vraćanje dugova. Ovoj teoriji ide u prilog i trenutno štampanje ogromne količine novca radi spašavanja velikih svetskih ekonomija i podizanje kreditnih sposobnosti banaka, obzirom da su i do nedavno svetski ekonomski divovi u teškim problemima zbog ogromnih dugovanja koji često prelaze i godišnji BDP.

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 11.4.2012.

KRIVIČNA PRIJAVA PORESKE UPRAVE ZBOG KRIVIČNOG DELA PORESKE UTAJE

Poreska uprava - Sektor poreske policije je u koordinaciji sa MUP Republike Srbije i Policijskom upravom Pirot, podnela je Prvom Osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv T.Đ., direktora privrednog društva "INOBEL" iz Beograda, zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo Poreska utaja.

T.Đ. u nameri da izbegne plaćanje poreza, u periodu od januara 2008. do avgusta 2010.godine, nije izdala račune raznim kupcima po osnovu prometa dobara i usluga i nije evidentirala ostvareni promet u poslovnim knjigama; neosnovano je koristila prethodni porez sadržan u izdatim računima kao prethodno plaćen, sa pravom na odbitak, iako nije bilo nabavke dobara ili osnova za odbitak istog (zakup putničkih automobila i reprezentacija), čime je izbegla odnosno umanjila obavezu za obračun i plaćanje PDV u ukupnom iznosu od 26.628.463 dinara.

T.Đ. je u poslovnim knjigama i poreskom bilansu za 2008. i 2009.godinu umanjila osnovicu za obračun poreza umanjenjem prihoda po osnovu prometa dobara i usluga kao i uvećanjem rashoda odnosno troškova poslovanja koji nisu dokumentovani, čime je izbegla da obračuna i plati porez na dobit u ukupnom iznosu od 5.669.777 dinara. Sa poslovnog računa privrednog društva prijavljena je isplatila fizičkom licu novčani iznos od 4.982.000 dinara, te isti čini dohodak fizičkog lica na koji nije obračunat i plaćen porez na druge prihode u iznosu od 948.952 dinara. Takođe je izvršila isplate neto zarada zaposlenim radnicima u iznosu od 3.191.640 dinara bez obračuna i uplate poreza i doprinosa za socijalno osiguranje u iznosu od 1.976.162 dinara.

Pomenutim radnjama prijavljena je oštetila budžet Republike Srbije za iznos od 35.223.354 dinara.

Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 11.4.2012.

NOVE UREDBE KOJIMA SE PODSTIČU PROIZVODNJA KRMNOG BILJA, DUVANA U LISTU, ŽITARICA I KROMPIRA I INDUSTRIJSKOG BILJA I NOVA UREDBA NA OSNOVU KOJE SE PRODUŽAVA ROK ZA REGRESIRANJE DIZEL GORIVA ZA PROLEĆNE RADOVE U POLJOPRIVREDI U 2012. GODINI

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila uredbe kojima se podstiču proizvodnja krmnog bilja, duvana u listu, žitarica i krompira i industrijskog bilja i Uredbu na osnovu koje se produžava rok za regresiranje dizel goriva za prolećne radove u poljoprivredi u 2012. godini.

Registrovani poljoprivrednici, na osnovu Uredbe za podsticanje proizvodnje krmnog bilja, imaju pravo na premiju po kilogramu proizvedenog krmnog bilja za ishranu stoke na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu i to za silažni kukuruz i stočni sirak u iznosu od 0,2 dinara za jedan kilogram, lucerku, detelinu i stočnu repu 0,5 dinara i grahoricu i stočni grašak 0,7 dinara po jednom kilogramu, kao i pravo na avans u iznosu od 1.500 dinara po hektaru.

Zahtev za korišćenje premije po kilogramu proizvedenog krmnog bilja se podnosi od 1. juna do 1. oktobra 2012. godine.

Na osnovu uredbi o podsticanju proizvodnje duvana u listu, žitarica i krompira i industrijskog bilja, poljoprivrednici imaju pravo na avans za duvan u listu i za industrijsko bilje (soju, suncokret, uljanu repicu i šećernu repu) u iznosu od 4.000 dinara po hektaru i avans za žitarice u iznosu od 1.500 odnosno za krompir pre isporuke 2.000 dinara po hektaru.

Zahtevi za ostvarivanje prava na avans se podnose od 17. aprila do 10. maja 2012. godine.

Na predlog ministra Dušana Petrovića, Vlada Republike Srbije usvojila je odluku kojom se produžava rok za nabavku regresiranog dizel goriva do 15. maja 2012. godine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.4.2012.

UTVRĐENJE I PREPORUKA ZAŠTITNIKA GRAĐANA

Zaštitnik građana utvrdio da Poreska uprava i Republički fond za zdravstveno osiguranje ne raspolažu potpunom i svrsishodnom službenom, odnosno, matičnom evidencijom, što građanima uskraćuje pravo da kod ovih državnih organa dobiju informaciju o iznosu pojedinačno obračunatih i uplaćenih doprinosa od strane poslodavca, kao i da međusobno ne razmenjuju službene podatke vezane za doprinose.

Dokumenti: Utvrđenje i preporuka Zaštitnika građana: http://www.ombudsman.rs/ (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 11.4.2012.

ZAKAZANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: • 12.4.2012. godine •

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić zakazao je za sutra u 10 časova 40. sednicu Skupštine grada Beograda. Na dnevnom redu Skupštine nalazi se Predlog o dopuni odluke o finansiranju programa, projekata i investicionih aktivnosti korisnika sredstava budžeta grada Beograda u 2013. i 2014. godini, kao i Predlog o dopuni odluke o investicionom programu agencije za investicije i stanovanje Gradske uprave grada Beograda u 2013. i 2014. godini.

Razmatraće se Predlog o dopuni odluke o mreži osnovnih škola u Beogradu, Predlog o izmenama odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i Predlog o dopuni odluke o uslovima i načinu raspolaganja stanovima izgrađenim prema projektu izgradnje 1.100 stanova u Beogradu.

Odbornici će razmatrati i Predlog zaključka o davanju saglasnosti na plan rada Komunalne policije Gradske uprave grada Beograda za period jul-decembar 2012. godine, Predlog programa izgradnje objekata toplifikacije u 2012. godini, Predlog programa kontrole kvaliteta vazduha u Beogradu u 2012. i 2013. godini, kao i Predlog zaključka o davanju saglasnosti na sprovođenje postupka pripajanja preduzeća Zavod za izgradnju grada Beograda Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Odlučivaće se i o Predlogu plana detaljne regulacije bloka između ulica: Kičevske, Molerove, Hadži Đerine i Hadži Prodanove, na Vračaru, Predlogu plana detaljne regulacije za blokove između ulica: Žičke, Branka Krsmanovića, Kajmakčalanske i Dravske, na Vračaru i Zvezdari. Na dnevnom redu je i Predlog plana detaljne regulacije bloka u naselju Rušanj, na Čukarici, kao i Predlog plana detaljne regulacije područja na uglu ulica Kumodraške i Dušana Jovanovića, na Voždovcu.

Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 11.4.2012.

POČINJE OBUKA STRUČNJAKA ZA IZDAVANJE ENERGETSKIH PASOŠA

Inženjerska komora Srbije počinje obuku 240 polaznika iz oblasti enegretske efikasnosti zgrada, koja će trajati do 5. maja, najavljeno je iz komore.

Prvi stručni ispit, namenjen diplomiranim inženjerima građevine, arhitekture, mašinstva i elektrotehnike biće organizovan u junu, a licence će se dodeljivati u julu.

Na osnovu njih će Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja izdavati licence za firme i inženjere koji će potom potpisivati energetske pasoše neophodne građevinskim investitorima, a ceo proces počinje 30. septembra.

Ukoliko investitor želi da dobije upotrebnu dozvolu, moraće uz projektnu dokumentaciju da priloži i elaborat o energetskoj efikasnosti objekta na osnovu koje će se izdavati energetski pasoši.

Izvor: Tanjug, 8.4.2012.

OBAVEŠTENJE PODNOSIOCIMA PROJEKATA UNAPREĐENJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Obaveštenje podnosiocima projekata na Javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srbije radi finansiranja unapređenja energetske efikasnosti objekata javne namene u 2012. godini.

- Prilikom podnošenja projekta obavezno popuniti Prijavni obrazac 1. u formi koja je data u Javnom pozivu. Nepopunjen ili nepotpun Prijavni obrazac 1. smatraće se nedostatkom i takve prijave neće biti razmatrane.

- Dostaviti Investicioni program sanacije energetskih gubitaka na objektu, izrađen u skladu sa Uputstvom za izradu investicionog programa (Prilog 1 Javnog poziva), a sa sadržajem koji je dat u Prilogu 1 Javnog poziva. Investicioni program mora biti izrađen i overen od strane privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica, koje je upisano u odgovarajući registar za obavljanje delatnosti projektovanja i inženjeringa.

- Dostavljanje nekog drugog dokumenta, studije, projekta, umesto Investicionog programa sanacije energetskih gubitaka na objektu ili Investicionog programa sanacije energetskih gubitaka na objektu koji nije urađen u skladu sa Uputstvom za izradu investicionog programa (Prilog 1 Javnog poziva), smatraće se nedostatkom i takve prijave neće biti razmatrane.

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 8.4.2012.

PROTIVLJENJE UDRUŽENJA BANAKA SRBIJE ZBOG NAJAVA PORESKE UPRAVE DA OD 1. JULA BANKE NEĆE MOĆI DA ISPLATE ZARADE KLIJENTIMA UKOLIKO NJIHOV POSLODAVAC NIJE UPLATIO POREZE I DOPRINOSE NA PLATE

Najava Poreske uprave, da od 1. jula banke neće moći da isplate zarade klijentima ukoliko njihov poslodavac nije uplatio poreze i doprinose na plate, izazvala je protivljenje Udruženja banaka Srbije, koje smatra da to nije posao koji bi banke trebalo da rade.

Direktor tržišta u KPMG-u Milica Bisić ocenila je da najavljena mera nije svrsishodna "jer banke nisu deo Poreske uprave, ni državni organ, niti bilo šta slično, niti one, u suštini, mogu imati uvid u sve ono što njihovi klijenti rade - da li plaćaju ili ne plaćaju plate, doprinose i drugo".

Ona je navela da, načelno gledano, poslodavac koji isplaćuje platu, isplaćuje poreze i doprinose, a oni koji ne plaćaju, isplaćuju zaposlene u gotovini u celini ili delimično, što znači da banke s tim nemaju veze jer to znači da isplata delimično ide preko računa, na šta se plaćaju doprinosi, a delimično ide u kešu.

- Znači najveći deo neplaćanja ili utaje, odnosno kršenja propisa, jeste povezan sa gotovinskim poslovanjem - rekla je Bisić.

Prema njenim rečima, poslodavci koji isplaćuju neto zarade su najvećim delom preduzeća u restruktuiranju i slično "koji to rade sa blagoslovom nadležnih organa".

Bisić je navela da je jedno od mogućih rešenja zajednički rad inspekcije rada i Poreske uprave, pri čemu bi inspekcije rada trebalo da proverava i utvrdi koliko ljudi radi "na crno", odnosno da li su svi prijavljeni i da onda te podatke dostavlja Poreskoj upravi ili da zajednički rade na tome.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić rekao je da je ideja da banke budu uključene u sistem kontrole uplate poreza i doprinosa došla u trenutku kada je slabija naplata poreskih prihoda po raznim osnovama, zbog čega Poreska uprava čini sve napore kako bi bolje iskontrolisala naplatu, što je najlakše uraditi preko sistema banaka.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izjavio je ranije da od 1. jula banke neće moći da isplate mesečne zarade klijentima, ukoliko njihov poslodavac nije izmirio doprinose na plate.

On je precizirao da su poslodavci obavezni da od bruto zarade isplate 11 odsto doprinosa za fond PIO, 6,75 odsto doprinosa za zdravstveno osiguranje, zatim 0,77 odsto dažbina za Nacionalnu službu za zapošljavanje i 12 odsto poreza državi.

S druge strane, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izrazio je nadu da banke, ipak, neće biti uključene u kontrolu uplata poreza i doprinosa istakavši da će udruženje učiniti sve da "banke ne rade posao koji nije njihov".

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Blic", 8.4.2012.

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: U Agenciji za restituciju kažu da ne mogu da procenjuju vrednost ukupne imovine koja se potražuje dok ne protekne zakonski rok od dve godine za podnošenje zahteva

Ukupno 1.015 zahteva za vraćanje imovine i obeštećenje stiglo je do sada u Agenciju za restituciju. Najvrednije zgrade za koje naslednici pripremaju zahtev za vraćanje su "Ruski car" u Beogradu i Tanurdžićeva palata u Novom Sadu.

 Zgrada restorana "Ruski car" na početku beogradske ulice Kneza Mihaila

Podnošenje zahteva počelo je 1. marta, a ranije procene bile su da se očekuje oko 150.000 zahteva u naredne dve godine. U Agenciji za restituciju kažu da ne mogu da procenjuju vrednost ukupne imovine koja se potražuje dok ne protekne zakonski rok od dve godine za podnošenje zahteva.

- Po isteku tog roka postojaće baza podataka sa svim zahtevima koji su podneti u navedenom roku i kada će moći konačno da se utvrdi imovina za koju su podneti zahtevi za vraćanje - dodaju u Agenciji za restituciju.

Potraživanja u Vojvodini

- Crkve i verske zajednice: 83.000 hektara, 1.300 stambenih i 700 poslovnih objekata
- Matica Srpska: 1.000 jutara zemlje, 80 stanova u Novom Sadu, dvorac Fantast sa ergelom
- Naslednici Dunđerskih i Tanurdžića: hotel Putnik, 60 stanova i lokala, 3.000 hektara zemlje, dvorac u Kulpinu
- Marija Grisa: Jodna banja, mlin i gradski park u Temerinu

Prema proceni koju je ranije izneo tadašnji potpredsednik Vlade Božidar Đelić, više od četiri milijarde evra u nekretninama i obveznicama sliće se iz državnog u privatno vlasništvo zahvaljujući Zakonu o vraćanju imovine i obeštećenju.

Tokom 2014. biće poznato koje će nekretnine biti vraćene u naturi, a za koje vlasnici imaju pravo na obeštećenje u obveznicama. Ukupan iznos obeštećenja, kako je navedeno u Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011 - prim.red.), ne sme da ugrozi makroekonomsku stabilnost i privredni rast Republike Srbije, te se za ove namene opredeljuje iznos od dve milijarde evra.

Najveće obeštećenje po jednom ranijem vlasniku je 500.000 evra, koliko najviše može da dobije i osoba koja je jedini zakonski naslednik oduzete imovine više bivših vlasnika.
Vlada Srbije do 31. decembra 2014. treba da donese uredbu o izdavanju državnih obveznica na 15 godina, a za starije od 70 godina na period od pet godina. Obveznice će biti nominovane u evrima, a predviđena je i kamata od dva odsto.

Najviše zahteva za vraćanje imovine podneto je u Vojvodini, a najveći potražilac, posle crkava i verskih zajednica je Matica srpska.

- Od kada je 1945. godine nacionalizovana imovina Matice srpske, naši nekadašnji stanovi prodavani su u nekoliko navrata, pa bi sa sadašnjim vlasnicima najpre grad Novi Sad trebalo da vodi maratonske sporove, a zatim Matica. Bilo bi primerenije da nas država obešteti uplaćujući nam određenu godišnju rentu, kako je činila i osamdesetih godina - kaže akademik Čedomir Popov, predsednik Matice srpske.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Blic", 8.4.2012.

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH STRANAKA: Gotovo nijedan grad ni opština u Srbiji nisu poštovali zakon, već je za redovno finansiranje stranaka i za kampanju za lokalne izbore izdvajana suma novca koja nije u skladu sa propisima

Pojedine opštine u Srbiji izdvajale su nekoliko miliona više, neke milione manje, a ima i onih gde se ne zna koliko je dato strankama na vlasti jer sume nisu jasno izdvojene ili uopšte nisu ni javno objavljene. Olakšavajuća okolnost za kršenje zakona nije stavka - manje izdvojenih miliona, jer partije u tim opštinama mogu da tuže državu.

Transparentnost Srbija uradila je Istraživanje o trošenju novca iz budžeta lokalnih samouprava u sklopu monitoringa predizborne kampanje i da bi se proverilo da li opštine poštuju Zakon o finansiranju političkih subjekata. "Blic" objavljuje rezultate ovog najnovijeg istraživanja o trošenju novca iz budžeta namenjenog političkim partijama koje su na vlasti u opštinama.

Praćeni novac je iz budžeta lokalnih samouprava, a istraživanjem je obuhvaćeno 150 opština od 174, koliko Srbija ima zajedno sa KiM. I samo dve su imale tačnu izdvojenu sumu, i to - Surdulica - za finansiranje redovnog rada stranaka i Pančevo - za finansiranje izborne kampanje. U čak 40 odsto gradova i opština ne objavljuju se javno i ne ažuriraju informacije o budžetu, što je direktno kršenje propisa. Jedan od drastičnih primera je Jagodina, u kojoj se uopšte ne zna da li je izdvojeno šest miliona dinara preko dozvoljenog ili manje od iznosa planiranog zakonom.

Kada se analiziraju rezultati istraživanja u ovoj oblasti, najblaže rečeno, vlada konfuzija. Ne postoji pravilo u kršenju propisa - pojedine opštine su manje od propisanog izdvajale za redovno finansiranje, a više za kampanju, neke su imale obrnut princip, a neke su preterale u darežljivosti u oba slučaja.

Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija kaže za "Blic" da je u oba slučaja - bilo da su opštine izdvajale više ili manje novca od onog što je propisanog zakonom - to loše.

•Četrdeset odsto gradova i opština ne objavljuje i ne ažurira informacije o lokalnom budžetu.

- Generalno, u kontekstu aktuelne kampanje ako iznos nije precizno raspoređen, moguća je samovolja pri određivanju, ali i stranke koje smatraju da su oštećene mogu tražiti naknadu štete. U slučaju gde su opštine i gradovi izdvojili više od dozvoljenog novca može se doći u situaciju da stranke budu u obavezi da u naredni budžet vrate taj višak koji su dobile.

Međutim, teško je vratiti novac na taj način jer ukoliko ne prođu na izborima i ne ostanu na vlasti, taj veći iznos ne može da im se umanji u narednom budžetu - objašnjava Nenadić.
U drugom slučaju, ako je izdvojeno manje novca, samo na prvi pogled deluje kao bolja varijanta nego da stranke dobiju više para.

- Stranke imaju puno pravo da tvrde da su imale neravnopravne uslove za izbornu trku i da traže od države da im se ta šteta nadoknadi - ističe Nenadić.
On, međutim, naglašava da "ovi propusti lokalnih samouprava u vezi s budžetom nisu za čuđenje niti su jedini u Srbiji".

- Izdvojena suma za redovni rad političkih subjekata pogrešno je određena i u republičkom budžetu a da za finansiranje predsedničke izborne kampanje nije izdvojen ni dinar, iako je izborni proces, bez obzira na to da li je Boris Tadić skratio mandat, morao da započne ove godine - poručuje Nenadić.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Blic", 8.4.2012.

