Aktuelne vesti na dan 12. mart 2012

 


PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:


PrelistavajuĆi dnevne novine:Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na http://paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 38 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 40 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 15 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 15 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 17 OD 7.03. 2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

 • PREDMET NADZORA POKRAJINSKOG OMBUDSMANA
 • ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

  PARAGRAF E-PRESS:
  ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

  BUDŽETSKI INSTRUKTOR:
  ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

  PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:
  ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

  CARINSKI INSTRUKTOR:
  ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

  INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:
  SEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANA 9. MARTA 2012. GODINE

  Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović izrazio je danas očekivanje da će naredne nedelje biti zaokružen sistem subvencionisanja poljoprivrede za 2012. godinu.

  Petrović je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice Vlade, naveo da su u toku konsultacije koje bi trebalo da budu završene sledeće sedmice, a u okviru kojih će biti utvrđeni precizni iznosi kako bi moglo da se izađe sa merama subvencionisanja.

  Očigledno je da se pokazuje neophodnost što preciznijeg usmeravanja novca i moje je uverenje da je subvencionisanje po proizvedenim količinama efikasnije, bolje i korisnije za same zemljoradnike nego dosadašnje subvencionisanje po jedinici površine, istakao je ministar.

  On je saopštio da uslov za dobijanje subvencija neće biti plaćeni doprinosi za PIO fond, uz napomenu da su poljoprivrednici u prethodnom periodu i sami shvatili da plaćanjem tih doprinosa obezbeđuju penzije u budućnosti pa tom obavezom nije potrebno uslovljavati dobijanje državnih subvencija za poljoprivredu.

  Petrović je potvrdio i da će Vlada Srbije izaći sa merama za dobijanje povoljnih kredita za nabavku opreme za navodnjavanje.

  Planirane su i velike investicije za navodnjavanje u Srbiji, pri čemu nabavka opreme košta od tri do četiri milijarde evra, naglasio je ministar.

  Prema njegovim rečima, postoji mogućnost i da strani investitori ulažu u Srbiji u izgradnju fabrika koje bi proizvodile opremu za navodnjavanje.

  Direktor Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović naveo je da je Vlada Srbije danas usvojila Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o policijskoj saradnji između Srbije i Makedonije.

  Srbija i Makedonija potpisale su Konvenciju o policijskoj saradnji i ovaj sporazum će doprineti uspostavljanju uspešne saradnje između dve zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala, istakao je Mihajlović.

  On je napomenuo da Srbija inicira uspostavljanje regionalnog sistema saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

  Vlada Srbije je, kako je naveo, usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Makedonije o socijalnoj sigurnosti, kao i Strategiju zaštite od požara.

  Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.3.2012.

  U VLADI SRBIJE PREDSTAVLJEN JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK • Ovaj spisak je najažurnija baza podataka i ukoliko se integriše s matičnim knjigama građana, biće formiran jedinstveni registar građana •

  U Vladi Srbije danas je predstavljen Jedinstven birački spisak za koji je ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao da će biti baza podataka za izbore koji se očekuju u maju.

  Marković je na prezentaciji biračkog spiska rekao da će sledeći izbori biti održani na osnovu podataka iz Jedinstvenog biračkog spiska kao osnovne baze podataka. On je ukazao da je proces izrade tog spiska bio težak i dug posao u kome je učestvovao konzorcijum.

  "Za ovaj jedinstveni birački spisak nema prepreka u budućnosti. To je najsavremeniji oblik biračkog spiska koji u ovom momentu postoji u zemljama na koje se ugledamo", poručio je ministar.

  U Izradi jedinstvenog biračkog spiska učestvovali su Telekom "Srbija", Privredna komora Srbije, Kompanija "Komtrejd" i CeSid.

  Predsednik kompanije "Komtrejd" Veselin Jevrosimović rekao je da je Jedinstven birački spisak najažurnija baza podataka i da će, ukoliko se integriše s matičnim knjigama građana, formirati jedinstveni registar građana, dok je programski direktor CeSida Đorđe Vuković ocenio da sistem može da se unapređuje i da će u perspektivi biti omogućeno i glasanje van biračkih mesta.

  Kako je rečeno, prvi put posle uvođenja višestranačja Srbija će imati jedinstveni birački spisak.

  Izvor: RTV, Tanjug, 9.3.2012.

  ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Kuća ljudskih prava apeluje na Narodnu skupštinu i druge donosioce odluka da što pre stave na dnevni red izmene Zakona

  Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije skreće pažnju Narodnoj skupštini Srbije i drugim donosiocima odluka da je nedopustivo da se pitanje izmene Zakona o Zaštitniku građana i izbor Zaštitnika građana još uvek ne nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine.

  Odlaganje rasprave i najave da će o pitanju izmena ovog zakona, kao i o izboru Zaštitnika građana odlučivati naredni saziv skupštine dovelo bi ovu nezavisnu instituciju u VD stanje i na taj način ozbiljno ugrozilo njen uspešan rad na zaštiti ljudskih prava i ograničilo efekte započetih procesa uređenja oblasti ljudskih prava.

  Neodgovornim ponašanjem i odugovlačenjem postupku izbora, može biti ugrožen i nedavno dobijen A status koji je instituciji Zaštitnika građana dodelio Međunarodni koordinacioni komitet nacionalnih institucija za ljudska prava koji deluje pod okriljem Ujedinjenih nacija. Status A Ombudsmana je istovremeno i ocena dodeljena državi Srbiji za dosadašnje rezultate na zakonskoj regulaciji ljudskih i manjinskih prava u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

  Od nadležnih očekujemo da uvide značaj očuvanja ugleda nezavisnih institucija koje su u Srbiji počele nastajati nakon petooktobarskih promena i da se u najkraćem roku pred narodnim poslanicima, u ovom sazivu Skupštine, nađe predlog izmena zakona, kao i da se pokrene postupak izbora Zaštitnika građana.

  Kuća ljudskih prava i demokratije:

  Građanske inicijative
  Beogradski centar za ljudska prava
  Komitet pravnika za ljudska prava Yukom
  Helsinški komitete za ljudska prava u Srbiji
  Centar za praktičnu politiku

  Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 9.3.2012.

  ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU: Povodom oglašavanja elektronskih servisa - FX platformi za trgovanje, Narodna banka Srbije skreće pažnju da je trgovanje devizama s drugim pravnim licem koje nije banka zakonom zabranjeno i kažnjivo

  Povodom oglašavanja elektronskih servisa - FX platformi za trgovanje, Narodna banka Srbije još jednom skreće pažnju da, prema Zakonu o deviznom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006 i 31/2011 - prim. red), domaća pravna lica i građani Srbije devize mogu kupovati samo od banaka i prodavati ih samo bankama, dok se kupoprodaja efektivnog novca može slobodno obavljati u bankama i ovlašćenim menjačnicama. Prema tome, trgovanje devizama s drugim pravnim licem koje nije banka je zakonom zabranjeno i kažnjivo.
  Pored toga, prema Odluci o obavljanju poslova s finansijskim derivatima ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011 - prim. red), rezidenti (domaća pravna lica i građani) mogu obavljati poslove s finansijskim derivatima s deviznim plaćanjem isključivo preko banke i uz ispunjenje drugih uslova iz te odluke. Međutim, uočeno je da se pojedini elektronski servisi oglašavaju kao multilateralne trgovačke platforme iako to nisu, niti se na tim platformama trguje finansijskim derivatima koji su standardizovani.

  Ističemo i da su ulaganjem svojih sredstava preko elektronskih servisa građani i pravna lica izloženi višestrukim rizicima. Pored toga što su za uspešna ulaganja na deviznom tržištu potrebni znanje i iskustvo koji se stiču godinama i što njihovo odsustvo u vrlo kratkom roku može dovesti do znatnog ili potpunog gubitka uloženih sredstava, trgovina preko FX platformi se vrlo često zasniva na poslovanju s licima u inostranstvu nad kojima Narodna banka Srbije nema bilo kakvu kontrolu. Isto tako, usluge "trgovine" koje oglašavaju pojedini elektronski servisi obično se svode zapravo na klađenje - nema prenosa vlasništva, što građane koji učestvuju u trgovini izlaže dodatnom riziku da organizatori platforme, po pravilu nerezidenti, ne ispune svoje obaveze.

  Narodna banka Srbije na ovaj način želi da građanima ponovo skrene pažnju da prilikom ulaganja sredstava na finansijskim tržištima, pored obećavanih visokih prinosa, koji po pravilu sa sobom nose visoke rizike gubitaka, treba da sagledaju i druge rizike koje ta ulaganja nose.

  Kabinet guvernera
  Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 9.3.2012.

  ZAKON O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Republička agencija za elektronske komunikacije poslala operatorima elektronskih komunikacionih usluga obaveštenje da godišnji izveštaj za 2012. godinu (finansijski i tehnički deo), podatke o parametrima kvaliteta i podatke od značaja za obračun naknada za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija dostave Agenciji najkasnije do 15. marta 2012. godine

  Dana 09. januara 2012. godine, Republička agencije za elektronske komunikacije poslala je operatorima elektronskih komunikacionih usluga zahtev za dostavljanje izveštaja i podataka. Zahtev je poslat u pisanoj formi i istog dana objavljen i na Internet strani Agencije.
  Operatori su u obavezi da Agenciji dostave sledeće izveštaje i podatke:

  1. Godišnji izveštaj za 2011. godinu (finansijski i tehnički deo)

  Agencija prikuplja godišnje izveštaje u skladu sa svojim nadležnostima definisanim Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010 - prim. red), a imajući u vidu i obavezu dostavljanja podataka Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU), prema "ITU Handbook for the Collection of Administrative Data on Telecommunications/ICT".

  Precizno popunjeni godišnji izveštaji u elektronskoj formi treba da budu dostavljeni na mejl adresu godisnji.izvestaj@ratel.rs, a potpisani i overeni izveštaji u štampanoj formi na adresu Agencije, najkasnije do 15. marta 2012. godine.

  Takođe je potrebno da operatori dostave i kompletan finansijski izveštaj za 2011. godinu, overen od strane Agencije za privredne registre (čim bude dostupan).

  Obrasci izveštaja, uputstvo za njihovo popunjavanje i priručnik Međunarodne unije za telekomunikacije dostupni su na Internet stranici Agencije.

  2. Podatke o parametrima kvaliteta

  Operatori su dužni da najmanje jednom godišnje izvrše proveru kvaliteta pruženih usluga, kao i da podatke o rezultatima tih merenja dostave Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije na odgovarajućim obrascima, koji su za svaku elektronsku komunikacionu uslugu propisani u članovima 8. i 11. Pravilnika o parametrima kvaliteta javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga i sprovođenju kontrole obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija ("Sl. glasnik RS", br. 73/2011).

  Izveštaji o parametrima kvaliteta u elektronskoj formi treba da budu dostavljeni na mejl adresu kvalitet@ratel.rs ili poštom na CD-u, a u štampanoj formi na adresu Agencije, najkasnije do 15. marta 2012. godine.

  Obrasci izveštaja i uputstvo za njihovo popunjavanje dostupni su na Internet stranici Agencije.

  3. Podatke od značaja za obračun naknada za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija

  Utvrđivanje visine naknade za obavljanje delatnosti vrši se u skladu sa nadležnostima koje Agencija ima na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS" broj 44/10) i Pravilnika o visini naknada za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija ("Službeni glasnik Republike Srbije" broj 93/10).

  Upitnik popunjen podacima neophodnim za utvrđivanje visine naknade za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija se u elektronskoj formi dostavlja na mejl adresu obracun.naknada@ratel.rs, a u štampanoj formi, potpisan i overen od strane ovlašćenih lica, na adresu Agencije, najkasnije do 15. marta 2012. godine.

  Obrasci upitnika i uputstvo za njihovo popunjavanje dostupni su na Internet stranici Agencije, na sledećoj adresi http://ratel.rs/uputstva_i_obrasci/naknade_za_obavljanje_delatnosti_elektronskih_komunikacija.553.html (ONLINE).

  Nedostavljanje traženih podataka u propisanom roku predstavlja prekršaj saglasno članu 139. stav 1. tačka1) Zakona o elektronskim komunikacijama, a u vezi sa članom 41. Zakona.
  Adresa Agencije: Republička agencija za elektronske komunikacije, Višnjićeva 8, 11000 Beograd

  Izvor: Vebsajt Republičke agencije za elektronske komunikacije, 9.3.2012.

  PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O BLIŽIM USLOVIMA ZA DRŽANJE OPASNE HEMIKALIJE U PRODAJNOM PROSTORU I NAČINU OBELEŽAVANJA TOG PROSTORA: Za prodavnice sa površinom manjom od 100 m2, obavezan je format A4, a one preko 100 m2 format A3 Obaveštenja o elementima obeležavanja na osnovu klasifikacije hemikalija (Obrazac 1) i Obaveštenja Agencije za hemikalije o načinu postupanja sa opasnim hemikalijama namenjeno potrošačima (Obrazac 2)

  U "Službenom glasniku RS", broj 16/12 od 7. marta 2012. godine objavljen je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o bližim uslovima za držanje opasne hemikalije u prodajnom prostoru i načinu obeležavanja tog prostora ("Sl. glasnik RS", br. 16/2012 - prim. red), a koji stupa na snagu 15. marta 2012. godine.

  Izmene koje donosi ovaj pravilnik odnose se na promene u izgledu i formatu:

  - Obaveštenja Agencije za hemikalije o elementima obeležavanja na osnovu klasifikacije hemikalija (Obrazac 1) i
  - Obaveštenja Agencije za hemikalije o načinu postupanja sa opasnim hemikalijama namenjeno potrošačima (Obrazac 2).

  Novina koju donosi ovaj pravilnik je da format gore navedenih obaveštenja (koja treba da budu odštampana u koloru i postavljena u prodajnom prostoru) zavisi od površine prodajnog prostora. Za prodavnice sa površinom manjom od 100 m2, obavezan je format A4, a one preko 100 m2 format A3 obaveštenja.

  Izvor: Vebsajt Agencije za hemikalije, 9.3.2012.

  NOVA UREDBA O PODSTICANJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE PUTEM KREDITNE PODRŠKE KROZ SUBVENCIONISANJE DELA KAMATE U 2012. GODINI: Za sprovođenje Uredbe obezbeđeno je 400.000.000 dinara iz agrarnog budžeta za 2012. godinu a zahtevi za odobrenje kredita se podnose banci do 1. novembra ove godine

  Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate u 2012. godini.

  Pomenuta uredba usvojena je na predlog resornog ministarstva i odnosi se na programe investicionih ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, kao i na programe investicionih ulaganja u poljoprivredne objekte u cilju razvoja tržišta kredita i obezbeđivanja povoljnijih uslova njihovog korišćenja.

  Ova mera doprineće unapređivanju konkurentnosti i razvoju poljoprivrede, a za njeno sprovođenje obezbeđeno je 400.000.000 dinara iz agrarnog budžeta za 2012. godinu.

  Pravo na kreditnu podršku imaju fizičko lice-nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i preduzetnik i pravno lice koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, a zahtevi za odobrenje kredita se podnose banci do 1. novembra ove godine.

  Ugovor o kreditu se zaključuje pod uslovima da rok otplate bude najviše tri godine i da korisnik kredita plaća fiksnu efektivnu kamatnu stopu od šest odsto na godišnjem nivou u periodu otplate kredita.

  Ako je korisnik kredita fizičko lice i preduzetnik, ukupno odobreni iznos kredita je do 5.000.000 dinara, a ukoliko je korisnik zemljoradnička zadruga, ukupno odobreni iznos kredita može biti do 15.000.000 dinara.

  U slučaju da zemljoradnička zadruga koristi kredit za razvoj stočarstva, odobreni iznos može se povećati do 50.000.000 dinara, a ako je korisnik kredita pravno lice, ukupno odobreni iznos kredita je do 5.000.000 dinara.

  Ako se utvrdi da kredit nije namenski iskorišćen, ili je delimično namenski iskorišćen, proglašava se dospelim tako što se celokupna glavnica, pripadajuća redovna kamata i zatezna kamata naplaćuju od korisnika, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.3.2012.

  NOVA UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA IZVOĐENJA RADOVA NA ZAŠTITI, UREĐENJU I KORIŠĆENJU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA ZA 2012. GODINU RADI USPEŠNIJEG SPROVOĐENJA ZEMLJIŠNE POLITIKE: Iz agrarnog budžeta za 2012. godinu za sprovođenje ove mere izdvojeno je 1.849.336.869 dinara

  Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada usvojila Uredbu o utvrđivanju programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2012. godinu radi uspešnijeg sprovođenja zemljišne politike.

  Iz agrarnog budžeta za 2012. godinu za sprovođenje ove mere izdvojeno je 1.849.336.869 dinara.

  Ova mera podrazumeva nova investiciona ulaganja, završetak započetih, nezavršenih ili isplatu dela neisplaćenih radova iz 2010. i 2011. godine i to za uređenje poljske putne mreže, izgradnju i modernizaciju sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje, za privođenje kulturi poljoprivrednog zemljišta, poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta i kontrolu plodnosti, za protivgradnu zaštitu, identifikaciju i obeležavanje poljoprivrednog zemljšta u državnoj svojini i za projekte.

  Pomenuta sredstva biće upotrebljena i za isplatu neisplaćenog dela podsticajnih sredstava za dato obradivo poljoprivredno zemljište staračkih domaćinstava (fizičkim licima) u 2005, 2006, 2007, 2008, 2009. i 2010. godini.

  Korisnici podsticajnih sredstava za finansiranje izvođenja radova na rehabilitaciji, revitalizaciji, rekonstrukciji, modernizaciji i izgradnji sistema za navodnjavanje su javna vodoprivredna preduzeća.

  Pravo na korišćenje ovih podsticajnih sredstava korisnici ostvaruju nakon dostavljanja dokumentacije (elaborata ili izvoda iz tehničkog rešenja), dok se korišćenje podsticajnih sredstava ostvaruje nakon sprovođenja postupka javne nabavke za izvođenje radova i kupovinu opreme za navodnjavanje.

  Ova uredba stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

  Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.3.2012.

  NOVA UREDBA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE DIZEL GORIVA ZA PROLEĆNE RADOVE U POLJOPRIVREDI U 2012. GODINI: Pravo na regresiranje dizel goriva ima fizičko lice, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisanog u Registar poljoprivrednih gazdinstava koje je u aktivnom status • Zahtev za ostvarivanje prava podnosi se Upravi za trezor ili preko asistenta savetodavca od 13. marta do 9. aprila preko obrasca- Zahtev za regresiranje dizel goriva •

  Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada usvojila Uredbu o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje dizel goriva za prolećne radove u poljoprivredi u 2012. godini u optimalnim agrotehničkim rokovima.

  U saopštenju se navodi da će to doprineti sprečavanju štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu proizvodnje osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

  Ministarstvo je obezbedilo 4,8 milijardi dinara kako bi omogućilo poljoprivrednicima nabavku goriva po subvencionisanim cenama.

  Pravo na regresiranje dizel goriva ima fizičko lice, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisanog u Registar poljoprivrednih gazdinstava koje je u aktivnom statusu.
  Zahtev za ostvarivanje prava za regresiranje dizel goriva podnosi se Upravi za trezor Ministarstva finansija ili preko asistenta savetodavca od 13. marta do 9. aprila preko obrasca- Zahtev za regresiranje dizel goriva.

  Prodaju dizel goriva obavljaće ovlašćeni distributer, a bonovi u vrednosti od 60 dinara po litru izdavaće se sa rokom važenja do 15. aprila 2012. godine.

  Fizičko lice može podneti zahtev na osnovu ove uredbe samo jedanput, a sredstva za regresiranje se ne odnose na pašnjake, ribnjake, bare i drugo neplodno zemljište.

  Zavisno od biljne kulture po hektaru obradivog zemljišta, količina goriva za proizvodnju žitarica iznosi do 40 litara, industrijskog bilja do 40 litara, krmnog bilja do 30 litara, povrća do 75 litara, voća i grožđa do 100 litara, aromatičnog i lekovitog bilja do 50 litara i sadnog materijala do 100 litara.

  Novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstava ako ne obavi prolećne radove za kulture na površinama navedenim u Registru u skladu sa podnetim zahtevom.

  Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.3.2012.

  UPUTSTVO O OBAVEZI I NAČINU PRIKUPLJANJA, OBRADE I DOSTAVLJANJA PODATAKA O STANJU I STRUKTURI PLASMANA, POTRAŽIVANJA I OBAVEZA BANAKA: • Narodna banka Srbije obaveštava banke da sve dok NBS ne objavi ažuran i tačan spisak javnih preduzeća na svojoj internet stranici za izradu obrasca USSPO koriste spisak javnih preduzeća za januar 2012. godine •

  U skladu s tačkom 3. stav 3. Uputstva o obavezi i načinu prikupljanja, obrade i dostavljanja podataka o stanju i strukturi plasmana, potraživanja i obaveza banaka ("Sl. glasnik RS", br. 62/2010 i 89/2011 - prim. red) za potrebe popunjavanja obrasca USSPO, Narodna banka Srbije na svojoj internet stranici objavljuje spisak javnih preduzeća, koji redovno ažurira.
  S obzirom na to da za podatke o javnim preduzećima za mesec februar 2012. godine koje Narodna banka Srbije poseduje nije potvrđeno da su tačni i potpuni - obaveštavaju se banke da sve dok Narodna banka Srbije ne objavi ažuran i tačan spisak javnih preduzeća na svojoj internet stranici za izradu obrasca USSPO koriste spisak javnih preduzeća za januar 2012. godine.

  Računovodstvo i finansije
  Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 9.3.2012.

  OPŠTE OBAVEZUJUĆE UPUTSTVO O PONAŠANJU ELEKTRONSKIH MEDIJA U PREDIZBORNOJ KAMPANJI: Izborna lista, odnosno kandidat, na televiziji ili radiju moći će da zakupe najviše po pet minuta dnevno, a emiteri će u jednom danu moći da emituju maksimalno 90 minuta plaćenog predizbornog programa i to isključivo van udarnih termina • Novina je i to da emiter nije dužan da emituje predizborni plaćeni program, ali ukoliko se za to odluči, mora svim izbornim listama, odnosno kandidatima, obezbediti jednake programske, tehničke i finansijske uslove •

  Izborna lista, odnosno kandidat, na televiziji ili radiju moći će da zakupe najviše po pet minuta dnevno, a emiteri će u jednom danu moći da emituju maksimalno 90 minuta plaćenog predizbornog programa i to isključivo van udarnih termina, propisala je Republička radio-difuzna agencija.

  "Reč je o pravilima koja važe za kampanje u okviru lokalnih, parlamentalnih i predsedničkih izbora, kao i izbora za nacionalne savete manjina, a cilj im je da obezbede ravnomernu zastupljenost svih stranaka", rekao je danas na konferenciji za novinare član Saveta RRA Goran Peković.

  Kvote, ukoliko predsednički izbori budu raspisani istovremeno kad i lokalni, neće se menjati, a Opštim obavezujućim uputstvom radio i televizijskim stanicama u predizbornoj kampanji definisano je da plaćeni termini mogu da se emituju bez prekida najviše trideset minuta.

  Televizije termine strankama ne mogu ustupiti u periodu od 6 do 9 i od 19 do 23 časova, a radio stanice od 6 do 9 i 15 do 19 časova, a emiteri moraju voditi računa o jednakoj zastupljenosti izbornih lista, odnosno predsedničkih kandidata.

  Novina je i to da emiter nije dužan da emituje predizborni plaćeni program, ali ukoliko se za to odluči, mora svim izbornim listama, odnosno kandidatima, obezbediti jednake programske, tehničke i finansijske uslove.

  Emiter je dužan da u svojoj programskoj šemi unapred odredi termine za plaćeni predizborni program, koje tokom kampanje neće mogu proizvoljno da menja, a termin stranke koja nije zainteresovana ne može ustupiti drugoj.

  "Jednom u toku kampanje izborna lista se može opredeliti za prilog od 30 minuta, ali u danu kada se ona emituje, neće imati pravo na petominutni prilog", naveo je Peković i ukazao da stranački programi koji se emituju u zakupljenim terminima moraju biti označeni kao "plaćeni predizborni termin".

  Javni servisi i to ne samo RTS i RTV već i emiteri čiji je osnivač lokalna samouprava nemaju pravo da iznajmljuju termine strankama, a prema njegovim rečima, stranački funkcioneri, koji su na izbornim listama, u toku kampanje neće moći da učestvuju u zabavnim programima.

  On je napomenuo da dužina trajanja informativnih emisija u kojima gostuju predstavnici izbornih lista nije ograničena i da je stvar uređivačke politike medija, ali da moraju biti označene kao "predizborni program".

  Međutim, kako je podvukao, izveštaji o aktivnostima predsedničkih ili kandidata sa izbornih lista moraju biti zasnovani na načelima objektivnosti, ravnomernosti i zaštite javnog interesa.

  Peković je naveo da javni servisi reklame političkih stranaka mogu emitovati u trajanju do šest minuta po satu, a komercijalni emiteri u trajanju do 12 minuta, dok se istraživanja javnog mnjenja mogu objavljivati uz uslov da se imenije naručilac i ne u udarnim terminima informativnih emisija.

  Izborna propaganda i objavljivanje procene rezultata izbora preko radio i TV stanica zabranjeni su 48 sati pre dana održavanja izbora pa sve do zatvaranja biračkih mesta.

  Emitovanje predizbornih plaćenih termina, predizbornih programa i stranačkih reklama biće predmet analize RRA, koja je za tu namenu pripremila poseban softver, kojim će biti utvrđeno da li su televizije ispoštovale uputsta i svim partijama dala jednak prostor.

  Savet RRA će u toku kampanje biti u stalnom zasedanju i postupci protiv emitera koji budu kršili propisana pravila biće brži od redovnih i trajaće od nekoliko sati do nekoliko dana.

  Izricaće im se opomene i javna upozorenja, odnosno oduzimati dozvola do 30 dana ili trajno, a RRA će, kako je podvukao Peković, sankcionisati svaki prestup koji bi mogao da ugrozi demokratičnost predizborne kampanje.

  Izvor: Tanjug, 9.3.2012.

  STRATEGIJA ZA UNAPREĐENJE EKONOMSKOG POLOŽAJA ŽENA U VOJVODINI OD 2012. DO 2016. GODINE: Na okruglom stolu o životu žena u malim mestima koji je održan u Novom Sadu najavljeno donošenje Strategije

  Potrebne su mere države da bi se popravio veoma težak položaj žena na selu, rečeno je danas na okruglom stolu u Novom Sadu o životu žena u malim mestima.

  Zamenica vojvođanskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov rekla da su najveći problemi sela velika nezaposlenost, odlazak mladih, potpuno odsustvo društvenog života i nedostatak zdravstvene zaštite što najviše pogađa žene "zbog čega život na selu postaje nepodnošljiv".

  "Žene na selu često ne vide način kako da se društveno angažuju, jer slove za građanke drugog reda i skoro niko na njih ne obraća pažnju. Uglavnom se bave humanitarnim radom i očuvanjem tradicije, ali za to nemaju adekvatan prostor i finansijsku podršku", rekla je zamenica ombudsmana.

  Prema njenim rečima, država bi morala da donese mere koje će stimulisati učešće seoskih žena u svim aktivnostima zajednice, kao i mere za opstanak sela kako ne bi ostala bez stanovnika.

  Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević je rekla da je Srbija veoma dugo u procesu tranzicije, zbog čega su se brzi i kratki potezi države pretvorili u dugotrajne postupke, u kojima su najveće žrtve upravo žene.

  "Mnogo je grupacija žena koje su posebno ugrožene, a među njima se izdvajaju mlade žene koje traže posao, a poslodavci im uslovljavaju planiranje trudnoće, zatim žene srednjih godina koje su ostale bez posla i teško nalaze novi, i žene na selu koje su višestruko diskriminisane", rekla je Sedlarević.

  Prema njenim rečima, seoske žene u Srbiji, iako žive u 21. veku, veoma retko se obrazuju više od osnovne ili srednje škole, a to bi trebalo da država sistemski organizuje.

  Direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački je rekla da 75 odsto seoskih žena nije pohađalo nikakvu obuku po završetku redovnog obrazovanja, iako više od polovine kaže da su im potrebni dodatna obuka i udruživanje.

  Prema njenim rečima, samo 46 odsto seoskih žena je formalno zaposleno, od čega 11 odsto u svojoj ili porodičnoj firmi. Skoro 80 odsto nema automobil, 61 odsto nisu vlasnice kuća, a samo 20 odsto ima neku imovinu.

  "Iz generacije u generaciju se smanjuje broj žena koje se bave poljoprivredom što govori da od toga u prošlosti nisu imale koristi. To je potpuno suprotno od ambijenta u kojem žive, i to bi trebalo promeniti", ocenila je Šijački.

  Pomoćnica pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Anita Beretić je najavila da se priprema Strategija za unapređenje ekonomskog položaja žena u Vojvodini od 2012. do 2016. godine.

  Izvor: RTV, 9.3.2012.

  DOKUMENT SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE "ZDRAVLJE 2020" BITI USVOJEN U NAREDNIM MESECIMA • Cilj ovog dokumenta da se unapredi zdravlje i dobrobit stanovništva smanjenjem nejednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti i obezbedi održivost zdravstvenog sistema •

  Javno slušanje na temu: Politika evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije "Zdravlje 2020" - zdravlje u svim politikama i Srbija, u organizaciji Odbora za zdravlje i porodicu, održano je danas u Domu Narodne skupštine.

  Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr Paja Momčilov otvarajući javno slušanje naveo je da će dokument SZO "Zdravlje 2020" biti usvojen u narednim mesecima i da će obeležiti zdravstvenu politiku evropskog regiona u navedenom periodu. Bitno je da u Srbiji razgovaramo o ovom dokumentu i da mobilišemo društvenu javnost da spremno dočeka njegovo donošenje i uspešno primeni zacrtane ciljeve, naglasio je dr Momčilov.

  Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju dr Dorit Nican Kaluski prisutnima je predstavila osnovne postavke nove zdravstvene politike evropskog regiona SZO "Zdravlje 2020". Dr Kaluski je navela da je cilj ovog dokumenta da se unapredi zdravlje i dobrobit stanovništva smanjenjem nejednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti i obezbedi održivost zdravstvenog sistema u čijem se sedištu nalazi čovek. Dr Kaluski je predstavila i prioritete nove zdravstvene politike evropskog regiona.

  Ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković pozdravio je ideju usvajanja dokumenta SZO "Zdravlje 2020", koji podrazumeva brigu za zdravlje kroz sve politike u državi, jer bez sveobuhvatnog pristupa Vlade i celog društva nema adekvatnog odgovora u rešavanju izazova koji se nalaze pred zdravstvenim sistemom. Bitno je i uskladiti ciljeve i mere na nacionalnom nivou sa evropskim strategijama, naglasio je ministar Stanković.

  Zamenik predsednika Odbora za zdravlje i porodicu dr Simo Vuković ocenio je da vrednost ovog dokumenta leži u strateškom intersektorskom pristupu i dobro postavljenim ciljevima, a da je na Odboru da učini dalje korake u jačanju svoje kontrolne uloge u vođenju zdravstvenih politika, kao i dalje razvijanje predstavničke uloge kroz komunikaciju sa građanima, civilnim sektorom i akademskom zajednicom. Takođe, usvajanje novih sistemskih zakona iz oblasti zdravstva, kontrola njihovog sprovođenja, kao i ocena efekata zdravstvene politike jesu zadaci koji stoje pred Narodnom skupštinom i Odborom za zdravlje i porodicu, naveo je dr Vuković.

  Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" dr Tanja Knežević predstavila je osnovne demografske i zdravstvene pokazatelje stanja u Srbiji, dok je predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije Petar Stajković govorio o ulozi Fonda u zdravstvenom sistemu Srbije i o izazovima sa kojima se Fond susreće.

  Predsednik Zdravstvenog saveta Srbije dr Dragan Delić je učesnicima javnog slušanja ukazao na ulogu ovog tela u sprovođenju politike evropskog regiona SZO "Zdravlje 2020".
  Predstavnici Dijabetološkog saveza Srbije, Srpskog lekarskog društva, nacionalnih medicinskih asocijacija-komora takođe su uzeli učešće na javnom slušanju, predstavljajući ulogu udruženja pacijenata, stručnih organizacija i nacionalnih medicinskih asocijacija u sprovođenju politike "Zdravlje 2020" u Srbiji.

  U nastavku javnog slušanja, predstavnica udruženja "Klub zdravlje" i urednica veb portala "Zdravoskop" je govorila o ulozi medija u informisanju i edukovanju javnosti o stanju i o politikama u domaćem zdravstvu, dok je o dokumentu "Zdravlje 2020" iz perspektive nevladinog sektora prisutnima govorila predstavnica organizacije "Doktori protiv korupcije".

  Učesnici javnog slušanja su se, nakon izlaganja učesnika i obavljene rasprave složili o sledećim stavovima, koje možete pročitati na http://www.parlament.gov.rs/Odr%C5%BEano_javno_slu%C5%A1anje_na_temu:_Politika_evropskog_regiona_Svetske_zdravstvene_organizacije_%E2%80%9EZdravlje_2020%E2%80%9C_%E2%80%93_zdravlje_u_svim_politikama_i.15114.941.html (ONLINE).

  Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 9.3.2012.

  NAJAVLJENO FORMIRANJE RADNE GRUPE KOJA ĆE VODITI RAČUNA O TOME DA DOMAĆE KOMPANIJE IMAJU RAVNOPRAVNE USLOVE NA TENDERIMA ELEKTROPRIVREDE SRBIJE

  Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić najavio je danas formiranje radne grupe koja će voditi računa o tome da domaće kompanije imaju ravnopravne uslove na tenderima Elektroprivrede Srbije (EPS).

  Mrkonjić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, održanoj nakon sastanka sa predstavnicima EPS-a i konzorcijuma domaćih kompanija za konsalting i inženjering u energetici, naveo da će radna grupa pratiti tenderski proces i stvarati uslove da se eliminišu "uska grla" koja smetaju realizaciji tih značajnih projekata.

  Radnu grupu će, kako je istakao, činiti predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, EPS-a, preduzeća elektro-mašinogradnje i Uprave za javne nabavke Republike Srbije.

  Prema njegovim rečima, država će moći da insistira na većem učešću domaćih kompanija u slučajevima kada se energetski poslovi finansiraju komercijalnim kreditima, što je već uradila kod kineskog i azerbejdžanskog kredita.

  To, kako je naveo, neće biti moguće u slučaju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke (SB).

  Predsednik Izvršnog odbora konzorcijuma Slobodan Babić istakao je da 14 srpskih firmi i instituta koji čine taj konzorcijum ne žele povlastice, već samo ravnopravno učešće na tenderima.

  Babić je saopštio da su poslovi koje su članice konzorcijuma do sada obavile za EPS garancija da mogu da ispune sve rokove i zahteve, pri čemu je kao primer naveo revitalizaciju Termoelektrane "Kostolac B".

  Konzorcijumu su, kako je istakao, potrebni kapitalni energetski poslovi u Srbiji kako bi imao reference za poslove u inostranstvu i tako sačuvao 12.000 radnih mesta.

  Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković naglasio je da su domaće firme iz srpske elektro-mašinogradnje, članice konzorcijuma, dugogodišnji pouzdani parteri EPS-a.

  On je napomenuo da EPS godišnje u tehničke programe ulaže približno 700 miliona evra, od čega u investicione programe u kojima velikim delom učestvuje domaća privreda od 400 miliona do 500 miliona evra.

  Da bi se omogućilo veće učešće srpske privrede, moramo da imamo domaći bankarski sektor koji će to podržati, zaključio je Marković.

  Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.3.2012.

  RASPISANI KONKURSI POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA URBANIZAM, GRADITELJSTVO I ZAŠTITU ŽIVOTNE ZA SU/FINANSIRANJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI UPRAVLJAČA U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA AP VOJVODINE U TOKU 2012. GODINE

  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, 29. februara ove godine u dnevnom listu "Dnevnik", u "Službenom listu APV", broj 4 i na internet prezentaciji Sekretarijata www.ekourb.vojvodina.gov.rs, raspisao je četiri konkursa, i to: Za su/finansiranje projektnih aktivnosti upravljača u zaštićenim područjima AP Vojvodine u toku 2012. godine.

  Za su/finansiranje izrade: planova generalne regulacije za naseljena mesta do 30.000 stanovnika, projektno-tehničke dokumentacije infrastrukturnih objekata u lokalnim samoupravama sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, projektno-tehničke dokumentacije za objekte javne namene sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, kojima se planira unapređenje primene obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upotreba ekoloških građevinskih materijala i primena novih tehnologija u građenju,

  Konkurs je raspisan i za dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju projekata udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine kojima će se promovisati zaštita i unapređenje stanja životne sredine i realizovati konkretne aktivnosti u oblasti zaštite prirodnih vrednosti, očuvanja i unapređenja biodiverziteta, kao i programe edukacije i podizanja svesti javnosti na teritoriji AP Vojvodine i za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini za realizaciju projektnih aktivnosti udruženja građana sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini, iz oblasti arhitekture, urbanizma i graditeljstva, kojima će se promovisati urbano, arhitektonsko i graditeljsko nasleđe, princip pristupačnosti, univerzalnog dizajna, energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.

  Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 9.3.2012.

  RASPISAN KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROJEKTA ZA RAZVOJ USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE • Krajnji rok za prijavljivanje, odnosno za dostavu projektnih predloga je 23. mart 2012. godine u 14 časova •

  Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije - Sektor za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, raspisuje konkurs za dodelu sredstava za finansiranje projekata za razvoj usluga socijalne zaštite

  I. Cilj konkursa je razvoj usluga socijalne zaštite u lokalnoj zajednici.

  II. Prioriteti konkursa su uspostavljanje usluga socijalne zaštite, unapređenje već uspostavljenih usluga socijalne zaštite i razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite za sledeće ciljne grupe korisnika:

  - deca i mladi,
  - deca sa smetnjama u razvoju,
  - odrasle osobe sa invaliditetom,
  - stari.

  III. Podnosioci predloga projekta mogu biti udruženja čiji će projekti doprineti ostvarenju cilja konkursa, odnosno čiji su projekti u skladu sa definisanim priorotetima konkursa, kao i u skladu sa Smernicama koje su sastavni deo ovog konkursa i objavljene su na internet stranici Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije www.minrzs.gov.rs.

  IV. Uslov za učešće na konkursu je partnerstvo udruženja sa centrom za socijalni rad, republičkom ustanovom socijalne zaštite ili sa jedinicom lokalne samouprave u kojoj se sprovodi projekat.

  V. Sredstva za finansiranje projekata obezbeđena su u Budžetu Republike Srbije u ukupnom iznosu od 27.191.109,00 (slovima: dvadeset sedam miliona sto devedest jedna hiljada sto devet) dinara.

  VI. Maksimalan iznos sredstava po projektu je 1.500.000,00 (slovima: milion petstotina hiljada) dinara.

  VII. Dužina trajanja projekata ne može biti kraća od šest niti duža od devet meseci.

  VIII. Krajnji rok za prijavljivanje odnosno za dostavu projektnih predloga je 23. mart 2012. godine u 14 časova. Blagovremenom dostavom smatra se preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do navedenog termina.

  SMERNICE ZA PODNOSIOCE PROJEKTA

  1. Kriterijumi

  1.1 Kriterijumi za podnosioce prijava

  Podnosioci prijave moraju da ispunjavaju sledeće kriterijume:

  - da su registrovana udruženja u skladu sa Zakonom o udruženjima;
  - da im je sedište u Republici Srbiji;
  - da su direktno odgovorni za pripremu i realizaciju projekta, a ne da deluju u svojstvu posrednika.

  Projektni predlozi organizacija i njihovih partnera koji nisu ispunili ugovorne obaveze i poštovali procedure vezane za projekte finansirane od strane Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije na konkursima Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu 2009, 2010. i 2011. godine, neće se uzeti u razmatranje.

  Ukoliko se ustanovi da podnosilac predloga projekta odnosno lice angažovano na realizaciji projekta, podleže sukobu interesa neće mu biti dodeljena sredstva na ovom Konkursu.

  1.2 Sadržaj projekta za koji se mogu dodeliti sredstva

  Lokacija

  Sve projektne aktivnosti moraju se realizovati na teritoriji Republike Srbije.

  Tip projekta

  Projekti treba da budu koherentni i precizni u odnosu na usluge čiji je razvoj odnosno realizacija planirana projektom, moraju imati jasne ishode uspešnosti i moraju da se bave uslugama namenjenim ciljnim grupama korisnika navedenim u Konkursu.

  Broj predloga i odobrenih projekata po podnosiocu prijave:

  Podnosilac prijave može da podnese više od jednog predloga projekta i može mu biti odobreno finansiranje više od jednog projekta u okviru Konkursa.

  1.3 Vrsta troškova koja se može uvrstiti u budžet projekta

  Kao projektna sredstva u obzir se mogu uzeti samo prihvatljivi troškovi.

  U interesu je svakog podnosioca prijave da obezbedi realan budžet sa što povoljnijim cenama.

  Prihvatljivi direktni troškovi

  Da bi bili prihvatljivi, prema ovom konkursu, troškovi moraju da:

  - budu neophodni za izvođenje projekta i da su usaglašeni sa principima poštenog finansijskog upravljanja, što se naročito odnosi na vrednost uloženog novca i delotvornost troškova (dobijanja pravih vrednosti za uloženi novac);
  - budu stvarni troškovi realizatora projekta ili njegovih partnera tokom perioda realizacije projekta, bez obzira na vreme stvarne isplate od strane korisnika ili partnera;
  - tokom realizacije projekta budu evidentirani u obračunima ili poreskim dokumentima realizatora projekta ili njegovih partnera, prepoznatljivi, proverljivi i podržani originalnom dokumentacijom na osnovu čijih kopija se pravdaju Ministarstvu rada i socijalne politike Republike Srbije - Sektoru za brigu o porodici i socijalnoj zaštiti.

  U skladu sa navedenim uslovima i uz poštovanje procedura za dodelu sredstava, prihvatljivi troškovi uključuju:

  - troškove osoblja koje je angažovano na realizaciji projekta;
  - troškove nabavke opreme (nove ili korišćene) ili usluga, ukoliko odgovaraju tržišnim cenama, maksimalno do 30% ukupne vrednosti projekta;
  - troškove potrošnog materijala i materijala potrebnog za realizaciju projekta;
  - troškove adaptacije prostora ili završetka započete gradnje, maksimalno do 50% (sa svim pripadajućim troškovima) od ukupne vrednosti projekta;
  - troškove prevoza;
  - troškove kancelarije, komunikacije, komunalnih usluga i zakupa prostora;
  - troškove ishrane korisnika;
  - troškove koji direktno proizilaze iz uslova ugovora (troškovi evaluacije projekta, štampanja itd.), uključujući troškove finansijskih usluga (bankarskih provizija).

  Neprihvatljivi troškovi

  Iz budžeta projekta se neće pokrivati sledeći troškovi:

  - dugovi i pokrivanje dugovanja;
  - pristigle kamate;
  - stavke koje se već finansiraju iz drugih izvora;
  - kupovina zemlje;
  - kupovina opreme koja ne služi za sprovođenje projektnih aktivnosti i nije u vezi sa projektnim aktivnostima.

  Nefinansijski finansijski doprinosi projektu

  Svaki nefinansijski doprinos realizatora odnosno nosioca projekta, partnera ili korisnika - ne predstavlja njihovo sufinansiranje, odnosno ne može se uračunati u budžet projekta
  Projekti kod kojih je obezbeđeno sufinsiranje u projektu imaće prednost u odabiru Projekta koji će biti finansirani na ovom konkursu.

  MODIFIKACIJE PREDLOGA PROJEKTA

  Pre donošenja konačne odluke o finansiranju Komisija za procenu predloga projekata može podnosiocu prijave sugerisati da izvrši određene modifikacije predloga projekta, u smislu budžeta i u smislu aktivnosti planiranih u projektu. Podnosilac predloga projekta ima pravo da prihvati ili odbije sugestije.
  Budžet predloga projekta moguće je modifikovati pre donošenja konačne odluke o finansiranju, samo ukoliko je modifikacija inicirana od strane Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije - Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu.
  2. Podnošenje projektnih predloga

  2.1 Kako se prijaviti i po kojoj proceduri

  2.1.1. Prijavljivanje predloga projekta: osnovna dokumentacija, obavezna prateća i ostala poželjna dokumentacija

  Prijavni formati koji čine osnovnu dokumentaciju dostupni su na internet adresi: www.minrzs.gov.rs. Za obaveznu i poželjnu prateću dokumentaciju nema propisanih formata.
  Osnovna dokumentacija
  Osnovnu dokumentaciju čine: popunjen Obrazac za pisanje predloga projekta (Aneks 1); popunjen Obrazac budžeta projekta - tabelarni prikaz budžeta (Aneks 2); Narativni budžet (Aneks 3).
  Podnosioci prijava moraju se striktno pridržavati prijavnog formata i popuniti sve strane prema naznačenim redosledima.
  Podnosici prijava svoje predloge projekata popunjavaju na srpskom jeziku, ćirilicom.
  Molimo vas da prijavne formate popunite jasno i precizno, kako bismo mogli da na najbolji mogući način procenimo vaše prijave.
  Prijave u kojima je Aneks 1- Obrazac za pisanje predloga projekta napisan rukom ili pisaćom mašinom neće se smatrati važećim.

  Prateća dokumentacija

  Uz prijavu se mora predati i sledeća obavezna prateća dokumenta:

  - Statut podnosioca prijave;
  - Akt o registraciji podnosioca prijave;
  - Bilans stanja i uspeha za 2011. godinu.

  2.1.2. Krajnji rok za prijem prijava

  Krajnji rok za dostavu prijava je 23. mart 2012. godine u 14 časova.
  Blagovremenom dostavom smatra se preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do navedenog termina.

  2.2.3 Gde i kako poslati prijavu

  Sva dokumentacija se dostavlja u jednoj zapečaćenoj koverti, zaštićenoj od oštećenja koja mogu nastati u transportu.
  Prijava se šalje poštom na adresu: Ministasrtvo rada i socijane politike, Nemanjina 22-26 (VI sprat B krilo, kancelarija br.4.), 11000 Beograd
  Prednja strana koverte mora sadržati sledeće podatke: Prijava na konkurs Ministastva rada i socijalne poliike Republike Srbije - Sektor za brigu o porodici i socijalnu zaštitu - Naziv podnosioca prijave - Adresa podnosioca prijave - Naziv projekta - "ZA KONKURS - NE OTVARATI"

  2.2 Dodatne informacije

  Za sva pitanja u vezi sa procedurom prijavljivanja na Konkurs zainteresovani se mogu obratiti Ministasrtvu rada i socijane politike na telefone: 011 362 15 83; 011 363 16 35; ili elektronskim putem na gordana.milovanovic@minrzs.gov.rs Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

  2.3 Obaveštenje o odluci o podršci

  Odluka da se odbaci projektni predlog može biti doneta ukoliko:
  - je poslat nakon krajnjeg roka;
  - nije kompletan.
  Odluka o odbacivanju projektnog predloga je konačna.
  Ministarstvo rada i socijane politike će nakon zasedanja Komisije, objaviti listu odobrenih projekata na svojoj internet stranici.
  Učesnici konkursa imaju pravo prigovora na listu odobrenih projekata, u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.
  Odluka da se ne odobri finansiranje projektnog predloga donosi se ako je projektni predlog sadržajno, tehnički i finansijski inferioran u odnosu na odabrane predloge projekta.

  3. Lista aneksa

  Aneks 1 - Obrazac za pisanje predloga projekta (92 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)
  Aneks 2 - Obrazac budžeta projekta (69 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)
  Aneks 3 - Narativni budžet (40.5 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)
  Aneks 4 - Uputstvo za popunjavanje predloga projekta (73.5 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)
  Aneks 5 - Uputstvo za izradu budžeta projekta (108 kB) http://www.minrzs.gov.rs/cms/yu/konkursi/356-2012-03-08-15-01-08 (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Ministarstva rada i socijalne politike, 8.3.2012.

  SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA ODRŽANA 9. MARTA 2012. GODINE

  Pomeren rok za nacrt novog statuta grada

  Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici izmenili su zaključak o pristupanju promeni Statuta grada Beograda, tako što prethodni rok za nacrt ove odluke koji je glasio "do kraja februara" sada bude "150 dana". Komisija za izradu nacrta odluke promene statuta predložila je da bi pre izrade nacrta odluke, koji bi bio upućen Gradskom veću na utvrđivanje, bilo celishodno obaviti prethodnu raspravu, uputiti prispele predloge gradskim opštinama i o njima informisati javnost.

  Predlozi za promenu statuta, naime, odnose se na pitanja koja ulaze u suštinu odnosa i podelu nadležnosti između grada i gradskih opština, organizaciju i podelu nadležnosti između opština i mesnih zajednica, kao i promenu teritorijalne organizacije grada.

  Na mesto vršioca dužnosti direktora Centra za kulturu Grocke na godinu dana imenovan je reditelj Bojan Milosavljević umesto dosadašnje direktorke Ane Jovanović, kojoj je istekao mandat. Dužnosti direktora Direkcije Festa, zbog isteka mandata, razrešen je Miloš Paramentić, a na mesto v.d. direktora imenovan je dilomirani organizator filmske i TV delatnosti Dragan Marinković i to na godinu dana.

  Doneta Strategija podrške razvoju civilnog društva

  Strategija podrške razvoju civilnog društva na teritoriji Beograda usvojena je na današnjoj sednici Skupštine grada. Obrazlažući ovu odluku, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Danko Runić kazao je da se strategija donosi radi unapređenja saradnje grada i udruženja organizacija civilnog društva, kako bi u partnerstvu sa ostalim društvenim subjektima, poštovanjem različitih stavova i mišljenja, dijalogom na načelima održivog razvoja, svi građani učestvovali i doprinosili razvoju grada.

  - Na potrebu uspostavljanja i intenziviranja partnerstva između lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva ukazuju brojna dokumenta međunarodnih organizacija, kao što su UN, Savet Evrope, OEBS, EU. Imajući na umu navedeno i spremnost grada da unapredi saradnju, ocenjeno je kao celishodno donošenje strategije. Sa stanovišta opredeljenja grada da aktivno uzme učešće u procesu evropskih integracija, neophodno je istaći značaj i ulogu organizacija civilnog društva, pogotovo u cilju efikasnijeg korišćenja pretpristupnih fondova - rekao je Runić.

  Svojim angažmanom, uslugama koje pružaju i podrškom koju daju pojedincima i različitim društvenim grupama, udruženja kao nezavisne organizacije utiču na demokratizaciju društva i podizanje nivoa svesti građana, kao i na podsticanje njihovog učešća u donošenju odluka u javnoj politici. O ovim organizacijama sve se više govori kao o novim partnerima vlasti, pogotovo lokalnih samouprava, istakao je Runić i dodao da su one značajni partneri u socijalnoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi. Opšti cilj strategije jeste da se unaprede normativno-pravni okviri saradnje, otvore institucionalni mehanizmi saradnje, poboljša informisanost, kao i da se podstaknu građani da aktivno učestvuju u kreiranju društva, a samim tim i u rešavanju problema u Beogradu.

  Usvojeni prostorni planovi Lazarevca i dela Surčina

  Prostorni planovi opštine Lazarevac i dela opštine Surčin usvojeni su na današnjoj sednici gradske skupštine. Kako je obrazložio Milan Vuković, gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove, prethodni plan za opštinu Lazarevac, koji je preispitan novim planskim dokumentom, datira iz 2008. godine. Odnosi se na ukupnu površinu od oko 379 kilometara kvadratnih, a donošenjem novog plana stvaraju se mogućnosti za dalju realizaciju kroz urbanističko planiranje, a moguće je i direktno sprovođenje za veliki deo teritorije. Ovo potonje, pojasnio je Vuković, odnosi se na građevinski deo jer prostorni plan sadrži i pravila gradnje. Kad je reč o prostornom planu za deo Surčina, on se odnosi na onaj deo opštine koji nije obuhvaćen Generalnim urbanističkim planom i obuhvata oko 200 kilometara kvadratnih.

  Na sednici su doneti i planovi deteljne regulacije za prostornu kulturno-istorijsku celinu Topčider - prva faza, bloka između ulica Dunavske, Tadeuša Košćuška i Bulevara vojvode Bojovića, dela privredne zone uz Batajnički put, kao i privrednog kompleksa u Krnjači "Reva I". Obrađivač je Urbanistički zavod Beograda. Takođe, usvojeno je i jedanaest akata o izradi, dopuni ili izmeni planova.

  Odbornici su usvojili i planove postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u opštinama Novi Beograd, Palilula, Vračar i Barajevo, kao i plan postavljanja tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na javnim površinama na području Starog grada. Planovi predviđaju da u narednih pet godina 79 privremenih objekata bude postavljeno na 72 lokacije u Novom Beogradu, na Paliluli 121 objekat na 81 lokaciji, na Vračaru 72 objekta na 62 lokacije i u Barajevu devet objekata na šest lokacija. Na Starom gradu plan predviđa 132 pokretna privremana objekta i donosi se na period od dve godine.

  Prošle godine izgrađeno više kapitalnih saobraćajnica

  Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici usvojili su izveštaj o realizaciji Programa uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u 2011. godini. Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Boris Ranković rekao je da je u budžetu za ove namene predviđen iznos od nepunih 26 milijardi dinara, od čega je realizovana 19,1 milijarda dinara, odnosno 74 odsto predviđenih sredstava.

  - Među kapitalnim saobraćajnicama od posebnog značaja za grad Beograd svakako se izdvojio most na Adi Ciganliji, koji je završen zajedno sa severnim i južnim pristupnim rampama i pušten u saobraćaj 1. januara. Sa južne čukaričke strane u toku su radovi na konstrukciji i kružnom toku sa rampama, a sa severne strane Rampa 6 je puštena u saobraćaj. Nastavljaju se i radovi na unutrašnjem magistralnom poluprstenu i konstrukciji prema Tošinom bunaru - istakao je Ranković.

  On je naglasio da su završeni i radovi na izgradnji mosta preko Save u Obrenovcu i u toku je tehnički pregled, a od velikog značaja za Beograd je i izgradnja saobraćajnice koja vezuje taj most sa autoputem i petlje u Dobanovcima.

  - U prošloj godini završeni su radovi na Mirijevskom bulevaru, saobraćajnici S1 uz Ibarsku magistralu, saobraćajnici u Bloku 3, ulici Marka Ristića u Bloku 14, prilaznim saobraćajnicama za kompleks ambasade SAD i ulici Kraljice Marije u Mladenovcu, kao i kanalizaciji u naselju Mali Zbeg. Završen je tehnički pregled i dobijene su upotrebne dozvole za saobraćajnicu u Lisičjem potoku, drugi deo Miloja Đaka, saobraćajnicu u Bloku 41A, saobraćajnicu uz Gružansku ulicu, ulicu Nikole Pašića u Mladenovcu i kišnu i fekalnu kanalizaciju u Užičkoj ulici - rekao je Ranković.

  On je podsetio i da je obavljen tehnički pregled i dobijena upotrebna dozvola za rezervoar "Kaluđerica" i Crpnu stanicu "Bele vode", a završeni su i radovi na veoma važnom cevovodu od "Gazele" do rezervoara "Topčiderska zvezda". U toku su i radovi na rezervoaru "Vreline" u Barajevu.

  - Što se kanalizacije tiče, završen je tehnički pregled i dobijena je upotrebna dozvola za kišni kolektor duž autoputa u Gornjem Zemunu, završeni su radovi na fekalnoj kanalizaciji u naselju Staro jezgro, crpnoj stanici "Surčin" i potisnom cevovodu od Krnjače 1 do izliva "Dunav" i fekalnom kolektoru do Pančevačkog puta. Završavaju se i radovi na najvećim kanalizacionim objektima u Beogradu, pre svega na interceptoru, kišnom kolekoru "Zemun polje" - "Dunav" i crpnoj stanici "Krnjača 1", koji predstavljaju okosnicu beogradskog kanalizacionog sistema - kazao je Ranković.

