Aktuelne vesti na dan 4. maj 2012

 

PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PrelistavajuĆi dnevne novine:


Pogledajte ostale vesti na dan 4. maj 2012


Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na http://paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 42 / MAJ >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 44 / MAJ >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 20 / MAJ >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 19 / MAJ >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 44 OD 1.05.2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:

ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:

ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:

ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:
ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI POVODOM SVETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čestitao svim novinarima u Srbiji 3. maj Svetski dan slobode medija. Uz najbolje želje za uspeh u radu novinara i medija Poverenik je potvrdio spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.

S tim u vezi, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Veoma je dobro što novinari i mediji sve više koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010 - prim. red.). Na taj način stavljaju zakon u funkciju informisanja najšire javnosti i doprinose ostvarivanju demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti. Zbog toga je veoma važno da predstavnici vlasti i preduzeća u javnom vlasništvu u potpunosti, na pravi način odgovaraju na obaveze koje imaju prema novinarima i medijima kao predstavnicima javnosti. Bez obzira na napredak, u tom pogledu problema ima mnogo i krajnje je vreme da se zaoštri pitanje odgovornosti za kršenje zakonom utvrđenih prava javnosti.

Proklamovani principi javnosti rada vlasti uključujući i pristupanje neše zemlje međunarodnim inicijativama kao što je Open Government ("Otvorena Vlada") ne smeju ostajati na nivou proklamacija i moraju ozbiljno obavezivati vlast da javnosti pruži mnogo više informacija na najpogodniji način, proaktivno, javnim prezentiranjem raspoloživih baza podataka i na Internetu. Ne možemo biti zadovoljni postojećim nivoom elektronske komunikacije naše vlasti i javnosti, tu se stvari moraju mnogo brže menjati.

Konačno, trajna prioritetna obaveza države je i to da novinarima obezbedi elementarnu ličnu bezbednost. Pored ostalog to podrazumeva i obavezu da kazni one koji tu bezbednost ugroze. S tim u vezi, veoma obespokojavajući su slučajevi u kojima ni više godina nakon smrti novinara ni javnost, ni istina, ni pravda nisu dobili satisfakciju. I zbog prošlosti, i zbog budućnosti, izuzetno je važno da budu konačno razrešeni."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 3.5.2012.

RADNA VERZIJA ZAKONIKA O SVOJINI I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA

http://www.mpravde.gov.rs/cr/news/vesti/zakonik-o-svojini-i-drugim-stvarnim-pravima-radni-tekst.html (ONLINE)

Zakonik, prevod na engleski jezik

Preuzmite dokument: http://www.mpravde.gov.rs/cr/news/vesti/zakonik-o-svojini-i-drugim-stvarnim-pravima-radni-tekst.html (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 3.5.2012.

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: • Restitucija poslovnog prostora na Starom Gradu do juna •

U maju i junu na osnovu Zakona o restituciji, biće vraćena većina poslovnog prostora na Opštini Stari Grad, koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata njihovim vlasnicima ili pravnim naslednicima, izjavio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Gostujući na tribini na temu restitucije, Sekulić je istakao da Stari Grad ima najbolju evidenciju među beogradskim opstinama o oduzetoj imovini za vreme bivšeg komunističkog režima.

Sekulić je, međutim, upozorio da će restitucija u Srbiji trajati najmanje 10 godina, pa čak i više, jer je toliko trajala u mnogo bogatijim državama od naše.

On je, odgovarajući na pitanja prisutnih, rekao da se zahtevi za restituciju mogu podnositi na šalterima Pošte, bez obzira gde ko stanuje i gde se imovina nalazi, jer se zahtevi softverski obrađuju.

Tako, na primer, onaj ko živi u Beogradu može da podnese zahtev za povraćaj imovine koja se nalazi u Novom Sadu ili Vranju ili nekom drugom mestu i ne mora lično da otputuje da bi podneo tražena dokumenta, objasnio je Sekulić.

Vlasnici i pravni naslednici mogu naknadno da podnose dodatne zahteve za onoliko imovine koliko im je oduzeto, tako da će se svi ti zahtevi knjižiti u Agenciji za restituciji pod jednim vlasničkim brojem, objasnio je on.

Na tribini je bilo puno pitanja vezana za to da li Agencija za restituciju prihvata testament kao dokaz o oduzetoj imovini, na šta je Sekulić rekao da to po zakonu nije moguće.

Odgovarajući na pitanje da li predmet restitucije može biti oduzeta pokretna imovina, Sekulić je rekao da to do sada nije bilo moguće i nagovestio da bi nova vlada trebalo da donese uredbu koja bi tu materiju bliže regulisala.

Izvor: Tanjug, 3.5.2012.

INICIJATIVA REPUBLIČKOJ VLADI ZA PROMENU ZAKONA KOJI REGULIŠE POVRAĆAJ PDV-A KUPCIMA NEPROFITNIH STANOVA

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas doneo je odluku da se do usvajanja zakona i povraćaja PDV-a kupcima neprofitnih stanova u Beogradu omogući neplaćanje redovnih mesečnih rata. Tu mogućnost moći će da koriste kupci 730 stanova, a već je koriste oni koji su se ranije uselili u svoje stanove i potpisali Aneks ugovora.

Naime, na osnovu razgovora sa predstavnicima kupaca grad Beograd je podneo inicijativu republičkoj Vladi za promenu zakona koji reguliše povraćaj PDV-a kupcima neprofitnih stanova. Inicijativa je prihvaćena, Vlada je usvojila predlog zakona i uputila ga na usvajanje Skupštini Republike Srbije.

-Svi zajedno smo, na osnovu uveravanja koje su nam dali nadležni, očekivali da se taj usaglašeni tekst nađe na sednici republičkog Parlamenta pre izbora, uključujući i amandman koji reguliše ukidanje PDV-a na bebi opremu, koji čini sastavni deo istog Zakona. Na žalost, ta očekivanja nisu se ostvarila i sada ostaje da sačekamo novi saziv, koji će utvrđeni tekst razmatrati na jednoj od prvih sednica parlamenta. Juče sam obišao gradilište na lokaciji zapadno od ulice Dr Ivana Ribara, gde se gradi ovi stanovi i uverio se u razgovoru sa izvođačima da će svi stanovi biti spremni za useljenje početkom jula ove godine. Ukoliko do tada Zakon ne bude stupio na snagu, kupcima će početno učešće biti umanjeno za iznos PDV-a, a razliku će uplatiti kada PDV bude vraćen. Na taj način oni će biti izjednačeni sa kupcima svih ostalih stanova u Srbiji - kaže gradonačelnik Đilas.

Izvor: Vebsajt Grada Beograda,3.5.2012.

POTPISAN UGOVOR O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA KANADOM

U Beogradu je, 27. aprila 2012. godine, potpisan Ugovor između Republike Srbije i Kanade o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu.

U ime Vlade, kao zastupnika Republike Srbije, Ugovor je potpisao Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, a u ime Kanade, njegova ekselencija Roman Vaščuk, Ambasador Kanade u Beogradu.

Zaključenje Ugovora, predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Republike Srbije i Kanade, jer se rešenjima sadržanim u Ugovoru, otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica - rezidenata dve države.

Posebno se ističe, da Ugovor stimuliše ulaganje kapitala rezidenata Republike Srbije u Kanadi i rezidenata Kanade u Republici Srbiji.

Ugovorom se, takođe, obezbeđuje saradnja poreskih administracija Republike Srbije i Kanade u cilju efikasne primene Ugovora i sprečavanja poreske evazije od strane njihovih rezidenata.

S tim u vezi, Ugovor je zaključen i iz sledećih razloga:

- obezbeđenja fiskalne i pravne sigurnosti kao uslova za unapređenje delatnosti rezidenata obe države ugovornice; 
- osiguranja pozitivnog dejstva poreskih olakšica radi stimulisanja ulaganja rezidenata jedne države ugovornice u drugu državu ugovornicu;                        
- da dohodak koji vazdušni prevoznici iz Republike Srbije ostvare od međunarodnog saobraćaja u Kanadi, ne podleže oporezivanju u toj državi, već u Republici Srbiji;
- da se visina stopa za oporezivanje prihoda ostvarenih u Republici Srbiji, odnosno u Kanadi po osnovu dividendi, kamata i autorskih naknada određuje ovim ugovorom, a ne unutrašnjim zakonodavstvom država ugovornica. Inače, u slučaju nepostojanja ugovora, poreske stope bi bile znatno veće;
- da se zarade rezidenata Republike Srbije po osnovu rada koji se obavlja u Kanadi, mogu oporezivati u toj zemlji samo ako rad traje duže od Ugovorom predviđenog perioda vremena;
- generalna primena načela jednakog poreskog tretmana fizičkih i pravnih lica iz Republike Srbije koja obavljaju delatnost u Kanadi, u odnosu na fizička i pravna lica iz Kanade koja obavljaju istu delatnost i pod istim ili bitno sličnim uslovima;

Imajući u vidu navedeno, generalno, može se zaključiti da primena Ugovora obezbeđuje pravni preduslov za efikasnije privređivanje i konkurentnost preduzeća Republike Srbije u Kanadi, odnosno preduzeća Kanade u Republici Srbiji, što predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje.

Posebno se ukazuje, da ovaj ugovor predstavlja pravni preduslov za značajna ulaganja kanadskih investitora u privredu Republike Srbije, odnosno stvaranje uslova za njihovo učešće u procesu privatizacije, ali i za korišćenje odgovarajućih finansijskih instrumenata za podsticanje viših oblika bilateralne ekonomske saradnje.

Dve strane su se dogovorile o preduzimanju mera neophodnih za što skorije potvrđivanje Ugovora, njegovo stupanje na snagu, kao i početak primene, o čemu će pretplatnici, kao i ostala zainteresovana stručna javnost, blagovremeno, biti obavešteni.

Ukoliko se postupak potvrđivanja u parlamentima obe države ugovornice okonča do kraja 2012. godine, Ugovor će početi da se primenjuje od 1. januara 2013. godine.

U posebnom članku, blagovremeno, ćemo objaviti osnovne i detaljnije informacije o rešenjima sadržanim u pojedinim članovima Ugovora.

Izvor: Redakcija, 3.5.2012.

POTPISAN UGOVOR O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA PALESTINOM

U Beogradu je, 27. aprila 2012. godine, potpisan Ugovor između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Palestine o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak.

U ime Vlade, kao zastupnika Republike Srbije, Ugovor je potpisao Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, a u ime Države Palestine, Ugovor je potpisao njegova ekselencija Mohamed Nabhan, Ambasador Države Palestine u Beogradu.

Zaključenje Ugovora, predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Republike Srbije i Palestine, jer se rešenjima sadržanim u Ugovoru, otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica - rezidenata dve države.

Ugovorom se, takođe, obezbeđuje saradnja poreskih administracija Republike Srbije i Palestine u cilju efikasne primene Ugovora i sprečavanja poreske evazije od strane njihovih rezidenata.

Posebno se ukazuje, da ovaj ugovor predstavlja pravni preduslov za potencijalna ulaganja palestinskih investitora u privredu Republike Srbije, odnosno stvaranje uslova za njihovo učešće u procesu privatizacije, ali i za korišćenje odgovarajućih finansijskih instrumenata za podsticanje viših oblika bilateralne ekonomske saradnje.

Dve strane su se dogovorile o preduzimanju mera neophodnih za što skorije potvrđivanje Ugovora, njegovo stupanje na snagu, kao i početak primene, o čemu će pretplatnici, kao i ostala zainteresovana stručna javnost, blagovremeno, biti obavešteni.

Ukoliko se postupak potvrđivanja u parlamentima obe države ugovornice okonča do kraja 2012. godine, Ugovor će početi da se primenjuje od 1.1.2013. godine.

U posebnom članku, blagovremeno, ćemo objaviti osnovne i detaljnije informacije o rešenjima sadržanim u pojedinim članovima Ugovora.

Izvor: Redakcija, 3.5.2012.

JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA INOVATIVNIM KLASTERIMA: • Rok za prijavu 31. maj 2012. godine •

U okviru Programa podrške razvoju inovativnih klastera u 2012. godini, Nacionalna agencija za regionalni razvoj raspisuje Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava.

Program podrške razvoju inovativnih klastera (dalje: Program) sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj (dalje: Nacionalna agencija) u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama.

Opšti cilj Programa jeste povećanje produktivnosti i konkurentnosti domaćih preduzeća i preduzetnika povezivanjem u klastere, kao i jačanje saradnje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa naučno-istraživačkim organizacijama.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju inovativni klasteri, odnosno pravna lica koja upravljaju ovim klasterima i koja su odgovorna za upravljanje poslovnim prostorom, objektima i aktivnostima inovativnih klastera u pogledu njihovog korišćenja i pristupa, a koji ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su upisani u Registar udruženja u skladu sa važećim Zakonom;
2) da imaju najmanje 12 aktivnih članova (najmanje devet privrednih društava i preduzetnika i tri institucije za podršku: nosioce inovacione delatnosti prema Zakonu o inovacionoj delatnosti, obrazovne ili druge institucije);
3) da imaju za članove minimum 60% malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i bar jednu naučno-istraživačku organizaciju;
U slučaju da je korisnik državne pomoći veliki privredni subjekat, taj subjekat mora da dokaže podsticajne efekte u skladu sa sledećim kriterijumima: povećanje obima projekta, proširenje oblasti delovanja, brža realizacija projekta i povećanje ukupnog iznosa za istraživanje, razvoj i inovacije.
4) da nisu u stečajnom postupku ili postupku likvidacije;
5) da imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa;
6) da im za iste aktivnosti nisu odobrena podsticajna sredstva koja potiču iz budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine i budžeta lokalne samouprave za 2012. godinu;
7) da su preduzeća, članovi klastera, registrovana na teritoriji Republike Srbije;
8) da su preduzeća, učesnici na projektu, u većinskom domaćem privatnom vlasništvu;
9) da preduzeća, članovi klastera, nisu u teškoćama prema definiciji privrednog subjekta u teškoćama iz člana 2. stav 5. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći;
10) da su podneli zahtev sa potrebnom dokumentacijom u skladu sa namenom sredstava.

Sredstva se dodeljuju:

1) novoosnovanim inovativnim klasterima - u početnoj fazi rada, koji su registrovani posle 01. juna 2010. godine;
2) postojećim inovativnim klasterima - u razvojnoj fazi rada.

Projektne aktivnosti koje su predmet finansiranja su:

Za novoosnovane inovativne klastere - u početnoj fazi rada:
1) operativni troškovi rada kancelarije klastera:
 - troškovi rada zaposlenih u klasteru;
 - troškovi zakupa prostora i režijski troškovi rada kancelarije;
2) aktivnosti povezivanja članica:
 - interno povezivanje članica (razvoj zajedničke vizije i ciljeva - strateških i operativnih, uspostavljanje unutrašnje strukture, analiza potreba za obukama, razmena informacija, zajedničko istraživanje tržišta, koordinirana nabavka);
 - eksterno povezivanje (marketing klastera i regiona, pomoć pri investiranju, informacije o tržištu, traženje partnera, podrška povezivanju u lance dobavljača, međunarodne mreže);
 - privlačenje novih članova;
3) organizacija programa usavršavanja, specijalizovanih obuka, radionica za upoznavanje sa tehničkim propisima koji se primenjuju na tržištu EU relevantnim za oblast poslovanja klastera;
4) organizacija seminara i konferencija kojima se podstiče razmena znanja, povezivanje članova klastera i promocija klastera.

Za postojeće inovativne klastere - u razvojnoj fazi rada:

1) razvoj zajedničkih usluga klastera (zajedničko istraživanje tržišta, zajednički nastup na tržištu, koordinirana nabavka, pomoć pri investiranju, informacije o tržištu, traženje partnera, podrška povezivanju u lance dobavljača, međunarodne mreže, pristup finansijama);
2) izrada studija izvodljivosti i druge projektno tehničke dokumentacije za zajedničke infrastrukturne projekte;
3) izrada i/ili realizacija zajedničkih inovativnih projekata koji se odnose na razvoj novih ili znatno poboljšanih proizvoda, procesa ili usluga;
4) izrada i ispitivanje prototipa i novog dizajna proizvoda i ambalaže, uvođenje i testiranje novog procesa proizvodnje;
5) zaštita intelektualne svojine, otkup prava na patent i patentnu dokumentaciju;
6) organizacija programa usavršavanja, specijalizovanih obuka, radionica za upoznavanje sa tehničkim propisima koji se primenjuju na tržištu EU relevantnim za oblast poslovanja klastera;
7) organizacija seminara i konferencija kojima se podstiče razmena znanja, povezivanje članova klastera i promocija klastera.

Inovativni klasteri mogu podneti samo jedan zahtev za dodelu bespovratnih sredstava i to samo za početnu fazu rada ili za razvojnu fazu rada. U realizaciji projektnih aktivnosti moraju da učestvuju minimum tri člana klastera.

Sredstva raspoloživa u okviru ovog Programa dodeljuju se inovativnim klasterima i namenjena su za učešće u finansiranju do 50% opravdanih troškova projektnih aktivnosti, bez poreza na dodatu vrednost. Preostali iznos sredstava klasteri su obavezni da finansiraju iz sopstvenih izvora, iz sredstava koja ne potiču iz budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine, budžeta lokalne samouprave ili donatorskih organizacija.

Za novoosnovane inovativne klastere - u početnoj fazi rada minimalni iznos koji se dodeljuje po zahtevu je 200.000 dinara, a maksimalni 2.000.000 dinara.

Za postojeće inovativne klastere - u razvojnoj fazi rada minimalni iznos koji se dodeljuje po zahtevu je 1.000.000 dinara, a maksimalni 6.000.000 dinara.

Sufinansiraće se samo one aktivnosti koje su započete nakon potpisivanja ugovora sa Nacionalnom agencijom. Sve odobrene aktivnosti korisnici podsticajnih sredstava moraju realizovati do 16. novembra 2012. godine.

Rok za podnošenje prijava je 31. maj 2012. godine.

Program, uputstvo, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Nacionalne agencije, na adresi www.narr.gov.rs i u štampanom obliku u akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i agenciji koja je posebnim ugovorom angažovana u realizaciji ovog programa za region grada Beograda.

Za detaljnije informacije možete se obratiti Nacionalnoj agenciji na brojeve telefona: 019/445-311 i 011/2060-829.

Prijave se podnose lično ili preporučenom poštom najbližoj akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji, odnosno agenciji koja je ugovorom angažovana za realizaciju programa:

• Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije "RARIS" d.o.o.; Trg Oslobođenja 1, Zaječar; tel: 019/426-376; 426-377; e-mail: office@raris.org; www.raris.org;
 • Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj - Banat d.o.o.; Čarnojevićeva 1, Zrenjanin; tel: 023/510-567; 561-064; e-mail: office@rcrbanat.rs; www.rcrbanat.rs;
 • Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga d.o.o.; Vlajkova 199, Leskovac; tel: 016/233-440; e-mail: info@centarzarazvoj.org; www.centarzarazvoj.org;
 • Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga d.o.o.; Cara Dušana 49, Kraljevo; tel: 036/397-777; e-mail: office@kv-rda.org; www.kv-rda.org;
• Oblasna razvojna asocijacija "JUG" d.o.o.; Obrenovićeva 17/1, Niš; tel: 018/515-447; 522-659; e-mail: info@ora-jug.rs; www.ora-jug.rs;
 • Regionalna razvojna agencija - Zlatibor d.o.o.; Petra Ćelovića bb, Užice; tel: 031/523-065; 510-098; e-mail: office@rrazlatibor.co.rs; www.rrazlatibor.co.rs;
 • Regionalna razvojna agencija Bačka; Bulevar Mihajla Pupina 20/II, Novi Sad; tel: 021/557-781; e-mail: office@rda-backa.rs; www.rda-backa.rs;
 • Regionalna razvojna agencija Srem, Glavna br.172, Ruma; tel: 022/470-910; e-mail: info@rrasrem.rs; www.rrasrem.rs.
 • Regionalna razvojna agencija Sandžaka - SEDA, 7. juli bb, Novi Pazar; tel: 020/332-700; e-mail: office@seda.org.rs; www.seda.org.rs.
• Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva - Beograd, d.o.o., Topličin venac 11/4, Beograd, tel: 011/2186-730; 011/2186-740; e-mail: office@mspbg.rs; www.mspbg.rs.

Uputstvo za sprovođenje Programa 88,35 kB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Program podrške razvoju inovativnih klastera 88,00 kB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)

Konkursna dokumentacija

Obrazac I - Prijava 1,30 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Obrazac III - Podaci o članicama klastera 1,15 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Obrazac IV - Opis pojedinačnih projekata 1,21 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Obrazac V - Budžet 1,27 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Obrazac VI - Struktura finansiranja projekata 1,15 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Obrazac VII - Radne biografije 1,16 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Prilog br. 1 - Zahtev za isplatu prvog dela odobrenih sredstava 1,18 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Prilog br. 2 - Finansijski identifikacioni list 26,50 kB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Prilog br. 3 - Zahtev za isplatu drugog dela odobrenih sredstava 1,19 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)
Obrazac II - Izjava 1,14 MB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-inovativnim-klasterima (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 3.5.2012.

NACIONALNA AGENCIJA ZA REGIONALNI RAZVOJ OBJAVILA JE JAVNI POZIV MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA DA SE PRIJAVE ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA POBOLJŠANJE POSLOVANJA: • Rok za podnošenje prijava je 4. jun •

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju programa iznose 32 miliona dinara, dodeljuju se za dve vrste aktivnosti, a rok za podnošenje prijava je 4. jun.

Primena standarda, sertifikacija, edukacija menadžmenta i zaposlenih kroz specijalizovane obuke, novi dizajn proizvoda i ambalaže, kao i elektronska prezentacija preduzeća biće prva grupa aktivnosti koje će se finansirati sredstvima u iznosu od 50.000 do 300.000 dinara.

Za drugu vrstu aktivnosti - poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa i proizvoda, testiranje novih proizvoda, izradu i primenu specijalizovanih softvera, predviđen je iznos od 50.000 do 500.000 dinara.

Pravo na dobijanje novca imaju preduzeća i preduzetnici koji su osnovani najkasnije u maju 2010, a uslov je i da su u većinskom domaćem privatnom vlasništvu, da uspešno posluju prethodne dve godine, da su izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa i da u ovoj godini nisu koristili podsticajna sredstva drugih institucija.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj će na osnovu ugovora sa korisnikom sredstava refundirati iznos do 50 odsto od ukupnog iznosa projekta bez PDV-a.

Program, uputstvo, pravila za ocenjivanje, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Nacionalne agencije za regionalni razvoj na adresi www.narr.gov.rs i u štampanom obliku u akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i agenciji koja je posebnim ugovorom angažovana u realizaciji ovog programa za region grada Beograda.

Prijave mogu da se podnose i lično ili preporučeno poštom najbližoj akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji, odnosno agenciji koja je ugovorom angažovana za realizaciju programa.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 3.5.2012.

KONKURS ZA ODOBRAVANJE GARANCIJA ZA OBEZBEĐENJE KREDITA NAMENJENIH FINANSIRANJU NABAVKE NOVE OPREME MALIM I SREDNJIM PRIVREDNIM DRUŠTVIMA, PREDUZETNICIMA I ZEMLJORADNIČKIM ZADRUGAMA

1. Osnovni cilj izdavanja garancija je stvaranje preduslova za lakši pristup kreditnim linijama poslovnih banaka, privrednim društvima (malim i srednjim), preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama koja posluju najmanje tri godine, radi obezbeđenja nedostajućih finansijskih sredstava za razvojne projekte, sa ciljem podsticanja privredne aktivnosti, i podrške kreiranju novih radnih mesta.