FORMIRANI PAKETI PROGRAMSKIH SADRŽAJA ZA INICIJALNU MREŽU ZA TESTIRANJE DIGITALNOG TV SIGNALA

Savet Republičke radiodifuzne agencije je na sednici održanoj dana 04. aprila 2012. godine razmatrao tehnološke mogućnosti za formiranje pet paketa različitih sadržaja u Inicijalnoj mreži za testiranje digitalnog TV signala i utvrdio spisak emitera http://www.rra.org.rs/uploads/useruploads/PDF-VESTI/spisak_Inicijalna_mreza.pdf (ONLINE) čiji će se sadržaji naći u navedenim paketima.

Prilikom donošenja odluke o spisku emitera koji se mogu naći u jednom od paketa za emitovanje u Inicijalnoj mreži, Savet RRA je uzeo u obzir pojedinačne zahteve emitera kao i izjašnjenja emitera u pogledu programskih, tehničkih i materijalnih resursa da se i njihovi programi mogu eksperimentalno digitalno emitovati.

Podsećamo da je Savet RRA krajem prošle godine utvrdio da se u Inicijalnoj mreži moraju naći programski sadržaji javnog servisa - RTS 1 i RTS 2, kao i RTS digital i svi nacionalni komercijalni emiteri - TV Pink, TV Avala, TV Prva, TV B92 i Nacionalna Happy TV/HappyK.

Kako su stečene tehničke mogućnosti za formiranje i emitovanje različitih programskih paketa na različitim predajnicima ili grupi predajnika u Inicijalnoj mreži to je Savet RRA doneo odluka da se ovom spisku u skladu da zonom pokrivanja dodaju i:

1.Radiodifuzna ustanova Vojvodine "Radio televizija Vojvodine", Drugi program- RTV 2
kao i emiteri sa regionalnim pokrivanjem :
2. Javno preduzeće Radio televizija Kragujevac, iz Kragujevca - TV Kragujevac;
3. Javno preduzeće Radio televizija Vranje, iz Vranja-TV Vranje;
4. RTV " Belle Amie " d.o.o., iz Niša - TV Belle Amie i
5. Javno preduzeće za informisanje Novi Pazar, iz Novog Pazara- Regionalna TV.

Izvor: Vebsajt Republičke radiodifuzne agencije, 8.4.2012.

POZIV ZA SERTIFIKACIJU PRUŽALACA POSLOVNIH USLUGA U SRBIJI: • Rok za prijavu: 1. januar 2013. godine •

Inicijativa Projekta EU Unapređenje inovativnosti i konkurentnosti MSPP (ICIP), Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne agencije za regionalni razvoj

Cilj ove inicijative je da prema međunarodnim standardima proceni i sertifikuje individualne pružaoce usluga za podršku poslovanju i konsultante koji rade sa MSPP, kao i da im pruži mogućnost da budu prepoznati kao stručni profesionalci posebno osposobljeni za rad sa MSPP. Svrha je da se MSPP obezbedi kvalitetna i proverena podrška poslovnih konsultanata kroz programe i mere koje sprovode Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

 Ko može da se prijavi?

Sertifikacija je otvorena za svakog pružaoca usluga poslovne podrške koji radi sa MSPP kao konsultant, trener, ili savetnik. Kandidati treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog iskustva, relevantne akademske/profesionalne kvalifikacije i želju za kontinuiranim profesionalnim razvojem.

 Proces

 Sertifikacija je u skladu sa postojećom međunarodnom praksom i sastoji se od sledećih koraka:

1. Prijavljivanje (registracija) zainteresovanih
 2. Podnošenje prijava
 3. Pregled prijave
 4. Test znanja
 5. Razgovor sa kandidatom
 6. Sertifikacija (ako su koraci 3-5 zadovoljavajući)
 7. Nastavak profesionalnog razvoja i monitoring
8. Ponovna sertifikacija nakon 2 godine (ako je korak 7 zadovoljavajući)

Sertifikacija je zasnovana na ispunjavanju ključnih kriterijuma za efikasan rad sa MSP. Ovim procesom biće obuhvaćeni opšti savetnici, konsultanti i treneri koji mogu da rade sa MSP na projektima strateškog poslovnog razvoja od start-up, preko početne faze razvoja do rasta i internacionalizacije, kao i specijalizovani pružaoci usluga, odnosno konsultanti koji pružaju podršku MSP u užim i specijalizovanim oblastima kao što su uvođenje standarda kvaliteta, razvoj ljudskih resursa, finansijski menadžment, tehnologije itd. Ulogu sertifikacionog tela u Srbiji ima Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

Konsultanti koji uspešno prođu proces sertifikacije biće upisani u registar kao autorizovani pružaoci usluga za nacionalne programe podrške MSP i istovremeno će biti predstavljeni na namenskom veb portalu za MSP.

 Kako se registrovati i prijaviti

Registracija počinje 23. januara 2012. na internet sajtu: www.icip-serbia.org.
Za dodatne informacije molimo kontaktirajte: office@icip-serbia.org.
Konkursna dokumentacija
Konkursna dokumentacija nije objavljena.

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 8.4.2012.

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA ORGANIZOVAĆE PREZENTACIJU "REFUNDACIJA (POVRAĆAJ) INOSTRANOG PDV-a ZA SRPSKE FIRME": • 11. april 2012. godine •

Privredna komora Beograda u saradnji sa preduzećem CASH BACK IMO organizovaće prezentaciju:Refundacija (povraćaj) inostranog pdv-a za srpske firme,u sredu, 11. aprila 2012. godine u 11 časova, Privredna komora Beograda, Kneza Miloša 12, sala na VI spratu.

Firma CASH BACK IMO je ekskluzivni zastupnik švajcarske firme CASH BACK koja se preko 25 godina bavi isključivo refundacijom PDV-a za pravna lica i ima svoje kancelarije u preko 30 država Evrope, Amerike i sveta. Ovo preduzeće je specijalizovano za usluge refundacije (povrata) PDV-a  iz inostranstva, za firme iz Srbije na ime troškova usluga načinjenih u inostranstvu.

Na ovaj način može se refundirati (vratiti) PDV koji su srpske firme platile u inostranstvu po osnovu troškova usluga, kao što su troškovi sajmova, seminara i simpozijuma; troškovi raznih kotizacija; troškovi hotelskog smeštaja; troškovi putarine i goriva; troškovi dorade i obrade proizvoda; iznajmljivanje automobila, poslovnih i sportskih zabava, itd.

Naknada za refundaciju usluga naplaćuje se tek nakon izvršenja refakcije. Stope PDV-a u Evropi se kreću od 17-25% što znači da se, u proseku, refundacijom može uštedeti 1/5 troškova.

Za sada je refundacija moguća iz 18 zemalja i to: Austrije, Belgije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Irske, Island, Izraela, Luksemburga, Malte, Monaka, Holandije, Norveške, Slovačke, Švedske i Velike Britanije. Iz Italije ukoliko trošak najavimo pre nastanka.

Refundacija PDV-a je moguća i iz republika ex Jugoslavije i to iz Bosne i Hercegovine (za određene usluge), iz Hrvatske iz Makedonije i Crne Gore.

U većini zemalja zahtevi za refundaciju za tekuću godinu se podnose do kraja juna naredne godine. To znači da je zahtev za refakciju PDV-a plaćenog tokom kalendarske 2011. godine moguće podneti najkasnije do 30. juna 2012. godine.

Molimo Vas da Vaše prisustvo sastanku potvrdite najkasnije do 10. aprila 2012. godine, putem e-maila milijana@kombeg.org.rs ili na tel. 2642-778, kontakt osoba je Milijana Tomanović.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 5.4.2012.

PRATILAC U LOVU I ŠUMSKI SEKAČ-MOTORISTA NOVI OBRAZOVNI PROFILI U ŠKOLAMA

Pratilac u lovu, šumski sekač-motorista, samo su neki od oglednih profila koji bi uskoro trebalo da zažive u srednjim stručnim školama. Ova nova zanimanja već su dobila pozitivnu ocenu Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i sada se čeka odobrenje stručnog saveta Ministarstva prosvete i nauke.

 Odstrel divljači moguć je samo po dobijanju dozvole od pratioca

Inicijativa za pokretanje ta dva profila stigla je iz Šumarske škole u Kraljevu. Ideja se rodila jer je sve više povreda i smrtnih slučajeva u lovu i tokom seče šume.

- To je, u stvari, stručno osposobljavanje kadrova, koje bi kod nas trajalo po godinu dana nakon završene osnovne škole. Pravilnici koji prate Zakon o divljači i lovstvu koji je stupio na snagu 2010. godine, predviđaju da svaki lovac ima stručnog pratioca kako bi se smanjio broj nesreća. Odstrel divljači je moguć samo po njegovoj dozvoli. Takođe, na njemu je kasnije da obradi odstreljenu divljač. U Srbiji trenutno ima oko 320 lovišta i stalno se oživljavaju nova, tako da će ovaj profil biti veoma interesantan - kaže za "Blic" Miodrag Drenić, profesor u Šumarskoj školi u Kraljevu i inicijator pokretanja novih oglednih profila.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Blic", 8.4.2012.

DEŠAVANJA: KONKURS O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PODSTICAJA ZA PODRŠKU RURALNOM RAZVOJU KROZ INVESTICIJE U PRIMARNOJ PROIZVODNJI U 2012. GODINI: • Rok za prijavu: 30. april 2012. godine •

Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za podršku ruralnom razvoju kroz investicije u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnog zasada voća: višnje, šljive, jagode, maline i borovnice u 2012. godini na teritoriji pet okruga u južnoj Srbiji - Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski

Član 1.

Ovim Konkursom uređuju se uslovi i način korišćenja strukturnih podsticaja kroz investicije u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnih zasada višnje, šljive, jagode, maline i borovnice (u daljem tekstu: proizvodni zasadi), za 2012. godinu (u daljem tekstu: podsticaji), na teritoriji pet okruga u Južnoj Srbiji - Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski.
Podsticaji se koriste za sledeće investicije:
1) naknadu troškova kupovine sadnica voćaka
2) naknadu troškova vezanih za specifičnost uslova u kojima se zasniva proizvodni zasad

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju:
1) fizička lica - nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava
2) preduzetnici
3) privredna društva koja su razvrstana kao mala i srednja pravna lica u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija
4) zemljoradničke zadruge najmanje deset zadrugara koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i nalaze se u aktivnom statusu
Lica iz stava 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ako:
1) su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 21/10, 89/10, 22/11 i 97/11 - u daljem tekstu: Pravilnik) i nalaze se u aktivnom statusu
2) u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja, nemaju evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita
3) imaju izmirene poreske obaveze za 2011. godinu
Lica iz stava 1. tačka 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ukoliko imaju prijavljeno prebivalište i parcelu, odnosno lica iz tačke 2, 3. i 4. ukoliko imaju prijavljeno sedište i parcelu na teritoriji okruga predviđenih konkursom (Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski) ako su:
Lica iz stava 1. tačke 2, 3. i 4. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja
1) kao poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar u skladu sa Pravilnikom i registrovana u Registar privrednih subjekata, a lica iz tačke 3. i 4. ovog člana, i ako su prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2011. godine, razvrstana u mala ili srednja pravna lica, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06, 111/09 i 99/11 - dr. zakon)
2) ako im je na dan podnošenja zahteva pretežna ili jedna od delatnosti gajenje voća
Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju pravo na korišćenje podsticaja samo ukoliko Biznis plan, koji je predviđen kao element potrebne dokumentacija koja je obavezna uz podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja bude ocenjen sa 10 i više poena.
Lica iz stava 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za proizvodne zasade jagoda podignute na leto 2011, odnosno ostale voćne zasade podignute na jesen 2011. godine ili će voćni zasadi biti podignuti na proleće 2012. godine.

Član 3.

Lica iz člana 2. stav 1. ovog konkursa (u daljem tekstu: podnosilac zahteva) imaju pravo na podsticajna sredstva ako:
1) katastarske parcele na kojima su podignuti proizvodni zasadi u njihovom vlasništvu ili u zakupu sa fizičkim licem na period od najmanje osam godina, odnosno najmanje dve godine za proizvodne zasade jagode koje se računaju od dana podnošenja prijave na konkurs
2) ne koriste zemljište po osnovu ugovora o zakupu ili po osnovu nekog drugog pravnog posla koji je zaključen sa pravnim licem, osim ako zemljište koriste po osnovu ugovora o zakupu zemljišta zaključenim sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) najmanje do 31. decembra 2020. godine, odnosno za period najmanje do 30. jula 2013. godine za proizvodne zasade jagode
3) zemljište na kome su podignuti proizvodni zasadi nije pod bilo kakvim teretom (hipoteka, plodouživanje i drugo)
4) po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije) ne koriste podsticaje za podizanje istih proizvodnih zasada
5) pre podizanja proizvodnog zasada na katastarskim parcelama izvršena osnovna hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja za odgovarajuću voćnu vrstu i ako je dokument o izvršenoj osnovnoj hemijskoj analizi zemljišta sa preporukom izdat u periodu od 1. januara 2010. godine do 30. aprila 2012. godine
6) izvršila rigolovanje (duboka obrada), odnosno podrivanje zemljišta u toku 2010. i 2011. ili do 30. aprila 2012. godine na katastarskim parcelama na kojima su podignuti proizvodni zasadi višnje i šljive sa minimalnom dubinom od 0,6 metara (osim na peskovitom zemljištu gde nije potrebno rigolovanje, odnosno podrivanje), odnosno sa minimalnom dubinom obrade zemljišta od 0,3 metra za proizvodne zasade jagodastih vrsta voćaka, odnosno jagode, maline ili borovnice
7) za proizvodne zasade konzumnih sorti jagoda postavili sistem za navodnjavanje i folije na bankovima (visokim gredicama)
8) za proizvodne zasade industrijskih sorti jagoda postavili sistem za navodnjavanje
9) proizvodni zasad jagode nije podignut po sistemu vertikalne tehnologije gajenja.

Član 4.

Pravo na podsticaj podnosilac zahteva ima ako je podigao jedan ili više proizvodnih zasada i ako je najmanja površina zasada pod jednom voćnom vrstom:
1) 0,15 hektara po vrsti jagodastih voćaka
2) 0,5 hektara po vrsti koštičavih voćaka
Najveća površina za koju podnosilac zahteva može da ostvari podsticaj za sve proizvodne zasade koštičavog voća iznosi 10 hektara, a za proizvodne zasade jagodastog voća 2 hektara.

Član 5.

Podsticaji za proizvodne zasade isplaćuju se ako proizvodni zasad ispunjava uslove iz ovog konkursa u pogledu broja posađenih sadnica po hektaru i broja primljenih sadnica po hektaru i kategorije sadnica, i to: za sertifikovane sadnice ili za standardne SA sadnice (za voćne vrste za koje ne postoji sertifikovani sadni materijal), a po ceni sadnica iz računa do iznosa utvrđenih u članu 6. ovog Konkursa.

Član 6.

Za proizvodni zasad:
1) višnje na vegetativnoj podlozi potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 800 do 2.500 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 200 dinara
2) oblačinske višnje potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 800 do 2.500 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 100 dinara
3) višnje na generativnoj podlozi potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 600 do 1.100 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 200 dinara
4) šljive na vegetativnoj podlozi potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 1.200 do 2.500 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 240 dinara
5) šljive na generativnoj podlozi potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 400 do 1.200 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 210 dinara

Član 7.

Podsticaji za proizvodne zasade jagodastih vrsta voćaka isplaćuju se na osnovu broja posađenih sadnica i kategorije sadnica po hektaru zasađene površine u fiksnom iznosu utvrđenom u članu 8. ovog Konkursa.

Član 8.

Za proizvodni zasad:
1) neindustrijskih (konzumnih) sorti jagoda potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 40.000 do 65.000 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa sertifikovanim sadnicama neindustrijskih sorti isplaćuje iznos od 700.000 dinara po hektaru
2) industrijskih sorti jagoda potrebno je da broj posađenih sadnica bude 25.000-35.000 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa sertifikovanim sadnicama i standardnim SA sadnicama industrijskih sorti isplaćuje iznos od 300.000 dinara
3) borovnice potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 2.000 do 3.500 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa standardnim SA sadnicama isplaćuje iznos od 800.000 dinara po hektaru
4) maline sa remontantnim sortama potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 6.500 do 8.000 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa sertifikovanim sadnicama isplaćuje iznos od 250.000 dinara po hektaru
5) maline sa jednorodnim sortama potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 10.000 do 18.000 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa sertifikovanim sadnicama isplaćuje iznos od 240.000 dinara po hektaru

Član 9.

Iznos podsticaja za proizvodne zasade voćaka i iz člana 6. i člana 8. ovog Konkursa uvećava se zbog specifičnosti uslova u kojima se zasniva proizvodni zasad za po 50.000 dinara po hektaru za proizvodne zasade:
1) sa srpskim autohtonim sortama i domaćim stvorenim sortama voćaka
2) koje su podnosioci zahteva podigli na teritoriji opštine koja pripada području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u skladu sa Pravilnikom o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi ("Službeni glasnik RS", br. 3/10, 6/10 i 13/10), ako u tim opštinama imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva

Član 10.

Podnosilac zahteva ima pravo na korišćenje podsticaja za podizanje proizvodnih zasada ako je primljeno najmanje 90% od posađenih sadnica, računajući od ukupnog broja posađenih sadnica po zasadu i ako su sadnice zdravstveno i sortno ispravne.
Procenat prijema sadnica inspektor utvrđuje u drugoj vegetativnoj kontroli, kada se zapisnički konstatuje preostali broj sadnica za koje se ostvaruju podsticaj.

Član 11.

Pravo na korišćenje podsticaja, podnosilac zahteva može da ostvari jednom u toku godine na osnovu zahteva koji je sastavni deo ovog konkursa (Obrazac 1), koji može da se podnese za proizvodne zasade različite po vrstama voća, sortama ili klonovima koji su upisani u Registar sorti poljoprivrednog bilja koji se vodi u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 12.

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava podnosi se na Obrascu 1 - Zahtev za korišćenje podsticaja u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnih zasada voća za 2012. godinu, koji je odštampan uz ovaj Konkurs i čini njegov sastavni deo sa neophodnom dokumentacijom dostavalja se ovom Ministarstvu, putem pošte, preporučenim pismom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, ul. Hajduk Veljkova 4-6, 15000 Šabac.
Adresa podnosioca zahteva i naziv konkursa moraju biti jasno naznačeni na koverti, takođe, treba napisati na koverti: Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za ruralni razvoj kroz investicije u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnih zasada voća: višnje, šljive, jagode, maline i borovnice u 2012. godini na teritoriji pet okruga u Južnoj Srbiji-Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski (za zajednički projekat Republike Srbije i Danskog programa za razvoj voćarstva u Južnoj Srbiji FRUITS & BERRIES), sa naznakom "NE OTVARATI".
Rok za podnošenje zahteva po ovom Konkursu je 30. april 2012. godine.

Član 13.