  Prošle godine izgrađeno je skoro 8.500 grobnih mesta na grobljima "Orlovača" i "Lešće".

  - Useljena su dva objekta za raseljavanje građana i u toku je pribavljanje upotrebne dozvole za jedan objekat u Azbestnom naselju, a dobijena je i upotrebna dozvola za objekat u Gružanskoj ulici. Takođe je nastavljena izgradnja osam objekata u Gostivarskoj ulici - istakao je Ranković.

  Prošle godine je doneto 16 planova detaljne regulacije i jedna odluka o izradi regulacionog plana.

  Usvojen Godišnji plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije

  Skupština grada usvojila je danas Godišnji plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije za ovu godinu. Član Gradskog veća Slobodan Šolević istakao je da je Uprava za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao operativni deo gradskog štaba, u ovom planu precizno dala sadržaj aktivnosti štaba, nosioce aktivnosti i rok predviđen za njihovu realizaciju.

  - Gradski štab je u nedavnoj vanrednoj situaciji organizovano sprovodio sve svoje aktivnosti, a svoje obaveze i u redovnoj situaciji ispunjava u okviru planiranih rokova - naglasio je Šolević.

  Osnovni zadaci Gradskog štaba za vanredne situacije su donošenje predloga godišnjeg plana i odluke o organizaciji zaštite i spasavanja na teritoriji Beograda, formiranje stručno-operativnih timova i utvrđivanje njihovih zadataka, praćenje opasnosti i informisanje i obaveštavanje stanovništva o rizicima i preduzetim preventivnim aktivnostima za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i drugih nesreća i drugi zadaci.

  Gradska vlast ponosna na povećan broj vrtića

  Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Odluku o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih za obavljanje poslova u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, Odluku o mreži predškolskih ustanova i izmene i dopune Odluke o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka učenika na rekreativnoj nastavi i troškova ekskurzije. Članica Gradskog veća Jovana Mehandžić istakla je da se ove odluke iz oblasti brige od deci i porodici donose da bi se najmlađim Beograđanima obezbedilo kvalitetno detinjstvo, a beogradskim porodicama sistemska podrška kakvu jedan moderan grad, osetljiv na potrebe svojih građana, treba da ima.

  - Izmenama i dopunama odluke o regresiranju troškova boravka učenika na rekreativnoj nastavi i troškova ekskurzije termin "rekreativna nastava" menja se u "nastava u prirodi", definišu se pojmovi prihoda i domaćinstva i precizira se da se regresiranje troškova odnosi na 25 odsto od ukupne cene nastave u prirodi. Sredstva se sada prenose na račun škole, umesto na račun korisnika prava, kako bi škola njima efikasnije raspolagala - rekla je Jovana Mehandžić.

  Prema njenim rečima korisnik prava na regres troškova pored roditelja sada može da bude i usvojitelj, staratelj i hranitelj, što će u praksi obuhvatiti veći broj dece. Ovo pravo će sada moći da koristi više porodica i zbog toga što je regresiranje omogućeno i roditeljima učenika završnih razreda srednje škole, a ne samo roditelji učenika četvrtog razreda srednje škole.

  - Navedenim izmenama i dopunama pojednostavljena je i procedura za dokazivanje činjenice da roditelj sam vrši roditeljsko pravo, što se odnosi i na hranitelja, staratelja i usvojitelja - kazala je Jovana Mehandžić.

  Ona je naglasila da su sredstva za finansiranje rada nastavnika u produženom boravku za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole obezbeđena u budžetu grada.

  - Grad Beograd na ovaj način prepoznaje potrebu savremene beogradske porodice, u kojoj roditelj i staratelj veći deo dana provode na poslu, pa ne mogu u punom kapacitetu da brinu o deci. Nastala je potreba da škola preuzme tu obavezu na sebe i obezbedi da deca budu bezbedna i da se sa njima radi i kada nisu na nastavi. Uvođenjem produženog boravka za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole naše društvo preuzima dodatnu ulogu u odgajanju i socijalnoj zaštiti dece, a omogućava i da se slobodno vreme dece kvalitetno organizuje, kao i da deca budu pod budnim okom učitelja, a ne na ulici - rekla je Jovana Mehandžić.

  Dok je u prethodnoj Mreži predškolskih ustanova čiji je osnivač grad Beograd bio utvrđen broj od 340 objekata, u novoj odluci stoji da Beograd ima 383 vrtića.

  - Broj vrtića se povećao, na šta je ova gradska vlast izuzetno ponosna. Ova odluka potvrđuje da je u poslednje četiri godine u sistemu brige o deci ostvaren ogroman napredak u infrastruktruri predškolskih ustanova, što su osetile brojne beogradske porodice: one su mogle brže i lakše svoju decu da upišu u vrtiće - istakla je Jovana Mehandžić.

  Upravljačka prava u Veletržnici preneta na grad Beograd

  Skupština grada saglasila se danas sa odlukom Upravnog odbora JKP "Gradske pijace" da se upravljačka prava u Privrednom društvu "Veletržnica -Beograd" prenesu na grad Beograd.

  - Budući da je izgradnja veletržnice od prevashodnog interesa za grad Beograd, kao i da veletržnica obavlja delatnost tržišne prirode, JKP "Gradske pijace" prenose svoja upravljačka prava na grad kao svog jedinog osnivača i većinskog člana ovog privrednog društva. Osnivanje veletržnice će biti od koristi i poljoprivrednim proizvođačima i građanima Beograda - prvima će pomoći da bolje plasiraju svoje proizvode, a drugi će moći da te proizvode kupuju po ceni nižoj za 30 do 40 odsto. Izgranja veletržnice će doprineti i boljoj sanitarnoj kontroli proizvoda koji su u prometu, a omogućiće i veću fiskalnu disciplinu - istakao je član Gradskog veća Željko Ožegović.

  Odbornici Skupštine grada danas su usvojili i informaciju o potrebi prenosa osnivačkih prava u Privrednom društvu "Zavod za izgradnju grada Beograda" između Republike Srbije i grada Beograda.

  - Prenošenjem ovih upravljačkih prava grad Beograd će pored imovine koju Zavod za izgradnju grada poseduje dobiti i arhivu sa više od 8,5 miliona dokumenata, što će biti od izuzetnog značaja u utvrđivanju imovinskog statusa na teritoriji Beograda - naglasio je Ožegović.

  Na današnjoj sednici usvojena su i pravila Beogradskog letnjeg festivala "Belef", kao i Odluka o nagradi grada Beograda "Policajac meseca".

  - Bezbednost je izuzetno važan segment u funkcionisanju grada, a mislimo da je ovo dobra podsticajna mera za još bolje delovanje policije. Nagrada se dodeljuje mesečno na osnovu obrazloženog predloga Policijske uprave za grad Beograd, u visini prosečne neto zarade u Srbiji. Ovo priznanje istom policajcu može da se dodeli samo jedanput u toku kalendarske godine - rekao je Ožegović.

  Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojena je i Odluka o saradnji grada Beograda i grada Skoplja.

  - Beograd održava dobre odnose sa brojnim gradovima u regionu i Evropi, a kolegama iz Skoplja već smo pomogli da podignu kapacitet i učine da njihov grad bolje funkcioniše - naglasio je Ožegović.

  Beograd i Skoplje će razmenjivati iskustva i stručnjake u oblastima komunalne infrastrukture, saobraćaja, održivog razvoja, zaštite životne sredine, socijalne zaštite i u svim drugim oblastima od značaja za ova dva grada.

  Usvojena Odluka o finansijskoj pomoći penzionerima

  Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici su usvojili Odluku o finansijskoj pomoći penzionerima Beograda. Osvrćući se na ovu odluku, predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić podsetio je da je revizor u svom izveštaju kao primedbu gradu Beogradu naveo činjenicu da ne postoji skupštinska odluka na osnovu koje se isplaćuje pomoć najugroženijim kategorijama penzionera.

  - Niko nije osporio gradu pravo da pomaže socijalno ugroženim kategorijama stanovnika, već je samo nedostajala odluka o tome. Sada će ta pomoć biti trajna -zaključio je Aleksandar Antić.

  Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić istakao je da se finansijska pomoć obezbeđuje penzioneru čija penzija ne prelazi iznos od 35 odsto prosečne zarade bez poreza i doprinosa u mesecu za koji je poznat podatak o prosečnoj zaradi.

  - Prema saopštenju Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda od 27. februara prosečna zarada u Beogradu bez poreza i doprinosa iznosi 46.000 dinara, što znači da materijalnu podršku može da ostvari penzioner čija penzija ne prelazi 16.100 dinara. Pomoć se isplaćuje četiri puta godišnje, poslednjeg meseca u kvartalu - u martu, junu, septembru i decembru - rekao je Đukić.

  Pomoć će biti isplaćivana neposredno, na adresu na kojoj penzioner ima prebivalište.

  Gradska skupština usvojila je danas i izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, kojima se usluge personalne asistencije omogućavaju i deci i mladima sa telesnim oštećenjem.

  Za GSP "Beograd" novih 400 autobusa

  Odlukom Skupštine grada za potrebe GSP "Beograd" nabaviće se 400 novih autobusa. Prema rečima Renate Milić Radujko, gradske sekretarke za finansije, predviđeno je da 280 novih vozila budu zglobni, a 120 solo. Odluka omogućava da GSP započne pregovore sa domaćim i međunarodnim poslovnim bankama i drugim finansijskim institucijama za realizaciju ove nabavke.

  Izmenom i dopunom odluke o zaduženju grada za finansiranje projekta unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture predviđeno je da se sa 30 miliona evra finansira nabavka novih tramvaja za potrebe GSP "Beograd". Dopunjena je i odluka o finansiranju programa, projekata i investicionih aktivnosti korisnika budžeta u 2013. i 2014. godini i odnosi se na Sekretarijat za saobraćaj za nabavku 32 nova zglobna niskopodna autobusa gradskog tipa, kao i na Agenciju za javne nabavke za drugu fazu sanacije SRC "11. april".

  Usvojena je i odluka o investicionom programu Agencije za investicije i stanovanje u 2013. i 2014. godini.

  Otpisana su dugovanja Poljoprivredne korporacije "Beograd" u restrukturiranju i njenim zavisnim društavima. Reč je o dugovanju po osnovu ustupljenih prihoda u ukupnom iznosu od oko 1,03 milijarde dinara i po osnovu izvornih javnih prihoda od oko 102,2 miliona dinara.

  Odlukom skupštine angažovan je revizor za obavljanje eksterne revizije završnog računa za 2011. godinu i doneta je nova odluka o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta.

  Antić: Most i PKB među najvažnijim odlukama ovog skupštinskog saziva

  Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, analizirajući današnju sednicu i celokupan rad ovog skupštinskog saziva, rekao je da su izgradnja novog mosta na Adi i preuzimanje nadležnosti nad PKB zasigurno među najvažnijim odlukama. Današnja sednica na dnevnom redu imala je bezmalo trideset veoma važnih odluka, među kojima su otpis dugovanja PKB, nabavka novih autobusa, prostorni planovi za Lazarevac i deo Surčina.

  - Mandati odbornika traju do konstituisanja nove skupštine, odnosno do izbora novih odbornika. U razgovoru sa šefovima odborničkih grupa pokazalo se da postoji spremnost svih da radimo i donosimo odluke neophodne za funkcionisanje grada. Ukoliko bude potrebe, sigurno ćemo se sastajati još - rekao je Antić.

  PKB korporacija, koja može da prehrani Beograd i pola Srbije i da bude značajan izvoznik hrane, sačuvana je i postavljena na noge, precizirao je Antić.

  - PKB je nekada bio jedan od najvećih proizvođača hrane u ovom delu Evrope, a on to može da bude ponovo. Pored mosta na Adi, PKB će biti najveći uspeh gradske vlasti i garantujem vam da će se tokom ove i naredne godine videti efekti tog projekta. Normalno je da grad, ako spasava PKB, otpisuje i neka svoja potraživanja - kazao je on.
  Komentarišući odluku o nabavci 400 novih autobusa, Antić je podsetio da je grad mnogo toga uradio kako bi se vozni park GSP "Beograd" što više obnovio. Pored 83 nova trolejbusa i 30 tramvaja, u proteklom periodu kupljeno je nekoliko desetina autobusa, ali i sagledane realne potrebe za ozbiljnim obnavljanjem voznog parka. Današnjom odlukom stvoreni su preduslovi da GSP nabavi novih 400 autobusa. Vozila bi se u narednih godinu i po dana mogla naći na ulicama Beograda, pojasnio je predsednik gradske skupštine.

  Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 9.3.2012.

  NACRT STRATEGIJE PRISTUPAČNOSTI GRADA NOVOG SADA 2012-2018. GODINE: Tekst Nacrta je objavljen na internet stranici Grada Novog Sada • Zainteresovani mogu dostaviti svoje primedbe i sugestije do 21. marta 2012. godine •

  Unapređenje kvaliteta života svih građana i građanki, kroz sistemski pristup u stvaranju pristupačnog okruženja, jedan je od osnovnih ciljeva postojanja Tima za pristupačnost Grada Novog Sada.

  U ostvarivanju cilja, Tim za pristupačnost u proteklih godinu dana radio je na izradi Nacrta strategije pristupačnosti Grada Novog Sada za period od 2012. do 2018. godine, čiji bi početak primene bio moguć tokom budžetske 2012. godine.

  Nacrt strategije pristupačnosti Grada Novog Sada 2012-2018. godine, u ovom trenutku, stavlja se na uvid široj javnosti putem sajta Grada Novog Sada www.novisad.rs, od 9. do 21. marta 2012. godine.

  Radi unapređenja strategije, mole se svi zainteresovani sugrađani/ke, ali i lokalne organizacije, institucije i ustanove, da svoje amandmane na tekst nacrta strategije dostave najkasnije do 12 časova, 21. marta 2012. godine. Amandmani na tekst nacrta treba da budu u pismenoj formi i da se dostave na mail adresu Tima za pristupačnost Grada Novog Sada pristupacnost.ns@gmail.co
  http://www.novisad.rs/lat/nacrt-strategi-e-pristupacnosti-ob-avljen-na-sa-tu-grada-novog-sada

  Izvor: Vebsajt Grada Novog Sada, 9.3.2012.

  ČETVRTI NAUČNO-STRUČNI SKUP SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM "LOKALNA SAMOUPRAVA U PLANIRANJU I UREĐENJU PROSTORA I NASELJA" BIĆE ODRŽAN OD 15. DO 17. MARTA 2012. GODINE NA ZLATIBORU

  Asocijacija prostornih planera Srbije, Univerzitet u Beogradu Geografski fakultet i Republička agencija za prostorno planiranje u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Skupštinom opštine Čajetina i Skupštinom grada Užica organizuje četvrti naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja". Skup će se održati od 15. do 17. marta 2012. godine na Zlatiboru.

  Program skupa http://www.rapp.gov.rs/media/skup/skup%20ZLATIBOR%202012%20II%20informacija.pdf (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Republičke agencije za prostorno planiranje, 9.3.2012.

  RADIONICA "FINANSIRANJE ISTRAŽIVAČKIH I INOVACIONIH PROJEKATA U SRBIJI: KAKVA JE POMOĆ POTREBNA PREDUZEĆIMA?" BIĆE ODRŽANA 13. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

  Radionica "Finansiranje istraživačkih i inovacionih projekata u Srbiji: kakva je pomoć potrebna preduzećima?" biće održana 13. marta 2012. godine, 10,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 4, 2. sprat.

  Privredna komora Srbije i Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ / ACCESS programa organizuju radionicu o finansiranju istraživačkih i inovacionih projekata u Srbiji.

  PKS i Vojvođanski IKT klaster, uz podršku GIZ / ACCESS programa, izradili su studiju o finansiranju istraživačkih i inovacionih projekata u Srbiji, koja pokazuje da pojedina sredstva već stoje na raspolaganju srpskoj privredi, ali i pored visokog inovativnog potencijala domaćih firmi, često nisu u dovoljnoj meri iskorišćena. Jedno od najvažnijih pitanja u vezi sa korišćenjem raspoloživih sredstava EU je kakva pomoć je potrebna srpskim preduzećima kako bi u većem broju i uspešnije konkurisala sa svojim projektima.

  Zašto je situacija takva, ali i kakvu podršku državne i javne institucije trenutno nude, istražuje upravo ova zajednička studija, koja će u okviru radionice biti predstavljena široj javnosti.

  Ukoliko ste zainteresovani za učešće na radionici, svoje prisustvo možete potvrditi putem telefona: 011/ 3300 932 ili elektronske adrese: natasa.kecman@pks.rs.

  Kontakt osoba ispred PKS: Nataša Kecman, telefon: 011/3300 932.

   Poziv i Program možete preuzeti na http://www.pks.rs/Događaji.aspx (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 11.3.2012.

  SKUP "PODRŠKA VEĆEM KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I STVARANJE USLOVA ZA PRIVREDNU SARADNJU IZMEĐU KRALJEVINE HOLANDIJE I REPUBLIKE SRBIJE" BIĆE ODRŽAN 14. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

  Skup: "Podrška većem korišćenju obnovljivih izvora energije i stvaranje uslova za privrednu saradnju između Kraljevine Holandije i Republike Srbije" biće održan 14. marta 2012. godine, 10,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2, prizemlje.

  Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Republike Srbije i Privredna komora Srbije (Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo), u saradnji sa NL Agency organizuju skup o podršci većem korišćenju obnovljivih izvora energije i stvaranju uslova za saradnju Holandije i Srbije.

  Cilj skupa je predstavljanje pozitivnih iskustava i aktivnosti u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i stvaranje uslova za privredno poslovnu saradnju u ovoj oblasti između Kraljevine Holandije i Republike Srbije.

  Skup je organizovan u okviru G2G projekta sa Kraljevinom Holandijom, pod nazivom "Dalji razvoj okvira za obnovljivu energiju u Srbiji". Očekivani rezultati Projekta su: izrada Nacionalnog akcionog plana za obnovljivu energiju u Srbiji do 2020. Godine, pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola i saglasnosti za postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, izrada uputstava za razvoj pilot projekta iz oblasti održive energije, organizacija poslovnih susreta i izrada promotivnog materijala za ovu oblast.

  Kontakt telefon: 011/ 3232 186

  Poziv i Agenda http://www.pks.rs/Događaji.aspx (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 11.3.2012.

  KONFERENCIJA "SOCIJALNO EKONOMSKI DIJALOG" BIĆE ODRŽANA 15. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

  Konferencija "Socijalno ekonomski dijalog" biće održana 15. marta 2012. godine, 11,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2, prizemlje

  Udruženje industrije tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije poziva privrednike na konferenciju o socijalno-ekonomskom dijalogu.

  Nakon uvodnih obraćanja predstavnika PKS, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i TexWeB projekta, o srpskoj tekstilnoj i odevnoj industriji govoriće Vesna Vasiljević, sekretar Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće PKS. O socijalno ekonomskom dijalogu EU govoriće predstavnica EURATEX-a iz Brisela.

  Spisak tema i govornika možete pogledati u prilogu, a ukoliko ste zainteresovani za učešće na konferenciji, kontaktirajte Natašu Ranković (telefon: 011/ 3231 107, elektronska adresa: natasa.rankovic@pks.rs).

   Program za 15. mart http://www.pks.rs/Događaji.aspx (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 11.3.2012.

  OBUKA VEŠTAKA I KANDIDATA ZA VEŠTAKE SAOBRAĆAJNE, FINANSIJSKE I GRAĐEVINSKE STRUKE BIĆE ODRŽANA U PERIODU OD 17. MARTA DO 7. APRILA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA Rok za prijavu učešća je 15. mart 2012. godine

  Privredna komora Beograda u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Union realizuje obuku veštaka i kandidata za veštake saobraćajne, finansijske i građevinske struke.

  Ovim Zakonom uređuju se uslovi za obavljanje veštačenja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka, postupak upisa i brisanja pravnih lica koja obavljaju veštačenje, kao i prava i obaveze lica koja obavljaju veštačenje. Pitanja koja se tiču različitih oblika veštačenja koji se koriste u svim postupcima (krivični, parnični, vanparnični, izvršni i sl.), kao i pitanja koja se tiču procene, obezbeđenje, davanje stručnih mišljenja i sl. a koja su od interesa za stručnu javnost će biti detaljno razmatrana na ovoj obuci.

  Obuka je namenjena kandidatima, kao i sudskim veštacima svih struka i realizovaće je tim profesora i istaknutih stručnjaka u ovoj oblasti.

  Mesto i vreme održavanja obuke: Privredna komora Beograda, Kneza Miloša br. 12, sala IVa na četvrtom spratu. Obuka, koja traje mesec dana, biće realizovana subotom u periodu od 17. marta do 7. aprila 2012. godine od 900 do 1600 časova (prema satnici programa iz priloga).

  Kotizacija: 23.000,00 dinara (+ PDV).

  Prijava učešća: do 15. marta 2012. godine (prijava u prilogu).

  Informacije: Centar za poslovno obrazovanje i unapređenje kvaliteta, Katarina Tinterović tel: 3619-472; e-mail: treningkom@kombeg.org.rs

  Napomena: Obzirom na veliko interesovanje za temu i ograničen broj učesnika po grupi (do 25 učesnika) Privredna komora Beograda zadržava pravo da Vašu prijavu, ukoliko je grupa za koju ste se prijavili već popunjena, registruje za grupu u kojoj ima slobodnih mesta, o čemu ćete biti obavešteni.

  Detaljnije možete videti na http://www.kombeg.org.rs/aktivnosti/c_obrazovanje/Detaljnije.aspx?veza=6583 (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 4.3.2012.

  SEMINAR "POLITIKE I PRAVILA EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ U OBLASTI JAVNIH NABAVKI" BIĆE ODRŽAN U PERIODU OD 7. DO 9. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

  Seminar "Politike i pravila Evropske banke za obnovu i razvoj u oblasti javnih nabavki", 07. - 09. mart 2012. godine, 09,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2, prizemlje
  Privredna komora Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizuju seminar o politikama i pravilima EBRD u oblasti javnih nabavki.

  Cilj seminara je upoznavanje privrednika sa politikama i primenom pravila javnih nabavki EBRD, identifikovanje osnovnih problema u realizaciji javnih nabavki i povećanje zainteresovanosti poslovne zajednice kako bi se obezbedila kvalitetna konkurencija na projektima u javnom sektoru.

  Privrednicima će se obratiti Mihailo Vesović, potpredsednik PKS, Hildegard Gacek, predstavnik EBRD u Beogradu i Jan Jackholt, direktor Uprave za javne nabavke EBRD.

  Trećeg dana seminara (petak, 09. mart), predstavnici EBRD održaće dodatne konsultacije u trajanju od 15 minuta, sa zainteresovanim učesnicima radionice.

  Kontakt telefon: 011/ 3300 904

  Detaljnije možete videti na http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 4.3.2012.

  U OKVIRU REALIZACIJE PROJEKTA GLOBAL MAPPING PODACI GLOBAL MAP SRBIJE - VERZIJA 2 OBJAVLJENI NA SAJTU ISCGM-a

  Saradnja između Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i Japanske agencije za međunarodnju saradnju (JICA), razvijena kroz implementaciju projekta "Razvoj kapaciteta za izradu digitalne osnovne državne karte u Republici Srbiji", omogućila je da Srbija postane deo globalne kartografske zajednice orijentisane ka praćenju klimatskih promena i očuvanju životne sredine na svetskom nivou.

  Linkovi:

  Global Mapping http://www.iscgm.org/cgi-bin/fswiki/wiki.cgi (ONLINE)

  Srbija je započela aktivnosti na projektu Global Mapping u martu 2011. godine. Tada je RGZ, kao članica asocijacije EuroGeographics, pristupio ovom projektu kao nacionalna kartografska organizacija i nadležna institucija za geoprostorne podatke u Republici Srbiji.

  Izrada Global Map Srbije započela je učešćem predstavnika RGZ-a na obuci "Global Mapping for Sustainable Development", održanoj u Cukubi u Japanu od 9. juna do 25. avgusta 2011. godine. Tokom boravka u Japanu, polaznik iz RGZ-a prilagodio je već pripremljene podatke za projekat EuroGlobalMap u skladu sa Specifikacijom Global Map-a.

  Sva četiri vektorska sloja (saobraćaj, granice, hidrografija, naseljena mesta) završena su i uspešno su prošla proveru Programa za kontrolu podataka Global Map-a (GMDC). Takođe, izrađeni su i metapodaci za navedene vektorske slojeve. Na kraju obuke na sajtu ISCGM (International Steering Committee for Global Mapping) objavljen je Global Map Srbije sa četiri vektorska sloja. Pored ovih slojeva, za vreme obuke započeta je i izrada sloja zemljišni pokrivač i u toku je njegovo kompletiranje u skladu sa Specifikacijom Global Map-a.

  Znanje koje je stečeno od ljubaznih stručnjaka iz ISCGM-a prenosi se drugim inženjerima RGZ-a, čime je RGZ osposobljen da samostalno izrađuje i održava slojeve Global Map-a.

  Srbija je na putu razvoja, a to podrazumeva i velika angažovanja u cilju očuvanja i zaštite životne sredine. Objavljivanjem Verzije 2 Global Map-a, Srbija je jedan korak bliže ostvarenju ovog cilja.

  Izvor: Vebsajt Republičkog geodetskog zavoda, 2.3.2012.

  ZAKON O RESTITUCIJI: Javni poziv za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje (restitucija)

  ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU (ZAKON O RESTITUCIJI), preuzmite
  OBRAZAC ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU, preuzmite
  SPISAK POŠTA ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA, preuzmite


  Na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", br. 72/2011), Agencija za restituciju objavljuje

  JAVNI POZIV
  ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA VRAĆANJE
  ODUZETE IMOVINE, ODNOSNO OBEŠTEĆENJE


  Pozivaju se bivši vlasnici, njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici da Agenciji za restituciju podnesu zahteve za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje.
  Zahtevi se odnose na vraćanje imovine koja je na teritoriji Republike Srbije, primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, kao i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, posle 9. marta 1945. godine oduzeta od fizičkih i određenih pravnih lica i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu, kao i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta.

  Zahtevi se podnose Agenciji za restituciju - nadležnoj područnoj jedinici, preko šaltera pošta, na obrascu propisanom "Pravilnikom o obrascu zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, načinu i postupku prijema i obrade zahteva, spisku pošta u kojima će se vršiti podnošenje zahteva i obliku i sadržini izvoda iz zahteva" ("Službeni glasnik RS", br. 94/2011).

  Uz zahtev se podnose potrebni dokazi, u originalu ili overenoj kopiji, u skladu sa članom 42. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

  Prijem zahteva vršiće se isključivo na šalterima pošta od 1. marta 2012. godine.

  Spisak pošta koje primaju zahteve objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 94/2011, na internet stranicama Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs, i Agencije za restituciju www.restitucija.gov.rs.

  Agencija za restituciju

  PREZENTACIJA "KAKO USPEŠNO IZVOZITI NA CEFTA TRŽIŠTE" BIĆE ODRŽANA 29. FEBRUARA 2012. GODINE U BEOGRADU

  Prezentacija "Kako uspešno izvoziti na CEFTA tržište" biće održana 29. februara 2012. godine, 11,00 sati, hotel Zira, sala Rodos, 2. sprat
  U okviru programa "Prodor na strana tržišta" koji je namenjen podršci izvoza, a koji sprovodi Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP), biće održana prezentacija o uspešnom izvozu na CEFTA tržište. Fokus edukativnog seminara je CEFTA tržište, mogućnosti izvoza sa posebnim fokusom na tržišta Albanije, Bosne i Hercegovine i Moldavije.

  Učesnicima će se obratiti dr Zoran Bojović, ispred Biroa za regionalnu saradnju PKS, a zatim i Nevenka Velinov, direktor agencije Velexpo i predsednik Sekcije za Albaniju pri Privrednoj komori Srbije, koja ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji nastupa na medjunarodnim sajmovima.