2. Pravo učešća na Konkursu imaju privredna društva (mala i srednja), zemljoradničke zadruge u većinskom privatnom vlasništvu i preduzetnici koja ispunjavaju sledeće uslove:

Poslovno sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine;
Podržani projekat mora biti realizovan na teritoriji AP Vojvodine;
Poslednja dva pozitivna finansijska izveštaja;
Podnosilac zahteva posluje najmanje 3 godine ili pripada grupi povezanih pravnih lica koje posluju više od 3 godine, gde zahtev može podneti samo jedno od pravnih lica koje se, prema pozitivnim zakonskim propisima, smatra povezanim pravnim licem;
Nema dospelih neizmirenih obaveza prema Banci i Fondu;
Uredna kreditna istorija (bez iskaza docnje u Izveštaju kreditnog biroa duže od 60 dana u poslednjih 6 meseci u materijalno značajnom iznosu, 10.000 RSD za pravna lica i 1.000 RSD za preduzetnike);
Najviše 15 dana blokade u poslednjih godinu dana;
ostali minimalni uslovi definisani aktima poslovne politike Banke.

3. Po ovom Konkursu garantovaće se za kredite odobrene za nabavku opreme, za sledeće oblasti privredne delatnosti:
- proizvodnja i prerada,
- turizam,
- proizvodne usluge.

Po ovom Konkursu neće se finansirati nabavka putničkih vozila i opremanje ugostiteljskih objekata. Zahtev za odobravanje kredita i garancije sa dokumetacijom podnosi se u svim poslovnim jedinica Razvojne banke Vojvodine a.d. Novi Sad, na teritoriji AP Vojvodine.

4. Po ovom Konkursu garancije će se izdavati na iznos 60 % ukupnog potraživanja Banke po kreditu (glavni dug uvećan za redovnu kamatu i eventualnu zateznu kamatu), odobrenom pod sledećim uslovima:

Rok otplate kredita: do 5 godina;

Period mirovanja otplate kredita: do 6 meseci, koji se uključuje u rok otplate kredita;
Iznos kredita: od 5.000 EUR do 100.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan puštanja kredita u korišćenje;
Kamatna stopa: NKS 7,95% godišnje, fiksno;
Otplata kredita: u jednakim mesečnim, tromesečnim, polugodišnjim ili godišnjim anuitetima u zavisnosti od osnovne delatnosti klijenta;
Naknada Banke za obradu kreditnog zahteva: 1% od iznosa odobrenog kredita, jednokratno unapred;
Naknada Banke za prevremenu otplatu kredita: 0%;
Bez učešća i depozita.
Konkurs ostaje otvoren do iskorišćenja garantnog potencijala.
Tekst Konkursa je objavljen na sajtu Garancijskog fonda AP Vojvodine: www.garfondapv.org.rs.

Izvor: Vebsajt Nacionalno tržište roba i usluga Srbije, 3.5.2012.

JAVNI UVID U NACRT PLANA DETALJNE REGULACIJE PODRUČJA OKO "ŠUMICA" I UNUTRAŠNJEG MAGISTRALNOG POLUPRSTENA: • od 3. maja do 1. juna 2012. godine •

Komisija za planove Skupštine grada Beograda oglasila je javni uvid Nacrta plana detaljne regulacije područja između ulica Gospodara Vučića, Vojislava Ilića, Kralja Ostoje, Bačvanske, Rada Neimara, Mahmuta Ibrahimpašića i Strumičke, granice gradske šume "Šumice" i Unutrašnjeg magistralnog poluprstena, opština Voždovac. Plan će biti izložen u zgradi Gradske uprave grada Beograda u Ulici 27. marta 43-45 (sala 2 u suterenu) od 3. maja do 1. juna i može se pogledati svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda održaće se u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45 (sala 2 u suterenu) 26. juna u 13 časova. U toku javne sednice, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi s Nacrtom plana u pisanom obliku mogu ih obrazložiti pred članovima komisije.

Primedbe na planirana rešenja, u pisanoj formi, mogu se dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Ulica 27. marta 43-45 najkasnije do 1. juna.

Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 3.5.2012.

ROKOVI ODREĐENI UREDBAMA KOJI NASTUPAJU U MAJU 2012. GODINE

UREDBA O IZDAVANJU DOPLATNE POŠTANSKE MARKE "NEDELJA CRVENOG KRSTA" ("Sl. glasnik RS", br. 35/2012)
• Na poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa, plaća se doplatna poštanska marka "Nedelja Crvenog krsta" od 8. do 15. maja 2012. godine.

UREDBA O PROIZVODIMA KOJI POSLE UPOTREBE POSTAJU POSEBNI TOKOVI OTPADA, OBRASCU DNEVNE EVIDENCIJE O KOLIČINI I VRSTI PROIZVEDENIH I UVEZENIH PROIZVODA I GODIŠNJEG IZVEŠTAJA, NAČINU I ROKOVIMA DOSTAVLJANJA GODIŠNJEG IZVEŠTAJA, OBVEZNICIMA PLAĆANJA NAKNADE, KRITERIJUMIMA ZA OBRAČUN, VISINU I NAČIN OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA NAKNADE ("Sl. glasnik RS", br. 54/2010, 86/2011 i 15/2012)
• Obveznik plaćanja naknade dužan je da naknadu utvrđenu ovom uredbom uplati za januar, februar i mart tekuće godine, do 15. maja tekuće godine.

UREDBA O STANJIMA U SLUŽBI PROFESIONALNIH VOJNIH LICA I O UNAPREĐIVANJU OFICIRA I PODOFICIRA ("Sl. glasnik RS", br. 112/2008, 9/2009 i 17/2010)
• Izbor kandidata oficira za upućivanje na školovanje i usavršavanje na osnovu liste kandidata vrši ministar odbrane, najkasnije do kraja maja tekuće godine.

UREDBA O STAVLJANJU POD KONTROLU KORIŠĆENJA I PROMETA DIVLJE FLORE I FAUNE ("Sl. glasnik RS", br. 31/2005, 45/2005 - ispr., 22/2007, 38/2008, 9/2010 i 69/2011)
• Sakupljanje zaštićenih vrsta puževa može se vršiti samo u periodu od 1. juna do 1. oktobra. U slučaju da se sakupljanje vrši za potrebe matičnog legla kod osnivanja farmi puževa, sakupljanje se izuzetno može vršiti u periodu od 1. maja do 1. oktobra.
• Sakupljanje zaštićene vrste poskoka može se vršiti svake treće godine i to samo u periodu od 15. maja do 1. avgusta.

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PREMIJE ZA INDUSTRIJSKO BILJE ("Sl. glasnik RS", br. 23/2012 i 31/2012)
• Korisnik premije ima pravo na deo premije pre isporuke proizvedene količine industrijskog bilja u vidu avansa u iznosu od 4.000 dinara po hektaru.
Zahtev za isplatu avansa iz stava 1. ovog člana podnosi se Ministarstvu finansija - Upravi za trezor, neposredno ili preko asistenta savetodavca, od 17. aprila do 10. maja 2012. godine, u dva primerka, na Obrascu - Zahtev za isplatu avansa za industrijsko bilje, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PREMIJE ZA PROIZVODNJU DUVANA U LISTU ("Sl. glasnik RS", br. 23/2012 i 31/2012)
• Korisnik premije ima pravo na deo premije pre isporuke proizvedene količine duvana u listu u vidu avansa u iznosu od 4.000 dinara po hektaru.
Zahtev za ostvarivanje avansa iz stava 1. ovog člana podnosi se Ministarstvu finansija - Upravi za trezor, neposredno ili preko asistenta, savetodavca od 17. aprila do 10. maja 2012. godine, u dva primerka, na Obrascu - Zahtev za isplatu avansa za duvan u listu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PREMIJE ZA PROIZVODNJU KRMNOG BILJA U 2012. GODINI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2012)
• Fizičko lice ima pravo na avans na korišćenje premije u iznosu od 1.500 dinara po hektaru za krmno bilje.
Zahtev za ostvarivanje prava na avans iz stava 1. ovog člana podnosi se Ministarstvu finansija - Upravi za trezor, neposredno ili preko asistenta savetodavca, od 17. aprila do 10. maja 2012. godine, u dva primerka, na Obrascu - Zahtev za ostvarivanje prava na avans na korišćenje premije za proizvodnju krmnog bilja u 2012. godini, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PREMIJE ZA PROIZVODNJU ŽITARICA I KROMPIRA ("Sl. glasnik RS", br. 23/2012, 31/2012 i 35/2012 - ispr.)
• Fizičko lice ima pravo na korišćenje dela premije u vidu avansa za proizvodnju žitarica u iznosu od 1.500 dinara po hektaru, odnosno za proizvodnju krompira pre isporuke krompira u vidu avansa u iznosu od 2.000 dinara po hektaru.
Zahtev za ostvarivanje avansa iz stava 1. ovog člana podnosi se Ministarstvu finansija - Upravi za trezor ili preko asistenta savetodavca od 17. aprila do 10. maja 2012. godine, u dva primerka, na Obrascu - Zahtev za isplatu avansa za proizvodnju žitarica i krompira, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE DIZEL GORIVA ZA PROLEĆNE RADOVE U POLJOPRIVREDI U 2012. GODINI ("Sl. glasnik RS", br. 17/2012 i 31/2012)
• Prodaju dizel goriva D-2, odnosno evrodizela iz člana 1. ove uredbe obavljaće distributer dizel goriva koji je ovlašćen za distribuciju dizel goriva (u daljem tekstu: ovlašćeni distributer) izabran putem javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Ministarstvo), putem bonova "Prolećni radovi u poljoprivredi u 2012. godini", koje obezbeđuje Ministarstvo.
Bonovi iz stava 1. ovog člana izdaju se sa rokom važenja do 15. maja 2012 godine.

UREDBA O UTVRĐIVANJU OPŠTEG PLANA ZA ODBRANU OD POPLAVA ZA PERIOD OD 2012. DO 2018. GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 23/2012)
• Zavod je, u skladu sa svojim delokrugom rada, za vreme trajanja odbrane od poplava i leda, dužan da glavnom koordinatoru, koordinatoru, glavnom rukovodiocu, rukovodiocu na vodnom području, Republičkom centru za obaveštavanje, Gradskom centru za obaveštavanje, Ministarstvu unutrašnjih poslova - Sektoru za vanredne situacije i, po potrebi, Ministarstvu odbrane - Upravi za operativne poslove:
do 1. maja tekuće godine podnese glavnom koordinatoru, glavnom rukovodiocu i rukovodiocu na vodnom području izveštaj o uslovima formiranja leda i o ledenim pojavama u toku protekle zime. Istu obavezu imaju i druga preduzeća angažovana za praćenje i osmatranje pojava leda.

UREDBA O ZAŠTITI SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "BAGREMARA" ("Sl. glasnik RS", br. 12/2007)

• Na području zaštitne zone Specijalnog rezervata prirode "Bagremara" zabranjeno je: upuštanje otpadnih voda i otpadnih materija, deponovanje čvrstog i tečnog otpada, neplanska seča šuma i šumskih površina, ispaša stoke od 1. februara do 31. maja, ispaša i zadržavanje svinja, nekontrolisana upotreba hemijskih sredstava, izgradnja, osim rekonstrukcije postojećih objekata, parkiranje vozila van parkinga, zemljani radovi (fortifikacioni-bedemi, nasipi, utvrđenja).

Izvor: Redakcija, 30.4.2012.

ROKOVI ODREĐENI PRAVILNICIMA I OSTALIM PROPISIMA KOJI NASTUPAJU U MAJU 2012. GODINE

PRAVILNIK O EVIDENCIJI O IZVRŠENIM POSLOVIMA IZ OBLASTI ZAŠTITE OD JONIZUJUĆIH ZRAČENJA ("Sl. glasnik RS", br. 17/2011)
• Ovlašćeno pravno lice dužno je da pored evidencije iz člana 5. ovog pravilnika dostavi Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije godišnju analizu rezultata merenja izvršenih u cilju sprovođenja mera zaštite od jonizujućih zračenja najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.
Stav 1. ovog člana ne odnosi se na godišnji izveštaj o monitoringu radioaktivnosti za koga je rok dostavljanja 31. maj tekuće godine za prethodnu godinu.

PRAVILNIK O IZGLEDU I SADRŽINI LEGITIMACIJE IZVRŠITELJA I ZAMENIKA IZVRŠITELJA ("Sl. glasnik RS", br. 18/2012)
• Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 17. maja 2012. godine.
PRAVILNIK O JAVNOBELEŽNIČKOM ISPITU ("Sl. glasnik RS", br. 71/2011, 81/2011 i 3/2012)
• Ispiti se organizuju po pravilu u martovskom, majskom, oktobarskom i decembarskom ispitnom roku.

PRAVILNIK O KALENDARU OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2011/2012. GODINU ("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 4/2011)
• Drugo polugodište završava se u petak, 25. maja 2012. godine za učenike osmog razreda, odnosno u petak, 8. juna 2012. godine za učenike od prvog do sedmog razreda.

PRAVILNIK O KALENDARU OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA SREDNJE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2011/2012. GODINU ("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 4/2011)
• Drugo polugodište za učenike IV razreda gimnazije završava se u petak, 18. maja 2012. godine, a za učenike III razreda trogodišnjeg i IV razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola u petak, 25. maja 2012. godine.

PRAVILNIK O KUĆNOM REDU KAZNENO-POPRAVNIH ZAVODA I OKRUŽNIH ZATVORA ("Sl. glasnik RS", br. 72/2010 i 6/2012)
• U periodu od 1. maja do 30. septembra osuđeni nosi letnju, a od 1. oktobra do 30. aprila zimsku odeću i obuću.

PRAVILNIK O KUĆNOM REDU KAZNENO-POPRAVNOG ZAVODA ZA MALOLETNIKE ("Sl. glasnik RS", br. 71/2006)
• U periodu od 1. maja do 30. septembra tekuće godine maloletnik nosi letnju, a od 1. oktobra tekuće do 30. aprila naredne godine zimsku odeću i obuću.

PRAVILNIK O KUĆNOM REDU POSEBNOG ODELJENJA ZA IZDRŽAVANJE KAZNE ZATVORA ZA KRIVIČNA DELA ORGANIZOVANOG KRIMINALA ("Sl. glasnik RS", br. 18/2010)
• U periodu od 1. maja do 30. septembra osuđeni nosi letnju, a od 1. oktobra do 30. aprila zimsku odeću i obuću.

PRAVILNIK O KVALITETU VOĆA, POVRĆA I PEČURKI ("Sl. list SFRJ", br. 29/79, 53/87 i "Sl. list SCG", br. 31/2003 - dr. pravilnik, 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik)
• Mladi krompir se kalibriše merenjem prečnika krtole kvadratnim otvorom sa odgovarajućom dužinom stranice. Zavisno od oblika krtole prečnik mladog krompira mora biti najmanje:
1) za sve sorte od 20. aprila........................................ 28 mm
2) za ostale sorte od 20. maja, i to:
a) za duguljaste i poluduguljaste sorte...................... 30 mm
b) za okrugle i ovalne sorte........................................ 35 mm

PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA ("Sl. glasnik RS", br. 80/2011)
• Neograđeni/otvoreni teren za obuku lovačkih pasa je deo otvorenog lovišta, određen lovnom osnovom za gazdovanje lovištem i/ili godišnjim planom gazdovanja lovištem, u kome se nalazi određena vrsta divljači za čiji lov se u periodu od 1. jula tekuće godine do 15. maja naredne godine obučava odgovarajuća rasa lovačkih pasa, a koji ne može biti manji od 100 ha površine lovišta;

PRAVILNIK O METODAMA ISPITIVANJA SORTE KROMPIRA (SOLANUM TUBEROSUM L.) RADI PRIZNAVANJA SORTE ("Sl. glasnik RS", br. 70/2011)
• Ogled se postavlja na lokalitetu u:
1) ravničarskom području, najkasnije do polovine aprila;
2) brdskom području, najkasnije do 1. maja;
3) na većim nadmorskim visinama, najkasnije do 31. maja.

PRAVILNIK O METODOLOGIJI ZA PRIKUPLJANJE PODATAKA O SASTAVU I KOLIČINAMA KOMUNALNOG OTPADA NA TERITORIJI JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE ("Sl. glasnik RS", br. 61/2010)
• Merenje mase komunalnog otpada vrši se u periodu od sedam dana, sukcesivno (od ponedeljka zaključno sa nedeljom), uključujući i dane vikenda. Merenje mase otpada vrši se četiri puta u godini (februar, maj, avgust, novembar), odnosno za sva godišnja doba u trajanju od sedam dana, sukcesivno. Merenje uključuje i standardne okolnosti (pijačni dan i dr.), a ne vrši se u nestandardnim okolnostima (sajmovi, manifestacije i dr.).

PRAVILNIK O NAČINU POSTUPANJA OVLAŠĆENE BANKE U VRŠENJU KONVERZIJE DEVIZNIH DEPOZITA GRAĐANA OROČENIH KOD DAFIMENT BANKE A.D. BEOGRAD, U LIKVIDACIJI I DEVIZNIH SREDSTAVA GRAĐANA POLOŽENIH KOD BANKE PRIVATNE PRIVREDE CRNE GORE D.D. PODGORICA U OBVEZNICE REPUBLIKE SRBIJE, VOĐENJU KNJIGOVODSTVENE EVIDENCIJE I REGISTRACIJI OBVEZNICA ("Sl. glasnik RS", br. 60/2002)
• Na osnovu potvrde iz člana 2 ovog pravilnika ovlašćena banka deponentu, odnosno građaninu iznos utvrđenog deviznog depozita, odnosno deviznih sredstava preračunava u evre, po srednjem kursu koji važi na dan konverzije, odnosno na dan emisije obveznica - 19. avgusta 2002. godine.
Iznos iz stava 1 ovog člana, ovlašćena banka konvertuje u obveznice koje dospevaju u periodu od 26. avgusta 2002. do 31. maja 2004. godine, i to:
- u visini do 280 evra sa rokom dospeća 26. avgusta 2002. godine;
- u visini do 380 evra sa rokom dospeća 31. maja 2003. godine;
- u visini do 530 evra sa rokom dospeća 31. maja 2004. godine.
Preostali iznos deviznih depozita, odnosno deviznih sredstava iz stava 2 ovog člana, ovlašćena banka konvertuje u obveznice koje dospevaju svakog 31. maja u periodu od 2005. do 2016. godine.

PRAVILNIK O OBLIKU, IZGLEDU I VELIČINI ŠTAMBILJA IZVRŠITELJA ("Sl. glasnik RS", br. 18/2012)
• Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 17. maja 2012. godine.

PRAVILNIK O PRISTUPU TRŽIŠTU USLUGA ZEMALJSKOG OPSLUŽIVANJA NA AERODROMIMA ("Sl. glasnik RS", br. 14/2010)
• Direktorat sastavlja do 1. maja svake godine Evropskoj komisiji podatke o aerodromima koje dostignu navedene granice prometa, radi izrade njihovog spiska.

PRAVILNIK O PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA ISPITA ZA STICANJE ZVANJA DRŽAVNI REVIZOR I OVLAŠĆENI DRŽAVNI REVIZOR ("Sl. glasnik RS", br. 102/2010)
• Polaganje ispita se organizuje prema posebnom rasporedu u pet ispitnih rokova i to u: martu, maju, julu, oktobru i decembru.
Kandidati koji nisu obuhvaćeni članom 38. ovog pravilnika, a koji su zaposleni u Državnoj revizorskoj instituciji na dan 31. decembra 2010. godine, mogu da:
1. pohađaju obuku prema Programu obavezne obuke. Obuka za ove kandidate odvija se od juna 2011. do maja 2012. godine;

PRAVILNIK O PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA STRUČNOG ISPITA ZA OBAVLJANJE POSLOVA STEČAJNOG UPRAVNIKA ("Sl. glasnik RS", br. 47/2010)
• Stručni ispit se održava, po pravilu, dva puta godišnje i to tokom maja i novembra meseca.
PRAVILNIK O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U BIBLIOTEČKOJ DELATNOSTI I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA ("Sl. glasnik RS", br. 20/95 i 29/2005)
• Stručni ispit se po pravilu polaže u dva ispitna roka, i to u drugoj polovini maja, odnosno drugoj polovini novembra tekuće godine.

PRAVILNIK O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U DELATNOSTI ZAŠTITE KULTURNIH DOBARA I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA ("Sl. glasnik RS", br. 11/96 i 15/96 - ispr.)
• Stručni ispit se po pravilu polaže u dva ispitna roka, i to u drugoj polovini maja, odnosno drugoj polovini novembra tekuće godine.

PRAVILNIK O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA IMENIKA IZVRŠITELJA I ZAMENIKA I IMENIKA ORTAČKIH DRUŠTAVA IZVRŠITELJA ("Sl. glasnik RS", br. 18/2012)
• Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 17. maja 2012. godine.

PRAVILNIK O SADRŽINI I OBRASCU ZAHTEVA ZA UPIS U REGISTAR ODGAJIVAČKIH ORGANIZACIJA I ORGANIZACIJA SA POSEBNIM OVLAŠĆENJIMA, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA TOG REGISTRA ("Sl. glasnik RS", br. 67/2009)
• U Registar se upisuju i promene podataka.
Pravno lice dužno je da svaku promenu podataka upisanih u Registar prijavi Ministarstvu u roku od 15 dana od nastale promene i priloži dokaz o tome.
Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana promene podataka iz člana 3. stav 2. tač. 4) i 5) ovog pravilnika prijavljuju se dva puta u toku selekcijske godine, i to:
1) za period od 1. maja do 31. oktobra, najkasnije do 15. novembra;

PRAVILNIK O SPROVOĐENJU PROGRAMA ZA POLAGANJE ISPITA ZA STICANJE ZVANJA OVLAŠĆENOG REVIZORA I REVIZORA ("Sl. list SRJ", br. 13/2000, 14/2000 - ispr., 33/2002 i 54/2002)
• Rokovi za polaganje revizorskog ispita počinju drugog ponedeljka u maju, odnosno drugog ponedeljka u novembru.

PRAVILNIK O STALNOM STRUČNOM USAVRŠAVANJU I STICANJU ZVANJA NASTAVNIKA, VASPITAČA I STRUČNIH SARADNIKA ("Sl. glasnik RS", br. 13/2012 i 31/2012)
• Odobreni programi stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika, uključujući i listu Pedagoškog zavoda, objavljuju se u katalogu na veb stranici Zavoda, do 15. maja školske godine u kojoj je objavljen konkurs.

PRAVILNIK O UČEŠĆU SRODNIKA U IZDRŽAVANJU KORISNIKA PRAVA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI ("Sl. glasnik RS", br. 36/93, 88/93, 20/94, 35/97, 61/2001, 99/2004, 100/2004 - ispr. i 10/2006)
• Visina učešća obveznika izdržavanja u izdržavanju lica nesposobnog za rad i u troškovima smeštaja korisnika u ustanovi socijalne zaštite, odnosno u drugoj porodici preispituje se:
1) za obveznike koji ostvaruju prihode i primanja u mesečnim iznosima - šestomesečno, na osnovu prihoda ostvarenih u prethodna tri meseca;
2) za ostale obveznike do 31. maja tekuće godine.

PRAVILNIK O USLOVIMA U POGLEDU GAJENJA I PROMETA AUTOHTONIH RASA DOMAĆIH ŽIVOTINJA, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTRA AUTOHTONIH RASA DOMAĆIH ŽIVOTINJA ("Sl. glasnik RS", br. 56/2010)
• U Registar se upisuju i promene podataka.
Promene podataka iz člana 8. tačka 5) ovog pravilnika prijavljuju se dva puta u toku godine, i to:
1) za period od 1. maja do 31. oktobra, najkasnije do 15. novembra;
2) za period od 1. novembra do 30. aprila, najkasnije do 15. maja.

PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU PROGRAMA SISTEMATSKOG ISPITIVANJA RADIOAKTIVNOSTI U ŽIVOTNOJ SREDINI ("Sl. glasnik RS", br. 100/2010)
• Pravna lica koja vrše monitoring radioaktivnosti dostavljaju Agenciji izveštaj o monitoringu radioaktivnosti u životnoj sredini najkasnije do 31. maja tekuće godine za prethodnu godinu, a u slučaju akcidenta ili na zahtev Agencije izveštaj dostavljaju odmah.

ODLUKA O DOSTAVLJANJU NARODNOJ BANCI SRBIJE STATISTIČKIH I DRUGIH PODATAKA DRUŠTVA ZA OSIGURANJE ("Sl. glasnik RS", br. 27/2005 i 21/2010)
• Podatke iz tačke 3. i tačke 4. stav 2. ove odluke društvo dostavlja u sledećim rokovima:
1) za prvi obračunski period - do 5. maja tekuće godine,
2) za drugi obračunski period - do 5. avgusta tekuće godine,
3) za treći obračunski period - do 5. novembra tekuće godine,
4) za četvrti obračunski period - do 15. marta naredne godine.

ODLUKA O EMISIJI DRŽAVNIH ZAPISA REPUBLIKE SRBIJE BROJ 424-7896/2010 ("Sl. glasnik RS", br. 79/2010)
• Republika Srbija emituje državne zapise radi refinansiranja.
Osnovni elementi državnih zapisa iz tačke 1. ove odluke su:


Emitent

Republika Srbija

Iznos emisije

1.000.000.000,00 dinara

Nominalna vrednost

10.000,00 dinara

Datum emitovanja

9. novembar 2010. godine

Datum saldiranja

11. novembar 2010. godine

Datum dospeća

10. maj 2012. godine

ODLUKA O EMISIJI DRŽAVNIH ZAPISA REPUBLIKE SRBIJE BROJ 424-8458/2011 ("Sl. glasnik RS", br. 84/2011)
• Republika Srbija emituje državne zapise radi finansiranja budžetskog deficita i refinansiranja neizmirenog duga.
Osnovni elementi državnih zapisa iz tačke 1. ove odluke su:


Emitent

Republika Srbija

Iznos emisije

4.000.000.000,00 dinara

Nominalna vrednost

10.000,00 dinara

Datum emitovanja

17. novembar 2011. godine

Datum dospeća

17. maj 2012. godine

ODLUKA O EMISIJI OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE ZA IZMIRENJE OBAVEZA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE GRAĐANA ("Sl. glasnik RS", br. 48/2002 i 56/2002)
• Datum dospeća:
obveznice serije A 2012 - sa datumom dospeća 31. maja 2012. godine;

ODLUKA O IZVEŠTAVANJU O ADEKVATNOSTI KAPITALA BANKE ("Sl. glasnik RS", br. 45/2011 i 46/2011 - ispr.)
• Najviše matično društvo dužno je da revidirane konsolidovane izveštaje za bankarsku grupu dostavi sa stanjem na dan 31. decembra - najkasnije 31. maja naredne godine.

ODLUKA O OBJAVLJIVANJU PODATAKA I INFORMACIJA BANKE ("Sl. glasnik RS", br. 45/2011)
• Banka je dužna da podatke, odnosno informacije propisane ovom odlukom objavljuje najmanje jednom godišnje - sa stanjem na dan 31. decembra, i to najkasnije 31. maja naredne godine.

ODLUKA O POTVRĐIVANJU NACIONALNIH SIMBOLA I PRAZNIKA BOŠNJAČKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI SRBIJI ("Sl. glasnik RS", br. 23/2006)
• Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za praznike bošnjačke nacionalne manjine određuju se: 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave; prvi dan Ramazanskog bajrama; prvi dan Kurbanskog bajrama; 20. novembar, Dan ZAVNOS-a.

ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE ("Sl. glasnik RS", br. 19/2012)
• Izbori za narodne poslanike raspisani su za 6. maj 2012. godine.

ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINA OPŠTINA, SKUPŠTINA GRADOVA I GRADA BEOGRADA ("Sl. glasnik RS", br. 19/2012)
• Izbori za odbornike skupština opština, skupština gradova i grada Beograda raspisani su za 6. maj 2012. godine.

ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE ("Sl. glasnik RS", br. 26/2012)
• Izbori za predsednika Republike raspisani su za 6. maj 2012. godine.

ODLUKA O SADRŽINI PODATAKA KOJE DRUŠTVO ZA OSIGURANJE DOSTAVLJA NARODNOJ BANCI SRBIJE I O NAČINU I ROKOVIMA DOSTAVLJANJA TIH PODATAKA ("Sl. glasnik RS", br. 15/2007 i 24/2010)
• Podatke iz tačke 4. stav 1. odredbe od 2 do 7 i odredba pod 9 ove odluke, društvo dostavlja u sledećim rokovima:
- za prvi obračunski period (od 1. januara do 31. marta) - do 5. maja tekuće godine;

UPUTSTVO ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE I IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, RASPISANIH ZA 6. MAJ 2012. GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 29/2012 - prečišćen tekst i 31/2012 - ispr.)
• Posle predaje izbornog materijala radnim telima, odnosno opštinskim/gradskim izbornim komisijama i izbornim komisijama gradskih opština grada Beograda, koordinator Republičke izborne komisije ovlašćen je da, na zahtev predlagača, zameni člana ili zamenika člana biračkog odbora ako je član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen ili odsutan, najkasnije 4. maja 2012. godine u 20 časova.
• Od zaključenja biračkog spiska, odnosno od 21. aprila 2012. godine, pa do 2. maja 2012. godine u 24 časa, odnosno do 72 časa pre dana održavanja izbora, birače koji nisu upisani u birački spisak upisuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.
• Pravo na uvid u birački spisak obuhvata pravo podnosioca izborne liste, odnosno predlagača kandidata ili lica koje on ovlasti da izvrši uvid u deo ili ceo birački spisak. Pravo na uvid u birački spisak podnosilac izborne liste, odnosno predlagač kandidata ili lice koje on ovlasti ima do 2. maja 2012. godine u 24 časa.
• Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji sva rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku i koja obavezno sadrže oznaku biračkog mesta na kojem birač glasa, koje je donelo od zaključenja biračkog spiska, tj. od 20. aprila 2012. godine do 2. maja 2012. godine u 24 časa.
• Republička izborna komisija, na osnovu rešenja Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu iz člana 67. ovog uputstva, unosi izmene u izvode iz biračkog spiska ili u posebne izvode iz biračkog spiska, uzimajući u obzir samo ona rešenja koja primila najkasnije 3. maja 2012. godine u 24 časa.
• Štampani izborni materijal koordinator Republičke izborne komisije preuzima od Javnog preduzeća "Službeni glasnik" 2. maja 2012. godine.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, izborni materijal za sprovođenje izbora u inostranstvu, koordinator Republičke izborne komisije preuzima 30. aprila 2012. godine, a izborni materijal za sprovođenje izbora na teritoriji AP Kosovo i Metohija preuzima 1. maja 2012. godine.
• Radno telo, odnosno opštinska/gradska izborna komisija i opštinska izborna komisija gradske opštine grada Beograda, primljeni materijal, zajedno s materijalom koji je obezbedila opštinska/gradska uprava (glasačke kutije, paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej, UV lampe i koverte za odlaganje glasačkih listića), predaje biračkim odborima, u sedištu opštine/grada, najkasnije 3. maja 2012. godine u 24 časa.

NAREDBA O MERAMA ZA OČUVANJE I ZAŠTITU RIBLJEG FONDA ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009 i 49/2010)
• Privremeno se zabranjuje ulov za sledeće vrste riba, i to u periodu:
kečiga Acipenser ruthenus od 1. marta do 31. maja
lipljen Thymallus thymallus od 1. marta do 31. maja
šaran Cyprinus carpio od 1. aprila do 31. maja
som Silurus glanis od 1. maja do 15. juna
mrena Barbus barbus od 15. aprila do 31. maja
deverika Abramis brama od 15. aprila do 31. maja
plotica Rutilus pigus od 15. aprila do 31. maja
jaz Leuciscus idus od 15. aprila do 31. maja
klen Leuciscus cephalus od 15. aprila do 31. maja
skobalj Chondrostoma nasus od 15. aprila do 31. maja

Izvor: Redakcija, 30.4.2012.

VESTI U VEZI NOVODONETIH, U PRIPREMI, ILI IZMENJENIH PROPISA, OBJAVLJENE U ČASOPISU PARAGRAF INFO U TOKU APRILA MESECA 2012. GODINE:

PREDLOG ZAKONA O OBRAZOVANJU ODRASLIH: Svi javno priznati organizatori aktivnosti obrazovanja odraslih moraju da dokažu da ispunjavaju precizno propisane uslove

NOVI ZAKON O SEKSUALNIM PRESTUPNICIMA: Izvršioci krivičnih dela silovanja ili pedofilije, nakon odsluženja zatvorske kazne, ubuduće će do kraja života biti pod nadzorom policije i društva

ZAKON O ZAŠTITI KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA: Zakon uvodi mogućnost Narodnoj banci Srbije da u propisanim slučajevima centralna monetarna institucija može da naloži banci da otkloni utvrđenu nezakonitost i da joj istovremeno izrekne novčanu kaznu

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: U drugoj polovini maja meseca organizuje se stručni ispit za računovođe u cilju dobijanja licence za sprečavanje pranja novca

NOVI ZAKON O OTVARANJU DOSIJEA: Evropski parlament će uskoro uputiti zahtev Srbiji za donošenje Zakona o otvaranju dosijea

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Odlukom Agencije svako preduzeće i preduzetnik koji se bave računovodstvenim poslovima mora da ima po dve osobe zadužene za sprečavanje pranja novca

ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST: Ukidanje PDV-a na opremu za bebe aklamacijom

PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 30. marta 2012. godine usvojila predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana koji predviđa povećanje neoporezivog dela zarade sa 7.822 RSD na 10.000 RSD

NOVA UREDBA O PRUŽANJU UGOSTITELJSKIH USLUGA SPECIJALNIH BOLNICA: Omogućeno specijalnim bolnicama u banjama da pružaju komercijalne ugostiteljske usluge na tržištu, ali samo u slučaju kada postoji višak neiskorišćenog smeštajnog prostora

NACRT ODLUKE O PODACIMA KOJE DAVALAC LIZINGA DOSTAVLJA NARODNOJ BANCI SRBIJE I O NAČINU I ROKOVIMA DOSTAVLJANJA TIH PODATAKA

NACRT PRAVILNIKA O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DAVAOCE FINANSIJSKOG LIZINGA

NACRT ZAKONA O OSIGURANJU

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU IZMEĐU EVROPSKIH ZAJEDNICA I NJIHOVIH DRŽAVA ČLANICA, SA JEDNE STRANE, I REPUBLIKE SRBIJE, SA DRUGE STRANE: • Rumunija ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju •

KODEKS O OGLAŠAVANJU: Predlog kodeksa o oglašavanju, koji postoji već u 22 evropske zemlje i koji će regulisati etičke standarde u oblasti marketinga, biće prezentovan 25. aprila u okviru Digital Deja koji organizuje Interaktivni advertajzing biro (IAB) Srbija

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O OTPISU KAMATE NA OBAVEZE PO OSNOVU ODREĐENIH JAVNIH PRIHODA

ODLUKA O NAČINU POSTUPANJA BANKE I DAVAOCA LIZINGA PO PRIGOVORU KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA I NAČINU POSTUPANJA NARODNE BANKE SRBIJE PO OBAVEŠTENJU TIH KORISNIKA: Postupak podnošenja prigovora korisnika finansijskih usluga

ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE: Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije raspisala predsedničke izbore

NOVE UREDBE ZA PODSTICAJ VOĆARSTVA I POVRTARSTVA DO KRAJA APRILA

PROTOKOLI O MEĐUSOBNOM PRIZNAVANJU I PRIHVATANJU DOKAZA O ISPUNJENOSTI PROPISANIH USLOVA O HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE BILJNOG I MEŠOVITOG POREKLA I O SARADNJI U OBLASTI ZAŠTITE ZDRAVLJA BILJA: U Privrednoj komori Srbije potpisana su dva protokola o saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine, a njihova primena treba da omogući lakši promet poljoprivednih proizvoda između dve države

MEMORANDUM O STRATEGIJI DINARIZACIJE FINANSIJSKOG SISTEMA SRBIJE: Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije potpisale Memorandum o strategiji dinarizacije

KONVENCIJA SAVETA EVROPE O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I NASILJA U PORODICI: Nove mere zaštite žrtava nasilja u porodici i oštrije kazne

INICIJATIVA ODBORA ZA BANKARSTVO I OSIGURANJE PRIVREDNE KOMORE SRBIJE ZA IZMENE ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI

ZAKON O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Banke odlučile da od 1. jula ne kontrolišu uplatu poreza i doprinosa

NOVE UREDBE KOJIMA SE PODSTIČU PROIZVODNJA KRMNOG BILJA, DUVANA U LISTU, ŽITARICA I KROMPIRA I INDUSTRIJSKOG BILJA I NOVA UREDBA NA OSNOVU KOJE SE PRODUŽAVA ROK ZA REGRESIRANJE DIZEL GORIVA ZA PROLEĆNE RADOVE U POLJOPRIVREDI U 2012. GODINI

ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE: Evropski standardi u bezbednosti hrane do 2014. godine

NOVI ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA: Uspostavljen novi pravni okvir za regulisanje tržišta kapitala

UREDBA O POSEBNIM USLOVIMA PROMETA ODREĐENE ROBE: Članovi Odbora Grupacije proizvođača i trgovaca mesom Privredne komore Beograda traže izmenu Uredbe

NOVA ODLUKA O OBAVEZNOJ REZERVI BANAKA KOD NBS

UREDBA O KOREKTIVNOM KOEFICIJENTU, NAJVIŠEM PROCENTUALNOM UVEĆANJU OSNOVNE PLATE, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA DEO PLATE KOJI SE OSTVARUJE PO OSNOVU RADNOG UČINKA, KAO I NAČINU OBRAČUNA PLATE ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: Oko 10.000 zdravstvenih radnika, članova Sindikata lekara i farmaceuta biće u štrajku zbog uredbe Vlade kojom se plate zaposlenih umanjuju za 10 odsto

ZAKON O ZAŠTITI OD JONIZUJUĆIH ZRAČENJA I O NUKLEARNOJ SIGURNOSTI: Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije donela podzakonska akta sa kojima je neophodno usklađivanje poslovanja i odredila 23.5.2012. godine kao krajnji rok do kojeg važe postojeće dozvole rešenja i ovlašćenja

UREDBA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU NA PRIVREMENIM ILI POKRETNIM GRADILIŠTIMA: Efekti Uredbe nisu na nivou očekivanih, ocenjeno na tribini "Efekti primene propisa u građevinarstvu"

UREDBA O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNJAVA ZDRAVSTVENA USTANOVA ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA TREĆIM LICIMA: Nejasnoće odlažu primenu Uredbe

ZAKON O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Predstavljen bankama predlog projekta budućeg integrisanog sistema kontrole i naplate poreza i doprinosa na zarade i druga lična primanja, čija je implementacija predviđena do kraja godine, u četiri faze

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Nova strategija obrazovanja favorizuje studente privatnih fakulteta?

NACRT ZAKONA O FAKTORINGU: Javna rasprava o Nacrtu zakona o faktoringu trajaće do 4. maja 2012. godine

ZAKON O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Početak jula radnike kojima poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose neće ostaviti bez plate

ZAKON O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Izmene i dopune Plana numeracije

UREDBA O KOREKTIVNOM KOEFICIJENTU, NAJVIŠEM PROCENTUALNOM UVEĆANJU OSNOVNE PLATE, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA DEO PLATE KOJI SE OSTVARUJE PO OSNOVU RADNOG UČINKA, KAO I NAČINU OBRAČUNA PLATE ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: Isplata zarada zdravstvenim radnicima na osnovu ispunjenosti norme

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Zakon o javnim nabavkama treba da bude promenjen jer čak desetak odredbi ostavlja mogućnost za korupciju

VLADA SRBIJE USVOJILA PREDLOG ZAKONA O POSEBNIM MERAMA ZA SPREČAVANJE VRŠENJA KRIVIČNIH DELA PROTIV POLNE SLOBODE PREMA MALOLETNIM LICIMA

UREDBA O EVIDENTIRANJU DOSPELIH NEIZMIRENIH OBAVEZA DRUŠTVENIH PREDUZEĆA PO IZVRŠNIM PRESUDAMA ZA POTRAŽIVANJA IZ RADNIH ODNOSA: Na neodređeno vreme obustavlja se izvršenje sudskog rešenja prema kojem radnik ima pravo na isplatu zaostalih potraživanja

PROPISI: ZAKON O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE: Republički budžet je u rekordnom minusu, dok su prihodi lokalnih samouprava u suficitu

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I EVROPSKE ZAJEDNICE O READMISIJI LICA KOJA NEZAKONITO BORAVE: Švedska od 1. maja primenjuje Direktivu EU o vraćanju azilanata

ZAKON O RAČUNOVODSTVU I REVIZIJI: Nedostaju propisi koji bi uredili segment finansijskog tržišta koji se bavi proverom boniteta firmi u Srbiji

ZAKON O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE: Pokrajinski ombudsman dobio odgovor Poreske uprave, Sektora za kontrolu i Regionalnog centra Novi Sad povodom sprovođenja Zaključaka Vlade od 2. i 14. februara 2012. o povraćaju više plaćenih doprinosa za socijalno osiguranje preduzetnicama porodiljama

PRAVILNIK O NAČINU UPISA MEDICINSKOG SREDSTVA U REGISTAR MEDICINSKIH SREDSTAVA I SADRŽAJU ZAHTEVA ZA UPIS MEDICINSKOG SREDSTVA U REGISTAR MEDICINSKIH SREDSTAVA: Uputstvo za podnošenje zahteva za upis medicinskog sredstva koje poseduje CE znak u Registar medicinskih sredstava

ODLUKA O OBJAVLJIVANJU UKUPNOG BROJA BIRAČA U REPUBLICI SRBIJI: Ukupan broj birača na dan 20. aprila 2012. godine je 7.026.579

NOVE UREDBE ZA PODSTICANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

ZAKON O HEMIKALIJAMA: Predstavljen Integralni registar hemikalija u Srbiji

ZAKON O VOJNOBEZBEDNOSNOJ AGENCIJI I VOJNOOBAVEŠTAJNOJ AGENCIJI: Ustavni sud je, po predlogu Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, odlučio da je neustavna odredba Zakona o vojnim službama bezbednosti prema kojoj se listing, lokacija i drugi podaci o razgovorima građana mogu pribaviti bez odluke suda

NACRT ZAKONA O OSIGURANJU: Strana društva za osiguranje moći će da pružaju usluge na teritoriji Srbije bilo neposredno, bilo putem ogranaka

PRAVILNIK O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA TEČNA GORIVA NAFTNOG POREKLA: Nacionalni naftni komitet Srbije - Svetskog naftnog saveta, uz podršku Privredne komore Srbije, organizovao je stručni skup na kome su predstavljena iskustva u upravljanju kvalitetom goriva i sistemom markiranja goriva na tržištu Evropske unije i Srbije

ZAKON O JAVNOM TUŽILAŠTVU: Nema preispitivanja statusa izabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Popusti za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata biće produženi godinu dana

IZMENE I DOPUNA PRAVILNIKA O LISTI LEKOVA KOJI SE PROPISUJU I IZDAJU NA TERET SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA STUPAJU NA SNAGU 26.4.2012. GODINE

POTREBAN ZAKON O OTVARANJU TAJNIH DOSIJEA GRAĐANA SRBIJE

ZAKON O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE: Porodilje preduzetnice moraju da podnesu Zahtev za promenu obračuna doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poreskoj upravi kod koje se vodi njihova firma

ZAKON O POTVRĐIVANJU PRELAZNOG SPORAZUMA O TRGOVINI I TRGOVINSKIM PITANJIMA IZMEĐU EVROPSKE ZAJEDNICE, SA JEDNE STRANE, I REPUBLIKE SRBIJE, SA DRUGE STRANE: Srbija je ove godine imala obavezu da se uskladi sa EU u domenu državne pomoći za delatnosti od opšteg interesa

ZAKON O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Odbor za bankarstvo i osiguranje PKS pokrenuće inicijativu da se ukine član 30a Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojim se banke obavezuju da vrše kontrolu poreza i doprinosa na zarade

PRAVILNIK O BLIŽIM USLOVIMA ZA DRŽANJE OPASNE HEMIKALIJE U PRODAJNOM PROSTORU I NAČINU OBELEŽAVANJA TOG PROSTORA: Primena Pravilnika od 17.5.2012. godine

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Popusti za legalizaciju biće produženi do juna 2013. godine

Izvor: Redakcija, 1.5.2012.

VESTI U VEZI NOVODONETIH, U PRIPREMI, ILI IZMENJENIH PROPISA, OBJAVLJENE U ČASOPISU PARAGRAF INFO U TOKU APRILA MESECA 2012. GODINE:

Na osnovu člana 5. stav 1. Pravilnika o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe i projekte iz oblasti zdravstva ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/12), Gradska uprava za zdravstvo raspisuje JAVNI KONKURS za dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju projekata udruženja, zadužbina i fondacija u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti za 2012. godinu

I. Raspisuje se Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju projekata udruženja, zadužbina i fondacija u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti za 2012. godinu.

II. Sredstva za realizaciju projekata iz tačke I. ovog javnog konkursa obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2012. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 50/11), u ukupnom iznosu od 1.350.000,00 dinara.

III. Projekti udruženja, zadužbina i fondacija u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti koji će se finansirati iz budžeta Grada Novog Sada u 2012. godini su:

1) projekti vaspitanja za zdravlje
 Projekti vaspitanja za zdravlje su projekti koji se realizuju u cilju usvajanja znanja, stavova i veština pojedinca, grupe ili zajednice u vezi sa zdravim stilovima života, determinantama zdravlja i smanjenjem faktora rizika za oboljevanje od zaraznih i nezaraznih bolesti.
2) projekti zaštite i unapređenja zdravlja osetljivih društvenih grupa
 Projekti zaštite i unapređenja zdravlja osetljivih društvenih grupa su projekti koji se realizuju u cilju unapređenja i očuvanja zdravlja osetljivih društvenih grupa koje su izložene većem stepenu rizika od oboljevanja u odnosu na ukupnu populaciju, bilo da se radi o specifičnim zdravstvenim stanjima ili faktorima socijalno-ekonomskog okruženja koji mogu dovesti do oboljevanja.
3) projekti prevencije, edukacije i podizanja svesti građana o štetnim posledicama pušenja i nekontrolisane i redovne upotrebe alkohola
 Projekti prevencije, edukacije i podizanja svesti građana o štetnim posledicama pušenja i nekontrolisane i redovne upotrebe alkohola imaju za cilj:
- edukaciju stanovništva o štetnosti upotrebe duvanskih proizvoda, izlaganja duvanskom dimu i prekomerne upotrebe alkohola;
- edukaciju pušača i zavisnika od alkohola o dostupnim i stručno - preporučenim metodama odvikavanja od pušenja i zloupotrebe alkohola i povećanje dostupnosti navedenih metoda;
- edukaciju svih aktera u sprovođenju mera kontrole duvana i kontrole zloupotrebe alkohola, i
- pojačanje uticaja nacionalnih kampanja pokrenutih sa sličnim ciljevima.
4) projekti prevencije HIV/AIDS-a
Projekti prevencije HIV/AIDS-a su projekti koji doprinose unapređenju prevencije HIV infekcija.
5) projekti unapređenja mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja
 Projekti unapređenja mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja su projekti koji imaju za cilj pojačanje pozitivnog mentalnog zdravlja.
Programi za mentalno zdravlje treba da uključuju preventivne aktivnosti i aktivnosti za unapređenje mentalnog zdravlja.
Unapređenje mentalnog zdravlja treba da ima za cilj da zaštiti, podrži i održi emocionalnu i socijalnu dobrobit kroz unapređenje faktora koji jačaju i štite mentalno zdravlje, uz iskazivanje poštovanja prema kulturi, jednakosti, socijalnoj pravdi i ličnom dostojanstvu i kroz vođenje računa o socijalnim i ekonomskim faktorima i akcijama za zaštitu ljudskih prava.
6) projekti obeležavanja značajnih datuma i jubileja u oblasti zdravstva i projekti organizovanja zdravstvenih kampanja i stručnih sastanaka
 Projekti obeležavanja značajnih datuma i jubileja u oblasti zdravstva i projekti organizovanja zdravstvenih kampanja i stručnih sastanaka su projekti koji imaju za cilj obeležavanje značajnih datuma i jubileja u oblasti zdravstva, u skladu sa kalendarom zdravlja, kao i organizovanje zdravstvenih kampanja i stručnih sastanaka.