Potrebna dokumentacija koja je obavezna uz podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja:
1) čitko popunjen zahtev sa obaveznim potpisom nosioca poljoprivrednog gazdinstva i lica ovlašćenog za zastupanje ako se radi o pravnom licu ili preduzetniku (Obrazac br.1)
2) za zemljoradničke zadruge - tabela sa podacima o zadrugarima najmanje deset zadrugara koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i nalaze se u aktivnom statusu
3) hemijska analiza zemljišta sa katastarskih parcela na kojima su podignuti proizvodni zasadi sa preporukom đubrenja za odgovarajuću vrstu voćaka, s tim da se jedna analiza zemljišta može odnositi na zemljište sa svih katastarskih parcela ako su katastarske parcele na kojima su podignuti proizvodni zasadi grupisane na istom potezu
4) račun za rigolovanje zemljišta koje je izvršeno u toku 2010. i 2011. ili 2012. godine na katastarskim parcelama na kojima su podignuti zasadi na jesen 2011. i proleće 2012. godine, izdat u skladu sa zakonom ili izjava da je rigolovanje izvršeno u toku 2010. i 2011. ili 2012. godine, odnosno izjava da je osnovna obrada zemljišta za jagodaste vrste voćaka izvršena u toku 2011. ili 2012. godine u skladu sa uslovima propisanim ovim konkursom
5) original račun (ili overenu fotokopiju tog računa), otpremnice (za domaće sadnice) ili jedinstvena carinska deklaracija (za uvozne sadnice) koje prate račune i dokaz o izvršenom plaćanju: overena potvrda o prenosu sredstava ili overen izvod iz banke kao dokaz da je plaćanje izvršeno
6) izvod iz Registra privrednih subjekata, za lica iz člana 2. stav 1. tačke 2, 3. i 4. ovog konkursa, ne stariji od šest meseci od dana objavljivanja konkursa
7) kopija odluke, odnosno osnivačkog akta pravnog lica da je jedna od delatnosti gajenje voća
8) kopija plana u razmeri 1:2.500 i izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu, teretima i ograničenjima (prepis lista nepokretnosti ako je uspostavljen novi operat, odnosno prepis posedovnog lista ako nije uspostavljen novi operat), odnosno izvod iz zemljišnih knjiga (gde nije uspostavljen katastar nepokretnosti) za sve katastarske parcele koje su predmet zahteva
9) za pravna lica - overena fotokopija obaveštenja o razvrstavanju u malo i srednje preduzeće, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06, 111/09 i 99/11 - dr. zakon) prema podacima iz finansijskog izveštaja iz 2011. godine
10) potvrda o izmirenim poreskim obavezama za 2011. godinu i to: potvrdu o izmirenju dospelih obaveza javnih prihoda koju izdaje nadležna filijala poreske uprave kao i potvrdu o izmirenju obaveza po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda izdatu od strane odeljenja Poreske uprave pri jedinici lokalne samouprave
11) potpisana izjava pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja nema evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu Ministarstvo) po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita kao i da za istu investiciju ranije nije koristio podsticaj po drugom osnovu
12) investiciona saglasnost Ministarstva za podizanje višegodišnjih zasada na zakupljenom državnom zemljištu
13) Biznis plan podizanja i održavanja proizvodnog zasada sačinjen u skladu sa preporukom objavljenom na veb stranici Ministarstva koji je urađen za svaku voćnu vrstu

Član 14.

Potrebna dokumentacija koja se podnosi kao dokaz ispunjenosti kriterijuma selekcije navedenih u ovom konkursu:
1. potvrda o broju dana nelikvidnosti za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja konkursa izdata od strane Narodne banke
2. bilansi uspeha za prethodne dve godine ili bilans uspeha za 2011. godinu ukoliko je podnosilac zahteva lice osnovano u 2011. godini
3. Izveštaj inspektora ili sertifikat da podnosilac zahteva radi u skladu sa principima HACCP, Global GAP, BRC ili ISO standarda ili je sertifikovan za organsku proizvodnju ili potvrdu da je u procesu konverzije za dobijanje statusa organskog proizvođača
4. Fotokopija ličnih karata za članove komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletne članove
 Sva potrebna dokumenta moraju da glase na podnosioca zahteva i prilažu se u originalu ili kao overena kopija.
Dokumenta izdata na stranom jeziku moraju da budu prevedena na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača.

Član 15.

Administrativnu kontrolu dokumenata iz člana 13. Konkursa sprovode službenici Ministarstva - Uprave za agrarna plaćanja, kontrolom prijave na Konkurs i dokumenata priloženih uz prijavu, izradom rang liste, izradom rešenja za odobravanje i isplatu podsticaja i proverom podataka o kojima evidencije vode drugi organi i državne uprave i institucije.

Član 16.

U slučaju dostavljanja odnosno utvrđivanja netačnih podataka iz člana 13. stav 1. Konkursa korisnik podsticaja gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Pravilnikom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticaja za koji se obračunava zakonska zatezna kamata.

Član 17.

 Inspektor je dužan da u toku 2012. godine izvrši prvu kontrolu proizvodnih zasada i sačini zapisnik o izvršenom pregledu proizvodnih zasada.
 Inspektor je dužan da vrši periodične odnosno godišnje, kao i završnu kontrolu proizvodnih zasada na period od najmanje osam godina, odnosno najmanje dve godine za proizvodne zasade jagode od momenta zasnivanja zasada, a u cilju provere sprovođenja mera nege, održavanja i zaštite proizvodnih zasada.
Zapisnike o prvoj i drugoj kontroli, periodičnim kontrolama i završnoj kontroli, kao i prateću dokumentaciju (kontrolni list, izjave, odnosno račune i drugo) inspektor dostavlja Upravi.

Član 18.

 Program FRUITS&BERRIES vrši kontrolu i ocenu opravdanosti Biznis planova.
U slučaju kada Biznis plan bude ocenjen sa manje od 10 poena, takva prijava neće biti dalje razmatrana niti rangirana. (forma Biznis plana, u prilogu 3).

Član 19.

KRITERIJUMI SELEKCIJE

Tabela 1

Kriterijumi rangiranja podnosioca zahteva preduzetnika, privrednih društava i zemljoradničkih zadruga
Kriterijum
Način bodovanja
Broj poena
Maksimalni broj poena
55
Podnosilac zahteva ima sedište u okviru područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (marginalno područje)
da/ne
5/0
Pravno lice je zemljoradnička zadruga
da/ne
5/0
Stručna i ekonomska ocena održivosti projekta (na osnovu Biznis plana)
10-20
10/20
Pravno lice za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja Konkursa nije bilo u blokadi duže od 30 dana
da/ne
10/0
Pravno lice ima pozitivan bilans stanja za prethodne dve godine (2010. i 2011. godina)
Lice osnovano 2011. godine te nema bilans uspeha ili lica sa jednim ili oba bilansa uspeha iz prethodne dve godine u kojima je iskazano negativno poslovanje odnosno sa negativnim bilasom uspeha za 2010. godinu za lica koja su osnovana 2010. godine
0
Poslednja dva bilansa uspeha sa iskazanim pozitivnim poslovanjem odnosno bilans uspeha sa iskazanim pozitivnim poslovanjem za 2010. godinu za lica koja su osnovana 2010. godine
5
Podnosilac zahteva radi u skladu sa principima HACCP ili Global GAP ili BRC ili ISO standarda ili je sertifikovan za organsku proizvodnju ili je u procesu konverzije za dobijanje statusa organskog proizvođača
da/ne
10/0
Tabela 2.
Kriterijumi rangiranja podnosioca zahteva fizičkih lica - nosioca komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava
Kriterijum
Način bodovanja
Broj poena
Maksimalni broj poena
55
Podnosilac zahteva je lice rođeno počev od 01.01.1971.
da/ne
5/0
Podnosilac zahteva ima prebivalište u okviru područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (marginalno područje)
da/ne
10/0
Podnosilac zahteva je žena
da/ne
10/0
Stručna i ekonomska ocena održivosti projekta (na osnovu Biznis plana)
10-20
10/20
Broj članova komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva
2 / 3-4 /5+
3/5/10

Član 20.

 Rangiranje podnosioca zahteva za koje se utvrdi da ispunjavaju uslove propisane ovim Konkursom, Ministarstvo vrši utvrđivanjem rang liste za preduzetnike, privredna društva i zemljoradničke zadruge, kao i rang liste za fizička lica u skladu sa kriterijumima, načinom bodovanja i brojem bodova predviđenim u okviru kriterijuma selekcije iz člana 19. - Tabela 1. i Tabela 2.
 Ako dva ili više podnosioca zahteva imaju isti broj bodova, prilikom utvrđivanja rang liste, prednost će imati podnosioci zahteva koji su ranije podneli zahtev.
Podnosioci zahteva imaju pravo prigovora na rang listu u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke. Odluka doneta po eventualno uloženim prigovorima je konačna.

Član 21.

U slučaju kada se na osnovu rang lista utvrdi da nema dovoljno sredstava za isplatu podsticaja svim rangiranim podnosiocima zahteva, na rang listama odrediće se prag iznad koga će se nalaziti prijave na osnovu broja bodova za koje postoji dovoljno opredeljenih finansijskih sredstava za dodelu podsticajnih sredstava.

Član 22.

 Uprava, posle prve inspekcijske kontrole, rešenjem utvrđuje pravo podnosioca zahteva na korišćenje podsticaja.
 Sa podnosiocem zahteva koji je ispunio uslove za korišćenje podsticaja (u daljem tekstu: korisnici sredstava) Uprava zaključuje ugovor, ako su podsticajna sredstva veća od 500.000 dinara, a ako su ta sredstva manja od 500.000 dinara, korisnik sredstava ostvaruje pravo na podsticajna sredstva na osnovu rešenja iz stava 1. ovog člana.
 Ugovorom, odnosno rešenjem iz stava 1. ovog člana utvrđuje se obaveza korisnika sredstava da sprovode mere nege, održavanja i zaštite proizvodnih zasada.
Pored obaveza iz stava 3. ovog člana ugovorom se, između ostalog, utvrđuje obaveza korisnika sredstava da sprovode mere u skladu sa planom podizanja i održavanja proizvodnog zasada koji je u Prilogu 3, i čini sastavni deo Konkursa.

Član 23.

Podsticaji se isplaćuju na račun podnosioca zahteva nakon podizanja proizvodnog zasada voća, dostavljanja čitko popunjenog zahteva koji je sastavni deo Konkursa i sve Konkursom predviđene dokumentacije kao i izvršene kontrole od strane Ministarstva.

Član 24.

 Uprava isplaćuje podsticajna sredstva na namenski račun korisnika sredstava posle zaključivanja ugovora i davanja garancije iz člana 25. ovog Konkursa, odnosno posle donošenja rešenja iz člana 22. stav 1. ovog Konkursa.
 Podsticaj za proizvodne zasade voćaka isplaćuju se u dve rate tako što se prva isplaćuje posle prve inspekcijske kontrole za naknadu 50% troškova kupovine sadnica i za naknadu troškova vezanih za specifičnost uslova u kojima se zasniva proizvodni zasad iz člana 9. stav 1. ovog Konkursa, a druga posle druge inspekcijske kontrole, u drugoj vegetativnoj godini, za naknadu preostalih troškova primljenih sadnica.
Podsticaj za proizvodne zasade jagode isplaćuju se jednokratno u ukupnom iznosu odobrenih sredstava.

Član 25.

 Korisnik sredstva koji je ostvario pravo na podsticaju iznosu od 500.000 do 2.500.000 dinara obezbeđuje garanciju za uredno izvršenje ugovornih obaveza davanjem blanko solo menice sa meničnom izjavom.
 Korisnik sredstava koji je ostvario pravo na podsticaj u iznosu većem od 2.500.000 dinara obezbeđuje garanciju za sprovođenje ugovora davanjem zemljišta na kome su podignuti proizvodni zasadi pod hipoteku prvog reda u periodu važenja ugovora.
Ako korisnik sredstava ne može da obezbedi garanciju za sprovođenje ugovora iz stava 2. ovog člana, garanciju obezbeđuje davanjem hipoteke na drugoj nepokretnosti, avalirane menice, odnosno bankarske garancije u odnosu 1:1,1 od vrednosti podsticaja na koja je ostvario pravo, i to na period od pet godina od dana zaključenja ugovora.

Član 26.

Korisniku sredstava za koga se utvrdi je postupao protivno odredbama ovog Konkursa, odnosno rešenja kojim se regulišu njegova prava i obaveze, ili je na bilo koji način prekršio pravila korišćenja podsticaja, Uprava će rešenjem o povraćaju podsticaja naložiti da u određenom roku izvrši povraćaj sredstava sa obračunatom pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od dana dobijanja sredstava do dana donošenja rešenja o povraćaju.

Član 27.

 Rešenje o povraćaju sredstava sadržaće iznos podsticajnih sredstava koji je korisnik dužan da vrati, kao i broj računa na koji povraćaj sredstava treba da bude izvršen.
Ukoliko korisnik ne postupi u skladu sa rešenjem o povraćaju, Ministarstvo će podneti tužbu nadležnom sudu, a gazdinstvo će biti prevedeno u pasivni status.


Član 28.

Konkurs će biti objavljen u skraćenoj verziji u dnevnim novinama a celokupan tekst Konkursa sa prilozima biće objavljen u Službenom glasniku, kao i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede www.mpt.gov.rs, internet stranici Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs i internet stranici Programa FRUITS & BERRIES www.fb.org.rs.

Član 29.

Ovaj Konkurs stupa na snagu od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Konkursna dokumentacija
Tekst konkursa sa potrebnom dokumentacijom 301,56 kB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Konkurs-o-uslovima-i-nachinu-korishcenja-podsticaja-za-podrshku-ruralnom-razvoju-kroz-investicije-u-primarnoj-proizvodnji-u-2012.-godini (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 8.4.2012.

ZAKON O RESTITUCIJI: Javni poziv za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje (restitucija)

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU (ZAKON O RESTITUCIJI), preuzmite
OBRAZAC ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU, preuzmite
SPISAK POŠTA ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA, preuzmite


Na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", br. 72/2011), Agencija za restituciju objavljuje

JAVNI POZIV
ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA VRAĆANJE
ODUZETE IMOVINE, ODNOSNO OBEŠTEĆENJE


Pozivaju se bivši vlasnici, njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici da Agenciji za restituciju podnesu zahteve za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje.
Zahtevi se odnose na vraćanje imovine koja je na teritoriji Republike Srbije, primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, kao i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, posle 9. marta 1945. godine oduzeta od fizičkih i određenih pravnih lica i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu, kao i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta.

Zahtevi se podnose Agenciji za restituciju - nadležnoj područnoj jedinici, preko šaltera pošta, na obrascu propisanom "Pravilnikom o obrascu zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, načinu i postupku prijema i obrade zahteva, spisku pošta u kojima će se vršiti podnošenje zahteva i obliku i sadržini izvoda iz zahteva" ("Službeni glasnik RS", br. 94/2011).

Uz zahtev se podnose potrebni dokazi, u originalu ili overenoj kopiji, u skladu sa članom 42. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Prijem zahteva vršiće se isključivo na šalterima pošta od 1. marta 2012. godine.

Spisak pošta koje primaju zahteve objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 94/2011, na internet stranicama Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs, i Agencije za restituciju www.restitucija.gov.rs.

Agencija za restituciju

KONKURS O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PODSTICAJA ZA PODRŠKU RURALNOM RAZVOJU KROZ INVESTICIJE U PROIZVOĐAČKO-PRERAĐIVAČKE KAPACITETE U 2012. GODINI: • Rok za prijavu: 30. april 2012. godine •

Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za podršku ruralnom razvoju kroz investicije u proizvođačko-prerađivačke kapacitete u vezi zasada voća, i to: višnji, šljiva, jagode, maline i borovnice u 2012. godini na teriotriji pet okruga u južnoj Srbiji - Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski

Član 1.

Ovim konkursom uređuju se uslovi i način korišćenja strukturnih podsticaja kroz investicije u proizvođačko prerađivačke kapacitete u vezi zasada višnje, šljive, jagode, maline i borovnice u 2012. godini (u daljem tekstu: podsticaji) na teritoriji 5 okruga u Južnoj Srbiji - Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski.
 Podsticaji se koriste za sledeće investicije:
 1) nabavku nove mehanizacije za sadnju i uklanjanje ostataka nakon rezidbe voća
 2) nabavku nove mehanizacije i opreme za zaštitu voća od bolesti, štetočina, korova, grada i hladnoće
 3) nabavku novih mašina i opreme za navodnjavanje voća
 4) nabavka nove mehanizacije i opreme za berbu voća
 5) nabavku nove opreme, odnosno materijala za voćarsku proizvodnju u zaštićenom prostoru
 6) nabavku novih traktora namenjenih upotrebi u voćarstvu
 7) nabavka nove opreme za pranje, prebir, kalibriranje, izbijanje, klasiranje, čuvanje, pakovanje, sortiranje, sušenje, poliranje i pakovanje voća, boks palete kao i ram palete za skladištenje voća u hladnjačama
8) nabavka nove rashladne i pogonske opreme i delova opreme za hladnjače sa panelima
Detaljna lista opreme po investicijama tačka 1-8, prikazana je u članu 14. tabela br.1

Član 2.

 Pravo na korišćenje podsticaja pod uslovima utvrđenim ovim javnim konkursom, imaju:
 1) fizička lica - nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava
 2) preduzetnici
 3) privredna društva koja su razvrstana kao mala i srednja pravna lica u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija
4) zemljoradničke zadruge
 Lica iz stava 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ako su:
 1) upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 21/10, 89/10, 22/11 i 97/11 - u daljem tekstu: Pravilnik) i nalaze se u aktivnom statusu
 2) realizovala investicije po osnovu propisa kojima se uređuju mere za podršku ruralnom razvoju za 2011. godinu, što će Uprava za agrarna plaćanja proveravati uvidom u službene baze podataka
 3) u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja nemaju evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita
4) imaju izmirene poreske obaveze za 2011. godinu
Lica iz stava 1. tač 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ukoliko imaju prijavljeno prebivalište i parcelu, odnosno lica iz tačaka 2, 3. i 4. ukoliko imaju prijavljeno sedište i parcelu na teritoriji okruga predviđenih konkursom (Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski).
 Lica iz stava 1. tačke. 2, 3. i 4. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ako su:
 1) kao poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar u skladu sa Pravilnikom i registrovana u Registar privrednih subjekata, a lica iz tačke 3. ovog člana, i ako su prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2011. godine, razvrstana u mala ili srednja pravna lica, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06, 111/09 i 99/11 - dr. Zakon)
2) na dan podnošenja zahteva pretežna ili jedna od delatnosti gajenje voća
Lice iz stava 1. ovog člana ima pravo na korišćenje podsticaja za investicije iz člana 1. stav 2. tačke 1-6 ukoliko u Registru poljoprivrednih gazdinastava u strukturi biljne proizvodnje ima prijavljenih minimum 0,15 hektara pod voćnim zasadima.
Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju pravo na korišćenje podsticaja samo ukoliko Biznis plan, koji je predviđen kao element potrebne dokumentacija koja je obavezna uz podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja, bude ocenjen sa 10 i više poena.

Član 3.

Lica iz člana 2. stav 1. ovog Konkursa imaju pravo na podsticaje ukoliko su katastarske parcele iz člana 2. stav 5, odnosno ukoliko je predmet investicije, u njihovom vlasništvu ili u zakupu sa licem na period od najmanje osam godina, koji se računa od dana podnošenja prijave na konkurs i ukoliko ove nepokretnosti nisu pod bilo kakvim teretom (hipoteka, plodouživanje i drugo).

Član 4.

 Podsticaji za investicije iz člana 1. stav 2. utvrđuju se u procentu od 50% plaćenog iznosa realizovane investicije, umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost.
Podsticaji se dodeljuju kao namenska i bespovratna sredstva. Za finansiranje investicije po ovom konkursu ne mogu se koristiti sredstva lizinga.

Član 5.

Lica iz člana 2. stav 1. ostvaruju pravo na korišćenje podsticaja ako je minimalan iznos investicije 50.000 dinara bez pripadajućeg poreza na dodatu vrednost i carine.

Član 6.