  Učešće na seminaru možete prijaviti putem elektronske adrese: petrovic@secep.rs, a za detaljnije informacije, kontakt osoba ispred PKS je dr Zoran Bojović (telefon: 011/ 3300 998 ili 011/ 3304 522).

  Poziv možete preuzeti na http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 26.2.2012.

  KONFERENCIJA "RAZVOJ ELEKTRONSKE UPRAVE U RS" 29. FEBRUARA 2012. GODINE

  Rok za prijavu učešća je 28. februar 2012. godine

  Konferencija pod nazivom "Razvoj elektronske uprave u Republici Srbiji" koju organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva i Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, uz podršku projekta "Podrška razvoju elektronske uprave" koji se realizuje u okviru programa IPA 2010.

  Konferencija će se održati 29. februara 2012. godine u Hotelu Kontinental sa početkom u 11 časova.

  Cilj ovog događaja jeste da se stručna i šira javnost bliže upozna sa konceptom elektronske uprave i informiše o koristima i razvojnim mogućnostima koje se obezbeđuju primenom ovog koncepta, kao i da se promoviše saradnja između organa uprave u cilju razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji. U tom smislu ova konferencija pruža priliku da se predstavi dosadašnji razvoj elektronske uprave i da se razmene ideje i očekivanja u vezi sa budućim razvojem elektronske uprave u Republici Srbiji.

  Molim vas da do utorka 28. februara 2012. godine potvrdite učešće na adresu za elektronsku poštu Jasmina.Jovanovic@aam.hu.

  Za dodatne informacije i pojašnjenja u vezi sa organizacijom konferencije možete se obratiti Marku Šijanu, saradniku na projektu, na telefone 011/334-9981 i 065/217-1894, ili na adresu za elektronsku poštu Sijan.Marko@aam.hu.

  Ovde možete preuzeti agendu konferencije. http://www.gradjanske.org/admin/article/download/files/Policy%20brief%20-Regulisanje%20obrazovanja%20odraslih.pdf?id=1078 (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 23.2.2012.

  VLADA RS NAJAVLJUJE POSEBNE UREDBE U CILJU POVEĆANJA ŠTEDNJE, KAO I MOGUĆNOST POVEĆANJA PDV

  Novosti

  Vlada RS priprema brzopotezne mere štednje da bi smanjila manjak u kasi. Najavljuju se posebne uredbe, jer su postojeći izdaci pokriveni zakonima.

  Ubrzano se pripremaju mere koje će doprineti da se bar delimično smanje troškovi države i tako donekle popravi manjak u budžetskoj kasi.

  Postojeći rashodi iz državne kase "pokriveni“ su u više od 90 odsto slučajeva zakonima, a njih je trenutno nemoguće izmeniti - predizborni sat uveliko već otkucava.

  Ozbiljnija štednja u državi mora sačekati novu vladu i najavljenu poresku reformu. Zasada, isplate iz budžeta idu prema utvrđenom planu, pa će čak i u aprilu za četiri odsto biti povećane plate zaposlenih u javnim preduzećima i javnom sektoru, kao i penzije na osnovu usklađivanja. Ali, kako je reč samo o praćenju troškova života, realno ove zarade neće rasti.

  O porastu plata zaposlenih u privatnom sektoru ne treba ni razmišljati, jer poslodavci zbog krize najavljuju ne samo stezanje kaiša, već i otpuštanja. Kako će u ovoj sveobuhvatnoj štednji proći penzioneri, tek će da se vidi, ali zahtevi međunarodnih finansijskih institucija su jasni - penzijski sistem u Srbiji valja reformisati.

  Ekonomisti su, inače, saglasni da je neophodno da i Srbija učini ono što su započele države u regionu, pa i EU, kako bi smanjili sve veći javni dug. Pre svega, računa se da je veoma važno da već od Nove godine potrošači u Srbiji plaćaju veći porez na dodatu vrednost. Za koliko je potrebno porez povećati, ekonomisti nisu jedinstveni. Neki kažu da je dovoljno da to bude za svega dva odsto.

  Oni navode da bi se, u tom slučaju, jednokratno povećala inflacija između 1,5 i dva odsto, ali bi prihodi države porasli za čak dva odsto BDP, odnosno za oko 600 miliona evra.

  Ako se porez na dodatu vrednost poveća za četiri odsto, čime bi opet imali manji namet od Hrvata, koji od ovog meseca primenjuju stopu opštu poreza od 25 odsto, u potpunosti bismo pokrili budžetski deficit, odnosno država bi povećala svoje prihode za više od 1,2 milijarde evra.

  Uz to, izvesno je da će nam sa novom Vladom stići i nastavak reforme penzijskog sistema. Jer je, kako nas to već duže vreme upozorava i MMF, "sadašnji penzijski sistem neodrživ“.
  "Na penzije u Srbiji iz budžeta odlazi 13 odsto bruto društvenog proizvoda. To je mnogo više od evropskih zemalja gde se, osim u Italiji i Ukrajini, u proseku izdvaja 5,9 odsto BDP-a. Neodrživo je da jedan zaposleni radi za jednog penzionera", podseća predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

  Ako buduća vlada Srbije ubrzo po konstituisanju donese konkretne srednjoročne mere može, po rečima Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta, ne samo da spreči da dug „eksplodira“, već i da smanji javne rashode sa 44 na 40 odsto u naredne četiri godine.


  KAKO RADE HRVATI

  Stopa poreza na dodatnu vrednost u Hrvatskoj je, od početka meseca, otišla na 25 odsto. Time se Hrvatska svrstala na treće mesto u Evropi po visini PDV. Ispred njih su jedino Mađarska (27 odsto) i Island (25,5 odsto). Jedini izuzetak kod plaćanja pomenute stope od 25 odsto u Hrvatskoj imaju jestivo ulje i mast, beli šećer, dečija hrana i isporuka vode - za njih se primenjuje stopa od 10 odsto.

  Srbiji kao mač iznad glave stoji opasnost od povećanja javnog duga.

  "Analize pokazuju da će na kraju godine javni dug biti najverovatnije oko 51 odsto BDP i da će nastaviti da raste. Rast javnog duga je neizbežan usled niskog BDP-a i planiranog fiskalnog deficita. Postoji opasnost da se na kraju 2015. javni dug poveća na zabrinjavajućih 60 odsto. Neophodno da se već sa rebalansom budžeta za 2012. donesu mere koje će zaustaviti njegov rast i u srednjem roku vratiti ga ispod zakonske granice od 45 odsto BDP-a", tvrdi Pavle Petrović.

  MINISTARKA PRAVDE NAJAVLJUJE PREISPITIANJE ODLUKA PRVOG SASTAVA VSS, KAO I USKORO KONAČAN PREDLOG STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

  Savet za borbu protiv korupcije

  Šta su tri najvažnija zadatka u nastavku procesa reforme pravosuđa, koja je u centru interesovanja Evropske komisije, upitali smo ministarku pravde Snežanu Malović:

  Najvažniji zadatak je da se u što kraćem roku završi postupak preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva. Očekujem da će VSS u narednom periodu intenzivno raditi na preispitivanju preostalih prigovora neizabranih sudija i da će taj posao biti završen veoma brzo.

  Prema njenim rečima, bilo je važno da Narodna skupština izabere još jednog člana VSS-a iz redova sudija.

  Sa preispitivanjem odluka o izboru sudija se zastalo, sve dok nije popunjen sastav VSS-a,kako bise otklonilabilo kakva nedoumica ili sumnja u vezi sa sastavom i radom VSS-a. To pitanje je za nas veoma važno i želimo da ovaj posao okončamo na najbolji mogući način –rekla je Malovićeva.

   Ona je napomenula da su sada stvorene mogućnosti da se ubrzano obavljaju i razgovori sa kandidatima za predsednike sudova.

  Ne treba zaboraviti da odluku o izboru predsednika sudova donosi Narodna skupština, a VSS predlaže kandidate – kazala je Malovićeva.

  Kada je reč o preispitivanju odluka o izabranim sudijama, dodala je ona, taj posao doći će na red u sledećoj fazi.

  Biće preispitivan izbor onih sudija protiv kojih je vođen disciplinski postupak i kod kojih postoje evidentni propusti u radu, ali reč je o samo nekoliko sudija – rekla je Malovićeva.

  Ministarka je ukazala da u ovom trenutku ne postoji nijedno sporno pitanje između Evropske komisije i Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde.

  Svoj stav o reformi pravosuđa Evropska unija je dala kada je prihvatila kandidaturu Srbije, između ostalog, ističući kao pozitivne primere sprovedene reforme. Svesni smo da postupak preispitivanja treba da okončamo, i to ćemo učiniti veoma brzo. Takođe, istakla bih da na sednicama Visokog saveta sudstva, u jednom delu, prisustvuju posmatrači EK i OEBS-a tako da svi prigovori u pogledu javnosti rada više ne stoje.

  Upitana da li su tačne informacije da EK nije zadovoljna radom Agencije za borbu protiv korupcije i predlogom strategije za borbu protiv korupcije ministarka je navela da je EK u decembru imala određene primedbe na radnu verziju strategije, koju je sačinila radna grupa na čijem čelu je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

  Ona je dodala da se nakon toga Ministarstvo pravde aktivno uključilo i da je urađen novi predlog u saradnji sa Evropskom komisijom.

  Verujem da ćemo u najkraćem roku kao Ministarstvo pravde izaći sa konačnim tekstom strategije. Očekujem uskoro i ekspertsko mišljenje Brisela. Naša intencija je da u određenim oblastima koje su najporoznije, kao što su javne nabavke, izađemo sa konkretnim predlozima i rešenjima.

  Ministarka je ukazala da je stav Evropske komisije kada je reč o napisima u pojedinim medijima da EK nije zadovoljna sa postignutim rezultatima u reformi pravosuđa „baratanje sa starim informacijama sa početka procesa koje prevashodno služe kao pokušaj dobijanja jeftinih političkih poena”.

  Reforma pravosuđa nije samo pitanje opšteg izbora sudija već je urađeno mnogo strateških stvari. Predložili smo brojne sistemske zakone koji su omogućili da pravosuđe sada bude efikasnije i odgovornije. O tome najbolje govore rezultati rada sudova. Ovih dana Visoki savet sudstva izaći će sa konkretnim rezultatima rada sudova u Srbiji koji predstavljaju direktne efekte reforme. Između ostalog, sudovi su pokazali veliku uspešnost u savladavanju priliva predmeta na godišnjem nivou – rekla je Malovićeva.

  Ona je napomenula da je u predstojećem periodu neophodno obratiti pažnju na još efikasnije postupanje osnovnih sudova u parničnoj materiji, mada su i u ovoj oblasti rezultati rada mnogo bolji nego prethodnih godina. Sigurna sam i da će primenom Zakona o parničnom postupku koji je stupio na snagu u februaru ove godine i u parnici ubuduće biti postignuto maksimalno savladavanje godišnjeg priliva predmeta – kazala je Malovićeva.

  Ministarka je naglasila da je u izvršnoj materiji zabeležena visoka efikasnost, a da to nije samo rezultat boljeg rada sudija već i primena novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

  Generalno gledano napredak je već postignut. Ako se ima u vidu da 2008. godine nijedan sud nije imao više od 85 odsto savladanog priliva, onda je jasno da je ovo veliki napredak i prvi put možemo da kažemo da sudovi ne samo da savladavaju godišnji priliv nego i da rešavaju stare predmete. To je pravi rezultat i pokazatelj rada sudova – rekla je Snežana Malović.

  Na kraju, podsetila je da će tokom ove godine zaživeti i nove pravosudne profesije, kao što su notari i privatni izvršitelji, koje će takođe ubrzati parnične postupke.
  Aleksandra Petrović, Politika

  MINISTARKA PRAVDE O POČETKU PREGOVORA SA EU, VELIKIM SUDSKIM PROCESIMA, IZBORNIM OČEKIVANJIMA: "U PREDIZBORNOJ KAMPANJI BIĆE NAPADA IZA KOJIH JE ORGANIZOVANI KRIMINAL"

  Time.mk

  MINISTARSTVO pravde spremno je za početak pregovora za članstvo u EU. Prva i najvažnija biće poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i ljudskih prava. Mi smo sve uradili da idemo korak ispred. Samo za nepune četiri godine, Skupština je usvojila više od 80 zakona i međunarodnih konvencija koje je pripremilo Ministarstvo pravde, kaže za ”Novosti” ministarka pravde Snežana Malović.

  - Svi propisi usaglašeni su sa standardima Evropske unije, doneti su antikorupcijski zakoni i omogućeno njihovo sprovođenje, ušli smo u odlučnu brobu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Evropi smo dokazali da smo dostojan partner i ne verujem da će biti ikakvih problema kada do pregovora dođe.

  * Dvanaesti mart se bliži, a još nema optužnice za političku pozadinu ubistva premijera, odnosno pobunu JSO. Kada očekujete da se klupko razmota?

  - S obzirom na to da je istraga završena, uverena sam da je pitanje trenutka kada će se razjasniti sve činjenice u vezi sa pobunom JSO. Ubistvo premijera je jedan od najtragičnijih dana u našoj istoriji i moramo učiniti sve da saznamo ko sve stoji iza toga. Pobunu JSO više niko ne tretira kao legalan protest i svima je jasno da je izlazak te jedinice bio usmeren na ugrožavanje bezbednosti cele zemlje. Istinu dugujemo i porodici ubijenog premijera i građanima Srbije.

  * Očekujete li i da će građani na predstojećim izborima dobro oceniti rad ove vlade?

  - U ovom mandatu Vlada Srbije uradila je veliki posao. Uverena sam da će građani Srbije to prepoznati, uprkos svim problemima sa kojima smo svi suočeni. Ipak, sigurna sam da će situacija biti bolja kako budemo bliži EU i da će birači dati podršku za nastavak neophodnih reformi, pre svega, u borbi protiv korupcije. Smatram da smo opravdali njihovo dosadašnje poverenje kada je reč o borbi protiv kriminala, a posebno organizovanog. Nažalost, baš zbog tako intenzivne borbe očekujem da se u predizbornoj kampanji pojačaju napadi na nas, jer razne struje imaju interes da nas zaustave i umanje naše rezultate.

  NEMAMO ODGOVOR ZAŠTO GAVRIĆ ČEKA * Šta se dešava sa izručenjem Dobrosava Gavrića?

  - Zahtev za ektradiciju je poslat sa svom pratećom dokumentacijom. Sa kolegama iz Južne Afrike uspostavili smo zaista dobru komunikaciju. Međutim, za sada nemamo odgovor kada bi Gavrić mogao da se nađe u Srbiji, jer sve zavisi od propisa Južne Afrike. Očekujem da ovih dana dobijemo informaciju u kojoj je fazi taj postupak.

  * Da li ste spremni da se politički angažujete?

  - Nikada se nisam libila da preuzmem odgovornost u teškim trenucima, što sam i dokazala prihvatanjem funkcije ministra pravde i koordinatora Vlade za borbu protiv korupcije. I danas ima onih koji kritikuju reformu pravosuđa, iako smo svi bili svesni da je ono bilo bolesno i da je morao da se uradi duboki rez. Svesna sam da tu još ima posla. Sistem je postavljen, a sada je na pravosuđu, dakle sudijama i tužiocima, da profesionalno rade svoj posao. Novi zakoni su im dali mogućnost, odnosno odrešene ruke da sude efikasno. Istovremeno, gotovo da nema oblasti u kojoj nije pooštrena kaznena politika. Poruka je jasna - reforme su bile neophodne i sada ih je nemoguće zaustaviti.

  * Mislite li da biste mogli dobiti još jedan mandat kao ministar pravde?

  - U ovom trenutku najvažnije je da se posao uspešno privede kraju.

  * Kada sumirate prethodne četiri godine, šta vas čini nezadovoljnom?

  ODGOVORNOST SUDIJE ZBOG MARKA * Apelacioni sud doneo je konačnu odluku da je postupak protiv Marka Miloševića zbog prebijanja članova Otpora u centru Požarevca zastareo. Oštećeni su podneli inicijativu, kojoj ste se i vi pridružili, za razrešenje sudije?

  - Da, pridružila sam se toj inicijativi i stojim iza toga da slučajevi koji su povezani sa teškim nasleđem devedesetih moraju biti efikasno okončani. Sada kada je Apelacioni sud i konačno utvrdio da je predmet zastareo otvara se i formalni put da se utvrdi odgovornost sudije. Očekujem da će se o toj inicijativi veoma brzo raspravljati.

  - Veliki posao jeste urađen. Zakoni nisu bili usaglašeni sa evropskim, vladala je blaga kaznena politika, predmeti su čuvani u fiokama, pravosuđe je bilo tromo i korumpirano i u sprezi sa kriminalcima. Rezultat je bio da su građani bili nezadovoljni, što je i očekivano kada se u pravosuđu ništa nije menjalo gotovo 60 godina. Mi smo krenuli u korenitu reformu, ali smo zato bili meta kontinuiranih napada.

  Primera radi, kada smo donosili Zakon o sedištima sudova, vodili smo računa da se izbegne mogućnost da na presude utiče poznanstvo sudija i građana u malim sredinama. Tada su nas napadali zato što sudije moraju da putuju. Rezultati rada sudova pokazali su da su napadi bili neutemeljeni i zlonamerni.

  O napadima na predsednicu VSS Natu Mesarović, članove tog tela i mene, zbog opšteg izbora nosilaca pravosudnih funkcija, da i ne govorim. Uprkos ogromnim pritiscima, raskinuta je veza pravosuđa i kriminala, a napadi su postajali sve jači, pogotovo po usvajanju Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Kao da su neki zaboravili da su postupci trajali po 20 - 30 godina; da li je to bilo dobro, da li je to put kojim Srbija treba da ide ka EU i ne samo EU, da li je to ono što građani žele?! Da se razumemo, nerad i bahatost u sudovima i tužilaštvima više ne postoji.

  * Koji rezultat je najbolji?

  - Zadovoljna sam ako sagledam rezultate borbe protiv kriminala. Normalno je da svi želimo da se pojedine stvari odvijaju brže, ali moramo biti pošteni prema sebi - urađen je ogroman posao.

  * Slažete li se sa ocenama da je organizovani kriminal u Srbiji obezglavljen? Ne mislite li da su to hrabre ocene s obzirom na to da su, recimo, Šarić, Dejan Stojanović Keka ili Željko Maksimović Maka i dalje na slobodi?

  - Za sada okrivljeni koje pominjete jesu u bekstvu, ali su njihove ekipe razbijene, prekinuti su lanci trgovine drogom, a ujedno su razotkriveni mehanizmi pranja novca. Koordinacija službi bezbednosti pod okriljem Biroa Saveta za nacionalnu bezbednost dala je neverovatne rezultate, i sigurna sam da se organizovani kriminal u obliku koji poznajemo neće od toga lako oporaviti.
  * Poslat je zahtev za zručenje Bojovića i Milisavljevića...

  - Potpisala sam zahtev za izručenje Bojovića, Milosavljevića i Petrića i očekujem da se uskoro sretnem sa španskim kolegom i da ovaj slučaj bude jedna od tema našeg razgovora.

  Kompletna dokumentacija, koja je poslata španskim kolegama, ima više od 2.000 stranica što dovoljno govori za šta se sve oni terete. O rokovima u kojima bi mogli da se nađu u Srbiji zaista je teško govoriti s obzirom na sve okolnosti koje na to utiču. Činjenica je da smo zadali snažan udarac organizovanom kriminalu, kao i da begunci imaju sve manje prostora za skrivanje bilo gde u svetu.

  V. C. SPASOJEVIĆ, Novosti

  HEMOFARM I GALENIKA SU TUŽILI KOMISIJU ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE KOJA IM JE PROPISALA KAZNE ZBOG SKLAPANJA NEDOZVOLJENOG KARTELA SA VELEDROGERIJAMA

  Blic

  Kako prenosi Blic, advokat koji zastupa ove proizvođače lekova predao je tužbu Upravnom sudu u petak, 3. marta, a rok za izjašnjenje je dva meseca.

  Zbog zabranjenog sporazuma, Komisija od Hemofarma potražuje tačno 396 miliona dinara, a od Galenike 158 miliona.

  Na ime izrečenih mera, od 15 kompanija koje su činile kartel u 2008. godini, Komisija traži ukupno 1,4 milijarde dinara (12 miliona evra). Ovaj iznos bio bi i veći, ali je zbog stečaja postupak obustavljen protiv Habitframa, Srboleka i Vetrprom hemikalija.

  U tužbi od tridesetak strana stoji da je Komisija postupak vodila po starom zakonu i da je, u skladu sa novim propisima, danas zastareo. Praktično, mogućnost izricanja kazne proizvođačima i veledrogerijama istekla je 31. decembra 2011. godine.

  Navodi se i da je zabranjena retroaktivna primena zakona, ali i da postoji pravosnažna presuda Prekršajnog suda kojom su Galenika i Hemofarm ranije oslobođeni prekršajne odgovornosti.

  Advokat koji zastupa ove kompanije Branislav Bjelica tražio je i odlaganje plaćanja kazne sve dok sud ne donese presudu po aktuelnoj tužbi.

  Izvor Blica tvrdi da Hemofarm i Galenika neće biti jedine kompanije koje će tužiti Komisiju.

  Komisija je inače proizvođačima propisala kaznu u visini od dva odsto njihovog prometa iz 2007. godine, a veledrogerijama od 1,8 odsto. Ta godina je bila jedna od najprofitabilnijih za celokupno farmaceutsko tržište.

  Posledica zabranjenog dogovora bila je narušavanje konkurencije na tržištu lekova. Praktično, mešanje proizvođača u politiku cena veletrgovca imalo je za cilj eliminaciju manjih veledrogerija, kojih je u Srbiji oko 260.

  Proizvođači su istovremeno zavisili od porudžbina najvećih veledrogerija. Znali su i da je alternativne lekove lako registrovati i da domaći lek ima zamenu.


  Galenika: Nismo izgubili rusko tržište

  Povodom pisanja medija da je Galenika izgubila rusko tržište jer su registracije lekova istekle, u zemunskoj fabrici lekova rekli su da izvoz na ovo tržište nije ugrožen. "U Rusiju i dalje izvozimo devet registrovanih lekova, a u toku su registracije i za pet novih medikamenata", poručili su iz Galenike, i dodali da nema govora o isteku registracija.
  PROFESOR LABUS O NEOPHODNOSTI UVOĐENJA EVRA, PORESKOJ REFORMI I MONETARNOJ POLITICI

  Press

  Jedino što može da spase našu privredu i ekonomiju jeste uvođenje evra kao zvanične valute u Srbiji, kaže Miroljub Labus.

  Labus, profesor ekonomije na Pravnom fakultetu u Beogradu i bivši potpredsednik Vlade Srbije, kaže da mu mnogi zameraju na tom stavu i tvrde da je to neizvodljivo zbog samih pravila u Evropskoj uniji, ali on tvrdi da "zna da je izvodljivo".

  Ono navodi da zna da "Evropska komisija, odnosno Evropska banka, ne bi bila srećna kada bismo mi uveli evro, ali ne bi mogli ništa da preduzmu da to spreče".

  "To je u međuvremenu i pokazala praksa nekih malih zemalja u Evropi koje su uvele evro pre nego što su postale deo evrozone. Srbija je već trgovinski integrisana u evropsko tržište. Na drugoj strani imamo velike transakcione troškove zamene dinara za evro i evra za dinare i veliku neizvesnost. Da bismo našu trgovinu podstakli, moramo te rizike da otklonimo, a troškove da smanjimo. Jednostrano uvođenje evra to može da reši", objašnjava on.


  "Ako cene neprekidno rastu, vi ne možete da održavate stabilan nominalni kurs. Moja prognoza za prošlu godinu je bila 110 dinara za jedan evro. Nije se ostvarila u decembru, već sredinom februara ove godine. To je nešto što se moglo očekivati. Predložio sam da iduće godine ponovo razmatramo režim kursa, jer je to otvoreno pitanje", kaže Miroljub Labus govoreći o kursu evra.

  Labus, na kritiku da to može da bude velika zamerka EU u pregovorima za članstvo Srbije, odgovara da i tako "mi za 10 godina nećemo ući u EU".

  "Moje iskustvo je da, ako i primenite neke nestandardne mere, EU će, ako one daju rezultate, naći način kako da ih uskladi s pitanjem našeg članstva. Nema dileme da, ako se uvođenje evra pokaže kao dobro, EU neće stati iza toga", naglašava on.

  Bivši potpredsednik Vlade kaže i da "kako sada stvari stoje, Srbija ulazi u recesiju. Nazvao bih je recesijom sa duplim dnom. Nije ona toliko strašna, kao što je bila 2009, ali je problem što se ponovo, samo posle tri godine, nalazimo u istoj situaciji. To znači da nismo rešili stvari koje je trebalo".

  "Država je previše trošila i zaduživala se često, uz objašnjenje da će tako izbaviti privredu. Desilo se, međutim, da je država potrošila sve što je mogla i onda smo udarili u taj zid nemogućnosti daljeg finansiranja same države", objašnjava on.

  "Jako je važno da se posle parlamentarnih izbora što pre formira nova vlada sa jakim premijerom koja će preduzimati ključne mere za privredni oporavak. Prioriteti vlade neće zavisiti od političkih programa stranaka već će ih život nametati", rekao je agenciji Beta Labus.

  Budući premijer i ministri, prema njegovim rečima, treba da budu jake političke ličnosti koje su prošle izbornu proceduru i mandat dobile na izborima, upravo zbog toga što im predstoje teške odluke.

  "Da bi neko imao autoritet mora da ima mandat koji se dobija na izborima", rekao je Labus i dodao da ne učestvuje u izborima i sebe ne vidu u budućoj vladi, ali je spreman da joj pruži savetodavnu pomoć, ako to neko od njega bude tražio.

  Nova vlada, kako je istakao, suočiće se sa nedostatkom novca u budžetu usled pada poreskih prihoda, ali i sa nemogućnošću otplate državnog duga.

  "Neizbežna je poreska reforma i povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), ali to neće biti dovoljno za popunjavanje minusa u budžetu ako se ne smanje rashodi i promeni njihova struktura. U prethodnom periodu država je trošila preko svojih mogućnosti i u narednih par godina javni dug može biti veće ograničenje za privredu od recesije", rekao je Labus.

  On je preporučio da buduća vlada ozbiljno shvati upozorenje Fiskalnog saveta o prevelikom učešću javnog duga u bruto domaćem proizvodu i da hitno uradi srednjoročni plan konsolidacije javnih finansija.

  Sadašnji, kao i prethodni guverner Narodne banke Srbije, prema oceni Labusa, nisi vodili monetarnu politiku koja je primerena ekonomskoj krizi.

  "U krizi se ne vodi ovakva monetarna politika. Pogledajte šta rade Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve - odstupaju od standardnih mera monetarne politike, jer to zahteva realnost. To je privremeno odustajanje, ali je neophodno sve dok se ne izađe iz krize", naglasio je Labus.

  Kako je upozorio, finansijski sistem zemlje može biti destabilizovan ako Narodna banka Srbije ne preduzme mere koje će doprineti padu kamatnih stopa i lakšem zaduživanju privrede jer realni sektor neće moći da vraća ranije kredite.

  "Promena monetarne politike sama po sebi neće dati rezultate ako ne bude usaglašena sa novom fiskalnom politikom. Biće loše ako vlada nastavi da se zadužuje i povećava kamatu na svoje hartije od vrednosti", rekao je Labus.

  On se založio za ispunjavanje uslova za nastavak aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

  "Sve ono što moramo da uradimo lakše ćemo uraditi pod pritiskom MMF-a. To može biti politički izgovor da se teške odluke donose pod pritiskom, što nije fer ni prema MMF-u ni prema svima nama", istakao je Labus.

  VOJVODINA JE NAJRAZVIJENIJI REGION SRBIJE I U NJOJ JE OSTVARENO 45 ODSTO STRANIH ULAGANJA I 40 ODSTO UKUPNOG IZVOZA SRBIJE

  B92, Beta

  Vojvodina je najrazvijeniji region Srbije i u njoj je ostvareno 45 odsto stranih ulaganja i 40 odsto ukupnog izvoza Srbije, kaže Bojan Pajtić.