IV. Pravo učešća na Javnom konkursu imaju udruženja, zadužbine i fondacije čije je sedište na teritoriji Grada Novog Sada i čiji ciljevi osnivanja doprinose promociji zdravlja i prevenciji bolesti.

V. Prijava na Javni konkurs se može preuzeti sa internet prezentacije Grada Novog Sada (www.novisad.rs) ili u Gradskoj upravi za zdravstvo, Novi Sad, Žarka Zrenjanina 2, kancelarija 46, II sprat.

VI. Učesnik Javnog konkursa, na obrascu prijave, podnosi projekat koji sadrži:

- naziv projekta,
- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa,
- cilj projekta,
- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije aktivnosti i očekivani rezultati projekta), kao i budžet projekta i finansijski plan (pregled pojedinačnih materijalnih i nematerijalnih troškova koji se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada Novog Sada i drugih izvora),
- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i angažovanje sredstava, i
- druge podatke u skladu sa obrascem prijave na javni konkurs.

Uz projekat, učesnik konkursa je dužan da dostavi:

1. dokaz o upisu u odgovarajući registar koji vodi Agencija za privredne registre, i
2. statut učesnika konkursa sa označenim ciljevima radi kojih je osnovan.
VII. Prijave na Javni konkurs se podnose u Gradskoj upravi za zdravstvo, Novi Sad, Žarka Zrenjanina 2, kancelarija 46, II sprat.

VIII. Prijave na Javni konkurs se podnose od 27. aprila do 11. maja 2012. godine.

IX. Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, kao i prijave koje nisu overene pečatom i potpisom ovlašćenog lica i koje nisu u skladu sa konkursnom dokumentacijom neće se razmatrati.
X. Konkursna dokumentacija se ne vraća.

XI. Postupak Javnog konkursa sprovešće Komisija za stručnu procenu i izbor projekata u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti.

XII. Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada Novog Sada za realizaciju projekata iz tačke III. ovog javnog konkursa neće se finansirati nabavka osnovnih sredstava za rad učesnika konkursa.

XIII. Komisija za stručnu procenu i izbor projekata u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti može učesniku Javnog konkursa predložiti da izvrši određene izmene podnetog projekta, u delu budžeta projekta ili u delu aktivnosti planiranih u projektu.
Komisija za stručnu procenu i izbor projekata u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti ima pravo da zatraži dodatna objašnjenja od učesnika konkursa u vezi sa budžetom projekta, odnosno da predloži izmenu budžeta projekta, ukoliko smatra da budžet projekta ne odgovara planiranim aktivnostima i rezultatima realizacije projekta.

XIV. Komisija za stručnu procenu i izbor projekata u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka iz tačke VIII. ovog javanog konkursa, utvrdi listu projekata, primenom sledećih kriterijuma:
- postojanje jasno formulisanih ciljeva i ciljne grupe,
- postojanje povezanosti ciljeva i aktivnosti,
- postojanje kapaciteta i iskustva učesnika konkursa za realizaciju aktivnosti projekta,
- ekonomičnost budžeta projekta,
- usklađenost predloženog budžeta projekta sa planiranim aktivnostima,
- održivost projekta,
- doprinos projekta unapređenju stanja u oblasti u kojoj se projekat realizuje, i
- zakonitost korišćenja sredstava iz budžeta Grada Novog Sada učesnika konkursa za projekte koji su realizovali u godini koja prethodi godini u kojoj se raspisuje javni konkurs.

Lista projekata će se objaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).
Učesnici konkursa imaju pravo da u roku od tri dana od dana objavljivanja liste projekata izvrše uvid u podnete prijave na javni konkurs, odnosno imaju pravo prigovora.
Odluku o prigovoru donosi Komisija za stručnu procenu i izbor projekata u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti u roku od 15 dana od dana njegovog prijema i odluka Komisije je konačna.

XV. Komisija za stručnu procenu i izbor projekata u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti, u roku od sedam dana od dana donošenja odluke o prigovoru dostavlja izveštaj o sprovedenom postupku konkursa.
Izveštaj sadrži predlog projekata za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

XVI. Na osnovu izveštaja iz tačke XV. ovog javnog konkursa, Gradska uprava za zdravstvo dostavlja Gradonačelniku Grada Novog Sada predlog akta o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.
Gradonačelnik Grada Novog Sada donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta, koji će se objaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).

XVII. Komisija za stručnu procenu i izbor projekata u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti pisanim putem će obavestiti učesnike Javnog konkursa koji nisu ostvarili pravo na sredstva iz budžeta Grada Novog Sada.

REPUBLIKA SRBIJA AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA GRAD NOVI SAD
GRADSKA UPRAVA ZA ZDRAVSTVO NAČELNIK
Broj:XII-51-25/2012
23. april 2012. godine Mr sc. med. Mila Uverić-Radović
Preuzmite obrazac_2.doc (application/msword 176 KB) http://www.novisad.rs/avni-konkurs-za-dodelu-sredstava-iz-bu-eta-grada-novog-sada-za-realizatsi-u-pro-ekata-udruzhe-zaduzh (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Grada Novog Sada, 27.4.2012.

JAVNI KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU PROJEKATA PREVENCIJE ZLOUPOTREBE DROGA ZA 2012. GODINU KOJE REALIZUJU ZDRAVSTVENE USTANOVE

Na osnovu člana 39. stav 2. Pravilnika o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe i projekte iz oblasti zdravstva ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/12), Komisija za borbu protiv droga raspisuje JAVNI KONKURS za dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju projekata prevencije zloupotrebe droga za 2012. godinu koje realizuju zdravstvene ustanove
I. Raspisuje se Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju projekata prevencije zloupotrebe droga za 2012. godinu koje realizuju zdravstvene ustanove.
II. Sredstva za realizaciju projekata iz tačke I. ovog javnog konkursa obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2012. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 50/11), u ukupnom iznosu od 1.000.000,00 dinara.
III. Projekti prevencije zloupotrebe droga koje realizuju zdravstvene ustanove, a koji će se finansirati iz budžeta Grada Novog Sada u 2012. godini su:
1) projekti promocije zdravih stilova života
mladih bez upotrebe droga
Projekti promocije zdravih stilova života mladih, bez upotrebe droga imaju za cilj unapređenje i očuvanje zdravlja mladih i usvajanje odgovornog ponašanja u vezi sa zdravljem.
2) projekti edukacije o štetnom uticaju droga
i preventivnim merama
Projekti edukacije o štetnom uticaju droga i preventivnim merama obuhvataju:
- edukaciju zdravstvenih radnika u cilju unapređenja znanja i veština iz ove oblasti, kao i povećanje njihove motivacije za rad na prevenciji zloupotrebe droga.
- edukaciju zaposlenih u obrazovanju i drugim sektorima uključenim u prevenciju zloupotrebe droga, u cilju podizanja nivoa znanja vaspitača, nastavnika, profesora, pedagoga, psihologa i drugih zaposlenih o štetnim uticajima i posledicama upotrebe droga na telesno, socijalno i mentalno zdravlje dece i mladih, kao i edukaciju ovih lica (edukacija edukatora) o najefikasnijim načinima informisanja i motivisanja dece i mladih za pravilne izbore i odupiranje pritiscima u izazovima savremenog društva (edukacija za vođenje psiholoških radionica, tribina, organizovanje i sprovođenje anketa, istraživanja i drugih kreativnih aktivnosti kojima se doprinosi prevenciji zloupotrebe droga).
3) projekti prepoznavanja i rane detekcije osoba koje su uzele drogu
Projekti prepoznavanja i rane detekcije osoba koje su uzele drogu imaju za cilj da se prepoznaju lica kod kojih postoji zloupotreba droga, a još nije razvijena zavisnost, kao i efikasno otkrivanje onih kojima je potrebna stručna pomoć, odnosno da se lica kod kojih postoji zloupotreba droga motivišu da prekinu ili smanje uzimanje droga, a lica koja imaju razvijenu zavisnost da što pre započnu lečenje.
4) projekti obeležavanja značajnih datuma i izrade i
distribucije edukativnog i promotivnog materijala
Projekti obeležavanja značajnih datuma i izrade i distribucije edukativnog i promotivnog materijala su projekti koji imaju za cilj obeležavanje značajnih datuma (svetski dan borbe protiv droga i sl.), kao i izradu i distribuciju edukativnog i promotivnog materijala radi upoznavanja građana Grada Novog Sada sa preventivnim merama i štetnim uticajima i posledicama zloupotrebe droga.

IV. Pravo učešća na Javnom konkursu imaju zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina Vojvodina ili Grad Novi Sad i čije je sedište na teritoriji Grada Novog Sada.

V. Prijava na Javni konkurs se može preuzeti sa internet prezentacije Grada Novog Sada (www.novisad.rs) ili u Gradskoj upravi za zdravstvo, Novi Sad, Žarka Zrenjanina 2, kancelarija 46, II sprat.

VI. Učesnik Javnog konkursa, na obrascu prijave, podnosi projekat koji sadrži:
- naziv projekta,
- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa,
- cilj projekta,
- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije aktivnosti i očekivani rezultati projekta), kao i budžet projekta i finansijski plan (pregled pojedinačnih materijalnih i nematerijalnih troškova koji se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada Novog Sada i drugih izvora),
- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i angažovanje sredstava, i
- druge podatke u skladu sa obrascem prijave na javni konkurs.

VII. Prijave na Javni konkurs se podnose u Gradskoj upravi za zdravstvo, Novi Sad, Žarka Zrenjanina 2, kancelarija 46, II sprat.

VIII. Prijave na Javni konkurs se podnose od 27. aprila do 11. maja 2012. godine.

IX. Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, kao i prijave koje nisu overene pečatom i potpisom ovlašćenog lica i koje nisu u skladu sa konkursnom dokumentacijom neće se razmatrati.

X. Konkursna dokumentacija se ne vraća.

XI. Postupak Javnog konkursa sprovešće Komisija za borbu protiv droga.

XII. Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada Novog Sada za realizaciju projekata iz tačke III. ovog javnog konkursa neće se finansirati nabavka osnovnih sredstava za rad učesnika konkursa.

XIII. Komisija za borbu protiv droga može učesniku Javnog konkursa predložiti da izvrši određene izmene podnetog projekta, u delu budžeta projekta ili u delu aktivnosti planiranih u projektu.
Komisija za borbu protiv droga ima pravo da zatraži dodatna objašnjenja od učesnika konkursa u vezi sa budžetom projekta, odnosno da predloži izmenu budžeta projekta, ukoliko smatra da budžet projekta ne odgovara planiranim aktivnostima i rezultatima realizacije projekta.

XIV. Komisija za borbu protiv droga je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka iz tačke VIII. ovog javanog konkursa, utvrdi listu projekata, primenom sledećih kriterijuma:

- postojanje jasno formulisanih ciljeva i ciljne grupe,
- postojanje povezanosti ciljeva i aktivnosti,
- postojanje kapaciteta i iskustva učesnika konkursa za realizaciju aktivnosti projekta,
- ekonomičnost budžeta projekta,
- usklađenost predloženog budžeta projekta sa planiranim aktivnostima,
- održivost projekta,
- doprinos projekta unapređenju stanja u oblasti u kojoj se projekat realizuje, i
- zakonitost korišćenja sredstava iz budžeta Grada Novog Sada učesnika konkursa za projekte koji su realizovali u godini koja prethodi godini u kojoj se raspisuje javni konkurs.

Lista projekata će se objaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).
Učesnici konkursa imaju pravo da u roku od tri dana od dana objavljivanja liste projekata izvrše uvid u podnete prijave na javni konkurs, odnosno imaju pravo prigovora.
Odluku o prigovoru donosi Komisija za borbu protiv droga u roku od 15 dana od dana njegovog prijema i odluka Komisije je konačna.

XV. Komisija za borbu protiv droga, u roku od sedam dana od dana donošenja odluke o prigovoru dostavlja Gradonačelniku Grada Novog Sada predlog akta o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.
Gradonačelnik Grada Novog Sada donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta, koji će se objaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).

XVI. Komisija za borbu protiv droga pisanim putem će obavestiti učesnike Javnog konkursa koji nisu ostvarili pravo na sredstva iz budžeta Grada Novog Sada.

REPUBLIKA SRBIJA AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA GRAD NOVI SAD
Komisija za borbu protiv droga PREDSEDNIK
Broj: XII-50-1/2012-51-2
23. april 2012. godine Prof. dr Aleksandra Dickov
Preuzmite obrazac_3.doc (application/msword 155 KB) http://www.novisad.rs/avni-konkurs-za-dodelu-sredstava-iz-bu-eta-grada-novog-sada-za-realizatsi-u-pro-ekata-preventsi-e--0 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Grada Novog Sada, 27.4.2012.

JAVNI KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU PROJEKATA PREVENCIJE ZLOUPOTREBE DROGA ZA 2012. GODINU KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA, ZADUŽBINE I FONDACIJE

Na osnovu člana 39. stav 2. Pravilnika o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe i projekte iz oblasti zdravstva ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/12), Komisija za borbu protiv droga raspisuje JAVNI KONKURS za dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju projekata prevencije zloupotrebe droga za 2012. godinu koje realizuju udruženja, zadužbine i fondacije

I. Raspisuje se Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju projekata prevencije zloupotrebe droga za 2012. godinu koje realizuju udruženja, zadužbine i fondacije.

II. Sredstva za realizaciju projekata iz tačke I. ovog javnog konkursa obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2012. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 50/11), u ukupnom iznosu od 2.815.000,00 dinara.

III. Projekti prevencije zloupotrebe droga koje realizuju udruženja, zadužbine i fondacije, a koji će se finansirati iz budžeta Grada Novog Sada u 2012. godini su:
1) projekti promocije zdravih stilova života
mladih bez upotrebe droga i promocije volonterstva u
prevenciji zloupotrebe droga
Projekti promocije zdravih stilova života mladih, bez upotrebe droga imaju za cilj unapređenje i očuvanje zdravlja mladih i usvajanje odgovornog ponašanja u vezi sa zdravljem.
Projekti promocije volonterstva u prevenciji zloupotrebe droga imaju za cilj promociju volonterskih aktivnosti i angažovanja šire društvene zajednice u prevenciji zloupotrebe droga.
2) projekti edukacije o štetnom uticaju droga
 i preventivnim merama
Projekti edukacije o štetnom uticaju droga i preventivnim merama obuhvataju:
- edukaciju dece predškolskog uzrasta,
- edukacija dece školskog uzrasta i mladih,
- edukaciju roditelja i staratelja, i
- edukaciju zaposlenih u obrazovanju i drugim sektorima uključenim u prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.
Edukacija dece predškolskog uzrasta ima za cilj unapređenje mentalnog zdravlja dece, podsticanje dečijeg samopoštovanja i zaštitu ličnosti od poremećaja zdravlja.
Edukacija dece školskog uzrasta i mladih ima za cilj podizanje nivoa znanja i svesti kod dece školskog uzrasta i mladih o štetnom uticaju i posledicama upotrebe droga, kao i edukaciju ovih lica (edukacija vršnjačkih edukatora) o najefikasnijim načinima informisanja i motivisanja dece školskog uzrasta i mladih za pravilne izbore i odupiranje pritiscima i izazovima savremenog društva. Ovi projekti treba da budu informativnog i edukativnog karaktera, da su prilagođeni uzrastu dece i mladih, prihvatljivi i razumljivi.
Edukacija roditelja i staratelja ima za cilj edukaciju roditelja i staratelja o štetnim uticajima i posledicama upotrebe droga, njihovo osposobljavanje za dobru komunikaciju sa decom i jačanje sposobnosti porodice za rešavanje kriznih momenata.
Edukacija zaposlenih u obrazovanju i drugim sektorima uključenim u prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci ima za cilj podizanje nivoa znanja vaspitača, nastavnika, pedagoga, psihologa i drugih zaposlenih o štetnim uticajima i posledicama upotrebe droga na telesno, socijalno i mentalno zdravlje dece, kao i edukaciju ovih lica (edukacija edukatora) o najefikasnijim načinima informisanja i motivisanja dece za pravilne izbore i odupiranje pritiscima u izazovima savremenog društva (edukacija za vođenje psiholoških radionica, tribina, organizovanje i sprovođenje anketa, istraživanja i drugih kreativnih aktivnosti kojima se doprinosi prevenciji zavisnosti od psihoaktivnih supstanci).
Projekti edukacije iz stava 1. ove podtačke mogu se realizovati putem predavanja, seminara, tribina, vršnjačke edukacije, projekata za mlade kroz terenski rad, kao i putem interneta i otvorene telefonske linije za davanje informacija o prevenciji zavisnosti od droga, drogama i njihovoj zloupotrebi.
3) projekti vršnjačkog savetovanja mladih i članova njihovih porodica
Projekti vršnjačkog savetovanja mladih i članova njihovih porodica imaju za cilj da se mladima i članovima njihovih porodica pruže adekvatni, efikasni i potpuni odgovori i saveti u vezi sa štetnim uticajem i posledicama upotrebe droga i preventivnim merama.
4) projekti sekundarne i tercijalne prevencije
Projekti sekundarne i tercijalne prevencije su projekti koji imaju za cilj da se roditeljima, starateljima, članovima porodice i licima kod kojih postoji zloupotreba droga pruži adekvatnija, efikasnija i potpunija pomoć u rešavanju problema zloupotrebe droga, odnosno da se izvrši rehabilitacija i socijalna reintegracija lica koja koriste ili su koristila droge njihovim uključivanjem u različite oblike društvenog života, poboljšanjem kvaliteta života i smanjenjem štetnih posledica prouzrokovanih korišćenjem droga. Cilj ovih projekata je i da se prepoznaju lica kod kojih postoji zloupotreba droga, a još nije razvijena zavisnost, kao i efikasno otkrivanje onih kojima je potrebna stručna pomoć, odnosno da se lica kod kojih postoji zloupotreba droga motivišu da prekinu ili smanje uzimanje droga, a lica koja imaju razvijenu zavisnost da što pre započnu lečenje.
Projekti sekundarne i tercijalne prevencije mogu se realizovati kroz neposredni kontakt sa roditeljima, starateljima, članovima porodice i licima kod kojih postoji zloupotreba droga, putem e-mail savetovanja, kao i putem uspostavljanja otvorene telefonske linije za davanje informacija o drogama, njihovoj zloupotrebi i lečenju.
5) projekti obeležavanja značajnih datuma i izrade i
distribucije edukativnog i promotivnog materijala
Projekti obeležavanja značajnih datuma i izrade i distribucije edukativnog i promotivnog materijala su projekti koji imaju za cilj obeležavanje značajnih datuma (svetski dan borbe protiv droga i sl.), kao i izradu i distribuciju edukativnog i promotivnog materijala radi upoznavanja građana Grada Novog Sada sa preventivnim merama i štetnim uticajima i posledicama zloupotrebe droga.

IV. Pravo učešća na Javnom konkursu imaju imaju udruženja, zadužbine i fondacije čije je sedište na teritoriji Grada Novog Sada i čiji ciljevi osnivanja doprinose kontinuiranoj prevenciji zavisnosti od droga na teritoriji Grada Novog Sada.

V. Prijava na Javni konkurs se može preuzeti sa internet prezentacije Grada Novog Sada (www.novisad.rs) ili u Gradskoj upravi za zdravstvo, Novi Sad, Žarka Zrenjanina 2, kancelarija 46, II sprat.

VI. Učesnik Javnog konkursa, na obrascu prijave, podnosi projekat koji sadrži:
- naziv projekta,
- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa,
- cilj projekta,
- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije aktivnosti i očekivani rezultati projekta), kao i budžet projekta i finansijski plan (pregled pojedinačnih materijalnih i nematerijalnih troškova koji se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada Novog Sada i drugih izvora),
- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i angažovanje sredstava, i
- druge podatke u skladu sa obrascem prijave na javni konkurs.
Uz projekat, učesnik konkursa je dužan da dostavi:
1. dokaz o upisu u odgovarajući registar koji vodi Agencija za privredne registre, i
2. statut učesnika konkursa sa označenim ciljevima radi kojih je osnovan.

VII. Prijave na Javni konkurs se podnose u Gradskoj upravi za zdravstvo, Novi Sad, Žarka Zrenjanina 2, kancelarija 46, II sprat.

VIII. Prijave na Javni konkurs se podnose od 27. aprila do 11. maja 2012. godine.

IX. Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, kao i prijave koje nisu overene pečatom i potpisom ovlašćenog lica i koje nisu u skladu sa konkursnom dokumentacijom neće se razmatrati.

X. Konkursna dokumentacija se ne vraća.

XI. Postupak Javnog konkursa sprovešće Komisija za borbu protiv droga.

XII. Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada Novog Sada za realizaciju projekata iz tačke III. ovog javnog konkursa neće se finansirati nabavka osnovnih sredstava za rad učesnika konkursa.

XIII. Komisija za borbu protiv droga može učesniku Javnog konkursa predložiti da izvrši određene izmene podnetog projekta, u delu budžeta projekta ili u delu aktivnosti planiranih u projektu.
Komisija za borbu protiv droga ima pravo da zatraži dodatna objašnjenja od učesnika konkursa u vezi sa budžetom projekta, odnosno da predloži izmenu budžeta projekta, ukoliko smatra da budžet projekta ne odgovara planiranim aktivnostima i rezultatima realizacije projekta.

XIV. Komisija za borbu protiv droga je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka iz tačke VIII. ovog javanog konkursa, utvrdi listu projekata, primenom sledećih kriterijuma:

- postojanje jasno formulisanih ciljeva i ciljne grupe,
- postojanje povezanosti ciljeva i aktivnosti,
- postojanje kapaciteta i iskustva učesnika konkursa za realizaciju aktivnosti projekta,
- ekonomičnost budžeta projekta,
- usklađenost predloženog budžeta projekta sa planiranim aktivnostima,
- održivost projekta,
- doprinos projekta unapređenju stanja u oblasti u kojoj se projekat realizuje, i
- zakonitost korišćenja sredstava iz budžeta Grada Novog Sada učesnika konkursa za projekte koji su realizovali u godini koja prethodi godini u kojoj se raspisuje javni konkurs.

Lista projekata će se objaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).
Učesnici konkursa imaju pravo da u roku od tri dana od dana objavljivanja liste projekata izvrše uvid u podnete prijave na javni konkurs, odnosno imaju pravo prigovora.
Odluku o prigovoru donosi Komisija za borbu protiv droga u roku od 15 dana od dana njegovog prijema i odluka Komisije je konačna.

XV. Komisija za borbu protiv droga, u roku od sedam dana od dana donošenja odluke o prigovoru dostavlja Gradonačelniku Grada Novog Sada predlog akta o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.
Gradonačelnik Grada Novog Sada donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta, koji će se objaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).
XVI. Komisija za borbu protiv droga pisanim putem će obavestiti učesnike Javnog konkursa koji nisu ostvarili pravo na sredstva iz budžeta Grada Novog Sada.