 Pravo na korišćenje podsticaja pod uslovima utvrđenim ovim konkursom, ostvaruje se na osnovu jedne prijave - jednog zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje (u daljem tekstu: prijava na konkurs za korišćenje podsticaja), u zavisnosti od investicije, koja se odnosi na:
 1) jednu ili više investicija iz člana 1. stav 2. tačke 1-6 ovog konkursa i to za maksimalni iznos podsticaja do 2.000.000 dinara ili
2) jednu ili obe investicije iz člana 1. stav 2. tačke 7 i 8 ovog konkursa i to za maksimalni iznos podsticaja do 20.000.000 dinara

Član 7.

 Korisnik podsticaja dužan je da:
 1) pokretnu stvar, odnosno opremu, mašine i mehanizaciju koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje koristi u skladu sa predviđenom namenom
 2) pokretnu stvar koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje koristi na površinama predviđenim u članu 2. stav 5. - a koje su uredno prijavljene u njegovom poljoprivrednom gazdinstvu za voćarsku proizvodnju i odnose se na voćne zasade višnje i/ili šljive i/ili jagode i/ili maline i/ili borovnice
 3) pokretnu stvar, odnosno opremu, mašine i mehanizaciju koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje ne otuđi i ne daje drugim licima u zakup, u roku od pet godina od dana isplate podsticaja
 4) svu dokumentaciju koja se odnosi na investiciju čuva najmanje pet godina od dana isplate podsticaja
 5) omogući vršenje kontrole na licu mesta od strane poljoprivrednog inspektora u roku od pet godina od dana isplate podsticaja
6) pokretnu stvar, odnosno nepokretnost koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje vidljivo označi nakon realizacije investicije, da je investicija sufinansirana od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) i programa FRUITS & BERRIES. O načinu i uslovima obeležavanja korisnice sredstava će biti naknadno obavešteni od strane FRUITS & BERRIES

Član 8.

Korisnik podsticaja za koga se utvrdi da nije postupao u skladu sa odredbama člana 7. tačke 1. do 5. dužan je da vrati primljeni iznos podsticaja sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.
Korisnik podsticaja za koga se utvrdi da nije postupao u skladu sa odredbom iz člana 7. tačka 6. dužan je da vidljivo označi da je investicija sufinansirana od strane Ministarstva i programa FRUITS & BERRIES u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o utvrđenoj nepravilnosti, u suprotnom dužan je da vrati primljeni iznos podsticaja sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Član 9.

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava podnosi se na Obrascu 1 - Zahtev za odobravanje investicija za 2012. godinu, koji je odštampan uz ovaj Konkurs i čini njegov sastavni deo sa neophodnom dokumentacijom dostavalja se ovom Ministarstvu putem pošte, preporučenim pismom, na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, ul. Hajduk Veljkova 4-6, 15000 Šabac.
Adresa podnosioca zahteva i naziv konkursa moraju biti jasno naznačeni na koverti, takođe, treba napisati na koverti: Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za ruralni razvoj kroz investicije u proizvođačko prerađivačke kapacitete za preradu voća u 2012. godini na teritoriji pet okruga u Južnoj Srbiji-Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski (za zajednički projekat Republike Srbije i Danskog programa za razvoj voćarstva u Južnoj Srbiji FRUITS & BERRIES) sa naznakom "NE OTVARATI".
Rok za podnošenje zahteva po ovom Konkursu je 30. april, 2012. godine.

Član 10.

 Potrebna dokumentacija koja je obavezna uz podnošenje zahteva za odobravanje investicije:
 1. čitko popunjen zahtev sa obaveznim potpisom nosioca poljoprivrednog gazdinstva i lica ovlašćenog za zastupanje ako se radi o pravnom licu ili preduzetniku (Obrazac br.1)
 2. fotokopija lične karte nosioca poljoprivrednog gazdinstva ili lica ovlašćenog za zastupanje ako se radi o pravnom licu i preduzetniku
 3. overena fotokopija OP obrasca za pravna lica i preduzetnike
 4. izvod iz registra Agencije za privredne registre (ne stariji od šest meseca od dana objavljivanja konkursa) za pravna lica i preduzetnike;
 5. za pravna lica - overena fotokopija obaveštenja o razvrstavanju u malo i srednje preduzeće u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06, 111/09 i 99/11 - dr. zakon) prema podacima iz finansijskog izveštaja iz 2011. godine
 6. potvrda o izmirenim poreskim obavezama za 2011. godinu i to: potvrdu o izmirenju dospelih obaveza javnih prihoda koju izdaje nadležna filijala poreske uprave kao i potvrdu o izmirenju obaveza po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda izdatu od strane odeljenja Poreske uprave pri jedinici lokalne samouprave
 7. za zemljoradničke zadruge - tabela sa podacima o zadrugarima (najmanje deset zadrugara koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i nalaze se u aktivnom statusu)
 8. Biznis plan (forme biznis planova se nalaze u prilogu konkursa);
 9. original predračun za opremu koja će se nabavljati overen od strane dobavljača čija je važnost najmanje 90 dana;
 10. kopija plana u razmeri 1:2.500 i izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu, teretima i ograničenjima (prepis lista nepokretnosti ako je uspostavljen novi operat, odnosno prepis posedovnog lista ako nije uspostavljen novi operat), odnosno izvod iz zemljišnih knjiga (gde nije uspostavljen katastar nepokretnosti) za sve katastarske parcele koje su predmet zahteva;
 11. Glavni projekat prema čl. 120. Zakona o planiranju i izgradnji i građevinsku dozvolu (za investicje iz člana 13 tabela 1 tačka 8. a koje će se realizovati u novo izgrađenom objektu)
 12. upotrebna dozvola postojećeg objekta i Glavni projekat prema čl. 120. Zakona o planiranju i izgradnji za adaptaciju (za investicje iz člana 13. tabela 1 tačka 8. a koje će se realizovati u adaptiranom objektu)
 13. dokaz da je objekat u postupku legalizacije, izdat od nadležnog organa u skladu sa Zakonom o planiranju i izradnji
 14. Potvrdu nadležnog organa na kojoj se invsticija sprovodi da ne izdaje građevinske i upotrebne dozvole, odnosno da za predmet investicije za koju se daje podsticaj ne izdaje građevinsku i upotrebnu dozvolu
15. potpisana izjava pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja nema evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu Ministarstvo) po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita kao i da za istu investiciju ranije nije koristio podsticaj po drugom osnovu

Član 11.

 Potrebna dokumentacija koja se podnosi kao dokaz ispunjenosti kriterijuma selekcije navedenih u ovom konkursu:
 1. potvrda o broju dana nelikvidnosti za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja konkursa izdata od strane Narodne banke
 2. bilansi uspeha za prethodne dve godine ili bilans uspeha za 2011. godinu ukoliko je podnosilac zahteva lice osnovano u 2011. godini;
 3. Izveštaj inspektora ili sertifikat da podnosilac zahteva radi u skladu sa principima HACCP, Global GAP, BRC ili ISO standarda ili je sertifikovan za organsku proizvodnju ili potvrdu da je u procesu konverzije za dobijanje statusa organskog proizvođača
4. Fotokopija ličnih karata za članove komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletne članove
 Sva potrebna dokumenta moraju da glase na podnosioca zahteva i prilažu se u originalu ili kao overena kopija.
Dokumenta izdata na stranom jeziku moraju da budu prevedena na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača.

Član 12.

Administrativnu kontrolu dokumenata iz člana 10. i 21. Konkursa sprovode službenici Ministarstva - Uprave za agrarna plaćanja, kontrolom prijave na konkurs i dokumenata priloženih uz prijavu, izradom rang liste, izradom rešenja za odobravanje i isplatu podsticaja i proverom podataka o kojima evidencije vode drugi organi državne uprave i institucije, dok u slučaju dostavljanja odnosno utvrđivanja netačnih podataka, korisnik podsticaja gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Pravilnikom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticaja za koji se obračunava zakonska zatezna kamata.

Član 13.

 U neprihvatljive troškove po ovom Konkursu spadaju:
 1) porezi, uključujući i porez na dodatu vrednost
 2) carinske, uvozne i ostale vrste administrativnih taksi kao i naknada za potrebne saglasnosti od državnih institucija i javnih preduzeća
 3) troškovi bankarske provizije, troškovi jemstva i slične naknade
 4) polovna oprema i materijali
5) doprinosi u naturi (sopstveni rad i materijal podnosioca zahteva)

Član 14.

Prihvatljivi troškovi po ovom konkursu su:

Tabela br.1- prihvatljivi troškovi

R. Br.
Investicije za koje se daju podsticaji
Vrsta opreme
Procenat povrata bez PDV-a
Maksimalni iznos podsticaja u RSD
1
Nabavka nove mehanizacije za sadnju i uklanjanje ostataka nakon rezidbe voća
1.Sadilice i vadilice
2.Mehanizacija za sitnjenje ostataka nakon rezidbe voća i skupljanje istog
50%
500.000,00
2
Nabavka nove mehanizacije i opreme za zaštitu voća od bolesti, štetočina, korova, grada, hladnoće
1.Protivgradna mreža
2.Stubovi za protivgradnu mrežu
3.Materijali za pokrivanje voćarskih kultura u cilju zaštite od mraza - agrotekstil
4.Sistemi za navodnjavanje u cilju zaštite od mraza (razvodne cevi, laterale, mikroraspršivači,raspršivači, rasprskivači,spojnice, filteri,ventili, slavine)
5.Nošene prskalice maksimalne zapremine 440 l
6.Atomizeri
50%
500.000,00
3
Nabavka novih mašina i opreme za navodnjavanje voća
1.Pumpe za navodnjavanje
2. Agregati za pokretanje pumpi (dizel, bezinski i elektro pogon)
3. Sistemi za navodnjavanje "kap po kap". (cevi za dovod vode, razvodne cevi, spojnice, kapajući okiteni-polidripovi, kapajuće trake - samo za jagodu, filteri, uređaj za ubrizgavanje mineralnih đubriva, ventili, slavine)
50%
500.000,00
4
Nabavka nove mehanizacije i opreme za berbu voća
1. Tresači ili drugi berači voća
2. Pokretne platforme za berbu voća
50%
1.000.000,00
5
 Nabavka nove opreme, odnosno materijala za voćarsku proizvodnju u zaštićenom prostoru
1. Konstrukcije za objekte
zaštićenog prostora pokrivenog plastikom (aluminijumske, pocinkovane čelične, čelične i plastične)
2. Višegodišnje, višeslojne folije za pokrivanje objekata zaštićenog prostora
3. Folije za senčenje i sprečavanje gubitaka toplote
4. Mreže za senčenje objekta
50%
500.000,00
6
Nabavka novih traktora namenjenih upotrebi u voćarstvu
Traktori maksimalne snage do 70 kw, uključujući i modele IMT- 539 i Rakovica IMR-65
50%
1.000.000,00
7
Nabavka nove opreme za pranje, prebir, kalibriranje, izbijanje, klasiranje, čuvanje, pakovanje, sortiranje, sušenje, poliranje i pakovanje voća, boks palete kao i ram palete za skladištenje voća u hladnjačama
1.Perilice
2.Kalibratori
3.Klasirke
4.Sortirke
5.Izbijačice
6.Pakerice sa automatskim vagama
7.Polirke
8.Sušare za voće
9.Boks palete i ram palete koje se zahtevaju po međunarodnim standardima
10.Metal detektori
50%
10.000.000,00
8
Nabavka nove rashladne i pogonske opreme i delova opreme za hladnjače sa panelima
1.Kompresori
2.Isparivači
3.Kondenzatori
4.Paneli
5.Vrata za komore
50%
20.000.000,00

Član 15.

Kontrola na terenu sprovodi se pre odobrenja zahteva, pre isplate podsticaja i tokom pet godina od dana isplate, a sprovode je inspektori nadležni za poslove poljoprivrede.
Kontrolu na licu mesta pre odobravanja zahteva kojom se proveravaju podaci iz zahteva i potvrđuje da investicija nije započeta predviđena je za sve investicije iz člana 1 stav 2. tačka 1-8.
Inspektor će pre svake kontrole obavestiti korisnika u roku ne dužem od 48 sati pre samog obavljanja kontrole.

Član 16.

Program FRUITS&BERRIES vrši kontrolu i ocenu opravdanosti Biznis planova (prilog 3 i 4). U slučaju kada Biznis plan bude ocenjen sa manje od 10 poena, takva prijava neće biti dalje razmatrana niti rangirana.
Poljoprivredna gazdinstva koja konkurišu za opremu maksimalne vrednosti investicije do 1.000.000,00 dinara popunjavaju Biznis plan iz Priloga 3.
Ukoliko je vrednost opreme preko 1.000.000,00 dinara, i poljoprivredna gazdinstva, kao i svi ostali popunjavaju biznis plan iz Priloga 4.
Sva ostala lica iz Člana 2. stav 1 (preduzetnici, zadruge i mala i srednja preduzeća) popunjavaju biznis plan iz Priloga 4.

Član 17.

KRITERIJUMI SELEKCIJE

Tabela 2

Kriterijumi rangiranja podnosioca zahteva preduzetnika, privrednih društava i zemljoradničkih zadruga
Kriterijum Način bodovanja Broj
poena
 Maksimalni broj poena
55
Podnosilac zahteva ima sedište u okviru područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (marginalno područje)
da/ne
5/0
Pravno lice je zemljoradnička zadruga
da/ne
5/0
Stručna i ekonomska ocena održivosti projekta (na osnovu biznis plana)
10-20
10/20
Pravno lice za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja konkursa nije bilo u blokadi duže od 30 dana
da/ne
10/0
Pravno lice ima pozitivan bilans uspeha za prethodne dve godine (2009. i 2010. godina)
Lice osnovano 2011. godine, te nema bilans uspeha ili lica sa jednim ili oba bilansa uspeha iz prethodne dve godine u kojima je iskazano negativno poslovanje odnosno sa negativnim bilansom uspeha za 2010. godinu za lica koja su osnovana 2010. godine
0
Poslednja dva bilansa uspeha sa iskazanim pozitivnim poslovanjem odnosno bilans uspeha sa iskazanim pozitivnim poslovanjem za 2010. godinu za lica koja su osnovana 2010 godine.
5
Podnosilac zahteva radi u skladu sa principima HACCP ili Global GAP ili BRC ili ISO standarda ili je sertifikovan za organsku proizvodnju ili je u procesu konverzije za dobijanje statusa organskog proizvođača
da/ne
10/0

Tabela 3.

Kriterijumi rangiranja podnosioca zahteva fizičkih lica - nosioca komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava
Kriterijum
Način bodovanja
Broj poena
Maksimalni broj poena
55
Podnosilac zahteva je lice
da/ne
5/0
rođeno počev od 01.01.1971.
Podnosilac zahteva ima prebivalište u okviru područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (marginalno područje)
da/ne
10/0
Podnosilac zahteva je žena
da/ne
10/0
Stručna i ekonomska ocena održivosti projekta (na osnovu Biznis plana)
10-20
10/20
Broj članova komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva
2 / 3-4 /5+
3/5/10

Član 18.

Rangiranje podnosioca zahteva za koje se utvrdi da ispunjavaju uslove propisane ovim konkursom, Ministarstvo vrši utvrđivanjem rang liste za preduzetnike, privredna društva i zemljoradničke zadruge, kao i rang liste za fizička lica u skladu sa kriterijumima, načinom bodovanja i brojem bodova predviđenim u okviru kriterijuma selekcije iz člana 17 - tabela 2. i tabela 3.
Ako dva ili više podnosioca zahteva imaju isti broj bodova, prilikom utvrđivanja rang liste prednost će imati podnosioci zahteva koji su ranije podneli zahtev.
Podnosioci zahteva imaju pravo prigovora na rang listu u roku od 15 dana od dana objavljivanja. Odluka doneta po eventualno uloženim prigovorima je konačna.

Član 19.

U slučaju kada se na osnovu rang lista utvrdi da nema dovoljno sredstava za isplatu podsticaja svim rangiranim podnosiocima zahteva na rang listama odrediće se prag iznad koga će se nalaziti prijave na osnovu broja bodova za koje postoji dovoljno opredeljenih finansijskih sredstava za dodelu podsticajnih sredstava

Član 20.

Prava i obaveze u vezi sa korišćenjem podsticaja uređuju se rešenjem direktora Uprave, kojim se odobrava zahtev podnosioca prijave. Na to rešenje se može uložiti žalba ministru u roku od 15 dana od dana prijema.
Podnosilac zahteva koji ostvari pravo na podsticajna sredstva u skladu sa ovim konkursom (u daljem tekstu: korisnik sredstava), dužan je da investiciju za koju je ostvario pravo realizuje u roku koji će se utvrditi rešenjem, a u zavisnosti od vrste investicije.
Aktivnosti vezane za realizaciju investicije korisnik sredstava ne sme započeti pre dobijanja rešenja o odobrenju subvencije od strane UAP pri čemu dokumenta koja se odnose na plaćanje predmetne investicije moraju nositi datume nakon donošenja rešenja o odobrenju sredstava.
Navedeno rešenje će sadržati klauzulu da je podnosilac zahteva ostvario pravo da se po utvrđivanju ispunjenosti svih uslova, rokova za realizaciju investicije i stavljanja u funkciju donese novo rešenje o isplati podsticaja.

Član 21.

U slučaju da korisnik podsticaja po konkursu odustane od investicije ili mu je iz drugih razloga onemogućena njena realizacija, pravo na korišćenje podsticaja može se utvrditi sledećem licu na rang listi. Korisnik sredstava dužan je da obavesti Ministarstvo o svom odustajanju od investicije, kao i o razlozima za odustajanje pismenim putem.

Član 22.

Podsticaji se isplaćuju na račun podnosioca zahteva posle realizacije investicije, dostavljanja čitko popunjenog Zahteva za isplatu koji je sastavni deo konkursa i sve konkursom predviđene dokumentacije kao i izvršene kontrole od strane Ministarstva.
Podnosilac zahteva prilikom podnošenja zahteva za isplatu dužan je da dostavi sledeću dokumentaciju:
1. Čitko popunjen zahtev za isplatu sa obaveznim potpisom nosioca poljoprivrednog gazdinstva i lica ovlašćenog za zastupanje ako se radi o pravnom licu ili preduzetniku (Obrazac br.2)
2. Original račun (ili overenu fotokopiju tog računa), otpremnica kojom se dokazuje nabavka opreme za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja otpremnice i dokaz o izvršenom plaćanju: overena potvrda o prenosu sredstava ili overen izvod iz banke kao dokaz da je plaćanje izvršeno odnosno gotovinski račun i fiskalni isečak za fizička lica
3. Kopija garantnog lista za izvršenu nabavku opreme za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja garantnog lista
4. Dokaz da je objekat u postupku legalizacije, izdat od nadležnog organa u skladu sa
Zakonom o planiranju i izradnji
5. Potvrdu nadležnog organa na kojoj se invsticija sprovodi da ne izdaje građevisnke i upotrebne dozvole, odnosno da za predmet investicije za koju se daje podsticaj ne izdaje građevinsku i upotrebnu dozvolu

Član 23.