  Pokrajinski premijer dodaje da je "posebno važno istaći da niko od 130 investitora do sada nije otišao iz Vojvodine“.

  “Naprotiv, Vojvodini je nedavno uručeno priznanje kao jednoj od najpovoljnijih regija za investiranje, i u konkurenciji 110 regija osvojila je četvrto mesto", rekao je on.

  Pajtić je poručio da je Vojvodina zapravo "Evropa u malom", jer u ovoj pokrajini živi dva miliona stanovnika i 25 nacionalnosti.

  Prema njegovim rečima, proces evropskih integracija i ujedinjavanje Evrope su jedan od najvažnijih političkih, ali i civilizacijskih procesa i postignuća i cilj koji je proistekao iz plemenite vizije zajedničke budućnosti.

  AMBASADOR KINE IZJAVIO DA JE KINA SPREMNA DA NASTAVI DA PODSTIČE UGLEDNA PREDUZEĆA IZ TE ZEMLJE DA INVESTIRAJU U SRBIJI

  Dnevnik

  Kina je spremna da nastavi da podstiče ugledna preduzeća iz te zemlje da investiraju u Srbiji, kaže ambasador te zemlje u Beogradu Džang Vanšue.

  Džang je izrazio nadu da će im ovdašnji partneri omogućiti lakše uslove za razvoj i učešće u investicijama.

  ”Investicije kineskih preduzeća u Srbiji su još u povoju, ali Srbija ima ogromne investicione perspektive i veliki potencijal“, rekao je ambasador Džang.

  Ambasador je napomenuo i da, osim podrške kineskim investicijama u Srbiji, pozdravlja i investiranje srpskih preduzeća u Kini.

  Napominjući da se nada kako će Srbija na različitim međunarodnim skupovima predstaviti preduzećima iz Kine investiciono okruženje, preferencijalnu politiku i investicione projekte, Džang je izrazio očekivanje da će srpski partneti ”omogućiti lakše uslove za razvoj i učešće kineskih preduzeća u trgovini i u investicijama u Srbiji“.

  ”Produbljivanje bilateralne ekonomsko-trgovinske saradnje je zajednička želja obe strane i odgovara osnovnim interesima naša dva naroda“, istakao je ambasador Džang i ocenio da je Srbija veoma važna zemlja u regionu Zapadnog Balkana.

  Pred Srbijom je, uz povećanje potrebe za stabilnim i brzim ekonomskim razvojem, ”ozbiljniji zadatak industrijska transformacija i modernizacija, kao i izgradnja infrastrukture“, ocenio je ambasador Kine.

  Srbija, s druge strane, ima dobre temelje u automobilskoj industriji, proizvodnji mašina, prehrambenoj industriji i poljoprivredi, napomenuo je ambasador i dodao da je Kina ogromno tržište a vlada u Pekingu "nema nikakvo ograničenje na uvoz srpskih proizvoda i želi da proširi uvoz“.

  Srpska preduzeća su dobrodošla da aktivno istražuju na kineskom tržištu, da povećaju izvoz u Kinu, da proširuju obim trgovine i da na taj način unapređuju stabilan ekonomskotrgovinski razvoj naše dve zemlje“, zaključio je ambasador Džang.

  PROŠLE GODINE IZ EVROPSKE KOMISIJE OD SRBIJE ZATRAŽENO PREISPITIVANJE 24 SPORNE PRIVATIZACIJE, A ODGOVORA NAŠE VLADE NEMA NI DO DANAS

  Politika


  Kao sporne privatizacije navode se izmedju ostalih, prodaje „Sartida”, „Jugoremedije”, „Ce marketa”, „Nacionalne štedionice”, Veterinarskog zavoda – Zemun, „Keramike” iz Kanjiže, „Zastave elektro”, „Tehnohemije” i „Srboleka”. Do sada je od svih kupaca navedenih preduzeća uhapšen jedino najveći vlasnik „Srboleka”, ali tek pošto je uništio firmu koja je već mesecima u stečaju. I u ovom slučaju, godinama pre njegovog hapšenja, radnici i mali akcionari protiv Stefanovića su podneli više krivičnih prijava, ali nijedna nije procesuirana.

  To što se u rezoluciji Evropskog parlamenta u procesu evropskih integracija Srbije od vlasti traži da odmah provere kontroverzne slučajeve privatizacije i prodaje nije ništa novo.
  Depeša praktično iste sadržine u Srbiju je stigla i prošlog juna.

  Tada je Ivica Dačić, ministar policije, potvrdio da EU traži preispitivanje privatizacije više od 20 srpskih firmi. On je rekao da je to pismostiglo u Ministarstvo pravde i da će „biti predato nadležnim organima na dalji rad”.

  “Reč je o privatizaciji više od 20 preduzeća, čiju bi zakonitost trebalo preispitati po kriterijumima koji su važni za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i zaključivanje određenih poglavlja tih pregovora”, izjavio je Dačić, po čijim tvrdnjama u pismu koje je Evropska komisija poslala Srbiji nema ničeg novog.

  Ni posle više od osam meseci, EU, ali ni naša javnost nisu od vlade dobili bilo kakav odgovor ili informaciju – šta je po tom pitanju urađeno. Da li su i u kojim slučajevima pokrenuti postupci. U Tužilaštvu je juče dobijen nezvanični odgovor da se u pretkrivičnom postupku detalji ne saopštavaju javnosti.

  Koje su to 24 sporne privatizacija i slučajevi sistemske korupcije, nikada javno nisu saopštili ni iz Evropske komisije, a ni naši nadležni organi. U pomenutoj Rezoluciji Evropskog parlamenta navedeno je poimence da postoje ozbiljne sumnje u pogledu zakonitosti u pet slučajeva, a to su „Sartid”, „Jugoremedija”, „Mobtel”, „Ce market” i ATP „Vojvodina”.

  U Savetu za borbu protiv korupcije kažu da su to sve slučajevi na koje su oni ukazivali svim dosadašnjim vladama od početka procesa privatizacije, ali i evropskim institucijama.

  Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije, smatra da će ovi slučajevi morati da se reše ukoliko želimo da budemo član Evropske unije i, uopšte, ukoliko želimo uspeh u celom ovom procesu.

  Spisak od 24 sporne privatizacije na koje se poziva Evropski parlament nije, ipak, napravljen samo na osnovu primedbi ovog saveta, već i na osnovu žalbi investitora koji tvrde da su, iz raznih razloga, onemogućeni da posluju u Srbiji.

  Takav je slučaj preduzeća ATP „Vojvodina”, odnosno autobuske stanice u Novom Sadu, koju je sagradio Ilija Dević, ali grad nije hteo da poštuje svoju odluku o premeštanju stanice na novu lokaciju. Takođe, i nekoliko velikih evropskih firmi, među kojima je i nemački „Vac”, zbog zaštite vlasničkih prava, pomoć su zatražili kucajući na vrata Evropske komisije u Briselu

  ZA REGRESE U RATARSTVU 22 MILIJARDE DINARA

  Tanjug

  Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas u Surčinu da će u 2012. za subvencionisanje biljne proizvodnje biti izdvojeno najmanje 22 milijarde dinara, za 3,5 milijardi dinara više nego lane.

  Ministar je kazao novinarima da je u 2011. pravo na regres za ratarsku proizvodnju ostvarilo 82.000 poljoprivrednih gazdinstava, a da će ove godine svih 450.000 gazdinstava imati priliku da uđu u sistem subvencionisanja.

  Uslov za dobijanje subvencija više neće biti plaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, ukazao je Petrović, već ko bude više proizveo imaće i više subvencija

  Ministar je podsetio da je prošle godine regres za ratarsku proizvodnju iznosio 14.000 dinara po hektaru, te da je za te namene isplaćeno ukupno 18,5 milijardi dinara.

  Petrović je napomenuo da su regresirani gorivo, đubrivo i semenski materijal.

  Ministar Petrović je kazao kako bi bilo korisno promeniti način subvencionisanja i preći sa davanja po jedinici površine, na ostvareni prinos.

  Prethodnih meseci rađene su analize na osnovu kojih je zaključeno da je neophodno što efikasnije trošiti novac iz agrarnog budžeta sa ciljem povećanja poljoprivredne proizvodnje te da bi bilo celishodnije preći na novi model subvencionisanja po proizvedenoj količini.

  "Ko bude više proizveo imaće i mogućnost da dobije više novca na ime subvencija", poručio je Petrović.

  IRIG DOBIO KATASTAR NEPOKRETNOSTI

  RTV

  Problemi sa zemljišnim knjigama za meštane opštine Irig su prošlost, jer je osnovan katastar nepokretnosti, što će biti od velike pomoći, pre svega, poljoprivrednim proizvođačima u 13 sela.
  Pored potvrda o nepokretnosti, u Uslužnom centru mogu se pribaviti i druga dokumenta.

  POTPISAN SPORAZUM O FINANSIRANJU IZRADE STUDIJE IZVODLJIVOSTI ZA KOMBINOVANO POSTROJENJE GREJANJA NA BIOMASU

  Tanjug

  Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Beogradu Jurgen Velšof potpisali su Sporazum o finansiranju izrade Studije izvodljivosti za kombinovano postrojenje grejanja na biomasu.

  Kako je navedeno na internet strani grada Subotice, reč je o donaciji u iznosu od 230.000 evra za izradu studije koja će razmotriti ekonomske, energetske, finansijske i tehničke mogućnosti izgradnje CHP pogona na biomasu u Subotici, odnosno postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije korišćenjem različitih otpadaka organskog porekla koji se mogu koristiti kao gorivo.

  "Subotica je grad koji je u proteklih nekoliko godina uložio najviše sredstava u plansku, sveobuhvatnu i strategijski osmišljenu rekonstrukciju sistema daljinskog grejanja, a istraživanje i razvoj korišćenja biomase za dopunu energetskog snabdevanja Javnog preduzeća Subotička Toplana samo je logičan sled aktivnosti na uspostavljanju stabilnog funkcionisanja ovoga sistema i kvalitetnog snabdevanja krajnjih korisnika", rekao je gradonačelnik Vučinić.

  Vučinić je istakao da se potpisivanjem sporazuma stvara platforma da biomasa, kao potencijal, bude uključena u budući rad Toplane.

  "Na taj način stvaramo i pretpostavku da naši poljoprivredni proizvođači, od onoga što su do sada uglavnom spaljivali, dobiju dodatnu zaradu, da 'Toplana' dobije jednu još veću nezavisnost u energetskom snabdevanju i da putem korišćenja biomase ostvari uštedu i pruži jeftiniju cenu usluga prema svojim krajnjim korisnicima", naglasio je Vučinić.

  GASPROM BANKA TREBA DA POČNE DA POSLUJE U SRBIJI U DRUGOJ POLOVINI GODINE

  FoNet, Blic

  Gasprom banka treba da počne da posluje u Srbiji u drugoj polovini godine, a njeni glavni poslovi biće vezani za izgradnju gasovoda Južni tok, drugu fazu izgradnje skladišta gasa Banatski dvor, gasnu centralu Srbijagasa, a pratiće i ruske investicije poput NIS i Lukoila, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

  Banka neće kupiti nijednu od postojećih banaka, već će dobiti grinfild licencu. „Srbijagas“ će imati trećinu, a Gasprom banka dve trećine vlasništva u zajedničkoj finansijskoj instituciji, rekao je Bajatović u intervjuu Blicu.

  On je rekao da je sva dokumentacija oko osnivanja banke spremna, nacrt ugovora je završen, u toku su razgovori u Vladi, dok bi uskoro trebalo da stignu ruski partneri na potpisivanje memoranduma. Posle toga će Vlada Srbije odobriti ceo projekat.

  "Bez obzira na ishod predstojećih izbora u maju, banka će biti operativna u drugoj polovini godine", rekao je Bajatović.

  PREMA ANKETI 63 ODSTO ŠVAJCARACA BI MOGLO DA ODBIJE IDEJU DA SE MINIMALNI GODIŠNJI ODMOR U ŠVAJCARSKOJ PRODUŽI SA ČETIRI NA ŠEST SEDMICA

  Tanjug

  Švajcarci su danas izašli na referendum na kome treba da se izjasne o inicijativi švajcarskog sindikata rada o prelasku na zakonski minimum od šest nedelja odmora godišnje, umesto dosadašnjih četiri.

  Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju, međutim, da Švajcarci nisu baš složni po tom pitanju, prenosi Dojče vele.

  Prema anketi javne televizije SRG, čak 63 odsto Švajcaraca bi ove sedmice moglo da odbije ideju da se minimalni godišnji odmor u Švajcarskoj odmah produži sa četiri na pet sedmica, a onda, dan po dan na godinu, dok se ne dođe na šest sedmica.

  Švajcarski poslodavci odlučili su uoči referenduma da krenu u opsežnu propagandnu akciju kako bi građane uplašili mogućim posledicama.

  U gotovo svim novinama i na brojnim plakatima može se videti slogan „Više odmora = manje radnih mesta“.

  Na televiziji se emituje spot koji pokazuje pacijenta na operacionom stolu - on je sam u prostoriji. Na uređaju za narkozu je ceduljica na kojoj piše „nedostatak osoblja zbog novih pravila o godišnjim odmorima“.

  Glas u pozadini produbljuje bojazan i govori: „Šest sedmica odmora za sve. Zvuči dobro. Ali posledice ćemo svi osetiti“.

  Osim poslodavaca, protiv ove inicijative su uglavnom i švajcarski političari - kako desne, tako i leve orijentacije.

  Čuju se računice da bi Švajcarsku dve nedelje odmora više koštale najmanje šest milijardi franaka dodatnih troškova za radnu snagu, navodi Dojče vele.

  Ako se tome doda činjenica da Švajcarska privreda već ima problema sa izvozom zbog jakog franka (bolje reći, slabog evra), onda se može shvatiti zabrinutost mnogih poslodavaca.

  U sindikatu Travai.Suis pak tvrde da poslodavci bez razloga šire paniku i da je duži godišnji odmor itekako potreban: "Ekonomija je sve brža i oštrija i mnogi zaposleni oboljevaju od sve većih napora na poslu. Porodica i razonoda trpe zbog posla“, obrazlaže sindikat.

  RUMUNSKI PARLAMENT JE USVOJIO ZAKON O LUSTRACIJI, KOJI ONEMOGUĆAVA KOMUNISTIMA KOJI SU NEKADA IMALI VISOKE POLOŽAJE DA PONOVO DOĐU NA VLAST

  B92, Beta

  Rumunski parlament je usvojio Zakon o lustraciji, koji onemogućava komunistima koji su nekada imali visoke položaje da ponovo dođu na vlast

  Rumunska javnost 20 godina čeka donošenje zakona o lustraciji. Bivši komunisti su se vratili na vlast, što objašnjava nerešene ili loše rešene probleme u Rumuniji.

  Odmah posle rumunske revolucije, u martu 1990, usvojena je Temišvarska deklaracija, kojom se predviđa da bivši komunisti koji su bili na položajima i bili angažovani u političkoj policiji dobiju 20-godišnju zabranu obavljanja zvaničnih dužnosti.

  Režim Jona Ilijeskua, koji je preuzeo vlast posle revolucije, nije prihvatio tu deklaraciju, a ni kasnije nisu uspeli pokušaji da se izglasa zakon o lustraciji.

  Sadašnji zakon predviđa petogodišnju lustraciju za osobe koje su imale plaćene političke položaje u komunističkoj partiji – u centralnom, regionalnom i lokalnom aparatu, članove centralnog komiteta komunističke partije, članove Državnog saveta, ministre, osobe koje su radile u represivnom aparatu, direktore izdavačkih kuća, tužioce koji su praktikovali političku policiju.

  Mnogi smatraju da je zakon o lustraciji prekasno usvojen i da neće doprineti ozdravljenju rumunskog društva, pošto su mnogi na koje se zakon može primeniti već stari, a mlađi ljudi su već "očistili" svoju prošlost antikomunističkim stavom posle revolucije i sada su na dobrim funkcijama.

  SVETSKA TRGOVINSKA ORGANIZACIJA POTVRDILA SVOJU RANIJU PRESUDU DA KINESKO OGRANIČENJE IZVOZA SIROVINSKIH MATERIJALA NARUŠAVA TRGOVINSKE PROPISE

  Tanjug

  Kina mora da dovede svoje carine i mere o izvoznim kvotama za elemente, uključujući magnezijum i cink, u sklad sa svojim obavezama u STO.

  Ta organizacija je u julu presudila u korist SAD, Evropske unije i Meksika posle njihovih žalbi da Kina nije ispunila obećanja koja je dala pri učlanjenju u STO.

  Ta presuda se odnosila na boksit, ugalj za koksovanje, fluorid, magnezijum, silicijum metal, silicijum karbid, žuti fosfor i cink, od kojih su mnogi od ključnog značaja za hemijsku i metalsku industriju u proizvodnji različitih produkata, kao što su lekovi, frižideri i limenke za sokove. Peking je 31. avgusta uputio žalbu STO na tu presudu.

  "Današnja presuda predstavlja ogromnu pobedu za SAD, naročito za njene proizvođače i radnike", izjavio je američki trgovinski predstavnik Ron Kirk.

  On je dodao da "današnja odluka osigurava da prerađivačka industrija u ovoj zemlji može da dobije materijale koji su joj potrebni za proizvodnju i da konkuriše pod podjednakim uslovima".

  Komesar EU za trgovinu Karel De Guht je ukazao da presuda STO predstavlja uspeh u naporima za osiguranje pravičnog pristupa "neophodnim" sirovinskim materijalima za industriju EU.

  "Kina se sada mora povinovati tako što će te izvozne restrikcije brzo ukloniti i, uz to, očekujem da Kina dovede svoj ukupan režim izvoza, uključujući metale iz grupe retke zemlje, u sklad sa propisima STO", rekao je De Guht.

  "GUGL", "MAJKROSOFT" I "JAHU" ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV SPAMOVANJA

  Tanjug

  Kompanije "Gugl", "Majkrosoft","Jahu", "AOL" i "Fejsbuk" ostavile su po strani rivalstvo radi borbe protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je spamovanje, tačnije reklamiranje putem e-pošte i "pecanja"(phishing).

  Internet giganti su saopštili da su se udružili sa "Bankom Amerike", "Pej Palom" i drugima u borbi protiv spamovanja i "pecanja", gde se obično šalje mejl u kome se od primaoca traži da otkrije svoju šifru ili neke druge informacije, prenela je agencija AFP.

  Nakon godinu i po dana zajedničke saradnje, oni su objavili osnivanje tehničke radne grupe poznatije kao DMARC.org.

  "Ta vrsta internet prevare, obmane na milione ljudi i kompanija godišnje, rezultirajući gubitkom potrošačkog poverenja u e-poštu, kao i u internet u celini", rekao je predsednik DMARC.org-a Bret MekDauel.

  "Industrijska saradnja, u kombinaciji sa tehnologijom i edukacijom potrošača, od ključnog je značaja za borbu protiv 'pecanja'," rekao je MekDauel.

  DRUŠTVENA MREŽA "TVITER" UVODI SISTEM ZA CENZURU SADRŽAJA PORUKA

  Tanjug

  Društvena mreža "Tviter", preko koje se šalju kratke poruke - "tvitovi", objavila je danas da će uvesti sistem za cenzuru njihovog sadržaja.

  Cenzura se neće odnositi na sve poruke i u svim zemljama, već na zahteve (koje upute pojedinci, društva ili kompanije) i to na specifične sadržaje, preneli su francuski elektronski mediji.

  Ova mreža, koja je ranije objavila da svaka četiri dana upravlja sa milijardu "tvitova", ističe da će takve zahteve razmotriti pre nego što ih ispuni.

  "Tviter" navodi da sagledava stvari na pozitivan način i dodaje da će ta nova politika omogućiti da njega usluga bude prisutna u više zemalja gde sloboda izražavanja ima granice.

  EVROPSKA CENTRALNA BANKA NAJAVILA OTKUP OBVEZNICA NA NEDELJU DANA

  Tanjug

  Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da će otkupiti na nedelju dana državne obveznice u iznosu od 1,104 milijarde evra, prenosi AFP.

  Ovaj iznos, iako je dvostruko veći u odnosu na prethodnu sedmicu, je i dalje skroman.

  ECB je prošle nedelje najavila da će otkupiti na nedelju dana 462 miliona evra duga koje su emitovale zemlje zone evra, što je daleko ispod rekordnog iznosa od 22 milijarde evra ostvarenog početkom avgusta 2011.

  Evropska finansijska institucija još od maja 2010. vrši otkup emitovanog duga zemalja zone evra pogođene dužničkom krizom na sekundarnim tržištima.

  Ovaj program, koji je osporavan u samom svom sedištu, pre svega u Centralnoj banci Nemačke, odnosio se u prvom redu na Grčku, čiji je dug postao nepodnošljiv. On se zatim proširio na Irsku i Portugaliju a od letos i na Španiju i Italiju, žrtve dužničkih kriza.

  Veliki broj ekonomista i političara, pre svega u Francuskoj, pozivali su poslednjih meseci ECB da poveća obim otkupa duga, smatrajući to jedinim rešenjem za zaustavljanje širenja dužničke krize, što je evropska finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu sve do sada odbijala.

  Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za finansije Jerg Asmusen je ocenio da je takva vrsta otkupa obveznica opravdana kao i da je u skladu sa mandatom ECB, dodajući da bi on trebalo da bude ograničen kako u pogledu iznosa tako i roka.

  On je ponovio da je ovakav potez ECB pre svega učinjen kako bi se pomoglo vladama da povrate poverenje tržišta.

  ECB poseduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi evra, koje će ove nedelje "zamrznuti" preuzimajući od banaka depozite u uobičajenom obimu.

  SPORAZUM O BUDŽETSKOJ DISCIPLINI U EU TREBALO BI DA BUDE POTPISAN DO 1. MARTA 2012.GODINE

  Tanjug

  Sporazum o budžetskoj disciplini u Evropskoj uniji, koji bi obuhvatao sve njene članice osim Britanije, trebalo bi da bude potpisan do 1. marta, izjavio je danas francuski predsednik Nikola Sarkozi, nakon sastanka u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

  Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći "korak po korak, a ne jednokratnim rešenjima".

  "Kombinacijom stabilnih finansija i pokretača privrednog rasta želimo jasno da poručimo da smo odlučni ne samo da održimo i stabilizujemo evrozonu, već i da želimo jaku, savremenu i konkurentnu Evropu", ukazala je ona.

  Lideri Francuske i Nemačke su saopštili da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da zaustave dužničku krizu koja pokazuje znake širenja.
  Po završetku sastanka, Merkel je apelovala na Grčku i njene privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje, prenela su agencije.

  U suprotnom, ukazala je ona, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

  Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac.

  "Želimo da Grčka ostane u evrozoni", ukazala je Merkelova.

  Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

  "Nemačka i Francuska su spremne da razmotre u kojoj meri možemo da ubrzamo uplate u fond i time još jednom jasno naglasimo našu veru i podršku evrozoni", obratila se Merkelova novinarima.

  Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne kako bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko koga su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra.

  Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni na način koji bi doveo do stvaranja novih radnih mesta.

  Merkelova i Sarkozi su izgleda izgladili i nesuglasice oko kontroverznog poreza na finansijske transakcije. Kancelarka je ukazala da može da zamisli takav porez samo u okviru evrozone i pohvalila "dobar primer" koji je dao francuski predsednik, nakon njegove izjave da je spreman da sam uvede takav porez ukoliko ne bude ostvaren panevropski dogovor.

  Premijer Italije Mario Monti u sredu dolazi u prvu posetu Berlinu, a Merkelova i Sarkozi će 20. januara, pre narednog evropskog samita, putovati u Italiju.

  Italija se našla u središtu dužničke krize zbog svoje veličine, ogromnog duga i potrebe da se značajno zaduži u prvom ovogodišnjem kvartalu. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice kreću se oko sedam odsto, što je nivo koji se smatra neodrživim.

  Monti je sinoć iz Rima negirao da je evrozona u problemima, ali i upozorio da su "sistemsku krizu" u Evropi pokrenuli dugovi.

  PREDSTAVLJANJE KONVENCIJE SAVETA EVROPE O SPREČAVANJU I BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I NASILJA U PORODICI BIĆE ODRŽANO 13. MARTA 2012. GODINE

  Predstavljanje Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici biće održano 13. marta 2012. godine, 11:00, Terazije 3, II sprat, Velika sala.

  Projekat Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike koji se sprovodi u saradnji sa Programom Ujedinjenih Nacija za razvoj i uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške objavio je Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici sa komentarima.

  Putem projekta Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, Srbija prvi put pristupa sistemskom i institucionalnom rešavanju problema nasilja u porodici i nasilja nad ženama. U prošloj godini Vlada Republike Srbije usvojila je Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima. Strategija je usklađena sa Konvencijom Saveta Evrope zahvaljujući činjenici da je Srbija aktivno učestvovala u izradi Konvencije kroz učešće svoje predstavnice u Ad hoc radnoj grupi.

  Očekuje se skoro pristupanje Srbije Konvenciji, ratifikacija u Narodnoj Skupštini i naravno, primena i postupanje u skladu sa njom, što će značajno unaprediti borbu protiv nasilja nad ženama.
  Konferencija za novinare

  Projekta "Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja"

  Govore:

  - Snežana Lakićević, državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike, nacionalna direktorka projekta SRZN
  - Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost
  - Gordana Gasmi, predstavnica Vlade Republike Srbije u Ad hoc CAHVIO Komitetu Savetu Evrope

  Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 9.3.2012.

  POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU U OBLASTI INFORMATIVNE SARADNJE PORESKE UPRAVE - PORESKE POLICIJE REPUBLIKE SRBIJE I FINANSIJSKE POLICIJE REPUBLIKE ITALIJE

  Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje Poreske uprave - Poreske policije Republike Srbije i Finansijske policije Republike Italije u okviru međuvladinog samita, koji je održan u Beogradu 8. marta 2012. godine.

  Dr Vesna Aleksić, glavni inspektor Poreske policije u Poreskoj upravi Republike Srbije i general potpukovnik Nino Di Paolo, komandant Finansijske policije Republike Italije, potpisali su, u prisustvu predsednika Republike Srbije Borisa Tadića i predsednika vlada Republike Srbije i Republike Italije, Mirka Cvetkovića i Maria Montija, Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje Poreske uprave - Poreske policije Republike Srbije i Finansijske policije Republike Italije.

  Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i finansijske policije Italije potpisali su glavni inspektor dr Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo

  U okviru samita, pored bilateralnih sastanaka na kojima su učestvovali predstavnici vlada, potpisan je i Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske uprave - Poreske policije Republike Srbije i Finansijske policije Republike Italije. Memorandum predstavlja dokaz dugogodišnje dobre saradnje i ostvarenih rezultata, kao i potrebu i obavezu za intenziviranje informativne saradnje u suzbijanju poreskih krivičnih dela, odnosno, ilegalnih radnji ekonomskog i finansijskog karaktera. Istovremeno, Memorandum daje osnove za planiranje i realizaciju specijalističkih kurseva u oblasti od zajedničkog interesa, što omogućava unapređenje i usklađivanje rada Poreske policije sa standardima Evropske unije, kao i zajednički nastup u budućim projektima.

  Državni sekretar u Ministarstvu finansija Republike Srbije Miodrag Đidić u razgovoru sa predstavnicima Finansijske policije Republike Italije

  General potpukovnik Nino Di Paolo, komandant Finansijske policije Republike Italije i general Mikele Karbone, šef II odeljenja Glavne Komande Finansijske policije Italije, u pratnji sa atašeom Finansijske policije Republike Italije Serafinom Fiore, sastali su se u Ministarstvu finansija Republike Srbije sa državnim sekretarom Miodragom Đidićem, direktorom Uprave Carina Republike Srbije Predragom Petronijevićem, pomoćnikom direktora i koordinatorom Poreske uprave Republike Srbije Radmilom Jugović, glavnim inspektorom Poreske policije dr Vesnom Aleksić, koordinatorom Poreske policije Dejanom Simićem i Brankom Stankovićem iz Uprave za sprečavanje pranja novca. U toku kratkog, ali konstruktivnog razgovora, gospodin Đidić i general potpukovnik Di Paolo složili su se da kandidaturom Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, dugogodišnja odlična saradnja između policija dveju zemalja, dobija nove izazove, zadatke i mogućnosti u zajedničkim aktivnostima i nastupima, kao i u razmeni iskustava. General potpukovnik Di Paolo je podržao inicijativu glavnog inspektora Poreske policije Republike Srbije dr Vesne Aleksić da se organizuju stručne obuke na temu pojavnih oblika poreskih prevara karakterističnih za područje unutar Evropske unije a u cilju njihove prevencije.