REPUBLIKA SRBIJA AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA GRAD NOVI SAD
Komisija za borbu protiv droga PREDSEDNIK
Broj: XII-50-1/2012-51-1
23. april 2012. godine Prof. dr Aleksandra Dickov
Preuzmite obrazac_4.doc (application/msword 175 KB) http://www.novisad.rs/avni-konkurs-za-dodelu-sredstava-iz-bu-eta-grada-novog-sada-za-realizatsi-u-pro-ekata-preventsi-e-zl (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Grada Novog Sada, 27.4.2012.

SRBIJA SE PRIJAVILA ZA POLJOPRIVREDNE IPA FONDOVE

U srpsku poljoprivredu nije dovoljno ulagano u prethodnih 20 godina, iako je Srbija poljoprivredna zemlja, a poljoprivredni sektor je podneo veliki teret tranzicije. Stanje u srpskoj poljoprivredi tako je ocenio direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda Drago Cvijanović. Kako je naveo, poljoprivredni budžet u prethodne tri godine opada, a ulaganja je potrebno povećati. Status kandidata za EU Srbiji je omogućio da makar mali deo potrebnih ulaganja u poljoprivredu finansira evropskim fondovima. Srbija se, kako navode u Kancelariji za evropske integracije, prijavila za korišćenje komponente pretpristupnih IPA fondova za ruralni razvoj i još čeka konačan odgovor iz Brisela. Prvi poziv za projekte može se očekivati 2014. godine.

"Evropska komisija nam je za sada preliminarno odgovorila da postoji mogućnost da nam otvori komponentu (za ruralni razvoj) samo sa skromnijim obimom sredstava", rekla je Daria Janjić iz Kancelarije za evropske integracije na okruglom stolu o korišćenju fondova za poljoprivredu u Privrednoj komori Beograda.

Može se očekivati nešto skromniji iznos nego što bi bio inače pošto se sadašnji višegodišnji budžetski okvir EU, u okviru kojeg se planiraju i pretpristupni fondovi, završava 2013. godine.

Sada se koristi prvi IPA za ruralni razvoj IPARD 1, dok će se u narednom sedmogodišnjem periodu verovatno koristiti IPARD 2 i IPARD 3. Janjićeva je rekla da se još ne zna koliki će biti godišnji iznos za Srbiju. Za Hrvatsku je bio 26 miliona evra, pa bi se po površini moglo očekivati da Srbija dobije i dva puta više, ali to nije izvesno, istakla je ona.

Srbija prvi poziv za korišćenje IPARD-a može da očekuje početkom 2014. godine, rekla je Janjić.

Korisnici IPARD fonda moraju prvo sami da finansiraju projekat, a naknadno im se vraća 50% novca, mada taj procenat u određenim slučajevima, na primer za mlade poljoprivrednike ili planinska područja, može da bude i viši, kazala je Daria Janjić.

Kako je navela, u Hrvatskoj je zbog toga osnovana razvojna banka koja je korisnicima davala kredit sa povoljnom stopom od jedan do tri odsto i velikim grejs periodom, pri čemu se novac iz fondova, kada stigne, automatski uplaćuje banci i dug smanjuje. Takvo rešenje se, rekla je Janjićeva, razmatra i u Srbiji.


Srbija je dobila status kandidata u martu ove godine, čime joj je otvorena mogućnost da koristi pretpristupne fondove za nove vrste projekata - komponentu 3 za regionalni razvoj, između ostalog za transport i životnu sredinu, 4 za razvoj ljudskih resursa, odnosno obrazovanje i socijalnu inkluziju, i 5 za poljoprivredu.
Da bi koristila novac za poljoprivredu, regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa, Srbija mora da izgradi takozvani decentralizovani sistem, odnosno da osposobi administraciju da sama raspisuje tendere i upravlja fondovima, a to je, prema rečima Mirjane Nožić iz Ministarstva finansija predviđeno za sredinu ili kraj 2013. godine.

Nove komponente ne donose povećanje sredstava, već se novac preraspodeljuje. Srbija sada iz pretpristupnih IPA fondova dobija 200 miliona evra godišnje, a koristi ih za komponentu 1 za pomoć tranziciji i izgradnju institucija i komponentu 2 za prekograničnu saradnju.

U EU se budžet donosi u okviru sedmogodišnjeg budžetskog okvira. Sada je u toku okvir za period 2007-2013. Iznos pretpristupnih fondova u okviru narednog okvira još se ne zna, ali se prema prvim informacijama Srbija može nadati povećanju za oko 30%, na 260 miliona evra godišnje.

Pored toga, budući da manja gazdinstva koja isto imaju pravo na korišćenje fondova ne mogu da daju dovoljnu zalogu, u Hrvatskoj je osnovana i agencija za zaloge.

Janjićeva je navela da Srbija u ovom višegodišnjem budžetskom periodu ne može da koristi komponente 3 i 4, za regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa odnosno obrazovanje i socijalnu inkluziju, a kao jedno od obrazloženja navela je da se komponenta odnosi na infrastrukturne projekte koji iziskuju visoke iznose i koje Srbija za sada nije spremna da apsorbuje.

"Mnogi ekonomisti se stide da kažu da je Srbija poljoprivredna zemlja", rekao je na okruglom stolu direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda Drago Cvijanović.
U Srbiji je, kako je naveo oko 70% teritorije poljoprivredno, a 43% stnaovništva živi u ruralnim područjima. Zemlja ima mnoge odlike potrebne za dobru poljoprivredu - zemljište, vodne resurse, klimatske uslove, dobre sorte hibrida, bolje od uvoznih, kao i objekte za proizvodnju u svim granama poljoprivrede.

Taj sektor se, međutim, zanemaruje. Ulaganja su mala u prethodnih 20 godina, mada, rekao je Cvijanović, od 1945. nije ulagano koliko treba.

Velike firme koje su dobro proizvodile su "nesmotreno" privatizovane, rekao je on, nagovestivši da je možda potrebno upotrebiti i težu reč. Ranije je u samo jednom postrojenju proizvođeno više hiljada bejbi bifa, a danas nema ni 1.000 tona za izvoz, istakao je on.

Stočarstvo, koje je ranije bilo dominantno, i koje je osnovna grana za razvoj poljoprivrede, kazao je on, danas zauzima malo mesto, a dominantne su žitarice sa 30% i voće i povrće sa 23%.

Produktivnost je mala, konkurentnost niska, zadruge uništene, gazdinstva rascepkana, organizacije nema, neće ni brat s bratom na sarađuje, nabrojao je dalje Cvijanović.
Sadašnji protest zbog plana da se subvencije daju po proizvodnji a ne po hektaru, po njegovom mišljenju nij eopravdan. Subvencije po količini podstiču specijalizaciju u proizvodnji i povećanje produktivnosti, ocenio je on. Prema stavu Instituta, potrebna je ne samo specijalizacija proizvođača, već i po regionima, budući da se zna koje tle je najbolje za određene kulture.

Potrebna je i podrška države za investicije, a subvencije po hektaru treba dati samo u slučajevima kada drugačije ne može, stav je ovog stručnjaka.
Potrebno je i povezivanje proizvođača, kako bi zajedno dobili niže cene za nabavku, bolje proizvodne cene, ali i ispunili zahteve savremenog tržišta. To su, kako je naveo, "pet K" - kvalitet, kvantitet, kontinuitet, kontrola i konkurentnost.

Da bi se poboljšalo stanje u poljoprivredi potrebno je podstaći udruživanje, povećati navodnjavanu površinu, podstaći specijalizaciju proizvodnje po proizvođaču i regionima, ali i podstaći gajenje kultura koje se uvoze a ne moraju, poput ranih trešanja.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 25.4.2012.

UPRAVNI ODBOR REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE USVOJIO ZAVRŠNI RAČUN TE INSTITUCIJE ZA PROŠLU GODINU: PIO fond ostvario suficit od 280,757 miliona dinara u 2011. godini

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) usvojio je danas Završni račun te institucije za prošlu godinu prema kojem su u prošloj godini ostvareni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 500,624 milijardi dinara, ukupni rashodi i izdaci iznose 500,344 milijarde dinarda a ostvareni budžetski suficit 280,757 miliona dinara.

Prema tom računu, novčana sredstva po osnovu privatizacije u 2011. godini iznose 557,461 milion dinara, preneta neutrošena sredstva do privatizacije iz 2010. godine 3,773 milijardi dinara, dok ukupna novčana sredstva po osnovu privatizacije koja se prenose u ovu godinu iznose 4,331 milijardi dinara.

Upravni odbor je, takođe, usvojio izveštaj o izvršenju Finansijskog plana PIO za 2011. godinu, prema kojem su ostvareni tekući prihodi u skladu sa planom u procentu od 99,7 odsto, primanja od prodaje nefinansijske imovine 85,13 procenata, a ukupni prihodi i primanja 99,8 odsto.

Ukupni rashodi i izdaci u skladu su sa planiranim u procentu od 99,64 odsto.

Na sednici je usvojena i odluka o redovnom popisu imovine i obaveza PIO fonda za 2011. godinu, koji je sastavila centralna komisija fonda, prema kojiem će manjak osnovnih sredstava koji je nastao zbog krađe biti knjižen na teret kapitala sa nabavnom vrednošću od 1,794 miliona dinara, otpisanom vrdnošću od 278.108 dinara i sadašnjom vredošću od 1,516 miliona dinara i evidentirati potraživanje u tom iznosu od osiguravajućeg društva "Dunav osiguranje.

Članovi Upravnog odbora PIO fonda doneli su odluku da sledeća sednica UO PIO fonda, koja će biti održana 18. maja, bude posvećena aktuelnim pitanjima vezanim za imovinu tog fonda.

Izvor: Tanjug, 25.4.2012.

EU OČEKUJE REVIZIJU 24 PRIVATIZACIJE

Evropska unija od Srbije očekuje da reši 24 sporne privatizacije, pomenute u rezoluciji Evropskog parlamenta, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert). U Rezoluciji Evropskog parlamenta vlast u Srbiji je pozvana da odmah preispitaju sporne privatizacije i prodaje firmi, a posebno su pomenuti Sartid, Jugoremedija, Mobtel, C market i ATP Vojvodina.
 "To je jedno od pitanja za koja se očekuje da budu rešena u okviru poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava. Istina je da su se privatizacije u Srbiji u prošlosti odvijale uz velike teškoće", rekao je Dežer Politici u izdanju od 16. aprila. Dežer je podsetio da je Agencija za privatizaciju poništila 25% privatizacija u Srbiji i istakao da je to visok stepen za postupke koji bi trebalo da se pažljivo obavljaju.
Rezolucijom Evropskog parlamenta zatražena je hitna revizija 24 slučaja spornih privatizacija i primera visoke korupcije i ta rezolucija nije obavezujuća, ali Evropska komisija koja je u junu prošle godine poslala dopis sa istim zahtevom "još čeka povratnu informaciju", piše Politika.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da su aktivni postupci vezani za te 24 privatizacije i da je Republičko tužilaštvo "kompletnom analizom" tih predmeta utvrdilo da "negde nije bilo predmeta krivičnog gonjenja, a da su neki procesi u toku, dok su neki počinioci već osudjeni". "Za EU je uvek daleko interesantnije da se borimo protiv aktuelnog kriminala i korupcije koja se danas dešava i da se borimo protiv ljudi koji dana imaju realnu političku moć, nego protiv ljudi u prošlosti", rekao je Homen.
Homen je naveo da se "postupci ne mogu voditi zbog nečijeg dopisa".
"Ne mogu sada da iznosim detalje u javnost, ali postoje određeni postupci koji se vode vezano za privatizacije tih preduzeća. Ti problemi počinju od 2000. godine, a problematične privatizacije završavaju se sa 2007. godinom", rekao je Homen.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 16.4.2012.
KONFERENCIJA "ULOGA JAVNIH SERVISA U MULTIETNIČKIM SREDINAMA"

Radio-televizija Vojvodine, kao javni medijski servis građana Vojvodine, koji radijski i televizijski program emituje na čak deset jezika koji se govore u pokrajini, inicirala je i organizuje regionalnu konferenciju pod nazivom "Uloga javnih servisa u multietničkim sredinama".

Konferencija, koja će u Novom Sadu okupiti predstavnike medija iz nama susednih multietničkih sredina – Austrije, Slovačke, Hrvatske, Mađarske, kao i predstavnike Vlade Vojvodine, nacionalnih saveta i međunarodne zajednice, održaće se 24. maja 2012. u Studiju M (Ignjata Pavlasa 3).

Očekuje se da Konferencija zabeleži kako trenutno, kroz zakone i praksu, funkcionišu javni servisi u multietničkim sredinama, ali i da definiše savremene komunikološke potrebe nacionalnih manjina i inicira nove medijske modele za njihovo zadovoljavanje.

RTV

OMOGUĆITI PRIMENU STRATEGIJE RAZVOJA SISTEMA JAVNOG INFORMISANJA

Danas je Svetski dan slobode medija. U godišnjem izveštaju organizacije "Fridom haus", Srbija se našla u kategoriji "delimično slobodnih zemalja", zabeleživši i blagi pad rejtinga u poređenju sa prošlogodišnjim. Istovremeno, novinarska udruženja u Srbiji ukazuju na još uvek snažan uticaj centara moći, ali i na nepostojanje iskrene namere države da taj problem reši.

Novinarska udruženja od države traže da medijima obezbedi uslove za nesmetan rad. To pre svega podrazumeva finansijsku nezavisnost, jer osiromašene medijiske kuće sve više su izložene pritiscima i ucenama centara ekonomske i političke moći.

"Imaju neki svoj kapital, ali uvek idu po porciju projekata, po porciju dobrih reklama , od tajkuna, od države, od svih onih koji to žele da učine", objašnjava potpredsednik Ujedinjenog granskog sindikata medija "Nezavisnost" Dragan Milanović.

"I već na tom mestu država nije ispoštovala ono na šta se obavezala usvajanjem medijske strategije", kaže generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović.

Po njegovim rečima, prva tačka akcionog plana - poštovanje zakona o državnoj pomoći, nije ispunjena, mada se država obavezala na to, što govori o tome da onima koji su na vlasti odgovaraju slabi mediji i slaba medijska scena, jer je takvima najlakše upravljati.

Iako su stranke na vlasti u prednosti, Sejdinović ukazuje na istraživanje koje je obavilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a prema kojem vlast i opozicija imaju dosta sličnosti.

"Upravo je ova izborna kampanja i istraživanje koje smo uradili mi, ali i neke druge organizacije, potvrdila da su mediji u službi politike. Naravno, prevashodno vlasti, koja ima najveću moć, ali postoje i mediji koji su u službi pojedinih opozicionih partija", kaže Sejdinović.

S druge strane, Milanović dodaje još jedan jasan primer iz prakse.

Kako kaže, "partije koje su imale mnogo para, imale su i mnogo prostora".

"Osim toga, postoje oni vidljiivi, obeleženi reklamni blokovi, ali i oni nevidljivi, koji non- stop provejavaju i kroz programe i državnih i privatnih medija", dodaje on.
Zbog toga jedan od zahteva, koji je na ovaj dan u formi proglasa upućen svakoj budućoj Vladi, jeste da u saradnji s novinarskim asocijacijama omogući primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja.

To pre svega znači ispunjavanje uslova za efikasnu primenu zakona što će, tvrde sagovornici, ukoliko ne bude urađeno, sigurno biti prepreka u procesu evrointegracija.

RTV (Aleksandra Raković)

TARIFNIK ADVOKATSKIH USLUGA

Novosti istražuju - koliko su poskupele usluge advokata. Najjeftinije odlaganje pretresa, najskuplje krivične prijave. Klijenti i advokati mogu da se dogovore i oko dodatne nagrade
GRAĐANI kojima zatreba pomoć advokata, moraće da izdvoje oko 15 odsto više novca za njihove usluge nego do sada. Za toliko je, naime, posle desetak godina, poskupeo tarifnik za usluge ove profesije.

Tako sada podnesak za razvod braka "košta" 11.250 dinara, umesto 9.375, koliko je donedavno trebalo izdvojiti za to. Za svako ročište plaća se 12.750 dinara, a nešto više od 7.000 ako je ono odloženo.

Kada je reč o onima koji su se ogrešili o zakon, oni plaćaju za svoju odbranu u zavisnosti od toga kolika im robija preti. Najniža cena, šest hiljada dinara, biće za zastupanje oštećenog, odlaganje pretresa i razgovor sa okrivljenim u pritvoru ili zatvoru. Skoro četiri hiljade dinara više moraju da plate oni kojima "preti" zatvor do pet godina. Za ove usluge najviše plaćaju oni kojima se "smeši" robija duga više od decenije - oko 20.000 dinara. Skoro duplo više, a za iste kazne, koštaju krivične prijave, optužnice, zahtevi za sprovođenje istrage - 37.500 dinara. Skoro dve prosečne plate ili 75.000 dinara treba da izdvoje oni koji su nezadovoljni presudama u krivičnim delima za koje je zakon propisao kaznu preko decenije.

Prema rečima predsednika Advokatske komore Beograda Slavka Jelovca, advokati ne mogu da ugovaraju višu tarifu od ove:

- U suprotnom, čine povredu kodeksa profesionalne etike i protiv njih može da se podnese disciplinska prijava. U nekim slučajevima advokati su vraćali višak novca, a u drugim su novčano kažnjavani ili su brisani iz imenika advokata.

Klijenti i advokati mogu da se dogovore i oko dodatne nagrade ako se spor završi uspešno. Tada, bonus može da "ide" do trećine vrednosti spora. Ali, kada su sporovi veoma komplikovani, tarifa može i da se poveća, a najviše trostruko od propisane. S druge strane, advokati mogu i da smanje cenu, ali nikada za više od 50 odsto.

Ipak, advokatski tarifnik koji važi za građane za državu se ne primenjuje. Tako, recimo, po pravilniku Ministarstva pravde, advokati za službene odbrane i u poreskim postupcima dobijaju polovinu od onoga što je propisano.

NOVE USLUGE I CENE

KAKO saznajemo, advokatski tarifnik trebalo bi uskoro ponovo da se promeni zato što ni zakoni više nisu isti. Sadašnji "cenovnik", naime, ne predviđa cenu za sporove pred Agencijom za privredne registre, zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava...

Novosti

TRGOVINSKI LANAC DELEZ U SRBIJU ULAŽE 40 MILIONA EVRA

Trgovinski lanac Delez planira da u ovoj godini uloži više od 40 miliona evra na tržište Srbije, a većina investicija biće uložena u otvaranje novih i rekonstrukciju postojećih objekata, saopštio je danas Delez Srbija u čijem sastavu posluju Maksi i Tempo trgovine.

Kako je istaknuto, u 2012. planirano je da se u Srbiji otvori 20 i renovira 40 objekata.

Delez Srbija trenutno zapošljava više od 10.600 radnika, a očekivanja su da do kraja godine bude povećan broj zaposlenih.

"Za sada smo zadovoljni tempom ostvarivanja ovog plana, kao i otvaranjima novih prodavnica u Čačku i Pančevu. Uskoro se otvara i novi objekat u Šidu, a počinjemo i izgradnju još nekoliko prodavnica, prvo u Smederevskoj Palanci i Novom Sadu. Najvažnije od svega je da sva otvaranja donose nova radna mesta i da se mreža zaposlenih stalno širi", istakli su u toj kompaniji.

Delez Srbija, pored ovih investicija, planira izgradnju velikog distribucionog centra u Srbiji, koji će omogućiti rast i unaprediti efikasnost poslovanja kompanije u regionu.

Distribucioni centar biće jedna od najvećih investicija kompanije Delez u u Srbiji, počeće da se gradi do kraja godine, a trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2013. godine, piše u saopštenju.

Tanjug

VISOKOM SAVETU SUDSTVA OSTALO JE DA ODLUČI O JOŠ NEŠTO VIŠE OD DVE STOTINE PRIGOVORA

Za nepuna dva meseca Visoki savet sudstva (VSS) odbio je dve stotine prigovora neizabranih sudija. Tokom ove nedelje VSS je svakog dana imao sednice na kojima je odlučivano o prigovorima.

Posle tromesečne pauze, od 8. decembra do 8. marta, nastale zbog nedostatka kvoruma, VSS je ubrzao dinamiku odlučivanja o sudbinama neizabranih sudija. Ostalo je još nešto više od 200 neizabranih sudija koji još ne znaju da li su pre dve i po godine zauvek ostali bez sudijske funkcije ili će biti vraćeni na posao ako VSS utvrdi da je prvi saziv ovog tela napravio grešku prilikom opšteg izbora sudija.

Od 8. marta do juče održano je ukupno 14 sednica, na kojima je razmatrano oko 220 prigovora. Samo 12 prigovora je usvojeno. Za četiri prigovora je odlučeno da su osnovani a u tri slučaja postupak je obustavljen.Na osnovu ovoga moglo bi se zaključiti da je do greške u opštem izboru sudija došlo u svega oko pet odsto slučajeva.

Međutim, od juna prošle godine, kada je počeo postupak  preispitivanja ovih odluka, pa do početka decembra, procenat usvojenih prigovora bio je znatno veći. Od 318 prigovora odbijeno je 235, dok je 74 sudija vraćeno na posao.

I dok VSS još nije završio preispitivanje odluka o izboru sudija, Ustavni sud Srbije već je počeo da održava javne sednice povodom žalbi neizabranih sudija i tužilaca na odbijajuće odluke Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca (DVT).

Ustavni sud je juče saopštio da je rešavanje ovih predmeta prioritet u planovima ovog suda za prva dva tromesečja 2012. godine. Od 14. marta do 25. aprila pred Ustavnim sudom zakazane su ukupno 33 rasprave, od kojih je 27 po žalbama na odluke DVT, a šest po žalbama na odluke VSS.

„Predstavnici Državnog veća tužilaca odazvali su se na devet od 27 rasprava, a predstavnici Visokog saveta sudstva nisu se odazvali ni na jednu od šest zakazanih rasprava. Ustavni sud je održao rasprave u svim predmetima u kojima su se odazvali samo podnosioci žalbe, u odsustvu uredno pozvanih predstavnika DVT i VSS, jer isti nisu opravdali svoj izostanak”, navodi se u saopštenju Ustavnog suda Srbije.

A. Petrović, Politika
Dalje na sajtu www.politika.rs

PRIMENA PRAVILNIKA O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

Vozači u Srbiji će od 4. maja morati da poštuju nove propise u saobraćaju koji se odnose na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta, zatamnjenost stakala u vozilu i poziciju volana, rečeno je danas agenciji Beta.

Koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović rekao je za Betu da prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme biti naknadno zatamnjeno, jer će u suprotnom vozilo biti tehnički neispravno.

Kako je naveo, to se odnosi i na bočna stakla koja naknadno mogu biti zatamnjena do 30 odsto, dok ostala stakla nemaju limit.

"To znači da vozači koji su sami zatamnjivali stakla moraju od petka da se pridržavaju pravilnika, a jedno od mesta gde mogu da provere stepen zatamnjenosti stakala je Auto-moto savez Srbije, odnosno Centar za motorna vozila", kazao je Božović.

On je naveo da novi pravilnik, koji stupa na snagu 4. maja, propisuje da dečja sedišta moraju biti pravilno postavljenja u vozilima i homologovana, odnosno atestirana, što će biti označeno žigom.

"Dečja sedišta moraju biti homologovana - ispitana i atestirana na određene kriterijume. Ranije smo imali problem sa sedištima koja dolaze iz istočnih zemalja i od nekih manjih proizvođača, jer jedan deo tih sedišta nije zadovoljavao standarde", rekao je Božović agenciji Beta.

On je kazao da dečja sedišta moraju da imaju potvrdu da zadovoljavaju standarde kvaliteta, bezbednosti, čvrstoće i da budu pravilno postavljena, jer će u suprotnom vozilo biti tehnički neispravno.