Korisniku sredstava za koga se utvrdi je postupao protivno odredbama ovog Konkursa, odnosno rešenja kojim se regulišu njegova prava i obaveze, ili je na bilo koji način prekršio pravila korišćenja podsticaja, Uprava će rešenjem o povraćaju podsticaja naložiti da u određenom roku izvrši povraćaj sredstava sa obračunatom pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od dana dobijanja sredstava do dana donošenja rešenja o povraćaju.
Rešenje o povraćaju sredstava sadržaće iznos podsticajnih sredstava koji je korisnik dužan da vrati, kao i broj računa na koji povraćaj sredstava treba da bude izvršen.
Ukoliko korisnik ne postupi u skladu sa rešenjem o povraćaju, Ministarstvo će podneti tužbu nadležnom sudu, a gazdinstvo će biti prevedeno u pasivni status.

Član 24.

Konkurs će biti objavljen u skraćenoj verziji u dnevnim novinama a celokupan tekst Konkursa sa prilozima biće objavljen u Službenom glasniku, kao i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede www.mpt.gov.rs, internet stranici Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs i internet stranici Programa FRUITS & BERRIES www.fb.org.rs.

Član 25.

Ovaj Konkurs stupa na snagu od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Konkursna dokumentacija
Tekst konkursa sa potrebnom dokumentacijom 406,69 kB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Konkurs-o-uslovima-i-nachinu-korishcenja-podsticaja-za-podrshku-ruralnom-razvoju-kroz-investicije-u-proizvodjachko-preradjivachke-kapacitete-u-2012.-godini (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 8.4.2012.

PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE UPUĆUJE POZIV ZA UČEŠĆE U PRIVREDNOJ DELEGACIJI ZA POSETU PRIMORSKO-GORANSKOJ I ISTARSKOJ ŽUPANIJI U HRVATSKOJ, 26. I 27. APRILA 2012. GODINE

U okviru međukomorske saradnje Republike Srbije i Republike Hrvatske dogovoreno je da se organizuje susret privrednika iz Srbije i sa područja Primorsko-goranske i Istarske županije.

 Cilj susreta je uspostavljanje poslovnih kontakata između srpskih i hrvatskih privrednika, unapređenje privredne saradnje, definisanje i realizacija zajedničkih projekata.
 Poslovni susreti će se održati u Županijskoj komori Rijeke 26.aprila (ul.Bulevar oslobođenja 23) i u Županijskoj komori Pule 27. aprila 2012. godine (ul. Carrarina 5) u jutarnjim časovima.

Preliminarnim programom susreta privrednika predviđeno je da se u ŽK Rijeke i Pule, u okviru kraćeg plenarnog dela, prezentuje privredna saradnja između Srbije i Hrvatske, odnosno županijskih komora. U drugom delu susreta organizovaće se bilateralni razgovori prema iskazanom interesu privrednika. Generalni konzulat R.Srbije u Rijeci će organizovati koktel za delegaciju iz Srbije.

 Detaljan program susreta biće dostavljen naknadno.

 U saradnji sa županijskim komorama Rijeke i Pule Privredna komora Srbije će pokušati da obezbedi poslovnog sagovornika.

S obzirom na ograničene rokove za realizaciju ove posete molimo da Vaše prijave dostavite Privrednoj komori Srbije najkasnije do 11. aprila (sreda) 2012. godine.
 Za zainteresovane privrednike Privredna komora Srbije će organizovati autobuski prevoz Beograd-Rijeka-Pula-Beograd, sa polaskom iz Beograda 25.04.2012. i povratkom iz Pule 27.04.2012. u večernjim satima.

 Troškove prevoza i smeštaja snose privrednici.

 Troškovi prevoza iznose oko 5.000 dinara po osobi, u zavisnosti od broja prijavljenih privrednika. Troškovi smeštaja po osobi (dva noćenja sa doručkom) iznose oko 15.000 dinara.

Za sve dodatne informacije kontakt osobe u Privrednoj komori Srbije su: Denis Jukić, savetnik u Birou za regionalnu saradnju PKS i Marija Aćimović, sam. stručni saradnik, tel:

011/3300 998, faks: 011/3238-163 denis.jukic@pks.rs i marija.acimovic@pks.rs
Prilog: Prijava za učešće http://www.pkv.co.rs/node/833

Izvor: Vebsajt Privreden komore Vojvodine, 30.3.2012.

RASPISAN KONKURS MINISTARSTVA PROSVETE NA KOME ĆE MOĆI DA KONKURIŠU SVE OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE ZA DODELU SREDSTAVA IZ KREDITA EVROPSKE INVESTICIONE BANKE U IZNOSU OD 30 MILIONA EVRA: • Rok za prijave do 23. aprila 2012. godine•

Sve osnovne i srednje škole moći će da konkurišu za dodelu sredstava iz kredita Evropske investicione banke u iznosu od 30 miliona evra. Konkurs Ministarstva prosvete i nauke, koji je juče raspisan, biće otvoren do 23. aprila, kaže za Danas Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete za investicije i učenički i studentski standard.

Posle višemesečnog zastoja u realizaciji dela ovog kredita, Ministarstvo i Evropska investiciona banka usaglasili su kriterijume za izbor projekata na osnovu detaljne analize stanja u kome se nalaze škole u Srbiji. Trninić ističe da će se prilikom odlučivanja o tome koje škole će dobiti novac za rekonstrukciju i adaptaciju bodovati, između ostalog, stanje objekta, broj učenika, u koliko smena se odvija nastava, da li je škola renovirana u poslednjih pet godina, ali i da li će u adaptaciji učestvovati lokalne samouprave.

- Napravljen je poseban softver, koji će omogućiti da se na kraju konkursa sve prijavljene škole svrstaju u jednu od četiri kategorije prema tome u kakvom stanju se objekti nalaze. Zahvaljujući tom programu, u svakom trenutku ćemo znati i kolika je vrednost potrebnih radova - objašnjava Trninić.

Na pitanje koliko će ovaj novac doprineti da se stanje u školama poboljša, s obzirom na to da je više od 500 školskih objekata starije od 100 godina, Trninić odgovara da je "svaki novac dobrodošao" i podseća da su zahtevi škola svake godine deset puta veći od raspoloživih budžetskih sredstava za investicije. Dodatni novac za investicije je obezbeđen iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope od 20 miliona evra, u okviru projekta "Obrazovanje za socijalnu inkluziju". Taj kredit će omogućiti završetak izgradnje studentskog doma u Nišu, izgradnju studentskih centara u Užicu i Novom Pazaru, završetak dela doma učenika u Svilajncu i izgradnju učeničkog i studentskog doma u Čačku. Predviđena je i adaptacija i dogradnja Doma učenika "Karađorđe" u Beogradu, izgradnja novog paviljona u Studentskom centru Kragujevac, nadogradnja studentskog doma u Leskovcu, proširenje učeničkog doma u Kragujevcu i rekonstrukcija studentskog doma u Subotici. Od novca iz ovog kredita biće popravljeni i svi liftovi u Studentskom gradu, a planirana je i rekonstrukcija studentskog odmarališta na Paliću, koje se trenutno ne koristi.

Štedljive sijalice u učionicama

- Uskoro ćemo raspisati tender za izgradnju nove osnovne škole u naselju Klisa u Novom Sadu i za dogradnju škole sa fiskulturnom salom u Kumodražu da bi se srušio azbestni objekat u kome učenici sada pohađaju nastavu. Iz budžeta ćemo finansirati izgradnju doma učenika u Trsteniku. Pregovaramo o nastavku projekta energetske efikasnosti sa Nemačkom razvojnom bankom, koji bi omogućio zamenu dotrajale stolarije u oko 100 škola, sređivanje kotlarnica i zamenu svetiljki štedljivim sijalicama. Dogovor je da opštine ulože novac u sređivanje školskih objekata, od ušteda koje na ovaj način budu ostvarene.

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 1.4.2012.

KONKURS INŽENJERSKE KOMORE SRBJE ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SU OD INTERESA ZA ČLANOVE MATIČNE SEKCIJE PROJEKTANATA I IZVOĐAČA RADOVA: • Rok za pristizanje prijava 1.5.2012.godine. •

Na osnovu člana 54. stav 1. tačke 13. Statuta Inženjerske komore Srbije("Službeni glasnik RS", broj 88/05 i 16/09), izvršni odbori matične sekcija projektanata i izvođača radova su na svojim redovnim sednicama, održanim 27.03.2012. godine doneli Odluku o raspisivanju

Konkursa za sufinansiranje projekata koji su od interesa za članove matične sekcije projektanata i izvođača radova.

Opšti uslovi: Komora, po osnovu sufinansiranja projekata je suizdavač, odnosno suorganizator. Na konkurs se mogu prijaviti članovi Komore, registrovana strukovna udruženja sa teritorije Republike Srbije kao i ostala pravna i fizička lica.

Projekti kao predmet sufinansiranja su: stručna predavanja i seminari, kongresi i simpozijumi strukovnih udruženja, stručni skupovi, izložbe i prezentacije, izdavačka delatnost (knjige, priručnici, časopisi), posete stručnim skupovima, unapređenje tehnologije rada, unapređenje kvaliteta proizvoda i dr.

Projekti koji imaju prioritet kod dodele sredstava za sufinansiranje su:

Izrada programa za praćenje stručnog usavršavanja članova IKS
Izrada programa za poboljšanje položaja članstva
Izrada programa za unapređenje projektovanja i upravljanje projektima

projekti - aktivnosti koji doprinose racionalnijem projektovanju i izvođanju radova:

smanjenju roka
smanjenju cene
postizanju potrebnog kvaliteta;
projekti - aktivnosti koji predstavljaju nastavak primenjenih i razvojnih istraživanja:
da su u funkciji rešavanja konkretno aktuelnih problema;
da su neposredno primenjivi u praksi, projektovanju i izvođenju radova, rekonstrukciji i održavanju raznovrsnih objekata;
projekti - aktivnosti koji se odnose na:
zaštitu životne okoline, zaštitu od požara i bezbednost zdravlja ljudi na radu
uštedu energije
racionalno korišćenje i zaštitu resursa voda
unapređenje domaće proizvodnje i izvoza proizvoda

Prijava na konkurs za sufinansiranje projekata podnosi se na: Obrascu prijave za sufinansiranje projekata koji su od interesa za članove matičnih sekcija projektanata i izvođača radova (preuzmi obrazac)

Uz Obrazac se obavezno prilaže:

program aktivnosti
finansijski plan aktivnosti
Poželjno je da organizator dostavi:
primerak štampanog i digitalnog materijala
Prijave će biti razmatrane na osnovu kategorizacije projekata-aktivnosti preciziranih Pravilnikom za sufinansiranje projekata koji su od interesa za članove matičnih sekcija projektanata i izvođača radova (preuzmi ovde) usvojenog od strane Izvršnih odbora matičnih sekcija projektanata i izvođača radova.

Rok za pristizanje prijava 01.05.2012.godine.

Prijave treba dostaviti poštom ili lično na adresu Komore, Bulevar vojvode Mišića br.37, II sprat sa naznakom "Za Konkurs-sufinansiranje projekata matičnih sekcija projektanata i izvođača radova"

Izvor: Vebsajt Inženjerske komore Srbije, 1.4.2012.

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Mali akcionari fabrike papira Umka tvrde da su oštećeni berzanskim špekulacijama zbog "rupe u zakonu"

Skupština akcionara fabrike papira Umka donela je odluku o prinudnom otkupu deonica malih akcionara, u čijem vlasništvu se nalazi oko sedam odsto kapitala tog preduzeća, po ceni od 11.000 dinara po akciji. Budući da se radi o ceni koja je više od tri puta niža od knjigovodstvene vrednosti jedne deonice Umke, mali akcionari tvrde da većinski vlasnik, firma Kapa star Nebojše Šaranovića namerava da ih namerno ošteti, koristeći posebno dizajniranu "rupu" u novom Zakonu o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 99/2011 - prim.red.).

- Zakonom je predviđeno da većinski vlasnik pri prinudnom otkupu hartija malih akcionara mora da im plati onu cenu koja je postignuta na berzi u poslednja tri meseca koja prethode odluci o prinudnom otkupu. Međutim, članom 523. predviđen je izuzetak od tog pravila koji dopušta većinskom vlasniku da preostale akcije kupi po ceni po kojoj on to želi. Naime, ako je većinski akcionar stigao do vlasničkog udela od 90 odsto tako što je objavio obavezujuću ponudu za preuzimanje akcija, on ima pravo da po ceni iz te ponude otkupi i sve preostale akcije malih deoničara, hteli oni da mu ih prodaju ili ne - objašnjava Slobodan Jovanović, predstavnik malih akcionara Umke.

Prema njegovim rečima, Kapa star je upravo to i učinio, ali tako što je sproveo nameštenu trgovinu sa povezanom firmom Vinemont kojoj je deo svojih akcija prvo prodao, a onda ih od nje ponovo kupio.

Naime, kako objašnjava naš sagovornik koji se ovim povodom pismeno obratio i tada još aktuelnom predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a najavljuje i zvaničnu prijavu Komisiji za hartije od vrednosti, Kapa star je kupovinom akcija od Akcionarskog fonda oktobra prošle godine stekao udeo u Umci od 90,87 odsto. Samo nekoliko dana kasnije, Kapa prodaje 1.400 svojih akcija Vinemontu, čime njen udeo pada ispod 90 odsto. Kada je utvrđeno da će izmenama Zakona o privrednim društvima koje su ove godine stupile na snagu Kapa star moći da otkupi sve preostale akcije po ceni po kojoj hoće samo ako po toj ceni stigne do 90 odsto udela, Kapa objavljuje javnu ponudu za preuzimanje akcija po ceni od 11.000 dinara. Na tu ponudu ponovo se odaziva Vinemont, koji prodaje svoje akcije Kapi (one što ih je malo pre toga kupio od Kape) čime Šaranović stiče udeo od 92,17 odsto udela i kvalifikuje se za "izuzetak" kojim sada može da primora preostale male akcionare da mu prodaju svoje hartije po toj ceni.

Jučerašnjom skupštinom akcionara to je i učinio, dodaje Jovanović, navodeći da mali deoničari sada imaju mesec dana za pobijanje odluke akcionarske skupštine, kako bi sprečili da njihove akcije budu prodate Kapi po "tri do četiri puta nižoj ceni od realne".

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Danas", 11.4.2012.

KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE PROŠLE GODINE IZREKLA JE KAZNE ZA POVREDU KONKURENCIJE U VREDNOSTI 3,2 MILIJARDE DINARA

Komisija za zaštitu konkurencija prošle godine izrekla je kazne za povredu konkurencije u vrednosti 3,2 milijarde dinara, izjavila je danas direktorka te komisije Vesna Janković.

"Transparentna, predividiva i nediskriminatorska primena zakona osnovni je i najbolji vid promocije zaštite konkurencije", istkla je ona na međunarodnoj konferenciji povodom Dana konkurencije.

Prema njenim rečima, suština pravila zaštite konkurencije znači stvaranje uslova za tržišnu utakmicu, što podrazumeva i kažnjavanje povrede konkurencije.

Janković je istakla da su širenje svesti i antimonopolska pravila jedan od glavnih stubova moderne i savremene ekonomije, od čega najviše koristi imaju građani.

Ona je dodala da je zaštita konkurencije u Srbiji jedna od retkih oblasti koja je u potpunosti usklađena sa pravilima EU.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da je sticanje statusa kandidata za članstvo u EU dokaz da je Srbija napravila velike promene u celokupnom sistemu, pa i u oblasti zaštite konkurencije.

Konkurencija je jedna od temeljinih stvari u restrukturiranju naseg drušva, jer je EU slobodno trzište i približavanje Uniji znači dostizanje evropskih standarda u toj oblasti, kazao je Petrović.

Kako je objasnio, postoje određene situacije kada institucije za zaštitu konkurencije ne uspeju da reše probleme, a onda deluju druge institucije sistema kao što je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine kako bi uklonilo neregularnosti na tržištu.

On je, kao primer, naveo ograničenje cene osnovne vrste hleba na 44 dinara i ograničenje marži na osnovne životne namirnice na 10 odsto, što kako je rekao nije ugrozilo konkurenciju veće je podstaklo.

Ministar je naveo da se cena osnovne vrste hleba sada kreće između 27 i 44 dinara, što pokazuje kako je država razvila konkurenciju kroz administrativne mere jer nisu mogle zlouoptrebe da se reše na drugi način.

Takođe ograničenjem marži na osnovne životne namirnice nisu se zatvorile male trgovine, velike trgovine nisu izgubile moć, a cene osnovnih životnih namirnica ostale su stabilne, što donosi korist građanima, rekao je Petrović.

On je naglasio da Srbija preduzima važne mere u liberalizaciji spoljnotrgovinskog režima, tako da je znatno olakšan promet sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, što pokazuje da se Srbija ne boji konkurencije.

Izvor: Tanjug, 11.4.2012.

OPŠTINE U SRBIJI IZDVAJAJU NOVAC ZA POLITIČKE STRANKE PO DVA OSNOVA - ZA FINANSIRANJE REDOVNOG RADA I ZA KAMPANJU, PRI ČEMU NE/RETKO KRŠE ZAKON

Tanjug

Lokalne samouprave izdvojiće približno 3,2 miliona evra za finansiranje lokalnih izbornih kampanja i redovni rad stranaka u 2012. godini pri čemu taj novac gotovo ni u jednom slučaju nije dodeljen po zakonu, konstatuje se u istraživanju koje je dana predstavila Transparentnost Srbija.

Opštine u Srbiji, kako se navodi u istraživanju, izdvajaju novac za političke stranke po dva osnova - za finansiranje redovnog rada i za kampanju.

Na osnovu podataka iz 154 opštine u Srbiji, što je oko 90 odsto ukupnog broja lokalnih samouprava, pokazalo se da su sredstva u skladu sa zakonom dodeljena samo u Surdulici za finansiranje redovnog rada i u Pančevu za finansiranje kampanje.

"U 45 identifikovanih slučajeva, bilo da je reč o redovnom radu ili kampanji, izdvojeno je više novca nego što zakon propisuje, a u 60 slučajeva manje nego što je propisano", navela je Miša Bojović iz Transparentnosti.

Drastični primeri većeg izdvajanja iz budžeta po oba osnova su Senta, u kojoj su umesto propisanih 1,8 miliona izdvojena četiri miliona, Inđija u kojoj je umesto 3,1 miliona izdvojeno 5,8 miliona, Zvečan gde je umesto 500.000 dinara izdvojeno 1,2 miliona, kao i Bujanovac i Niš.

Manje od propisane sume izdvojile su Kikinda (oko dva miliona umesto 4,3 miliona dinara), Bačka Palanka (940.000 umesto 2,5 miliona dinara), Zrenjanin (pet umesto 10,2 miliona), Osečina i Valjevo.

Bojović je istakla i da veliki broj gradova i opština, njih oko 40 odsto ne računajući opštine sa područja KiM, ne objavljaju na interent sajtovima ažurne infomacije o budžetu, što, kako je podvukla, ne predstavlja samo narušavanje dobre prakse transparetnosti javnih finansija, već i direktno kršenje propisa.

PREMA NOVOJ UREDBI VLADE RS O NAČINU PRIVLAČENJA DIREKTNIH INVESTICIJA, VELIKI ULAGAČI MOGU DA RAČUNAJU NA 4.000- 10.000 EVRA PO NOVOOTVORENOM RADNOM MESTU

Politika

Aleksandar Miloradović, iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, kaže da je reč o modifikaciji stare uredbe pri čemu je donji prag subvencija, koji je iznosio 2.000 evra po novozaposlenom radniku udvostručen, ali je gornja granica, odnosno maksimalni iznos od 10.000 evra ostao isti i on sada važi za sve.