  Odeljenje za komunikaciju
  Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 9.3.2012.

  U OKVIRU REALIZACIJE PRVE FAZE PROGRAMA "KALENDAR LJUDSKIH PRAVA 2012" UPRAVA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA PODRŽALA PROJEKAT "KARAVAN ŽENSKIH PRAVA"

  U okviru realizacije prve faze programa "Kalendar ljudskih prava 2012.", posvećenom unapređenju i zaštiti ljudskih prava, Uprava za ljudska i manjinska prava podržala je projekat Karavan ženskih prava koji se sprovodi u sledećim opštinama i gradovima: Bački Petrovac, Beograd, Kikinda, Kruševac, Novi Pazar i Užice.

  Karavan ženskih prava je program koji realizuju Centar modernih veština (Beograd) i pet partnerskih organizacija: Centar za podršku ženama (Kikinda), Vojvođanka -regionalna inicijativa (Novi Sad), "URBAN IN" (Novi Pazar), Peščanik (Kruševac) i Ženski centar Užice (Užice).

  Projekat obuhvata aktivnosti i programe čiji je cilj afirmisanje ženskih ljudskih prava, eliminisanje rodnih stereotipa i promovisanje značaja rodne ravnopravnosti i politike jednakih mogućnosti. Projektni tim se opredelio da se aktivnosti dominantno realizuju u manjim sredinama i da se na taj način dopre do onih žena u lokanim zajednicama koje znatno ređe imaju priliku da se sretnu sa sadržajima koji ih upućuju na njihova prava i podstiču njihov građanski i ženski aktivizam. Cilj ovog projekta je podizanje vidiljivost i svesti o važnosti ženskih prava za demokratizaciju društva i on je usmeren na aktuelizaciju pitanja rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama i na nacionalnom nivou.

  Aktivnosti na projektu obuhvataju izložbe fotografija "Žene u sportu" i "Žene na selu", predavanja "Šta je 8 mart bio, a šta nije", organizaciju lokalnog druženja oko prioriteta rodne ravnopravnosti u lokalnoj zajednici i radionicu "Ženska prava". Sve aktivnosti će biti propraćene kampanjom odnosa s javnošću kroz saradnju i partnerstvo sa medijima, kampanjom na Internetu i promocijom na lokalnim medijima.

  Informacije o projektnim aktivnostima možete pratiti na www.facebook.com/zenskaprava

  Izvor: Vebsajt Uprave za ljudska i manjinska prava, 7.3.2012.

  NA INTERNET STRANICI UPRAVE ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA OBJAVLJENI REZULTATI KONKURSA U OKVIRU PROGRAMA "KALENDAR LJUDSKIH PRAVA 2012" ZA APRIL I MAJ

  Rezultati konkursa u okviru programa "Kalendar ljudskih prava 2012" za april i maj. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Uprava za ljudska i manjinska prava je na osnovu pristiglih predloga projekata sačinila rang liste koje možete preuzeti ovde:

   - Rang lista za april 2012 http://www.ljudskaprava.gov.rs/sites/default/files/u3/konkursi/kalendar/rang_lista_za_april.pdf (ONLINE)
   - Rang lista za maj 2012 http://www.ljudskaprava.gov.rs/sites/default/files/u3/konkursi/kalendar/rang_lista_za_maj.pdf (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Uprave za ljudska i manjinska prava, 7.3.2012.

  U NAREDNIM MESECIMA OČEKUJE SE DALJI PAD INFLACIJE

  Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da će međugodišnja inflacija u februaru biti pet odsto ili nešto ispod toga i da će u narednim mesecima biti nastavljen dalji pad inflacije.

  On je na Kopaonik biznis forumu istakao da će u martu i aprilu inflacija biti na donjoj granici cilja, a moguće je da u kratkom periodu bude i ispod te granice.

  Guverner je podsetio da je inflacioni cilj za 2012. godinu četiri plus minus 1,5 odsto i da NBS veruje da će kretanje cena u ovoj godini biti u ciljanim okvirima.

  Šoškić je napomenuo da je 2011. godina završena sa inflacijom od sedam odsto, što je iznad gornje granice cilja od šest odsto, ali da su cene pod kontrolom države bile u okviru dogovorenog i inflacija je bila u ciljanim okvirima.

  Izvor: Tanjug, 7.3.2012.

  POTPISANA "DEKLARACIJA O POŠTOVANJU PRINCIPA OSNAŽIVANJA ŽENA" KOJU JE PODRŽALO 11 VELIKIH KOMPANIJA KOJE POSLUJU U SRBIJI

  Predsednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je ključna pretpostavka ubrzanog razvoja zemlje i regiona uspostavljanje novog koda za rešavanje problema u čijoj osnovi mora biti mirovna politika, borba za bolji život i traganje za rešenjima konflikta.

  Tadić je na konferenciji "Principi osnaživanja žena: Ravnopravnost znači uspešno poslovanje - srpske kompanije kao lideri" naveo da je jedan od glavnih problema koji sprečavaju razvoj prostora jugoistočne Evrope to što je u društvima zemalja regiona dominantan princip konflikta, umesto principa miroljubivog rešavanja problema.

  On je istakao da je potrebno promeniti ovaj kod i racionalno ići ka rešavanju problema, tragajući za najfunkcionalnijim modalitetima koji obezbeđuju mir, uz napomenu da ženski princip u uspostavljanju mirovne politike ima fundamentalnu važnost.

  Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike i predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Snežana Lakićević saopštila je da je, zahvaljujući velikom radu na zaokruživanju institucionalnih mehanizama za ravnopravnost žena, Srbija postala jedna od vodećih zemalja u regionu po pitanju rodne ravnopravnosti.

  Lakićević je naglasila da bez rodne ravnopravnosti nema ni demokatije i da je Srbija puno uradila na zaokruživanju insitucionalnog okvira vezanog za ovo pitanje, pri čemu je u okviru Ministarstva rada formirana Uprava za rodnu ravnopravnost.

  Na konferenciji, koju je organizovala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, potpisana je "Deklaracija o poštovanju principa osnaživanja žena" koju je podržalo 11 velikih kompanija koje posluju u Srbiji.

  Cilj skupa jeste promovisanje smernica kako bi kompanije trebalo da se odnose prema ženama na radnom mestu.

  Izvor: Press služba Vlade Repubčike Srbije, 7.3.2012.

  CISKO EKSPO IT I MREŽNA KONFERENCIJA BIĆE ODRŽANA 20. I 21. MARTA 2012. GODINE U BEOGRADU

  Kompanija Cisko organizovaće 20. i 21. marta Cisko Ekspo, jedan od najvažnihih IT događaja u regionu, koji će se ove godine fokusirati na tri velike teme - inteligentne mreže, računarstvo u oblaku i mobilnost.

  Generalni direktor kompanije Cisko Srbija Goran Obradović je kazao da će ove godine biti predstavljeni najnoviji trendovi iz oblasti umrežavanja za više od 600 IT profesionalaca iz svih segmenata srpskog tržišta.

  "Kroz proteklih 11 godina smo uvideli da je Cisko Ekspo postao najveća IT i mrežna konferencija u regionu i čvrsto verujemo da će koncept inovacija doneti nove ideje koje će pomoći svim učesnicima da razviju nove poslove ili da se dodatno usavrše u oblastima u kojima već imaju liderske pozicije", istakao je Obradović.

  Više od 40 prezentacija koje će održati iskusni domaći i inostrani profesionalci pokriće najvažnije teme iz oblasti IT-a i mreža.

  Lokalni i globalni partneri kompanije Cisko, demonstriraće uživo najinteresantnije studije slučaja iz perspektive klijenata i korisnika, u okviru izložbenog prostora.

  Viši potpredsednik kompanije Cisko i lider za Centralni i region Istočne Evrope Mihael Ganser izneće najnovije viđenje Srbije na nivou globalne konkurentnosti i u kojoj ulozi se pojavljuju informacione tehnologije danas i u kojoj će se naći u budućnosti.

  On će objasniti aktuelnu promenu informacione ekonomije u mrežnu ekonomiju i njen uticaj na društvo, poslovanje i tehnologiju.

  Demonstracija uživo pokažaće sposobnosti informacionih tehnologija i način na koji kompanije mogu podići svoje poslovanje na viši nivo i pružiti klijentima usluge bolje nego ikada pre.
  Cisko Ekspo konferencija će jedanaesti put za redom okupiti tehnološke eksperte, poslovne ljude i donosioce odluka iz oblasti informacionih tehnoloija iz najuspešnijih domaćih i stranih kompanija, inženjere, predstavnike kompanije Cisko iz inostranstva, članove Vlade, vodeće Cisco partnere, servis provajdere...navodi se u saopštenju.

  Izvor: Tanjug, 14.2.2012.

  RASPISAN KONKURS ZA FINANSIRANJE PROJEKATA UDRUŽENJA U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE NA TERITORIJI GRADA LOZNICE ZA 2012. GODINU

  Sredstva iz budžeta grada Loznice za 2012. godinu raspoređuju se sa ciljem da se, obezbeđujući sredstva udruženjima koja se aktivno i u kontinuitetu bave socijalnim pitanjima, održi dostignuti nivo i podrži pluralizam pružalaca i obima vaninstitucionalno pruženih usluga u oblasti socijalne zaštite.

  Svrha konkursa je da se sredstva usmere ka podsticanju programarada/projekata ili obezbeđenju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje pr ograma rada/projekata koje realizuju udruženja, a koji su od javnog interesa u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, pomoći starima, pripadnike/ce romske nacionalnosti i drugi projekti u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe kroz:

  - pomoć razvoju i održivosti usluga koje pružaju udruženja koja se bave pitanjima socijalne zaštite,
  - promociju i uvođenja usluga u oblast socijalne zaštite koje nisu obezbeđene/finasirane od strane Republike ili lokalne samouprave u javnim institucijama, nego ih sprovode udruženja.
  Sredstvima koja se raspoređuju ovim konkursom podržavaju se sledeće oblasti:

  - Aktivnosti predviđene planom rada udruženja kojima se obezbeđuje nastavak pružanja održivih usluga koje udruženjaveć sprovode,
  -Posebni projekti, kojima se doprinosi uspostavljanju i razvijanju održivih usluga koje imaju veći obuhvat ugroženih grupa i za koje su obezbeđena donatorska sredstva.

  Projekti koji se zasnivaju na edukacijama biće podržani, u meri u kojoj neposredno doprinose poboljšanju položaja određene ugrožene grupe.

  Grad Loznica ovim sredstvima neće finansirati:

  1) Pojedince za učešće na konferencijama, putovanjima,finansiranje studija i za slične aktivnosti,
  2) Inicijative koje donose profit udruženjima građana,
  3) Aktivnosti političkih i stranačkih organizacija, verskih organizacija, grupa i sekti,
  4) Vladine organizacije ili institucije, uključujući škole, mesne zajednice i dr.,
  5) Organizacije čiji je osnivač grad Loznica,
  6) Aktivnosti koje zagovaraju netolerantnost i nasilje,
  7) Adaptacije,sanacije i rekonstrukcije objekata.

  PRIJAVLJIVANJE - OPŠTA PRAVILA

  Pravo na podnošenje prijave imaju udruženja građana, koja ispunjavaju sledeće uslove:

  - da su registrovane kod nadležnog organa;
  - da imaju sedište ili ogranak na teritoriji grada Loznice i deluju na tom području kao gradska, međuopštinska ili republička udruženja;
  - da su osnovana radi ostvarivanja ciljeva iz oblasti socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, pomoći starima, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, kao i humanitarni programi u kojima udruženja isključivo i neposredno sledi javne potrebe;
  - da obavljaju aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstveno-edukativnog i preventivnog karaktera;
  - da je nadležan organ udruženja usvojio izveštaj o finansijskom poslovanju udruženja za 2011.godinu;
  - da su program rada / projekat, odnosno aktivnosti, predviđene usvojenim programom rada udruženja za 2012.godinu od strane nadležnog organa udruženja;
  - da predložene aktivnosti (i sredstva za realizaciju istih) sprovode na teritoriji grada Loznice.

  Udruženja koja su dobila sredstva za realizovanje programa rada/projekta moraju najmanje jednom godišnje da čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava i taj izveštaj dostavljaju davaocu sredstava.

  Projekti koji se sprovode i u susednim zemljama ili i u zemljama regiona mogu da budu podržani samo u onim delovima koji se sprovode na teritoriji grada Loznice, ukoliko su ti delovi napisani kao samostalne konzistentne celine grupa aktivnosti.

  Podnosilac prijave može da se opredeli da realizuje program rada/ projekat u saradnji sa jednim ili više partnerskih udruženja.U slučaju partnerstva, puna pravna i finansijska odgovornost za sprovođenje programa rada / projekta leži na podnosiocu prijave.

  Nacionalna i međunarodna udruženja sa sedištem izvan područja grada mogu da deluju kao partnerske organizacije podnosioca zahteva, ali ne mogu da imaju finansijske koristi od dotacije ili da budu primaoci dotacije iz budžeta grada Loznice.

  Period trajanja predloženih aktivnosti je do kraja 2012. godine.

  Budžet:

  Grad je namenio ukupno 3.000.000 dinara za sufinansiranje programa rada / projekata udruženja u ovoj oblast. Predlozi koji uglavnom imaju za cilj da pokriju operativne troškove neće biti visoko ocenjeni. Većina dotacija će se kretati u razmaku od 25.000 do 400.000 dinara. Isto udruženje može podneti najviše dve prijave, pri čemu ukupan predviđeni budžet jednog programa rada/projekta ne može biti manji od 50.000 dinara ni veći od 700.000 dinara.

  Za više detalja posetite: http://www.loznica.rs/cms/mestoZaUploadFajlove/KONKURS%20ZA%20SOCIJALNU%20ZASTITU%20ZA%202012.pdf (ONLINE) ili http://www.loznica.rs/ (ONLINE)

  Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 14.2.2012.

  ODLOŽEN PETI TRADICIONALNI STRUČNI SKUP U ORGANIZACIJI AGENCIJE ZA LICENCIRANJE STEČAJNIH UPRAVNIKA

  Obaveštavamo sve zainteresovane da se odlaže peti tradicionalni stručni skup u organizaciji ALSU planiran za mart 2012. godine. Bliže informacije o novom terminu savetovanja biće blagovremeno objavljene na portalu ALSU.

  Izvor: Vebsajt Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, 14.2.2012.

  POTPISAN PLAN BILATERALNE VOJNE SARADNJE ZA 2012. GODINU SA ITALIJOM


  Pete bilateralne konsultacije između мinistarstаva odbrane Republike Srbije i Republike Italije, koje su predvodili državna sekretarka dr Tanja Miščević i šef Treće Uprave general Salvatore Farina, održane su 13. februara u Rimu.

  Obostrano je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane u poslednje tri godine unapređena i po sadržaju i broju aktivnosti. Nedavna poseta ministra Šutanovca Italiji predstavlja dodatni impuls intenziviranju saradnje posebno u oblasti zajedničkog učešća srpskih i italijanskih snaga u mirovnim misijama EU i UN. Italija je najveći zagovornik priključenja Srbije Evropskoj uniji i očekuje da u martu Srbija dobije status kandidata.

  Tokom posete potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2012. godinu, koji predviđa nastavak saradnje u težišnim oblastima - obuci i edukaciji vojnih kadrova, specijalnih jedinica, timova za razminiranje i oblasti vojne medicine.

  Državna sekretarka tokom posete susrela se i sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Italije, viceadmiralom Kristijanom Betinijem. Оn је ponovio da Italija pruža punu podršku Srbiji u procesu reformi i modernizacije društva, posebno u sistemu odbrane.

  Izvor: Vebsajt Ministarstva odbrane, 14.2.2012.

  Aktuelna sužbena mišljenja

  • Ministarstvo finansija: OSTVARIVANJE PORESKOG OSLOBOĐENJA ZA PROMET DOBARA I USLUGA FINANSIRANOG SREDSTVIMA KREDITA U SKLADU SA MEĐUNARODNIM UGOVOROM KOJI VRŠI STRANO LICE PREKO SVOJE POSLOVNE JEDINICE U REPUBLICI SRBIJI - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 24
  • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PRENOSA PRAVA RASPOLAGANJA NA DOBRIMA OD STRANE OBVEZNIKA PDV (ZAJMOPRIMCA) REPUBLIČKOJ DIREKCIJI ZA ROBNE REZERVE (ZAJMODAVCU) U OKVIRU REALIZACIJE UGOVORA O ZAJMU - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 28
  • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PRIMANJA NOVČANIH SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NA IME POKRIĆA TROŠKOVA JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA - Zakon o porezu na dodatu vrednost: čl. 4 i 5
  • Ministarstvo finansija: STOPA PDV PO KOJOJ SE OPOREZUJE PROMET I UVOZ MLEKA ZA ODOJČAD - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 23
  • Uprava carina: CENA ZELENIH BANANA PREMA RASPOLOŽIVIM PODACIMA ZA OSMU NEDELJU 2012. GODINE - Carinski zakon: član 45
  • Uprava carina: OBAVEŠTENJE O SMANJENJU CARINSKIH DAŽBINA NA ODREĐENU ROBU, ODNOSNO IZUZIMANJA ODREĐENE ROBE OD PLAĆANJA CARINSKIH DAŽBINA OD 3.3.2012. GODINE - Odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2012. godini: tač. 2 i 2a
  • Uprava carina: PREVOZ PUTNIKA U MEĐUNARODNOM DRUMSKOM SAOBRAĆAJU - TRAJNO ODUZETO UVERENJE O OSPOSOBLJENOSTI ZA OBAVLJANJE PREVOZA - Zakon o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju: član 24
  Aktuelna sudska praksa:

  • Apelacioni sud u Beogradu: NEOBAVEŠTAVANJE OSUĐENOG O SEDNICI VEĆA U POSTUPCIMA ZAPOČETIM PRE STUPANJA NA SNAGU ZAKONA O MEĐUNARODNOJ PRAVNOJ POMOĆI U KRIVIČNIM STVARIMA - Krivični zakonik: član 534 stav 3
  • Apelacioni sud u Beogradu: ORUŽJE KAO SREDSTVO IZVRŠENJA KRIVIČNOG DELA - Krivični zakonik: član 348
  • Apelacioni sud u Beogradu: SVOJSTVO LICA KOJE NABAVLJA, DRŽI I STAVLJA U PROMET LEKOVE KOJI SADRŽE OPOJNE DROGE - Krivični zakonik: član 246
  • Apelacioni sud u Beogradu: UČESNIK SPORTSKOG TAKMIČENJA KAO IZVRŠILAC KRIVIČNOG DELA - Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama: član 20
  • Apelacioni sud u Beogradu: VEŠTAČENJE SPOSOBNOSTI SHVATANJA ZNAČAJA PRAVA MALOLETNOG SVEDOKA DA NE MORA SVEDOČITI - Zakonik o krivičnom postupku: član 98 stav 3
  • Vrhovni kasacioni sud: NEPOSTOJANJE OVLAŠĆENJA OŠTEĆENOG KAO TUŽIOCA ZA PODIZANJE ZAHTEVA ZA ZAŠTITU ZAKONITOSTI - Zakonik o krivičnom postupku: član 419
  Stečajevi:

  STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 7.3.2012. GODINE

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  1.

  "Kika & Raša" d.o.o.

  20376970

  42 St. broj 2519/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2180

   

  Rešenjem Privrednog suda u Beogradu, 42 St. br. 2519/11 od 25. jula 2011. godine, otvoren je postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "Kika & Raša" d.o.o., u stečaju, iz Beograda, Garibaldijeva broj 29., matični broj: 20376970, PIB: 105483670, po predlogu Intesa Leasing d.o.o. Beograd.
  Obaveštavaju se poverioci da se dopunsko ispitno ročište određuje za 13. mart 2012. godine, u 13,00 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 227.
  Obaveštavaju se poverioci da će se na dopunskom ispitno ročištu ispitati prijave potraživanja, stečajnih poverilaca Intesa Leasing d.o.o. Beograd, Ministarstva Finansija Republike Srbije - Poreske uprave - Regionalni centar Beograd, Filijala Voždovac i Preduzeća za proizvodnju, trgovinu i usluge Euroteer, Beograd, Leštane.
  Obaveštavaju ce poverioci da na dopunskom ispitnom ročištu mogu osporavati prijavljena dopunska potraživanja navedenih poverilaca. Ako poverioci nisu osporavali potraživanja ovih poverilaca u propisanom roku, to ne mogu učiniti u kasnijem postupku.

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  2.

  "Agroprogres trade" a.d.

  06752454

  St. broj 237/12

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2779

   http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/
  AGROPROGRES+
  TREJD.shtml/seo=
  /companyid=2922

  I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 42 St. broj 237/2012 od 21. februara 2012. godine pokrenuo je postupak stečaja nad "Agroprogres trade" a.d. Beograd, Dragoslava Srejovića 1, matični broj 06752454, PIB 101729675, po predlogu stečajnog poverioca "Nera EH IM" d.o.o. u stečaju Zemun, Mala pruga 32a.
  II. Za stečajnog upravnika imenovan je Radomir Stojčić iz Novog Beograda, Dragiše Brašovana 3/7.
  III. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika održaće se 30. marta 2012. godine u 13,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 227.
  IV. Ispitno ročište određuje se za 26. jul 2012. godine u 11,00 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 227.
  V. Pozivaju se poverioci da u roku od 70 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave svoja potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja u dva primerka, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
  VI. Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, 21. februara 2012. godine.

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  3.

  Privredno društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge "Andcom" d.o.o.

  17569856

  12. St. broj 4456

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=1815

   

  Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Gordana Aranđelović, rešenjem 12. St. broj 4456/10 od 27. decembra 2011. godine zaključio je stečajni postupak nad privrednim društvom za proizvodnju, trgovinu i usluge "Andcom" d.o.o. iz Beograda, Vladimira Gaćinovića 11, matični broj: 17569856, PIB: 103524616.

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  4.

  Privredno društvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu i usluge "Mambo" d.o.o.

  17177664

  5. St. broj 3466/10

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2667

   

  Privredni sud u Beogradu, rešenjem 5 St. 3466/2010 otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu i usluge "Mambo" d.o.o. iz Beograda, Milentija Popovića 9, matični broj 17177664, PIB 101712514, a na predlog poverioca Mambo d.o.o. iz Beograda, od 16. decembra 2011. godine.
  Zakazuje se drugo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika i isto će se održati 19. marta 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 208 drugi sprat.
  Pozivaju se poverioci da prisustvuju drugom poverilačkom ročištu.
  Ovaj oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda.

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  5.

  Preduzeće za trgovinu i usluge "OTS eksporom" d.o.o.

   

  5. St. broj 2367/2011

   

   

   

  U postupku stečaja u predmetu broj 5. St. 2367/2011 nad stečajnim dužnikom Preduzeća za trgovinu i usluge "OTS eksporom" d.o.o., u stečaju, iz Novog Beograda, Jurija Gagarina 72/17, zakazuje se dopunsko ispitno ročište u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 208/II za 9. april 2012. godine u 11,30 časova.
  Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik.
  Oglas o zakazivanju ročišta objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i na oglasnoj tabli Suda.

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  6.

  Preduzeće "Technostar" d.o.o.

   

  32. St. broj 1355/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2040

   

  Privredni sud u Beogradu je rešenjem 32. St. broj 1355/2011 od 10. februara 2012. godine zaključio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom Preduzećem "Technostar" d.o.o. u stečaju, iz Beograda, Skadarska 15.

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  7.

  Građevinsko preduzeće "Dom" a.d.

  07047100

  16. St. broj 390/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2772

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/DOM+
  GP.shtml/seo=/companyid=4627

  Privredni sud u Beogradu, rešenjem St. broj 390/11 od 23. maj 2011. godine, otvorio je postupak stečaja nad Građevinskim preduzećem "Dom" a.d. iz Beograda, Mekenzijeva 53.
  I. Usvaja se predlog poverioca Controlbank a.d. Beograd, Sremska 5, pa se otvara postupak stečaja nad Građevinskim preduzećem "Dom" a.d. iz Beograda, Mekenzijeva 53, matični broj 07047100, PIB 100001247.
  II. Stečajni razlog za otvaranje postupka stečaja je trajnija nesposobnost za plaćanje u smislu odredbe člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
  III. Za stečajnog upravnika imenuje se Dragan Perković iz Beograda.
  IV. Nalaže se zastupniku dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
  V. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko finansijskom položaju stečajnog dužnika, te održati skupština poverilaca, određuje se za 5. april 2012. godine u 12,00 časova, sudnica 203/II u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova broj 2.
  VI. Ispitno ročište određuje se za 26. april 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 203/II.
  VII. Pozivaju se svi poverioci da u roku od 45 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS" prijave Privrednom sudu u Beogradu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
  VIII. Pozivaju se poverioci da pre prvog poverilačkog ročišta formiraju Skupštinu poverilaca, a ukoliko to ne učine saziva se sednica Skupštine poverilaca koja će se održati na prvom poverilačko ročištu.
  IX. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune obavezu prema stečajnoj masi.
  X. Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljuje se na oglasnoj tabli suda sa datumom 20. februara 2012. godine.

  PRIVREDNI SUD U VALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  8.

  Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Orme" d.o.o.

   

  St. broj 564/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=380

   

  Privredni sud u Valjevu, u postupku stečaja nad Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Orme" d.o.o. Šabac, doneo je 24.1.2012. godine
  REŠENJE
  Završno ročište u postupku stečaja nad Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Orme" d.o.o. Šabac, zakazuje se za 24.2.2012. godine, sa početkom u 11,00 časova u Privrednom sudu u Valjevu Karađorđeva 48-a, prvi sprat soba broj 6 pa ovo rešenje poveriocima i stečajnom upravniku ima služiti umesto poziva.

  PRIVREDNI SUD U VALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  9.

  "Krajčinović" d.o.o.

   

  St. broj 37/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=1492

   

  Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Borka Pantić, u postupku stečaja nad "Krajčinović" d.o.o. u stečaju iz Glogovca u stečaju, Milutina Mijailovića 23, doneo je dana 23. februara 2012. godine
  REŠENJE
  U stečajnom postupku nad "Krajčinović" d.o.o. u stečaju iz Glogovca, određuje se završno ročište za 26. mart 2012. godine sa početkom u 13,00 časova u sudnici broj 20. ovog suda.
  Ovo rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

  PRIVREDNI SUD U VALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  10.

  Društvo za trgovinu na veliko i malo i proizvodnju kartonske ambalaže "Mond-komerc" d.o.o.

  07684207

  St. broj 619/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2239

   

  Privredni sud u Valjevu, u postupku stečaja nad Društvom za trgovinu na veliko i malo i proizvodnju kartonske ambalaže "Mond-komerc" d.o.o. Valjevo, Milorada Ristića 33a, 29. februara 2012. godine doneo je
  REŠENJE
  Dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad Društvom za trgovinu na veliko i malo i proizvodnju kartonske ambalaže "Mond-komerc" d.o.o. Valjevo, Milorada Ristića 33 a, Matični broj 07684207, PIB 100068081, zakazuje se za 29. mart 2012. godine sa početkom u 11,30 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 2, na koje se pozivaju stečajni upravnik i stečajni poverioci.

  PRIVREDNI SUD U VALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  11.