"Na sedištu mora da bude žig, a na tržištu ne smeju da se nađu ona koja nisu homologovana... U oba slučaja vozila se smatraju tehnički neispravnim - ako imamo veću zatamnjenost stakala od propisane i ako dečja sedišta nisu postavljanja po uputstvima", rekao je Božović.

On je istakao i da prema novom pravilniku vozila koja imaju volan na desnoj strani moraju da budu registrovana do 30. juna 2012. godine, a ako to ne učine, vlasnici će, ako žele da registruju automobil, morati da menjaju poziciju volana.

"Vozila koja imaju volan na desnoj strani, a koja budu registrovana do 30. juna, neće morati da menjaju poziciju volana, odnosno vlasnici vozila neće morati da prebacuju volan na levu stranu", kazao je Božović.

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA ("Sl. glasnik RS", br. 40/2012)

Beta

MEĐUNARODNA AGENCIJA "STANDARD I PURS" POTVRDILA VRHUNSKI AAA REJTING NORVEŠKE

Tanjug

Međunarodna agencija "Standard i Purs" potvrdila je vrhunski AAA rejting Norveške, uz stabilnu prognozu.
Ova agencija je ukazala na "snažniju fiskalnu i spoljnu poziciju norveške vlade, koja nastavlja da ostvaruje korist od značajnih poreskih prihoda povezanih sa sektorima nafte i gasa".

"Standard i Purs" je, međutim, dodao da relativno visok nivo duga privatnog sektora predstavlja njenu slabost.

Takođe je rečeno da bi vladina fiskalna fleksibilnost mogla biti ograničena "teretom sve starijeg stanovništva, osim ukoliko vlasti ne preduzmu dalje korake za reformisanje penzionog, zdravstvenog i socijalnog sistema zaštite".

AMERIČKA KOMPANIJA VOTSON FARMASJUTIKALS KUPUJE VLASNIKA ZDRAVLJA

Američka kompanija Votson Farmasjutikals je sklopila konačan ugovor o kupovini privatne kompanije Aktavis za iznos od približno 4,25 milijardi evra.
Kao rezultat tog spajanja, Votson će postati treća najveća generička kompanija na globalnom nivou sa očekivanim obrtom kapitala u 2012. godini od približno osam milijardi dolara.

Preuzimanje Aktavisa trebalo bi, kako se navodi, da bude završeno u poslednjem tromesečju ove godine. Širom sveta, Aktavis ima više od 10.000 zaposlenih a u 2011. godini beležio je prihod od približno 2,5 milijardi dolara.

Islandski Aktavis je 2003. godine za 3,5 miliona evra kupio Zdravlje iz Leskovca.

Farmaceutska kompanija Aktavis saopštila je ranije da će ove godine uložiti 3,7 miliona evra u novi pogon za proizvodnju lekova protiv Parkinsonove bolesti, u fabrici u Leskovcu.

Ambasada SAD u Beogradu je pozdravila dolazak kompanije Votson u Srbiju kroz kupovinu farmaceutske kompanije Aktavis.

"To označava dolazak još jedne američke kompanije, čime se uvećava rastući broj američkih kompanija koje prepoznaju vrednost proširivanja svojih aktivnosti u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Beta

KOMPANIJA TATRAVAGONKA IZ SLOVAČKE ULAŽE DVA MILIONA EVRA U SUBOTIČKO "BRATSTVO"

Tanjug

Kompanija "Tatravagonka" iz Slovačke uložiće dva miliona evra u novu opremu u subotičkoj fabrici vagona "Bratstvo", najavljeno je danas prilikom puštanja u rad nove kompresorske stanice u ovom preduzeću.

Novo postrojenje svečano su pustili u rad predsednik Upravnog odbora Tatravagonke, koja je većinski vlasnik "Bratstva" Aleksej Beljajev i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Beljajev je podsetio da je njegova kompanije preuzela "Bratstvo" pre nešto više od godinu dana, i da puštanjem u rad kompresorske stanice počinje investicioni ciklus u ovoj kompaniji.
Prema planovima koje je izneo Beljajev, u narednih godinu dana biće izgrađeni novi pogoni za peskarenje i farbanje vagona, kao i nova linija za obrtna postolja.

Predsednik UO Tatravagonke je izjavio da su plate radnika od momenta preuzimanja redovne, a da je uposleno 230 ljudi.

"Mesečno se remontuje za naše i potrebe železnica Srbije između 40 i 50 vagona, a proizvode se delovi za prvu ugradnju u teretnim vagonima koje proizvodimo u Slovačkoj. To sve stvara preduslove za ponovno pokretanje serijske proizvodnje vagona u Subotici", rekao je Beljajev.

U subotičkoj fabrici vagona "Bratstvo" posle privatizacije od strane preduzeća "Vladel" početkom 2000, devet godina kasnije našlo se na ivici stečaja, a radnici su štrajkovali i glađu.
Naporima Saveza samostalnih sindikata, lokalne samouprave, Vlade Vojvodine i Vlade Republike Srbije, preduzeće je prvo podržavljeno, tako što je većinski vlasnik prepisao 55 odsto svojih akcija državi.

Preduzeće je zatim 21. marta prošle godine i prodato strateškom partneru – slovačkoj Tatravagonki iz Poprada.

Gradonačelnik Subotice je prilikom današnje posete fabrici taj datum označio kao "zaustavnu tačku" daljeg propadanja preduzeća i početak njegovog razvoja.

"Lokalna samouprava će i ovom investitoru uvek stajati na raspolaganju za sve probleme i zahteve koje budu imali", rekao je Vučinić.

DESET SVETSKIH KOMPANIJA KOJE KONTROLIŠU SVE
ZAŠTITNIK GRAĐANA UPUTIO PREPORUKE POLICIJSKOJ STANICI ĆUPRIJA

Izveštaj tima Nacionalnog preventivnog mehanizma, koga su činili predstavnici Zaštitnika građana i udruženja Beogradski centar za ljudska prava, o poseti Policijskoj stanici Ćuprija obavljenoj 12. marta 2012. godine, sadrži preporuke mera za otklanjanje uočenih nedostataka u radu, a koji se odnose na zabranu torture i drugih oblika surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka i unapređenje položaja lica lišenih slobode.

Policijskoj stanici Ćuprija upućeno je devet preporuka mera za otklanjanje uočenih nedostataka.

Preporuke:

Unutar prostorija za zadržavanje u PS Ćuprija instaliraće se slavine za tekuću vodu (vodeći računa da slavina ne predstavlja rizik za povređivanje ili oštećenje - po modelu postojećih ispirača za toalet), ili će se zadržanim licima omogućavati dovoljne količine vode za piće u originalnoj plastičnoj ambalaži.

PS Ćuprija će zadržanim licima omogućiti jedan obrok hrane najkasnije u roku od 6 sati od momenta lišenja slobode, a u slučaju da zadržavanje traje duže od 12 sati, zadržanom licu će se obezbediti tri obroka hrane dnevno (doručak, ručak i večera).

PS Ćuprija će u prostorijama za policijsko zadržavanje instalirati dugme električnog zvona za pozivanje dežurnog policijskog službenika.

U PS Ćuprija će se voditi posebna evidencija o obilascima zadržanih lica od strane policijskih službenika, posebno podaci o donošenju vode, eventualno hrane.

PS Ćuprija će unapređenjem sistema video nadzora u prostorijama za zadržavanje u PS obezbediti privatnost zadržanih lica, na taj način što deo oko WC šolje neće biti jasno vidljiv, uz zadržavanje postojećeg kvaliteta video nadzora i očuvanja bezbednosti.

PS Ćuprija će u prostoriji za policijsko zadržavanje postaviti obaveštenje da je prostorija pod video nadzorom.

PS Ćuprija će unaprediti sistema čuvanja oduzetih predmeta od zadržanih lica, na taj način što će formirati posebno smestište koje se zaključava, a u kom će se obezbediti predmeti koji su privremeno oduzeti od zadržanih lica.

O privremenom oduzimanju predmeta od zadržanih lica vodiće se posebna evidencija.

U budućem radu u rešenjima o zadržavanju kao početak zadržavanja unosiće se vreme lišenja slobode, a ne vreme donošenja rešenja o zadržavanju.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 3.5.2012.

PRODATO 46,32 ODSTO EMISIJE: • Aukcija šestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije održana 3. maja 2012. godine •

Na aukciji šestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održanoj 3. maja 2012. godine, prodato je 231.582 državnih zapisa, ukupne nominalne vrednosti 2.315.820.000,00 dinara. To predstavlja 46,32 odsto obima emisije.

Državni zapisi su prodati po diskontnoj stopi od 10,48 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 1. novembra 2012. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 3.5.2012.

PRVI PUT OD KADA SE SPROVODE IZBORI U REPUBLICI SRBIJI ZBIR BIRAČA UPISANIH PO BIRAČKIM MESTIMA NIJE VEĆI OD UKUPNOG BROJA BIRAČA

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade Republike Srbije saopštilo je da prvi put od kada se sprovode izbori u Republici Srbiji zbir birača upisanih po biračkim mestima nije veći od ukupnog broja birača.

U saopštenju se navodi da je do uvođenja jedinstvenog biračkog spiska zbir birača po biračkim mestima bio nekoliko stotina hiljada veći nego što je bio ukupan broj birača upisanih u biračke spiskove koje su vodile opštine i gradovi.

Ovo je još jedan u nizu pozitivnih efekata koje je donelo uvođenje jedinstvenog biračkog spiska, ukazuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, 27.4.2012.

OD 1. JULA UKIDA SE PUTARINA ZA GRAĐANE MLADENOVCA, SOPOTA I GROCKE

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da Beograđani koji žive u Mladenovcu, Grockoj i Sopotu od 1. jula više neće plaćati putarinu, a Grad će plaćati do 100 miliona dinara godišnje za putarinu.

Đilas je gostujući na RTS-u rekao da će to važiti za građane koji imaju prebivalište u tim delovima grada, a koji će u naredna dva meseca moći da izvade povlastice na osnovu kojih će biti oslobođeni plaćanja putarine.

"Plan nam je da od 1. jula to potpuno zaživi", rekao je on i dodao da je sa "Putevima Srbije" dogovoreno da se utvrdi koliko će tačno koštati putarina za građane Mladenovca, Grocke i Sopota.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 29.4.2012.

INDEKSI BEOGRADSKE BERZE OSTVARILI RAST VREDNOSTI

Indeksi Beogradske berze danas su ostvarili rast vrednosti - BELEX15 za 0,54 odsto na 495,86 indeksnih poena, a BELEXlajn za 0,34 odsto, na 978,33 poena.

Prema izveštaju Berze, promet akcija je više nego udvostručen, na 54.645.524 dinara.

Nešto više od polovine dnevnog trgovanja - 28.471.080 dinara, ostvareno je akcijama "Metalca", dok je akcijama "Naftne industrije Srbije" (NIS) postignuto 11.359.343 dinara.

Slede "Aerodrom Nikola Tesla", sa 2.950.992, vršačko saobraćajno preduzeće STUP, sa 2.325.000 i "Imlek", sa 2.218.826 dinara.

Umereni rast cene ostvarile su akcije "Metalca" (1,90), NIS-a (1,54), "Soja proteina" (1,51) i "Aerodroma Nikola Tesla" (1,48 odsto).

Najveći pad od 9,09 odsto pretrpele su hartije "Progresa", dok su akcije "Energoprojekt holdinga" izgubile 1,53 odsto vrednosti.

Udeo stranih investitora u trgovanju akcijama bio je 42,38 odsto, uz znatno veće učešće u kupovini (77,89), a manje u prodaji akcija (6,67 odsto).

Izvor: Tanjug, 26.4.2012.

PRAVILNIK O NAČINU DRŽANJA PASA KOJI MOGU PREDSTAVLJATI OPASNOST ZA OKOLINU: Vlasnici kućnih ljubimaca iz kategorije takozvanih opasnih pasa obavezni su da od ovog meseca plaćaju taksu u iznosu od 30.000 dinara za njihovo držanje

Taksa od 30.000 dinara je u Beogradu uvedena kao odgovor na učestale napade pasa koji imaju vlasnika, na građane pogotovo decu.

Kriterijum koji se koristi da bi se napravila jasna razlika između opasnog i ostalih pasa je Pravilnik Republičke uprave za veterinu.

Dok su nadležni uvereni da će ta mera u kratkom roku pokazati prve rezultate, nevladin sektor koji vodi računa o pravima životinja upozorava da je naplata takve takse potpuno besmislena.
Uz račune za struju i ostale komunalije vlasnicima 3.500 pasa koji su okarakterisani kao opasni stiglo je poresko rešenje za uplatu 2.500 dinara. Takva rešenja dobili su svi vlasnici koji su svoje pse prijavili Centralnom registru Uprave za veterinu. Jedan od njih je Ognjen, koji tvrdi da problem ne može biti pas, već je to isključivo njegov vlasnik.

"Sve zavisi od gazde da li će pas biti opasan ili ne. Ja sam 11 godina u stanu držao pitbula, nikada nije zarežao i zalajao. Imam ćerku, malu, koja se igrala stalno sa njim. Taksa mislim da nema svrhe i uopšte ta kategorizacija tih nekoliko vrsta pasa na opasne. Po meni su opasnije lutalice o kojima niko ne brine i povećava im se broj svakodnevno. Mislim da se događa veći broj tih pasa, nego opasnih - pod znacima navoda", objašnjava on za Radio B92.

Direktor Uprave javnih prihoda za grad Beograd Vladan Luković kaže da građani uglavnom plaćaju propisanu taksu za svog tzv. opasnog psa.

"Do sada je uplaćeno negde oko 500.000 dinara u budžet grada Beograda, jer su to, napominjem, sredstva koja se slivaju u budžet grada. Očekujemo i u budućem periodu da svi oni koji su dobili rešenja ispune svoje obaveze i postupe u skladu sa njima. Postupak se sprovodi u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Sl. glasnik RS", br. 80/2002, 84/2002 - ispr., 23/2003 - ispr., 70/2003, 55/2004, 61/2005, 85/2005 - dr. zakon, 62/2006 - dr. zakon, 63/2006 - ispr. dr. zakona, 61/2007, 20/2009, 72/2009 - dr. zakon, 53/2010, 101/2011 i 2/2012 - ispr. - prim. red.) koji definišu redovnu i prinudnu naplatu: Ukoliko obveznik ne izvrši redovno svoju obavezu, biće mu naplaćena prinudno u skladu sa zakonom", kaže Luković.

Na gradskoj "crnoj listi" našli su se pitbul terijer, bul terijer, mini bul terijer, američki staford i njihovi mešanci, objašnjava Dušan Ljuština iz veterinarske inspekcije grada Beograda.
"U kategoriju su svrstani svi oni psi koji bez očiglednog povoda napadaju čoveka ili mu nanesu telesnu povredu. To su rase koje su sklone takvom ponašanju. To su bili kriterijumi od presudnog značaja za donošenje pravilnika. Svakako da taksa koju je grad propisao utiče na to da vlasnici shvataju stvari ozbiljno za razliku od pre kada je sve bilo na volji građana i vlasnika tih pasa", ističe Ljuština.

Deo javnosti koji nije saglasan sa primenom ove, uslovno rečeno, nove mere su nevladine organizacije za zaštitu prava životinja. Elvir Burazerović iz organizacije ORKA pita se zbog čega je pojam opasnog psa u Pravilniku Uprave za veterinu toliko uopšten da faktički osuđuje nekoliko rasa pasa.

"Osnovna primedba celoj ovoj priči jeste to što su u Pravilniku o opasnim psima pojedine rase utvrđene kao opasne, a druge kao tobože nisu. Trebalo je ići isključivo na individualnu odgovornost vlasnika, odnosno na proglašenje pojedinih pasa kao opasnih ako ne prođu test socijalizacije. Potpuno je sigurno da će se posle ove mere povećati broj napuštenih životinja i ono što već danas imamo kao praksu jesu dva najomiljenija načina za izbegavanje takse: Vađenje mikročipa i navodno otpremanje pasa van Beograda, na teritoriju gde se taksa ne plaća", objašnjava on.

Uz registrovanih 3.500 opasnih, procenjuje se da u Beogradu ima oko 100.000 pasa, od kojih je njih skoro 15.000 napušteno. U poslednjim akcijama veterinarska inspekcija je u azile u Ovči i Rakovici smestila ukupno 109 napuštenih pasa.

Izvor: Vebsajt B92, 26.4.2012.

VLADA PRIPREMA UREDBU KOJOM SE PREDVIĐA DA SVEŠTENICIMA PENZIJA BUDE ZAGARANTOVANA

Vlada će u najskorije vreme doneti uredbu kojom država preuzima obavezu plaćanja poreza i doprinosa. Time će biti rešen jedan od najvećih problema svih konfesija u zemlji.

"Zakonom o doprinosima već je propisano da država može da plaća obaveze iz penzijsko-invalidskog osiguranja, ali nije bilo regulisano na koju osnovicu. Zato je ovom Uredbom konačno precizirano da će se porezi i doprinosi plaćati na minimalni iznos zarade. Samim tim, država će biti garant da će sveštenici i verski službenici dobijati penziju", objašnjava Radina Todović, državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike.

U Ministarstvu rada dodaju i da, osim republike, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje može da plaća i lokalna samouprava, pokrajina, pa i crkva ili samo sveštenstvo.
"Zato svi koji žele da imaju bolje penzije mogu sami da uplaćuju novac na osnovicu koju sami odaberu umesto da se zadrže na minimalcu koji im država garantuje", dodaje Todovićeva.
Svaki verski službenik prosečno će koštati državu oko 153.600 dinara godišnje. Toliko iznosi prosek opterećenja na godišnju minimalnu zaradu. Prema podacima Fonda PIO, oltarima u Srbiji služi oko 2.000 sveštenika svih konfesija. Najbrojniji su pravoslavni klirici, kojih je oko 1.700, dok ostatak čini sveštenstvo Rimokatoličke crkve, islamski imami, protestantski pastori...

Muke prilikom obračuna penzija i sitni iznosi na čekovima bili su zajednički svima, bez razlike na "kroj mantije". Penzionisani sveštenik SPC, primera radi, trenutno prima prosečnu penziju koja jedva prebacuje 20.000 dinara mesečno. Stanje je posebno bilo teško od 1997. godine, kada je država obustavila uplatu dela poreza i doprinosa, koji je do tada bio "odmeren" na polovinu ukupne plate.

Doprinosi iz državne kase biće izdvajani za sve ljude u mantijama bez obzira na mesto službovanja.

"Ovo je značajno jer se sveštenici u velikim gradovima i udaljenim selima puno razlikuju po visini primanja. To će osetno da popravi položaj najsiromašnijih sveštenika", napominju u Patrijaršiji.

Sveštenici i verski službenici su pokrenuli i pitanje povezivanja staža jer mnogima doprinosi godinama nisu uplaćivani, pa ih to koči u penzionisanju.

Zato je i Penzijski fond Srbije dostavio Patrijaršiji SPC spisak sveštenika i podatke o godinama za koje im nedostaju doprinosi.

U sedištu Srpske crkve očekuju da će inicijativu za povezivanje staža pokrenuti Ministarstvo vera.

Izvor: Vebsajt B92, 26.4.2012.

ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova
ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova

Aktuelna sužbena mišljenja

Aktuelna sudska praksa

 • Privredni apelacioni sud: DONOŠENJE ODLUKE NA OSNOVU ČINJENICA O KOJIMA STRANKAMA NIJE OMOGUĆENO DA SE IZJASNE - Zakon o parničnom postupku: član 7 stav 4 i član 361 stav 2 tačka 7)
 • Privredni apelacioni sud: NEISTICANJE PRIGOVORA NENADLEŽNOSTI U ODGOVORU NA TUŽBU U SLUČAJU POSTOJANJA SPORAZUMA O ARBITRAŽI - Zakon o arbitraži: član 14
 • Privredni apelacioni sud: NIŠTAVOST, NEMOGUĆNOST IZVRŠENJA ILI OGRANIČENO DEJSTVO SPORAZUMA O ARBITRAŽI - Zakon o arbitraži: član 14
 • Privredni apelacioni sud: OBAVEZA ZAKAZIVANJA ROČIŠTA RADI RASPRAVLJANJA O OSNOVANOSTI PREDLOGA ZA PONAVLJANJE POSTUPKA - Zakon o parničnom postupku: čl. 4, 7 i 427
 • Privredni apelacioni sud: OVLAŠĆENJA ORGANA STEČAJNOG POSTUPKA U PREUZIMANJU I UPRAVLJANJU IMOVINOM KOJA ULAZI U STEČAJNU MASU - Zakon o stečaju: čl. 18, 27 i 105
 • Privredni apelacioni sud: OVLAŠĆENJE ZA PODNOŠENJE PREDLOGA ZA POKRETANJE STEČAJNOG POSTUPKA - Zakon o stečaju: član 43 stav 1
 • Privredni apelacioni sud: POVLAČENJE PREDLOGA ZA STEČAJ I POVRAĆAJ PREDUJMA TROŠKOVA - Zakon o stečaju: član 43
 • Privredni apelacioni sud: PROŠIRENJE NADLEŽNOSTI SUDA KOJI REŠAVA PO TUŽBI I NA SPOR PO PROTIVTUŽBI - Zakon o parničnom postupku: član 192
 • Privredni apelacioni sud: TRAJANJE MORATORIJUMA ODREĐENOG U PRETHODNOM STEČAJNOM POSTUPKU - Zakon o stečajnom postupku: član 66 stav 2 i član 73 stav 1
 • Privredni apelacioni sud: UGOVORI O RADU ZAKLJUČENI NAKON POKRETANJA STEČAJNOG POSTUPKA - Zakon o stečajnom postupku: član 63
 • Privredni apelacioni sud: USLOVI ZA ZAKLJUČENJE STEČAJNOG POSTUPKA U SLUČAJU KADA JE IMOVINA STEČAJNOG DUŽNIKA NEZNATNE VREDNOSTI - Zakon o stečaju: čl. 13, 145 i 148
 • Stečajevi:

  OBJAVLJEN SPISAK PRAVNIH LICA KOJA SU OBUSTAVILA PLAĆANJA SA STANJEM NA DAN 30. APRIL 2012. GODINE

  Odeljenje za prinudnu naplatu Narodne banke Srbije, na osnovu člana 150. Zakona o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009), objavilo je na vebsajtu www.nbs.rs

  • Spisak pravnih lica koja su obustavila plaćanja sa stanjem na dan 30.4.2012. godine:

  Obaveštenje o pravnim licima koja su obustavila sva plaćanja u neprekidnom trajanju od jedne godine sa stanjem na dan 30.4.2012.

  Red. br.

  Naziv

  Adresa

  Mesto

  Matični broj

  Poreski broj

  1

  TRIJADA TRADE

  VI ličke divizije 37

  Beograd (Rakovica) 

  6006876

  100174160

  2

  AGROHEMIZACIJA

  BEOGRADSKA 39

  Beograd (Vračar)

  6009611

  100291525

  3

  DIMS IMPEX

  Ivana Mičurina 21

  Beograd (Rakovica) 

  6044620

  100174918

  4

  GRUŽA- INVEST

  / /

  Bunar

  6054889

  101985877

  5

  DELTA-PLAN

  Rastka Petrovića 69

  Beograd (grad)

  6249574

  100165530

  6

  DILE PROM

  Šumane /

  Lebane 

  6360459

  102120319

  7

  ŽAR KOMERC

  Mićuna Pavlovića 22

  Kruševac

  6363849

  100230270

  8

  STS DINE

  Generala Belimarovića 7

  Vranje 

  6391826

  100403087

  9

  METAL FINIŠ

  Ribarski put bb

  Jagodina

  6443087

  100934578

  10

  APIKOM

  Luke Gobeljića 96

  Sjenica 

  6487807

  100945795

  11

  B.S.