„Praktično ukinut je stari sistem duplih iznosa za devastirana i područja od posebnog interesa. Opštine su sada svrstane po razvijenosti u četiri grupe, koje proizlaze iz zvanične vladine klasifikacije razvijenosti. One uslovljavaju samo minimalni iznos investicije koja se može podržati Uredbom“ , objašnjava Miloradović.

Na primer, za otvaranje proizvodnje u četvrtoj, odnosno najnerazvijenijoj grupi potrebno je minimalno ulaganje od 500.000 evra i zapošljavanje najmanje 50 ljudi. Dok ulaganje u ostale tri grupe gradova iziskuje investiciju od milion evra.

Oni koji se bave uslugama moraju da uposle 10 novih ljudi i ulože pola miliona evra na celoj teritoriji zemlje. Za investicije u turizmu potrebno je otvaranje 50 radnih mesta i ulaganje od pet miliona evra.

Prema izmenjenom načinu obračuna visine državne pomoći, više nije ključno gde se ulaže, mada se i dalje dobija neki bod više za ulaganje u nerazvijenim opštinama.

Ocenjuju se visina ulaganja, kao i ranije, ali i reputacija investitora, koliko će se u svom poslu osloniti na domaće dobavljače, održivost investicije. Iznos pomoći uvećava i donošenje novih tehnologija, obuka zaposlenih, obim međunarodnog prometa i ekonomski efekti projekta.

Tako ukupan iznos subvencija za projekte vredne od najmanje 50 miliona evra, koji upošljavaju najmanje 150 ljudi, ne sme da pređe 10 odsto vrednosti investicije. Kod projekata od posebnog značaja minimalni iznos ulaganja je 200 miliona evra i zapošljavanje 1.000 ljudi, a podsticaji iznose do 17 odsto ukupne vrednosti investicije.

Veliki ulagači, ukoliko hoće pomoć države, kaže Miloradović, petinu novca moraju da ulože u roku od godinu dana od trenutka potpisivanja ugovora, dok srednji investitori moraju da ulože 10 odsto u istom roku. Broj radnih mesta ne sme da se smanji tri godine posle upošljavanja predviđenog broja radnika.

Cilj uvećanja ovih podsticaja je brže privlačenje direktnih investicija.

„Trenutno imamo 226 aktivnih projekta, koji zajedno donose skoro 1,3 milijarde evra investicija i otvaraju preko 40.000 novih radnih mesta. Za to je iz budžeta opredeljeno 223,9 miliona evra, pa prosta računica pokazuje da evro subvencija generiše šest evra investicija. Taj jedan evro subvencija se vrati u državnu kasu za 17 meseci u proseku, pre svega, kroz poreze i doprinose“ , tvrdi Miloradović.

On kaže da je program finansijske podrške direktnim investicijama dizajniran po ugledu na slične programe zemalja jugoistočne Evrope (Slovenija i Slovačka, pre svega, mada ima i elemenata „irskog modela”) koje su u tranziciji imale dobre rezultate u privlačenju ulagača.

„Ovako transparentan sistem nema veliki broj zemalja, već druge vlade i ministarstva često regulišu ovu oblast ad hok rešenjima, od investitora do investitora, od slučaja do slučaja. Kod nas su jasna pravila za sve i tu se često stvara lažni utisak u javnosti da novac dobijaju samo stranci, dok je u realnosti oko 60 odsto korisnika ovog programa iz Srbije. Jedini je problem što se u drugim zemljama (na primer Češka i Slovačka) dešava da njihove vlade učestvuju i sa 50 odsto od ukupne investicije, što mi ne možemo zbog slabijeg budžeta“ , kaže Miloradović.

NAKON USVAJANJA ZAKONA O JAVNOM PRIVATNOM PARTNERSTVU I KONCESIJAMA, JAVNO PREDUZEĆE "INFORMATIKA" PRVA FIRMA KOJA JE DOBILA PRIVATNOG PARTNERA

Tanjug

Kako saznaje Radio- televizija Vojvodine, slovenački partner će u potpunosti finansirati izgradnju mreže koja će biti u vlasništvu grada i kojom će upravljati Informatika.

Slovenci će u narednih šest godina uložiti oko 70 miliona evra i ubirati prihod od 75 odsto tokom narednih 25 godina.

Nakon isteka tog perioda, sav prihod od korišćenja mreže će ići će u gradsku kasu.

Slovenačke firme "Sago", "E projekt" i "Riko", sa podizvođačima "Emtele" iz Velike Britanije i "Geneksis" iz Holandije, biće strateški partner JKP "Informatika" na izgradnji optičke mreže u Novom Sadu, najavio je danas direktor tog javnog preduzeća Zoran Delić.

Izgradnja optičke mreže u Novom Sadu biće prvi primer javno-privantog partnerstva u Srbiji i prvi projekat koji je dobio saglasnost republičke Komisije za javno-privatno partnerstvo.

"Ponuđač zadovoljava sve naše postavljene norme, čak u projektu stoji i više od onoga što smo planirali u smislu tehničkih rešenja i vrednosti projekta", rekao je Delić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je planirana vrednost projekta bila između 50 i 60 miliona evra, a da će ponuđač izgraditi mrežu u vrednosti od oko 70 miliona evra.

Strateški partner je u obavezi da u narednih šest godina projektuje, finansira i izgradi optičku infrastrukturu za celu opštinu Novi Sad, to jest, grad sa prigradskim naseljima.

"Izgradnja će ići u tri faze, a partner će po završetku svake faze predavati deo mreže na upravljanje društvu za posebne namene (DPN), koje će vršiti održavanje i eksploataciju mreže, dok će sama mreža biti u vlasništvu grada Novog Sada", dodao je Delić.

Delić je naglasio da će "partner svoj interes pronaći dobijanjem 75 odsto profita u narednih 25 godina, nakon čega će celokupan prihod preći "u ruke" JKP "Informatika" i grada Novog Sada.

Troškovi tehničkog održavanja mreže su 10 odsto, a ponuđač je dao garantni rok na aktivnu opremu pet godina.

"Tehničko rešenje je dobro i očekujem da već krajem godine prvi korisnici budu uključeni u mrežu, a to su delovi grada koji su već pokriveni sa postojećih 150 kilometara optičke telekomunikacione infrastrukture", rekao je Delić i dodao da će se nakon toga, narednih godina u Novom Sadu izgraditi još 2400 kilometara optičke mreže.

U tehničkom smislu, Novosađani će dobiti jedinstvenu mrežu za kablovsku i aj-pi televiziju i internet sa neograničenim protokom i brzinom za sve korisnike, rekao je pomoćnik direktora za tehničke poslove i predsednik Komisije za javne nabavke u JKP "Informatika" Vladimir Knežević.

Knežević je dodao da građane neće ništa koštati priključivanje na ovu optičku mrežu, a moći će da biraju "provajdere" za svaku od telekomunikacionih usluga.

Predsednik Sindikata zaposlenih u stambeno komunalnoj delatnosti Novog Sada Dragan Frček rekao je da su sindikati "protiv javno-privatnih partnerstava, ali da u ovom slučaju, privatan partner nema nikakav upliv u kapital i strukturu JKP 'Informatike'".

PREDSEDNIK SINDIKATA OBRAZOVANJA SRBIJE OCENJUJE DA JE PREDLOG STRATEGIJE RAZVOJA OBRAZOVANJA DO 2020. GODINE NEMOGUĆ USLED NEDOSTATKA SREDSTAVA

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ocenio je danas da je predlog strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine spisak lepih želja, za čiju realizaciju neće biti dovoljno sredstava.

Predlog da se izdvajanje za obrazovanje sa sadašnjih 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) poveća na šest procenata je dobar, ali u ovom trenutku teško izvodljiv, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, procene rasta BDP-a u ovoj godini korigovane su sa 1,5 odsto na 0,5 odsto, ali je pitanje da li će tog rasta uopšte biti.

Pavlović je najavio da će njegov sindikat Nacionalnom prosvetnom savetu uputiti i predloge za izmenu Strategije o kojoj traje javna rasprava, a da će jedan od predlog biti da ulaganje u obrazovanje poraste na 5,3 odsto.

On je rekao i da je predlog da sve škole rade u jednoj smeni dobar, ali takođe teško ostvarljiv, pošto trenutno 10 odsto škola u Srbiji radi samo u jednoj u smeni, a ima i onih u kojima se nastava održava u tri smene.

Pavlović smatra da je nerealan i cilj Strategije da do 2020. godine 50 odsto đaka upisuje gimnazije, s obzirom na to da u Srbiji trenutno ima 530 srednjih škola od čega 115 gimnazija.
Kako je rekao, takve dokumente ne treba da donosi vlada u odlasku, već neka buduća vlada koja će i pružiti garancije za njenu realizaciju.

"Imam i ja strategiju da upoznam Anđelinu Žoli, ali ne znam kako da dođem do nje", kazao je Pavlović.

On je rekao da su nastavnici kolateralna šteta u strategiji, pošto se od njih očekuje samo da rade i usavršavaju se, a ne pominje se povećanje zarada.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Branislav Živanović smatra da srpska privreda neće moći da apsorbuje predviđeni porast visokoobrazovanog kadra u Srbiji, pa će zbog toga mladi obrazovani ljudi češće napuštati Srbiju.

"Stvaraćemo kadar za izvoz, pošto ekonomski parametri i razvoj privrede nisu uzeti u obzir", rekao je Živanović.

On je podsetio da strategija predviđa veće upisne kvota na tehničkim i matematičkim fakultetima i upitao na koji način će studenti biti stimulisani da u većem broju upisuju te fakultete.

Javna rasprava o strategiji obrazovanja počela je 3. aprila u Vranju, a biće završena u Subotici 18. aprila.

RTV

JAVNI POZIV ZA ORGANIZOVANJE SPROVOĐENJA JAVNIH RADOVA OD INTERESA ZA GRAD NOVI SAD U 2012. GODINI

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić uputio je Javni poziv za organizovanje sprovođenja javnih radova od interesa za Grad Novi Sad u 2012. godini. Reč je o meri aktivne politike zapošljavanja koja predviđa zapošljavanje nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Novi Sad, posebno nezaposlenih iz teže zapošljivih kategorija i koja ima za cilj ostvarivanje određenog društvenog interesa. Dužina trajanja javnog rada je 4 meseca.

Za realizaciju ove mere sredstva iz gradskog budžeta obezbeđeno je 10.000.000,00 dinara i Odlukom o dodeli sredstava opštinama / gradovima na teritoriji Autonomne Pokrajne Vojvodine za sufinansiranje mera ili programa aktivne politike zapošljavanja Pokrajnskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u iznosu od 4.800.000,00 dinara.

Javni radovi od interesa za Grad mogu se organizovati i sprovoditi u sledećim oblastima: socijalnim, humanitarnim, kulturnim i drugim delatnostima, zatim za održavanje i obnavljanje javne infrastrukture, održavanje i zaštitu životne sredine i prirode i za poslove od opšteg interesa koji ne spadaju u redovnu delatnost javnih i javno komunalnih preduzeća ili poslove koji spadaju u redovne aktivnosti ali se ne mogu obavljati iz sredstava rada javnih i javno komunalnih preduzeća.

Pravo učešća u postupku organizovanja javnih radova imaju: javne ustanove i javno komunalna i druga javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici i zadruge kao i društvene organizacije i udruženja građana.

Javni poziv je objavljen na sajtu Grada Novog Sada www.novisad.rs (ONLINE) a sve potrebne informacije mogu se dobiti u Gradskoj upravi za privredu, telefonom na brojeve : 021 452 414 i 021 66 14 085.

Izvor: Vebsajt Grada Novog Sada, 10.4.2012.

OPŠTINSKA ODLUKA O OGLAŠAVANJU: Komunalna inspekcija u Kikindi kažnjavaće političke stranke, ukoliko plakate budu postavljali na nedozvoljenim mestima

Komunalna inspekcija u Kikindi kažnjavaće političke stranke, ukoliko plakate budu postavljali na nedozvoljenim mestima.

Opštinskom odlukom regulisano je da je postavljanje plakata zabranjeno na površinama i objektima na otvorenom prostoru

Lepljenje plakata moguće je samo na objektima predviđenim za oglašavanje i reklamiranje, a to je osam stubova na Trgu. Svaki prekršaj inspekcija će kažnjavati - kaže sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Milutin Gavrilov.

Učesnicima izbora poslato je obaveštenje Komunalne inspekcije, u kojem će biti upozoreni da ne smeju da krše Odluku o oglašavanju. Zaprećene kazne za pravna lica, u ovom slučaju stranke, su od 100.000 do 500.000 dinara, a fizičko lice će, u slučajevima kada ga inspekcija zatekne da lepi plakat mimo predviđenih mesta, platiti kaznu od 2,5 hiljade do 25 hiljada dinara.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Dnevnik", 23.3.2012.

ČLANICE ĆE PLAĆATI 50% MANJE U BUDŽET EU AKO PRISTANU NA UVOĐENJE POREZA NA FINANSIJSKE TRANSAKCIJE ODNOSNO "ROBIN HUD" POREZA

Članice će plaćati 50% manje u budžet EU ako pristanu na uvođenje poreza na finansijske transakcije odnosno "Robin Hud" poreza kako ga u javnosti zovu budući da cilja najbogatije finansijske četvrti u Evropi. U poslednjim pokušajima da preokrene stavove zemalja koje se oštro protive ovom nametu, Evropska komisija je prvi put 22. marta iznela konkretne procene mogućih ušteda koje bi do 2020. mogle da dosegnu 80 milijardi evra. Očekuje se da će se debata o novom porezu tek zahuktati.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manule Barozo je na konferenciji najvišeg nivoa posvećenoj sledećem višegodišnjem budžetu istakao da je će novi porez smanjiti opterećenje budžete članica na ime izdvajanja za budžet za 50%. Inače, doprinosi članica su glavni izvor finansiranja EU sa udelom od 77% u budžetu EU.

U obrazloženju efekata uvođenja poreza na transakcije, evropski komesar za budžet Januš Levandovski (Janusz Lewandowski) procenio je da bi Nemačka bi platila 10,7 milijardi evra manje za bužet do 2020, Poljska 1,8 milijardi manje, Italija 6,4 milijardi, a Letonija 81 milion manje.

Velika Britanija, Holandija i Švedska, inače najsnažniji protivnici uvođenja poreza na finansijske transakcije, uštedele su 7,6 milijardi, 2,6 i 1,6 milijardi evra.

Do 2020. ukupne uštede dostigle bi 81 milijardu evra što je recimo ceo budžet 2014-2020 planiran za istraživanje i razvoj. Od ovog novca, jedna trećina bi išla u nacionalne budžete, a dve trećine ili 54 milijarde evra u budžet EU.

Porez na finansijske transakcije je središnji deo predloga budžeta EU za period 2014-2020 koji je objavljen u junu prošle godine. Članice su tada reagovale negativno i na predlog o povećanju ukupnog budžeta od 5% i na uvođenje takozvanog "Robin Hud" poreza.

Suština ovog poreza, kako je predstavio komesar za budžet, jeste da bi se sa 0,1% oporezovale transakcije obveznica i akcija, a sa 0,01% promet derivatima. Cilj uvođenja poreza ja da se finansiranje EU što više osloni na sopstvene prihode, a manje na doprinose članica.

Komesar za budžet Levandovski je istakao da finansijski sektor ne plaća PDV i da je dobio u krizi od poreskih obveznika značajnu finansijsku podršku. Zato je i oporezivanje transakcija po stopi nižoj od 0,1% jedino pravedno rešenje, dodao je on. Uz to, članice koje imaju problema sa popunjavanjem budžeta mogu samo da podrže novi porez s obzirom na nivo prihoda koji će generisati do 2020, prokomentarisao je on.

Barozo je ocenio da je predloženi način finansiranja budžeta transparentniji i socijalno prihvatljiviji jer se novac ne dobija oporezivanjem rada već finansijskih transakcija, čime se manje utiče na privredni rast zemalja EU.

Kako je rekao, kad članice vide "konkretne podatke" o mogućim uštedama "oni koji su bili skeptični verovatno će promeniti mišljenje".

Levandovski je kazao da je došlo do "promene" u razmišljanju članica o porezu koji je predložio zvanični Brisel. Svi slični predlozi prethodnih decenija jedva da su preživeli nedelju dana, dok se poslednji "Robin Hud" razmatra od juna 2011.

Ali iznosi o uštedama nisu sve zadovoljili. Velika Britanija je brzo reagovala i objavila saopštenje da "potpuno odbacuje predlog" da bi mogla da profitira od uvođena poreza na finansijske transakcije, preneo je Euobserver.

Budući da dogovor u vezi sa budžetom EU treba da se postigne do kraja godine, očekuje se da će se debata tek zagrejati. Devet članica se izjasnilo da želi samostalno da "gura" inicijativu za uvođenje poreza, što bi izmestilo ovo pitanje iz nadležnosti Komisije, dok su Nemačka i Britanija rekle da rast budžeta ne sme da prelazi inflaciju. U EU već ima zemalja koje imaju ovaj porez na transakcije.

Ali pregovori o budžetu će imati dodatnu začkoljicu, piše Euobserver. Evropski parlament će imati jaču ulogu u odlučivanju o višegodišnjem finansijskom okviru zahvaljujući novim olašćenjima koja su mu data Lisabonskim sporazumom koji je stupio na snagu u decembru 2009. Šef Parlamenta Martin Šulc (Martin Schulz) kazao je da će se institucija kojom predsedava biti čvrsta u pregovorima. Parlament "neće prihvatiti manji budžet", rekao je on. On je podsetio učesnike na konferenciji da će Parlament braniti "svoje pravo na odlučivanje".

Bilo koji pokušaj ministara finansija da potkopaju to pravo, neće proći, rekao je on.

Budžet EU se trenutno finansira iz tri glavna izvora prihoda. Prvi i najstariji izvor su vlastiti prihodi koji se prikupljaju od carina na izvoz van EU i od dozvola za kvote na šećer. Iz ovog izvora bi EU trebalo u ovoj godini da dobije 15% budžeta ili 19,3 milijarde evra. Drugi izvor je porez na dodatu vrednost od kojeg se će se dobiti u ovoj godini 14,5 milijardi evra.

I treći glavni izvor je bruto nacionalni dohodat članica jer svaka članica određeni procenat odvaja u budžet EU.

Tanjug

KREIRANJE ZAJEDNIČKIH PROJEKATA I JAČANJE SARADNJE U POGRANIČNIM REGIJAMA MAĐARSKE I SRBIJE

U ponedeljak, 19. marta, u dvorcu Fantast nadomak Bečeja (Bačkotoploski put b.b.), s početkom u 11.00 časova, biće održana konferencija "Kreiranje zajedničkih projekata i jačanje međuopštinske saradnje u pograničnim regijama Mađarske i Srbije".
Konferenciju organizuju Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine, Regionalna razvojna agencija Bačka, Regionalna razvojna agencija Srem i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat.
Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 19.3.2012.

