Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

Dokumenti prostornog i urbanističkog planiranja

Postavite pitanje
Telefon: 011/40-43-190
011/40-43-191
011/40-43-192

Email PrintImamo neke nedoumice po pitanju sprovođenja jednog broja postupaka u Gradskoj upravi grada Loznice, pa Vas molim da nam što pre date mišljenje o sledećem: Odredbom člana 68. stav 5. Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnosi na Geodetski elaborat ispravke granica susednih parcela i spajanje susednih parcela istog vlasnika propisano je: “Vlasnik parcele, nakon izrade elaborata geodetskih radova, podnosi zahtev za ispravku granica parcele organu nadležnom za poslove državnog premera i katastra”. Pitanje glasi: Da li to znači da se navedeni postupak isključivo sprovodi pred organom nadležnim za poslove državnog premera i katastra koji odlučuje u ovom pravnom poslu, odnosno da lokalna samouprava po tom pitanju više nije nadležna? Do sada je nadležni organ Gradske uprave sprovodio postupak pod nazivom „Ispravka granica susednih parcela”.

Ovaj postupak se sprovodi bez učešća organa nadležnog za poslove urbanizma, već se po izradi Elaborata i rešavanju imovinsko pravnih odnosa, direktno upućuje zahtev za upis na novoformiranoj parceli službi za katastar nepokretnosti na teritoriji gde se nepokretnost nalazi.


Odgovori na pitanja iz oblasti Zakona o planiranju i izgradnji su pisana od strane Nacionalne Alijanse za Lokalni Ekonomski Razvoj (NALED) a verifikovana od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u skladu se projektom i saradnjom koju NALED vodi. Ukoliko imate pitanja, možete ih slobodno uputiti direktno NALED-u telefonom ili pisano, putem kontakt formulara.

Kompanija Paragraf svojim pretplatnicima pruža odgovore na stručna pitanja koja se odnose na tumačenje prava.

Ukoliko niste naš pretplatnik možemo da Vas uputimo na:

  • našu internet stranicu na kojoj smo predstavili određene subjekte kojima se možete obratiti za besplatnu pravnu pomoć
  • adresar advokata, gde možete pronaći stručnjaka koji će Vam pružiti advokatske ili konsultantske usluge