  Augusta Cesarca 35/3

  Beograd (Savski Venac) 

  6535569

  101685436

  12

  IGO KOMERC

  Bolnička 59

  Loznica 

  6612733

  101561268

  13

  TAMATOS

  Vojvode Stepe 66

  Beograd (Voždovac) 

  6706479

  100380538

  14

  LENEX

  ZEJNELA AJDINIJA 35

  Beograd (Zemun)

  6711596

  101017988

  15

  TV-STUDIO SPECTRUM

  Pere Erjaveca bb

  Lazarevac

  6864244

  101117349

  16

  MISTAEX

  Knez Danilova 8

  Beograd (grad)

  6898734

  101742342

  17

  MANJEŽ

  Oblakovska 4

  Beograd (Savski Venac) 

  7037775

  100266904

  18

  SAVEZ AMATERA SRBIJE

  ZELENI VENAC 2

  Beograd

  7037945

  101821420

  19

  FUDBALSKI KLUB NAPREDAK DUBONA

  PRVOMAJSKA 82

  żepżin

  7054467

  104476307

  20

  Organizacija invalida rada

  KNEGINJE LJUBICE 32

  Beograd

  7070667

  102193968

  21

  RADIO KLUB "KRALJEVO"

  IV kraljevački bataljon 4

  Kraljevo

  7101694

  102526766

  22

  BOGATIĆ OPŠTINSKA ORGANIZACIJA INVALIDA RADA SA POTP.ODGOV.

  MIKE MITROVIĆ 2

  Bogatiż

  7119933

  101439062

  23

  Udruženje penzionera opštine Bogatić

  MIKE MITROVIĆA 4

  Bogatic

  7121644

  101442023

  24

  MAJDANPEK VETERINARSKA STANICA

  TOPOLNICA

  Klokożevac

  7128096

  100624994

  25

  BRATSTVO NIS

  KEJ 29.DECEMBRA 8

  Nis

  7133588

  100337075

  26

  VAPEK ČLANICA LUTRA GROUP

  Birčaninova 128

  Valjevo 

  7136714

  100068362

  27

  SIGNALSERVIS

  Svetozara Markovića 64

  Leskovac

  7204779

  100326108

  28

  RIBARI KOP

  Ribari -

  Ribari 

  7316801

  102498115

  29

  NAŠ DOM

  JNA 14

  Kruševac

  7349874

  100260362

  30

  BOMIS KOMPANI

  Kragujevački put 1

  Ripanj 

  7420773

  101736954

  31

  OMEGA INFORMATIČKI INŽENJERING

  SURČINSKA 21b/1

  Beograd (Novi Beograd) 

  7424639

  100265375

  32

  GAVRO I SINOVI

  KNJAZA MILOŠA bb

  Kosovska Mitrovica 

  7433735

  100220774

  33

  COM-COMPACT

  Rudnička 3/1

  Beograd (grad)

  7459572

  101387238

  34

  INFOTEK

  Dunavski kej 21

  Beograd (Stari Grad)

  7463944

  101822279

  35

  EKSPRES PROMET

  KOKANOVA 2 B

  Beograd (Voždovac) 

  7467800

  101743568

  36

  EMPORIA EXPORT-IMPORT

  27. Marta 39 / 22

  Beograd (Palilula) 

  7474849

  100430357

  37

  DAM KOMERC

  KRALJA PETRA PRVOG 319

  Mladenovac (varoš) 

  7501072

  100139596

  38

  RADULPROM

  Donji kraj 218/a

  Orašac 

  7509430

  101215115

  39

  SOLENOID

  Maršala Birjuzova 34

  Beograd (Stari Grad)

  7542828

  100037612

  40

  BEOMONT

  KOSTE DRAGIĆEVIĆA 29

  Beograd (Zemun)

  7560117

  100270468

  41

  NOA

  11. oktobra 33

  Bečmen 

  7564317

  100826276

  42

  STANMAX

  Školska 2

  Ub 

  7591543

  101978961

  43

  DELTA-TRADE

  Nikole Tesle 1

  Bajina Bašta

  7629168

  101000392

  44

  GUTEMBERG

  Moše Pijade 4 A

  Zaječar 

  7646291

  101329446

  45

  DIN

  Miloša Obilića 4

  Velika Plana

  7666144

  101176839

  46

  TOKOVI

  Vuka Karadžića 2a

  Jagodina

  7673507

  102217985

  47

  EKOP

  Trg Jovana Cvijića 1/1

  Loznica 

  7683880

  101194120

  48

  GENEZIS

  Gundulićev venac 30

  Beograd (Stari Grad)

  7762224

  100039534

  49

  LUKAS GLOBTRADE

  VLADIMIRA NAZORA 86 e

  Ruma

  7780311

  100835507

  50

  DUO-TREF

  Prilaz 64

  Beograd (Zemun)

  7789173

  100091827

  51

  RENOAUTO-MIŠKO

  Pante Jakovljevića 7 T

  Beograd (grad)

  7791151

  102311205

  52

  PAGO

  Paunova 24

  Beograd (Voždovac) 

  7811179

  100378211

  53

  KFT

  Ustanička 64/14

  Beograd (Voždovac) 

  7813643

  101731879

  54

  FONTANA

  Partizanski put 44

  Vranje 

  7857403

  100549607

  55

  JMS CO

  Kruševačka 41

  Beograd (Voždovac) 

  7902972

  101738193

  56

  KOLOR

  Kralja Petra 2

  Ljig

  7939434

  101285257

  57

  PANKOMERC

  BULEVAR MIHAJLA PUPINA 6/VII

  Novi Sad

  8024073

  100713801

  58

  SREM ŠID

  Janka Veselinovića 15

  Šid 

  8032181

  100928385

  59

  UDRUŽENJE ZANATLIJA APATIN

  SVETOZARA MILETI]A 7

  Apatin

  8075166

  100963475

  60

  DIMNIČAR

  Svetojovanska 7

  Novi Sad

  8085714

  100449366

  61

  VIATOR&VEKTOR NOVI SAD

  Branimira Ćosića 2/II

  Novi Sad

  8117098

  102028912

  62

  GRADNULICA ZRENJANIN

  KRALJA ALEKSANDRA I KARA\ 4/I

  Zrenjanin

  8171955

  100654379

  63

  ANAKOP

  2 oktobra 25

  Dupljaja

  8191972

  102124949

  64

  VEZOX

  Stevana Doronjskog 76

  Vrbas

  8203032

  101421475

  65

  ALCOM

  Dimitrija Tucovića 2

  Subotica

  8228647

  100846460

  66

  SOKO

  Kralja Petra I 40

  Veternik

  8234183

  100468251

  67

  TRGOAGRAR

  Cara Dušana 10/a

  Pančevo 

  8267090

  101051706

  68

  LANA-PROMET

  Železnička 47

  Alibunar

  8268401

  102019471

  69

  PPS

  Rasadnička 26

  Beška

  8291772

  100700618

  70

  TERMOENGINERING

  Hajdukovo 354/c

  Palić

  8298513

  100959052

  71

  HARMEL

  Karla Marksa 1

  Čantavir

  8325251

  100849755

  72

  AGROMETALI

  Nova 139

  Apatin 

  8358761

  100965428

  73

  JET-COMPANY

  MIHAJLA PUPINA 11

  Kikinda 

  8395098

  101081001

  74

  REMIKO

  Vladimira Žestića 42

  Pančevo 

  8552509

  101864306

  75

  NOVA SRBIJA

  Železnička 26

  Odžaci 

  8553017

  101429035

  76

  B-MARKET

  CARA LAZARA 4

  Subotica

  8559554

  100959989

  77

  B.K.

  Dušana Petrovića 1

  Subotica

  8592373

  100556043

  78

  DIPROM

  Beogradski put BB, fah 41

  Subotica

  8595399

  100959036

  79

  DRASS

  Mitropolita Stratimirovića 44

  Sremski Karlovci

  8618917

  100802647

  80

  GREĐANIN

  Maršala Tita 151

  Velika Greda

  8631786

  101237784

  81

  AGROLAB

  BULEVAR OSLOBOĐENJA 127

  Novi Sad

  8663203

  102057813

  82

  ORFELIN

  Milana Tepića 4-6

  Veternik

  8666083

  101660228

  83

  BELOFARM BELA CRKVA

  JOVANA POPOVI]A 45

  Bela Crkva

  8668400

  100867170

  84

  TAURUS COMERCE

  Desanke Maksimović bb

  Vrbas

  8671346

  100638694

  85

  FAKULTET ZA PRED. MENADŽMENT NS

  MODENE 5

  Novi Sad

  8675643

  101651532

  86

  ŠIKMAN E.M

  Zetska 5

  Novi Sad

  8759880

  100727183

  87

  LISENTA

  Glavni trg 1

  Senta

  8768145

  102214501

  88

  SPORT SWISSLION - TAKOVO

  RADOVANA GRKOVIĆA bb

  Gornji Milanovac

  8793263

  102989983

  89

  PANON ŠPEDICIJA

  BANIJSKA 4

  Subotica

  8796343

  103059724

  90

  PLANTLAND IMEX

  SLAVUJEVA 42

  Novi Sad

  8809895

  103292595

  91

  DVD SONTA

  VOJVO\ANSKA 50

  Sonta

  8813817

  101486995

  92

  ADI TOLS

  Moše Pijade 4

  Pančevo 

  8830444

  103688746

  93

  NK-GOLD

  Stražilovska 37

  Novi Sad

  8840547

  103778097

  94

  "IT MREŽA CZJP"

  STUDENIČKA 44

  801542

  8877076

  105160225

  95

  JEFIMIJA NOVI SAD

  ILARIONA RUVARCA 16

  Novi Sad

  8887365

  105502660

  96

  SK.ST. MAKSIMA GORKOG 41,NOVI SAD

  MAKSIMA GORKOG 41

  Novi Sad

  8911584

  106417539

  97

  DUKAT KOMERC

  Lomina 5, lokal 7

  Beograd (grad)

  9338519

  102130210

  98

  CAKI-COMERC

  Velji Breg 28

  Zubin Potok 

  9340181

  101526725

  99

  34 M

  Ivana Cankara 2

  Kragujevac 

  17026224

  101577231

  100

  GIM TOURS

  Bulevar JNA 89a

  Beograd (Voždovac) 

  17056336

  101745416

  101

  ELADA

  Zrenjaninski put 95/ I a

  Beograd (Palilula) 

  17058045

  100206582

  102

  GLOREX

  Gandijeva 18

  Beograd (Novi Beograd) 

  17066404

  101667240

  103

  KOLOR GRANIT

  Smederevski put 1c

  Ritopek 

  17071815

  101821323

  104

  SUPERSTAR CENTAUR

  Cara Lazara 16

  Beograd (Stari Grad)

  17072129

  100278827

  105

  DRVO-PROF

  GOSPODARA VUČIĆA 181

  Beograd (Vračar)

  17088742

  100029055

  106

  MILKOM

  JURIJA GAGARINA 187/112

  Beograd (Novi Beograd) 

  17096249

  100824897

  107

  JUROFUNGO

  Raleta Radovanovića 1

  Kuršumlija 

  17109081

  100622327

  108

  LUKAVICAŠPED

  VRBOVNO bb

  Vrbovno 

  17147528

  101132348

  109

  ALT PRESS

  STRAHINJIĆA BANA 24

  Beograd (Stari Grad)

  17171445

  100136594

  110

  EDIT-PRINT

  NJEGOŠEVA 90

  Beograd (Vračar)

  17173197

  101553814

  111

  DND TRADE

  Nemanjina 64

  Priboj 

  17180487

  101206044

  112

  PIVARA JAGODINA

  KNEGINJE MILICE 106

  Jagodina

  17213962

  102495452

  113

  ATK INTERNATIONAL STUDIES, TRADE & CONSULTING

  Jurija Gagarina 151 A/1/44

  Beograd (Novi Beograd) 

  17231405

  101666706

  114

  PARTI TRADE

  Humska 1

  Beograd (Savski Venac) 

  17235800

  100105035

  115

  UDRUŽENJE ROMA OTVORENO SRCE BEOG

  BOSUTSKA 22 A

  Beograd 22

  17243381

  102601489

  116

  MAKSI-TAKSI

  Đure Đakovića 23

  Kragujevac 

  17262963

  101042711

  117

  ELMI

  Milana Tejića 2

  Loznica 

  17266535

  101191244

  118

  HERMES JWS

  Ace Stojanovića 28

  Trstenik

  17283375

  101307553

  119

  ADA-KOMERC

  Vlade Danilovića 6

  Valjevo 

  17287117

  100071199

  120

  MEDIA SYSTEM

  RADNIČKA 10

  Pojate 

  17287672

  101919411

  121

  UDRUŽENJE DOBROVOLJ. DAVALACA KRVI

  DIMITRIJA TUCOVIĆA 52

  Użice

  17299174

  101503469

  122

  J I J TRADE CO LTD

  Vuka Karadžića 7

  Šabac

  17312537

  101898550

  123

  JIN QIAO

  BRAĆE JERKOVIĆA 201

  Beograd (Voždovac) 

  17320360

  100228897

  124

  KRAJINA ELEKTRO SISTEM

  KNEŽEVAČKA 10

  Beograd (Rakovica) 

  17352105

  102974650

  125

  BANEX TRANS

  GORAŽDEVAC bb

  Goraždevac 

  17356135

  100220452

  126

  TEMPO GAS

  Generala Mihajla Nedeljkovića 63

  Beograd (grad)

  17356909

  102249762

  127

  ING-ECO

  Cvijićeva 93a/24

  Beograd (Palilula) 

  17361066

  101521650

  128

  ZOMAG

  Borova 56

  Niš

  17364693

  100663804

  129

  AGENCIJA K

  Boce i Jakše 38

  Beograd (Novi Beograd) 

  17377337

  101670004

  130

  DRUŠTVO ROMA "ĐURĐEVDAN"

  KARAĐORĐEVA 53

  Knjazevac

  17389114

  102486492

  131

  GAME MASTER

  Janka Veselinovića 76/9/2

  Šabac

  17392344

  102679301

  132

  Udruženje Roma "Maza"

  CARA NIKOLAJA DRUGOG 11

  Beograd

  17405063

  102973702

  133

  ŽEŽELJ

  Devet Jugovića 4

  Vinča

  17414399

  101186262

  134

  LANA COSMETICS

  Banjički venac 32/a

  Beograd (Savski Venac) 

  17414747

  100416873

  135

  PRIMA PROFESSIONAL HYGIENE

  Visokog Stevana 19

  Beograd (Stari Grad)

  17417371

  101368918

  136

  ZLATIBOR KIK BOKS KLUB ČAJETINA

  DIMITRIJA TUCOVI]A 1

  żajetina

  17443259

  101617888

  137

  VANILA BOOM

  Franca Bevka 8

  Beograd (Zemun)

  17457403

  102796948

  138

  OMEGA PARTNER

  Ičkova 27

  Beograd (Vračar)

  17458892

  102655266

  139

  DTS COMPANY DOO BEOGRAD

  DŽona Kenedija 31

  Beograd (Novi Beograd) 

  17461478

  102721495

  140

  SIVENT

  NJegoševa 19

  Beograd (Vračar)

  17462636

  102738156

  141

  APOTEKA SANS BEOGRAD

  KNEZA MILOŠA 67

  Beograd 33

  17468537

  102548891

  142

  AGROKNEZ

  MILIČINICA -

  Miličinica 

  17471937

  102669031

  143

  KUJAVICA

  / /

  Kujavica

  17478028

  102737477

  144

  S AUTO

  Vojvode Stepe 235

  Čačak

  17478923

  102763131

  145

  STROYDE

  Otona Župančića 12

  Beograd (Novi Beograd) 

  17485717

  102903008

  146

  DŽALE COMERC

  Karađorđev trg 34 b

  Beograd (Zemun)

  17487159

  102933309

  147

  FUNTEX

  DVADESETSEDMOG MARTA 11

  Beograd (Palilula) 

  17487329

  102976405

  148

  JERINIĆ SRV

  Republike Srpske 75

  Loznica 

  17499629

  102873716

  149

  UDRUŽENJE LJUBITELJA BLUZA "BLUES STOCK"

  PETRA MEĆAVE 15

  Beograd

  17510410

  103064787

  150

  NATUR POLJO PLUS

  Bulavar Arsenija Čarnojevića 113

  Beograd (grad)

  17510975

  103056289

  151

  COMPRIVEX

  Stjepana Filipovića 35

  Beograd (Savski Venac) 

  17513478

  103091958

  152

  EVACO INTERNATIONAL

  Ratarski put 37 b

  Beograd (Zemun)

  17515721

  103121426

  153

  PEZE

  Kneza Miloša 29

  Kaluđerica 

  17517309

  103140833

  154

  SLOBODAN RA[KOVI]-PABI[A BEČMEN

  JEDANAESTOG OKTOBRA 107

  Sużin

  17521349

  103213924

  155

  UDRUŽENJE STOČARA PRIJEPOLJE

  VELIKA ŽUPA

  Prijepolje

  17531310

  103188353

  156

  PIMEX OIL

  Ratarski put 33 a

  Beograd (Zemun)

  17563866

  103414241

  157

  INTERDOM

  Kneginje Zorke 2 PC IV/6

  Beograd (Savski Venac) 

  17569589

  103511178

  158

  DANIFARM NI[

  VIZANTIJSKI BULEVAR 86

  Niż

  17583638

  104278497

  159

  CITY LINE

  Alekse Šantića 15

  Novi Pazar 

  17585517

  103705410

  160

  ŠOŠA

  Marka Raba 49

  Surčin 

  17592688

  103642876

  161

  ŽKK PRO TENT OBRENO.

  BEOGRADSKOG BATALJONA 55 D

  Obrenovac

  17606867

  103997582

  162

  CENTAR ZA DECU I OMLADINU [ABAC

  ŽIKE POPOVI]A 82

  żabac

  17634615

  103990996

  163

  Opštinska organizacija Ratni veterani Srbije, Gadžin Han

  / /

  Gadžin Han

  17662350

  104591007

  164

  HRAM BEOGRAD

  KRU[EDOLSKA 1 B

  Beograd

  17704109

  105431597

  165

  MILAN TRIVI] BEOGRAD

  BIRČANINOVA 4 A

  Beograd 33

  17725602

  105595302

  166

  DVE RODE

  RADE KONČARA 25

  Beograd 80

  17729586

  105602540

  167

  UDR.ZA UNAPRE.RUSKO SRPSKE SARADNJE

  RISANSKA 9

  Beograd 33

  17738844

  105757068

  168

  UDRUŽENJE POSLOVNIH ŽENA "EVE"

  RADNIČKA 49

  Valjevo

  17766244

  105914914

  169

  ALPINE PRO SCG

  Bulevar Umetnosti 27

  Beograd (Novi Beograd) 

  20001062

  103669828

  170

  FERALOKS

  Episkopska 42

  Niš (grad)

  20002131

  103690628

  171

  CORSETO

  BORE MARKOVIĆA 25

  Beograd (Čukarica) 

  20003006

  103735249

  172

  COFFEE TIME

  Mileševska 4

  Beograd (Vračar)

  20013508

  103744944

  173

  PROFESSIONAL GROUP

  ANTIFAŠISTIČKE BORBE 19

  Beograd (Novi Beograd) 

  20019158

  103783486

  174

  VERSUS

  BORISLAVA NIKOLIĆA-SERJOŽE 38

  Niš

  20020920

  104190546

  175

  IMFLOREX

  D. Tucovića 139

  Pančevo 

  20021829

  103885479

  176

  ATON-F.G.M.

  Ustanička 125 b

  Beograd (Voždovac) 

  20022116

  103785570

  177

  PARTNER STEEL

  Doža Đerđa 1

  Mali Iđoš

  20037873

  103901208

  178

  FRUTTA DI BOSCO

  Masarikova 80

  Selenča 

  20040904

  104101445

  179

  ELLINGPROM

  Mihaila Pupina 1

  Užice

  20042079

  104416159

  180

  PRINTALL

  Francuska 38

  Beograd (Stari Grad)

  20042699

  103954870

  181

  SEMTEK

  Livadska 2B

  Petrovaradin

  20043288

  103878463

  182

  ASSISTANCE

  Preradovića 10 b lokal l1

  Beograd (Zemun)

  20046139

  103905197

  183

  CEPS-I

  Dr. Nike Miljanića 5/6

  Beograd (Palilula) 

  20047747

  103952780

  184

  EMO CELJE

  Kanarevo brdo 1

  Beograd (Rakovica) 

  20060930

  103952706

  185

  TERMO NOLL

  ŠULJKOVAC bb

  Šuljkovac

  20072571

  104022347

  186

  IN VICTUS

  Svetog Save bb

  Trstenik

  20076747

  104093598

  187

  ZDRAVA VODA 02

  Gandijeva 153/3

  Beograd (Novi Beograd) 

  20079266

  104029470

  188

  A3 ADVERTAJZING TREĆEG MILENIJUMA

  Cara Lazara 10/V

  Beograd (Stari Grad)

  20079924

  104051829

  189

  KOL FOOD TRADING

  Orfelinova 16

  Beograd (Čukarica) 

  20084588

  104209836

  190

  HAI KOU

  Jurija Gagarina 91, lokal 58

  Beograd (Novi Beograd) 

  20085363

  104078556

  191

  TANDEM PLUS

  Rudo 3

  Beograd (Zvezdara) 

  20086092

  104147920

  192

  VEKSON

  Kralja Bodina 9

  Beograd (Voždovac) 

  20086629

  104101076

  193

  KLOPOTNIK

  Kolašinskih kneževa 177

  Zubin Potok 

  20090260

  104150907

  194

  BIG BULL MG

  SREMSKA 36

  Bačinci 

  20097957

  104129684

  195

  BONAFIDES

  Bulevar Srpskih Ratnika 18

  Vrnjačka Banja 

  20100001

  104142452

  196

  MOJA TV

  Bogdana Teofilovića 3

  Čačak

  20108835

  104239627

  197

  EUGEL

  Studentska 11/18

  Beograd (Novi Beograd) 

  20113197

  104348932

  198

  PLANTLAND INVEST

  Slavujeva 1

  Novi Sad

  20130962

  104261060

  199

  ALUMINIJUM BG

  Požeška 164

  Beograd (grad)

  20131225

  104266189

  200

  MONTING HOLDING

  Karađorđeva 15

  Beograd (Zemun)

  20135115

  104269769

  201

  KOOPERATIVA-POLJNICA

  Vlase bb

  Vlase

  20137029

  104285472

  202

  ALEK-SREM

  Bulevar kneza Miloša 21

  Novi Sad

  20141298

  104301716

  203

  AEN TRADE

  Omladinskih brigada 100

  Beograd (grad)

  20142561

  104329127

  204

  POSEJDON-STAR

  Tamiška 3a

  Subotica

  20143126

  104321876

  205

  DUMIS

  Petrarkina 8

  Beograd (Zvezdara) 

  20144866

  104313462

  206

  AUTO CENTAR S.M.S-COMPANY

  Kragujevački put 7

  Vrčin

  20151994

  104346759

  207

  VELACO

  LOŠINJSKA 11a

  Beograd (Zvezdara) 

  20153601

  104365995

  208

  EUROŠUNTIĆ-TURS

  Gostun bb

  Gostun 

  20155183

  104388403

  209

  IMIG SECURITY

  Ozrensaka 48

  Beograd (Voždovac) 

  20155256

  104377476

  210

  STAMENKOVIĆ TRANS

  Baljkovac //

  Knić

  20162481

  104434620

  211

  BRAVARIJA PRINC

  Melnica /

  Melnica 

  20165618

  104441839

  212

  TRAKING

  DRAGIŠE BRAŠOVANA 8/39

  Novi Sad

  20168820

  104462086

  213

  LURA PLUS

  Rastka Petrovića 31

  Beograd (Voždovac) 

  20184531

  104538637

  214

  MINERALI

  RUPELJEVO bb

  Rupeljevo

  20185856

  104556077

  215

  AUTO INTER

  Vuka Karadžića 56

  Ruma

  20185953

  104543802

  216

  RB-AMENOFIS

  Jurija Gagarina 185

  Beograd (Novi Beograd) 

  20186186

  104575881

  217

  DOMIKO PREVOZ

  Rakovički put 40.