SUFICIT SA CEFTA U JANUARU 54 MILIONA DOLARA

Srbija je u januaru ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 54 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Srbija je u zemlje CEFTA tokom januara najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila kameni ugalj, koks i brikete, gvožđe i čelik, struju, kao i povrće i voće.
Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 151,1 miliona dolara, a uvoz je bio 97,1 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 155,6 odsto.
Srbija je u 2011. godini ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 milijardi dolara, što je, takođe, bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.
Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

PROGRAM FINANSIRANJA PROJEKATA UNAPREĐENJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI: • Sredstva za oko 200 objekata i oko 2.000 kredita

U okviru Programa finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti iz prve tranše biće adaptirano između 150 i 200 javnih objekata i finansirana kamata za oko 2.000 kredita, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornoh planiranja Bojan Đurić.
"To znači da će u svakoj opštini moći da se sredi 1,5 do dva objekta", naveo je Đurić gostujući na RTS i ukazao da su lokalne samouprave u obavezi da obezbede 10 odsto sredstava.
Prema njegogovim rečima, odluku o tome koji će se projekti finansirati donosiće komisija, a ispaćivaće se redosledom kojim su pristizali u Ministarstvo.
Govoreći o subvencionisanim kreditima za građane, Đurić je istakao da će Ministarstvo subvencioniše skoro kompletan iznos kamatate i da će biti sredstava za oko 2.000 kredita.
On je istakao da će građani moći da uzmu kredit za sve što poboljšava energetsku efikasnost, a kao primer je naveo da se samo zamenom spoljne stolarije može uštedeti 70 odsto energije.
"To se može isplatiti kroz nekih četiri, pet sezonskih računa za struju i zbog toga pozivam građane da se oprede ze kredit, jer će vraćati onoliko koliko pozajme. Teret kamate pada na Ministarstvo", naveo je Đurić.
Vlada Srbije utvrdila je prošle sedmice Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u tekućoj godini kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE (EU) U SRBIJI I UPRAVA CARINA REPUBLIKE SRBIJE ORGANIZOVAĆE U BEOGRADU KONFERENCIJU ZA NOVINARE POVODOM ZAVRŠETKA TVINING PROJEKTA KOJI JE EU FINANSIRALA SA 1, 4 MILIONA EVRA

Tokom 19 meseci trajanja projekta, Uprava carina Francuske je kroz niz seminara, stručnih obuka i studijskih poseta pružila Upravi carina Srbije stratešku pomoć u jačanju administrativnih kapaciteta i usklađivanju sa EU standardima.
Projekat je pre svega rezultirao povećanom budnošću, povećanjem naplate dažbina i smanjenjem carinskih prevara, a građani i privredna zajednica će takođe imati brojne koristi, ističe se u saopštenju Uprave carina.
Analiza rizika omogućava da carinske kontrole budu manje učestale i precizno ciljane, što ubrzava protok putnika i robe preko graničnih prelaza i smanjuje zadržavanja, a primena pojednostavljenih procedura omogućava srpskim kompanijama da budu efikasnije, poboljšava njihovu konkurentnost na svetskom tržištu i stimuliše zapošljavanje.
"Odlučna borba protiv krivotvorene robe značajno utiče na bezbednost potrošača, a suprotstavljanje organizovanom privrednom kriminalu i podržavanje legalnih tokova robe i novca direktno utiče na smanjenje broja carinskih prevara", navode u Upravi.
Novinarima će se obratiti generalni direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Ðidić i šef Direkcije za međunarodne odnose Uprave carina Francuske Žan Fransoa Ditej.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

KOMPANIJA JAHU PODNELA JE TUŽBU PROTIV DRUŠTVENE MREŽE FEJSBUK ZBOG KRŠENJA VLASNIČKIH PRAVA NAD PATENTIMA

Kompanija Jahu (Yahoo Inc.) podnela je tužbu protiv društvene mreže Fejsbuk (Facebook Inc.) zbog kršenja vlasničkih prava nad patentima, jer je kako u tužbi tvrdi Yahoo Facebook zloupotrebio 10 patenata koji se odnose na reklamiranje preko interneta, kontrolu privatnosti i društvene mreže.

Jahu je u februaru najavio da će podneti tužbu i zatražio od Fejsbuka da licencira svoje patente.

U Fejsbuku navode da su razočarani potezom Jahua i dodaju da su odlučni da dokažu pred sudom da ne postoji njihova krivica. Ukoliko sud ipak presudi u korist Jahua, to bi značajno moglo da utiče na pozicije Fejsbuka u trenutku kada kompanija namerava da prvi put javno ponudi svoje akcije na proleće.

Krajem 2011. godine samo 56 patenata pripisavano je Fejsbuku, što je jako mali broj u odnosu na druge velike kompaniju u IT sektoru.

SVETSKA TRGOVINSKA ORGANIZACIJA POTVRDILA SVOJU RANIJU PRESUDU DA KINESKO OGRANIČENJE IZVOZA SIROVINSKIH MATERIJALA NARUŠAVA TRGOVINSKE PROPISE

Tanjug

Kina mora da dovede svoje carine i mere o izvoznim kvotama za elemente, uključujući magnezijum i cink, u sklad sa svojim obavezama u STO.

Ta organizacija je u julu presudila u korist SAD, Evropske unije i Meksika posle njihovih žalbi da Kina nije ispunila obećanja koja je dala pri učlanjenju u STO.

Ta presuda se odnosila na boksit, ugalj za koksovanje, fluorid, magnezijum, silicijum metal, silicijum karbid, žuti fosfor i cink, od kojih su mnogi od ključnog značaja za hemijsku i metalsku industriju u proizvodnji različitih produkata, kao što su lekovi, frižideri i limenke za sokove. Peking je 31. avgusta uputio žalbu STO na tu presudu.

"Današnja presuda predstavlja ogromnu pobedu za SAD, naročito za njene proizvođače i radnike", izjavio je američki trgovinski predstavnik Ron Kirk.

On je dodao da "današnja odluka osigurava da prerađivačka industrija u ovoj zemlji može da dobije materijale koji su joj potrebni za proizvodnju i da konkuriše pod pođednakim uslovima".

Komesar EU za trgovinu Karel De Guht je ukazao da presuda STO predstavlja uspeh u naporima za osiguranje pravičnog pristupa "neophodnim" sirovinskim materijalima za industriju EU.

"Kina se sada mora povinovati tako što će te izvozne restrikcije brzo ukloniti i, uz to, očekujem da Kina dovede svoj ukupan režim izvoza, uključujući metale iz grupe retke zemlje, u sklad sa propisima STO", rekao je De Guht.

"GUGL", "MAJKROSOFT" I "JAHU" ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV SPAMOVANJA

Tanjug

Kompanije "Gugl", "Majkrosoft","Jahu", "AOL" i "Fejsbuk" ostavile su po strani rivalstvo radi borbe protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je spamovanje, tačnije reklamiranje putem e-pošte i "pecanja"(phishing).

Internet giganti su saopštili da su se udružili sa "Bankom Amerike", "Pej Palom" i drugima u borbi protiv spamovanja i "pecanja", gde se obično šalje mejl u kome se od primaoca traži da otkrije svoju šifru ili neke druge informacije, prenela je agencija AFP.

Nakon godinu i po dana zajedničke saradnje, oni su objavili osnivanje tehničke radne grupe poznatije kao DMARC.org.

"Ta vrsta internet prevare, obmane na milione ljudi i kompanija godišnje, rezultirajući gubitkom potrošačkog poverenja u e-poštu, kao i u internet u celini", rekao je predsednik DMARC.org-a Bret MekDauel.

"Industrijska saradnja, u kombinaciji sa tehnologijom i edukacijom potrošača, od ključnog je značaja za borbu protiv 'pecanja'," rekao je MekDauel.

DRUŠTVENA MREŽA "TVITER" UVODI SISTEM ZA CENZURU SADRŽAJA PORUKA

Tanjug

Društvena mreža "Tviter", preko koje se šalju kratke poruke - "tvitovi", objavila je danas da će uvesti sistem za cenzuru njihovog sadržaja.

Cenzura se neće odnositi na sve poruke i u svim zemljama, već na zahteve (koje upute pojedinci, društva ili kompanije) i to na specifične sadržaje, preneli su francuski elektronski mediji.

Ova mreža, koja je ranije objavila da svaka četiri dana upravlja sa milijardu "tvitova", ističe da će takve zahteve razmotriti pre nego što ih ispuni.

"Tviter" navodi da sagledava stvari na pozitivan način i dodaje da će ta nova politika omogućiti da njega usluga bude prisutna u više zemalja gde sloboda izražavanja ima granice.

EVROPSKA CENTRALNA BANKA NAJAVILA OTKUP OBVEZNICA NA NEDELJU DANA

Tanjug

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da će otkupiti na nedelju dana državne obveznice u iznosu od 1,104 milijarde evra, prenosi AFP.

Ovaj iznos, iako je dvostruko veći u odnosu na prethodnu sedmicu, je i dalje skroman.

ECB je prošle nedelje najavila da će otkupiti na nedelju dana 462 miliona evra duga koje su emitovale zemlje zone evra, što je daleko ispod rekordnog iznosa od 22 milijarde evra ostvarenog početkom avgusta 2011.

Evropska finansijska institucija još od maja 2010. vrši otkup emitovanog duga zemalja zone evra pogođene dužničkom krizom na sekundarnim tržištima.

Ovaj program, koji je osporavan u samom svom sedištu, pre svega u Centralnoj banci Nemačke, odnosio se u prvom redu na Grčku, čiji je dug postao nepodnošljiv. On se zatim proširio na Irsku i Portugaliju a od letos i na Španiju i Italiju, žrtve dužničkih kriza.

Veliki broj ekonomista i političara, pre svega u Francuskoj, pozivali su poslednjih meseci ECB da poveća obim otkupa duga, smatrajući to jedinim rešenjem za zaustavljanje širenja dužničke krize, što je evropska finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu sve do sada odbijala.

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za finansije Jerg Asmusen je ocenio da je takva vrsta otkupa obveznica opravdana kao i da je u skladu sa mandatom ECB, dodajući da bi on trebalo da bude ograničen kako u pogledu iznosa tako i roka.

On je ponovio da je ovakav potez ECB pre svega učinjen kako bi se pomoglo vladama da povrate poverenje tržišta.

ECB poseduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi evra, koje će ove nedelje "zamrznuti" preuzimajući od banaka depozite u uobičajenom obimu.

SPORAZUM O BUDŽETSKOJ DISCIPLINI U EU TREBALO BI DA BUDE POTPISAN DO 1. MARTA 2012.GODINE

Tanjug

Sporazum o budžetskoj disciplini u Evropskoj uniji, koji bi obuhvatao sve njene članice osim Britanije, trebalo bi da bude potpisan do 1. marta, izjavio je danas francuski predsednik Nikola Sarkozi, nakon sastanka u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći "korak po korak, a ne jednokratnim rešenjima".

"Kombinacijom stabilnih finansija i pokretača privrednog rasta želimo jasno da poručimo da smo odlučni ne samo da održimo i stabilizujemo evrozonu, već i da želimo jaku, savremenu i konkurentnu Evropu", ukazala je ona.

Lideri Francuske i Nemačke su saopštili da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da zaustave dužničku krizu koja pokazuje znake širenja.
Po završetku sastanka, Merkel je apelovala na Grčku i njene privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje, prenela su agencije.

U suprotnom, ukazala je ona, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac.

"Želimo da Grčka ostane u evrozoni", ukazala je Merkelova.

Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

"Nemačka i Francuska su spremne da razmotre u kojoj meri možemo da ubrzamo uplate u fond i time još jednom jasno naglasimo našu veru i podršku evrozoni", obratila se Merkelova novinarima.

Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne kako bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko koga su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra.

Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni na način koji bi doveo do stvaranja novih radnih mesta.

Merkelova i Sarkozi su izgleda izgladili i nesuglasice oko kontroverznog poreza na finansijske transakcije. Kancelarka je ukazala da može da zamisli takav porez samo u okviru evrozone i pohvalila "dobar primer" koji je dao francuski predsednik, nakon njegove izjave da je spreman da sam uvede takav porez ukoliko ne bude ostvaren panevropski dogovor.

Premijer Italije Mario Monti u sredu dolazi u prvu posetu Berlinu, a Merkelova i Sarkozi će 20. januara, pre narednog evropskog samita, putovati u Italiju.

Italija se našla u središtu dužničke krize zbog svoje veličine, ogromnog duga i potrebe da se značajno zaduži u prvom ovogodišnjem kvartalu. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice kreću se oko sedam odsto, što je nivo koji se smatra neodrživim.

Monti je sinoć iz Rima negirao da je evrozona u problemima, ali i upozorio da su "sistemsku krizu" u Evropi pokrenuli dugovi.

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U MARTU

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 11.073,1 milion evra. Tokom marta najveći devizni priliv, u iznosu od 96,0 miliona evra, zabeležen je po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka, zatim po osnovu korišćenja kredita i donacija, u iznosu od 66,2 miliona evra, i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima, u iznosu od 49,7 miliona evra. Najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, u iznosu od 310 miliona evra, i izmirivanja obaveza prema inokreditorima, u iznosu od 112,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, to jest rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju marta iznosile su 6.139,0 miliona evra.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od 461 odsto i kratkoročnog duga od 1.868 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 1.017,4 miliona evra i bio je za 673,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvom tromesečju ove godine u međubankarskoj trgovini je realizovano ukupno 4.527,8 miliona evra.

Radi obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, Narodna banka Srbije je u martu na međubankarskom deviznom tržištu prodala devize - evre u iznosu od 310 miliona evra. U martu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 1,1%, a od početka ove godine dinar je prema evru nominalno deprecirao za 6%.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.4.2012.

ZAPOČETO SPROVOĐENJE PROJEKTA "UNAPREĐENJE ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI U SRBIJI" (TWINNING LIGHT) KOJI FINANSIRA EVROPSKA UNIJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić danas je primio g-đu Natašu Pirc Musar poverenicu za informacije Republike Slovenije. Time je zvanično započeto sprovođenje projekta "Unapređenje zaštite podataka o ličnosti u Srbiji" tzv. Laki Tvining (Twinning Light) koji finansira Evropska Unija.

S tim u vezi, poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Projekat koji započinjemo trajaće narednih šest meseci i obuhvatiće brojne značajne aktivnosti, počevši od procene usklađenosti naših propisa sa standardima zaštite podataka o ličnosti u EU, pa do jačanja institucije Poverenika kroz edukaciju i osposobljavanja kadrova za vršenje nadzora i unapređenja bezbednosti podataka u skladu s tim standardima. Tokom trajanja projekta kolege iz Slovenije sarađivaće sa mojim saradnicima i prenositi im znanja i iskustva iz prakse u oblasti zaštite podataka o ličnosti u njihovoj zemlji i u EU.

Drago mi je da sam u prilici da na ovom projektu sarađujem sa mojom slovenačkom koleginicom. Tim koji ona vodi afirmisao se, ne samo u Sloveniji, već i na nivou EU, kao tim odličnih stručnjaka. Mi smo i ranije kvalitetno sarađivali a ovo je prilika da tu saradnju unapredimo. Značaj te saradnje potenciran je činjenicom da je i pored napora Poverenika i prvih rezultata u ovoj oblasti, zaštita podataka o ličnosti kod nas ipak još uvek u početnoj fazi. A radi se o pitanju od izuzetnog značaja za poštovanje ustavom zajemčenih ljudskih prava. Uz to reč je o pitanju koje će biti i jedno od prvih koje će EU postaviti Srbiji kada bude određen datum za početak pregovora.

U realnoj i teškoj ekonomskoj situaciji vrlo značajno je i dobro što ceo projekat finansira Evropska Unija iz sredstava Instrumenta predpristupne pomoći (IPA).

Žao mi je što će zbog malog broja saradnika poverenika, što je posledica hroničnog odsustva adekvatnog prostora za rad, kroz proces edukacije proći manji broj kadrova nego što je potrebno i što bi realno bilo moguće. Ipak, siguran sam da će i pored toga realizacija projekta dati važan doprinos izgradnji institucije kakva je u svakom demokratskom društvu nužna."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 11.4.2012.

OBJAVLJENI KONKURSI ZA FINANSIRANJE OMLADINSKIH PROJEKATA U OKVIRU PROGRAMA MLADI SU ZAKON U 2012. GODINI U 25 OKRUGA SRBIJE: • od 11. aprila do 11. maja 2012. godine •

U skladu sa Zakonom o mladima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2011 - prim. red.) i Nacionalnom strategijom za mlade, Ministarstvo omladine i sporta u partnerstvu sa 25 Resurs centara nastavlja da pruža podršku udruženjima mladih i neformalnim omladinskim grupama širom Srbije da kroz obuku i realizaciju omladinskih projekata podstiču aktivizam i volonterizam u svojim lokalnim zajednicama. U 25 okruga Srbije raspisani su konkursi za finansiranje omladinskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih.

Smernice za podnošenje projektnih ideja i prijavni formular možete preuzeti sa sajta Resurs centra za svoj okrug i sa omladinskog portala Zamisli Život.

Konkurs je namenjen mladim i kreativnim ljudima koji kroz aktivno učešće i volontersko angažovanje:

•motivišu i druge mlade, stvaraju uslove i aktivnosti za aktivno i kreativno provođenje slobodnog vremena
•učestvuju u uređenju javnih prostora u kojima mladi provode slobodno vreme i/ili organizujete aktivnosti za mlade u tim prostorima
•promovišu solidarnost i humanost
•promovišu razumevanje, toleranciju i jednake šanse za sve mlade
•promovišu zdrave i bezbedne stilove života
•učestvuju u akcijama zaštite životne sredine.

Na konkurs mogu da se prijave udruženja mladih i neformalne omladinske grupe sastavljene od najmanje pet članova, kao što su đački ili studentski parlamenti, razne omladinske sekcije i druge grupe mladih. Neformalne omladinske grupe moraju imati minimum jednu punoletnu osobu, a udruženja mladih moraju biti upisana u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza, koju vodi Ministarstvo omladine i sporta, do trenutka podnošenja konačnog predloga projekta nakon realizovane obuke. Neformalne omladinske grupe ne treba da budu evidentirane.

 Konkurs je otvoren od 11. aprila do 11. maja 2012. godine.

Da bi se stvorili uslovi da se podrže aktivni mladi ljudi koji žele da doprinesu boljem životu u mestu u kome žive, Ministarstvo omladine i sporta je 2010. godine pokrenulo program "MLADI SU ZAKON" i u saradnji sa Resurs centrima u 25 okruga Srbije i finansiralo 178 omladinskih volonterskih akcija realizovanih u 91 opštini i gradu u Srbiji. Tokom ovog programa, mladi su aktivno bili uključeni u proces izrade i promocije Zakona o mladima, a program je omogućio i da oko 270 različitih udruženja mladih i neformalnih udruženja mladih prođe obuku za pisanje projekata.

USPOSTAVLJEN PRIVREDNI PORTAL "FORUM SERBIA"

Uspostavljanjem privrednog portala Forum Serbia www.forumserbia.eu (ONLINE), srpska preduzeća imaju mogućnost da se na portalu registruju i na taj način promovišu svoje proizvode i usluge na italijanskom tržištu i pronalaze italijanske partnere za saradnju. Registracija je besplatna.

Portal predstavlja informativni i operativni instrument o poslovnom okruženju u Srbiji i ima za cilj da uspostavi jedinstvenu info tačku za italijanski sistem. 

Portal je nastao kao rezultat projekta "Jačanje bilateralne saradnje između Srbije i Italije kroz stalni forum", koji realizuju italijanske organizacije "Unioncamere", "Mondimpresa" i "Aries Trieste" i srpske institucije Privedna komora Srbije, Nacionalna agencija za regionalni razvoj i SIEPA. Glavni cilj Projekta je uspostavljanje privrednog portala i promotivne aktivnoste zarad uspostavljanja saradnje između italijanskih i srpskih preduzeća.

Uputstvo za registraciju privrednih subjekata u bazu na portalu "Forum Serbia"

Registracija se vrši na sledeći način:

Nakon otvaranja linka www.forumserbia.eu, klikom na polje Register sa desne strane, otvara se registracioni formular gde se vrši unos podataka o firmi, kao i podataka o zainteresovanosti za saradnju na italijanskom tržištu (u poljima predviđenim za te podatke).

Unos podataka se vrši na engleskom jeziku.

Poslednji korak u registraciji se vrši klikom na polje Save na dnu stranice.

Nakon što je registracija uspešno obavljena, na adresu elektronske pošte koja je navedena u registracionom formularu stiže elektronska potvrda o uspešnoj registraciji.

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 9.4.2012.

DRUGI SASTANAK II MREŽE KOJA SE BAVI UNAPREĐENJEM USLUGE JAVNOG ZDRAVLJA NA LOKALNOM NIVOU

U okviru projekta "Podrška lokalnim samoupravma u decentralizaciji društvenih delatnosti" održan je II sastanak II mreže koja se bavi unapređenjem usluge javnog zdravlja na lokalnom nivou. Sastanak je održan 3. aprila 2012 godine, u Aranđelovcu.

U uvodnom delu sastanka, skupu se obratio predsednik opštine Aranđelovac Vlada Gajić pri čemu je naglasio važnost u decentralizaciji društvenih delatnosti i značaj unapređenja usluge javnog zdravlja na lokalnom nivou.

Potom je Prof. dr Vesna Bejgović-Mikanović predstavila indikatore za potrebe praćenja kvaliteta pružene usluge u oblasti javnog zdravlja koji su usvojeni na Interministarskoj radnoj grupi u avgustu 2011. godine. Opštine i gradovi su izabrale 11 indikatora kao najvažnije za praćenje na lokalnom nivou u okviru pružanja usluga javnog zdravlja. U naredne dve nedelje opštine i gradovi mogu da daju dodatne komentare i sugestije na ovu listu indikatora.

Sledeći sastanak mreže biće održan u Kniću početkom juna, tačan datum i agenda biće pravovremeno dostavljeni.

Izvor: Vebsajt Stalne konferencije gradova i opština 5.4.2012.

NEMAČKA I ŠVAJCARSKA POTPISALE PORESKI SPORAZUM

Nemačka i Švajcarska potpisale su sporazum o bilateralnom izbegavanju plaćanja poreza, za koji se očekuje da će Nemačkoj 2013. doneti oko 10 milijardi evra.

Revidirani sporazum o oporezivanju tajnih ofšor računa, kojim su pooštreni uslovi za utajivače poreza, postignut je nakon što je vodeća nemačka opoziciona socijal-demokratska partija upozorila da će u Bundesratu blokirati originalni sporazum uz obrazloženje da je previše popustljiv.

U okviru novog sporazuma, Nemci, s gotovinom na računima švajcarskih banaka, plaćaće porez od 21 do 41 odsto, viši od prvobitno planiranog iznosa od 19 do 34 odsto, prenele su agencije.

Novi sporazum takođe omogućuje Nemcima s neprijavljenom imovinom u švajcarskim bankama da izbegnu kazne tako što će jednokratno platiti porez od 50 odsto, ukazalo je nemačko ministarstvo finansija.

On takođe daje nemačkim vlastima šire mogućnosti za zahtevanje informacija od Švajcarske o računima nemačkih državljana, ali samo onih koji su pod sumnjom.

Nemački državljani će od 1. januara 2013. morati da unapred obaveste švajcarske vlasti da žele da podignu novac sa računa u švajcarskim banakama, umesto od 31. maja, kako je ranije bilo dogovoreno, kako bi se sprečio egzodus na druge ofšor račune.

Prvobitni sporazum je morao da bude revidiran nakon što je gornji dom nemačkog parlamenta, koji predstavlja 16 nemačkih pokrajina, zatražio strože uslove za one koji izbegavaju plaćanje poreza. Procenjuje se da Nemci na računima u Švajcarskoj drže 150 milijardi švajcarskih franaka.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 5.4.2012.

POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE GRUZIJE O SARADNJI I UZAJAMNOJ POMOĆI U CARINSKIM PITANJIMA

U Beogradu je 4. aprila 2012. godine, potpisan Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

U ime Vlade Gruzije, Sporazum je potpisao Tornike Gordadze, zamenik ministra spoljnih poslova za evropske integracije, dok je u ime Vlade Srbije to učinio direktor Uprave carina Predrag Petronijević.

Navedeni sporazum o carinskoj saradnji predstavlja pravni okvir za razmenu podataka i njegova osnovna svrha je: uzajamno pružanje pomoći u sprečavanju i istrazi kršenja carinskih, deviznih i spoljnotrgovinskih propisa, pružanje pomoći u davanju obaveštenja koja se koriste u svrhe suzbijanja krijumčarenja, uzajamno usklađivanje carinskih sistema, usavršavanje carinske tehnike i rešavanje problema nastalih u primeni carinskih propisa, usklađivanje propisa i pojednostavljenje i ubrzanje carinskog postupka u robnom i putničkom prometu i dr.

Sporazumom je, takođe, definisan način dostavljanja i korišćenja informacija i dokumenata, njihova upotreba u eventualnim sudskim procesima, učešće eksperata u tim procesima, kao i zaštita ličnih podataka koji se mogu naći u razmenjenim informacijama.

Izvor: Vebsajt Uprave carina, 5.4.2012.

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU OBJAVIO PRIRUČNIK ZA PRONALAZAČE

Obaveštavamo sva zainteresovana lica da je verzija Priručnika za pronalazače na srpskom jeziku dostupna na našem sajtu. Priručnik predstavlja vodič kroz najvažnije etape pretvaranja pronalaska u komercijalni proizvod. Prateći pronalazača u čitavom procesu od ideje do konačnog proizvoda, ovaj vodič razmatra važne elemente procesa, među kojima su smanjenje rizika i kontrola troškova, sastavljanje biznis plana, smernice za postizanje dogovora sa eksternim stranama i razni drugi.

Priručnik za pronalazače pogledajte ovde: http://www.zis.gov.rs/приручник-за-проналазаче.493.html (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Zavoda za intelektualnu svojinu, 21.3.2012.

22.3.2012 GODINE POČINJE ISPLATA SOCIJALNIH DAVANJA ZA FEBRUAR

Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije saopštilo je da će isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za februar početi u četvrtak, 22. marta.

Istog dana počeće i isplata svih socijalnih davanja i to posebnih novčanih naknada, dodatka za pomoć i negu drugog lica, kao i naknada za izdržavanje lica na porodičnom smeštaju, dodaje se u saopštenju

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

RAZVOJNA BANKA KINE ZAINTERESOVANA ZA UČEŠĆE U INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA


Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić i predstavnici Razvojne banke Kine ocenili su da izuzetne političke veze Srbije i Kine i višedecenijsko prijateljstvo dva naroda mogu vrlo brzo biti krunisani velikim investicijama i direktnim ulaganjima u strateške razvojne projekte u Srbiji.

U saopštenju Ministarstva za infrastrukturu i energetiku navodi se da je Mrkonjić tokom sastanka sa delegacijom pomenute banke istakao da je Srbija počela realizaciju velikog broja projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

On je ocenio da postoje velike mogućnosti za saradnju srpske privrede i Razvojne banke Kine, i to kroz obezbeđivanje povoljnih kreditnih aranžmana za realizaciju projekata na Koridoru 11, izgradnju termo i hidrocentrala, kao i u oblasti železničkog i vodnog saobraćaja.

Ministar je naglasio da angažovanje pomenute kineske banke u Srbiji može da se odvija po modelu koji je uspostavljen sa Azerbejdžanom, koji će uskoro početi radove na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine, sa učešćem od 51 odsto.

Generalni direktor Sektora za planiranje Razvojne banke Kine Đang Džigang istakao je da je ta banka veoma zainteresovana za učešće u realizaciji mnogobrojnih razvojnih projekata u srpskoj infrastrukturi i energetici.

Savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić naglasio je da u Srbiji ima dosta mogućnosti za to da Razvojna banka Kine investira sredstva, pre svega, u izgradnju termobloka u Kostolcu, kao i u projekte u oblasti obnovljivih izvora energije i izgradnje malih, srednjih i velikih hidrocentrala.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U OKVIRU AKCIJE "VELIKO SPREMANJE SRBIJE"


Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata čiji su nosioci nevladine organizacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Idući u susret obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine i sprovođenju višegodišnjih aktivnosti koje Ministarstvo organizuje tim povodom, a u okviru projekta "Očistimo Srbiju",
Ministarstvo i ove godine nastavlja sa akcijama uređenja prostora pod sloganom "Veliko spremanje Srbije". I ove godine velika pažnja biće posvećena neposrednom aktivizmu građana i njihovih udruženja. U tom smislu Ministarstvo poziva nevladine organizacije da se priključe akciji, kroz realizaciju sopstvenih programa i projekata kako bi zajednički sproveli "Veliko spremanje Srbije", 09.06.2012.godine.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja sufinansiraće projekte koji su od javnog interesa i doprinose unapređenju stanja u oblasti zaštite životne sredine kroz sprovođenje akcije čišćenja i uređenja prostora (sanacije divljih smetlišta), kao i aktivnosti organizacije i koordinacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Krajnji rok za podnošenje prijava je: 05. april 2012. godine.

Detaljnije informacije mogu se dobiti na tel: 011/ 36-2222-1 i 011/36-2222-0.

Celokupan Tekst Konkursa, obrazac Prijave za sufinansiranje projekta i Uputstvo sa detaljnijim informacijama mogu se naći na internet stranici Ministarstva (www.ekoplan.gov.rs) (ONLINE).

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 21.3.2012.

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: MESTO PROMETA USLUGE ZASTUPANJA PRED SUDOM NA OSNOVU PUNOMOĆJA DATOG OD ČLANA PORODICE OKRIVLJENOG - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 12
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PROMETA KOJI VRŠI OBVEZNIK PDV - ČLAN KLASTERA KADA NAKNADU OSTVARUJE OD UDRUŽENJA (KLASTERA) - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 5
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PROMETA USLUGA ČUVANJA ZALIHA, ORGANIZOVANJA POSLOVA CARINJENJA, IZRADE MESEČNIH IZVEŠTAJA PRAVNOM LICU SA SEDIŠTEM U INOSTRANSTVU - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 5
Aktuelna sudska praksa:

 • Privredni apelacioni sud: NAKNADA TROŠKOVA PO AT I PDV - Zakon o parničnom postupku: član 150
 • Privredni apelacioni sud: PONAVLJANJE POSTUPKA - POSEBNO PUNOMOĆJE - Zakon o parničnom postupku: član 89
 • Privredni apelacioni sud: SLUŽBENA UPOTREBA JEZIKA NACIONALNE MANJINE U PARNIČNOM POSTUPKU - Zakon o parničnom postupku: član 6
 • Privredni apelacioni sud: UPOZORENJE NA ZAKONSKE POSLEDICE IZOSTANKA SA ROČIŠTA KAO OBAVEZNI DEO POZIVA NA ROČIŠTE - Zakon o parničnom postupku: član 108
 • Privredni apelacioni sud: UPUĆIVANJE PREDMETA U SUD OPŠTE NADLEŽNOSTI - Zakon o parničnom postupku: član 17
 • Vrhovni kasacioni sud: SPROVOĐENJE IZVRŠENJA U POSTUPCIMA KOJI SE ODNOSE NA NAPLATU NOVČANIH POTRAŽIVANJA IZ RADNOG ODNOSA UTVRĐENIH IZVRŠNIM ISPRAVAMA PROTIV DUŽNIKA, SUBJEKTA PRIVATIZACIJE U RESTRUKTURIRANJU - Ustav Republike Srbije: član 18
 • Evropski sud za ljudska prava: ODLUKA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA U PREDMETU PREDIĆ-JOKSIĆ LJILJANE PROTIV SRBIJE (predstavka br. 19424/07) - ODSUSTVO STATUSA ŽRTVE I PITANJE NEISTICANJA ZAHTEVA ZA NAKNADOM ŠTETE U USTAVNOJ ŽALBI - Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda: član 34
 • Sud Evropskih zajednica: PRESUDA SUDA EZ U PREDMETU KOMISIJA PROTIV ITALIJE (predmet C-305/09) - OBAVEZA SARADNJE U DOBROJ VERI DRŽAVE ČLANICE I EVROPSKE KOMISIJE U CILJU REŠAVANJA TEŠKOĆA NASTALIH PRI PRIMENI ODLUKE KOMISIJE O DRŽAVNOJ POMOĆI - Ugovor o funkcionisanju Evropske unije: član 108
 • Sud Evropskih zajednica: PRESUDA SUDA EZ U PREDMETU KRIVIČNI POSTUPAK PROTIV PRIVREDNOG DRUŠTVA KOLPINGUIS NIJMEGEN BV (predmet 80/86) - DIREKTIVA NE MOŽE DA IMA DEJSTVO NA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI LICA KOJA POSTUPAJU PROTIVNO NJENIM ODREDBAMA - Ugovor o funkcionisanju Evropske unije: član 288
 • Sud Evropskih zajednica: PRESUDA SUDA EZ U PREDMETU NEPROFITNO UDRUŽENJE INTER-INVAJORMENT VALONI PROTIV VALONSKE REGIJE (predmet 129/96) - OBAVEZA DRŽAVA ČLANICA DA SE TOKOM ROKA ZA SPROVOĐENJE DIREKTIVE UZDRŽE OD PREDUZIMANJA MERA KOJE BI MOGLE OZBILJNO DA UGROZE POSTIZANJE PROPISANOG CILJA DIREKTIVE - Ugovor o funkcionisanju Evropske unije: član 288
Likvidacije:

U periodu od 26. do 30. marta 2012. godine na web site-u Agencije za privredne registre objavljeni su oglasi o pokretanju postupka likvidacije za sledeće privredne subjekte:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

205349

KALUMET

Novi Sad - grad

30.03.2012

90

205325

MIDEX

Subotica

30.03.2012

90

205300

NIN ŠPED

Vladimirci

30.03.2012

90

205297

ROTEX AUTO

Beograd-Čukarica

30.03.2012

90

205294

AUTOSWISS

Niš - Palilula

30.03.2012

90

205288

MARX TRANS

Novi Sad - grad

30.03.2012

90

205284

LAV C.C

Valjevo

30.03.2012

90

205275

GOGI-ŠPED

Ub

30.03.2012

90

205269

ILOR

Subotica

30.03.2012

90

205266

AGROVOJVODINA-VRŠAC

Vršac

30.03.2012

90

205259

SINTELON DEKOR

Nova Varoš

30.03.2012

90

205252

PČINJA-PRODUKT

Trgovište

30.03.2012

90

205250

HMC INVEST

Novi Sad - grad

30.03.2012

90

205222

MIDNIGHT VIDEO

Beograd-Zemun

29.03.2012

90

205216

LAW & BUSINESS CONSULTING

Beograd-Savski Venac

29.03.2012

90

205219

ANAGARD OFFICE

Beograd (grad)

29.03.2012

90

205204

INFO PORTAL

Beograd-Palilula

29.03.2012

90

205197

GVOZDIĆ KOMPANI

Petrovac

29.03.2012

90

205194

PADEJSKI

Beograd-Palilula

29.03.2012

90

205192

JAS-FARM

Novi Pazar

29.03.2012

90

205183

JING JIAN

Novi Pazar

29.03.2012

90

205180

BARBI

Kraljevo

29.03.2012

90

205176

BULDOG

Niš - Mediana

29.03.2012

90

205171

GRADSKO PROLEĆE

Loznica

29.03.2012

90

205165

PROXY COOL

Niš (grad)

29.03.2012

90

205149

CRNI VIR

Novi Sad - grad

29.03.2012

120

205135

PINK DIGITAL SYSTEM

Beograd-Zemun

29.03.2012

90

205123

MONTING-GRUP

Beograd-Savski Venac

29.03.2012

90

205126

MAROMAS SERBIAN

Beograd-Čukarica

29.03.2012

90

205093

CVAJA

Novi Sad - grad

28.03.2012

90

205090

NS HIDROTERMA

Novi Sad - grad

28.03.2012

90

205082

MAH 2+

Stara Pazova

28.03.2012

90

205076

GORNJI RESAVAC

Požarevac

28.03.2012

90

205067

DENTA LAND

Kruševac

28.03.2012

120

205061

IKS-FORHAND

Subotica

28.03.2012

120

205044

STRYDER

Beograd-Stari Grad

28.03.2012

120

205046

MITAR TOURIST

Ivanjica

28.03.2012

90

205033

SMART BET

Pančevo

28.03.2012

120

205031

FRONTERA

Bela Crkva

28.03.2012

90

205023

CITEL

Beograd-Voždovac

28.03.2012

90

205020

KARAT-ŠPED

Beograd-Vračar

28.03.2012

120

205017

BONEX PROFESIONAL

Beograd-Zvezdara

28.03.2012

90

204991

GLIŠOVIĆ SMN

Gornji Milanovac

28.03.2012

120

204985

POLJODELATNOST

Novi Sad - grad

28.03.2012

120

204978

DANE

Kraljevo

27.03.2012

90

204970

IMAK

Beograd-Zvezdara

27.03.2012

90

204953

EKO ZLATAR VAROŠ

Beograd (grad)

27.03.2012

90

204945

SIDRAG

Novi Sad - grad

27.03.2012

90

204940

INFO-STRANE

Novi Sad - grad

27.03.2012

90

204938

MULTIMEDIA CONCERTS

Beograd-Palilula

27.03.2012

90

204934

DANIKO

Ćuprija

27.03.2012

120

204929

JEZERO SIGET

Zrenjanin

27.03.2012

120

204926

EURO MEAT

Pančevo

27.03.2012

120

204917

LANGHTON INVESTMENTS

Novi Sad - grad

27.03.2012

120

204911

SOFTECH SEE

Beograd-Stari Grad

27.03.2012

90

204892

AGROSIMEX

Zrenjanin

27.03.2012

120

204895

CORONA

Beograd-Savski Venac

27.03.2012

90

204875

ENTUZIJAZAM

Beograd-Voždovac

26.03.2012

90

204872

SNOW IMPEX

Beograd-Vračar

26.03.2012

90

204867

ZAGRAĐE

Smederevo

26.03.2012

90

204864

MAVINETA

Kraljevo

26.03.2012

90

204890

 

Velika Plana

26.03.2012

90

204849

BEOPROJEKT INŽENJERING VVG

Beograd (grad)

26.03.2012

90

204843

ADI TOLS

Pančevo

26.03.2012

90

204836

DUNIT

Niš - Mediana

26.03.2012

90

204830

PLUS DEXIN FILM

Beograd-Čukarica

26.03.2012

120

204827

LIMITED VISOKOGRADNJA

Jagodina

26.03.2012

90

204824

JEZAVA

Smederevo

26.03.2012

120

204815

A & D INSTITUT

Beograd-Voždovac

26.03.2012

120

204802

JUGOPROMET

Ćuprija

26.03.2012

90

204799

DOM-LESNA

Beograd-Palilula

26.03.2012

120

204796

PINGIĆ

Smederevo

26.03.2012

90

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 2.4.2012.

Stečajevi:

Stečajevi:

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).

MAILING LISTA

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o aktivnostima i novostima kompanije Paragraf prijavite se na našu mailing listu.

Vaš e-mail neće biti upotrebljen u druge svrhe osim u svrhu obaveštavanja o aktivnostima kompanije Paragraf.


Email:


OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

Časopise:

Priručnike:

Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.