  "Agro Petlovača"

  20017791

  St. broj 768/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

   

   

  Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Srećko Timotić u postupku stečaja nad "Agro Petlovača" Šabac, Petlovača, Jeremije Maksimović 65, doneo je dana 20.02.2012. godine
  REŠENJE
  1. Otvara se postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "Agro Petlovača" Šabac, Petlovača, Jeremije Maksimović 65, matični broj 20017791, PIB 103839407, zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.
  2. Za stečajnog upravnika imenuje se Rafailović Milijan iz Valjeva Milovana Glišića 13.
  3. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja.
  4. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
  5. Ročište za ispitivanje potraživanja određuje se za 7.6.2012. godine sa početkom u 10,30 časova u sudnici 2 ovog suda.
  6. Prvo poverilačko ročište i Skupština poverilaca određuje se za 29.3.2012. godine sa početkom u 10,00 časova u sudnici 2 ovog suda.
  7. Oglas o pokretanju stečajnog postupka ima se istaći na oglasnoj tabli Suda i objaviti u "Službenom glasniku RS" i dnevnom listu.
  Ovo rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli suda dana 20.2.2012. godine.

  PRIVREDNI SUD U VALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  12.

  Društvo za proizvodnju promet i usluge "Berry-expo" d.o.o.

  20037067

  St. broj 325/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=1714

   

  Privredni sud u Valjevu, u postupku stečaja nad Društvom za proizvodnju promet i usluge "Berry-expo" d.o.o., Osečina, Komirić b.b., 29. februara 2012. godine doneo je
  REŠENJE
  Dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad Društvom za proizvodnju promet i usluge "Berry-expo" d.o.o., Osečina, Komirić b.b., Matični broj 20037067, PIB 103865008, zakazuje se za 29. mart 2012. godine sa početkom u 11,00 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 2, na koje se pozivaju stečajni upravnik i stečajni poverioci.

  PRIVREDNI SUD U VALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  13.

  Preduzeće za proizvodnju, promet i usluge "Dobravac" d.o.o.

  17039717

  St. broj 21/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=1514

   

  Privredni sud u Valjevu u postupku stečaja nad Preduzeće za proizvodnju, promet i usluge "Dobravac" d.o.o. u stečaju, Šabac, doneo je 24. februara 2012. godine
  REŠENJE
  Dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad Preduzeće za proizvodnju, promet i usluge "Dobravac" d.o.o. u stečaju, Šabac, Uskočka 27, matični broj 17039717, PIB 100125820, zakazuje se za 28. mart 2012. godine sa početkom u 13,00 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20, na koje se pozivaju stečajni upravnik i stečajni poverioci.

  PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  14.

  DOO "IMPRES"

  17503251

  1. St. broj 24/2012

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2765

   

  Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava da je rešenjem 1. St. 24/2012 od 23. februara 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom DOO "IMPRES" Kragujevac, Save Kovačevića 40, matični broj 17503251, PIB 102934963. Stečajni razlog je trajna nesposobnost plaćanja u smislu člana 11. stav 3. tačka 2. Zakona o stečaju. Za stečajnog upravnika imenuje se Dušan Petković iz Kragujevca, Jefimijina 36, broj licence 155-0235. Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS". Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi. Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 18.4.2012. godine u 11,00 časova i održaće se u Privrednom sudu Kragujevac, sudnica br. 533. Zakazuje se ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) za 4.6.2012. godine u 11,00 časova i održaće se u Privrednom sudu Kragujevac, sudnica br. 533. Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu suda sa datumom 23.2.2012. god. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

  PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  15.

  "Niški VG-4" d.o.o.

  20052660

  2. St. broj 464/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2136

   

  Privredni sud u Kragujevcu, sudija Tatjana Todorović, kao stečajni sudija, obaveštava da je odlučujući o predlogu Plana reorganizacije u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Niški VG-4" d.o.o. Kragujevac, ulica Kumanovska 1/3, matični broj 20052660, PIB 103919013, dana 24.02.2012. godine doneo
  REŠENJE
  1. Obaveštavaju poverioci stečajnog dužnika "Niški VG-4" d.o.o. Kragujevac, ulica Kumanovska 1/3, matični broj 20052660, PIB 103919013, da je Goran Vesić iz Kruševca, vlasnik 100% kapitala stečajnog dužnika, podneo ovom sudu uređen Plan reorganizacije stečajnog dužnika dana 6. februara 2012. godine i da sva zainteresovana lica uvid u navedeni plan reorganizacije mogu da izvrše u pisarnici Privrednog suda u Kragujevcu, svakog radnog dana u terminu od 8,00 do 15,00 časova, počev od 24. februara 2012. godine, pa do dana održavanja ročišta.
  2. Ročište za razmatranje predloga Plana reorganizacije i glasanje o planu zakazuje se za 30. mart 2012. godine u 10,30 časova i održaće se u sudnici 537/V, Privrednog suda u Kragujevcu, Trg slobode 3.
  3. Pozivaju se svi poverioci obuhvaćeni planom, stečajni upravnik, osnivači i akcionari stečajnog dužnika, kao i sva druga zainteresovana lica da prisustvuju ročištu.
  4. Pravo glasanja imaju svi poverioci, srazmerno visini potraživanja. Glasanje se obavlja usmeno na ročištu, ili pismenim putem, u kom slučaju se sudu moraju podneti glasački listići sa overenim potpisom ovlašćenog lica. Plan reorganizacije se smatra usvojenim ako ga na propisani način prihvate sve klase. Smatraće se da je plan reorganizacije usvojen u jednoj klasi poverilaca, ako su za njega glasali poverioci koji imaju običnu većinu potraživanja od ukupnih potraživanja poverilaca u toj klasi, s tim što klasa poverilaca čija potraživanja prema planu reorganizacije treba da budu u potpunosti izmirena pre početka primene plana reorganizacije, ne glasa za plan, odnosno smatra se da je plan reorganizacije u toj klasi usvojen.
  5. Primerak predloga Plana reorganizacije od 6. februara 2012. godine dostavlja se Agenciji za privredne registre, radi objavljivanja na internet strani tog registra.
  6. Ovo rešenje se objavljuje na oglasnoj tabli suda dana 24. februara 2012. godine i dostavlja radi objavljivanja "Službenom glasniku RS" i dnevnim listovima "Blic" i "Danas".

  PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  16.

  Privredno društvo za transport, proizvodnju i usluge "Tilia Flos" d.o.o.

   

  St. broj 448/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2076

   

  Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava stečajne poverioce i stečajnog upravnika da će se dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za transport, proizvodnju i usluge "Tilia Flos" d.o.o. Kragujevac, koji se u ovom sudu vodi pod brojem 1. St. 448/2011, održati dana 26. marta 2012. godine u 11,00 časova, u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnica br. 533/V.

  PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  17.

  Društvo za proizvodnju, posredovanje i uslužne delatnosti "E.S.Y. Inženjering" d.o.o.

  20070773

  2. St. broj 22/2012

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2740

   

  Privredni sud u Kragujevcu, i to sudija Tatjana Todorović, kao stečajni sudija, obaveštava da je rešavajući po predlogu stečajnog poverioca Hypo Alpe Adria Bank AD, Beograd, kao predlagača za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Društvo za proizvodnju, posredovanje i uslužne delatnosti "E.S.Y. Inženjering" d.o.o., Kragujevac, Miloja Pavlovića 4, matični broj 20070773, PIB 104079740, dana 13.2.2012. godine doneo rešenje kojim se usvaja predlog stečajnog poverioca Hypo Alpe Adria Bank AD, Beograd, kao predlagača, podnet dana 18.1.2012. godine, pa se otvara stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju, posredovanje i uslužne delatnosti "E.S.Y. Inženjering" DOO, Kragujevac, Miloja Pavlovića 4, matični broj 20070773, PIB 104079740. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja iz člana 11. stav 2. tačka 1. u vezi sa stavom 3. Zakona o stečaju. Za stečajnog upravnika određuje se Stanislav Zdravković, licencirani stečajni upravnik iz Jagodine, Dragana Simionovića bb, Rakitovo sa licencom broj 155-0547.
  Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", s tim što će prijave podnete po proteku roka od 120 dana biti odbačene kao neblagovremene. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
  Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 20. mart 2012. godine sa početkom u 12,00 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnica 537/V, za kada se saziva i Sednica Skupštine poverilaca, koja će se održati na prvom poverilačkom ročištu.
  Ispitno ročište zakazuje se za 9. jul 2012. godine sa početkom u 10,30 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnica 537/V.
  Oglas o otvaranju stečajnog postupka istaknut je na oglasnoj tabli Suda dana 13.2.2012. godine i biće objavljen u "Službenom glasniku RS" i u jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

  PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  18.

  Travel-Travel ATP-Morava a.d. za prevoz i turizam

   

  3. St. broj 484/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2416

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/
  AUTOPREVOZ-ATP-
  MORAVA.shtml/seo=
  /companyid=224

  Rešenjem Privrednog suda u Kraljevu, St. broj 484/2011 od 14. februara 2012. godine u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Travel-Travel ATP-Morava a.d. za prevoz i turizam Vrnjačka Banja, Vojvođanska 3, ispitno ročište zakazano za 2. mart 2012. godine sa početkom u 11,00 časova u Privrednom sudu u Kraljevu, Cara Dušana 41. sudnica 16 neće se održati, a sledeće se zakazuje za 3. april 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu u Kraljevu, Cara Dušana 14, sudnica 16.

  PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  19.

  Akcionarsko društvo za preradu i promet stakla "Kristal" u mešovitoj svojini AD

   

  Posl. 4. St. broj 483/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2336

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/
  KRISTAL.shtml/seo=
  /companyid=1221

  Rešenjem Privrednog suda u Kraljevu otvoren je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Akcionarsko društvo za preradu i promet stakla "Kristal" u mešovitoj svojini AD Kruševac St. broj 483/2011 od 20. oktobra 2011. godine. Dopunsko ispitno ročište - ročište za ispitivanje potraživanja se određuje za 12. april 2012. godine sa početkom u 11,00 sati u zgradi Privrednog suda u Kraljevu sudnica broj 3.

  PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  20.

  "Popex" DOO

   

  1. St. broj 52/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=1927

   

  Privredni sud u Kraljevu, obaveštava poverioce da je u predmetu St. broj 52/2011 u postupku stečaja koji se sprovodi nad dužnikom "Popex" DOO iz Brusa, zakazano održavanje ročišta za razmatranje i glasanje o Planu reorganizacije stečajnog dužnika podnetog od strane većinskog vlasnika kapitala stečajnog dužnika Popović Dragana iz Brusa, za 30. mart 2012. godine u 11,00 časova u sudnici broj 5.
  Sa planom reorganizacije poverioci se mogu upoznati razgledanjem istog u pisarnici ovog suda soba broj 9 od 8,00 do 14,00 časova, na sajtu Agencije za privredne registre i u sedištu stečajnog dužnika.
  Pravo glasa imaju svi poverioci srazmerno visini njihovih potraživanja. U slučaju kada je potraživanje osporeno stečajni sudija može izvršiti procenu visine potraživanja u svrhu glasanja. Ako se glasanje obavlja pismenim putem, bez prisustva na ročištu, pravna lica moraju da podnesu sudu glasačke listiće koji su potpisani od strane statutarnog zastupnika i overeni pečatom pravnog lica a fizička lica i subjekti koji nemaju svojstvo pravnog lica dostavljaju potpisani glasački listić potpisan punim imenom i prezimenom i matičnim brojem građana koji overava nadležni sud, odnosno ovlašćeni organ, ili lice. Ukoliko ima inostranih poverilaca glasački listić mora da sadrži registarski broj pravnog lica, odnosno broj pasoša fizičkog lica. Glasački listići podnose se najkasnije do početka ročišta. Pre početka glasanja na ročištu sud će obavestiti sve prisutne o rezultatima glasanja putem glasačkih listića. Prema podnetom planu reorganizacije poverioci će glasati u okviru klasa poverilaca i plan reorganizacije se smatra usvojenim ako ga prihvate sve klase, s tim što se plan reorganizacije smatra usvojenim u okviru jedne klase poverilaca ako su za plan reorganizacije glasali poverioci koji imaju običnu većinu potraživanja u odnosu na ukupna potraživanja poverilaca u toj klasi.

  PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  21.

  "Inter komerc SA" d.o.o.

  17423282

  1. St. broj 556/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2773

   

  Privredni sud u Kraljevu, stečajni sudija Mileva Gočanin, rešenjem St. broj 556/11 od 24. februara 2012. godine pokrenuo je stečajni postupak nad dužnikom "Inter komerc SA" d.o.o., Kraljevo Jug Bogdanova 51, mat. broj 17423282 PIB 101248293.
  Za stečajnog upravnika imenuje se Novica Ilić iz Kruševca tel. 065/603-4910.
  Pozivaju se svi poverioci preduzeća u stečaju da prijave svoja potraživanja ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" i dnevnom listu "Danas".
  Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku podnosioca prijave, na dopunskom ispitnom ročištu.
  Pozivaju se svi poverioci koji imaju izlučna prava da podnesu zahtev stečajnom upravniku da im se iz stečaja izluči stvar koja ne ulazi u stečajnu masu.
  Pozivaju se poverioci koji imaju obezbeđena potraživanja (razlučni) da prijave svoja razlučna prava, i u prijavi naznače deo imovine stečajnog dužnika na koji se odnosi njihov zahtev i iznos do kojeg njihova potraživanja po predviđanju neće biti pokrivena tim razlučnim pravom, ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
  Pozivaju se dužnici preduzeća u stečaju da svoje obaveze bez odlaganja izmire.
  Ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazuje se za 25. maj 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Kraljevu sudnica br. 5, a poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 6. april 2012. godine u 11,00 časova u istom sudu sudnica broj 5.
  Stečajni postupak je otvoren 24. februara 2012. godine, a rešenje i oglas su istaknuti na oglasnoj tabli Suda 24. februara 2012. godine i oglas je dostavljen "Službenom glasniku RS".
  Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.
  Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana oglašavanja rešenja u "Službenom glasniku RS", privrednom apelacionom sudu Beograd, a preko ovog suda.

  PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  22.

  a.d. "Euro Atlantik"

  17184016

  Posl. broj 6. St. 201/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2584

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/TOZA+
  DRAGOVIC+-+EURO+
  ATLANTIK.shtml/seo=/companyid=298

  Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Miroslav Ilić, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom a.d. "Euro Atlantik" iz Bojnika, Industrijska zona b.b. matični broj 17184016, PIB broj 100371457, a po predlogu za otvaranje stečaja podnetog od strane predlagača Srđana Stojanovića iz Bojnika, ulica Stojana Ljubića 9/12, koga zastupa adv. Milorad Marjanović iz Leskovca, dana 9. februara 2012. godine doneo je rešenje. Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 13. mart 2012. godine u 10,00 časova u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 2.
  Pozivaju se stečajni poverioci da prisustvuju ročištu.

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  23.

  "Indeks-Angropromet" AD

   

  Posl. broj 3. St. 43/2010

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=29

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/INEKS+
  -+ANGROPROMET.shtml/
  seo=/companyid=7001

  Privredni sud u Nišu i to stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Indeks-Angropromet" AD u stečaju iz Pirota, koga zastupa stečajni upravnik Agencija za privatizaciju RS" - Beograd preko poverenika Pavla Nikolića, doneo je, 21. februara 2012. godine, sledeće rešenje:
  Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnete prijave potraživanja.
  Ročište će se održati 15. marta 2012. godine u 9,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 4.
  Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  24.

  Društvo za proizvodnju, unutrašnju i spoljnu trgovinu "Aqua lux" DOO

  17269747

  3. St. broj 613/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2755

   

  Privredni sud u Nišu i to stečajni sudija Momir Tasić, u postupku stečaja nad Društvom za proizvodnju, unutrašnju i spoljnu trgovinu "Aqua lux" DOO Niš, Kozaračka 30, lok. 4, odlučujući o predlogu poverioca "Eurobank EFG" Beograd, Vuka Karadžića 10, dana 22. februara 2012. godine, doneo je
  REŠENJE
  Otvara se postupak stečaja nad Društvo za proizvodnju, unutrašnju i spoljnu trgovinu "Aqua lux" DOO Niš, Kozaračka 30, lok. 4, matični broj 17269747, PIB 103238077.
  Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
  Za stečajnog upravnika imenuje se Ćetković Dušanka iz Niša.
  Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
  Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
  Prvo poverilačko ročište zakazuje se za dan 29. marta 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
  Ispitno ročište zakazuje se za dan 10. maj 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
  Stečajni postupak je otvoren dana 22. februara 2012. godine, i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli suda.
  Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  25.

  "Melbat" d.o.o.

   

  2. St. broj 11/2010

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

   

   

  Privredni sud u Nišu, i to sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, kao predsednik stečajnog veća, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Melbat" d.o.o. u stečaju iz Niša, postupajući po službenoj dužnosti, doneo je, 21. februara 2012. godine, sledeće rešenje.
  Prestaje dužnost stečajnog upravnika Ace Nikolića iz Niša u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Melbat" d.o.o. u stečaju iz Niša, usled smrti.
  Imenuje se za stečajnog upravnika Zoran Martinović, stečajni upravnik iz Niša u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Melbat" d.o.o. u stečaju iz Niša.
  Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  26.

  DOO "Euro godis"

   

  3. St. broj 508/2011

   

   

   

  Privredni sud u Nišu i to stečajni sudija Momir Tasić u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DOO "Euro godis" u stečaju Niš, koga zastupa stečajni upravnik Marina Gligorijević, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika od 20. februara 2012. godine za zakazivanje završnog ročišta doneo je 22. februara 2012. godine
  REŠENJE
  Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom DOO "Euro godis" u stečaju Niš, za dan 15. mart 2012. godine sa početkom u 11,00 časova, u sudnici broj 3, Privrednog suda u Nišu.
  Rešenje o završnom ročištu objaviti na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  27.

  "Alpos" d.o.o.

   

  2. St. broj 636/11

   

   

   

  Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Alpos" d.o.o. u stečaju iz Aleksinca, koga zastupa stečajni upravnik Zoran Milosavljević, doneo je, dana 24. februara 2012. godine
  REŠENJE
  Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
  Ročište će se održati dana 27. marta 2012. godine u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, ul. Svetosavska 7a, sudnica br. 4.
  Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  28.

  "Celekris" d.o.o.

   

  Posl. 3. St. broj 263/2011

   

   

   

  Privredni sud u Nišu i to stečajni sudija Momir Tasić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Celekris" d.o.o. u stečaju Gadžin Han, koga zastupa stečajni upravnik Pavle Nikolić, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika od 13. januara 2012. godine za zaključenje stečajnog postupka i dopune predloga od 27. januara 2012. godine, na završnom ročištu održanom, 9. februara 2012. godine donosi rešenje.
  (1) Usvaja se završni račun stečajnog upravnika stečajnog dužnika "Celekris" d.o.o. u stečaju Gadžin Han od 13. januara 2012. godine.
  (2) Određuje se nagrada stečajnom upravniku za isplatu u iznosu od 20.000,00 dinara.
  (3) određuje se naknada troškova stečajnom upravniku za isplatu u iznosu od 10.000,00 dinara.
  (4) Određuje se rezervacija sredstava u iznosu od 197.700,00 dinara.
  (5) Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Celekris" d.o.o. u stečaju Gadžin Han.
  (6) Rešenje o zaključenju stečajnog postupka objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS" Beograd.

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  29.

  DD "Industrijska baterija"

   

  3. St. broj 142/11

   

   

   

  Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Momir Tasić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DD "Industrijska baterija" u stečaju iz Gnjilana, Nikole Tesle bb, koga zastupa stečajni upravnik Dragan Paunković, doneo je 21. februara 2012. godine, sledeće Rešenje:
  Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
  Ročište će se održati 18. aprila 2012. godine u 9,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 3.
  Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

  PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  30.

  Omik - Trade d.o.o.

  08615527

  1. St. broj 953/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2532

   

  Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku stečaja nad dužnikom Omik - Trade d.o.o. Beočin u stečaju, Trg Cara Lazara 5, MB: 08615527, PIB: 101620865, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača Banca Intesa AD Beograd, Milentija Popovića 7b, Novi Beograd, MB: 07759231, PIB: 100001159, 21. februara 2012. godine donosi
  REŠENJE
  Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog dužnika prema predlogu stečajnog upravnika od 21. februara 2012. godine.
  Konačna nagrada stečajnog upravnika utvrđuje se u iznosu od 188.000,00 dinara, a naknada troškova stečajnog upravnika utvrđuje se u konačnom iznosu od 25.000,00 dinara.
  Isplata nagrade i naknade troškova stečajnog upravnika do visine raspoloživih sredstava izvršiće se stečajnom upravniku nakon što budu isplaćeni preostali troškovi, vezani za zaključenje stečaja.
  Stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Omik - Trade d.o.o. Beočin u stečaju, Trg Cara Lazara 5, MB: 08615527, PIB: 101620865 - se zaključuje.
  Nalaže se stečajnom upravniku da na ime objave rešenja o zaključenju stečaja, uplati iznos od 3.000,00 dinara "Službenom glasniku RS", (br. računa 160-14944-58 Banca Intesa a.d.)

  PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  31.

  DP "23. Oktobar" Građevinska operativa

  08073163

  1. St. broj 1390/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2770

   

  Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđenja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom DP "23. Oktobar" Građevinska operativa Temerin u likvidaciji, Lajoša Košuta 26, MB: 08073163, PIB: 100818098, po predlogu Agencije za privatizaciju, Beograd, Terazije 23, u svojstvu likvidacionog upravnika, 20. februara 2012. godine donosi
  REŠENJE
  Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom DP "23. Oktobar" Građevinska operativa Temerin u likvidaciji, Lajoša Košuta 26, MB: 08073163, PIB: 100818098, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
  Za stečajnog upravnika se imenuje Agencija za privatizaciju, Centar za stečaj, Beograd.
  Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
  Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
  Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 28. marta 2012. godine sa početkom u 11,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica br. 7.
  Ispitno ročište se zakazuje za 28. maj 2012. godine, sa početkom u 9,30 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica br. 7.
  U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
  Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 20. februar 2012. godine.

  PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  32.

  MD Group DOO

  20265167

  St. broj 1246/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2760

   

  Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom MD Group DOO Novi Sad, Novosadskog sajma 18., MB: 20265167, PIB: 104893775, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača Banca Intesa AD Beograd, Milentija Popovića 7B, 22. februara 2012. godine donosi
  REŠENJE
  Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom MD Group DOO Novi Sad, Novosadskog sajma 18., MB: 20265167, PIB: 104893775, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
  Za stečajnog upravnika se imenuje Jadranka Gulan iz Novog Sada, Maksima Gorkog 1a 4/43.
  Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
  Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
  Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 22. mart 2012. godine sa početkom u 11,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
  Ispitno ročište se zakazuje za 10. maja 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
  U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
  Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, 22. 2. 2012. godine.

  PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  33.

  DP Zvezda Vrbas

  08007195

  Posl. broj 2. St. 27/2010

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=51

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/ZVEZDA.shtml
  /seo=/companyid=1181

  Privredni sud u Novom Sadu, po stečajnom sudiji Vladislavu Kurteku u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DP Zvezda Vrbas - u stečaju, Palih boraca 2a, MB: 08007195, PIB: 100636184, a po predlogu RS-MF, Poreska uprava, Filijala Vrbas od 13. avgusta 2009. godine, 20. februara 2012. godine donosi
  REŠENJE
  Usvaja se završni račun i završni izveštaj stečajnog dužnika prema predlogu stečajnog upravnika od 13. decembra 2011. godine.
  Konačna nagrada stečajnog upravnika utvrđuje se u iznosu od 671.116,51 dinar.
  Stečajni postupak nad DP Zvezda Vrbas - u stečaju, Palih boraca 2a, MB: 08007195, PIB: 100636184 - se zaključuje.
  Nalaže se stečajnom upravniku da preduzme pravne radnje u cilju brisanja stečajnog dužnika iz Registra privrednih subjekata, po pravnosnažnosti ovog rešenja.

  PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  34.

  DOO IKA AM

  8837139

  2. St. broj 575/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2741

   

  Privredni sud u Novom Sadu, postupajući po stečajnom sudiji Slobodanki Komšić, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga za pokretanje stečaja nad dužnikom DOO IKA AM, Sremski Karlovci, Mitropolita Stratimirovića 2, MB: 8837139, PIB 103718317 po obaveštenju NBS Kragujevac od 16. februara 2011. godine i po predlogu predlagača Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, od 17. maja 2011. godine, 13. februara 2012. godine, doneo je
  REŠENJE
  Usvaja se predlog poverioca Eurobank EFG AD Beograd za pokretanje stečajnog postupka.
  Otvara se stečajni postupak nad dužnikom DOO IKA AM, Sremski Karlovci, Mitropolita Stratimirovića 2, MB:8837139, PIB 103718317, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
  Za stečajnog upravnika imenuje se Dejan Tomašević iz Novog Sada, Ulica Milana Toplice 10.
  Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
  Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
  Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 5. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
  Ispitno ročište se zakazuje za 29. mart 2012. godine, sa početkom u 12,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
  Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 13. februara 2012. godine.

  PRIVREDNI SUD U POŽAREVCU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  35.

  "Jedinstvo-Kolari" DD

   

  3. St. broj 8/2010

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

   

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/
  JEDINSTVO+-+KOLARI.shtml/
  seo=/companyid=21817

  Privredni sud u Požarevcu, stečajni sudija Zvezdana Karaklajić u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Jedinstvo-Kolari" DD iz Kolara, doneo je
  REŠENJE
  Zakazuje se završno ročište u postupku stečaja, nad stečajnim dužnikom "Jedinstvo-Kolari" DD iz Kolara, za 27. mart 2012. godine u 11,15 časova u sudnici broj 72/3 u zgradi Privrednog suda u Požarevcu.

  PRIVREDNI SUD U POŽAREVCU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  36.

  AD "Velko"

   

  Posl. broj 3. St. 26/2010

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

   

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/
  VELKO.shtml/seo=/
  companyid=8393

  Privredni sud u Požarevcu, stečajni sudija Zvezdana Karaklajić u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom AD "Velko" u stečaju iz Velikog Laola, doneo je
  REŠENJE
  Određuje se završeno ročište u postupku stečaja, nad stečajnim dužnikom AD "Velko" u stečaju iz Velikog Laola, za 27. mart 2012. godine u 11,00 časova u sudnici 72/3 u zgradi Privrednog suda u Požarevcu.

  PRIVREDNI SUD U SOMBORU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  37.

  DP živinarska farma Kruščić

  08112371

  St. broj 205/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2565

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/ZIVINARSKA+
  FARMA.shtml/seo=/companyid=1071

  Privredni sud u Somboru u postupku stečaja St. broj 205/2011 nad dužnikom DP živinarska farma Kruščić, Vladimira Nazora b.b., MB: 08112371, PIB: 100582379, zakazuje Ispitno ročište za 20. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, sudnica 1 Privrednog suda u Somboru, Venac vojvode Živojina Mišića broj 23.

  PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  38.

  "Euro SFC Group" Društvo za ograničenom odgovornošću Karlovčić

  20202815

  Posl. broj 3 St. 490/11

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

   

   

  Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po sudiji ovoga suda Gini Tešanović, kao stečajnom sudiji, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Euro SFC Group" Društvo za ograničenom odgovornošću Karlovčić, Špajanska b.b., MB. 20202815, PIB: 104622459 koje sada posluje pod nazivom Loita Plus d.o.o., Karlovčić, Špajanska b.b., doneo je 29.2.2012. godine pod br. St-49/2011
  REŠENJE
  I. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Euro SFC Group" Društvo za ograničenom odgovornošću Karlovčić, Špajanska b.b., MB. 20202815, PIB: 104622459 koje sada posluje pod nazivom Loita Plus d.o.o., Karlovčić, Špajanska b.b., zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.
  II. Za stečajnog upravnika imenuje se Danijela Vidović, Stara Pazova, Jana Baka 35.
  III. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave Sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka, a sa pozivom na broj stečajnog predmeta.
  Upozoravaju se poverioci da se prijave potraživanja mogu podneti po isteku roka iz ovog rešenja ali najkasnije u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a sve prijave podnete po isteku roka od 120 dana biće odbačene kao neblagovremene.
  Troškove održavanja dopunskog ročišta za ispitivanje potraživanja iz prethodnog stava dužan je da predujmi podnosilac prijave, s tim da ukoliko u roku koji sud odredi ne položi predujam, prijava će se odbaciti.
  IV. Pozivaju se svi dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika.
  V. Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 9.4.2012. godine godine u 10,30 časova, sudnica 18/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija 39.
  Ukoliko Skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva na prvo poverilačko ročište.
  VI. Zakazuje se ispitno ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja za dan 19.6.2012. godine u 10,30 časova, sudnica 18/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija 39.
  VII. Pravne posledice otvaranja stečaja nad stečajnim dužnikom nastupaju sa danom objavljivanja na oglasnoj tabli Suda.

  PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  39.

  "SI & SI Distribucija"

   

  St. broj 108/2010

   

   

   

  Privredni sud u Subotici je dana 20. februara 2012. godine rešenjem St. 108/2010 u postupku stečaja nad "SI & SI Distribucija" Subotica zakazao održavanje završnog ročišta za dan 29. marta 2012. godine sa početkom u 9,00 časova - sala 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
  Pozivaju se poverioci stečajnog dužnika da u skladu sa projekcijom potrebnih troškova stečajnog upravnika - uplate na depozit suda iznos od 200.000,00 dinara, radi ev. daljnjeg sprovođenja stečajnog postupka primenom odredbi člana 13. stav 4. Zakona o stečaju.
  Ukoliko do dana održavanja Završnog ročišta niko od poverilaca ne predujmi naznačeni iznos troškova - postupak stečaja nad dužnikom "SI & SI Distribucija " Subotica zaključiće se primenom odredbi člana 13. stav 2. Zakona o stečaju.
  Objavljivanjem ovog oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" smatraće se uredno pozvanim na ročište poverioci i stranke.

  PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  40.

  "Solid BS"

   

  St. broj 390/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

   

  http://www.priv.rs/Agencija+
  za+privatizaciju/90/Solid+
  B.S..shtml/seo=/companyid=31227

  Privredni sud u Subotici je dana 22.2.2012. godine rešenjem St. 390/2011 u postupku stečaja nad "Solid BS" Bajmok zakazao održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja neispitanih prijava potraživanja za dan 29. 3. 2012. godine sa početkom u 9,50 časova u sali 168/2 - kod Privrednog suda u Subotici.
  Objavom ovog oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" Beograd smatraće se uredno pozvanim na ročište poverioci i stranke.

  PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  41.

  "Every day" d.o.o.

   

  St. broj 24/2010

   

   

   

  Privredni sud u Subotici je dana 20.2.2012. godine rešenjem St. 24/2010 u postupku stečaja nad "Every day" d.o.o. Ada zakazao održavanje završnog ročišta radi raspravljanja o završnom računu za dan 29.3.2012. godine sa početkom u 9,10 časova - sala 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
  Objavljivanjem ovog oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" smatraće se uredno pozvanim na ročište poverioci i stranke.

  PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  42.

  "Komital trade" d.o.o.

   

  St. broj 9/2010

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

   

   

  Privredni sud u Subotici je dana 20.2.2012. godine rešenjem St. 9/2010 u postupku stečaja nad "Komital trade" d.o.o. iz Subotice zakazao održavanje završnog ročišta sa raspravljanjem o završnom računu za dan 29.3.2012. godine u 9,20 časova kod Privrednog suda u Subotici - sala 168/2. Objavljivanjem ovog oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" Beograd smatraće se uredno pozvanim na ročište poverioci i stranke.

  PRIVREDNI SUD U UŽICU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  43.

  Grading Company d.o.o.

  20022396

  Posl. broj 1. St. 34/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=1747

   

  Privredni sud u Užicu, obaveštava poverioce, da je rešenjem od 14. februara 2012. godine obustavljen stečajni postupak nad dužnikom Grading Company d.o.o. Požega, MB 20022396 PIB 103811114 zbog usvajanja Plana reorganizacije.

  PRIVREDNI SUD U ČAČKU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  44.

  "Emili-SD"

  20070170

  2. St. broj 273/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=2785

   

  Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. broj 273/2011 od 21. februara 2012. godine, otvorio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "Emili-SD" Čačak, ulica 7. broj 25, MB 20070170, i sa ovim danom su nastupile pravne posledice otvaranja stečajnog postupka, isticanjem rešenja na oglasnoj tabli suda.
  Stečajni upravnik je Aco Milošević, iz Ivanjice, kontakt telefon 063/657-680.
  Pozivaju se poverioci ovog stečajnog dužnika da najdalje u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja potraživanja. Prijave potraživanja dostaviti Privrednom sudu u Čačku, u dva primerka sa svim prilozima, i pozivom na broj St. 273/2011, na adresu Cara Dušana 6, Čačak. Prijave podnete po isteku ovog roka biće odbačene kao neblagovremene.
  Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
  Prvo poverilačko ročište je određeno za dan 29. mart 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica 3, sa početkom u 10,30 časova. Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
  Ispitno ročište, zakazuje se za 28. septembra 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica 3, sa početkom u 11,30 časova.

  PRIVREDNI SUD U ČAČKU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  45.

  Privredno društvo KD "Merkur komerc"

  6669363

  2. St. broj 225/2012

   

   

   

  Privredni sud u Čačku, obaveštava poverioce stečajnog dužnika Privredno društvo KD "Merkur komerc" komplementar Petrović Dušan iz Čačka, MB 6669363 da je rešenjem o ispravci rešenja ovog suda St. 244/11 od 5. decembra 2011. godine, koji je ovaj sud doneo dana 23. januara 2012. godine određeno sprovođenje postupka stečaja nad napred pomenutim dužnikom, u kom postupku je utvrđeno da ovaj stečajni dužnik prema izveštaju stečajnog upravnika Slobodana Zoćevića kontakt telefon 063/60-60-70 ima samo jednog stečajnog poverioca, pa je iz tog razloga primenom člana 13. stav 1. Zakona o stečaju stečajni postupak obustavljen rešenjem ovog suda St. 225/2012 od 13. februara 2012. godine.
  Zakazano ročišta i to prvo poverilačko ročište za dan 20. mart 2012. godine i ispitno ročište za dan 20. septembra 2012. godine se otkazuju.

  PRIVREDNI SUD U ČAČKU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  46.

  Stambena zadruga "Beton"

  07652216

  Posl. 2. St. broj 165/2010

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=332

   

  Privredni sud u Čačku je rešenjem St. broj 165/2010 od 9. februara 2012. godine zaključio postupak stečaja nad dužnikom Stambena zadruga "Beton" u stečaju Ivanjica MB 07652216, PIB 100932847. Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana.

  PRIVREDNI SUD U ČAČKU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  47.

  Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Eurodrvo plus GB" d.o.o.

  20290587

  2. St. broj 131/2011

  http://pretraga2.apr.gov.rs/
  ObjedinjenePretrage/
  Search/Search<

  http://alsu.gov.rs/bap/
  code/navigate.jsp?Id=
  87&case_id=1698

   

  Privredni sud u Čačku je rešenjem St. broj 131/2011 od 9. februara 2012. godine je zaključio postupak stečaja nad dužnikom Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Eurodrvo plus GB" d.o.o. - u stečaju Kalimanići, MB 20290587, PIB 104999612.
  Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od 8 dana.

  Izvor: Redakcija, 8.3.2012.

  Likvidacije:

  Broj oglasa

  Naziv privrednog subjekta

  Opština

  Datum oglašavanja

  Trajanje oglasa

  181817

  LICHTENBERG - U LIKVIDACIJI

  Subotica

  27.01.2012

  60

  181811

  MITOS MM - U LIKVIDACIJI

  Požarevac

  27.01.2012

  60

  181799

  VIDPROJEKT - U LIKVIDACIJI

  Trstenik

  27.01.2012

  60

  181793

  ANONYMUS - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  27.01.2012

  60

  181789

  NORGES - U LIKVIDACIJI

  Gornji Milanovac

  27.01.2012

  60

  181780

  MILA ART - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Zvezdara

  27.01.2012

  60

  181774

  VITUS - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Palilula

  27.01.2012

  60

  181768

  LATERAL T - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Sopot

  27.01.2012

  60

  181763

  DACOCAR - U LIKVIDACIJI

  Leskovac

  27.01.2012

  60

  181759

  PVL - U LIKVIDACIJI

  Vrnjačka Banja

  27.01.2012

  60

  181744

  MONTIM - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Vračar

  27.01.2012

  60

  181740

  EMI - U LIKVIDACIJI

  Novi Pazar

  27.01.2012

  60

  181736

  DOM OLGA - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Palilula

  27.01.2012

  60

  181728

  INTERMEZZO 2010 - U LIKVIDACIJI

  Prijepolje

  27.01.2012

  60

  181724

  DRAMA FONTANA - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  27.01.2012

  60

  181720

  AB-NJEFT - U LIKVIDACIJI

  Beograd (grad)

  27.01.2012

  60

  181718

  KARAVAN CO - U LIKVIDACIJI

  Pančevo

  27.01.2012

  60

  181712

  TASIĆ-KOMERC - U LIKVIDACIJI

  Paraćin

  27.01.2012

  60

  181701

  TEXPROM - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Savski Venac

  27.01.2012

  60

  181675

  MAST - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  27.01.2012

  90

  181660

  FISKULTURA - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  27.01.2012

  60

  181678

  UNION - U LIKVIDACIJI

  Prijepolje

  27.01.2012

  60

  181662

  DESIGN CENTAR NT - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  27.01.2012

  60

  181646

  FLEXMATIC - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Stari Grad

  27.01.2012

  60

  181642

  RETO CENTAR - U LIKVIDACIJI

  Beograd (grad)

  27.01.2012

  60

  181635

  SGB INVEST - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  27.01.2012

  60

  181629

  SOTER FARM - U LIKVIDACIJI

  Subotica

  27.01.2012

  60

  181625

  GRADSKI DOK - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  27.01.2012

  60

  181621

  ROBI INVEST - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Zemun

  27.01.2012

  60

  181613

  BELINDA - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  27.01.2012

  60

  181586

  ZIPE INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

  Novi Pazar

  27.01.2012

  60

  181582

  REVIDA - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Zvezdara

  27.01.2012

  60

  181571

  AUTO ŠKOLA PUTNIK - U LIKVIDACIJI

  Pančevo

  27.01.2012

  60

  181565

  RAILWAY CONSULTING GROUP - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  27.01.2012

  60

  181557

  AUTO ŠKOLA RELJA - U LIKVIDACIJI

  Stara Pazova

  27.01.2012

  60

  181553

  EKONOMIK TEHNIK - U LIKVIDACIJI

  Pančevo

  27.01.2012

  60

  181543

  SIMPLY THERM - U LIKVIDACIJI

  Smederevska Palanka

  27.01.2012

  60

  181537

  FIRST - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Palilula

  27.01.2012

  60

  181526

  STUDIO DAG - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  26.01.2012

  60

  181511

  LA UNA BEAUTY LINE - U LIKVIDACIJI

  Velika Plana

  26.01.2012

  60

  181507

  STEVA TRANS - U LIKVIDACIJI

  Pećinci

  26.01.2012

  90

  181505

  JEDINSTVO - U LIKVIDACIJI

  Bečej

  26.01.2012

  60

  181499

  WANG TRADING 2010 - U LIKVIDACIJI

  Pančevo

  26.01.2012

  60

  181495

  DMS EKO GROUP - U LIKVIDACIJI

  Vranje

  26.01.2012

  60

  181491

  CATTADORI - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  26.01.2012

  60

  181487

  ĐOKIĆ - INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

  Ćićevac

  26.01.2012

  60

  181476

  PANASOFT - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Čukarica

  26.01.2012

  60

  181472

  SVETSKI ŠAMPIONAT KARATE-2010 - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Stari Grad

  26.01.2012

  60

  181468

  MBM COMERC - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  26.01.2012

  60

  181444

  ANONYMVS - U LIKVIDACIJI

  Subotica

  26.01.2012

  60

  181439

  DANČULOVIĆ - U LIKVIDACIJI

  Kladovo

  26.01.2012

  60

  181428

  MARIĆ - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  26.01.2012

  60

  181415

  FUTURA IZGRADNJA - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  26.01.2012

  60

  181409

  ŠLJUNKARA CAKO - U LIKVIDACIJI

  Novi Pazar

  26.01.2012

  60

  181403

  CRYSTAL CODE - U LIKVIDACIJI

  Beograd (grad)

  26.01.2012

  60

  181392

  DADEF - U LIKVIDACIJI

  Šabac

  26.01.2012

  60

  181388

  ELVEZ - U LIKVIDACIJI

  Beočin

  26.01.2012

  60

  181384

  DK-KO COMPANY - U LIKVIDACIJI

  Beograd (grad)

  26.01.2012

  60

  181382

  SVADBENI DEKOR COMPANY - U LIKVIDACIJI

  Pančevo

  26.01.2012

  60

  181369

  DELTA PLAST - U LIKVIDACIJI

  Novi Pazar

  25.01.2012

  60

  181348

  BELLA VITA 2009 - U LIKVIDACIJI

  Pančevo

  25.01.2012

  60

  181340

  GALVAMANIS ELECTRONICS - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Vračar

  25.01.2012

  60

  181334

  RAMSET - U LIKVIDACIJI

  Beograd (grad)

  25.01.2012

  60

  181315

  IGOR TEX - U LIKVIDACIJI

  Novi Kneževac

  25.01.2012

  60

  181311

  TRUCK PARTNERS - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Zvezdara

  25.01.2012

  60

  181307

  GVOZDENI PUK - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Zemun

  25.01.2012

  60

  181302

  GIROS - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Stari Grad

  25.01.2012

  60

  181298

  TAOMA 5-K - U LIKVIDACIJI

  Loznica

  25.01.2012

  60

  181272

  MIVER PRIM - U LIKVIDACIJI

  Čačak

  25.01.2012

  60

  181258

  IVANOVIĆ & MCHARDY INTERNATIONAL COMMERCE - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Zvezdara

  25.01.2012

  60

  181249

  THE WASH - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  25.01.2012

  90

  181245

  RUTEL ELEKTRIK - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Stari Grad

  25.01.2012

  90

  181608

  EURIZON CAPITAL - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Stari Grad

  25.01.2012

  90

  181219

  TODAX - U LIKVIDACIJI

  Kruševac

  24.01.2012

  60

  181215

  AUTO CITY - U LIKVIDACIJI

  Kruševac

  24.01.2012

  60

  181211

  MEL TRAVEL - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Stari Grad

  24.01.2012

  60

  181207

  CONO GROUP - U LIKVIDACIJI

  Beograd (grad)

  24.01.2012

  60

  181203

  ZLATNI POTOK - U LIKVIDACIJI

  Žagubica

  24.01.2012

  60

  181199

  PHARMATHEKA CONSULT - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  24.01.2012

  60

  181195

  MAKO - U LIKVIDACIJI

  Bela Crkva

  24.01.2012

  60

  181184

  AKIFIX - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Zemun

  24.01.2012

  60

  181180

  LIBRI SYSTEM - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  24.01.2012

  60

  181173

  ZS STILMETAL - U LIKVIDACIJI

  Niš - Palilula

  24.01.2012

  60

  181162

  OBSESSION - U LIKVIDACIJI

  Kovin

  24.01.2012

  60

  181154

  KITKA UBAVA - U LIKVIDACIJI

  Bor

  24.01.2012

  60

  181147

  GENIJALAC IN - U LIKVIDACIJI

  Stara Pazova

  24.01.2012

  60

  181137

  SEMPER RECYCLING - U LIKVIDACIJI

  Novi Pazar

  24.01.2012

  60

  181130

  DULELINE - U LIKVIDACIJI

  Vrbas

  24.01.2012

  60

  181115

  WEB IDENTITET - U LIKVIDACIJI

  Arilje

  24.01.2012

  60

  181113

  DIMAGO-S - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Novi Beograd

  24.01.2012

  60

  181103

  WINNER IKS - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Palilula

  24.01.2012

  60

  181099

  AIR - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Stari Grad

  24.01.2012

  60

  181095

  BANAT - U LIKVIDACIJI

  Kikinda

  24.01.2012

  60

  181087

  BERSI - U LIKVIDACIJI

  Pančevo

  24.01.2012

  60

  181083

  SPIN CITY - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Savski Venac

  23.01.2012

  60

  181079

  AQUA HEALTH GROUP - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Surčin

  23.01.2012

  60

  181075

  EKO-TEHNIC-SCHMID - U LIKVIDACIJI

  Novi Sad - grad

  23.01.2012

  60

  181071

  MG INVEST 2010 - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Voždovac

  23.01.2012

  60

  181064

  FERUM - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Savski Venac

  23.01.2012

  60

  181062

  MIMI DYNASTY - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Vračar

  23.01.2012

  60

  181044

  OMNITRADE SOD - U LIKVIDACIJI

  Sombor

  23.01.2012

  60

  181042

  BEO MONTAŽA - U LIKVIDACIJI

  Beograd (grad)

  23.01.2012

  60

  181032

  MORAVA-PROMET - U LIKVIDACIJI

  Vrnjačka Banja

  23.01.2012

  60

  181038

  NISTEK - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Čukarica

  23.01.2012

  60

  181023

  N.T. - RIS PLUS - U LIKVIDACIJI

  Beograd (grad)

  23.01.2012

  60

  181013

  PLAY - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Grocka

  23.01.2012

  60

  181008

  BOMA-JOVANOVIĆ MARINA I DRUGI - U LIKVIDACIJI

  Požega

  23.01.2012

  60

  180986

  LAKOP - U LIKVIDACIJI

  Beograd-Lazarevac

  23.01.2012

  60

  Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 30.1.2012.

  Stečajevi:

   

  STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 27.1.2012. GODINE

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  1.

  "Technostar" d.o.o.

   

  32. St. broj 1355/2011

  http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

  http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2040

   

  U postupku stečaja u predmetu broj 32. St. broj 1355/2011 nad stečajnim dužnikom "Technostar" d.o.o. u stečaju, iz Beograda, Skadarska 15.
  Zakazuje se završno ročište u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 223/II za 10. februar 2012. godine, u 10,00 časova.
  Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik.
  Oglas o zakazivanju ročišta objavljuje se u "Službenom glasniku RS", i na oglasnoj tabli Suda.

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  2.

  "Strong electronics" d.o.o.

  17452177

  42. St. broj 2357/11

  http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

  http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2118

   

  Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Ljiljana Mujagić, u postupku stečaja nad "Strong electronics" d.o.o., iz Beograda, Balkanska 29, MB 17452177, PIB 102528462, doneo je 12. januara 2012. godine
  REŠENJE
  Završno ročište zakazuje se za 21. februar 2012. godine u 10,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 227.

  PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  3.

  Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o.

   

  12. St. broj 3676/2010

  http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

  http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1982

   

  Privredni sud u Beogradu je rešenjem 12 St. 3676/2010 od 2. decembra 2011. godine zaključio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom:
  - Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o., iz Beograda, Milana Gligorijevića 14.

  PRIVREDNI SUD U VALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  4.

  ZZ "Vragočanica"

   

  St. broj 717/11

   

  http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2463

   

  Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Borka Pantić u postupku stečaja nad ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice, doneo je dana 16. januara 2012. godine
  REŠENJE
  Ispitno ročište zakazano za 16. februar 2012. godine u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice se odlaže za 27. februar 2012. godine u 11,15 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20.
  Oglas o pomeranju termina za održavanje ispitnog ročišta objaviti u "Službenom glasniku RS" i oglasnoj tabli Suda.

  PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  5.

  PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o.

   

  2. St. broj 448/10

   

   

   

  Privredni sud u Zaječaru i to stečajni sudija Milena Stevanović, u postupku stečaja St. 448/2010, koji se vodi nad stečajnim dužnikom PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o. u stečaju iz Bora, a povodom razmatranja o glasanja o podnetom Planu reorganizacije, na osnovu člana 164. Zakona o stečaju, 23. januara 2012. godine, doneo je
  REŠENJE
  Određuje se nastavak ročišta za razmatranje i glasanje o predlogu Plana reorganizacije koji je podnela ovom sudu Danojla Matijašević iz Bora, u svojstvu većinskog vlasnika kapitala stečajnog dužnika dana 21. jula 2011. godine, u uređenom tekstu dana 30. avgusta 2011. godine, i sa izmenama od dana 23. januara 2012. godine, za glasanje o istom Planu reorganizacije od strane poverilaca za 14. februara 2012. godine, u 13,00 časova, u Privrednom sudu u Zaječaru, u sudnici broj 4.
  Glasanje o predloženom Planu reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja može se obaviti pisanim putem, dostavljanjem sudu glasačkih listića sa overenim potpisom ovlašćenog lica, i vršiće se u okviru klasa poverilaca navedenih u predloženom Planu reorganizacije.
  Obaveštavaju se svi poverioci, stečajni dužnik, stečajni upravnik, osnivači stečajnog dužnika, odnosno članovi stečajnog dužnika kao i sva zainteresovana lica da mogu da izvrše uvid u pisani predlog Plana reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja, i u Mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije kao i u Spisak svih poverioca razvrstanih u klase poverilaca sa iznosima i procentima visine njihovih potraživanja za potrebe glasanja, u prostoriji Privrednog suda u Zaječaru, soba broj 9.
  Rešenje o određivanju napred navedenog ročišta za razmatranje Plana reorganizacije i glasanje o istom Planu biće objavljeno u "Službenom glasniku RS" i u dva visokotiražna dnevna lista i to "Politika", i "Večernje novosti".

  PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  6.

  Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o.

  07408188

  6. St. broj 53/11

  http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

   

   

  Privredni sud u Kraljevu, obaveštava poverioce da je u postupku stečaja koji se sprovodi nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. Metikoši u stečaju, Metikoši 117, rešenjem St. broj 53/11 od 17. januara 2012. godine, zaključen stečajni postupak nad Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. u stečaju, Metikoši 117, mat. br. 07408188 PIB 101307738.
  Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od 8 dana od oglašavanja u "Službenom glasniku RS" Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

  PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  7.

  Zemljoradnička zadruga Roćevići

   

  5. St. broj 515/2010

   

  http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2498

  http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/ZZ+Rocevici.shtml/seo=/companyid=31266

  Privredni sud u Kraljevu, i to sudija Danijela Dukić, u postupku stečaja St. broj 515/10 nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo, doneo dana 18. januara 2012. godine sledeće
  REŠENJE
  I Određuje se završno ročište po postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo za 17. februar 2012. godine, u 12,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Kraljevu, Cara Dušana 41, sudnica 15.
  II Otkazuje se ispitno ročište zakazano za 17. februar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  8.

  Preduzeće za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o.

  09142479

  3. St. broj 629/2011

  http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

  http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2650

   

  Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Momir Tasić, postupajući po predlogu za otvaranje stečajnog postupka podnetog od strane predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije nad Preduzećem za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište broj 7, doneo je 12. januara 2012. godine
  REŠENJE
  Otvara se postupak stečaja nad "Tara Komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište 7, matični broj 09142479, PIB 101815103.
  Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
  Za stečajnog upravnika imenuje se Paunović Goran iz Pirota.
  Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
  Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
  Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 29. februar 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
  Ispitno ročište zakazuje se za 4. april 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
  Stečajni postupak je otvoren 12. januara 2012. godine i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli Suda.
  Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  9.

  DP "Autoremont"

   

  1. St. broj 55/2010

   

   

  http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/AUTOREMONT.shtml/seo=/companyid=4345

  Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DP "Autoremont" u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Agencija za privatizaciju preko poverenika Dragana Jovovića, doneo je 16. februara 2012. godine
  REŠENJE
  Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu ispitane.
  Ročište će se održati dana 9. februara 2012. godine u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 4.
  Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

  PRIVREDNI SUD U NIŠU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  10.

  "Saputnik" a.d.

   

  1. St. broj 1080/2010

   

   

  http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/PUTNIK+-+SAPUTNIK+AD.shtml/seo=/companyid=4753

  Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Ljiljana Pejić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Saputnik" a.d. u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Aca Nikolić, radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine, doneo je 16. februara 2012. godine
  REŠENJE
  Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine.
  Ročište će se održati 9. februara 2012. godine u 12,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 2.
  Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

  PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  11.

  Marunex Company DOO

  20021004

  1. St. 1157/2011

  http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

  http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2620

   

  Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, a po predlogu za sprovođenje stečaja Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, čiji je punomoćnik dr Nemanja Aleksić, advokat u Novom Sadu dana 16. januara 2012. godine donosi
  REŠENJE
  Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
  Za stečajnog upravnika se imenuje Dejan Tomašević iz Novog Sada.
  Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
  Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
  Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 14. februara 2012. godine sa početkom u 12,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica br. 7.
  Ispitno ročište se zakazuje za 14. marta 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
  U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
  Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 16. januara 2012. godine.

  PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  12.

  "Plavex" d.o.o.

   

  Posl. 2. St. broj 413/2011

   

   

   

  Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po stečajnom sudiji Katici Popović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" d.o.o. u stečaju, Beška, donosi 10. januara 2012. godine, nakon održanog ispitnog ročišta, sledeći zaključak.
  Nalaže se stečajnom dužniku i stečajnom poveriocima da u roku od osam dana od dana objavljivanja zaključka u "Službenom glasniku RS", polože na žiro račun depozita Privrednog suda Sremska Mitrovica, broj 840-310802-86 na ime troškova stečajnog postupka iznos od 446.000,00 dinara i podnesu zahtev za sprovođenje stečajnog postupka, a u suprotnom će se stečajni postupak zaključiti na osnovu člana 13. stav 2. Zakona o stečaju.
  Izvod iz zaključka Privrednog suda Sremska Mitrovica posl. broj St. 413/2011 od 10. januara 2012. godine.

  PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  13.

  "Wow winery" d.o.o.

  20094486

  Posl. broj 443/2011

  http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

  http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=829

   

  Privredni sud u Subotici je dana 16. 1. 2012. godine doneo rešenje St. 443/2011, kojim rešenjem je potvrđeno usvajanje plana reorganizacije od 1.8.2011. godine - prečišćeni tekst od 12. 1. 2012. godine, kog je sudu podneo predlagač Đorđević Živojin u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Wow winery" d.o.o. Palić, J. Kolumba 33 - matični broj 20094486, PIB broj 104135871. Ovo rešenje ima pravno dejstvo prema svim učesnicima stečajnog postupka od dana pravosnažnosti ovog rešenja, uključujući i poverioce koji svoja potraživanja nisu prijavili u stečajnom postupku, kao i prema učesnicima koji su prigovorili u stečajnom postupku.

  PRIVREDNI SUD U ČAČKU

  Red. br.

  Naziv dužnika

  Matični broj

  Stečajni broj

  Status dužnika APR

  Status dužnika ALSU

  Status dužnika Agencija za privatizaciju

  14.

  "LM promet"

  6153763

  2. St. broj 263/2011

   

   

   

  Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. 263/2011 od 17. januara 2012. godine, otvorio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "LM promet" od, Mirković Milomir i dr. Čačak, Vojvode Stepe 289a, Mb 6153763, PIB 101109453 i sa ovim danom su nastupile pravne posledice otvaranja stečajnog postupka, isticanjem rešenja na oglasnoj tabli suda.
  Stečajni upravnik je Zoćević Slobodan, iz Čačka, kontakt telefon 063/60-60-70.
  Pozivaju se poverioci ovog stečajnog dužnika da najdalje u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja potraživanja. prijave potraživanja dostavljati Privrednom sudu u Čačku, u dva primerka sa svim prilozima, i pozivom na broj St. 263/2011, na adresu Cara Dušana 6, čačak. prijave podnete po isteku ovog roka biće odbačene kao neblagovremene.
  Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
  Prvo poverilačko ročište je određeno za 13. mart 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 11,00 časova. Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
  ispitno ročište zakazano je za 20. septembar 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica 3, sa početkom u 11,00 časova.

  Izvor: Redakcija, 30.1.2012.

  Državni i ostali praznici
  1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
  7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
  27. januar Sveti Sava praznuje se radno
  15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
  17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
  25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
  6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
  13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
  22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
  1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
  9. maj Dan pobede praznuje se radno
  28. jun Vidovdan praznuje se radno
  19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
  26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
  21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
  25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
  28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
  11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
  25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
  * Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).