  Beograd (grad)

  20189479

  104557973

  218

  M.S.V. MILO AUTO

  - -

  Viteževo

  20198532

  104608918

  219

  UNIAS KOMERC

  Ibarska 4

  Raška

  20215992

  104704102

  220

  PRO-BONO

  Grahovska 6

  Beograd (grad)

  20217570

  104713986

  221

  MORGAN PLUS

  Vojvođanska 274

  Beograd (grad)

  20219734

  104714237

  222

  ZONED MM-NS BABA REEBA

  BULEVAR OSLOBOĐENJA 88/5

  Novi Sad

  20225572

  104783585

  223

  MEX CAPITAL

  KARLA SOPRONA 29

  Beograd (Zemun)

  20234393

  104762054

  224

  ATELJE TRAG GROUP

  Bulevar AVNOJa 140/35

  Beograd (grad)

  20237236

  104774689

  225

  SVET PLUS

  SAVSKI TRG 9

  Beograd (Savski Venac) 

  20237511

  104771293

  226

  HAUS-MAX

  Suvi Dol --

  Suvi Dol

  20239123

  104800521

  227

  STREAM A-QUART

  NIKOLE TESLE 34

  Mladenovac (varoš) 

  20241837

  104807176

  228

  M CENTAR LAND

  BULEVAR MIHAILA PUPINA 117 a

  Beograd (Novi Beograd) 

  20242043

  104789197

  229

  AGRO MEDIA

  Beogradska bb

  Osipaonica 

  20245808

  104811956

  230

  DDD GROUP

  BULEVAR DESPOTA STEFANA 101/10

  Beograd (Palilula) 

  20252804

  104838748

  231

  DISTRIKT TRADE

  Vojvode Stepe 289

  Čačak

  20258900

  104876918

  232

  LAGOST

  BULEVAR ZORANA ĐINĐIĆA 16/18

  Beograd (Novi Beograd) 

  20264110

  104882459

  233

  NG-KOM

  Valterova 133

  Prijepolje 

  20267399

  104930063

  234

  GNG GROUP

  Oslobodilačka 31

  Gložan 

  20267631

  104910544

  235

  ČAKORCI

  / /

  Ribare 

  20268522

  104939966

  236

  TACO LUX

  Milana Rakića 14

  Novi Sad

  20283076

  104969796

  237

  MAC & MOON

  Tetovska 40

  Beograd (grad)

  20286717

  104996747

  238

  MOCAP TOOLS

  Bulevar oslobođenja 20a/1

  Beograd (grad)

  20292865

  105016567

  239

  KOOPERATIVA DOLMIS

  Branka Radičevića 21

  Opovo

  20294108

  105014637

  240

  K-4 TRANS

  Lička 53

  Inđija 

  20303921

  105069912

  241

  RADENKOVIĆ

  - -

  Srbovac 

  20305177

  105064142

  242

  AFFECTION GROUP

  Glavna 125

  Titel

  20308567

  105125914

  243

  SBS-COMPANY

  Miloša Velikog 78

  Kikinda 

  20308923

  105190754

  244

  MIMANES

  Jurija Gagarina 151a/159

  Beograd (Novi Beograd) 

  20315334

  105120189

  245

  BEOBLOK33

  Francuska 24

  Beograd (grad)

  20315423

  105105625

  246

  ED-X

  Alekse Šantića 36

  Novi Pazar 

  20315598

  105111549

  247

  MBM PREVOZ

  Milisava Čamdžije 27

  Veliki Borak

  20321679

  105146986

  248

  M.N.O. ELEKTROMETAL

  Vojvođanska 46

  Plandište

  20322101

  105153250

  249

  BRAĆA VUKOVIĆ

  Karađorđeva 103

  Nova Pazova 

  20325046

  105261510

  250

  ŠFR

  Milentija Popovića 3

  Mladenovac (varoš) 

  20327057

  105150827

  251

  AB TRANSMISSION

  NARODNOG FRONTA 68

  Vrbas

  20328835

  105163359

  252

  ESENTICO

  SVETOG NIKOLE 52

  Beograd (Zvezdara) 

  20329688

  105253882

  253

  KIKI-TRADE

  Marka Raba 38

  Surčin 

  20330198

  105169773

  254

  EXTRA LARGE PLUS

  Vladimira Nazora 7

  Subotica

  20331089

  105197981

  255

  ZU LINE

  Vihorska bb

  Jagodina

  20331844

  105164970

  256

  TRANS JD

  Vitomirica bb

  Vitomirica 

  20334967

  105190800

  257

  A&Z

  Milana Toplice 31/4

  Beograd (Palilula) 

  20339691

  105204831

  258

  CANIBAL PET

  Branka Krsmanovića 7/29

  Niš

  20341157

  105223104

  259

  KONCEPT INSTAL

  Mišeluk I 6

  Sremska Kamenica

  20344652

  105245874

  260

  FOGA ENTERIJERI

  Bulevar Zorana Đinđića 12v/3

  Beograd (Novi Beograd) 

  20346671

  105265175

  261

  FRATELO N&T COMPANY

  BUROVO 128

  Burovo 

  20351489

  105278162

  262

  M CENTAR SISTEM

  BULEVAR MIHAILA PUPINA 117 A

  Beograd (Novi Beograd) 

  20361999

  105368141

  263

  MARNIK-NMS COMPANY

  Vuka Karadžića 8/15

  Smederevo

  20362448

  105377385

  264

  NOVA VELETRGOVINA

  Sjenička 1

  Niš (grad)

  20364963

  105475637

  265

  HERMENS BLUE

  Vuka Kradžića 11

  Novi Sad

  20366486

  105426108

  266

  GUPING Đ&M

  Ekonomija 1

  Beograd (Zemun)

  20370122

  105420971

  267

  PARKET PLUS KOLOR

  Braće Jugovića 20

  Subotica

  20373423

  105397811

  268

  EURO PEĆIĆ

  Ličkih brigada 3E

  Beograd (Rakovica) 

  20373687

  105397895

  269

  NIKIJEVE SOBE

  Ćirpanova 4

  Novi Sad

  20374551

  105402195

  270

  CICIJE

  Strahinjića Bana 82

  Beograd (grad)

  20377160

  105420699

  271

  HOREKA

  Beogradska 71

  Beograd (Palilula) 

  20380756

  105484880

  272

  ONE MARK

  TRG SRPSKIH DOBROVOLJACA 30

  Kikinda 

  20384514

  105520394

  273

  EŠFI-KOMERC

  JOVE KURSULE bb

  Varvarin

  20384760

  105444633

  274

  AMINA 100

  Vojvode Stepe 352

  Beograd (Voždovac) 

  20397578

  105512645

  275

  MDS-PLUS

  Cvijićeva 17

  Boleč

  20404604

  105527133

  276

  MAKAVELI

  RATARSKA 2/a

  Ratari 

  20407972

  105540406

  277

  A-TECH PLUS

  Slobode 8/27

  Smederevo

  20409568

  105559592

  278

  AZAM-GRAFOPLAST

  Jablanička 90

  Sjenica 

  20411066

  105562530

  279

  PREMIER-LUX M&M

  STEVANA BRAKUSA 1

  Beograd (Čukarica) 

  20419784

  105584826

  280

  TADIJA

  Ive Andrića 63

  Kula

  20425172

  105632144

  281

  ROSIĆGROUP

  Fruškogorska 16

  Novi Banovci

  20426209

  105630874

  282

  EXTRABEL GROUP

  Stari aerodrom bb

  Kraljevo

  20426462

  105685293

  283

  PRISM

  Vojvođanska 161

  Surčin 

  20428805

  105641024

  284

  AQUA WINNER INGENERING

  Mirijevski venac 24/80

  Beograd (Zvezdara) 

  20436743

  105674354

  285

  AQUA DESIGN

  Kosmajska 28/17

  Beograd (Čukarica) 

  20440007

  105686462

  286

  KONZ

  Stevana Kovačevića bb

  Popinci 

  20441097

  105791495

  287

  ČOLAKOVIĆ MDM

  Kosovska 10

  Vrbas

  20441160

  105693453

  288

  ZEN TRIP AND TRAVEL

  PAUNOVA 24

  Beograd (Voždovac) 

  20443391

  105716507

  289

  MONTENA-TRANSPORT

  / /

  Aliđerce

  20443987

  105722773

  290

  TMW-TRADE

  Jovana Popovića 61/E

  Novi Sad

  20448296

  105731076

  291

  HARAGEI

  Brankova 16

  Beograd (Stari Grad)

  20449438

  105731470

  292

  CHINA PLUS

  Knjaza Miloša 10

  Požega 

  20450355

  105743536

  293

  OKAN TEKSTIL

  Dunavska 63

  Šabac

  20456477

  105778818

  294

  IKOMODO

  Teodora Drajzera 5

  Beograd (Savski Venac) 

  20456485

  105806543

  295

  SWEET SPA

  Vlade Ilića 9

  Beograd (Palilula) 

  20459085

  105775836

  296

  WANG ZHILI

  Jurija Gagarina 87/26

  Beograd (Novi Beograd) 

  20463864

  105819966

  297

  ĐENKO

  Stevana Prvovenčanog 2 lokal br.8

  Jagodina

  20465115

  105815294

  298

  GIM TEHNIK

  Tošin bunar 7A

  Beograd (Zemun)

  20467908

  105814339

  299

  PRAKTIKER COMPANY

  Vojvode Mišića 23

  Kragujevac 

  20468050

  105810774

  300

  PIO.CO.B.G VIRŠLE

  Dimitrija Tucovića 101

  Beograd (Zvezdara) 

  20470135

  105831903

  301

  STAINLESS STEEL CENTER

  Svetozara Miletića 16

  Beograd (Stari Grad)

  20475633

  105848007

  302

  DDR ADRIATIC

  ARADAČKI ATAR bb

  Zrenjanin

  20477610

  105863921

  303

  TRBIĆ

  Bulevar Kneza Miloša 21

  Novi Sad

  20481501

  105880721

  304

  SWEET PRINCESS

  Rudo 3

  Beograd (Zvezdara) 

  20481633

  105879389

  305

  IBO PRESS

  Vladimira Dujića 7

  Beograd (Čukarica) 

  20482141

  105891393

  306

  STIMONOVOX

  Paštovićeva 2

  Beograd (Čukarica) 

  20483717

  105899058

  307

  ACCT LINE

  Milorada Gavrilovića 14/3

  Beograd (Stari Grad)

  20486449

  105901507

  308

  ASTRA SYSTEM

  Janka Veselinovića 78

  Šabac

  20487763

  105920138

  309

  CORMEL LIGHTING

  PRVOMAJSKA 16

  Kačarevo

  20493828

  105943373

  310

  TRAVELMANIA

  Bulevar Kralja Aleksandra 52

  Beograd (Vračar)

  20494689

  105926305

  311

  VAGAN PLUS

  Bulevar Kralja Aleksandra 488A

  Beograd (Zvezdara) 

  20498099

  105953778

  312

  DIMES FRESH

  DUNAVSKA bb

  Beočin 

  20498234

  105946226

  313

  BALANCE SYSTEM

  BRAĆE JERKOVIĆA 117a

  Beograd (Voždovac) 

  20499281

  105949714

  314

  TREĆI KRUG

  Klare Cetkin 1h

  Beograd (Zemun)

  20501197

  105958169

  315

  NIZOR

  Takovska bb

  Pirot

  20502495

  105973301

  316

  HOT RED ON SUN

  Jurija Gagarina 89/119

  Beograd (Novi Beograd) 

  20504471

  105982520

  317

  RATLUK

  Ive Lole Ribara 83

  Tabanović

  20505974

  105978638

  318

  BO.DI.BU.

  Kulinovačko polje, potez IV 105

  Čačak

  20507594

  105996676

  319

  SELEND

  Momčila Popovića 248

  Aleksinac

  20509546

  106000130

  320

  AU RES 09

  Karađorđeva 64

  Šabac

  20512237

  106006618

  321

  LEŠJANIN-JT

  ZRENJANINSKI PUT 105 E

  Beograd (Palilula) 

  20514132

  106029656

  322

  SYSTEM TECHNOLOGIES

  Kneza Miloša 57

  Beograd (Savski Venac) 

  20514604

  106018742

  323

  VIP INTERNI

  Doža Đerđa 1

  Novi Sad

  20516399

  105976732

  324

  FANCY LOOK

  Dositejeva 20

  Kruševac

  20516712

  106020501

  325

  DELFINI JAKI

  29 novembra 17a

  Vrčin

  20518871

  106032343

  326

  PM-TRANS

  Dimitrija Avramovića 20/13

  Beograd (Čukarica) 

  20519908

  106028498

  327

  HARDONIUS

  Brestovačka 16

  Deveti maj 

  20528168

  106063600

  328

  FINCO PLUS

  Nedeljka Gvozdenovića 28

  Beograd (Novi Beograd) 

  20532246

  106089110

  329

  KD&KOMERC

  SLOVENSKA 59

  Begovo Brdo 

  20535466

  106100251

  330

  DEMANIS TRADE

  IGNJATA JOBA 6 V

  Beograd (Voždovac) 

  20538147

  106120397

  331

  YUCO GOLD

  Draže Pavlovića 21/IV

  Beograd (grad)

  20539445

  106129484

  332

  VELETOVO

  MILANA TOPLICE 9

  Bečej

  20539925

  106131981

  333

  EXPERTUS ALPHA

  DŽONA KENEDIJA 3

  Beograd (Novi Beograd) 

  20540613

  106134674

  334

  SIM-EL 2009.

  VUKA KARADŽIĆA 51

  Osečina (varošica) 

  20541644

  106140267

  335

  SOFT COMMUNICATION

  SREMSKA 94

  Vršac

  20554029

  106200583

  336

  NEWCO FISH PRODUKT

  KNJAZA MILOŠA 34

  Požega 

  20556471

  106213851

  337

  M.M. ŠIME

  VOJVODE BOJOVIĆA 13

  Niš

  20556595

  106213747

  338

  LIONS SHARE GROUP

  CARA DUŠANA 82-a

  Beograd (Stari Grad)

  20558342

  106222563

  339

  EKO-BRIKET-PELET

  Industrijska zona bb

  Veliko Gradište

  20558857

  106226149

  340

  PVM

  PUŠKINOVA 4

  Novi Sad

  20559365

  106227748

  341

  NETA-DBO

  JOVANA JOVANOVIĆA ZMAJA 48

  Kikinda 

  20559837

  106231433

  342

  AL-EL TRADE

  BAVANIŠTANSKI PUT 343

  Pančevo 

  20559926

  106231343

  343

  QUARANTINE

  KRUNSKA 80

  Beograd (Vračar)

  20561238

  106237938

  344

  MODO DŽUNGLA

  Živanića put bb

  Preljina

  20562137

  106240773

  345

  IBC-INTELLIGENT BUILDING CONTROL

  DR DRAGOSLAVA POPOVIĆA 11

  Beograd (Palilula) 

  20563036

  106248021

  346

  OMEGA STONE

  Jezero bb

  Zlatibor

  20565802

  106261031

  347

  VSL HIDRAULIKA

  GOLUBAČKA 6/42

  Beograd (Zvezdara) 

  20566574

  106264554

  348

  TEMA MARKETING

  IRIŠKI PUT 73

  Sremska Kamenica

  20567473

  106270067

  349

  VIA SAN MARCO

  BULEVAR ARSENIJA ČARNOJEVIĆA 225

  Beograd (Novi Beograd) 

  20569590

  106280691

  350

  POSLANIK

  BULEVAR MIHAILA PUPINA 10

  Beograd (Novi Beograd) 

  20572965

  106296297

  351

  BING COMMUNICATION

  GANDIJEVA 148/A, lokal 63

  Beograd (Novi Beograd) 

  20573104

  106296168

  352

  HIMERA

  LJermontova 19

  Beograd (grad)

  20576243

  106314727

  353

  GENKO PROGRESSIVE

  MOŠE PIJADE 4

  Pančevo 

  20577592

  106321532

  354

  KIZA SEKULIĆ

  Bulevar Jaše Tomić 6, kiosk 20

  Novi Sad

  20578068

  106325478

  355

  EURECO

  DOBROPOLJSKA 63/12

  Beograd (Savski Venac) 

  20585218

  106361338

  356

  PRAVI PELIKAN

  Toponički put bb

  Niš

  20587474

  106374146

  357

  CENTAR A&C GROUP

  BATE JANKOVIĆA 112

  Čačak

  20591935

  106392971

  358

  EKOAGROTISA

  CARA LAZARA 34

  Zrenjanin

  20594411

  106406198

  359

  SOPRANO

  BULEVAR MIHAILA PUPINA 173/62

  Beograd (Novi Beograd) 

  20594845

  106407416

  360

  SVIMES

  KARAĐORĐEVA 4

  Svilajnac

  20595396

  106410381

  361

  KMV OMEGA

  PIJACA SKADARLIJA lokal 64

  Beograd (Stari Grad)

  20596856

  106415787

  362

  GLOSTAN

  MARŠALA TITA 29

  Kačarevo

  20600446

  106431473

  363

  ART DESIGN

  SRPSKIH VLADARA 56

  Pirot

  20600730

  106433145

  364

  BELOP

  MIKE ĆURČIĆA 38

  Barajevo

  20600993

  105951217

  365

  VALENTINA PLUS

  / /

  Bačinac 

  20604654

  106452913

  366

  GREEN GRASE

  VENIJAMINA MARINKOVIĆA 124

  Ivanjica

  20609699

  106474901

  367

  OBLAKA

  / /

  Rgotina 

  20610514

  106476629

  368

  ISKRA TIM

  ČIČA-ILIJINA 3

  Beograd (Zvezdara) 

  20611596

  106482231

  369

  PRO OIL

  BEOGRADSKI PUT 276

  Stajićevo

  20613688

  106490792

  370

  GROSSE HAUS

  MASARIKOVA 7/e

  Šabac

  20613726

  106488849

  371

  MARKET SUTJESKA

  TADEUŠA KOŠĆUŠKA 70

  Beograd (Stari Grad)

  20615141

  106496486

  372

  MOBILL-SECURITY SERVIS

  VLADIKE NIKOLAJA 31

  Valjevo 

  20615290

  106497528

  373

  DIKO AMBALAŽA

  KRALJEVAČKA bb

  Ruma

  20616679

  106501267

  374

  SIMOGRADNJA-NT

  PARTIZANSKI BLOK ULICA 1 41a

  Beograd (Palilula) 

  20617608

  106506669

  375

  ADAKS

  NOVOSADSKOG SAJMA 50

  Novi Sad

  20619244

  106513483

  376

  INSOMNIA TEX

  VINOGRADSKA 135

  Surčin 

  20620480

  106515959

  377

  LAURENT-WINING

  TITOGRADSKA 15

  Subotica

  20622717

  106526391

  378

  XXXL PROM

  NASELJE DVADESET SEDMOG NOVEMBRA 3/18

  Valjevo 

  20622792

  106526070

  379

  SERBIAN CARBON S.M. PLUS

  PETNAESTOG AVGUSTA 73

  Ruma

  20623489

  106528673

  380

  AUTOCENTAR AVALA

  NOVA 3 145

  Pinosava

  20623985

  106529553

  381

  KIRJAK

  DR IVANA RIBARA 116/L4

  Beograd (Novi Beograd) 

  20624370

  106529310

  382

  AUTO SLADINAC

  Selo Supska bb

  Supska 

  20624728

  106532288

  383

  BAL NA VODI

  ADA CIGANLIJA 5

  Beograd (Čukarica) 

  20626321

  106537216

  384

  ŠAMROLNA CITY

  PRILIKE bb

  Prilike 

  20626844

  106543251

  385

  JOVICA TRGOVINA

  TREBEVIĆKA 43

  Beograd (Čukarica) 

  20626976

  106542533

  386

  NORIJA

  MILOŠA ĐELKAPIĆA bb

  Ivanjica

  20627042

  106543235

  387

  IVAKRIS D.M.

  MARIČKA 32b/19

  Beograd (Rakovica) 

  20628847

  106551911

  388

  TOMPROJEKT

  / /

  Čapljinac

  20629975

  106553579

  389

  BOKEROMODA

  SEDAMNAESTOG OKTOBRA 49 lokal 4

  Smederevo

  20630531

  106555386

  390

  EVA-PROMET MD

  ČEDE VASOVIĆA 20

  Kraljevo

  20632186

  106564233

  391

  MAX-1

  MARŠALA TITA 9

  Meljak 

  20632917

  106566132

  392

  ANIKA PLUS

  TRŠANOVCI /

  Tršanovci

  20635541

  106581477

  393

  NEW LAGUNA 021

  Jožefa Marčoka 1

  Novi Sad

  20649275

  106637105

  394

  HSD COMPANY

  OCA JUSTINA POPOVIĆA 15/4

  Vranje 

  20651253

  106646157

  395

  KLIP 2010

  / /

  Pridvorice 

  20654511

  106660716

  396

  DOMITALIA

  DIMITRIJA TUCOVIĆA 105

  Beograd (Zvezdara) 

  20665980

  106715056

  397

  FLOWERS DESIGN

  KORNELIJA STANKOVIĆA 37, lokal 2

  Novi Sad

  20670312

  106740016

  398

  HEKTIKOR

  KNEZA MILOŠA 68

  Beograd (Savski Venac) 

  20671823

  106743700

  399

  LOROWEST

  VIDIKOVAČKI VENAC 106/A lok 19

  Beograd (Rakovica) 

  20672307

  106746697

  400

  MIPA-S

  Lipova 149

  Vrnjačka Banja 

  20676485

  106767643

  401

  COLE 021 VB

  BOŽIDARA ADŽIJE 17

  Petrovaradin

  20676990

  106769444

  402

  LOKANJ-GRADAC

  NATALIJE DUBAJIĆ 2

  Beograd (Zemun)

  20679042

  106777879

  403

  NIMONT

  PERUTINA bb

  Perutina

  20689145

  106831975

  404

  MBN-LES

  JOVANA CVIJIĆA 69

  Leskovac

  20692111

  106848644

  405

  LARUNA INC

  Vojni Put 586 c/blok 1

  Beograd (Zemun)

  20700777

  106890261

  406

  DAČUS

  KNEGINJE ZORKE 40

  Beograd (Vračar)

  20704632

  106911250

  407

  BELLAMI VMB

  ZELENI VENAC 11

  Beograd

  20716819

  106974352

  408

  ZUROS

  LENJINOVA 3

  Veliko Gradiste

  28003005

  106418394

  409

  "EKO SRBIJA"

  SLOBODANA BAJIĆA 11

  Novi Sad

  28010940

  106554936

  Napomena:

  *Naziv, mesto i adresa pravnog lica su podaci Agencije za privredne registre ili Republičkog zavoda za statistiku odnosno banaka za pravna lica koja nisu registrovana kod Agencije.

  Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 3.5.2012.

  Stečajevi:

  Stečajevi:

  Državni i ostali praznici
  1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
  7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
  27. januar Sveti Sava praznuje se radno
  15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
  17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
  25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
  6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
  13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
  22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
  1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
  9. maj Dan pobede praznuje se radno
  28. jun Vidovdan praznuje se radno
  19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
  26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
  21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
  25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
  28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
  11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
  25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
  * Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).
  OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

  Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

  Časopise:

  Priručnike:

  Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.

  MAILING LISTA

  Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o aktivnostima i novostima kompanije Paragraf prijavite se na našu mailing listu.

  Vaš e-mail neće biti upotrebljen u druge svrhe osim u svrhu obaveštavanja o aktivnostima kompanije Paragraf.


  Email: